Лесно е да настроите VPN на модерен iPhone, независимо дали инсталирате приложение или се възползвате от вградената поддръжка за определени протоколи. Това ръководство ви показва как с лесни стъпки да следвате.

Apple iPhone, работещ с VPN

Има три начина за инсталиране на VPN на iPhone, благодарение на интегрираната поддръжка на протокола LT2P / IPSec (поддържа се и по-малко популярният протокол Cisco IPSec). Можете да инсталирате собственото приложение на вашия доставчик, да използвате приложение на трета страна или да въведете подробности ръчно в настройките на вашия iPhone.

Ще ги разгледаме всички в това ръководство и вие ще бъдете сигурно и частно свързани с интернет за нула време.

Какво ще ти трябва

За да настроите вашата VPN, ще ви трябва iPhone, способен да работи най-новата версия на iOS. Използваме iPhone 8 Plus с iOS 11.3.

Ще ви трябва и акаунт с VPN доставчик. Можете да разгледате нашите най-добри VPN снимки за iPhone, ако все още не сте избрали такъв или можете да започнете с безплатна пробна версия, ако все още не сте готови да плащате за месечен абонамент. Моля, имайте предвид, че доставчиците обикновено предлагат безплатни пробни програми само ако се регистрирате чрез приложението, след като бъде изтеглено, а не на уебсайта им.

Ако сте нови в VPN мрежите, препоръчваме ви да започнете с изтеглянето на приложението на вашия доставчик от App Store и да изпълните стъпките в „Метод 1“ по-долу. След като проверите дали всичко работи, можете да експериментирате с Методи 2 и 3, които са малко по-напреднали.

Метод 1: Приложение за VPN

Всички големи доставчици предлагат собствено приложение и използването на това е най-лесният начин да се свържете с вашата VPN. Ние използваме приложението ExpressVPN в това ръководство, но стъпките, които показваме тук, ще бъдат до голяма степен еднакви за всички доставчици.

След като се свържете с VPN, връзката трябва да остане активна, докато не я изключите или рестартирате телефона.

Преди да започнете, препоръчваме ви да се регистрирате с доставчик, след което да проверите имейла си, за да потвърдите новия си акаунт.

Също така е добра идея да проверите в секцията за актуализиране на софтуера на вашето приложение Настройки, преди да започнете, така че да имате инсталирана последна версия на iOS.

 1. Намерете и изтеглете приложението ExpressVPN в App Store.Магазин за приложения на ExpressVPN iPhone
 2. Отворете приложението и чукнете Впиши се. Можете също да създадете нов акаунт тук, ако вече нямате такъв, но не забравяйте да проверите имейла си и да потвърдите акаунта си, преди да продължите.Екран за вход на ExpressVPN iPhone
 3. Влезте в приложението със същите данни за вход, които използвате за влизане в уебсайта ExpressVPN.
 4. кран Позволява за да оставите приложението да създаде VPN връзка на вашия iPhone. Ще ви помолим да потвърдите това с Touch ID.Екран за конфигуриране на iPhone ExpressVPN
 5. Изберете дали искате да разрешите на приложението да изпраща известия. Това не е задължително.ExpressVPN iPhone позволяват известия
 6. кран Позволява ако искате да изпратите подробности за връзка до ExpressVPN за анализ. Отново това не е задължително и отказът няма да повлияе на вашата VPN връзка.Детайли за връзката на ExpressVPN за iPhone

Това е. ExpressVPN вече е инсталиран и конфигуриран на вашето устройство.

Приложението автоматично ще избере най-доброто за вашето текущо местоположение и връзка, но можете да го промените, ако трябва. Просто докоснете Изберете Местоположение да превключиш.

Главният екран на ExpressVPN iPhone е изключен

Обърнете внимание, че в горната лява част на екрана ви се показва икона за VPN, за да потвърди, че сте успешно свързани.

Свързан е основният екран на ExpressVPN iPhone

Метод 2: OpenVPN

OpenVPN Connect е VPN приложение с отворен код за iPhone. Ако вашият доставчик на VPN предлага профили .ovpn за сваляне, можете да използвате OpenVPN Connect, за да настроите връзката си, вместо да използвате собственото приложение на доставчика.

Това приложение на трета страна ще се свърже със сървърната мрежа на вашия доставчик само чрез протокола OpenVPN, като използва идентификационни данни, предоставени от вашия доставчик. Освен че протоколът и приложението са с отворен код, приложението е много по-конфигурируемо от много приложения за първи производител.

Ако изберете този метод, трябва да отбележите няколко неща:

 • Всеки сървър има различен .ovpn файл. Ако просто искате да се свържете с един или два, този процес е бърз. Ако имате нужда от достъп до десетки, ще трябва да отделите повече време, за да се настроите.
 • Може да получите грешка в „директива за фрагменти“. Това е лесно за преодоляване, ако се натъкнете на него; просто ще трябва да редактирате .ovpn файла в текстов редактор и да премахнете ред. По-долу ще ви покажем какво да правите.

Намиране на вашия .ovpn файл

За да настроите първия си сървър, най-бързият начин е да изтеглите .ovpn файла от уебсайта на вашия доставчик и след това да го изпратите по имейл. След това можете да отворите файла в своето имейл приложение за iPhone, за да започнете.

Ако сте в безопасност, има по-добри алтернативи, като например използване на облачно хранилище, като Dropbox или Google Drive. Ако сте на Mac, можете да използвате Airdrop. Ще продължим с лесната опция да демонстрираме как е направено.

Създаване на OpenVPN връзка на iPhone

 1. Влезте в сайта на вашия доставчик на VPN в мрежата.
 2. Намерете вашите настройки за ръчна конфигурация с помощта на OpenVPN. Ако използвате ExpressVPN, например, ще ги намерите, като влезете, щракнете върху Настройте ExpressVPN, след това щракнете Ръчна конфигурация в дъното на списъка.
 3. От дясната страна на екрана ще видите списък с местоположения на сървъра. Щракнете върху континент и след това щракнете върху сървър, за да изтеглите .ovpn профила.
 4. Прикачете профила към имейл и го изпратете до себе си или го запазете като чернова съобщение.

Оставете отворения прозорец на браузъра; ще се нуждаете от потребителското име и паролата след миг.

На вашия iPhone:

 1. Отворете приложението, което използвате за проверка на имейла, и намерете имейла, който сте изпратили до себе си. Отворете го и докоснете прикачения файл.
 2. Приложението за имейл показва избор на приложения, които можете да използвате, за да отворите файла. Намерете OpenVPN и докоснете, за да отворите.
 3. OpenVPN потвърждава, че файлът е готов за импортиране. Докоснете зелената икона плюс.ExpressVPN iPhone OpenVPN файл за импортиране
 4. кран Позволява за настройка на VPN връзка. Ще трябва да потвърдите това с Touch ID.Конфигурация на ExpressVPN iPhone OpenVPN

В този момент трябва да се върнете към вашия настолен компютър и да погледнете Ръчна конфигурация инструкции, които сте използвали по-рано:

 1. На вашия iPhone въведете Ръчна конфигурация потребителско име и парола, предоставени от вашия доставчик в полетата User ID и Password. Запомнете: тези данни не са същите като вашите данни за вход в мрежата. Така че ако напишете например имейл адреса си, той няма да работи.ExpressVPN iPhone OpenVPN ръчна конфигурация
 2. Ако искате да запазите данните си, докоснете Запази плъзгач, за да го включите.
 3. кран Connect за да тествате връзката си и щракнете да.ExpressVPN iPhone OpenVPN позволява връзка

Как да се справим с директивата за фрагменти, която не се поддържа грешка

Ако връзката ви се провали, може да видите съобщение за директивата за фрагменти, която не се поддържа от приложението.

За да поправите това, върнете се към вашия компютър и отворете .ovpn файла в текстов редактор.

Намерете реда, започващ с фрагмента на думата, изтрийте го и запишете файла. Важно е да не променяте нищо друго и да гарантирате, че разширението на файла е все още .ovpn.

ExpressVPN iPhone OpenVPN грешка

Изпратете файла отново до себе си и повторете втория и третия раздел от горната последователност.

Метод 3: Ръчни настройки

Настройката на VPN връзка ръчно е изненадващо бърз процес. Освен това е добър начин да спестите място на устройството си, тъй като всички детайли за връзката се запазват в приложението за настройки на iOS. Просто са нужни още няколко минути за настройка.

Ако вече използвате приложение за свързване, може да искате да го премахнете от вашия iPhone, преди да продължите.

Имайте предвид обаче, че ще бъдете ограничени да използвате L2TP / IPSec протокол и ще пропуснете допълнителната функционалност - например убийствен ключ - получавате с помощта на приложение.

Не е необходимо да изтегляте нищо за този процес. Ще трябва да намерите подробности за ръчната конфигурация от сайта на вашия доставчик. Ако използвате ExpressVPN, уверете се, че сте избрали ръчна конфигурация, след това LT2P / IPSec, за да разкриете правилната информация.

След това продължете както следва:

 1. На вашия iPhone отворете вашия Настройки приложение, чукнете Общ, след това докоснете VPN.Настройки за ExpressVPN iPhone L2TP
 2. кран Добавяне на VPN конфигурация…ExpressVPN iPhone L2TP добавяне на конфигурация
 3. Чукнете Тип и изберете L2TP.Тип конфигурация на ExpressVPN iPhone L2TP
 4. Попълнете останалите полета, както следва:
  • описание: Всеки текст, който сте избрали
  • Сървър: Въведете името на сървъра, предоставено от вашия доставчик на VPN
  • Сметка: Вашето потребителско име за L2TP / IPSec
  • RSA SecurID: Изключено
  • парола: Вашата парола за L2TP / IPSec. Това не е задължително. Ако оставите това поле празно, вашият iPhone ще ви подкани да въвеждате паролата всеки път, когато се свържете.
  • Тайна: 123456
  • Изпращане на целия трафик: Включен.ExpressVPN iPhone L2TP изпраща целия трафик

Запазете профила, след което докоснете превключвателя, за да се свържете. Вашият VPN ще остане свързан във фонов режим, докато използвате други приложения.

ExpressVPN iPhone L2TP свързан

Къде да получите помощ

Настройката на VPN на вашия iPhone трябва да бъде доста проста, но различните доставчици имат малко по-различни изисквания за връзка. Ако имате проблеми, свържете се с отдела за поддръжка на вашия доставчик с подробности за проблема, който имате.

В повечето случаи използването на официалното приложение на доставчика ще доведе до няколко проблема и трябва да сте готови за работа с вашия iPhone VPN за минути.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me