En 29 år gammel doktorgradsstudent fra Kinas Jianshu-provins ble arrestert 30. desember 2019 for å ha solgt en VPN-tjeneste som ga lokalbefolkningen tilgang til det globale internett.

Ved å dirigere trafikk rundt Kinas såkalte ‘Great Firewall’ lar en VPN brukere koble seg til utenlandske, blokkerte nettsteder som Facebook, Twitter og Google.

Kina driver en betydelig sensurinfrastruktur som er i stand til å blokkere de fleste VPN-er - noe som betyr å få en VPN til å fungere konsekvent i Kina er noe veldig få VPN-leverandører kan oppnå.

Mannen, kjent av pseudonymet Gao, hevdet at kundene hans ikke brukte VPN-programvaren ulovlig.

Selv om han ikke er dømt, har Gao tilstått lovbruddet og vil sannsynligvis møte både fengsel og økonomiske bøter, etter å ha tjent mer enn 11 millioner yuan siden 2016 (~ 1,6 millioner dollar).

Dette er ikke første gang Kina har arrestert innbyggerne sine over distribusjonen av VPN-programvare.

Det er flere rapporter om slike arrestasjoner fra 2019 alene: I mai ble en mann ved navn Huang fengslet for å ha solgt tilgang til en kort video-app med "over the wall" -funksjoner. Han ble siktet for forbrytelsen for å "tilby inntrenging og ulovlig kontroll av datainformasjonssystemprogrammer og -verktøy."

23. desember arresterte politiet en annen mann, kalt Li, for sitt engasjement i et ulisensiert kommersielt VPN-selskap. Li utførte hovedsakelig kundesupport og markedsføring, men ble likevel holdt kriminelt ansvarlig for selskapets ulovlige drift.

Eieren av selskapet, ved navn Gong, ble arrestert tidligere i desember, men Li hadde klart å unngå myndighetene i en periode. Han ble til slutt fanget "opptrådt mistenkelig" i Dongguan jernbanestasjon.

I 2015 hadde det kinesiske kommunistpartiet (CCP) arrestert over 150.000 mennesker for "internettforbrytelser" - en kategori som omfatter mye mer enn å prøve å omgå sensur - men en nedgang på VPN-er hadde ennå ikke begynt.

Det var først i 2017 da arrestasjoner for distribusjon av VPN-er ble utbredt, etter at KKP kunngjorde et forbud mot alle kommersielle VPN-er som ikke hadde fått autorisasjon fra regjeringen.

Nærings- og informasjonsdepartementet ga ut en uttalelse i januar 2017, der de kunngjorde intensjonen om å rydde opp og regulere markedet for nettverksadgangstjenester.

I uttalelsen klaget den statlige avdelingen over den "uordnede utviklingen" av informasjonsteknologi- og nettsky-databehandlingsindustriene.

Brevet fokuserte først og fremst på å forbedre nettverkseffektiviteten og lukke opp omfanget av "ulovlige aktiviteter."

Grenseoverskridende bruk er spesifikt adressert, og VPN-er blir navngitt som en uriktig bruk av grenseoverskridende nettverk, som utelukkende skal brukes til de formålene de er lisensiert for..

Omfanget av Kinas nedbrytning har bare eskalert siden den gang - med at Apple har fjernet alle VPN-apper fra app-butikken i Kina, og de fleste VPN-tjenester uten spesiell obfuskasjonsteknologi (så vel som mange med obfuskeringsprotokoller) ble blokkert.

I desember 2017 fikk arrestasjonen av en mann for å ha solgt en VPN i det sørlige Kina betydelig internasjonal dekning.

Wu Xiangyang hadde drevet en VPN-tjeneste fra Sør-Kina fra 2013 til juni 2017, og tjente rundt 500 000 yuan (~ $ 70 000) i ulovlig fortjeneste i løpet av den tiden.

Wu ble bøtelagt med 500 000 yuan - den totale verdien av hans "ulovlige" inntjening - og dømt til fengsel i fem og et halvt år i fengsel.

Med Gaos fortjeneste som er betydelig større enn Wu, er det sannsynlig at han vil møte store bøter og potensielt en enda lengre fengselsperiode.

Det er minst ett annet tilfelle av fengsel som blir gitt til en VPN-operatør i 2017: Deng Jiewei ble dømt til ni måneder i fengsel i september 2017 for drift av to VPN-tjenester siden oktober 2015.

I oktober 2018 ble en annen mann dømt til fengsel i tre år og bøtelagt 10.000 yuan.

Disse overbevisningene har skjedd i henhold til den samme loven, som forbyr "å tilby inntrenging og ulovlig kontroll av datainformasjonssystemprogrammer og -verktøy."

KKP har generelt fokusert på de som distribuerer VPN, snarere enn de som bruker dem, men i januar 2019 ble en mann bøtelagt tilsvarende $ 145 for tilgang til utenlandske, blokkerte nettsteder.

Zhu Yunfeng ble fanget inn på nettsteder som Google og Twitter ved å bruke Lantern, en VPN-applikasjon.

Yunfeng ble siktet etter offentlig sikkerhetslov fra 1997, som stort sett lå til grunn før den ble forlenget i 2017. Selv om han ikke møtte fengsel eller en betydelig bot, antyder Zhu-saken et økende fokus på brukere så vel som operatører av VPN-er i Kina.

Regjeringsgodkjente VPN-er er lovlige i Kina, men de fungerer ikke like pålitelig som andre VPN-er, og øker risikoen for myndighetsovervåking betydelig - noe som ofte er grunnen til at brukere går til en VPN i utgangspunktet.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me