Σε αυτόν τον οδηγό εξετάζουμε 10 χώρες όπου τα δίκτυα VPN είναι παράνομες ή περιορισμένες, καθώς και 17 άλλες χώρες με νόμους που επηρεάζουν σημαντικά τις ψηφιακές ελευθερίες των χρηστών.

απεικόνιση ενός χάρτη του κόσμου.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Ενώ αυτός ο οδηγός έχει διερευνηθεί διεξοδικά, δεν είμαστε επαγγελματίες νομικοί και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Εάν επιθυμείτε να αποσαφηνίσετε τη νομιμότητα των VPN ή τους συγκεκριμένους νόμους οποιασδήποτε χώρας, αναζητήστε επαγγελματικές νομικές συμβουλές.

Είναι νομικά VPN?

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) είναι νόμιμα να χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού στον κόσμο. Εκτός από την προστασία των χρηστών από την κρατική επιτήρηση, βοηθούν στην καταστρατήγηση της λογοκρισίας, παρακάμπτουν τους γεωπεριβάλλοντες περιορισμούς και παραμένουν ασφαλείς στα δημόσια δίκτυα WiFi.

Η νομιμότητα της χρήσης ενός VPN θα εξαρτηθεί από τη χώρα στην οποία βρίσκεστε φυσικά.

Ακόμα και τότε, οι νόμοι και οι περιορισμοί που αφορούν την ηλεκτρονική δραστηριότητα μπορεί συχνά να είναι ασαφείς ή παραπλανητικοί.

Σε αυτόν τον οδηγό, καλύπτουμε τις 27 χώρες με τις περισσότερες ψηφιακές απαγορεύσεις και τους σχετικούς νόμους τους σχετικά με τη χρήση VPN, τη λογοκρισία και την επιτήρηση.

Ερευνήσαμε τους νόμους και τους περιορισμούς VPN παγκοσμίως και διαπιστώσαμε ότι τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα παντού στον κόσμο, εκτός από το 10 πιο περίπλοκες χώρες.

Εάν η χώρα σας δεν αναφέρεται παρακάτω, τα VPN είναι απολύτως νόμιμα εκεί.

Επίσης, θεσπίσαμε νόμους που περιορίζουν σημαντικά τις ψηφιακές ελευθερίες 17 άλλες χώρες.

Αυτές οι χώρες παρουσιάζονται παρακάτω στους πίνακες μας για τους περιορισμούς VPN και ψηφιακών δικαιωμάτων, με κάθε όνομα χώρας να συνδέεται με μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση συγκεκριμένων νόμων και γεγονότων σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα.

Εκτός από την ανάγνωση αυτού του οδηγού, είναι επίσης λογικό να εξοικειωθείτε με τους τοπικούς νόμους της χώρας σας και τις συμμαχίες Five Eyes, Nine-Eyes και 14-Eyes.

Πρόκειται για διεθνείς συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων που βλέπουν τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου να μεταβιβάσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο μεταξύ τους, ακόμη και να βοηθήσουν στη δίωξη των χρηστών του Διαδικτύου πέρα ​​από τα σύνορα.

Αν βρίσκεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά ή τη Νέα Ζηλανδία, τα δίκτυα VPN είναι απολύτως νόμιμα.

Τούτου λεχθέντος, οι χώρες αυτές έχουν συχνά παρεμβατικούς νόμους επιτήρησης και διατήρησης δεδομένων, οι οποίοι ίσως αξίζει να εξεταστούν. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό στον οδηγό μας για τις δικαιοδοσίες VPN.

Ανεξάρτητα από την τοποθεσία σας, η χρήση ενός VPN για παράνομους σκοπούς είναι παράνομη παντού, αν και αυτό που θεωρείται παράνομο σε μια χώρα μπορεί να είναι νόμιμο σε άλλο.

Πού είναι VPN παράνομα ή περιορισμένα?

Χάρτης που δείχνει πού τα VPN είναι παράνομα ή περιορισμένα

Οι 10 πιο περιορισμένες χώρες

Χώρα
Κατάσταση VPN
Μπλοκάρια κοινωνικών μέσων
Λογοκρισία
Επιτήρηση
Λευκορωσία Παράνομος Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Κίνα Περιορισμένος Εκτενής Εκτενής Εκτενής
Ιράν Περιορισμένος Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Ιράκ Παράνομος Μέτριος Μέτριος Ανήλικος
Βόρεια Κορέα Παράνομος Εκτενής Εκτενής Εκτενής
Ομάν Περιορισμένος Ανήλικος Εκτενής Μέτριος
Ρωσία Περιορισμένος Μέτριος Εκτενής Μέτριος
Τουρκία Περιορισμένος Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Τουρκμενιστάν Παράνομος Εκτενής Εκτενής Εκτενής
ΗΑΕ Περιορισμένος Μέτριος Εκτενής Μέτριος

Ένας πίνακας που συνοψίζει τη νομιμότητα των VPN και τις παραβιάσεις των ψηφιακών δικαιωμάτων στις 10 πιο περιορισμένες χώρες

Κλειδί: Οι χώρες αυτών των πινάκων φέρουν την αντίστοιχη επισήμανση για κάθε κατηγορία, με το «εκτεταμένο» να είναι το ισχυρότερο, ακολουθούμενο από το «μέτριο» και το «μικρό».

Για παράδειγμα, μια χώρα που έχει επισημανθεί ως "εκτεταμένη" στη στήλη λογοκρισίας έχει έναν μεγάλο αριθμό σχετικών νόμων και πρακτικών σε ισχύ, ενώ μια χώρα με την ονομασία "μέτρια" θα έχει μόνο μερικούς. Μια χώρα με την ονομασία "ανήλικος" θα έχει μικρό αριθμό, αλλά ακόμη αρκετά για να επηρεάσει αρνητικά τα δικαιώματα των χρηστών.

1Βιβαρίας

Τα δίκτυα VPN είναι παράνομα στη Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία έχει αποκλείσει τα δίκτυα VPN καθώς τα θεωρεί ως μέθοδο υπονόμευσης του νόμου. Ο Tor, ο οποίος επιτρέπει την ανώνυμη επικοινωνία και την πρόσβαση στο Dark Web, έχει επίσης αποκλειστεί στη Λευκορωσία από το 2016.

Τον Φεβρουάριο του 2015, το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας αποφάσισε ειδικά εναντίον ανωνυμοποιημένων υπηρεσιών όπως τα VPN. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόση ικανότητα πρέπει να διαθέτει η κυβέρνηση για την επέκταση της αγοράς VPN.

Υπάρχει ένα απροσδιόριστο πρόστιμο για όποιον αλιεύεται με VPN στη Λευκορωσία.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Η πράξη του 2007 σχετικά με τους κανονισμούς για τη λειτουργία των λέσχων υπολογιστών και των διαδικτυακών καφέ σημαίνει ότι για να συμμορφωθούν με τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι ιδιοκτήτες καφέ Internet cafe στη Λευκορωσία πρέπει να τηρούν αρχεία της ταυτότητας των πελατών τους και του ιστορικού αναζήτησης ιστού.
 • Ο νόμος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του 2009 αποκλείει όλες τις εγχώριες και διεθνείς τοποθεσίες που δεν μπορούν να εγγραφούν στο Υπουργείο πληροφοριών της Λευκορωσίας.
 • Το 2012, η ​​κυβέρνηση εισήγαγε νόμο που περιορίζει την πρόσβαση σε ξένους δικτυακούς τόπους. Εκείνοι που έχουν πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους στη Λευκορωσία αντιμετωπίζουν πιθανό πρόστιμο ύψους $ 120. Μπορεί να μην ακούγεται ακραία, αλλά για πολλούς Λευκορωσούς το ποσό των 120 δολαρίων είναι σχεδόν μισό έτος.

Ο ίδιος νόμος απαιτεί από όλους τους παρόχους Διαδικτύου στη Λευκορωσία να καταχωρούν χρήστες και να λογοκρίνουν τοποθεσίες στην εθνική μαύρη λίστα, η οποία περιλαμβάνει ιστότοπους με πορνογραφικό και «εξτρεμιστικό» περιεχόμενο.

 • Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στη Λευκορωσία συχνά αποκλείουν συχνά άλλους ιστότοπους, όπως ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων όπως ο Nasha Niva.
 • Οι τροποποιήσεις του 2018 του νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν στο Υπουργείο Πληροφοριών στη Λευκορωσία πλήρη έλεγχο όλων των διαδικτυακών πόρων και έδωσαν εντολή σε όλους τους κατόχους περιεχομένου να το ελέγξουν για δυσφήμιση ή ψευδείς πληροφορίες.
 • Οι τροποποιήσεις του νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απαγορεύουν επίσης στους χρήστες να συνεισφέρουν σε ξένα μέσα ενημέρωσης χωρίς ειδική διαπίστευση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

2China

Μια γυναίκα βάζει λουλούδια στο σημείο για τα γραφεία της Google στην Κίνα

Κίνα, 2010. Το Google κλείνει το site του στη χώρα μετά από διαφωνίες σχετικά με τη λογοκρισία στην κυβέρνηση. Πιστωτικές κάρτες: Wenn Rights / Alamy

Μόνο κυβερνητικά εγκεκριμένα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Κίνα.

Οι πάροχοι VPN πρέπει να αποκτήσουν αυστηρή έγκριση από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πριν μπορέσουν να λειτουργήσουν στη χώρα. Αυτό συχνά συνεπάγεται τη συμφωνία σε συνθήκες που υπονομεύουν το σκοπό ενός VPN, όπως η καταγραφή, καθιστώντας το άσκοπο όταν πρόκειται για την ιδιωτική ζωή.

Η χρήση ενός VPN "χωρίς άδεια" στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα μέχρι 15.000 γιουάν (περίπου $ 2.200).

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν να χρησιμοποιούν VPN στην Κίνα παρά αυτό. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τον οδηγό μας για το καλύτερο VPN για την Κίνα .

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Σύμφωνα με την Freedom House, οι Τροποποιήσεις του 2015 του Ποινικού Κώδικα εισήγαγαν χρόνο φυλάκισης έως και επτά ετών για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι διάδοσης «παραπληροφόρησης» στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι σαφές τι μετράει ως «παραπληροφόρηση», που σημαίνει ότι οι αρχές μπορούν να δικαιολογήσουν αθέμιτες συλλήψεις.
 • Ο νόμος περί αντιτρομοκρατίας του 2015 απαγορεύει στους Κινέζους χρήστες να διαδίδουν πληροφορίες ή εικόνες σχετικά με τρομοκρατικές ενέργειες μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας πρέπει να διαγράψουν το περιεχόμενο της τρομοκρατίας προκειμένου να αποφευχθεί η κράτηση και ασκεί πίεση στις ιδιωτικές εταιρείες να παραδίδουν τα δεδομένα των χρηστών στις κινεζικές αρχές.
 • Ο νόμος περί ασφάλειας του 2017 ενισχύει την υποχρέωση των εταιρειών του διαδικτύου να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες καταχωρούνται με τα πραγματικά τους ονόματα και ότι τα δεδομένα χρηστών αποθηκεύονται στη χώρα.
 • Ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απαιτεί από τις κινεζικές εταιρείες διαδικτύου να βοηθήσουν τις αρχές στις έρευνες ή να χάσουν την άδειά τους.
 • Ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επιβεβαίωσε επίσης τον ρόλο της κυβέρνησης του κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) ως υπεύθυνου για την επιβολή των νόμων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της διαδικτυακής δραστηριότητας.
 • Η κυβέρνηση του κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του περιεχομένου και της συμπεριφοράς στο διαδίκτυο και εισάγει συνεχώς νέους νόμους που επηρεάζουν την ηλεκτρονική δραστηριότητα των χρηστών.

Το 2017, η CAC εισήγαγε 176 νέους κανόνες σχετικά με την ηλεκτρονική συμπεριφορά στην Κίνα.

 • Οποιαδήποτε δραστηριότητα στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι αντίθετη προς το συμφέρον του Κ.Κ.Κ. θα είναι πιθανώς παράνομη στην Κίνα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες λογοκρισίας που έχουν θεσπιστεί από το ΚΚΚ της Κίνας είναι εξαιρετικά μυστικοπαθείς, ενώ ο ποινικός κώδικας συχνά χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την αποστολή ατόμων στη φυλακή.
 • Η Κίνα θεωρείται ευρέως ηγέτης στην τεχνολογία επιτήρησης και λογοκρισίας και πολλοί ανησυχούν για την εξαγωγή αυτής της τεχνολογίας σε άλλες χώρες.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

3Iran

Μόνο τα VPN που έχουν κυρωθεί από το κράτος είναι νόμιμα στο Ιράν.

Το Ιράν έχει αναστείλει τα αδρανειακά δίκτυα VPN από το 2013, ενώ τα επικυρωμένα VPN παρακολουθούνται σε μεγάλο βαθμό. Η ποινή για τη χρήση μη εγκεκριμένου VPN στο Ιράν είναι έως και ένα έτος στη φυλακή.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος για τα εγκλήματα πληροφορικής του 2009 τιμωρεί τους χρήστες για κατασκοπεία, πειρατεία, πειρατεία και ηλεκτρονικό ψάρεμα και ποινικοποιεί την εξάπλωση του "άσεμνου περιεχομένου" στο Ιράν.
 • Οι πολιτικές και οι δράσεις του 2017 σχετικά με την οργάνωση εφαρμογών κοινωνικών μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν ότι οι ξένες εφαρμογές μηνυμάτων πρέπει να μετακινούν τα κέντρα δεδομένων τους στο Ιράν και να τηρούν το εσωτερικό δίκαιο.
 • Η Freedom House ανέφερε το 2017 ότι δεκάδες χιλιάδες ιστότοποι αποκλείονται από τις αρχές του Ιράν, αφήνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως ένα VPN για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλεισμένο περιεχόμενο.

Μεταξύ περιοχών περιορισμένου ενδιαφέροντος στο Ιράν είναι εκείνες που ανήκουν σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξένες εκδηλώσεις και ομάδες πολιτικής αντιπολίτευσης.

 • Οι εγχώριοι και αλλοδαποί ιστότοποι διατίθενται ακόμη με διαφορετικό τρόπο για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση μόνο σε κρατικό περιεχόμενο που έχει επιβληθεί από το κράτος. Όσοι επισκέπτονται εγκεκριμένους ιστότοπους στο Ιράν λαμβάνουν έκπτωση 50%.
 • Οι αρχές αυξάνουν τώρα τη δική τους εμπλοκή με εργαλεία καταστρατήγησης της λογοκρισίας όπως η MTProto, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνική υποδομή του Υπουργείου Τεχνολογίας Επικοινωνιών Πληροφοριών του Ιράν.
 • Λόγω της συμμετοχής της κυβέρνησης σε αυτά τα εργαλεία καταστρατήγησης της λογοκρισίας, οι χρήστες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουν εάν τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω αυτών των εφαρμογών είναι ασφαλή ή ότι τα παρακολουθεί και αποθηκεύει η ιρανική κυβέρνηση.
 • Το Ιράν εμπόδισε τις εγχώριες εταιρείες διαδικτύου να φιλοξενήσουν απαγορευμένους ιστότοπους στις 8 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι απαγορευμένοι ιστότοποι πρέπει να μετακινούνται σε ξένες εταιρείες φιλοξενίας που παραμένουν προσβάσιμες.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

4Iraq

Τα δίκτυα VPN είναι παράνομα στο Ιράκ.

Τα δίκτυα VPN έχουν απαγορευτεί στο Ιράκ από το 2014. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση αυτή είναι να κρατήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως το ISIS, να επηρεάσουν το κοινό μέσω των κοινωνικών μέσων.

Το ISIS δεν λειτουργεί πλέον στο Ιράκ, αλλά οι σκληροί νόμοι λογοκρισίας της χώρας παραμένουν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Ιράκ χρησιμοποιούν επίσης δίκτυα VPN, παρά το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν εξαιρέσεις» είναι ο επίσημος κανόνας.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος για τα εγκλήματα πληροφορικής του 2019 [Σχέδιο] τιμωρεί τους κυβερνητικούς επικριτές στο Ιράκ με αυστηρές ποινές φυλάκισης, όπως η ισόβια κάθειρξη.
 • Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την ευρεία διατύπωση αυτού του νέου νόμου.

  Ο νόμος απαγορεύει πράξεις που υπονομεύουν την "ανεξαρτησία, την ειρήνη και την πολιτική, στρατιωτική ασφάλεια και οικονομικά συμφέροντα" του Ιράκ, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε μορφή αρχών ηλεκτρονικής έκφρασης δεν συμφωνούν με.

 • Ενώ το Ιράκ έχει λίγους νόμους που αναφέρονται άμεσα στη λογοκρισία, η χώρα πραγματοποιεί συχνά διακοπές στο Διαδίκτυο. Ένας λόγος που επικαλείται συνήθως η κυβέρνηση για αυτό είναι να αποτρέψει τους μαθητές να εξαπατούν κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, αν και αυτό φαίνεται απίθανο.
 • Το 2018, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι αρχές έκλεισαν το διαδίκτυο στο Ιράκ για να αποτρέψουν την ανταλλαγή βίντεο ή εικόνων που έδειξαν κρατική βία εναντίον διαδηλωτών στα κοινωνικά μέσα.
 • Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ αντιμετωπίζουν συχνό αποκλεισμό, όπως το 2014, και πιο πρόσφατα κατά τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στις 2 Οκτωβρίου 2019.
 • Από τις 3 Οκτωβρίου 2019, οι αρχές του Ιράκ έχουν εφαρμόσει πλήρη κλείσιμο του διαδικτύου που πλήττει το 75% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό οφείλεται σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

5North Κορέα

Τα VPN είναι παράνομα στη Βόρεια Κορέα.

Κανένα ξένο μέσο δεν επιτρέπεται καθόλου στη Βόρεια Κορέα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα VPN είναι παράνομα. Η ποινή για τη χρήση VPN είναι άγνωστη καθώς η Βόρεια Κορέα είναι τόσο μυστική.

Το διαδίκτυο της χώρας είναι επίσης πολύ λογοκριμένο, με αλλοδαπούς διπλωμάτες απαγορεύεται να το χρησιμοποιήσει.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

6Oman

Μόνο τα VPN που επιτρέπονται από το Σουλτανάτο είναι νόμιμα στο Ομάν.

Από το 2010, το Ομάν έχει απαγορεύσει όλα τα VPN εκτός από αυτά που επιτρέπονται από το Σουλτανάτο. Αυτές οι εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για εταιρική χρήση στο Ομάν - συν, πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις και να τηρούνται τα αρχεία καταγραφής.

Η προσωπική χρήση VPN είναι παράνομη στο Ομάν για να αποτρέψει τις προσπάθειες να παρακάμψει τη λογοκρισία. Η προσπάθεια να καταστρατηγηθούν αυτοί οι νόμοι τιμωρείται με πρόστιμο 1.300 δολαρίων.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών του 2002 απαγορεύει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών στο Ομάν, εκτός αν υπήρξε παραβίαση της "δημόσιας τάξης ή της ηθικής ή των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των άλλων".
 • Η διατύπωση των Πράξεων για τις Τηλεπικοινωνίες είναι ευρεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει αθέμιτες συλλήψεις από τις αρχές.
 • Αυτός ο νόμος ίδρυσε την Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών στο Ομάν. Η TRA δεσμεύεται να «ρυθμίσει και να διατηρήσει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες» του Ομάν και να επιβάλει τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες.
 • Η κριτική του σουλτάνου Qaboos απαγορεύεται αυστηρά στο Ομάν, εμποδίζοντας την ανάπτυξη πραγματικά ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν εκτελούνται από το κράτος είναι γνωστό ότι δέχονται χρήματα από την κυβέρνηση του Ομάν και ασκούν αυτολογοκρισία.

 • Εάν τα καταστήματα δεν αυτο-λογοκρίνουν, κινδυνεύουν να μπλοκαριστούν, να κλείσουν ή να ανακληθούν οι άδειες από τις αρχές, ενώ οι δημοσιογράφοι μπορούν να αντιμετωπίσουν δίωξη.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

7 Ρωσία

Ένας διαδηλωτής πορεύεται ενάντια στην αυξανόμενη λογοκρισία στο διαδίκτυο, κρατώντας ένα σημάδι που διαβάζει: δεν θα σβήσετε το διαδίκτυο.

Μόσχα, Ρωσία. 10 Μαρτίου 2019. Ένας διαδηλωτής πορεύεται ενάντια στην αυξανόμενη λογοκρισία στο διαδίκτυο, κρατώντας ένα σύμβολο που λέει ότι "δεν θα σβήσετε το διαδίκτυο". Πιστωτική: Έλενα Ροστονούβα

Μόνο κυβερνητικά εγκεκριμένα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στη Ρωσία.

Η απαγόρευση των μη εγκεκριμένων VPN στη Ρωσία υποτίθεται ότι εμποδίζει την πρόσβαση σε "παράνομο περιεχόμενο". Οι ρώσοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου επιβάλλουν την απαγόρευση VPN, εμποδίζοντας τους ιστότοπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η τιμωρία για τη χρήση ενός μη εγκεκριμένου VPN στη Ρωσία είναι 300.000 RUB (5.100 δολάρια) για τον χρήστη και 700.000 RUB (12.000 δολάρια) για τον πάροχο υπηρεσιών.

Εάν ταξιδεύετε στη Ρωσία και χρειάζεστε ένα VPN, συνιστούμε να επισκεφθείτε τον οδηγό μας για το καλύτερο VPN για τη Ρωσία.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Οι τροποποιήσεις του 2016 του νόμου Yarovaya εισήγαγαν σκληρές ποινές φυλάκισης έως και επτά ετών για την έγκριση ή την υποστήριξη της "τρομοκρατίας" σε απευθείας σύνδεση. Η ευρεία διατύπωσή του αφήνει το νόμο ανοιχτό σε κατάχρηση από ρώσους αξιωματούχους που μπορούν να καθορίσουν τι μετράει ως «τρομοκρατία».
 • Σύμφωνα με το νόμο Yarovaya, η υποκίνηση κλήσεων σε εξτρεμισμό σε απευθείας σύνδεση μπορεί να σας προσγειωθεί στη φυλακή για διάστημα έως και πέντε ετών, ενώ η υποκίνηση μίσους μπορεί να σας φτάσει μέχρι 6 χρόνια.

  Στη Ρωσία, ο «εξτρεμισμός» περιλαμβάνει την ταπείνωση της εθνικής αξιοπρέπειας, την προπαγάνδα της εξαιρετικότητας και την δημόσια δικαιολόγηση της τρομοκρατίας. Οι όροι αυτοί είναι ευρείς και ανοιχτοί στην κατάχρηση από τις ρωσικές αρχές.

 • Το νομοσχέδιο ψεύτικων ειδήσεων του 2019 ψηφίστηκε το Μάρτιο και απαγορεύει την απόσπαση «ψεύτικων ειδήσεων» στο διαδίκτυο μέσω ψηφιακών μέσων ενημέρωσης και άλλων ιστοτόπων. Εκείνοι που κρίνονται ένοχοι υπόκεινται σε πρόστιμο έως 400.000 ρούβλια (6.000 δολάρια).
 • Ο Roskomnadzor (ραδιοτηλεοπτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ρωσίας) εκδίδει αιτήματα κατάπαυσης σε όσους αλιεύονται δημοσιεύοντας ψεύτικες ειδήσεις "σε απευθείας σύνδεση. Αυτά πρέπει να τηρούνται αμέσως, συνήθως μέσα σε 24 ώρες.
 • Ο νόμος για τα Internet Insults του 2019 απαγορεύει την προσβολή του Πούτιν και των ρωσικών αρχών, καθώς και την ανάρτηση περιεχομένου σε απευθείας σύνδεση που δείχνει «έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία, το κράτος και τα κυβερνητικά όργανα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
 • Η τιμωρία για παραβίαση του Internet Insults Law είναι πρόστιμο μέχρι 100.000 ρούβλια (1.570 δολ.) Ή ποινή φυλάκισης έως 15 ημέρες.
 • Ο νόμος του 2019 για το κρατικό νόμο επισημοποίησε το σχέδιο της Ρωσίας για τη δημιουργία εγχώριου διαδικτύου. Αυτό απεικονίζεται ως ένα απαραίτητο μέτρο ασφάλειας σε περίπτωση που χώρες όπως οι ΗΠΑ τις κόψουν από το διαδίκτυο.
 • Πολλοί υποψιάζονται ότι ο κυβερνητικός νόμος για το Διαδίκτυο ψηφίστηκε για να αυξήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να καταστείλει τη διαφωνία.
 • Η ρωσική κυβέρνηση στοχεύει να δρομολογήσει όλη την κίνηση στο διαδίκτυο εσωτερικά κατά τα επόμενα χρόνια. Εάν αυτό έχει προγραμματιστεί, οι χρήστες θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παρακολούθησης, επιτήρησης και λογοκρισίας εξαιτίας της χρήσης από την κυβέρνηση της Deep Packet Inspection (DPI). Το DPI χρησιμοποιείται σήμερα από την Κίνα ως αποτελεσματικό εργαλείο αποκλεισμού και τη μαζική λογοκρισία.
 • Η Ρωσία αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένου του Telegram app app messaging. Το τηλεγράφημα μπλοκάρεται στη Ρωσία επειδή η εταιρεία αρνήθηκε να παραδώσει τα κλειδιά κρυπτογράφησης στις αρχές. Πολλοί χρήστες στη Ρωσία συνέχισαν να έχουν πρόσβαση σε Τηλεγράφημα μέσω της χρήσης ενός VPN.
 • Οι τοποθεσίες πολιτικής αντιπολίτευσης, το περιεχόμενο LGBTQ και οι ιστότοποι που καλύπτουν τη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι άλλα παραδείγματα αποκλεισμένων τοποθεσιών στη Ρωσία.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

8Τουρκία

Μια γυναίκα φωνάζει σε ένα μεγάφωνο σαν μέρος ενός δελτίου τύπου κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στην εισαγωγή του Tukey για το φιλτράρισμα περιεχομένου

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. 15 Μαΐου 2011. Δελτίο τύπου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει φιλτράρισμα περιεχομένου. Πιστωτικές μονάδες: Evren Kalinbacak

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Τουρκία, αλλά η χρήση τους είναι περιορισμένη.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη χρήση VPN από το 2016, δικαιολογώντας την καταστολή που απαιτείται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το Tor μπλοκαρίστηκε επίσης στην Τουρκία το 2016 μαζί με 10 παρόχους VPN.

Όπως σημείωσαν οι παρατηρητές στην Τουρκία, συχνά οι άνθρωποι είναι επικριτικοί στην κυβέρνηση, οι οποίοι καταλήγουν να τιμωρούνται και να λογοκρίνονται από τις αρχές.

Εάν χρειάζεστε ένα VPN πριν επισκεφθείτε τη χώρα, μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό μας για το καλύτερο VPN για την Τουρκία.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Τον Νοέμβριο του 2011, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Τουρκίας (BTK) εισήγαγε ένα νέο σύστημα φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο, το έργο "Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου". Αυτό δίνει στους συνδρομητές του Διαδικτύου τη δυνατότητα επιλογής προφίλ για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 • Αρχικά, τα προφίλ αυτά ήταν «οικογενειακά», «πρότυπα», «παιδιά» ή «εγχώρια». Ωστόσο, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες μετά την αρχική ανακοίνωση των σχεδίων, τα σχέδια αυτά άλλαξαν σε προαιρετικά προφίλ «οικογένειας» και «παιδιού». Αν επιλεγεί, αυτοί εφαρμόζουν αυτόματα μια λευκή λίστα που καθορίζεται από το BTK, εμποδίζοντας το περιεχόμενο που δεν εγκρίνει η κυβέρνηση.
 • Οι Τροποποιήσεις του 2014 για το Νόμο για τις Κρατικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών παρέχουν στον Τούρκο Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα προσωπικά και επαγγελματικά δεδομένα επικοινωνίας χωρίς δικαστική εντολή.
 • Ο νόμος για τις υπηρεσίες πληροφοριών παρέχει επίσης στους Τούρκους πράκτορες ασυλία από τη δίωξη αν διαπράττουν οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
 • Επίσης, απαγορεύεται η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις ενέργειες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας και οι δημοσιογράφοι μπορούν να πάνε στη φυλακή για διάστημα έως εννέα ετών εάν δημοσιεύσουν υλικό που διαρρέει από πηγές πληροφοριών.
 • Ο νόμος του 2016 για τον κανονισμό περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο (a.k.a The Internet Act) απαγορεύει τη δυσφήμιση του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
 • Ο νόμος για το Διαδίκτυο επίσης οδήγησε στο κλείδωμα της Βικιπαίδειας το 2017 για να εμποδίσει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε σελίδες που αναφέρουν την εμπλοκή της Τουρκίας στη συριακή διαμάχη.
 • Οι ιστότοποι και το περιεχόμενο μπορούν να μπλοκαριστούν στην Τουρκία στο πλαίσιο του νόμου για το Διαδίκτυο εάν θεωρηθούν ως "απειλή για την εθνική ασφάλεια". Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί κατά βούληση από την κυβέρνηση και έχει χρησιμοποιηθεί για τη λογοκρισία ανεξάρτητων ιστοτόπων ειδήσεων.
 • Ο νόμος για το Διαδίκτυο απαιτεί επίσης παρόχους φιλοξενίας και πρόσβασης στην Τουρκία να διατηρούν όλη την κυκλοφορία δεδομένων για ένα έτος.
 • Ο νόμος του 2018 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ποινικοποιεί την «νομιμοποίηση, δόξα ή υποκίνηση βίαιων μεθόδων ή απειλών» στην Τουρκία για την «προπαγάνδα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο νόμος αυτός υποστηρίζει επίσης τη μόνιμη εξουσία έκτακτης ανάγκης, όπως απαγωγή υπόπτων χωρίς χρέωση.

  Η ευρεία διατύπωση του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία για να τιμωρήσει δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς για προσβολή της κυβέρνησης. Εκείνοι που κρίνονται ένοχοι επικριτικών αρχών μπορούν να αντιμετωπίσουν έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.

 • Οι τροποποιήσεις των κανονισμών του Διαδικτύου του 2019 καθιστούν την απαίτηση όλων των παρόχων περιεχομένου στο διαδίκτυο στην Τουρκία, από την Netflix έως ανεξάρτητες ειδησεογραφικές περιοχές, να λάβουν άδεια από το ανώτατο συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK).
 • Οι πάροχοι περιεχομένου που δεν λαμβάνουν άδεια από το πρόσωπο RTÜK είναι αποκλεισμένοι. Οι πάροχοι με άδεια θα παρακολουθούνται και θα μπλοκάρονται αν δημοσιεύουν οτιδήποτε δεν εγκρίνει η κυβέρνηση.
 • Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube αντιμετωπίζουν επίσης εμπόδια στην Τουρκία. Το Facebook και το Twitter λαμβάνουν συχνά αιτήματα για το περιεχόμενο κατάργησης.
 • Οι αναφορές Twitter δείχνουν ότι έχουν εκδοθεί περισσότερα αιτήματα κατάργησης από την Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
 • Η Τουρκία μπλοκάρει τακτικά τις τοποθεσίες και το περιεχόμενο LGBTQ για λόγους αισχροκέρδειας.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

9Τουρκμενιστάν

Τα VPN είναι παράνομα στο Τουρκμενιστάν.

Το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τα δίκτυα VPN το 2015 να λογοκρίνουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Οποιαδήποτε χρήση πληρεξουσίων ή VPN ανιχνεύεται και αποκλείεται από το μοναδικό, κρατικό ISP του Τουρκμενιστάν, Turkmenet.

Το διαδίκτυο του Τουρκμενιστάν είναι σκόπιμο να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τη χρήση του, με μηνιαία συνδρομή που κοστίζει $ 213 για 8Kbpsd, περισσότερο από το μέσο μηνιαίο μισθό της χώρας.

Η χρήση VPN στο Τουρκμενιστάν μπορεί να φέρει ένα απροσδιόριστο πρόστιμο και μια εκφοβιστική κλήτευση από το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας για να έχει μια "προληπτική συζήτηση" .

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

Ανεξάρτητες ιστοσελίδες ειδήσεων και κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube μπλοκάρουν στο Τουρκμενιστάν.

 • Οι εφαρμογές μηνυμάτων WeChat, Viber και WhatsApp έχουν αποκλειστεί από τον Νοέμβριο του 2013.
 • Όλες οι δραστηριότητες στο Διαδίκτυο και η αλληλογραφία στο Τουρκμενιστάν παρακολουθούνται από τις αρχές.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

10UAE

Μόνο τα κυβερνητικά εγκεκριμένα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στα ΗΑΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιτρέψει μόνο κυβερνητικά εγκεκριμένα δίκτυα VPN από το 2012, κατά την Αραβική Άνοιξη. Αυτό ήταν να αποθαρρύνει τη χρήση υπηρεσιών VoIP όπως το Skype, το WhatsApp και το Facebook.

Η παρεμπόδιση των υπηρεσιών VoIP στα ΗΑΕ ήταν για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει τους κατοίκους της περιοχής να πληρώνουν το (αρκετά ακριβό) τέλος συνδρομής για τις τοπικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, Etislat και Du.

Ωστόσο, οι εταιρικές οντότητες στα ΗΑΕ είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα VPNs χωρίς περιορισμούς.

Εάν ένα VPN χρησιμοποιείται για να διαπράξει έγκλημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο χρήστης μπορεί να αντιμετωπίσει φυλάκιση ή πρόστιμο μεταξύ 150.000 AED (περίπου 41.000 δολάρια) και 500.000 AED (περίπου 136.000 δολάρια).

Για όσους έχουν ανάγκη από VPN προτού ταξιδέψουν στα ΗΑΕ, συντάξαμε τον οδηγό μας για το καλύτερο VPN για τα ΗΑΕ.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Οι Τροποποιήσεις του 2017 του Νόμου περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο του 2012 απαγορεύουν τη γλώσσα που προσβάλλει τη θρησκεία, το κράτος, τους κυβερνήτες και τα σύμβολα, καθώς και το online τυχερά παιχνίδια ή την πορνογραφία. Ο νόμος επίσης ποινικοποιεί τη χρήση του διαδικτύου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την έκκληση για διαμαρτυρίες.
 • Η τροπολογία του 2017 στο νόμο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ποινικοποίησε την έκφραση «συμπάθειας για το Κατάρ» με διάρκεια φυλάκισης έως και 15 ετών για όσους κάνουν.
 • Οι ISP στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει να αποκλείουν και να λογοκρίνουν περιεχόμενο που θεωρείται πορνογραφικό ή απειλή για την εξουσία του κράτους, καθώς και περιεχόμενο σχετικό με τυχερά παιχνίδια ή τρομοκρατία.

Η δημοσίευση κοινωνικών, πολιτικών ή θρησκευτικών απόψεων σε απευθείας σύνδεση στα ΗΑΕ αρκεί για να στείλουν τους χρήστες στη φυλακή.

 • Οι υπηρεσίες VoIP όπως το Skype και το WhatsApp απαγορεύονται επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιστροφή στον πιο περιορισμένο πίνακα

Χώρες με περιορισμούς ψηφιακών δικαιωμάτων

Οι ακόλουθες χώρες έχουν νόμους επιτήρησης και λογοκρισίας σε απευθείας σύνδεση που αξίζει να εξεταστεί εάν ανησυχείτε για το απόρρητο και την ασφάλεια του διαδικτύου σας.

17 χώρες με αξιοσημείωτους περιορισμούς ψηφιακών δικαιωμάτων

Χώρα
Κατάσταση VPN
Μπλοκάρια κοινωνικών μέσων
Λογοκρισία
Επιτήρηση
Καμπότζη Νομικός Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Κούβα Νομικός Ανήλικος Εκτενής Εκτενής
Αίγυπτος Νομικός Μέτριος Μέτριος Μέτριος
Ερυθραία Νομικός Μέτριος Μέτριος Μέτριος
Αιθιοπία Νομικός Μέτριος Εκτενής Μέτριος
Ινδονησία Νομικός Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Καζακστάν Νομικός Μέτριος Εκτενής Μέτριος
Μαλαισία Νομικός Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Μυανμάρ Νομικός Ανήλικος Εκτενής Μέτριος
Σαουδική Αραβία Νομικός Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Σουδάν Νομικός Μέτριος Εκτενής Μέτριος
Συρία Νομικός Ανήλικος Εκτενής Εκτενής
Ταϊλάνδη Νομικός Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Ουγκάντα Νομικός Εκτενής Εκτενής Μέτριος
Ουζμπεκιστάν Νομικός Μέτριος Εκτενής Εκτενής
Βενεζουέλα Νομικός Μέτριος Μέτριος Μέτριος
Βιετνάμ Νομικός Μέτριος Μέτριος Μέτριος

Ένας πίνακας που συνοψίζει τη νομιμότητα των VPN και τις παραβιάσεις των ψηφιακών δικαιωμάτων σε 17 σημαντικές χώρες

Κλειδί: Οι χώρες αυτών των πινάκων φέρουν την αντίστοιχη επισήμανση για κάθε κατηγορία, με το «εκτεταμένο» να είναι το ισχυρότερο, ακολουθούμενο από το «μέτριο» και το «μικρό».

Για παράδειγμα, μια χώρα που έχει επισημανθεί ως "εκτεταμένη" στη στήλη λογοκρισίας έχει έναν μεγάλο αριθμό σχετικών νόμων και πρακτικών σε ισχύ, ενώ μια χώρα με την ονομασία "μέτρια" θα έχει μόνο μερικούς. Μια χώρα με την ονομασία "ανήλικος" θα έχει μικρό αριθμό, αλλά ακόμη αρκετά για να επηρεάσει αρνητικά τα δικαιώματα των χρηστών.

1Cambodia

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Καμπότζη.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος για τις τηλεπικοινωνίες του 2015 ποινικοποιεί τον σχεδιασμό μιας εγκληματικής δραστηριότητας ή την καταστροφή περιουσίας, τιμωρώντας όσους κάνουν με πρόστιμα ύψους μέχρι 40 εκατομμυρίων KHR (8.800 δολάρια ΗΠΑ) και μέχρι έξι μήνες στη φυλακή.
 • Αυτός ο νόμος τιμωρεί επίσης τη χρήση, εγκατάσταση ή κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που οδηγεί σε "εθνική ανασφάλεια".
 • Ο νόμος δεν παρέχει καμία διευκρίνιση για το τι μετράει ως «εθνική ασφάλεια» και μπορεί συνεπώς να καταστραφεί για να τιμωρήσει κυβερνητικούς κριτικούς, δημοσιογράφους ή ακτιβιστές.
 • Η Διακήρυξη του Διαδικτυακού Διαδικτυακού Διαδικτυακού Τόπου και του Social Media Control 2018 παραγγέλλει όλους τους ISP στην Καμπότζη για να εγκαταστήσει την τεχνολογία επιτήρησης.

Αυτή η τεχνολογία επιτήρησης επιτρέπει στις αρχές να αποκλείουν εύκολα λογαριασμούς κοινωνικών μέσων ή σελίδες που θεωρούνται ότι εισάγουν διακρίσεις ή απειλούν την εθνική ασφάλεια.

 • Το νόμο περί ψεύτικων ειδήσεων του 2018 ποινικοποιεί την απόσπαση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και τιμωρεί τους παραβάτες με φυλάκιση έως και δύο χρόνια και πρόστιμο ύψους 1.000 δολαρίων ΗΠΑ. Αυτός ο νόμος απαιτεί επίσης οι ιστότοποι να εγγράφονται στο υπουργείο πληροφοριών της Καμπότζης.
 • Οι τροποποιήσεις του 2018 του Ποινικού Κώδικα εισήγαγαν τιμωρίες για την προσβολή του βασιλιά σύμφωνα με το νόμο του lèse-majesté. Οποιοδήποτε πρόσωπο ή έδρα μέσων μαζικής ενημέρωσης που παράγει ή μοιράζεται περιεχόμενο που «επηρεάζει την αξιοπρέπεια του βασιλιά» μπορεί να τιμωρηθεί με μέχρι πέντε χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο έως 10 εκατομμυρίων riels (2.500 δολάρια).

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

2Cuba

Τουρίστες και ντόπιοι Κουβανοί που περιμένουν στην είσοδο της πόρτας στην κυβέρνηση της Κούβας που ελέγχεται από το γραφείο τηλεπικοινωνιών της ETECSA.

Τρινιντάντ, Κούβα. 10 Φεβρουαρίου 2019. Οι τουρίστες και οι ντόπιοι Κουβανοί περιμένουν στην είσοδο της πόρτας στην κυβέρνηση της κουβανικής κυβέρνησης το γραφείο τηλεπικοινωνιών της ETECSA. Πίστωση: Φθινόπωρο Φωτογραφία Sky

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Κούβα.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Το ίδιο το Σύνταγμα της Κούβας υποστηρίζει ότι η ελευθερία του λόγου είναι δευτερεύουσα στην προώθηση των σοσιαλιστικών ιδανικών. Η έκφραση απόψεων που αντιτίθενται στην "επανάσταση" απαγορεύεται.
 • Ο Ποινικός Κώδικας στην Κούβα μπορεί να βάλει άτομα σε φυλάκιση έως και 20 χρόνια για δραστηριότητες που απειλούν τη δημόσια τάξη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει, να ανασκευάσει ή να επιβλέψει εκείνους που αντιβαίνουν στα σοσιαλιστικά πρότυπα.
 • Το νομοθετικό διάταγμα του 1996 απαγορεύει τη χρήση του διαδικτύου για παραβίαση των ηθικών αρχών της κουβανικής κοινωνίας ή των νόμων της χώρας. Οι νόμοι απαγορεύουν επίσης τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια»,
 • Ο νόμος του 1999 για την προστασία του εθνικού νόμου της Ανεξαρτησίας και Οικονομίας της Κούβας απαγορεύει τη διανομή περιεχομένου ή υλικού που αντίκειται στην κυβέρνηση ή δείχνει υποστήριξη του εμπάργκο των ΗΠΑ σε επιχειρηματικές συμφωνίες με ποινή φυλάκισης τριών έως οκτώ ετών για όσους κάνουν.
 • Το 2007, η Κούβα εισήγαγε το ψήφισμα 127. Αυτό απαγορεύει τη διάδοση πληροφοριών που απειλούν την εθνική ασφάλεια, τους κοινωνικούς κανόνες ή την ακεραιότητα των ατόμων. Παρέχει επίσης στο διαδίκτυο και στους παρόχους δεδομένων το δικαίωμα να παρακολουθεί το διαδίκτυο και να αναφέρει τις εγκληματικές συμπεριφορές στις αρχές.
 • Το ψήφισμα 179 εισήχθη το 2008. Αυτό παγιώνει το ρόλο των παρόχων υπηρεσιών Internet για τη λογοκρισία του Διαδικτύου, δηλώνοντας ότι πρέπει να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση σε ιστοτόπους των οποίων το περιεχόμενο είναι αντίθετο προς το κοινωνικό συμφέρον, την ηθική και την καλή συμπεριφορά. καθώς και τη χρήση εφαρμογών που επηρεάζουν την ακεραιότητα ή την ασφάλεια του κράτους. "

  Η Κούβα χορήγησε μόνο το σπίτι πρόσβαση στο Internet στους πολίτες της το 2017 και ανέπτυξε κινητά σχέδια δεδομένων το 2018. Εκτός από τις υπηρεσίες αυτές που είναι ακριβές, ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών της Κούβας, η κρατική ETECSA, ασκεί σημαντικούς ελέγχους λογοκρισίας. Κατόπιν αιτήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, η ETECSA είναι νομικά υποχρεωμένη να αποκλείει και να περιορίζει την πρόσβαση σε περιεχόμενο επικριτικό προς την κυβέρνηση.

 • Η παρακολούθηση και η επιτήρηση στην Κούβα είναι διαδεδομένη, με την ETECSA να διακόπτει την πρόσβαση των χρηστών στο διαδίκτυο εάν συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που παραβιάζει τους κοινωνικούς κανόνες που προωθεί η κυβέρνηση.
 • Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το έτος, κρίσιμες ιστοθέσεις ειδήσεων τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μπλοκαρίστηκαν στην Κούβα. Αυτή η μειωμένη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αμερόληπτες πληροφορίες και βοήθησε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας να επιβάλει την προπαγάνδα του.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

3Egypt

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Αίγυπτο.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Αίγυπτο, δεδομένης της έκτασης της παρακολούθησης, της επιτήρησης και της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο στη χώρα.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Οι τροποποιήσεις του Συντάγματος του 2013 αναφέρουν ότι η λογοκρισία είναι παράνομη "με οποιονδήποτε τρόπο".
 • Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Αυτές οι εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνουν κατά τη διάρκεια «περιόδων πολέμου ή γενικής κινητοποίησης» ή όταν το περιεχόμενο «προορίζεται» να ενθαρρύνει τη βία ή να εισάγει διακρίσεις. Η ευρεία διατύπωση αυτών των εξαιρέσεων μπορεί να χειριστεί για να τιμωρήσει τους κυβερνητικούς κριτικούς περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου.
 • Ο νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του 2015 διευρύνει τον ορισμό της «τρομοκρατίας» στην Αίγυπτο για να συμπεριλάβει την απειλή της δημόσιας τάξης. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να παρακολουθούν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα για τρομοκρατικό περιεχόμενο.

Ο νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τιμωρεί τις ομάδες που υποστηρίζουν τη «παρεμπόδιση» των νόμων με φυλάκιση κατά την διάρκεια της ζωής ή με τη θανατική ποινή. Αυτό επηρεάζει άμεσα το έργο των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακτιβιστών στη χώρα. Ο νόμος τιμωρεί επίσης τη δημιουργία ιστότοπων που προωθούν ή υποστηρίζουν την τρομοκρατία με ελάχιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

 • Όχι μόνο αυτό, ο νόμος εισήγαγε τη θανατική ποινή για εκείνους που φαίνεται να ιδρύουν ή να οδηγούν μια τρομοκρατική ομάδα. Προστατεύει επίσης αξιωματικούς ή στρατιωτικούς που κάνουν χρήση βίας σε πολίτες.
 • Οι τροποποιήσεις του 2018 του Νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης και Τύπου ποινικοποίησαν την κοινή χρήση δημοσιεύσεων τόσο εντός όσο και εκτός Αιγύπτου, όταν περιέχουν υλικό που θεωρείται ότι προωθεί την βία, το ρατσισμό, το μίσος ή τη μισαλλοδοξία ή διαταράσσει την δημόσια ειρήνη.
 • Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων με 5.000 οπαδούς ή περισσότερους μπορούν να ανασταλούν για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων ή την προώθηση της βίας. Οι ιδιοκτήτες αυτών των λογαριασμών είναι επίσης υπόλογοι να πάνε στη φυλακή.
 • Ο νόμος για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο του 2018 επιτρέπει στις αρχές να μπλοκάρουν νόμιμα τις τοποθεσίες που θεωρούνται απειλή για την «εθνική ασφάλεια» και οι Αιγύπτιοι που επισκέπτονται απαγορευμένους ιστότοπους μπορούν να αποσταλούν στη φυλακή για ένα χρόνο. Οι δημιουργοί απαγορευμένων ιστότοπων μπορούν να αποσταλούν στη φυλακή για διάστημα έως δύο ετών.
 • Ανησυχητικά, ο νόμος για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο της Αιγύπτου απαιτεί επίσης από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να κρατούν τα δεδομένα των χρηστών και να τα διαβιβάζουν στις αρχές όταν απαιτείται.
 • Κατά το συνταγματικό δημοψήφισμα της Αιγύπτου τον Απρίλιο, οι αρχές απήλλαξαν τη σελίδα μιας αντίθετης αίτησης με την επωνυμία Batel ("void"). Αυτό καταδεικνύει την εμβέλεια των αιγυπτιακών αρχών και την αδιαφορία τους για τα ψηφιακά δικαιώματα και ελευθερίες.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

4Eritrea

Τα VPN εξακολουθούν να είναι νόμιμα στην Ερυθραία.

Ετικέται από την CPJ ως η πιο λογοκριμένη χώρα στον κόσμο λόγω των περιορισμών του τύπου και του λόγου, η αυταρχική εξουσία της Ερυθραίας επηρέασε επίσης την πρόσβαση του χρήστη και τη χρήση του διαδικτύου.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ερυθραία. Όσοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να επισκεφθούν τα διαδικτυακά καφέ όπου κινδυνεύουν να παρακολουθούνται. Το διαδίκτυο επίσης δεν είναι προσβάσιμο μέσω κινητών τηλεφώνων στη χώρα.

Το CPJ παραθέτει μια έκθεση της Συνεργασίας για τη Διεθνή Πολιτική ΤΠΕ για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική, επισημαίνοντας ότι το αυταρχικό καθεστώς στην Ερυθραία είναι τόσο «βάναυσο ή χειρότερο» ότι η περαιτέρω αναστάτωση στο διαδίκτυο της χώρας είναι σχεδόν περιττή.

 • Παρ 'όλα αυτά, η Ερυθραία έχει κάνει κάποιες κινήσεις για να περιορίσει την πρόσβαση σε προοπτικές που μπορεί να ζωγραφίσουν την κυβέρνηση σε κακό φως. Ο νόμος του Τύπου του 1996 αναφέρει ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να προωθήσουν "εθνικούς στόχους", ενώ όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης απαγορεύτηκαν το 2001.
 • Η κυβέρνηση μπλοκάρει την πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 15 Μαΐου 2019. Αυτό έπρεπε να εμποδίσει τη διοργάνωση διαμαρτυρίας κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας της χώρας, στις 26 Μαΐου.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

5Ethiopia

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Αιθιοπία.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Τα ΜΜΕ του 2008 και η διακήρυξη της Ελευθερίας της Πληροφορίας επιβεβαιώνουν την ελευθερία έκφρασης και τον Τύπο. Εντούτοις, αποδυναμώνει αυτό παρέχοντας σκληρά πρόστιμα για δυσφήμιση.
 • Επίσης καθιστά αδικαιολόγητα πολύπλοκη τη διαδικασία εγγραφής και αδειοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
 • Οργανώσεις όπως η CPJ έχουν γράψει προηγουμένως στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed που ζητεί επανεξέταση του νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 • Η Διακήρυξη του 2009 για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας επεκτάθηκε με το Νόμο περί Αδικημάτων κατά των Τηλεπικοινωνιών του 2012 που ισχύει για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
 • Αυτοί οι νόμοι ποινικοποιούν κάθε επικοινωνία ή δηλώσεις που γίνονται online που θεωρείται ότι ενθαρρύνουν την τρομοκρατία. Ο νόμος περί αδικημάτων απέναντι στην τηλεπικοινωνία απαγορεύει επίσης υπηρεσίες VoIP όπως το Skype και έχει καταστήσει υποχρεωτικό για τους χρήστες να καταχωρούν τις συσκευές τους στην κυβέρνηση.
 • Η Διακήρυξη για το Έγκλημα Πληροφορικής του 2016 ποινικοποιεί τις διαδικτυακές ενέργειες, όπως η ανταλλαγή περιεχομένου που "υποκινεί φόβο, βία, χάος ή σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων".
 • Ο νόμος για την εγκληματικότητα των υπολογιστών τιμωρεί την ανταλλαγή «φλεγμονώδους περιεχομένου» με έως και τρία χρόνια φυλάκισης. Περιορίζει σημαντικά την ελευθερία του λόγου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σιωπή των κυβερνητικών κριτικών.

Η διακήρυξη του εγκλήματος πληροφορικής της Αιθιοπίας επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί και να παρακολουθεί τις ψηφιακές επικοινωνίες. Έχει επίσης απαιτήσει από τους ISP και άλλους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν δεδομένα χρήστη για τουλάχιστον ένα έτος.

 • Ο νόμος περί μίσους και παραπληροφόρησης, που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2019, ποινικοποιεί την «ομιλία μίσους» και τις «ψεύτικες ειδήσεις», με ποινές μέχρι πέντε ετών και τρία έτη αντιστοίχως.
 • Η ευρεία διατύπωση της νομοθεσίας αφορά τις συνέπειες για την ελευθερία του λόγου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τιμωρία εκείνων που επικρίνουν την κυβέρνηση καθώς και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 • Στο παρελθόν, η Αιθιοπία πραγματοποιούσε συχνά αποκλεισμούς στο διαδίκτυο και μπλοκ κοινωνικών μέσων. Ωστόσο, καθώς ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed έχει έρθει στην εξουσία, η χώρα έχει βιώσει περισσότερη ελευθερία στον Τύπο και στο Διαδίκτυο.
 • Τον Απρίλιο του 2018, η CPJ δεν κατέγραψε τους δημοσιογράφους να βρίσκονται πίσω από τα μπαρ για πρώτη φορά σε 14 χρόνια και ξεπέρασαν πάνω από 260 ιστοσελίδες. Η προηγούμενη απαγόρευση της Αιθιοπίας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης αρθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν από την εξορία.
 • Ενώ ο Πρωθυπουργός Abiy Ahmed έχει φέρει την Αιθιοπία μεγαλύτερη ελευθερία, παραμένουν οι κατασταλτικοί νόμοι που θεσπίστηκαν υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

6η Ινδονησία

Ένας διαδηλωτής κρατά ένα σημάδι που καλεί για το τέλος της LGBT διάκρισης ως μέρος του Μαρτίου 2019 των γυναικών.

Yogyakarta, Ινδονησία. 8 Μαρτίου 2019. Ένας διαδηλωτής κατέχει ένα σημάδι που καλεί για το τέλος της διακρίσεις ΛΟΑΤ ως μέρος του Μάρτιο του 2019 Γυναικών. Πιστωτικό: Billy Hanggara

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Ινδονησία.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος περί κρατικών πληροφοριών του 2011 ποινικοποιεί εσκεμμένα ή εξ αμελείας διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες πληροφοριών της χώρας. Τα άτομα που κρίνονται ένοχοι για αυτό μπορούν να πάνε στη φυλακή για 10 χρόνια.

Ο νόμος περί κρατικής νοημοσύνης της Ινδονησίας δίνει επίσης στις αρχές τη δυνατότητα να «προλαμβάνουν και / ή να καταπολεμούν» κάθε δραστηριότητα ή άτομο που είναι επιβλαβές για τα «εθνικά συμφέροντα ή την εθνική ασφάλεια». Αυτό είναι ανοικτό σε κατάχρηση από τις αρχές, καθώς η ευρεία διατύπωσή του νομιμοποιεί τη χρήση βίας όσους καταδικάστηκαν.

 • Οι Τροποποιήσεις του 2016 του Νόμου για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές επιτρέπουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να αποκλείουν περιεχόμενο που θεωρείται «αρνητικό» ή / και απειλή για τη δημόσια τάξη. Ο νόμος τιμωρεί την ομιλία μίσους, τη δυσφήμιση και την υποκίνηση της βίας σε απευθείας σύνδεση με έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο ύψους 750 εκατομμυρίων IDR (54.000 δολάρια).
 • Ως αποτέλεσμα αυτού του νόμου ευρεία διατύπωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει τους χρήστες για την επισήμανση κάποιου σε μια ανάρτηση στο Facebook την οποία η κυβέρνηση διαφωνεί.
 • Οι τροποποιήσεις του 2016 στην ETL της Ινδονησίας αύξησαν επίσης τους περιορισμούς περιεχομένου χωρίς να προσφέρουν καμία διαφάνεια ή τρόπο για την προσφυγή των ιστοτόπων.
 • 2018 Τροποποιήσεις του νόμου του 2003 περί εξάλειψης των ποινικών πράξεων της τρομοκρατίας. Αυτός ο νόμος παρέχει στις αρχές το δικαίωμα να παρακολουθούν διαδικτυακές και κινητές επικοινωνίες που αποστέλλονται από ή σε οποιονδήποτε ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια.

Οργανισμοί όπως το Human Rights Watch έχουν εντοπίσει πώς ο ευρύς ορισμός της «τρομοκρατίας» στον νόμο της τρομοκρατίας της Ινδονησίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο άδικο για την παρακολούθηση των κυβερνητικών κριτικών, περιβαλλοντικών υπερασπιστών ή θρησκευτικών ομάδων.

 • Το 2017 ιδρύθηκε στην Ινδονησία μια εθνική υπηρεσία Cyber ​​and Encryption, η οποία έχει ως καθήκον να λογοκρίνει το διαδίκτυο μέσω παρακολούθησης και φιλτραρίσματος περιεχομένου.
 • Το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφοριών (MCI) κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 το "Cyber ​​Drone 9", ένα Α.Ι. σύστημα που έχει σχεδιαστεί για αυτόματο φιλτράρισμα και αποκλεισμό του απαγορευμένου περιεχομένου.
 • Ο αποκλεισμός εξαρτάται από το λογισμικό κάθε ISP, πράγμα που σημαίνει ότι οι ISPs μπορούν να προσθέσουν πρόσθετους ιστότοπους σε μαύρες λίστες κατά βούληση. Αυτό περιορίζει περαιτέρω την ελευθερία της πληροφόρησης στην Ινδονησία.
 • Η Ινδονησία συχνά εμποδίζει το περιεχόμενο LGBTQ, τους ιστότοπους και οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρείται προσβλητικό για το Ισλάμ. Το Tumblr και άλλοι ιστότοποι κοινωνικών μέσων έχουν αντιμετωπίσει μπλοκ περιεχομένου, ενώ ένας λογαριασμός Instagram αφαιρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 για την απεικόνιση των αγώνων ομοφυλόφιλων μουσουλμάνων.
 • Το Reddit, το YouTube και το Vimeo έχουν αποκλειστεί πλήρως στην Ινδονησία και ορισμένα VPN έχουν επίσης αποκλειστεί.
 • Στις 28 Οκτωβρίου 2019, το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει πλέον τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια "καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που θέτουν σε κίνδυνο το κοινό". Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Johnny G. Plate παραδέχεται ότι αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

7 Καζακστάν

Τα VPN εξακολουθούν να είναι νόμιμα στο Καζακστάν, παρά τη συχνή διακοπή του διαδικτύου.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για το 2014 αύξησαν τις κυρώσεις για τη δυσφήμηση στο Καζακστάν. Εισήγαγαν επίσης αυστηρότερες ποινές για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και την προσβολή δημόσιων αξιωματούχων.
 • Ως αποτέλεσμα αυτών των τροπολογιών, τέσσερις δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν από τις αρχές του Καζακστάν επειδή εργάστηκαν για το Forbes.kz, έναν τόπο που είδαν οι αρχές να εξαπλώνουν παραπληροφόρηση.

Ο νόμος επέκτεινε επίσης τον ορισμό της «υποκίνησης κοινωνικών διαφωνιών», ο οποίος είναι ποινικοποιημένος στο Καζακστάν και καταδικάζει κάθε πρόσκληση για αλλαγή ή ανατροπή της συνταγματικής τάξης. Ως αποτέλεσμα, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ακτιβιστές και οι ανεξάρτητες οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης μπορούν να τιμωρηθούν για την ηλεκτρονική συμπεριφορά τους.

 • Η απαγόρευση του 2018 σχετικά με τη δημοκρατική επιλογή του Καζακστάν καθιστά παράνομη τη δημοσίευση ή την κοινή χρήση περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών μηνυμάτων, σχετικά με τη δημοκρατική επιλογή του Καζακστάν (DVK), η οποία κατατάχθηκε ως τρομοκρατική ομάδα στο Καζακστάν το 2018.
 • Το διάταγμα του 2018 σχετικά με το μπλοκάρισμα του Διαδικτύου νόμιμο μπλοκάρισμα ιστοτόπων στο Καζακστάν, παρόλο που οι αρχές το είχαν κάνει εδώ και χρόνια. Το διάταγμα επιτρέπει στις αρχές να αποκλείουν ιστότοπους κατά τη διάρκεια "καταστάσεων έκτακτης ανάγκης". Αυτή η ευρεία ορολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει οποιαδήποτε ιστοσελίδα που δεν είναι σύμφωνη με την άποψη της κυβέρνησης.
 • Οι Αρχές του Καζακστάν πραγματοποιούν συχνά διακοπή λειτουργίας του Διαδικτύου και μπλοκάρισμα ιστοτόπων σε περιόδους πολιτικής αναταραχής.
 • Το Facebook, το Instagram, το τηλεγράφημα, το YouTube και οι ανεξάρτητες τοποθεσίες των μέσων ενημέρωσης μπλοκαρίστηκαν στο Καζακστάν κατά τις διαμαρτυρίες που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2019.
 • Τον Ιούνιο του 2019, ο Kassym-Jomart Tokayev έγινε πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, κάποιες υπηρεσίες VPN μπλοκαρίστηκαν στο Καζακστάν. Επομένως, είναι εύλογο να υποψιαστείτε το μελλοντικό αποκλεισμό VPN στο Καζακστάν ή μια πλήρη απαγόρευση.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

8Μαλαισία

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στη Μαλαισία.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Το νόμο για τα εγκλήματα πληροφορικής του 1997 ποινικοποιεί την πειρατεία ή την «κακή χρήση» ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Μαλαισία. Παρέχει επίσης στις αρχές τη δυνατότητα να αποκτήσουν και να αναζητήσουν μέσω των συσκευών οποιουδήποτε υποπτευόμενου ότι διέπραξε ένα από αυτά τα εγκλήματα.
 • Ο νόμος περί επικοινωνιών και πολυμέσων του 1998 καθιστά παράνομη τη διάδοση ή παραγωγή περιεχομένου στο διαδίκτυο που θεωρείται προσβλητικό, απειλητικό, άσεμνο, ψευδές, άσεμνο ή απειλή για την εθνική ασφάλεια στη Μαλαισία.
 • Ο νόμος περί επικοινωνίας και πολυμέσων της Μαλαισίας επιτρέπει επίσης στις αρχές να παρακολουθούν τις επικοινωνίες εάν πιστεύεται ότι σχετίζονται με εγκλήματα όπως η εσφαλμένη χρήση των υπηρεσιών (που αναφέρονται παραπάνω) ή η απάτη.
 • Ο νόμος περί αδικημάτων ασφάλειας (Ειδικά Μέτρα) του 2012 παρέχει στις αρχές της Μαλαισίας ευρείες δυνατότητες παρακολούθησης για διαδικτυακές και κινητές επικοινωνίες. Ποινικοποιεί τη συμπεριφορά που αντιβαίνει στο κράτος ή υποκινεί «τρομοκρατικές» πράξεις.
 • Αυτός ο νόμος επιτρέπει επίσης στους αστυνομικούς να παρακολουθούν τις επικοινωνίες εάν πιστεύεται ότι σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα.
 • Οι Τροποποιήσεις του 2015 του νόμου περί καταστολής επιτρέπουν στις αρχές να εμποδίζουν όλο το ηλεκτρονικό περιεχόμενο που θεωρείται ότι προκαλεί εξέγερση εναντίον του κράτους. Ο μέγιστος χρόνος φυλάκισης για τους ένοχους μολύνσεως στη Μαλαισία είναι πλέον από τρία έως επτά.

Το 2018, ο κήρυκας Wan Ji Wan Hussin έλαβε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για την υποβολή υποτιθέμενων «σοβαρών» σχολίων σχετικά με τον σουλτάνο του Selangor στο Facebook το 2012.

 • Ο νόμος περί καταστολής της Μαλαισίας είναι προβληματικός, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει οποιαδήποτε αντι-κυβερνητική ρητορική και έγκυρη κυβερνητική κριτική. Ωστόσο, η αντικατάσταση της πράξης συζητήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ελευθερία λόγου στη Μαλαισία.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

9Myanmar

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στη Μιανμάρ.

Παρόλο που τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στη Μυανμάρ, η χώρα έχει κακή καταγραφή ψηφιακών δικαιωμάτων, ενθαρρύνοντας την αυτολογοκρισία μέσω υπερβολικά ευρέων νόμων και σκληρών διώξεων.

Δεν υπάρχουν επίσης νόμοι περί προστασίας δεδομένων στη Μιανμάρ.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος περί Ηλεκτρονικών Συναλλαγών του 2004 ποινικοποιεί την ηλεκτρονική συμπεριφορά που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια, την δημόσια ειρήνη, την οικονομία, τον πολιτισμό ή την εθνική αλληλεγγύη. Ο νόμος ευρεία διατύπωση σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει τους χρήστες μόνο για να μοιραστούν περιεχόμενο το οποίο η κυβέρνηση απορρίπτει.
 • Ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών του 2013 ποινικοποιεί τη δυσφήμιση και σκοπίμως μεταδίδει παραπληροφόρηση.

  Μεταξύ του 2013 και του Δεκέμβρη του 2017, υπεβλήθησαν περισσότερες από 100 υποθέσεις στις αρχές βάσει του νόμου περί τηλεπικοινωνιών.

 • Η συντριπτική πλειονότητα των κατηγορουμένων δούλευαν στη δημοσιογραφία ή στον ακτιβισμό. Ένα άτομο απεστάλη στη φυλακή για να παρακολουθήσει ζωντανά ένα βίντεο του γιου του σε ένα σατυρικό παιχνίδι που επέκρινε τον στρατό.
 • Ο Νόμος για τα Μέσα Ενημέρωσης για το 2014 τιμωρεί δημοσιογράφους που κρίθηκαν ένοχοι υπερβολής πολιτικών, φυλετικών ή θρησκευτικών συγκρούσεων στη Μιανμάρ.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

10 Σαουδική Αραβία

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στη Σαουδική Αραβία παρά τους σκληρούς νόμους λογοκρισίας της χώρας.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος του 2007 για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο απαγορεύει την αποστολή ή την παραγωγή υλικού που «βλάπτει τη δημόσια τάξη, τις θρησκευτικές αξίες, τα δημόσια ήθη ή την ιερότητα της ιδιωτικής ζωής». Όσοι κάνουν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 3 εκατομμυρίων SAR (US $ 800,00 ) ή αποστέλλονται στη φυλακή για διάστημα έως πέντε ετών.
 • Ο νόμος του 2017 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαγορεύει στα άτομα να χρησιμοποιούν το "κοινωνικό τους καθεστώς ή την επιρροή των μέσων ενημέρωσης για την προαγωγή της τρομοκρατίας", με εκείνους που υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης έως 15 ετών.
 • Ο νόμος αυτός επίσης ποινικοποιεί την περιγραφή του πρίγκιπα βασιλιά ή στέμματος με τρόπο που θίγει τη θρησκεία ή τη δικαιοσύνη. Αυτοί που κρίθηκαν ένοχοι μπορούν να τιμωρηθούν με πέντε έως 10 χρόνια φυλάκισης.
 • Το 2017, η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας να αναφέρουν άλλους για την απόσπαση περιεχομένου που υπονόμευε το κράτος. Τους είπαν να το κάνουν μέσω της εφαρμογής Kolonna Amn ("Είμαστε όλοι ασφάλεια").
 • Μετά τη νομιμοποίηση των υπηρεσιών VOIP, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν το 2017 ότι θα ξεκινήσουν την παρακολούθηση και τη λογοκρισία όλων των κλήσεων.

Η επιτήρηση διεξάγεται σε μαζική κλίμακα στη Σαουδική Αραβία, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι απαραίτητη η προστασία της «εθνικής ασφάλειας»,.

 • Όσοι είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσουν την παρακολούθηση στη Σαουδική Αραβία είναι πολιτικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί ακτιβιστές.
 • Άλλες μπλοκαρισμένες τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνουν αυτές που θεωρούνται «ανήθικες» από την κυβέρνηση, οι οποίες στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό την πορνογραφία, τις ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών και εκείνες που προωθούν την ιδεολογία των σιιτών ή μοιράζονται περιεχόμενο LGBTQ.
 • Η περίφημη περίπτωση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κάσογκγι δείχνει πόσο οι αρχές στη Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμες να πάνε να σιωπήσουν τις φωνές της αντιπολίτευσης. Η δολοφονία του χρησιμεύει ως υπενθύμιση σε όλους τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε εκείνους που μιλούν έξω από τις πολιτικές της χώρας.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

11Sudan

Σουδανική διαμαρτυρία εναντίον του κυβερνώντος Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διακοπής του διαδικτύου.

Χαρτούμ, Σουδάν. 30 Ιουνίου, 2019. Σουδανική διαμαρτυρία εναντίον του κυβερνώντος Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διακοπής του διαδικτύου. Πίστωση: Ο Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live News

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στο Σουδάν.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Σουδάν είναι περιορισμένη λόγω της υψηλής τιμής των δεδομένων και της κακής οικονομίας της χώρας.

Το 2018 αναφέρθηκε ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Σουδάν κοστίζει σχεδόν το ήμισυ του μηνιαίου μισθού των μέσων χρηστών. Αυτές οι υψηλές τιμές αποτελούν εμπόδιο στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όσους ζουν στο Σουδάν.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Το νόμο του 2006 για την καταπολέμηση των αδικημάτων πληροφορικής απαγορεύει ιστότοπους που επικρίνουν την κυβέρνηση ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που είναι δυσφημιστικό ή προσβλητικό για τα «δημόσια ηθικά».
 • Αυτός ο νόμος περιορίζει την ελευθερία του λόγου, καθώς επιτρέπει στη σουδανική κυβέρνηση να λογοκρίνει οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή κόμματος.
 • Ο Νόμος για την Εθνική Ασφάλεια του 2010 δίνει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (NISS) τη δυνατότητα να συλλαμβάνει και να λογοκρίνει δημοσιογράφους που επικρίνουν την κυβέρνηση. Παρέχει επίσης την ασυλία της NISS από τη δίωξη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ξεφύγει με βία όταν κάνει συλλήψεις.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε προηγουμένως πως τα NISS χρησιμοποίησαν βασανιστήρια, κράτηση και εκφοβισμό σε φυλακισμένους.

 • Ο νόμος του 2018 για την καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο τιμωρεί την εξάπλωση «ψεύτικων ειδήσεων» και επικρίνει τους αλλοδαπούς, τιμωρώντας εκείνους που κάνουν μέχρι και δύο χρόνια φυλάκισης.
 • Οι τροποποιήσεις του 2018 του νόμου περί Τύπου και Δημοσιεύσεων (a.k.a και του Νόμου περί Μέσων Ενημέρωσης) απαιτούν από όλους τους δημοσιογράφους να εγγραφούν στο Συμβούλιο Δημοσιογραφίας. Επίσης, επεκτείνουν τους νόμους τύπου για να επηρεάσουν τα ψηφιακά μέσα. Αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής συντάκτες ευθύνονται για όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στον ιστότοπό τους.
 • Το Σουδάν γνώρισε διακοπή στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2019, γεγονός που μείωσε σημαντικά την ικανότητα των χρηστών στη χώρα να επικοινωνούν. Το κλείσιμο του διαδικτύου προκλήθηκε από το κυβερνών συμβούλιο του Σουδάν ως μια μέθοδο καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαμαρτυριών.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

12Συρία

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στη Συρία.

Ωστόσο, το 2011 χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές της Συρίας Deep Packet Inspection (DPI) για να αποκλείσει τα πρωτόκολλα VPN OpenVPN, L2TP και IPsec.

Αυτό έχει κάνει τα VPN να εξαρτώνται από αυτά τα πρωτόκολλα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά για τους χρήστες στη χώρα.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος περί Τύπου του 2001 απαγορεύει την απόσπαση ή τη διανομή ψεύτικων ειδήσεων ή ειδήσεων που απειλούν τη «εθνική ενότητα» ή το εθνικό συναίσθημα της Συρίας. Αυτή η ευρεία ορολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει δημοσιογράφους, πολιτικούς ακτιβιστές ή ομάδες αντιπολίτευσης για απλώς να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους στο διαδίκτυο.
 • Ο νόμος περί των μέσων επικοινωνίας της Συρίας, που ψηφίστηκε το 2011, εγκληματίζει την απόσπαση περιεχομένου που απειλεί την «εθνική ενότητα και την εθνική ασφάλεια», υποκινεί «εγκλήματα μίσους» ή αφορά στρατιώτες της χώρας. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους ή εκείνους που μιλάνε έξω από το καθεστώς.
 • Οι τροποποιήσεις του 2018 του νόμου του 2012 για το νόμο περί εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, γνωστό και ως νόμος Nine, καθιέρωσαν εξειδικευμένα δικαστήρια για υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάχρηση της επικοινωνίας και της τεχνολογίας.

  Η τροποποίηση του 2018 στηρίζεται στον αρχικό νόμο για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ο οποίος μπορεί να τιμωρήσει "όποιον υποκινεί ή προωθεί εγκλήματα μέσω δικτύων υπολογιστών" με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη και μέγιστο πρόστιμο 600 ευρώ.

 • Η απειλητική δημόσια ή κρατική σταθερότητα έχει επίσης εγκληθεί από τον νόμο για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
 • Αυτός ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει οποιονδήποτε επικρίνει τη συριακή κυβέρνηση σε απευθείας σύνδεση, από δημοσιογράφους σε bloggers, και έχει καταδικαστεί για παραβίαση των ψηφιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
 • Οι κλειστοποιήσεις στο Διαδίκτυο είναι κοινές στη Συρία και ένας μεγάλος αριθμός χώρων παραμένουν μπλοκαρισμένοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αντιπολιτευτικών πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

13Thailand

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Maha Vajiralongkorn, η βασίλισσα Suthida, οι Princeses και ο Prince βρίσκονται στο μπαλκόνι του Μεγάλου Παλατιού καθώς χαιρετίζουν το κοινό.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη. 6 Μαΐου 2019. Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Maha Vajiralongkorn, η βασίλισσα Suthida, οι Princeses και ο Prince βρίσκονται στο μπαλκόνι του Μεγάλου Παλατιού καθώς χαιρετίζουν το κοινό.

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Ταϊλάνδη, αλλά συχνά έχουν μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση.

Η Ταϊλάνδη δεν είναι φίλος της ελευθερίας του Διαδικτύου, με ηλεκτρονική λογοκρισία διεξάγεται μαζικά. Για να χειροτερέψουν τα ζητήματα, οι αρχές δεν προσφέρουν διαφάνεια σχετικά με τους ιστοτόπους που εμποδίζονται ή γιατί.

Πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google συχνά λαμβάνουν αιτήματα για να πάρουν το περιεχόμενο από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, οι αγωνιστές και τα μέλη του αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόμματος αντιμετωπίζουν επίσης συνεχή δίωξη για να μοιραστούν τις απόψεις τους online.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Το 2007 & 2017 Οι τροποποιήσεις του νόμου για τα εγκλήματα στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών (ο νόμος περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο) παρέχουν στις αρχές την εξουσία να αποκλείουν και να καταργούν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο και να επιτρέπουν αναζητήσεις χωρίς εντολή των δεδομένων χρηστών.
 • Αυτός ο νόμος περιορίζει επίσης την ελευθερία του λόγου στην Ταϊλάνδη, ενθαρρύνοντας τη λογοκρισία υλικού που προσβάλλει τα «δημόσια ηθικά».
 • Το lèse-majesté της Ταϊλάνδης είναι ένα συγκεκριμένο τμήμα του ποινικού κώδικα της Ταϊλάνδης που ποινικοποιεί τη δυσφήμιση της μοναρχίας. Το Lèse majesté εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στην Ταϊλάνδη από το επιτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2014. Πολλοί έχουν αποσταλεί στη φυλακή ως αποτέλεσμα.
 • Μια 18χρονη ποινή φυλάκισης δόθηκε σε έναν 61χρονο άνδρα κάτω από το lèse majesté για την ανάρτηση βίντεο στο Facebook που οι αρχές θεωρούσαν προσβλητικές στη μοναρχία.

 • Στις 8 Οκτωβρίου 2019, ο Υπουργός Ψηφιακής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι καταστήματα ή καφετέριες στην Ταϊλάνδη που προσφέρουν υπηρεσίες WiFi πρέπει να τηρούν ένα ημερολόγιο της κίνησης στο διαδίκτυο για 90 ημέρες. Αυτό είναι έτσι ώστε οι υπάλληλοι να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του άρθρου 26 του νόμου για τα εγκλήματα στον υπολογιστή.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

14Uganda

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην Ουγκάντα.

Ενώ τα δίκτυα VPN είναι τεχνικά νόμιμα στην Ουγκάντα, η κυβέρνηση ζήτησε από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να τους αποκλείσουν, καθώς συχνά χρησιμοποιούνται για να παρακάμψουν τον φόρο κοινωνικών μέσων.

Οι πάροχοι ISP της Ουγκάντα ​​πρέπει επίσης να αποκλείσουν τοποθεσίες που δεν έχουν καταχωριστεί από την UCC (Επιτροπή Επικοινωνιών της Ουγκάντα.)

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο νόμος του 2002 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαγορεύει τη δημοσίευση και τη διάδοση περιεχομένου που θεωρείται ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία".
 • Η ευρεία ορολογία αυτού του νόμου την αφήνει ανοικτή σε κακή χρήση, καθώς η "τρομοκρατία" μπορεί να ερμηνευθεί ως κάτι που αντιβαίνει στην κυβέρνηση. Εκείνοι που παραβιάζουν τον νόμο τιμωρούνται με θάνατο.
 • Ο νόμος του 2010 για τις κανονιστικές διατάξεις περί επικοινωνιών επιτρέπει στις αρχές της Ουγκάντα ​​να κατασκοπεύουν τις προσωπικές επικοινωνίες πολιτών, καθώς και ύποπτων τρομοκρατών.
 • Ο νόμος για την κατάχρηση ηλεκτρονικών υπολογιστών του 2011 ποινικοποιεί την "προσβλητική επικοινωνία" καθώς και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για να προσπαθήσει να «διαταράξει την ειρήνη, την ησυχία ή το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής άλλου προσώπου». Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει κυβερνητικές κριτικές και επιβάλλει πρόστιμα χρόνο φυλάκισης μέχρι ενός έτους.

Ο φόρος κοινωνικών μέσων για το 2018 τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2018 και εισήγαγε φόρο 200 ναυτιλιακών σελίνιν ημερησίως (5 σεντ) για τη χρήση των κοινωνικών μέσων. Πάνω από 60 ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζονται από αυτόν τον φόρο, συμπεριλαμβανομένων των Twitter και Facebook.

 • Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο φόρος κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για τις δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, μια επιστολή που απηύθυνε ο πρόεδρος Museveni στο υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο ζήτησε την εισαγωγή του φόρου ως μέσου για την παύση του online κουτσομπολιού.
 • Η λογοκρισία στην Ουγκάντα ​​αυξάνεται μόνο με τις αρχές να χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να τιμωρήσουν πολιτικούς αντιπάλους ή κυβερνητικούς κριτικούς.
 • Ένα παράδειγμα αύξησης της καταστολής στην Ουγκάντα ​​είναι η πρόσφατη δικαστική δίκη εναντίον του μέλους της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Bobi Wine. Ο Bobi Wine μεταφέρθηκε στο δικαστήριο στις 6 Αυγούστου 2019 υπό την κατηγορία του "ενοχλητικού" προέδρου Museveni. Αυτό δείχνει πώς οι νόμοι μπορούν να καμφθούν για να τιμωρήσουν πολιτικούς αντιπάλους και κριτικούς στην Ουγκάντα.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

15 Ουζμπεκιστάν

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στο Ουζμπεκιστάν.

Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να έχει έναν τρόπο να προχωρήσει στην προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Το Skype, το WhatsApp και το Viber αντιμετωπίζουν συχνό αποκλεισμό στο Ουζμπεκιστάν, παρόλο που η πρόσβαση αποκαταστάθηκε τον Μάιο του 2018.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Ο ποινικός κώδικας του Ουζμπεκιστάν, που τροποποιήθηκε το 2016, απαγορεύει την ανταλλαγή περιεχομένου που υποκινεί μίσος ή θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η ασαφής διατύπωση του Ποινικού Κώδικα σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και την αυθαίρετη κράτηση.
 • Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα του 2016 επέκτειναν τη φυλάκιση από πέντε σε οκτώ χρόνια για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για δημοσίευση περιεχομένου που απειλεί την εθνική ασφάλεια.
 • Ο ίδιος ο κρατικός φορέας παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου του Ουζμπεκιστάν, Uztelecom, έχει μονοπώλιο στην αγορά. Αυτό καθιστά εύκολο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα shutdown στο διαδίκτυο ή να ασκήσει λογοκρισία.

Η Uztelecom και όλοι οι άλλοι ISP υποχρεούνται να εγκαταστήσουν εξοπλισμό επιτήρησης στα δίκτυα για να λάβουν άδεια. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να πραγματοποιεί μαζική επιτήρηση.

 • Το Ουζμπεκιστάν εισήγαγε μια κρατική μηχανή αναζήτησης που φιλτράρει και αποκρύπτει αυτόματα το περιεχόμενο που οι αρχές δεν επιθυμούν να δουν.
 • Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τους ιστότοπους των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο με τη χρήση εργαλείων όπως VPN.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

16Venezuela

Η νεολαία στη Βενεζουέλα καταδεικνύει τη λογοκρισία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δίωξη των δημοσιογράφων.

Καράκας, Βενεζουέλα. 9 Ιουνίου 2017. Η νεολαία στη Βενεζουέλα καταδεικνύει τη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και τη δίωξη των δημοσιογράφων. Πίστωση: Ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

Τα δίκτυα VPN είναι επί του παρόντος νόμιμα στη Βενεζουέλα.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Οι τροποποιήσεις του 2010 στο νόμο Resorte-ME (νόμος για την υπευθυνότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης) εγκληματοποιούν την αποστολή μηνυμάτων σε απευθείας σύνδεση που προωθούν το άγχος, διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, αγνοούν ή προωθούν την παραβίαση νόμων.
 • Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι ιστότοποι μπορούν να επιβάλλονται σε μεγάλο πρόστιμο επειδή δεν περιορίζουν ή αφαιρούν απαγορευμένο περιεχόμενο και όσοι δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια μπορούν να σταλούν στη φυλακή.
 • Ο νόμος της εθνικής ασφάλειας της Βενεζουέλας είναι αόριστα διατυπωμένος και απαγορεύει τη συμπεριφορά που «περιλαμβάνει την ασφάλεια και την άμυνα του έθνους». Ο νόμος αυτός ισχύει τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τα μηνύματα στο διαδίκτυο, και εκείνοι που κρίνονται ένοχοι μπορούν να σταλούν στη φυλακή.
 • Το νόμο του 2017 ενάντια στο μίσος, για την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη απαγορεύει την προώθηση του "μίσους ή της μισαλλοδοξίας" από τα μέσα ενημέρωσης και επιτρέπει στις αρχές να αφαιρέσουν τις άδειες από τους παραβάτες και να μπλοκάρουν τους ιστοτόπους τους. Εκείνοι που κρίθηκαν ένοχοι για υποκίνηση μίσους μπορούν να αντιμετωπίσουν 10 έως 20 χρόνια φυλάκισης.
 • Η ασαφής διατύπωση του νόμου κατά του μίσους της Βενεζουέλας αφήνει ανοιχτό σε καταχρήσεις από αρχές που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να καταδικάσουν την ηλεκτρονική συμπεριφορά δημοσιογράφων, ακτιβιστών και κυβερνητικών κριτικών.

Τον Ιανουάριο του 2018, οι αρχές κράτησαν τρεις εφήβους βάσει του νόμου κατά του μίσους για να ζητήσουν κυβερνητικές διαμαρτυρίες μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων.

 • Το 2019, συντάχθηκε ένας νόμος για τον κυβερνοχώρο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι αρχές ελέγχουν τον κυβερνοχώρο και δημιουργεί ένα όργανο για τη διαχείριση και τον έλεγχο του διαδικτύου της χώρας. Ο νόμος θα επιτρέψει στις αρχές να λάβουν «προληπτικές ενέργειες» για να «εξουδετερώσουν το μίσος», που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τη χρήση βίας από τις αρχές. Απαιτεί επίσης από τους παρόχους υπηρεσιών να λογοκρίνουν περιεχόμενο το οποίο οι αρχές απορρίπτουν.
 • Πολλοί ακτιβιστές στη Βενεζουέλα εξέφρασαν ανησυχίες για την έκταση της επιτήρησης και της πιθανής πειρατείας από την κυβέρνηση.
 • Το 2018, ο Βενεζουέλας ISP CANTV εμπόδισε τον Tor στη χώρα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πολίτες ως τρόπος παράκαμψης της λογοκρισίας. Αυτό σημαίνει ότι τα δίκτυα VPN είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να αποκτήσετε αποκλεισμό ιστοτόπων στη χώρα.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

17 Βιετνάμ

Η αστυνομία στέκεται στο δρόμο μπροστά από τη σημαία του Βιετνάμ.

Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ. Νοέμβριος 2018. Η αστυνομία στέκεται στο δρόμο μπροστά από τη σημαία του Βιετνάμ. Πιστωτική: StreetVJ

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στο Βιετνάμ.

Παρόλο που τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στο Βιετνάμ, οι αρχές της χώρας περιορίζουν περιστασιακά την πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε τηλεφωνικά δίκτυα σε περιόδους αναταραχής.

Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και οι δικτυακοί τόποι όπως το Facebook και το LinkedIn έχουν επίσης αποκλειστεί περιοδικά στο Βιετνάμ.

Σχετικοί νόμοι & πρακτικές:

 • Το διάταγμα του 2013 σχετικά με τη διαχείριση, παροχή, χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου και Διαδικτυακού Περιεχομένου Online a.k.a Ο νόμος περί Διαδικτύου απαγορεύει την ανταλλαγή ειδήσεων, λογοτεχνικών έργων και πολιτικών ή κοινωνικών σχολίων online.

Ο νόμος για το Διαδίκτυο έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία μεταξύ οργανισμών όπως η Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Και οι δύο ομάδες προσδιόρισαν ότι ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για να στοχεύσει άτομα που μιλούν έξω από την κυβέρνηση.

 • Το 2015 & 2018 τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα του Βιετνάμ απαγορεύουν την ανατροπή και την αντι-κρατική προπαγάνδα. Ο ποινικός κώδικας χρησιμοποιείται συνεπώς από τις αρχές του Βιετνάμ για τη δίωξη των online ακτιβιστών και την αποστολή τους στη φυλακή.
 • Ο νόμος περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του 2019 έχει εμπράκτως επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου στο Βιετνάμ, καθώς απαγορεύει την κριτική στο κράτος στο διαδίκτυο.
 • Ο νόμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο υποχρεώνει τις ξένες και τις εγχώριες εταιρείες διαδικτύου να αποθηκεύουν δεδομένα χρήστη στο εσωτερικό του Βιετνάμ και να τα παραδίδουν στις αρχές εάν απαιτείται. Οι τοποθεσίες πρέπει επίσης να λογοκρίνουν περιεχόμενο που θεωρείται "τοξικό" από την κυβέρνηση.

Επιστροφή στον πίνακα των άλλων αξιοσημείωτων χωρών

Οι χώρες αυτού του οδηγού είναι όλες σημαντικές για τους περιορισμούς τους στη χρήση VPN και σε άλλες ψηφιακές ελευθερίες. Εάν δεν αναφέρεται η χώρα σας, τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα να χρησιμοποιούνται εκεί.

Εάν αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα VPN και τις χρήσεις τους, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους άλλους πόρους μας στον κόμβο οδηγών μας.

Εάν αναζητάτε ένα αξιόπιστο VPN, μπορείτε να διαβάσετε τις προτάσεις μας για το έτος 2019 εδώ.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me