F-Secure Freedome VPN дава големи обещания за качество, твърдейки „30 години опит“, „прост, елегантен интерфейс“ и „бързи сървъри“ - но може ли да удовлетвори своите претенции?

F-Secure смело заявява, че нейният VPN е „непрекъснато класиран сред най-добрите приложения за конфиденциалност на VPN онлайн от експерти“, така че нека да видим как оценява в собствения ни независим преглед.

Тествахме F-Secure Freedome VPN старателно, за да разберем колко ефективна е тази VPN услуга и да отговорим на тези въпроси по-долу:

 • Добре ли е F-Secure Freedome VPN??
 • Запазва ли F-Secure Freedome VPN някакви регистрационни файлове?
 • Безопасен ли е F-Secure Freedome VPN?
 • Можете ли да използвате торен с помощта на F-Secure Freedome?
 • Freedome бърз ли е VPN?
 • Работи ли VPN на F-Secure с Netflix?

Ще разгледаме подробности, за да отговорим на горепосоченото по-горе, но първо, разгледайте плюсовете и минусите на F-Secure Freedome:

Преглед

Плюсове на F-Secure Freedome & Против

Професионалисти

 1. Бързи VPN скорости
 2. Силно криптиране
 3. VPN превключвател & няма течове за IP / DNS / WebRTC
 4. Прости персонализирани VPN приложения за четири популярни платформи

Против

 1. Поддържа подробни потребителски дневници, включително IP адреси
 2. Ненадежден достъп до Netflix & iPlayer
 3. Без поддръжка на рутер или Linux
 4. Много малка сървърна мрежа (23 държави)
 5. Не работи в Китай

Резюме на ключовете на F-Secure Freedome

Най-висока скорост на изтегляне

Политика за регистрация

IP, DNS или WebRTC течове

компетентност

Сървъри

IP адреси

Държави

US Netflix

Torrenting

Работи в Китай

поддържа

Най-евтина цена

Официален уебсайт

73Mbps
Натрапчива сеч
Не
Финландия (член на ЕС)
Не се разкрива
Не се разкрива
23
да
Ограничен
Не
Чат на живо
$ 4.24 / месец за 24 месеца
F-secure.com

Сега, когато знаете какви са позитивите и негативите, ще разгледаме повече подробности за всеки аспект на VPN на F-Secure Freedome, като започнем от скоростта му.

относно & Политика за регистрация

Кой е F-Secure Freedome?

F-Secure Freedome е част от F-Secure Corporation, като нейната VPN услуга първоначално беше пусната през 2013 г..

F-Secure е базирана в Хелзинки, Финландия, което означава, че подлежи на натрапчивите закони на ЕС за съхраняване на данни.

По-лошото е, че политиката за поверителност на F-Secure Freedome гласи, че тя ще споделя потребителски данни, ако е необходимо, за да се съобразят с „законните варанти и съдебните разпореждания на юрисдикциите, приложими за [него]“ и разполага с достатъчно данни, за да идентифицира отделен потребител.

Политика за регистрация

Политиката за регистрация на F-Secure Freedome е натрапчива и далеч не е полезна за поверителност.

Услугата VPN събира подробни дневници за VPN връзка, които включват:

 • Вашата страна на произход и IP адрес
 • Продължителност на вашата VPN сесия
 • Общо количество прехвърлени данни за VPN сесия
 • Вашият идентификационен номер на устройството
 • Име на хост (VPN шлюз), откъдето VPN клиентът се свързва към своята услуга

Вашият IP адрес може да се използва за идентифициране на вас, което прави тази VPN услуга лош избор за тези със строги нужди за поверителност.

Още по-лошото е, че цялата тази информация се съхранява в продължение на 90 дни или година, преди да бъде изтрита за постоянно, в зависимост от целта на регистрационните файлове.

F-Secure Freedome заявява, че тази информация е необходима за целите на отстраняването на неизправности, както и за наблюдение на услугата за злоупотреба, но много други VPN-та успяват да поддържат качествена услуга без такава натрапчива регистрация на данни.

И става още по-лошо.

Докато F-Secure Freedome не съхранява DNS заявки за потребители само за VPN, ако използвате услугата Tracker Mapper - която се активира автоматично при първото използване на VPN - той записва всички URL адреси, които посещавате, докато сте свързани.

Тези дневници се изтриват за постоянно след три дни. Но рисковете за поверителност, които идват с Tracker Mapper, далеч надвишават предимствата, предоставени от тази функция.

Трябва да деактивирате Tracker Mapper, преди да започнете да използвате F-Secure Freedome, а също така да се откажете да изпращате „неперсонифицирани данни за използване“ при инсталиране на софтуера.

скорост & надеждност

Доста бързо на близките сървъри

F-Secure Freedome VPN не е толкова бърз като нашите най-високо оценени VPN, но все още е доста бърз на близките сървъри.

При връзки в една и съща държава можете да очаквате F-Secure да намали интернет връзката ви с около 20% (най-бързите VPN-та отпадат под 10%).

Това трябва да е повече от достатъчно бързо за HD стрийминг с много малко буфериране. Ние получихме скорост от 74Mbps с използване на VPN сървъра на F-Secure Freedome (тестваме от Обединеното кралство), започвайки от 100Mb връзка.

Резултат от скоростта от нашето физическо местоположение в Лондон (100Mbps оптична връзка) до лондонски тестов сървър.

Преди да използвате F-Secure Freedome:

 1. ИзтеглиMbps

  91.59

 2. КачиMbps

  96.62

 3. Преглед на F-Secure FreedomePingг-ца

  3

Когато сте свързани с F-Secure Freedome:

 1. ИзтеглиMbps

  73.91

 2. КачиMbps

  64.58

 3. Преглед на F-Secure FreedomePingг-ца

  14

Скорост на сваляне без F-Secure Freedome: 91.59Mbps

Скорост на сваляне с F-Secure Freedome: 73.91Mbps

Нашата загуба на скорост на изтегляне, когато F-Secure Freedome работи: 19%

При дългосрочни VPN връзки F-Secure Freedome намалява скоростта на изтегляне с около 60% (Великобритания се свързва със САЩ), далеч от скоростите на най-бързите ни VPN услуги.

Ето нашите резултати от тестове за скорост, свързващи се от Обединеното кралство към различни VPN сървъри на F-Secure Freedome:

 • САЩ: 38Mbps (Изтегли) & 57Mbps (Качване)
 • Германия: 71Mbps (Изтегли) & 69Mbps (Качване)
 • Сингапур: 38Mbps (Изтегли) & 47Mbps (Качване)
 • Австралия: 37Mbps (Изтегли) & 11Mbps (Качване)

Скоростите за качване на F-Secure са доста добри (спад от 33% при връзки в една и съща държава), но натрапчивата му политика за регистрация трябва да е повече от достатъчна, за да пусне торентери.

Времето за пингване на F-Secure Freedome, съобразено с латентността, е малко по-голямо, отколкото биха искали геймърите. Тук сме изброили най-добрите VPN мрежи за игри.

Ако се интересувате да научите повече за това как тестваме VPN скоростите, моля, прочетете страницата ни как преглеждаме VPN.

Местоположение на сървъра

Много малка сървърна мрежа, обхващаща 23 държави

Глобус със син флаг23CountriesИзображение на градски пейзаж29CitiesИзображение на розов маркерНеразкрит брой адреси на IPIP

F-Secure Freedome има много малка сървърна мрежа със само 23 държави, които могат да избират от целия свят.

Повечето VPN сървъри на F-Secure са разположени в Европа и Северна Америка - популярни места като Великобритания, САЩ, Канада и Австралия са обхванати.

Снимка на екрана на приложението за Windows на F-Secure Freedome VPN, показващо списъка с местоположения на VPN сървъри

F-Secure Freedome предоставя три опции за VPN сървър в Азия:

 • Хонг Конг
 • Япония
 • Сингапур

Въпреки това изобщо няма VPN сървъри в Централна и Южна Америка и Африка.

Ако живеете далеч от една от предоставените държави, по-добре е да изберете друга VPN услуга, която предоставя повече опции, като например NordVPN.

Не очаквахме да успеем да пробием до нивото на града в никоя страна, като се има предвид, че сървърната мрежа на F-Secure Freedome е мъничка, но можете в Канада, която има три варианта за град (Монреал, Торонто и Ванкувър).

F-Secure Freedome предоставя и регионални опции в САЩ, които са разделени на пет регионални сървъра с етикети като East Coast, West Coast, South и т.н..

Свързването с най-близкия регион ще ви помогне да изпитате най-бързите скорости.

Докато F-Secure Freedome не разкрива броя на отделните VPN сървъри в своята мрежа, екипът за поддръжка на клиенти потвърди, че мрежата се състои от голи метални физически и виртуални VPN сървъри.

Част от сървърите са собственост на F-Secure Freedome, някои от тях са отдадени под наем, което е често срещана практика сред VPN услугите.

Streaming & Torrenting

Ненадежден за стрийминг & торентът е ограничен

Не препоръчваме F-Secure Freedome VPN за стрийминг поради много малката сървърна мрежа.

По време на най-новите ни тестове можехме да гледаме BBC iPlayer, докато сме свързани с VPN сървъра на Великобритания на Freedome, и US Netflix през US East Coast. Въпреки това достъпът беше много ударен през последните няколко месеца.

Липсата на специализирани поточни сървъри означава, че F-Secure може да бъде блокиран, когато популярните стрийминг услуги се разпадат от VPN-та - което се случва доста често.

Ако главно ще гледате Netflix и харесванията, докато сте свързани с VPN, вижте нашите най-добри VPN снимки за поточно предаване тук.

Torrenting

F-Secure VPN не е добър (или безопасен) VPN избор за торентери, тъй като е забранен P2P активността на над половината от неговите VPN сървъри, включително тези в САЩ, Великобритания и по-голямата част от Европа.

Ето списък на всички сървъри, които сте не е позволено до торент на:

 • Австралия
 • Белгия
 • Канада
 • Франция
 • Германия
 • Хонг Конг
 • Италия
 • Япония
 • Мексико
 • Холандия
 • Полша
 • Сингапур
 • Великобритания
 • Съединени щати

Ако се опитате да изтеглите торент на някое от тези места, F-Secure временно ще блокира мрежовата връзка на потребителя за няколко часа.

Ако това не е достатъчно, за да ви изключи от F-Secure Freedome VPN за изтегляне, то натрапчивата политика на логване ще.

Използвайте една от тези VPN услуги вместо торент.

Заобикаляйки цензурата

Не е надежден VPN за Китай

VPN на F-Secure Freedome не е надежден за Китай или други държави с висока цензура като Иран или Саудитска Арабия.

F-Secure не само има малка VPN сървърна мрежа, но и липсва допълнителни инструменти за затъмняване или „скрити“ протоколи, които маскират VPN трафик, за да победят цензорите, което ви позволява да получите достъп до блокирано съдържание.

Можете да видите най-добрите VPN препоръки за Китай тук.

платформи & устройства

Персонализирани приложения за четири популярни платформи, без поддръжка на рутери

Apps

Лого на WindowsWindowsMac логоMaciOS логоIOSAndroid логоандроид

F-Secure Freedome предоставя персонализирани VPN приложения само за четири платформи:

 • Microsoft Windows
 • Apple MacOS
 • IOS
 • андроид

За съжаление, няма начин ръчно да се конфигурира FN Secure Freedome VPN софтуера да работи с други устройства, като Linux.

Можете да използвате F-Secure Freedome VPN на до три или седем устройства едновременно, в зависимост от ценовия план, който сте избрали.

Конзоли за игри & Устройства за стрийминг

F-Secure Freedome не предоставя никакви местни приложения за игрови конзоли като Xbox или стрийминг устройства като Amazon Fire TV Stick.

Не можете дори да инсталирате F-Secure Freedome VPN на ниво рутер, така че няма начин да защитите устройства извън четирите основни платформи, показани по-горе.

Разширения на браузъра

F-Secure Freedome няма разширения за браузър или добавки за Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera или Safari.

Разгледайте следните ръководства, за да разберете кои VPN се предлагат с разширения на браузъра:

 • Google Chrome
 • Mozilla Firefox

Encryption & Сигурност

Основите се справят добре, но липсват конфигурируеми опции

протоколи

Encryption

Сигурност

Разширени функции

IKEv2 / IPSec

OpenVPN (TCP / UDP)

AES-256

Блокиране на течове на DNS

DNS от първа страна

Блокиране на теч IPV6

VPN превключвател

Ad Blocker

Моля, вижте нашия речник за VPN, ако тези условия ви объркват и искате да научите повече.

F-Secure Freedome ще бъде достатъчно сигурен за повечето ежедневни потребители, но няма много възможности за конфигуриране.

Windows, MacOS и Android персонализирани VPN приложения работят изключително по предпочитания от нас VPN протокол OpenVPN, което дава най-добрия баланс между производителност и поверителност.

Приложението iOS работи на IKEv1 / IKEv2 (избираем от потребителя), последният от които е вторият най-добър за OpenVPN, но все пак е много безопасен.

Шифроването става чрез AES-256, най-горния шифър, който се счита за "неподлежащ на употреба".

Екранна снимка на настройките за VPN на F-Secure Freedome в приложението Windows

F-Secure Freedom идва с основната функция за превключване на VPN, която прекъсва целия уеб трафик в случай на отпадане на VPN връзка, за да се предотврати изтичането на истинския ви IP адрес.

VPN услугата работи и със собствени DNS сървъри, като допълнително защитава вашата лична информация и не открихме, че изтича нашите DNS или WebRTC заявки.

Снимка на резултатите от тестовете за течове на F-Secure Freedome VPN на browserleaks.com

F-Secure Freedome VPN тестове за течове на browserleaks.com. Тестваме от Великобритания.

F-Secure Freedome VPN обаче няма други конфигурируеми опции, така че няма разделени тунели, контрол на пристанища или VPN сървъри, оптимизирани за Tor.

Лесно използване

Бърза и лесна настройка с прости персонализирани приложения

Как да инсталирате & Настройте F-Secure Freedome

 • Екранна снимка на страницата за изтегляния на F-Secure

  Можете да изтеглите VPN софтуера от съответния раздел на уебсайта на F-Secure - ще получите и връзка в имейл за потвърждение.

 • Екранна снимка на F-Secure Условия

  Ще трябва да се съгласите с условията, въпреки че отметката в полето за регистриране на връзката не е задължителна.

 • Екранна снимка на съветника за инсталиране на F-Secure

  Процесът на инсталиране на VPN е наистина бърз - не трябва да отнема повече от няколко минути.

 • Екранна снимка на основния екран на F-Secure Desktop App

  Основният екран на VPN приложението е много прост с голям бутон за включване / изключване и малко информация за вашия абонамент.

 • Снимка на екрана на F-Secure Desktop App Connected

  След като сте свързани, можете да видите вашето ново виртуално местоположение и количеството на защитения трафик.

 • Снимка на екрана на F-Secure Server List

  Списъкът на VPN сървърите е полезно организиран от континента, но досадно няма функция за търсене.

 • Екранна снимка на менюто за настройки на F-Secure

  Настройките за VPN на F-Secure Freedome са ограничени до превключвателя за убийство - можете също да се включите или откажете да изпращате анонимни журнали за използване на F-Secure.

 • Екранна снимка на настройката за защита от проследяване на F-Secure

  Има информация за защитата от проследяване, но няма начин да разберете колко точно са тези цифри и те дават възможност за по-нататъшно използване на регистрацията.

F-Secure Freedome VPN е много лесен за изтегляне и инсталиране на вашето устройство, не изисква ръчна конфигурация или предварително познаване на VPN.

Веднъж настроени, персонализираните VPN приложения на F-Secure Freedome са чудесни за неопитни потребители на VPN или такива, които искат да „кликнат и забравят“.

Началният екран е невероятно прост и в горния десен ъгъл има подсказка „Как работи това?“, Която обяснява как работят виртуалните местоположения и къде трябва да се свържете за най-добра възможна производителност, което е приятно малко докосване за начинаещи VPN.

Въпреки това, по-интелигентните потребители ще бъдат разочаровани от липсата на ръчна конфигурация в офертата.

Поддръжка на клиенти

Поддръжка на чат на живо и форум на общността

Поддръжка на чат на живо

Онлайн ресурси

да
да

Поддръжката на клиенти на F-Secure е добра, ако е малко трудно да се ориентирате. Тъй като компанията има толкова много различни продукти и дори различни VPN пакети, трябва да направите малко копаене, за да не се загубите в неподходящо съдържание.

Освен някои полезни онлайн ресурси и форум на общността, има и функция за чат на живо, която е достъпна в нормално работно време (работните часове са посочени на уебсайта) с приятелски, полезни агенти, които са готови да отговорят подробно на всички наши въпроси.

Освежаващо е да видим, че F-Secure включва и телефонни номера за контакти за онези, които биха предпочели да говорят на човек - това не е много често при доставчиците на VPN, но смятаме, че това е наистина ценна функция, която ще бъде оценена от много хора.

Ценообразуване & сделки

Разумни цени & 30-дневна гаранция за връщане на парите

F-Secure Freedome Ценови план

F-Secure Freedome има VPN абонаменти, които варират в различния брой устройства, на които можете да използвате VPN наведнъж. Колкото повече устройства изберете да защитите, толкова по-ефективна е цената.

Най-големите спестявания могат да бъдат намерени при абонамент за 7 устройства, който ще ви връща 7,25 долара всеки месец при 12-месечен план и 4,66 долара на месец при двугодишния план. Дори и тогава той все още е доста скъп.

 1. 12 месеца

  US $ 3.03 / месец

  3 устройства - Фактурирани $ 49.66 на всеки 12 месеца

 2. 12 месеца

  US $ 7.25 / месец

  7 устройства - Фактурирани $ 87,00 на всеки 12 месеца

 3. 2 години

  US $ 4.66 / месец

  7 устройства - Платени $ 111,89 на всеки 2 години Спестете 30%

Всички планове имат 30-дневна гаранция за връщане на парите

плащане & Опции за възстановяване

F-Secure Freedome приема ограничен набор от методи за плащане:

 • Основни кредитни и дебитни карти
 • PayPal
 • Банков превод

За разлика от много VPN услуги, не можете да плащате, използвайки криптовалути като Bitcoin за повече поверителност, нито можете да използвате международни методи като AliPay.

F-Secure се предлага с петдневна безплатна пробна версия - не е нужно да предоставяте лични данни или информация за плащане, така че няма риск от автоматично подновяване. Безплатната пробна версия ви позволява да изпробвате пълнофункционалния софтуер без данни или ограничения на скоростта.

F-Secure също има 30-дневна гаранция за връщане на парите, което е напълно без въпроси. Това означава, че не се нуждаете от конкретна причина, за да поискате възстановяване на средства - просто се свържете с екипа за поддръжка за връщане на парите си, дори ако просто промените решението си.

Долния ред

Препоръчваме ли F-Secure Freedome?

Въпреки че F-Secure Freedome е лесен за използване, което го прави привлекателен за тези с малко технически познания, ние не го препоръчваме поради натрапчивата си политика на регистрация.

F-Secure Freedome регистрира истинския си IP адрес в продължение на 90 дни, в допълнение към куп други регистрационни файлове и дори не работи надеждно с популярни стрийминг услуги като Netflix. Има много по-добри, по-евтини и по-безопасни VPN мрежи на една и съща (или дори по-ниска) цена.

Алтернативи на F-Secure Freedome

CyberGhost лого

CyberGhost

CyberGhost е евтин VPN, който е лесен за използване за начинаещи. Работи с Netflix, BBC iPlayer, торент и други. Най-хубавото е, че е надежден и безопасен за употреба. Прочетете ревюто на CyberGhost

ExpressVPN лого

ExpressVPN

ExpressVPN е малко по-скъп от F-Secure, но осигурява далеч, далеч по-добра VPN услуга. Не само можете да се свържете с над утроен брой държави (94), но можете да го инсталирате и на стрийминг устройства и Linux, което не е възможно за F-Secure. Работи се със стрийминг, торент и в Китай също. Прочетете ревюто ExpressVPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me