• 35 εκατ. Ευρώ τοποθεσίες δοκιμασμένες και πάνω 760.000 μπλοκαρισμένα από φίλτρα περιεχομένου ISP
 • Πάνω από 1.300 μπλοκ έχουν αντιστραφεί με επιτυχία
 • Πάνω από 400 Οι ιστοτόποι φιλανθρωπίας, σχολείου και κοινωνικής υποστήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποκλειστεί 120 περιοχές που εξακολουθούν να επηρεάζονται
 • Πάνω από το ένα τέταρτο (27,6%) των αιτημάτων απεμπλοκής των ISP από το 2018 παραμένουν ανεπίλυτα

Πίνακας περιεχομένων

 1. Εισαγωγή
 2. Εσφαλμένη ταξινόμηση περιεχομένου
 3. Αποκλεισμός των ευρημάτων των αιτημάτων
 4. Ιστορικό
  • Γιατί μπλοκάρουν οι ιστοτόποι στο Ηνωμένο Βασίλειο?
  • Γιατί να διεξαγάγει αυτή την έρευνα?
 5. Πολιτικό πλαίσιο
  • Ποιο πρόβλημα προσπαθούν να επιλύσουν τα φίλτρα περιεχομένου?
  • Αξιολόγηση των βλαβών του περιεχομένου για ενήλικες
  • Φίλτρα ως λύση
  • Τα φίλτρα εμποδίζουν τα παιδιά να βλέπουν επιβλαβές περιεχόμενο?
  • Τραυματίες υπερβολικής μπλοκαρίσματος
  • Νομική βάση για το φιλτράρισμα περιεχομένου
  • Διόρθωση σφαλμάτων
 6. Συστάσεις

Κατεβάστε την αναφορά: Παράπλευρες ζημιές στον πόλεμο κατά των online κακοποιών.

Εισαγωγή

Έχουμε συνεργαστεί με κορυφαίους υποστηρικτές ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ομάδα Ανοικτών Δικαιωμάτων (ORG) για να διερευνήσουμε την έκταση και τον αντίκτυπο της υπερφόρτωσης ιστοτόπων από φίλτρα περιεχομένου για ενήλικους κινητού και ευρυζωνικού Internet Service Provider (ISP).

Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η ακατέργαστη προσέγγιση όσον αφορά το φιλτράρισμα περιεχομένου για ενήλικες που υιοθετήθηκε από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου σημαίνει ότι οι ενήλικες σε κατάσταση ανάγκης αποτρέπονται από την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες και υποστήριξη. Οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων επηρεάζονται επίσης: οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι υπηρεσίες υποστήριξης καταπνίγονται στις αποστολές τους, ενώ οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων χάνουν τους πελάτες τους και υφίστανται ζημιές στη φήμη τους.

Αυτό οφείλεται στα φίλτρα που εμποδίζουν εκατοντάδες ιστότοπους για φιλανθρωπικούς οργανισμούς, σχολεία, κοινότητα LGBTQ + και υπηρεσίες που προσφέρουν υποστήριξη για ψυχική υγεία, εθισμό και επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.

Εξετάσαμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ISP ασχολούνται με αιτήματα για την απεμπλοκή ιστότοπων που έχουν φιλτραριστεί εσφαλμένα.

Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα βασικά λανθασμένο, άδικο και ασυνεπές σύστημα το οποίο έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις.

Από το 2014 και με τη βοήθεια εθελοντών, η ORG λειτούργησε το Blocked.org.uk, το οποίο φιλοξενεί ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ελέγξει αν ένας ιστότοπος έχει μπλοκαριστεί και να αναφέρει οτιδήποτε δεν πρέπει να είναι στους ISPs που τον εμποδίζουν.

Η ORG έχει συγκεντρώσει αποτελέσματα πάνω από 35 εκατομμύρια δοκιμές ιστότοπων και έχει αναπροσαρμόσει πάνω από 760.000 αποκλεισμένους μοναδικούς τομείς έκτοτε, με το 90% αυτών των δεδομένων να συλλέχθηκαν από τον Μάρτιο του 2017.

Η έρευνα αυτή έχει κορυφωθεί με τη συνεργασία μας με την ORG για τη δημοσίευση αυτής της νέας έκθεσης, Παράπλευρες ζημιές στον πόλεμο κατά των online κακών πιο ολοκληρωμένη μελέτη των ιστοτόπων του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι σήμερα.

Η αναφορά εντοπίζεται 8.000 τομείς έχουν αποκλειστεί από τους ISP τα τελευταία δύο χρόνια μόνο μια χούφτα κατηγοριών αυτό δεν φαίνεται να είναι επιβλαβές για τα παιδιά.

Μαζί με τους ήδη αναφερόμενους τόπους του τρίτου τομέα και συναφείς ιστοτόπους, αποκαλύφθηκε ότι οι ιστότοποι για οικοδόμους, εταιρείες αποστράγγισης, υπηρεσίες γάμου, φωτογράφους και θρησκευτικές ομάδες επηρεάζονται δυσανάλογα, 3.300 από αυτούς τους τομείς εξακολουθούν να αποκλείονται από τουλάχιστον έναν ISP.

Τα φίλτρα περιεχομένου για ενηλίκους ISP είναι αναμμένο από προεπιλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι καταναλωτές πρέπει να επιλέξουν ενεργά εάν επιθυμούν φιλτραρισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια νοικοκυριά με φίλτρα ενεργού περιεχομένου καθώς και χρήστες κινητών τηλεφώνων που δεν έχουν εξαιρεθεί από τα προεπιλεγμένα φίλτρα.

Η διενέργεια φιλτραρίσματος ανατίθεται από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου σε εταιρείες τρίτων μερών, οι οποίες παρέχουν λύσεις εκτός λειτουργίας που φαίνεται να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε βασικές λέξεις-κλειδιά για τον εντοπισμό επιβλαβών περιεχομένων.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτά τα φίλτρα εντελώς αδιαφανή, αλλά και πολύ ακατέργαστα. Για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες της εταιρίας αποστράγγισης συχνά αποκλείονται - προφανώς επειδή διαφημίζουν τις υπηρεσίες "απεμπλοκής", εντοπίζοντας τα ως εργαλεία ηλεκτρονικού απορρήτου που θεωρούνται επιβλαβές περιεχόμενο από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Η αδιάκριτη φύση αυτών των φίλτρων υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι λιγότερο από 5% των περιπτώσεων τοποθεσιών που έχουν αποκλειστεί προηγουμένως δεν έχουν ανατραπεί από το 2017. Την ίδια περίοδο, 1.300 μπλοκ αντιστράφηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι πολλοί άλλοι ιστότοποι υπήρξαν και παραμένουν εσφαλμένα λογοκριμένοι.

Το ζήτημα ενισχύεται από δύο βασικούς παράγοντες:

 • Οι επιχειρήσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις σπάνια γνωρίζουν ότι οι ιστοτόποι τους μπλοκάρονται, εκτός και αν ο ίδιος ο ISP τους φιλτράρει
 • Τα ποσοστά απόκρισης του ISP για την κατάργηση των αιτημάτων είναι απαράδεκτα κακές

Σχεδόν τρία από τα 10 (27,6%) αιτήματα κατάργησης αποκλεισμού στους ISP από το 2018 εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί, με TalkTalk, Sky και Virgin Media τους χειρότερους παραβάτες.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα φιλτραρίσματος είναι επίσης εντελώς αδιαφανή και εξαιρετικά ασυμβίβαστα μεταξύ των παρόχων, καθιστώντας πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι χώροι θα αποκλειστούν και από ποιον.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα χάνουν-χάνουν κατάσταση.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκρίνει τις συστάσεις στην έκθεσή μας για την επίλυση αυτής της αυτοτραυματισμένης βλάβης.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Εσφαλμένη ταξινόμηση περιεχομένου

Λόγω της αυτοματοποιημένης φύσης των φίλτρων περιεχομένου, είναι δυνατό να εντοπιστούν τα επαναλαμβανόμενα πρότυπα εσφαλμένης ταξινόμησης περιεχομένου.

Ορισμένες κατηγορίες ιστότοπου υποφέρουν δυσανάλογα ως αποτέλεσμα του φιλτραρίσματος περιεχομένου. Ωστόσο, λόγω της πλήρους έλλειψης διαφάνειας από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτών των φίλτρων, δεν είναι δυνατόν να δηλωθεί με βεβαιότητα γιατί μπορεί να.

Παρ 'όλα αυτά, είναι σαφές ότι πολλά μπλοκ ιστοτόπων φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα του αμβλύ φιλτραρίσματος που ενεργοποιείται από την ανίχνευση των μαύρων λιστών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πλαίσιο.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι οι ιστότοποι μπορούν επίσης να ταξινομηθούν σύμφωνα με τον παροχέα φιλοξενίας τους.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι ιστότοποι που μοιράζονται μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP να θεωρούνται πιθανό να είναι πορνογραφικό, για παράδειγμα, ακόμη και όταν οι ιστοτόποι είναι στην πραγματικότητα ριζικά διαφορετικοί.

Οι ακόλουθες κατηγορίες τοποθεσιών υποδεικνύουν μερικές από τις πιο περίεργες μπλοκ που ανακαλύψαμε.

Αυτοί είναι μόνο αριθμοί ιστοτόπων του Ηνωμένου Βασιλείου, ανατρέξτε στην πλήρη έκθεση (πίνακες Α.1 και Α.3) και για τον συνολικό αριθμό αποκλεισμένων ιστότοπων, οι οποίοι είναι πιο ψηλά καθώς περιλαμβάνουν ιστότοπους με έδρα τις Η.Π.Α. που έχουν αποκλειστεί από τους ISP του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημείωση: Τα "τρέχοντα μπλοκ ISP" παρακάτω αναφέρονται στο συνολικό αριθμό των ενεργών μπλοκ ISP που εντοπίστηκαν για αυτήν την κατηγορία, καθώς οι τομείς ενδέχεται να αποκλειστούν από περισσότερους του ενός παρόχους.

Κατηγορία ιστοτόπου Αποκλεισμένοι τομείς Οι τομείς εξακολουθούν να αποκλείονται Οι τρέχουσες μονάδες ISP
Εθισμός, υποστήριξη κατάχρησης ουσιών 35 14 48
Φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις 91 17 24
Συμβουλευτική, υποστήριξη και ψυχική υγεία 104 70 177
Οικιακή βία και υποστήριξη σεξουαλικής κακοποίησης 7 3 11
LGBTQ+ 27 7 25
Σχολεία 143 13 28
Κατασκευή και προμήθειες 67 26 64
Προϊόντα σχετιζόμενα με την CBD και κάνναβη 307 220 1081
Αποστράγγιση αποστράγγισης και αποστράγγισης 107 3 3
Φωτογραφία 1858 732 2109
Θρησκευτικός 137 54 147
Υπηρεσίες γάμου 4506 1718 3739
VPN-related 404 345 1719

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Είναι μια ατυχής ειρωνεία ότι τα φίλτρα περιεχομένου που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των ευάλωτων ατόμων από τις online βλάβες εμποδίζουν επίσης τους ενήλικες που έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υποστήριξη.

Οι ιστότοποι που προσφέρουν υποστήριξη για τους επιζώντες της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνουν κατανοητά συχνές χρήσεις λέξεων οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως σεξουαλικές ή πορνογραφικές από ένα ακατέργαστο φίλτρο.

Παρομοίως, οι χώροι για συμβουλευτική και υποστήριξη ψυχικής υγείας μπορεί να περιέχουν αναφορές σε αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και φύλο, ενώ οι υπηρεσίες υποστήριξης εθισμού θα αναφέρονται φυσικά στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Οι ζημίες που προκαλούνται από αυτό το είδος φιλτραρίσματος είναι δυνητικά πολύ μεγάλες και οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ πρέπει συνεπώς να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα φιλτραρίσματος εξαιρούν τις τοποθεσίες που εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

Η παρεμπόδιση των δικτυακών τόπων σχολείων είναι ιδιαίτερα ενδεικτική της φύσης των φίλτρων αυτών με χαμηλή προσπάθεια. Τουλάχιστον 34 μοναδικές τοποθεσίες με τομέα ανωτάτου επιπέδου .sch.uk που έχουν φιλτραριστεί κατά τη διάρκεια του έργου Blocked. Αυτοί οι τομείς δεν μπορούν να καταχωρηθούν ιδιωτικά και είναι διαθέσιμοι μόνο σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα ήταν ασήμαντο να απαλλάξουμε τους τομείς .sch.uk από τα μπλοκ και αυτό δεν συνέβη.

Δείτε την πλήρη αναφορά για περαιτέρω ανάλυση αυτών των κατηγοριών. Η έκθεση καλύπτει επίσης τις ακόλουθες προβληματικές κατηγορίες μπλοκ:

 • Τοποθεσίες που σχετίζονται με το αλκοόλ (μη πωλήσεις)
 • Το "πρόβλημα Scunthorpe"
 • CDN, API και υπηρεσίες φιλοξενίας εικόνων
 • Τεχνικοί χώροι υποστήριξης
 • Τοποθεσίες πριν την εκτόξευση
 • Προϊόντα που υπόκεινται ήδη σε περιορισμούς ηλικίας
 • Υπηρεσίες VPN
 • Λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Αποκλεισμός των ευρημάτων των αιτημάτων

Οι χρήστες του Blocked επίσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για ιστότοπους που έχουν αποκλείσει να επανεξεταστούν και ενδεχομένως να αναταξινομηθούν.

Χρειάστηκαν 8 μέρες κατά μέσο όρο για τους ISP να ανταποκριθούν στις αιτήσεις κατάργησης αποκλεισμού το 2018. Η Vodafone ήταν μακράν η πιο αργή με μέσο χρόνο απόκρισης 21 ημερών.

Ιστοσελίδες ISP: Πόσο κακά είναι τα φίλτρα Web του Ηνωμένου Βασιλείου;

Χρόνος που απαιτείται για να απαντήσουν οι ISP να ξεμπλοκάρουν τα αιτήματα, μετρούμενη σε ημέρες.

Η επικάλυψη τοποθεσιών προκαλεί βλάβη στους ιδιοκτήτες και τους χρήστες αυτών των τοποθεσιών. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου να αναγνωρίσουν και να απαντήσουν αμέσως για να ξεμπλοκάρουν τα αιτήματα.

Στην αναφορά, προτείνουμε στους χρήστες που αναφέρουν παράνομες μπλοκ να αναμένουν να λάβουν μια απάντηση εντός ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου - ιδανικά όχι περισσότερο από 48 ώρες.

Τα ανωτέρω στοιχεία δείχνουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το ρυθμό με τον οποίο απαντούν.

Ακόμη πιο προβληματική είναι η αναλογία των αιτημάτων απεμπλοκής που παραμένουν αναπάντητα.

Το βρήκαμε σχεδόν τρεις στους δέκα (27,6%) τα αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2018 δεν είχαν ακόμη διευθετηθεί τον Μάρτιο του 2019. Περισσότερο από το ήμισυ αυτών των εκκρεμών περιπτώσεων αφορούν τοποθεσίες που κάνουν δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες περιεχομένου που ο ISP αποκλείστηκε από την πολιτική και θα έπρεπε να έχουν ξεκλειδωθεί αμέσως μετά από αίτημα.

Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι ορισμένα αιτήματα απεμπλοκής απλά δεν αντιμετωπίζονται καθόλου από τους ISP

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ποιους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου είναι οι καλύτεροι και οι χειρότεροι συντελεστές από την άποψη αυτή.

Ιστοσελίδες ISP: Πόσο κακά είναι τα φίλτρα Web του Ηνωμένου Βασιλείου;

Κατάσταση των αιτημάτων απεμπλοκής που διαβιβάστηκαν στους ISP το 2018, από τον Μάρτιο του 2019

Περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων απεμπλοκής μπορεί να βρεθεί στην πλήρη έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης της διαδικασίας προσφυγής - ή της έλλειψής της για τα δίκτυα ISP σταθερής γραμμής.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Ιστορικό

Γιατί μπλοκάρουν οι ιστοτόποι στο Ηνωμένο Βασίλειο?

Οι ISP στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εφαρμόσει φίλτρα σε συνδέσεις στο διαδίκτυο από το 2011 σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που φιλοξενούν περιεχόμενο που θεωρείται ακατάλληλο.

Αυτή η ώθηση υποστηρίχθηκε ανεπίσημα από την κυβέρνηση, η οποία ήθελε να δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της προστασίας των παιδιών από το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το 2013 ότι οι τέσσερις κύριοι ISP στο Ηνωμένο Βασίλειο, Η TalkTalk, η Virgin Media, η Sky και η BT συμφώνησαν να εγκαταστήσουν φίλτρα περιεχομένου φιλικά προς την οικογένεια και να τα προωθήσουν στους υφιστάμενους και νέους πελάτες τους.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Γιατί να διεξαγάγει αυτή την έρευνα?

Υπάρχουν πολλοί βασικοί λόγοι που προκαλούν αυτή την έρευνα:

 • Η έλλειψη στοιχείων ότι τα φίλτρα εμποδίζουν τα παιδιά να βλέπουν περιεχόμενο για ενήλικες ή να τα κρατούν ασφαλή σε απευθείας σύνδεση
 • Οι ιδιωτικές εταιρείες κάνουν αμφισβητήσιμες επιλογές σχετικά με το τι είναι και είναι απαράδεκτο για άτομα κάτω των 18 ετών, χωρίς εποπτεία ή εξέταση των πραγματικών βλαβών για τους νέους
 • Μετά τη θέσπιση ενός κανονισμού της ΕΕ για την ουδετερότητα του δικτύου, η θέση φαίνεται σαφές ότι απαγορεύεται το φιλτράρισμα μέσω διαδικτύου από παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ.
 • Τα φίλτρα αποτελούν ελλιπή τεχνική λύση για ένα κοινωνικό πρόβλημα

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Πολιτικό πλαίσιο

Ποιο πρόβλημα προσπαθούν να επιλύσουν τα φίλτρα περιεχομένου?

Ο φόβος για τη διαβρωτική επίδραση της πορνογραφίας στο Διαδίκτυο στους νέους, μαζί με τις πιθανές βλάβες που προκαλούνται από το διαδικτυακό περιεχόμενο που προωθεί την αυτοτραυματισμό, τον εξτρεμισμό και την ανορεξία βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την προστασία των νέων.

Ωστόσο, καθώς η έκθεσή μας δείχνει ότι τα φίλτρα περιεχομένου λαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το φύλο, η θρησκεία και η πολιτική. Είναι σημαντικό τα φίλτρα αυτά να επηρεάζουν τους ενήλικες καθώς και τα παιδιά.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Αξιολόγηση των βλαβών του περιεχομένου για ενήλικες

Παρόλο που είναι πέραν της αρμοδιότητάς μας να αξιολογούμε τον αντίκτυπο του υλικού ενηλίκων στα παιδιά, στην έκθεση καλούμε τους διαμορφωτές πολιτικής να:

 • Πάρτε μια προσέγγιση βασισμένη σε στοιχεία
 • Σκεφθείτε σωστά τη συζήτηση
 • Συμπεριλάβετε τις φωνές των νέων
 • Δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στον κίνδυνο
 • Δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην τεχνολογία
 • Ενθαρρύνετε την ενεργό γονική μέριμνα

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Φίλτρα ως λύση

Τα φίλτρα σε επίπεδο δικτύου έχουν προωθηθεί ως ένας απλός τρόπος για την αποτροπή της εμφάνισης περιεχομένου για ενήλικες από τα παιδιά. Οι γονείς δεν χρειάζονται καμία τεχνική πείρα για την ενεργοποίησή τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα φίλτρα είχαν ως στόχο να παρέχουν "Ένα κλικ για να προστατεύσετε ολόκληρο το σπίτι σας και να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή".

Όπως δείχνει η έκθεσή μας, αυτή η απλοϊκή άποψη είναι παραπλανητική και ενδεχομένως αντιπαραγωγική.

Τα φίλτρα - είτε εφαρμόζονται στο σπίτι είτε στα σχολεία - έχουν γίνει πλέον κεντρικά για τις κυβερνητικές πολιτικές για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Τα φίλτρα κινητών τηλεφώνων είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή από διάφορους παρόχους, όπως EE, Telefonica (O2), Three και Vodafone. Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας πρέπει γενικά να αποδείξουν ότι είναι άνω των 18 ετών εάν θέλουν να αλλάξουν τα φίλτρα. Ορισμένα δίκτυα απαιτούν την υποβολή εγγράφων ταυτότητας, όπως διαβατήριο, προκειμένου να επιτρέπεται η απενεργοποίηση των φίλτρων.

Η φιλτράρισμα σε παρόχους υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας άρχισε να κυκλοφορεί το 2014. Το κλείδωμα σε επίπεδο δικτύου σημαίνει ότι οι ISP επιτρέπουν φίλτρα που ισχύουν για κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε οικιακό δίκτυο. Μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν μόνο από τον κάτοχο του λογαριασμού. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα φιλτραρίσματος και ορισμένοι επιτρέπουν στους πελάτες να προσαρμόζουν τις κατηγορίες που επιθυμούν να μπλοκαριστούν.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Τα φίλτρα εμποδίζουν τα παιδιά να βλέπουν επιβλαβές περιεχόμενο?

Μπορεί να θεωρηθεί ότι τα φίλτρα θα περιορίσουν την ικανότητα των πολύ μικρών παιδιών να βλέπουν την πορνογραφία, εκτός εάν είναι ιδιαίτερα έμπειροι στη χρήση της τεχνολογίας.

Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα παιδιά από μεμονωμένα κομμάτια περιεχομένου σε ιστότοπους όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να έρθουν να δουν ακατάλληλο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας τεχνολογία, τα φίλτρα ιστού δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πανάκεια για την πλήρη προστασία των παιδιών.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να βλέπουν πορνογραφία ή άλλα απαγορευμένα περιεχόμενα περιλαμβάνουν:

 • Οι φιλοι
 • Τοποθεσίες μεσολάβησης
 • Βραχώδης κορυφή
 • Υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων
 • Δωρεάν VPN
 • Συσκευές αποθήκευσης δεδομένων
 • Sexting

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Τραυματίες υπερβολικής μπλοκαρίσματος

Ακόμα κι αν μόνο ένα μικρό μέρος των ιστότοπων μπλοκάρονται εσφαλμένα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές συνέπειες. Όπως δείχνει η έκθεσή μας, πολλές ιστοσελίδες που εκτελούν λειτουργίες κοινωνικά σημαντικές παρεμποδίζονται εσφαλμένα.

Οι ευάλωτοι άνθρωποι που βρίσκονται σε κρίση αποτρέπονται από την πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υποστηρίξεις που χρειάζονται. Αυτό δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση υποθέσεων.

Οι μικρές επιχειρήσεις πλήττονται επίσης από ζημιές που οφείλονται στη συνήθεια και τη φήμη. Επίσης, επηρεάζονται δυσανάλογα σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ορισμένοι εξειδικευμένοι έμποροι κρασιού, για παράδειγμα, έχουν βιώσει τους ιστοτόπους τους που έχουν μπλοκαριστεί από φίλτρα ISP. Δεν βλέπουμε το ίδιο αποτέλεσμα για τα σούπερ μάρκετ που πωλούν αλκοόλ και αποθηκεύουν τα ίδια προϊόντα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι αμφότερα αποτελούν την ίδια πιθανή βλάβη στους ανηλίκους.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Νομική βάση για το φιλτράρισμα περιεχομένου

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ουδετερότητας του δικτύου φαίνεται ότι καθιστούν το παράνομο φιλτράρισμα περιεχομένου για ενήλικες στην τρέχουσα μορφή του παρά τις προσπάθειες αλλαγής του νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να παραβιαστούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο το φιλτράρισμα περιεχομένου στην τρέχουσα μορφή του είναι νόμιμο

Δεν υπήρξε ποτέ νομική υποχρέωση για τις εταιρείες να παρέχουν φίλτρα - οι εταιρείες συμφώνησαν εθελοντικά να το πράξουν.

Η ΕΕ συμφώνησε τους κανονισμούς το 2015 ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα πρέπει "να αντιμετωπίζουν ισότιμα ​​την κυκλοφορία χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς ή παρεμβολές, ανεξάρτητα από τον αποστολέα ή τον παραλήπτη, το περιεχόμενο, την εφαρμογή ή την υπηρεσία ή τον τερματικό εξοπλισμό".

Ενώ αυτοί οι κανόνες φυσικά επιτρέπουν εξαιρέσεις, οι ρυθμίσεις δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληρούν τα κριτήρια για απαλλαγή.

Στην έκθεσή μας, καλούμε την Ofcom να αποσαφηνίσει το νομικό καθεστώς και τη βάση για το φιλτράρισμα περιεχομένου για ενήλικες και να παρέχει καθοδήγηση σε εταιρείες που ενδεχομένως παραβιάζουν το νόμο.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Διόρθωση σφαλμάτων

Η διόρθωση σφαλμάτων που έγιναν από τα φίλτρα περιεχομένου δεν είναι απαραιτήτως εύκολη και δεν δόθηκε προτεραιότητα από την κυβέρνηση παράλληλα με την εισαγωγή φίλτρων.

O2 είναι ο μόνος πάροχος που διαθέτει έναν έλεγχο διευθύνσεων URL, για παράδειγμα. Αυτό το εργαλείο κατέληξε σε αναπηρία για περισσότερο από ένα χρόνο, αρχής γενομένης από το τέλος του 2013, μετά τη χρήση του από τους δημοσιογράφους.

Κάθε ISP παρέχει μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αναφορές υπερφόρτωσης, αλλά οι ISP δεν δέχονται χύμα ή αυτοματοποιημένα ερωτήματα.

Η ORG θεωρεί ότι οι λύσεις αυτές είναι ανεπαρκείς, ώστε να λειτουργεί το δικό της σύστημα, Blocked, το οποίο εξαρτάται από δωρεές και υποστήριξη από εταίρους, όπως το Top10VPN.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Συστάσεις

 1. Συμμετοχή φίλτρα και όχι εξαίρεση
 2. Εκτίμηση περιεχομένου βάσει της βλάβης με μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο αποκλεισμού των ιστότοπων.
 3. Ενημέρωση ιστοτόπων ότι έχουν μπλοκαριστεί και παρέχουν μια ευκαιρία για προσφυγή
 4. Καλύτερες διαδικασίες για την αναγνώριση και την απαίτηση απεμπλοκής των ιστότοπων
 5. Προσφυγές: οι πάροχοι ISP σταθερής τηλεφωνίας πρέπει να εφαρμόζουν μια διαδικασία προσφυγής, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων θα πρέπει να επικοινωνούν καλύτερα με τις δικές τους
 6. Φιλτράρισμα επιπέδου συσκευής αντί για επίπεδο δικτύου
 7. Η Ofcom πρέπει να αποσαφηνίσει τη νομική κατάσταση
 8. Διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας στους κινδύνους του περιεχομένου στο διαδίκτυο

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Μεθοδολογία

35 εκατομμύρια ιστότοποι δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο που βρίσκεται στο Blocked.org.uk από την έναρξή του το 2014 και πάνω από 760.000 μπλοκάρονται από φίλτρα περιεχομένου ISP. Η δοκιμή εκτείνεται μαζικά από τον Μάρτιο του 2017 και μετά και το 90% των δοκιμών και των αποτελεσμάτων από τότε. Δείτε τα προσαρτήματα της πλήρους έκθεσης για την πλήρη μεθοδολογία.

Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων

Σχετικά με εμάς

Το Top10VPN.com είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος αναθεώρησης VPN στον κόσμο. Συνιστούμε τις καλύτερες υπηρεσίες VPN για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών στο διαδίκτυο. Στόχος μας είναι επίσης να εκπαιδεύσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με τους κινδύνους ψηφιακής ιδιωτικότητας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσω των δωρεάν ηλεκτρονικών πόρων και της έρευνας μας.

Για μια πιο πρωτότυπη έρευνα ιδιωτικού απορρήτου και ασφάλειας, ρίξτε μια ματιά στην Έκθεσή μας για το Global Mobile VPN (2019), στο Free VPN Investigation (2019).

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me