Усмихнатият щит на Betternet може да изглежда невинен и привлекателен, но може ли наистина да се вярва на тази безплатна VPN услуга?


Според уебсайта на Betternet милиони потребители вече го правят, но ние никога не приемаме броя на потребителите като индикация за качество или сигурност. Вместо това ние вземаме нещата в свои ръце.

Тествахме всички аспекти на тази безплатна VPN услуга, за да ви уведомим за отговорите на най-актуалните си въпроси:

 • Безопасен ли е Betternet VPN?
 • Колко бързо става?
 • Можете ли да гледате Netflix с Betternet?
 • Кой стои зад Betternet VPN?
 • Разрешава ли Betternet Free торентинг?

Също така отговорихме на куп други важни въпроси, но преди да влезем в азотния зърнест, ето разбивка на добрите и (най-вече) лошите точки на Betternet:

Преглед

Betternet Безплатни плюсове & Против

Професионалисти

 1. Персонализирани VPN приложения, супер лесни за използване

Против

 1. Липсват основни функции за защита като превключвател за VPN убийство
 2. Само едно местоположение на VPN сървъра (САЩ)
 3. Ненадеждни скорости
 4. Ненадежден за стрийминг
 5. DNS, WebRTC течове & предишни проблеми със злонамерен софтуер
 6. Без поддръжка на клиенти за безплатни потребители

Резюме на безплатния ключ на Betternet

Най-висока скорост на изтегляне

Политика за регистрация

IP, DNS или WebRTC течове

компетентност

Сървъри

IP адреси

Държави

US Netflix

Torrenting

Работи в Китай

поддържа

Официален уебсайт

7Mbps
Някои потребителски дневници
да
САЩ (член с пет очи)
Не се разкрива
Не се разкрива
1
Не
неограничен
Не
Само онлайн ресурси
Betternet.co

Това са нещата, които смятаме за най-важните фактори - сега нека започнем нашия преглед на Betternet с по-задълбочен поглед върху фона на компанията и до колко се регистрира за потребителите.

относно & Политика за регистрация

Кой е Betternet Free?

Betternet (име на компанията: Betternet LLC Inc.) е част от групата Pango (преди известна като AnchorFree), която също притежава множество други VPN услуги:

 • Hexatech
 • Щит за гореща точка
 • TouchVPN
 • VPN In Touch
 • VPN360

Всички продукти на Pango VPN споделят една и съща политика за поверителност и регистрация, но групата не е провеждала най-гладкото през последните няколко години.

По-конкретно, Hotspot Shield е замесен в различни противоречия, включително твърдения за инжектиране на партньорски връзки в трафика на безплатни потребители, не класифициране на IP адреси като лична информация и уязвимост, която направи възможно хакерите и снупърите да виждат истинското местоположение на потребителите чрез името им на WiFi мрежа.

Въпреки че обвиненията не споменават Betternet, струва си да се помни, че Betternet използва същата политика за поверителност, собствена VPN протоколна технология и инфраструктура като Hotspot Shield.

Оттогава тези проблеми са разрешени и политиката за поверителност на Pango е пренаписана, но със сигурност е нарушила доверието към компанията по това време.

Betternet обаче не избяга от всички спорове - неотдавнашен академичен доклад за VPN разкри, че приложението на Betternet за Android е пронизано със злонамерен софтуер и вградени библиотеки за проследяване. Betternet не е адресирал публично това.

Компетентността на Betternet също не прави нещата много по-добри.

Betternet LLC Inc. е регистрирана в Калифорния, САЩ, която е част от международната група за споделяне на информация за пет очи и е предмет на натрапчиви закони за наблюдение.

Ако не сте сигурни какво прави добра VPN юрисдикция и дали вашата е безопасна, можете да прочетете повече тук.

Политика за регистрация

Betternet записва доста информация за своите потребители:

 • Първоначален IP адрес - криптирана и следена само за продължителността на VPN сесията, след което се изтрива.
 • Вашето приблизително географско местоположение и интернет доставчик - получени от Вашия IP адрес и споделени с трети рекламодатели.
 • Временни марки за VPN връзка - да следи, поддържа и оптимизира VPN услуги и се съхранява в продължение на три години.
 • Консумирана честотна лента на потребител, на сесия - да следи, поддържа и оптимизира VPN услуги и се съхранява в продължение на три години.
 • Информация за устройството - идентификатор на устройството, версия на ОС и хардуерен модел. Те не са свързани с активността на сърфиране в VPN, но позволяват на Betternet да прави разлика между различни потребители, тъй като регистрацията не е необходима.
 • Нелични дневници на имена на домейни (не пълни URL адреси), които потребителите посещават - но не в комбинация с нищо, което идентифицира индивид. Те се агрегират на месечна база.

Въпреки че това изглежда доста тревожно на пръв поглед, Pango уверява потребителите на Betternet, че въпреки регистрационните файлове не може да свърже никаква активност при сърфиране с отделни VPN потребители.

Политиката за регистрация на Pango също така гласи, че макар безплатните продукти да се поддържат от реклами, те не се персонализират въз основа на активността на сърфиране в VPN на потребителя..

Политиката за поверителност приключва с думите:

„Дори и дадена държавна агенция да изземва физически един от нашите VPN сървъри и да успее да наруши криптирането на диска на тези сървъри, те няма да намерят регистрационни файлове или информация, които да разкриват какво всеки отделен потребител разглежда, преглежда или прави онлайн чрез VPN връзка . "

Това не е най-лошата безплатна политика за логване на VPN, която сме чели, но има много повече частни опции.

Вижте нашия списък с най-добрите безплатни VPN за най-частните и безопасни безплатни VPN услуги.

Приложението за Android изглежда позволява повече проследяване на използването, затова съветваме да не го изтегляте.

Когато се опитате да се свържете с VPN, първо трябва да активирате настройка на телефона си, която позволява на приложението да „наблюдава кои други приложения използвате и колко често и да идентифицира вашия доставчик на услуги, езикови настройки и други данни за използване.“

скорост & надеждност

Ненадеждни скорости

В началото ни накараха да вярваме, че Betternet е един от най-бързите безплатни VPN мрежи наоколо, но сгрешихме.

По време на първоначалните ни тестове за скорост VPN достигна скорост за изтегляне от почти 80Mbps - само 20% спад от нашата нормална интернет скорост.

Това е наистина бързо, като се има предвид разстоянието от нас (във Великобритания) до VPN сървъра (в САЩ).

Но след около час тестване скоростите намаляха драстично.

По време на втория ни кръг от тестове за скорост Betternet не успя дори да достигне 10Mbps надолу. Това изобщо не е добре.

Резултат от скоростта от физическото ни местоположение в Лондон (100Mbps оптична връзка) до американски тестов сървър.

Преди да използвате Betternet Free:

 1. ИзтеглиMbps

  97.59

 2. КачиMbps

  90.87

 3. Betternet Безплатен прегледPingг-ца

  3

Когато сте свързани с Betternet Free:

 1. ИзтеглиMbps

  6.71

 2. КачиMbps

  26.1

 3. Betternet Безплатен прегледPingг-ца

  85

Това ни кара да вярваме, че VPN намалява скоростта на безплатните потребители. В действителност има бутон в приложението, който казва „Свържете се по-бързо“, което извежда опциите за първоначален абонамент.

Времето за качване и пингване беше еднакво лошо при втория път, когато тествахме, така че това не е нито добър избор за VPN за поточни фенове, торентери, нито геймъри.

Има някои VPN, които осигуряват добра скорост на безплатни потребители, като Hide.me, но ако искате най-добрите скорости, ще трябва да платите за това.

Вижте най-бързите VPN, които сме тествали тук.

Местоположение на сървъра

Само едно безплатно местоположение на сървъра - то е в САЩ

Глобус със син флаг1CountriesИзображение на градски пейзаж1CitiesИзображение на розов маркерНеразкрит брой адреси на IPIP

Безплатният VPN на Betternet ограничава потребителите само до една държава: САЩ.

Това може да е добре, ако е само американско съдържание, до което се нуждаете, но ако не, ще трябва да изпробвате друго VPN с повече опции.

Например, TunnelBear има безплатен план със сървъри в 22 държави - платените VPN доставчици са склонни да предлагат много повече.

Само имайте предвид, че Betternet не ви позволява да изберете конкретна държава или град в САЩ.

Ако надстроите до премиум абонамента на Betternet, можете да получите достъп до 72 страни и 26 града в САЩ.

Това струва 11,99 долара на месец или 2,99 долара на месец, ако се абонирате за годишен план и можете да използвате услугата на до пет устройства наведнъж.

Streaming & Torrenting

Безплатните потребители не могат да гледат Netflix, BitTorrent е блокиран

В допълнение към ненадеждната скорост на Betternet, безплатното приложение не работи надеждно с популярни стрийминг услуги.

Ние успяхме да гледаме предавания на Netflix от време на време, но почти винаги е блокиран, което показва познатото съобщение за грешка в прокси сървъра:

Снимка на съобщение за грешка в Netflix

Netflix и други стрийминг сайтове активно блокират VPN трафик и повечето безплатни VPN мрежи не влагат ресурси за заобикаляне на блоковете.

Няма безплатни сървъри във Великобритания, така че е невъзможен да гледате BBC iPlayer, който изисква британски IP адрес.

Ако имате нужда от VPN за поточно предаване, проверете нашето специално ръководство - все пак ще трябва да платите за услугите.

Torrenting

Въпреки че често задаваните въпроси на Betternet посочват, че в момента поддържа торентинг на Windows, Mac, Android и iOS устройства, това не е идеална VPN за P2P потребители.

За начало ненадеждната скорост бързо ще се превърне в затруднение, особено ако се намирате далеч от безплатните VPN сървъри в САЩ.

Второ, политиката за регистриране на Betternet и липсата на превключвател за убиване на VPN не го прави най-сигурният VPN за торент.

Ако P2P е вашият приоритет, разгледайте следните ръководства, които сме написали:

 • Най-добър VPN за торент
 • Най-добър безплатен VPN за торент

Заобикаляйки цензурата

Не е добре за Китай или други държави с висока цензура

Ако имате нужда от VPN за заобикаляне на цензурата в Китай, Betternet определено не би трябвало да е първият ви избор (или дори вашият 20-ти ...).

Като безплатен потребител можете да се свързвате само с VPN сървъри в САЩ, което ще доведе до спиране на скоростите ви.

Betternet също не предлага никакви допълнителни инструменти за затъмняване, за да преодолее агресивните блокове на китайската защитна стена, така че вероятно дори няма да можете да се свържете.

Повечето безплатни VPN не са подходящи за работа в Китай или други държави с висока цензура като Иран и ОАЕ.

Можете да разберете кои VPN работят в Китай точно тук.

платформи & устройства

Основен работен плот & мобилни приложения, плюс разширения за браузър

Apps

Лого на WindowsWindowsMac логоMaciOS логоIOSAndroid логоандроид

Betternet се предлага с персонализирани VPN приложения за:

 • Microsoft Windows
 • Apple MacOS
 • андроид
 • IOS

Не можете да го използвате, Linux, рутери или други устройства като игрови конзоли или поточни кутии (като Amazon Fire TV).

Betternet също не позволява ръчна конфигурация, така че готовите приложения са всичко, което получавате.

Разширения на браузъра

Лого на ChromeChrome

Betternet се предлага с разширение за браузър за Google Chrome, но няма добавки за Mozilla Firefox, Safari или Opera.

Докато разширението за Chrome криптира трафика на браузъра, трябва да обърнете внимание, че всички други приложения извън уеб браузъра ви ще останат незащитени.

За разлика от основните приложения за настолни и мобилни VPN, разширението на браузъра ви позволява да се свързвате със сървъри в много страни:

 • Канада
 • Германия
 • Холандия
 • Русия

Но не бързайте да изтегляте разширението за Chrome заради това.

Открихме, че страда от два различни типа пропуски в сигурността: Течове на WebRTC и течове на DNS.

Снимка на резултатите от тестовете за тест на Betternet

Свързахме се със сървър в Холандия, но разширението на браузъра на Betternet за Chrome изтече както WebRTC, така и DNS заявки.

Утечките на WebRTC разкриват истинския ви IP адрес, а изтичането на DNS означава, че вашият интернет доставчик (и всеки, който смърка трафик между вас и доставчика на DNS) може да вижда всички уебсайтове, които посещавате.

Не е добре.

Ако искате да научите повече за течовете на VPN, можете да прочетете нашето изчерпателно ръководство тук.

Encryption & Сигурност

Собствен протокол и без VPN превключвател

протоколи

Encryption

Сигурност

Разширени функции

Собственически

AES-128

AES-256

Моля, вижте нашия речник за VPN, ако тези условия ви объркват и искате да научите повече.

Тъй като Betternet е част от групата Pango, той използва същия собствен VPN протокол като останалите VPN в групата: Catapult Hydra.

Все пак няма техническа информация за протокола.

Често задаваните въпроси по някакъв начин ни убеждават, че Catapult Hydra не засяга сигурността:

„Важно е да се отбележи, че нашият патентован протокол е фокусиран само върху производителността на транспортирането на VPN данни, като същевременно използва стандартно криптиране с перфектна секретност напред“

Betternet използва AES-128 и AES-256 шифри за криптиране на трафика, последният от които се счита за най-добрият в бизнеса.

Но там приключват позитивите.

Не са включени никакви екстри за защита - няма дори превключвател за убиване на VPN, който да защити вашите данни в случай на внезапен спад в VPN връзката. Смятаме, че превключвателите на kill са съществен.

Снимка на менюто с настройки на Betternet

След това има зловредният софтуер, който изследователите откриха в приложението за Android (говорихме за това в секцията „Кой е по-добър?“).

Открихме и нещо особено, когато разгледахме приложенията на Betternet.

В менюто с настройки има функция, наречена „Предотвратяване на IP течове“, която е включена по подразбиране.

Имайки предвид, че смисълът на VPN е да маскираш истинския си IP адрес и да предотвратиш излагането на личните ти данни, не виждаме защо това е необходима функция.

Но при никакви обстоятелства не го изключвайте, защото когато Betternet излага вашите DNS заявки към вашия интернет доставчик. Когато беше активирано, не изпитвахме течове.

Снимка на резултатите от тестовете за тест на Betternet

Ето резултатите от тестовете на Betternet за течове, когато сте свързани с американски сървър. Няма течове.

Betternet включва списък с домейни, така че да можете да маршрутизирате избрани уебсайтове извън VPN тунела, но това не компенсира липсата на основни инструменти за сигурност.

Лесно използване

Бързи и лесни за инсталиране, много прости приложения

Как да инсталирате & Настройте Betternet Free

 • Екранна снимка на бутона за изтегляне на Betternet

  Отидете на уебсайта на Betternet и кликнете върху „Get Betternet Now“, за да изтеглите софтуера.

 • Екранна снимка на съветниците за инсталиране на Betternet

  Прочетете Общите условия на Betternet и кликнете върху „Инсталиране“, за да инсталирате софтуера.

 • Екранна снимка на съветника за инсталиране на Betternet

  Щракнете върху „Finish“, за да завършите процеса на инсталиране. Няма нужда да влизате в приложението.

 • Снимка на екрана на Betternet, когато е свързан

  Ето основния екран, когато Betternet VPN е свързан. Много е просто с минимална информация за вашата връзка.

 • Снимка на списъка с виртуални местоположения на Betternet в приложението

  Когато щракнете върху „Избор на виртуално местоположение“, можете да видите списък с много местоположения на сървъра. Никое от тях не е достъпно за безплатни потребители и ако кликнете върху някой от тях, Betternet ще ви подкани да надстроите до Premium план.

 • Снимка на менюто с настройки на Betternet

  Менюто за настройки на Betternet е много ограничено. Не забравяйте да активирате функцията „Предотвратяване на изтичане на IP“.

Персонализираните VPN приложения на Betternet за настолни и мобилни устройства са наистина лесни за инсталиране и използване.

Това е случай на изтегляне на съответния файл от уебсайта, щракване през няколко подкани за инсталиране и натискане на „Свързване“.

Всъщност няма настройки, с които да играете.

Списъкът с виртуални местоположения е малко подвеждащ, тъй като безплатните потребители не могат да използват никое от тях. Ако кликнете върху такъв, приложението ще ви подкани да преминете към платения план.

В менюто с настройки можете да изберете „да се свържете автоматично“ или просто да се свържете с „небезопасни WiFi горещи точки“.

Има и настройката „Предотвратяване на изтичане на IP“, която препоръчваме да оставите по очевидни причини.

Разширения на браузъра

Снимка на разширението на браузъра на Betternet

Разширението на браузъра Betternet за Google Chrome е лесно да се настрои.

Просто кликнете върху уеб магазина на Chrome от уебсайта на Betternet и кликнете върху „Добавяне към Chrome“ в горната дясна част на страницата.

Ще трябва да приемете разрешенията, преди да можете да добавите разширението към браузъра си.

Разширението на Betternet е също толкова лесно за използване като настолното приложение. Има бутон за свързване и списък на местоположенията на сървъра, от които да избирате - това е почти всичко.

Всичко, което каза, ние не препоръчвам изтегляне на разширението, тъй като изтича заявки WebRTC и DNS, излагайки личните ви данни на риск.

Поддръжка на клиенти

Някои често задавани въпроси на уебсайта, без поддръжка по имейл

Онлайн ресурси

да

Betternet не предоставя никаква поддръжка на клиенти за безплатни потребители извън Помощния център, която включва някои основни често задавани въпроси и съвети за отстраняване на проблеми.

Той е доста добре организиран, с секции за всяко поддържано устройство, но някои от често задаваните въпроси са остарели и показват неправилна информация.

Въпреки че често задаваните въпроси на уебсайта показват, че безплатните потребители получават само 500MB безплатни данни на ден, това всъщност изглежда не е така. Използвахме Betternet за многократни тестове за скорост, поточни тестове и други, без да удряме капачка.

Ако се опитате да изпратите имейл поддръжка без първокласен абонамент, ще получите кратък отговор, който казва: „Съжаляваме, но не можем да отговорим лично.“

Ако се борите с някакви проблеми, вие сте почти сами.

Долния ред

Препоръчваме ли Betternet Free?

Въобще не. Betternet не е особено безопасна или частна VPN услуга, камо ли надеждна.

Нашите скорости бяха намалени в рамките на един час от използването и можете да се свържете само с едно местоположение на сървъра (САЩ).

Разширението на браузъра на Betternet за Google Chrome е особено лошо, тъй като има не само течове на DNS, но и течове на WebRTC. Определено е този, който трябва да се избягва.

Алтернативи на Betternet Free

ПротонVPN лого пейзаж

ProtonVPN Безплатно

Ако търсите друга безплатна VPN с неограничени данни, ProtonVPN е чудесен избор. Това е безопасно, сигурно и лично. Има три места за избор, а скоростите също са доста бързи. Прочетете ProtonVPN Безплатен преглед

Безплатни лого на Windscribe

Безплатни предписания

Докато Windscribe ограничава безплатни потребителски данни до 10 GB на месец, той предоставя сървъри в 10 различни страни и ви позволява да проследявате до ниво град в някои от тях също. Можете също така да използвате Windscribe Free, за да защитите трафика P2P сигурно и безопасно. Прочетете Windscribe Безплатен преглед

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me