Όταν ο Juan Guaido δήλωσε μονομερώς τον εαυτό του ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας - μια κίνηση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ - η απάντηση της κυβέρνησης του Προέδρου Maduro ήταν να αλλάξει το διαδίκτυο. Σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθούν όσοι αντιτίθενται στην κυριαρχία της κυβέρνησής του, η Maduro μπλοκάρει υπηρεσίες και εφαρμογές διαδικτύου, όπως το Google, το Instagram, το Twitter, το Wikipedia και το YouTube. Αυτή η κίνηση έρχεται κατ 'ευθείαν από το κατασταλτικό παιχνίδι του παιχνιδιού του 21ου αιώνα και ακολουθεί παρεμφερή διακοπή και διαταραχές στο Διαδίκτυο στην Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε.

Εντούτοις, ο μερικός τερματισμός του διαδικτύου του Maduro ήταν λιγότερο για τη λογοκρισία του γενικού πληθυσμού της Βενεζουέλας και όλα σχετικά με τη σιωπή της φωνής των κριτικών του. "Οι διαταραχές του Διαδικτύου στη Βενεζουέλα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν στοχεύσει στην πολιτική αντιπολίτευση με χειρουργική ακρίβεια", λέει ο Alp Toker, εκτελεστικός διευθυντής στο NetBlocks της κοινωνίας των πολιτών, ο οποίος χαρτογραφεί την ελευθερία του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο.

Ο ίδιος δήλωσε στο Top10VPN ότι "τα τεχνικά στοιχεία δείχνουν ότι τα δίκτυα της Βενεζουέλας περιορίζονται κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών και κριτικών ομιλιών, μόνο για να επιστρέψουν όταν η επίσημη Προεδρία χρησιμοποιεί το Twitter για να καλέσει υποστηρικτές στις δικές του συναθροίσεις." Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διακοπές λειτουργίας του NetBlocks στη ΛΔΚ του Σουδάν και της Ζιμπάμπουε κατά την ίδια περίοδο και που, όπως μας είπε ο Τόκερ, επιδίωκε μάλλον να σιωπήσουν το ευρύ κοινό. "Τα μέτρα [στη Βενεζουέλα] φαίνονται να είναι για να στοιβάζονται το κατάστρωμα για να μετατοπίζεται η κοινή γνώμη, δίνοντας παράλληλα την εξωτερική εντύπωση της δουλειάς ως συνήθως», καταλήγει.

Ιστορία της λογοκρισίας του Διαδικτύου στη Βενεζουέλα

Κανένα από αυτά δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Μετά από όλα, το 2014, μετά την εκλογική νίκη του ως διάδοχο του Hugo Chavez, η Maduro μπήκε πρώτα στην πρόσβαση στο Twitter και σε μια εφαρμογή επικοινωνίας που ονομάζεται Zello σε μια προσπάθεια σιωπής της διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια, το 2017, κάτι που ονομάζεται Προεδρικό Διάταγμα 2489 εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας που της έδωσε εξουσίες για την αποτροπή "εκστρατειών αποσταθεροποίησης και παραμόρφωσης" με τη χρήση "πληροφορικής και κυβερνοχώρου." Μέσα σε ένα μήνα, Facebook, Instagram, Periscope, Twitter και το YouTube παρεμποδίστηκαν όλοι από τον πάροχο κρατικών υπηρεσιών διαδικτύου CANTV.

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Maduro έσφιξε τη λαβή του στο διαδίκτυο καθώς ο CANTV άρχισε να αποκλείει την πρόσβαση στη Wikipedia, αφού ο Juan Guaido αναφέρθηκε ως ο 51ος πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Τον Ιούνιο του 2018, ο CANTV στη συνέχεια εμπόδισε επιτυχώς την πρόσβαση στο δίκτυο Tor που είχε χρησιμοποιηθεί για την παροχή ανωνυμίας στους χρήστες του Διαδικτύου. Η Access Now, η οποία αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή, πρότεινε ότι η "αυξημένη χρήση του Tor για την πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο" ήταν πιθανότατα η αιτία για αυτή την κίνηση.

Οι τελευταίες προσπάθειες να αναλάβει τον έλεγχο του διαδικτύου μέσω δήλωσης κυριαρχίας του κυβερνοχώρου της Βενεζουέλας είδε ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται Συνταγματικός νόμος του κυβερνοχώρου της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το οποίο θα έβλεπε το σχηματισμό μιας νέας αρχής που υποστηρίζεται από το Maduro αστυνομία του σε απευθείας σύνδεση κόσμου. Ένα κυβερνητικό πραξικόπημα, στην πραγματικότητα.

"Αυτό το νομοσχέδιο που θα δώσει στο καθεστώς Maduro πλήρη έλεγχο του Διαδικτύου της Βενεζουέλας είναι κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση όλων των δικαιωμάτων των Βενεζουέλων", δήλωσε ο Δρ. Andy Yen, CEO και συνιδρυτής των ProtonVPN και ProtonMail στο Top10VPN. μια ελβετική εταιρεία, η δικαιοδοσία της Βενεζουέλας δεν ισχύει για το ProtonVPN.

Πρόεδρε Maduro

Ο τερματισμός του διαδικτύου από το Maduro ήταν για να σιγήσει τη φωνή των κριτικών του
Φωτογραφική πίστωση: Hugoshi https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Φωνές του λαού

Ενώ τα λαβυρινά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου, εκείνοι των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους για να ακουστούν οι φωνές τους. Μια ομάδα WhatsApp που ονομάζεται Servicio De Informacion Publica διανέμει κουβέντα ήχου low-fi από δημοσιογράφους της Βενεζουέλας που επίσης διανέμονται μέσω Facebook και Twitter για παράδειγμα. Η Google ανίχνευσε μια εφαρμογή που ονομάζεται Intra στη Βενεζουέλα προτού την κυκλοφορήσει παγκοσμίως στα τέλη του περασμένου έτους. Η εφαρμογή συνδέει το smartphone απευθείας με τους διακομιστές ονομάτων τομέα της Google για να παρακάμψει τη λογοκρισία. Και, φυσικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για να παρακάμψουν τα μπλοκ.

Η Access Now αναφέρει ότι οι τοπικοί ακτιβιστές προτείνουν ότι τα πιο αποτελεσματικά VPN στη Βενεζουέλα είναι σήμερα το Psiphon, το Lantern και το TunnelBear. Ο Δρ. Andy Yen συνιστά ότι, εξ όσων γνωρίζει, η υπηρεσία ProtonVPN εξακολουθεί να λειτουργεί. Ο Δρ Yen, ωστόσο, προειδοποιεί ότι "κανένα VPN δεν μπορεί να εμποδίσει τον τερματισμό του Διαδικτύου" και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "το διαδίκτυο ήταν πάντα ένας χώρος για τη διάδοση των ιδεών και τη διατύπωση της άποψής του και πρέπει να παραμείνει έτσι".

Ακόμα και σε σενάρια με ακόμη πιο περιορισμένη συνδεσιμότητα - και η Βενεζουέλα κινείται ταχύτατα προς την κατεύθυνση αυτή - δεν χάνεται απαραίτητα για τον αποφασισμένο κυβερνο-πολίτη. "Θα υπάρξει σύνδεση CDMA, 3G και 4G απλά πέρα ​​από τα σύνορα", είπε ο Ian Thornton-Trump, επικεφαλής της Cyber ​​Security της AMEA της AMTrust International, συνεχίζοντας "αν μπορείτε να πάρετε ένα σήμα που είστε online" Thornton- Ο Trump ολοκλήρωσε τη συζήτησή μας επιμένοντας ότι «η αλήθεια βόλτες στους ώμους του Διαδικτύου και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ένα σκληρό τέρας που ελέγχει απόλυτα». Όπου υπάρχει ένα σήμα, με άλλα λόγια, υπάρχει πιθανώς ένας τρόπος για να συνδεθείτε.

Άτομα που χρησιμοποιούν τηλέφωνα

Οι Βενεζουέλα μετατρέπονται σε VPN και WhatsApp για πρόσβαση στις πληροφορίες

Η λογοκρισία ως ζημία

Ο John Gilmore, συνιδρυτής του Electronic Frontier Foundation, αναφέρθηκε από το περιοδικό Time το 1993, λέγοντας ότι «το Διαδίκτυο ερμηνεύει τη λογοκρισία ως βλάβη και τις διαδρομές γύρω από αυτό». Ζητήσαμε από τον Kevin Curran, καθηγητή Cyber ​​Security στο Πανεπιστήμιο του Ulster, παραμένει εύχρηστο σήμερα.

"Το Διαδίκτυο είναι ένα αποκεντρωμένο παγκόσμιο δίκτυο δικτύων, αλλά υπάρχει μια κεντρική πτυχή πυρήνα και είναι οι ριζικοί διακομιστές DNS (Domain Name Service)", σημειώνει ο καθηγητής Curran.

Για μια επίθεση σε αυτό το βασικό τμήμα υποδομής του διαδικτύου για εργασία, οι επιτιθέμενοι θα πρέπει να επιτεθούν σε όλους τους διακομιστές DNS που βρίσκονται σε ολόκληρη την υδρόγειο ταυτόχρονα και οποιαδήποτε επίθεση θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου οι μνήμες όλων των διακομιστών DNS και των παγκόσμιων τομέων ανωτάτου επιπέδου (GTLDs) «στραγγισμένο» που θα μπορούσε να διαρκέσει μέρες ή και εβδομάδες.

"Για να επιτευχθεί το κλείσιμο του Διαδικτύου θα απαιτούσε συνεπώς μια παγκόσμια κατανεμημένη επίθεση μεγάλου εύρους ζώνης διανομής άρνησης εξυπηρέτησης σε μια κλίμακα που δεν είχε ποτέ δει και κατά πάσα πιθανότητα απλώς αδύνατη", καταλήγει ο καθηγητής Curran. "Τουλάχιστον για τώρα."

Το τεχνολογικό ηθικό όλων αυτών των δυσάρεστων αντιλήψεων είναι ότι ενώ οι κυβερνήσεις μπορούν, θέλουν και κάνουν τη διαδικτυακή ζωή δύσκολη για τους πολίτες, δεν μπορούν και δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν όσους αποφασισμένοι να ακούσουν και να ακουστούν. Ακόμη και οι πολιτείες με τις πιο ώριμες περιοριστικές τεχνολογίες, όπως η Κίνα, δεν μπόρεσαν να καταργήσουν πλήρως την ελευθερία του λόγου. Και αν ένα πατριωτικό έθνος σκέφτεται να πάρει ολόκληρο το Διαδίκτυο για να σιωπά τη διαφωνία ή ακόμα και για μια πράξη του cyberwar, αλήθεια να ειπωθεί ότι δεν θα είναι πλέον επιτυχημένη σε αυτή την προσπάθεια. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me