Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι κυβερνήσεις και οι διαφημιστές θέλουν να αναζητήσουν τις πιο οικείες λεπτομέρειες της ζωής σας, από τις ανησυχίες σας για την υγεία μέχρι τα οικονομικά σας και όλα ενδιάμεσα. Ακόμη χειρότερα, σκοπεύουν να λάβουν βοήθεια από τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) για να το κάνουν.

Τους τελευταίους μήνες, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε να επαναφέρει τους κανόνες που απαιτούσαν από τους ISP να αποκτήσουν τη συγκατάθεση των χρηστών πριν συλλέξουν τα δεδομένα τους ή μοιράζοντάς τα με τρίτους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζει επίσης για μια μαζική επιτήρηση μέσω του Διερευνητικού Νόμου για τις Δυνάμεις - χωρίς τον Χάρτη Snoopers. Η νομοθεσία απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διατηρούν, μεταξύ άλλων, ιστορικό περιήγησης ενός έτους για κάθε χρήστη και να τις παραδίδουν σε κυβερνητικούς οργανισμούς σε περίπτωση ανάγκης.

Πόσο κακό είναι αυτό? Πολύ.

Ως πύλη εισόδου στον συνδεδεμένο κόσμο, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας βλέπει όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων που επισκέπτεστε και των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε. Εάν οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι κρυπτογραφημένες, τότε ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου θα μπορεί επίσης να δει το περιεχόμενο της επισκεψιμότητάς σας. Ακόμη και αν είναι κρυπτογραφημένα, η καταγραφή της κυκλοφορίας σας δημιουργεί πολλά μεταδεδομένα, κομμάτια πληροφοριών που μπορούν να συνδεθούν για να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αποτύπωμα των επαφών σας, συνήθειες, συνθήκες υγείας, πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός κ.λπ..

Η επιδείνωση της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πολλές "όχι τόσο έξυπνες" συσκευές βρίσκουν τους δρόμους τους σε σπίτια. Αυτά τα συνδεδεμένα gadget συχνά τσακώνονται με σφάλματα ασφαλείας και κακή κωδικοποίηση, εκθέτοντας ευαίσθητες πληροφορίες σε ISPs ή οποιοσδήποτε άλλος που μπορεί να ακούει στη σύνδεσή σας.

Ο ISP σας έχει ήδη συμφέρον να συλλέξει τα δεδομένα σας και για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχει μια πιθανή πιθανότητα ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνει αυτό καθ 'όλη τη διάρκεια. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου χρησιμοποιούν τα δεδομένα των καταναλωτών για να προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις ή για να το πουλήσουν σε διαφημιζόμενους τρίτων μερών. Τα νέα μέτρα θα τους επιτρέψουν μόνο να το κάνουν χωρίς φόβο να ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια στο μέλλον και να κρατηθούν υπόλογη.

Καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου συγκεντρώνουν περισσότερα από τα προσωπικά σας δεδομένα, όχι μόνο θέλουν να κάνουν πολλά χρήματα, αλλά επίσης κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από το cyberattack.

Ωστόσο, καθώς οι ISPs καθίστανται τα κέντρα τόσο ευαίσθητων πληροφοριών, θα προσελκύσουν την προσοχή άλλων κομμάτων, συγκεκριμένα οικονομικών παραγόντων χάκερ και εθνικών φορέων. Οι κυτταρικές επιθέσεις εναντίον παρόχων υπηρεσιών Ίντερνετ μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα σας στο χέρι κάποιων από τους πιο εχθρικούς ηθοποιούς στο Διαδίκτυο.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η διαρροή 14 εκατομμυρίων δεδομένων πελατών της Verizon, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, του αριθμού κινητού τηλεφώνου και του PIN λογαριασμού. Προηγουμένως, το βρετανικό ISP TalkTalk ήταν ο στόχος μιας μαζικής παραβίασης δεδομένων, η οποία εξέθεσε τις προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 157.000 χρηστών. Στη συνέχεια, η εταιρεία απαλείφθηκε πρόστιμο ύψους £ 400.000 επειδή δεν κατάφερε να προστατεύσει τις πληροφορίες των πελατών της.

Όλα όμως δεν χάνονται. Ευτυχώς, οι άνθρωποι δεν προσφέρουν τόσο μαζική συλλογή δεδομένων τόσο εύκολα. Πρόσφατα, η βρετανική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty έλαβε άδεια από το High Court για να αμφισβητήσει νόμιμα το νόμο περί διερευνητικών δυνάμεων. Στις ΗΠΑ, οι ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως το Ίδρυμα για τα ηλεκτρονικά σύνορα (EFF) και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), πραγματοποίησαν εκτεταμένες εκστρατείες για την αποτροπή της κατάργησης των κανόνων περί απορρήτου.

Αλλά η νομοθεσία τελικά επικυρώθηκε και στα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου και υπογράφηκε από τον πρόεδρο. Και υπάρχει μια πιθανότητα ο Χάρτης Snoopers να δει την πλήρη εφαρμογή του και άλλα κράτη να ακολουθήσουν το προβάδισμα.

Παρά την αντανάκλαση από τις ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων, οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατεύσουν το απόρρητό τους.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραιτηθείτε για να δώσετε μαζική επιτήρηση. Υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας ενάντια στον ISP snooping andyes για να αποφύγετε την πτώση των προσωπικών σας πληροφοριών σε λάθος χέρια.

  1. HTTPS: Προσπαθήστε να περιορίσετε την επισκεψιμότητά σας σε ιστότοπους των οποίων η διεύθυνση αρχίζει με HTTPS. Αυτοί οι ιστότοποι κρυπτογραφούν την κυκλοφορία τους. Ο ISP θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να βλέπει τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αρκετός για να συναγάγει πολλές πληροφορίες σχετικά με εσάς. Αλλά δεν θα γνωρίζει ποιες σελίδες σε αυτές τις ιστοσελίδες περιηγείστε και δεν θα βλέπει το περιεχόμενο που δημοσιεύετε σε αυτούς τους ιστότοπους, όπως οι προσωπικές πληροφορίες που συμπληρώνετε σε φόρμες. Για παράδειγμα, η μετάβαση από το Wikipedia σε HTTPS επέτρεψε στους χρήστες να περιηγούνται ελεύθερα στον ιστότοπο χωρίς φόβο για κρατική επιτήρηση.
  2. VPN: Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την παράκαμψη του snooping του ISP. Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, όλη η διαδικτυακή σας κίνηση είναι κρυπτογραφημένη και συντονισμένη μέσω των διακομιστών του VPN. Όλος ο ISP σας μπορεί να δει είναι μια δέσμη κρυπτογραφημένων δεδομένων. Δεν θα γνωρίζει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεστε. Ωστόσο, μια σκέψη για να γνωρίζετε σχετικά με τα VPN είναι ότι θα είναι σε θέση να συλλέξουν τις ίδιες πληροφορίες που αποκρύπτετε από τον ISP σας, οπότε θα πρέπει να εξετάσετε το ιστορικό και την αξιοπιστία μιας υπηρεσίας πριν εγγραφείτε. Μια υπηρεσία όπως το Top10VPN (πλήρης αποκάλυψη: ναι, αυτό είμαστε)
  3. Βραχώδης κορυφή: Το Router (Tor) είναι ένα δίκτυο εθελοντών υπολογιστών, που ονομάζονται κόμβοι, που συνδέονται με τη δημιουργία ενός ανώνυμου δικτύου. Όταν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης Tor, ολόκληρη η επισκεψιμότητά σας κρυπτογραφείται και εκτρέπεται μέσω διαφόρων κόμβων Tor πριν φτάσει στον προορισμό του. Ο Tor είναι ο πιο ασφαλής από τις τρεις επιλογές, αλλά επιβραδύνει σημαντικά τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που αποκλείουν την πρόσβαση από τους κόμβους Tor, καθώς συχνά συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες.

Καθώς προχωράμε σε μια εποχή όπου οτιδήποτε και όλα παράγουν δεδομένα, η ιδιωτικότητα έχει γίνει ένα εμπόρευμα που πρέπει να αγαπάτε και να προστατεύετε. Κάντε ως προτεραιότητα να εκπαιδεύετε τον εαυτό σας σχετικά με απειλές κατά της ιδιωτικής ζωής σας και να προστατεύετε τις πληροφορίες σας από οποιονδήποτε προσπαθεί να την αποκτήσει χωρίς την ειδοποίησή σας ή τη συγκατάθεσή σας.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me