Σε χώρες όπως το Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) είναι τα εργαλεία των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των ακτιβιστών, των πληροφοριοδοτών, των δημοσιογράφων έρευνας και των χρηστών με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Αλλά για πολλούς στην Κίνα, τα VPN είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Εκατομμύρια χρήστες εξαρτώνται καθημερινά από αυτά για να παρακάμψουν το κυβερνητικό μπλοκ στο Facebook, το YouTube, το Twitter, το Gmail, την Αναζήτηση Google και εκατοντάδες άλλες δημοφιλείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δημοσιεύσεις όπως το New York Times.

Ωστόσο, αυτές οι μέρες θα μπορούσαν σύντομα να τερματιστούν. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2018, η κυβέρνηση θα κλείσει ή θα απαγορεύσει όλες τις υπηρεσίες VPN που δεν έχει εγκρίνει, πράγμα που σημαίνει όλες τις υπηρεσίες που δεν έχει ορατότητα.

Ενώ αυτό δεν είναι η πρώτη καταστολή των υπηρεσιών VPN από την κινεζική κυβέρνηση, είναι μακράν η πιο σοβαρή και εγείρει νέες ανησυχίες για την ιδιωτικότητα των πολιτών της χώρας.

Το αυστηρό καθεστώς λογοκρισίας της Κίνας

Φημισμένα γνωστό ως το Μεγάλο Τείχος προστασίας, μια αναφορά στην ιστορική δομή που δημιουργήθηκε για την προστασία των συνόρων της χώρας, η λογοκρισία και η εποπτεία του Διαδικτύου της Κίνας ξεκίνησαν το 2000 και τελικά αναπτύχθηκαν για να καταστούν το πιο περίπλοκο και ολοκληρωμένο σύστημα λογοκρισίας στον κόσμο.

Η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει στενά και παρακολουθεί την πρόσβαση των πολιτών της στην ατέλειωτη θάλασσα πληροφοριών που διατίθενται στο Διαδίκτυο, μέσω στενής συνεργασίας με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που θέτει μπλοκ και περιορισμούς στο διαδίκτυο, αλλά είναι μακράν η πιο ικανή.

Η Κίνα είναι η πιο ισχυρή και αποτελεσματική λογοκρισία και το internet snoop στον κόσμο

Μέρος αυτού είναι επειδή φιλοξενεί εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως Baidu, Alibaba και Tencent. Αυτές οι εταιρείες παρέχουν εναλλακτικές υπηρεσίες για να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται από εταιρείες όπως το Google και το Facebook. Αλλά αυτό που τα κάνει διαφορετικά είναι η προθυμία τους να μοιράζονται ανοιχτά τα δεδομένα των χρηστών τους με την κυβέρνηση.

Σε απάντηση στην κυβερνητική απαγόρευση, οι Κινέζοι χρήστες έχουν συσσωρευτεί σε υπηρεσίες VPN, οι οποίες βοηθούν στην καταστρατήγηση των κυβερνητικών λογοκριτών και των οθονών με την κρυπτογράφηση της κίνησης στο Internet και τη διοχέτευσή τους μέσω ενδιάμεσων διακομιστών.

Η καταστολή των υπηρεσιών VPN

Η Κίνα περιορίζει περιοδικά τα μέτρα λογοκρισίας της κατά τη διάρκεια γεγονότων και καταστάσεων που είναι πολιτικά ευαίσθητες.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούλιο, μετά τον θάνατο του νικητή του διαφωνούντος και του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Liu Xiabao, η κινεζική κυβέρνηση ασχολήθηκε ευρέως με τις προσπάθειες να λογοκρίνει νέα για το θάνατό του και να διαγράψει θέσεις για τα κινεζικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που συμπράττουν με τον Xiabao.

Αργότερα τον Οκτώβριο, πριν από τη συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Κίνα άρχισε να μπλοκάρει το WhatsApp, μία από τις λίγες ξένες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων που υπάρχουν στη χώρα.

Ενώ η Κίνα έχει απαγορεύσει επισήμως τη χρήση των VPN, έχει επιτρέψει, σε κάποιο βαθμό, στους παρόχους VPN να λειτουργούν στο έδαφός της, εν μέρει επειδή δεν μπορούν να διακόψουν εντελώς τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματά τους από τον έξω κόσμο.

Τα εγκεκριμένα άτομα και επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο παγκόσμιο διαδίκτυο μέσω κρατικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως η China Mobile και η China Unicom.

Ωστόσο, αυτοί οι πάροχοι μοιράζονται τα δεδομένα τους με την κινεζική κυβέρνηση και θα παρέχουν πρόσβαση μόνο σε οντότητες που έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες VPN που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Η Κίνα έχει σταματήσει πολύ καιρό για την ανεπίσημη χρήση του VPN, αλλά τώρα επιτρέπει μόνο την πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παρακολούθησης

Όπως και άλλες υπηρεσίες Διαδικτύου, η πρόσβαση στα VPN έχει διακυμάνσει με την πάροδο του χρόνου. Πέρυσι, έκθεση του Bloomberg αποκάλυψε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν παραγγείλει κρατικές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις να αποκλείσουν εντελώς τους πελάτες τους από τη χρήση υπηρεσιών χωρίς VPN μέχρι το Φεβρουάριο του 2018.

Την ίδια στιγμή, αρκετές υπηρεσίες VPN δήλωσαν στους πελάτες τους ότι θα σταματήσουν τις υπηρεσίες τους και λίγο αργότερα η Κίνα διέταξε την Apple να καταργήσει τις εφαρμογές VPN από την κινεζική έκδοση του App Store. Η Apple, η οποία είχε αντισταθεί σε εντολή του FBI για να βοηθήσει στην παράκαμψη των κλειδαριών ασφαλείας των iPhones, απέδωσε στις απαιτήσεις της Κίνας.

Τον Δεκέμβριο, ένας άνθρωπος στη νότια Κίνα επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 γιουάν και καταδικάστηκε σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης για τη λειτουργία υπηρεσίας VPN χωρίς άδεια.

Το παιχνίδι Cat-and-mouse της Κίνας με υπηρεσίες VPN

Εκτός από έναν στρατό ειδικών που εργάζονται για να διαταράξουν τη χρήση των VPN, η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης τη συνεργασία παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) όπως η China Mobile, η China Unicom και η China Telecom.

Η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για την ανίχνευση επισκεψιμότητας VPN. Η πρώτη αφορά τον εντοπισμό των διευθύνσεων πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) των εξυπηρετητών υπηρεσιών VPN και την παρεμπόδιση όλων των εισερχόμενων και εξερχόμενων δεδομένων.

Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική ενάντια σε VPN που λειτουργούν σε περιορισμένο σύνολο διευθύνσεων IP. Διάφορες υπηρεσίες VPN εκμισθώνουν επιπλέον διακομιστές στις Υπηρεσίες Web της Amazon και σε άλλους δημόσιους παρόχους cloud για να παρακάμψουν τα μπλοκ.

Μια δεύτερη μέθοδος για τον αποκλεισμό των υπηρεσιών VPN είναι η ανάλυση της κίνησης στο διαδίκτυο. Όπως συμβαίνει, η κυκλοφορία VPN ξεχωρίζει σαν φακό στο σκοτάδι.

Οποιοσδήποτε υπολογιστής έχει ανταλλαγή συνεχούς ροής κρυπτογραφημένων δεδομένων με μία μόνο διεύθυνση IP είναι ύποπτη για τη χρήση υπηρεσίας VPN. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση για να εντοπίσουν και να αποκλείσουν την επισκεψιμότητα VPN, δεδομένου ότι είναι οι gatekeepers στο Διαδίκτυο.

Οι υπηρεσίες VPN όπως το VyprVPN, το ExpressVPN και το NordVPN, οι οποίες παραμένουν προσβάσιμες - προς το παρόν - στην Κίνα, εργάζονται σε νέες τεχνικές για να κάνουν τις δραστηριότητές τους να μοιάζουν με επιτρεπόμενη κυκλοφορία.

Αυτό περιλαμβάνει τη μίσθωση διευθύνσεων IP που χρησιμοποιούνται επίσης για υπηρεσίες που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση ή η ανάμειξη κυκλοφορίας VPN με εικονική κυκλοφορία σε υπηρεσίες που έχουν ξεκλειδωθεί.

Οι εναλλακτικές λύσεις για τη χούφτα των ξένων VPN που εξακολουθούν να ξεπερνούν τους λογοκριτές απέχουν πολύ από τις φιλικές προς τον καταναλωτή επιλογές

Οι χρήστες τεχνολογίας κατανοούν τα πράγματα στα χέρια τους και δημιουργούν τους δικούς τους προσωπικούς διακομιστές VPN στο σύννεφο. Η εύρεση προσωπικών VPN είναι πολύ πιο δύσκολη για την κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης είναι επίσης πιο δύσκολη και πολύ πιο δαπανηρή.

Μια άλλη δημοφιλής λύση εναντίον της κυβερνητικής λογοκρισίας Tor, ενός δικτύου εθελοντών υπολογιστών που κρυπτογραφούν και κυκλοφορούν την κυκλοφορία μέσω διαδικτύου για να παρακάμψουν την επιτήρηση και τη λογοκρισία.

Η επισκεψιμότητα Tor είναι γενικά αποκλεισμένη στην Κίνα, αλλά υπάρχουν σχετικά πολύπλοκες λύσεις, όπως η ανακατεύθυνση της επισκεψιμότητας μέσω του Amazon ή του Microsoft Azure cloud.

Μια άλλη μέθοδος είναι η σήραγγα SSH, μια τεχνική που δημιουργεί ένα ad-hoc κρυπτογραφημένο κανάλι επικοινωνιών μεταξύ δύο απομακρυσμένων υπολογιστών και τα κανάλια της κάθε διαδικτυακής κίνησης μέσω αυτής.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την Κίνα?

Οι πάροχοι VPN ακολουθούν συνεχώς νέες μεθόδους για να παρακάμψουν τη λογοκρισία. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του μπλοκ της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα VPN καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή.

Παρόλο που το Πεκίνο γνωρίζει ότι το κλείσιμο του Διαδικτύου θα του επιτρέψει να εμποδίσει εντελώς την κυκλοφορία VPN, γνωρίζει ότι αν αυξήσει αρκετά το κόστος και τα εμπόδια, οι περισσότεροι χρήστες θα εγκαταλείψουν τις υπηρεσίες VPN και μόνο ένα περιθωριακό λίγοι που είναι πεισματάρης και αρκετά καταλαβαίνω ότι θα συνεχίσει να παρακάμπτει τη λογοκρισία του.

Ο κλιμακωτός πόλεμος της Κίνας για τις υπηρεσίες VPN συμβαίνει ενάντια στο πρόγραμμα κυριαρχίας του κυβερνήτη Xi Jinping, μια εκστρατεία που ακολουθεί την τάση αυστηρότερων ελέγχων στον online λόγο και στην κοινωνία των πολιτών.

Η παρεμπόδιση των υπηρεσιών VPN θα επιτρέψει επίσης στο Πεκίνο να συνεχίσει το φιλόδοξο και ανατριχιαστικό πρόγραμμα Κοινωνικών Πιστώσεων (SCS).

Η απαγόρευση VPN είναι ένα κρίσιμο μέρος του ανατριχιαστικού συστήματος κοινωνικής πίστωσης

Το SCS, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, θα αξιολογηθεί με βάση όλες τις ηλεκτρονικές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων που επισκέπτονται, τις αλληλεπιδράσεις τους στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τις αγοραστικές συνήθειες τους , τις ιδιωτικές συνομιλίες και τις αλληλογραφίες τους και πολλά άλλα.

Οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν πράγματα όπως εάν ένας πολίτης είναι επιλέξιμος για δάνειο, κρατικές θέσεις εργασίας και ταξιδεύει στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από τις κινεζικές αρχές που θα έχουν πλήρη προβολή στις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των πολιτών της χώρας, ειδικά εκείνες που προσπαθούν να κρύψουν από την κυβέρνηση.

Αυτό καθιστά την VPN απαγόρευση ένα κρίσιμο στοιχείο του SCS.

Οι συνέπειες της καταστολής της Κίνας στις υπηρεσίες VPN θα είναι ιδιαίτερα κακές για τους ακτιβιστές και τους αντιφρονούντες, οι οποίοι θα βρεθούν με όλο και πιο περιορισμένα μέσα για την πρόσβαση σε πληροφορίες και για να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους.

Αλλά τα αποτελέσματα θα επεκταθούν και στους μέσους πολίτες που χρησιμοποιούν VPN για απολιτικούς σκοπούς, όπως η πρόσβαση στο Netflix και το YouTube.

Χωρίς την προστασία του VPN και με τη σκιά της κρατικής επιτήρησης και το πρόγραμμα αξιολόγησης των πολιτών, οι Κινέζοι χρήστες θα ωθηθούν προς αυτολογοκρισία, φοβούμενοι ότι οτιδήποτε κάνουν θα επηρεάσει αρνητικά την πρόσβασή τους σε κοινωνικές και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους που έχουν συγγενείς σε ξένες χώρες ή των οποίων η επιχείρηση εξαρτάται από επικοινωνίες με ξένους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Καθώς τα πάντα διοχετεύονται αποκλειστικά μέσω της κινεζικής κυβέρνησης, οι χρήστες ενδέχεται να παραιτηθούν από πολλές από τις δραστηριότητές τους για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή φόβου για μελλοντικές κυβερνητικές καθυστερήσεις.

Πώς αυτό θα επηρεάσει την πρόσβαση στο VPN σε άλλα μέρη του κόσμου?

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η μάχη της Κίνας για την υπηρεσία VPN θα θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να είμαστε δίκαιοι, λίγες χώρες διαθέτουν πόρους και προϋποθέσεις της Κίνας για την καταπολέμηση των VPN.

Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν και τα δύο ολοκληρωμένα προγράμματα επιτήρησης, αλλά το σύνταγμα τους εμποδίζει να υιοθετήσουν μέτρα όπως αυτά της κινεζικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο πόλεμος τριβής του Πεκίνου στο VPN και οι τεχνολογίες που καλύπτουν την κυκλοφορία μέσω του Διαδικτύου θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτές και σε άλλες χώρες ιδέες για τα δικά τους προγράμματα επιτήρησης και λογοκρισίας.

Η Ρωσία, η οποία εφαρμόζει επίσης το δικό της σύνολο περιορισμών για υπηρεσίες VPN και πληρεξουσίου, θα εξετάσει πώς εξελίσσεται η απαγόρευση της Κίνας.

Η κοινότητα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ψηφιακής ελευθερίας δεν θα παραμείνει αδρανής.

Οι συνήγοροι και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ιδιωτικής ζωής και οι οργανισμοί όπως το Ίδρυμα για τα ηλεκτρονικά σύνορα θα παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση και θα αναπτύξουν εργαλεία και οδηγούς για να βοηθήσουν τους Κινέζους πολίτες να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ενώ η μάχη αυτή διεξάγεται στην Κίνα, ο αντίκτυπος και το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσουν πολύ περισσότερους νέους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φωτογραφία από τον Diego Jimenez στο Unsplash

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me