Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN ή έναν διακομιστή μεσολάβησης για να ξεμπλοκάρετε ιστότοπους, αλλά δεν μπορείτε να βασιστείτε σε έναν διακομιστή μεσολάβησης για να προστατεύσετε το απόρρητό σας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε τη διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης και θα εξηγήσουμε τα υπέρ και τα κατά και των δύο.

Εικονογράφηση δύο ατόμων που επιλέγουν μεταξύ ενός VPN και ενός πληρεξούσιου.

Τα δίκτυα VPN και οι διακομιστές μεσολάβησης είναι εξαιρετικά εργαλεία για την απόκρυψη της διεύθυνσης IP και την πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο. Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτά εναλλακτικά επειδή βοηθούν στην επίτευξη παρόμοιων στόχων. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους είναι τελείως διαφορετικός.

Οι διακομιστές μεσολάβησης και τα δίκτυα VPN και οι δύο χρησιμοποιούν έναν απομακρυσμένο διακομιστή για να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP σας και να την εμφανίσουν σαν να περιηγείστε σε διαφορετική τοποθεσία.

Ενώ και τα δύο εργαλεία μπορούν να κρύψουν την τοποθεσία σας, το επίπεδο του μυστικότητα, ασφάλεια, και ανωνυμία που προσφέρουν ποικίλλει άγρια.

Αν θέλετε να ξεμπλοκάρετε έναν ιστότοπο ή να αποκρύψετε τη διεύθυνσή σας IP και φροντίζετε για το απόρρητο και την ασφάλεια του διαδικτύου σας, πρέπει να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε το σωστό εργαλείο για την εργασία.

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τη διαφορά μεταξύ ενός διακομιστή μεσολάβησης και ενός VPN. Θα καλύψουμε τους πιθανούς κινδύνους και θα εξηγήσουμε ακριβώς πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάθε επιλογή.

Για άμεση σύγκριση, μπορείτε να μεταβείτε κατευθείαν στον Πίνακα σύγκρισης VPN έναντι διακομιστή μεσολάβησης.

Τι είναι ένας πληρεξούσιος και πώς λειτουργεί?

Ένας διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί ως a μεσάζων μεταξύ εσάς και της ιστοσελίδας που επισκέπτεστε.

Εάν χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, η ροή του Διαδικτύου σας θα διαρρεύσει μέσω του διακομιστή μεσολάβησης στο δρόμο προς τη διεύθυνση ιστού που έχετε ζητήσει. Ο διακομιστής μεσολάβησης θα συνδεθείτε στον ιστότοπο για λογαριασμό σας, να ανακτήσετε τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας και, στη συνέχεια, να προωθήσετε αυτές τις πληροφορίες σε εσάς.

Διάγραμμα του πώς λειτουργεί ένας διακομιστής μεσολάβησης

Το κύριο όφελος από τη χρήση ενός πληρεξουσίου είναι ότι εσείς μην συνδεθείτε απευθείας με τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε. Αν ρυθμιστεί σωστά, αυτό σημαίνει ότι οι ιστότοποι δεν θα μπορούν να δουν την προσωπική σας διεύθυνση IP. Αντ ‘αυτού, θα δουν τη διεύθυνση IP και τη θέση του διακομιστή μεσολάβησης, διατηρώντας την πραγματική σας θέση μυστικό.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διακομιστή μεσολάβησης που βρίσκεται σε διαφορετική χώρα για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους που έχουν γεωγραφικά περιοριστεί. Μερικοί πληρεξούσιοι σας επιτρέπουν ακόμη να επιλέξετε την τοποθεσία από την οποία θέλετε να συνδεθείτε.

Αυτό καθιστά proxy εξαιρετικό για απλές εργασίες όπως βλέποντας βίντεο περιορισμένης περιοχής ή παρακάμπτοντας τα μπλοκ σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μεσολάβηση ιστού στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Απλά εισάγετε τη διεύθυνση URL που θέλετε να επισκεφθείτε και θα σας μεταφέρει εκεί στο ίδιο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.

Ένας δικτυακός πληρεξούσιος θα:

 • Λειτουργήστε ως μεσάζων ανάμεσα σε εσάς και τον ιστότοπο που επισκέπτεστε
 • Απόκρυψη της διεύθυνσης IP από τον ιστότοπο που επισκέπτεστε
 • Περιορίστε τους γεωγραφικούς περιορισμούς σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο
 • Παράκαμψη μπλοκ διεύθυνσης IP σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο

Οι καλές διακομιστές μεσολάβησης μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση αποθηκεύοντας αντίγραφα ενός ιστότοπου σε τοπικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι εάν εκατό άτομα ζητούν συγχρόνως τον ίδιο ιστότοπο, ο διακομιστής μεσολάβησης πρέπει μόνο να στείλει ένα αίτημα στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται προσωρινή αποθήκευση μεσολάβησης.

Οι διακομιστές μεσολάβησης λειτουργούν μόνο σε επίπεδο εφαρμογής, πράγμα που σημαίνει ότι θα μεταστρέψουν μόνο την κυκλοφορία που προέρχεται από το πρόγραμμα περιήγησης στο οποίο χρησιμοποιείτε το διακομιστή μεσολάβησης. Το πιο σημαντικό, η πλειοψηφία των πληρεξουσίων μην κρυπτογραφείτε την επισκεψιμότητά σας.

Καμία κρυπτογράφηση σημαίνει ότι στέλνετε τα αιτήματά σας ως απλό κείμενο. Όποιος παρακολουθεί θα είναι σε θέση να συλλέξει τα ονόματα χρήστη, τους κωδικούς πρόσβασης και τη δραστηριότητα περιήγησης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός διακομιστή μεσολάβησης και ενός VPN?

ο βασικές διαφορές μεταξύ ενός διακομιστή μεσολάβησης και ενός VPN είναι:

 1. Κρυπτογράφηση. Ένα VPN θα κρυπτογραφεί την επισκεψιμότητά σας για να σας προστατεύσει από την παρακολούθηση ISP, κυβερνητική επιτήρηση και κατασκοπεία σε ανοικτά δίκτυα. Τα περισσότερα πληρεξούσια δεν κρυπτογραφούν την επισκεψιμότητά σας, οπότε δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για τη διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων.
 2. Κάλυψη. Τα VPN εγκαθίστανται στη συσκευή σας και αναδρομολογούν όλη την επισκεψιμότητά σας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε εφαρμογών παρασκηνίου. Οι πληρεξούσιοι συνήθως αναπροσαρμόζουν μόνο την κίνηση ενός συγκεκριμένου παραθύρου.
 3. Τιμή. Είναι ακριβό να διατηρείται ένα αξιόπιστο δίκτυο VPN, οπότε μια καλή υπηρεσία VPN συνήθως έρχεται με κόστος. Παρόλο που υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες VPN, υπάρχουν συχνά καλύμματα δεδομένων, χαμηλές ταχύτητες ή πολιτικές ενοχλητικής καταγραφής. Αντίθετα, οι διακομιστές μεσολάβησης στο διαδίκτυο είναι συνήθως δωρεάν.
 4. Ασφάλεια. Και τα VPN και οι πληρεξούσιοι μπορούν να είναι επικίνδυνα. Ένας πληρεξούσιος πληρεξούσιος ή VPN μπορεί να σας εκθέσει σε κακόβουλα σενάρια, malware και επιθετική διαφήμιση. Μερικοί πληρεξούσιοι και VPN υπάρχουν ακόμη και με μοναδικό σκοπό την παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους των δωρεάν υπηρεσιών VPN στον Δείκτη Ανεξάρτητου Κίνδυνου VPN.
 5. Υποστήριξη. Οι υπηρεσίες VPN συνήθως διοικούνται από μεγάλες εταιρείες με οικονομικό κίνητρο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία. Για το λόγο αυτό, τείνουν να είναι πιο αξιόπιστοι από τους πληρεξούσιους και συχνά διαθέτουν ισχυρό σύστημα υποστήριξης πελατών. Οι πληρεξούσιοι είναι συνήθως πολύ μικρότερες λειτουργίες χωρίς πραγματικό δίκτυο υποστήριξης.
 6. Ταχύτητα. Η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας και η αναδρομολόγηση της επισκεψιμότητας με ένα VPN μπορεί να μειώσει κάπως την ταχύτητα σύνδεσης. Τούτου λεχθέντος, τα ταχύτερα VPN στην αγορά θα πρέπει να έχουν αμελητέο αντίκτυπο. Καλό πληρεξούσιο μπορεί μερικές φορές να προσφέρει καλύτερη συνολική απόδοση χάρη στην προσωρινή αποθήκευση στο διαδίκτυο.

Τα VPN και οι διακομιστές μεσολάβησης διαφέρουν κυρίως όταν πρόκειται μυστικότητα, ασφάλεια, και υποστήριξη. Ένα VPN θα κρυπτογραφεί όλη την επισκεψιμότητα που αποστέλλεται από τη συσκευή σας, ενώ ένας διακομιστής μεσολάβησης ανακατευθύνει μόνο την επισκεψιμότητα που αποστέλλεται από το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.

Ένα VPN δημιουργεί ένα ιδιωτικό και ασφαλές τούνελ μεταξύ της συσκευής σας και του ιστότοπου ή της εφαρμογής που επισκέπτεστε.

Ένα VPN θα δρομολογεί την κυκλοφορία σας μέσω ενός ιδιωτικού διακομιστή της επιλογής σας και στη συνέχεια στον δικτυακό τόπο που θέλετε να επισκεφθείτε. Τα δικα σου Η διεύθυνση IP θα αλλάξει και τα δεδομένα περιήγησής σας δεν θα συνδέονται με την πραγματική σας τοποθεσία, καθιστώντας ό, τι κάνετε online πιο ιδιωτικά.

Ανάλογα με τον πάροχο VPN, θα μπορείτε να επιλέξετε από δεκάδες ή και εκατοντάδες Τοποθεσίες διακομιστή VPN σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξαπατήσετε τους ιστότοπους να σκέφτονται ότι περιηγείστε σε μια συγκεκριμένη πόλη ή χώρα.

Σε αντίθεση με τους διακομιστές μεσολάβησης, ωστόσο, ένα VPN λειτουργεί με το επίπεδο συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι θα προστατεύσει και θα ανακατευθύνει όλη την κυκλοφορία που προέρχονται από τη συσκευή σας, όχι μόνο την κυκλοφορία που προέρχεται από το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα VPN κρυπτογραφεί επίσης την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο και εμποδίζει τρίτα μέρη όπως ο παροχέας υπηρεσιών Internet (ISP) να παρακολουθούν τη δραστηριότητα περιήγησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα VPN θεωρούνται πρωτίστως εργαλεία απορρήτου.

Αντίθετα, οι διακομιστές μεσολάβησης είναι δεν θεωρούνται εργαλεία απορρήτου. Ενώ μπορούν να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP σας, δεν κρυπτογραφούν την κυκλοφορία σας. Όποιος βλέπει τα δεδομένα σας πριν φτάσει στον διακομιστή μεσολάβησης – ο ISP σας, για παράδειγμα – μπορεί να δει ακριβώς τι κάνετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο οι VPN όσο και οι παροχείς διακομιστή μεσολάβησης μπορούν να καταγράφουν δεδομένα χρήστη, όπως διευθύνσεις IP, αιτήσεις DNS και χρονικά σήματα σύνδεσης. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν στη συνέχεια να μεταβιβαστούν σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, σε διαφημιζόμενους ή σε άλλα τρίτα μέρη. Για να διατηρήσετε την ιδιωτική σας δραστηριότητα αληθινά ιδιωτική, αναζητήστε έναν πάροχο VPN με αυστηρή πολιτική μη καταγραφής.

Ποιο είναι καλύτερο: VPN ή Proxy?

Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν χρειάζεστε μια προσωρινή λύση, ενώ τα VPN έχουν ένα ευρύτερο φάσμα μακροπρόθεσμων εφαρμογών ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Εάν θέλετε να ξεμπλοκάρετε το Netflix, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN.

Ακολουθεί ένας γρήγορος πίνακας σύγκρισης που δείχνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής:

Πίνακας σύγκρισης VPN vs. Proxy

Σε αυτή την ενότητα, θα καλύψουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διακομιστών μεσολάβησης και των VPN λεπτομερώς. Για να παραλείψετε αυτά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στην περίληψη μας σχετικά με το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Πλεονεκτήματα διακομιστή μεσολάβησης

Εικονογράφηση που δείχνει τα πλεονεκτήματα ενός διακομιστή μεσολάβησης.

 1. Απλή ρύθμιση. Τα περισσότερα πληρεξούσια απαιτούν πολύ λίγη διαμόρφωση. Με ένα διακομιστή μεσολάβησης στο διαδίκτυο, απλά εισάγετε τη διεύθυνση URL που θέλετε να επισκεφθείτε και θα σας μεταφέρει εκεί στο ίδιο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης.
 2. Ταχύτητα. Οι πληρεξούσιοι συνήθως έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στην απόδοση επειδή δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας. Για το λόγο αυτό, είναι ένας πολύ γρήγορος τρόπος να παρακάμψετε τους περιορισμούς σε συγκεκριμένους ιστότοπους.
 3. Κρύβει τη διεύθυνση IP σας. Εάν ρυθμιστεί σωστά, ένας καλός διακομιστής μεσολάβησης θα αποκρύψει τη διεύθυνση IP σας από τον ιστότοπο που επισκέπτεστε.
 4. Ελεύθερος. Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν. Δεν υπάρχει κόστος εύρους ζώνης και μόνο λίγη επιπλέον καθυστέρηση.

Μειονεκτήματα διακομιστή μεσολάβησης

απεικόνιση που παρουσιάζει τα μειονεκτήματα ενός διακομιστή μεσολάβησης.

 1. Ξύλευση & Κακόβουλο λογισμικό. Μερικοί πληρεξούσιοι καταγράφουν τη δραστηριότητα των χρηστών και τις διευθύνσεις IP, ενώ άλλοι κάνουν χρήματα εισάγοντας διαφημίσεις ή κακόβουλο λογισμικό σε ιστοσελίδες. Ομοίως, ένας διαφανής διακομιστής μεσολάβησης θα στείλει στον διακομιστή τη διεύθυνση IP και τη θέση του. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό στο τελευταίο κεφάλαιο αυτού του οδηγού.
 2. Δεν υπάρχει κρυπτογράφηση. Τα περισσότερα πληρεξούσια δεν θα κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου σας, η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε παρακολουθεί στο δίκτυό σας θα μπορεί να δει τη δραστηριότητα περιήγησής σας.
 3. Ειδική εφαρμογή. Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι συγκεκριμένοι για την εφαρμογή: θα μετατοπίσουν μόνο την κίνηση που αποστέλλεται από το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε.
 4. Καμία υποστήριξη. Επειδή οι περισσότεροι από αυτούς είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν, οι πληρεξούσιοι γενικά δεν διαθέτουν τα προηγμένα χαρακτηριστικά και το δίκτυο υποστήριξης πελατών ενός VPN υψηλής ποιότητας.
 5. VPN πλεονεκτήματα

  απεικόνιση που δείχνει τα πλεονεκτήματα ενός VPN έναντι ενός Proxy

  1. Κρυπτογράφηση. Τα VPN προστατεύουν το απόρρητό σας, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα σας, καθιστώντας το δυσανάγνωστο στον ISP σας ή σε οποιονδήποτε κατασκοπεύει το δίκτυό σας.
  2. Κρύβει τη διεύθυνση IP σας. Ένα VPN θα σας αντιστοιχίσει μια νέα διεύθυνση IP στην τοποθεσία που επιλέξατε. Αυτό σας επιτρέπει να παρακάμψετε τη λογοκρισία ή τους γεωγραφικούς περιορισμούς σε κάποιο περιεχόμενο.
  3. Προηγμένες λειτουργίες. Πολλά δίκτυα VPN έρχονται με προηγμένες λειτουργίες, όπως μπλοκ ad-blockers, kill-switches και ομιλία. Αυτά συχνά βοηθούν στην περαιτέρω προστασία του απορρήτου σας.
  4. Προστασία ευρείας περιοχής. Τα δίκτυα VPN κρυπτογραφούν και αναδιαμορφώνουν όλη την επισκεψιμότητα που αποστέλλεται προς και από τη συσκευή σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εφαρμογών που εκτελούνται στο παρασκήνιο.
  5. Υπεύθυνοι πάροχοι. Τα περισσότερα δίκτυα VPN έρχονται με ειδικό σύστημα υποστήριξης πελατών σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα.

  Μειονεκτήματα VPN

  απεικόνιση που παρουσιάζει τα μειονεκτήματα ενός VPN έναντι ενός πληρεξούσιου

  1. Ποιοτική Παραλλαγή. Η χρήση ενός δωρεάν VPN μπορεί μερικές φορές να είναι πιο επικίνδυνη από τη μη χρήση καθόλου VPN. Ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες δωρεάν υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν και να μοιραστούν τα δεδομένα περιήγησης ή να εγχύσουν τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό.
  2. Πολιτικές καταγραφής. Το απόρρητο που προσφέρεται από μια υπηρεσία VPN θα εξαρτηθεί από την πολιτική καταγραφής τους. Ορισμένα δίκτυα VPN μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες ταυτοποίησης όπως διευθύνσεις IP ή χρονικά σήματα σύνδεσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό χρηστών.
  3. Χαμηλότερες ταχύτητες. Ένα VPN μπορεί να επιβραδύνει τις ταχύτητες σύνδεσης λόγω των γενικών εξόδων που εισάγονται από τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης. Αυτό είναι αμελητέο με παρόχους υψηλής ποιότητας: όσο καλύτερο είναι το πρωτόκολλο VPN και το απομακρυσμένο υλικό, τόσο λιγότερα έξοδα υπάρχουν.
  4. Πιο ακριβό. Ένα καλό VPN θα σας κοστίσει μια μικρή μηνιαία συνδρομή.

  Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω ένα VPN ή ένα διακομιστή μεσολάβησης?

  Εικονογράφηση απόφασης μεταξύ ενός VPN και ενός πληρεξούσιου.

  Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης εάν πρέπει να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας ή να ξεμπλοκάρετε γρήγορα έναν ιστότοπο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα και σοβαρή ιδιωτικότητα, προτιμάτε να χρησιμοποιείτε ένα VPN.

  Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διακομιστή μεσολάβησης

  Χρησιμοποιήστε έναν διακομιστή μεσολάβησης εάν χρειάζεται να μετακινηθείτε γρήγορα σε έναν αποκλεισμένο ιστότοπο και δεν προσπαθείτε να αποκρύψετε τα δεδομένα σας από οποιονδήποτε. Μπορείτε να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL σε διακομιστή μεσολάβησης HTTPS και να αποκτήσετε πρόσβαση στη συγκεκριμένη σελίδα ως εφάπαξ. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να ανεχθούν διαφημίσεις και αργές ταχύτητες σε αυτή τη βάση.

  Τούτου λεχθέντος, οι πληρεξούσιοι είναι συχνά αναξιόπιστοι, δεν διαθέτουν προηγμένα χαρακτηριστικά και μπορεί να βλάψουν ακόμη και την ιδιωτικότητά σας. Θα ήταν ανόητο να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν πληρεξούσιο και υποθέστε ότι κανείς δεν παρακολουθεί τι κάνετε.

  Χρησιμοποιήστε έναν διακομιστή μεσολάβησης εάν:

   • Πρέπει να παρακάμψετε γρήγορα έναν γεωγραφικό περιορισμό.
   • Δεν ανησυχείτε για το απόρρητο ή την ανωνυμία σας.
   • Δεν μεταφέρετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
   • Πρέπει να αποφύγετε γρήγορα ένα μπλοκ ιστοτόπου που βασίζεται σε IP.

   Ενώ οι διακομιστές μεσολάβησης δεν είναι οι καλύτεροι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, είναι υπέροχοι αν δεν έχετε να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ευαίσθητα δεδομένα. Οι δημοφιλείς διακομιστές μεσολάβησης περιλαμβάνουν το Hide.me, το HideMyAss, το kproxy και το Whoer.

   Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN

   Εάν πρέπει να ξεμπλοκάρετε ιστοσελίδες σε τακτική βάση ή σας ενδιαφέρει να κάνετε ιδιωτική περιήγηση, ένα VPN είναι ο τρόπος να πάτε. Τα VPN προσφέρουν μια ασφαλή, ιδιωτική σύνδεση με πρόσθετα επίπεδα προστασίας για να διατηρούν τα δεδομένα σας ασφαλή, ανεξάρτητα από την ασφάλεια του δικτύου στο οποίο βρίσκεστε.

   Χρησιμοποιώντας ένα VPN σημαίνει ότι μπορείτε να ξεμπλοκάρετε ιστότοπους, να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες συνεχούς ροής και να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP χωρίς να εκτίθενται σε παράξενο κώδικα, ενέσεις περιεχομένου ή διαφημίσεις. Θα επωφεληθείτε επίσης από την προστασία μιας κρυπτογραφημένης σήραγγας για όλη την διαδικτυακή σας κίνηση.

   Οι υπηρεσίες VPN που αξίζει να χρησιμοποιηθούν θα προσφέρουν ένα κόστος, αλλά αν είστε σοβαροί για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας, είναι μια αξιοπρεπής επένδυση.

   Χρησιμοποιήστε ένα VPN εάν:

    • Συνδέεστε με ένα δημόσιο δίκτυο WiFi.
    • Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη λύση για τους γεωγραφικούς περιορισμούς.
    • Θέλετε να προστατεύσετε τη δραστηριότητά σας από τον ISP ή την επιτήρηση της κυβέρνησης.
    • Θέλετε μια μακροπρόθεσμη λύση για την απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας.

    Η διαδικασία επιλογής VPN υψηλής ποιότητας είναι λίγο πιο περίπλοκη από την επιλογή ενός δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης. Εάν θέλετε να μάθετε ακριβώς ποιες λειτουργίες πρέπει να αναζητήσετε, μπορείτε να επιλέξετε από τις συνιστώμενες υπηρεσίες VPN ή να διαβάσετε την ειδική ενότητα στην ενότητα Τι είναι ένα VPN?

    Ποιοι είναι οι τύποι διακομιστή μεσολάβησης?

    Οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να λειτουργούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε με ακρίβεια πώς λειτουργεί ο πληρεξούσιός σας για να διασφαλίσετε ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις απορρήτου και ασφάλειας.

    Πρωτόκολλα σύνδεσης μεσολάβησης

    Αρχικά, είναι σημαντικό να σημειώσετε τα διαφορετικά πρωτόκολλα σύνδεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας διακομιστής μεσολάβησης. Αυτό αναφέρεται στο σύνολο των εντολών που εκδίδονται μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και του διακομιστή μεσολάβησης.

    Υπάρχουν τρεις τύποι πρωτοκόλλου σύνδεσης πίσω από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους διακομιστές μεσολάβησης:

    Πρωτόκολλο 1HTTP

    Ένας διακομιστής μεσολάβησης HTTP είναι μια απλή μέθοδος χρήσης ενός απομακρυσμένου διακομιστή για να αρπάξει μια ιστοσελίδα μέσω μιας μη κρυπτογραφημένης σύνδεσης.

    Όταν χρησιμοποιείτε έναν διακομιστή μεσολάβησης HTTP, το πρόγραμμα περιήγησης θα στείλει ένα αίτημα GET στον διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος θα διαβιβάσει αυτό το αίτημα στο διακομιστή του ιστότοπου στον οποίο προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση.

    Ο διακομιστής web θα δει μόνο τη σύνδεση μεσολάβησης και θα απαντήσει σε αυτόν σαν να ήταν ο περιηγητής σας. Ο πληρεξούσιος θα λάβει αυτή την απάντηση και θα σας προωθήσει ξανά.

    Πρόκειται για μια αρκετά διαφανή διαδικασία που δεν απέχει πολύ από την άμεση επικοινωνία με τον web server. Ωστόσο, είναι δυνατό ο ιδιοκτήτης του διακομιστή μεσολάβησης να προσθέσει ή να αλλάξει περιεχόμενο στη ροή δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να λάβετε ανεπιθύμητες διαφημίσεις ή ακόμα και κακόβουλο λογισμικό.

    Ενώ αυτό το είδος διακομιστή μεσολάβησης θα αποκρύψει την ταυτότητα και το IP από τον ιστότοπο που επισκέπτεστε, ο ίδιος ο διακομιστής μεσολάβησης θα βλέπει ό, τι κάνετε επειδή τα δεδομένα σας δεν προστατεύονται από το HTTPS.

    2HTTPS / SSL μεσολάβησης

    Το HTTPS είναι η ασφαλής επέκταση του πρωτοκόλλου HTTP. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι διακομιστές μεσολάβησης HTTPS συνεργάζονται με το πρωτόκολλο HTTPS για την αποστολή δεδομένων μέσω του διαδικτύου.

    Η ίδια διαδικασία γίνεται όπως με τον διακομιστή μεσολάβησης HTTP, αλλά τα δεδομένα μεταξύ του υπολογιστή σας και του διακομιστή μεσολάβησης προστατεύονται με κρυπτογράφηση TLS.

    Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο δίκτυό σας – συμπεριλαμβανομένου του ISP σας – θα μπορεί να δει τους τομείς στους οποίους έχετε πρόσβαση, αλλά όχι τις συγκεκριμένες διευθύνσεις URL που επισκέπτεστε.

    Ενώ οι διακομιστές μεσολάβησης HTTPS μπορούν να είναι χρήσιμοι, σχεδιάζονται μόνο για να χειρίζονται συνδέσεις HTTP και HTTPS, οι οποίες τις καθιστούν λιγότερο λειτουργικές από ένα διακομιστή μεσολάβησης SOCKS.

    3SOCKS / SOCKS5 Μεσολάβηση

    Οι διακομιστές μεσολάβησης SOCKS είναι πιο ευέλικτοι από τους proxy HTTP ή HTTPS. Μπορούν να χειριστούν δεδομένα δρομολόγησης από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως HTTP, HTTPS, SMTP (email) και FTP (torrenting).

    Το SOCKS5 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του SOCKS. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, υποστηρίζει την κρυπτογράφηση και προσφέρει επίσης μεθόδους ελέγχου ταυτότητας που παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας.

    Ο έλεγχος ταυτότητας με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης είναι διαθέσιμος με το SOCKS5, καθώς και με τον έλεγχο ταυτότητας GSS-API. Αν έχει ρυθμιστεί σωστά, αυτό σημαίνει ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν συγκεκριμένο διακομιστή.

    Παρόλο που το SOCKS5 είναι πιο ευέλικτο και ασφαλέστερο από άλλους τύπους διακομιστών μεσολάβησης, χρειάζεται να καταβληθούν πολύ περισσότερες προσπάθειες για τη δημιουργία του. Αν δεν είστε σκληρός χρήστης torrent, ίσως βρείτε τον χρόνο και την ταλαιπωρία που απαιτείται για να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το SOCKS είναι υπερβολικό σε σύγκριση με την απλότητα ενός VPN.

    Τούτου λεχθέντος, μερικές υπηρεσίες VPN, συμπεριλαμβανομένης της Private Internet Access, της IPVanish και της NordVPN, παρέχουν τώρα τους διακομιστές μεσολάβησης SOCKS5 ως επιλογή για τους συνδρομητές τους. Αυτό σας δίνει την πολυτέλεια να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε μεταξύ ενός διακομιστή VPN ή ενός διακομιστή μεσολάβησης SOCKS5.

    4Διαφανή πληρεξούσια

    Ένας διαφανής διακομιστής μεσολάβησης θα ενημερώσει τον ιστότοπο προορισμού ότι πρόκειται για διακομιστή μεσολάβησης. Θα συνεχίσει να διαβιβάζει την πραγματική σας διεύθυνση IP, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε θα είναι σε θέση να προσδιορίσει την πραγματική σας τοποθεσία.

    Οι διαφανείς πληρεξούσιοι δεν χρησιμοποιούνται συνήθως από τους καταναλωτές για το λόγο αυτό. Συνήθως τοποθετούνται από βιβλιοθήκες, επιχειρήσεις και σχολεία που χρησιμοποιούν το διακομιστή μεσολάβησης για φιλτράρισμα περιεχομένου ή παρακολούθηση δραστηριοτήτων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο δημόσιο wifi για να εμποδίσουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο θα είχε υπερβολικό εύρος ζώνης.

    Ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης

    Οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να διαμορφώσουν αυτά τα πρωτόκολλα με διάφορους τρόπους. Κάθε μία από αυτές τις διαμορφώσεις προσφέρει μια πολύ διαφορετική εμπειρία όσον αφορά την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

    1Πρόσωπο και εξατομικευμένο πληρεξούσιο

    ΕΝΑ ιδιωτικό διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ένα άτομο τη φορά. Ένας εξειδικευμένος διακομιστής μεσολάβησης είναι απλά ένας ιδιωτικός διακομιστής μεσολάβησης με μια καθορισμένη διεύθυνση IP που δεν αλλάζει ποτέ Ο κύριος στόχος αυτών των εργαλείων είναι να αποκρύψετε την προσωπική σας διεύθυνση IP.

    Επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από ένα συμβαλλόμενο μέρος, τόσο οι ιδιωτικοί όσο και οι αποκλειστικοί διακομιστές μεσολάβησης έρχονται συνήθως με κόστος.

    2Μοιραστείτε και Δημόσιο μεσολάβηση

    ΕΝΑ κοινή χρήση διακομιστή μεσολάβησης είναι μια συλλογή ιδιωτικών διευθύνσεων IP μεσολάβησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι. Αυτή είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση σε έναν ιδιωτικό διακομιστή μεσολάβησης, επειδή το κόστος συνήθως μοιράζεται μεταξύ πολλών χρηστών.

    Δημόσια πληρεξούσια χρησιμοποιούνται επίσης από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν και πολύ λιγότερο ασφαλείς. Αυτοί οι πληρεξούσιοι παρουσιάζουν μερικούς σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια. Αρχικά, μοιράζεστε μια υπηρεσία με απεριόριστο αριθμό ξένων, οποιοσδήποτε από τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες.

    Ο ιδιοκτήτης του δημόσιου πληρεξουσίου μπορεί επίσης εύκολα να καταχραστεί τα δεδομένα των χρηστών που συνδέονται με αυτόν. Θα μπορούσαν να το πουλήσουν σε διαφημιζόμενους, ή ακόμη και να το μεταβιβάσουν στις αρχές.

    webproxy

    Με λίγα λόγια, δεν έχετε ιδέα τι θα μπορούσε να συμβεί στα δεδομένα σας μόλις φτάσει στον διακομιστή μεσολάβησης. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφεύγετε δημόσιες πληρεξουσιότητες.

    3Web Proxy

    Οι διακομιστές μεσολάβησης Web σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε μια φόρμα βασισμένη σε πρόγραμμα περιήγησης για να πλοηγηθείτε σε μια αποκλεισμένη ιστοσελίδα ή να αποκρύψετε την IP σας από έναν ιστότοπο. Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες είναι επίσης δημόσιοι πληρεξούσιοι.

    Ένα παράδειγμα ενός διαδικτυακού διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να δει παρακάτω. Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα φιλοξενείται από το Hide.me και επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τη θέση του διακομιστή μεσολάβησης τους προτού δρομολογήσουν τα δεδομένα τους μέσω του.

    Proxy vs. VPN: Ποια είναι η διαφορά;

    Στιγμιότυπο οθόνης από την υπηρεσία proxy web του Hide.me.

    Το μειονέκτημα αυτού του τύπου του πληρεξούσιου είναι η χρηστικότητα. Οι σελίδες που προβάλλονται μέσω διαδικτυακών διακομιστών μεσολάβησης εμφανίζονται μερικές φορές παραμορφωμένες ή δεν έχουν την αρχική τους λειτουργικότητα. Επειδή είναι δωρεάν και μοιραστούν, σχεδόν σίγουρα θα χτυπήσετε με αργές ταχύτητες και διαφημίσεις όταν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες proxy web.

    Αυτοί οι πληρεξούσιοι μπορεί να είναι χρήσιμοι για την επίσκεψη σε έναν αποκλεισμένο ιστότοπο που δεν περιλαμβάνει ευαίσθητα δεδομένα. Ωστόσο, προσφέρουν παρόμοιους κινδύνους σε έναν δημόσιο πληρεξούσιο και η γενική λειτουργικότητα τους είναι κακή.

    4Ανακοινώσεις σχετικά με τα κέντρα και τα κέντρα δεδομένων

    Ο οικιακός διακομιστής μεσολάβησης χρησιμοποιεί διεύθυνση IP που παρέχεται από πάροχο υπηρεσιών Internet (ISP) και όχι από κέντρο δεδομένων. Αυτές οι διευθύνσεις συνδέονται με μια πραγματική φυσική συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

    Όταν χρησιμοποιείτε έναν οικιακό διακομιστή μεσολάβησης, ο ιστότοπος στον οποίο συνδέεστε δεν θα μπορεί να σας πει ότι χρησιμοποιείτε διακομιστή μεσολάβησης, επειδή θα εμφανίζεται σαν να συνδεθείτε μέσω μιας κανονικής διεύθυνσης IP. Τα συστήματα ασφαλείας θα τοποθετούν συνήθως περισσότερη εμπιστοσύνη στις οικιακές διευθύνσεις IP, διότι αποδίδονται μόνο σε πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας.

    Οι πληρεξούσιοι του Data Center, από την άλλη πλευρά, παρέχουν ιδιωτικές διευθύνσεις IP που προέρχονται από εταιρία τρίτου μέρους και δεν είναι συνδεδεμένες με πάροχο υπηρεσιών Internet (ISP).

    Τα IP δίκτυα Datacenter είναι συχνά πιο εύκολο να αποκτηθούν από τις IP κατοικίες. Οι διευθύνσεις IP σε ένα κέντρο δεδομένων τείνουν επίσης να είναι πολύ παρόμοιες (π.χ. κάθε διεύθυνση IP ανεβαίνει αύξουσα). Για το λόγο αυτό, είναι συχνά πιο προφανές ότι χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρεμπόδιση.

    Brayan Jackson
    Brayan Jackson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me