Свързването към обществена WiFi мрежа, без да се предприемат необходимите предпазни мерки, дава на нападателите достъп до вашата активност при сърфиране, подробности за акаунта и много други. Разберете как да сте в безопасност с тези 4 основни съвета за сигурност.

илюстрация на хора в обществена обстановка с помощта на wifi

Общественият WiFi промени начина, по който работим, начина, по който пътуваме и дори как общуваме. С нарастващата глобална мрежа от над 350 милиона горещи точки, безплатният обществен WiFi се превърна в необходим инструмент за милиони интернет потребители всеки ден.

Фирми често се преувеличава рисковете от публичния WiFi с цел генериране на кликвания и продажба на продукти за сигурност. В действителност общественият WiFi не е толкова опасен, колкото е създаден. Благодарение на възхода на HTTPS ще бъдете по-сигурни в отворена мрежа от всякога.

Но обществената WiFi не е безрискова. Когато получите достъп до незащитена мрежа, без да предприемате необходимите предпазни мерки, все още рискувате да предоставите на атакуващия достъп до вашия:

 • Активност при сърфиране
 • Чувствителни лични данни
 • Детайли за акаунта & пароли
 • Имейл разговори & съобщения

Цялата тази информация може да бъде изложена, ако не предприемете мерки да промените поведението си при сърфиране или да защитите връзката си. Според доклад на Нортън, 87% от потребителите са изложили данните си в опасност при използване на обществена WiFi мрежа.

Независимо дали сте свързани с истинска обществена WiFi мрежа или фалшива гореща точка, използването на обществена мрежа дава на хакерите повече място за откъсване и събиране вашите данни.

Мислете за вашия интернет трафик като за разговор: точно както в реалния живот, говоренето на публично място е много по-податливо на подслушване, отколкото да говорите насаме.

Няма да преувеличим потенциалните опасности или да ви кажем никога да не използвате обществен WiFi.

Вместо това ще ви дадем честно потегляне на рисковете от използването на обществени WiFi мрежи.

Ще обхванем истинските проблеми с поверителността и сигурността и ще обясним четири прости стъпки, за да намалите шансовете си за хакване или открадване на вашите данни.

Какво е обществен WiFi?

Публичният WiFi е точка безплатна безжична интернет връзка достъпно за всеки в определена област. Обществените мрежи обикновено имат лесно достъпна парола или въобще няма парола - което означава някой може да се свърже с тях.

Безплатни WiFi горещи точки обикновено се намират на оживени обществени места като магазини, ресторанти, летища и хотели. Повечето потребители сега очакват да намерят безплатна мрежа почти навсякъде, където отидат - нещо, което киберпрестъпниците използват в своя полза.

Безопасен ли е общественият WiFi?

Опасностите от обществения WiFi са често преувеличени в опит да продават продукти за сигурност. Истината е, че благодарение на възхода на HTTPS обществените WiFi мрежи никога не са били по-безопасни.

Екранна снимка на заглавието на публичния wifi

Опасностите от обществения WiFi често са надценени.

Все още съществува обществена Wi-Fi мрежа по своята същност по-малко сигурна отколкото лична, частна мрежа, защото не знаете който го е настроил или кой друг се свързва с него.

Инструментите за прихващане на трафика и подслушването са лесно достъпни за закупуване онлайн, а размерът на пазара на лични данни расте с всеки изминал ден. Все още е обезпокоително лесно за нападател да настрои фалшив WiFi гореща точка, за да открадне информацията ви.

Според скорошно разследване на Bloomberg, киберпрестъпниците дори проверяват в хотели просто за събиране на ценните мрежови данни:

„Лидерът използва горещата точка на телефона си, за да създаде нова Wi-Fi мрежа, именувайки я след хотела. След минути шест устройства се присъединиха към неговата измамена мрежа, излагайки своята интернет активност на хакерите. "

Ако мрежата няма парола, целият HTTP трафик, преминаващ към и от тази гореща точка, е некриптиран. Това означава, че всички данни, изпратени от вашия компютър, се предават като обикновен текст.

Свързването към незащитена обществена WiFi мрежа ви прави уязвими към:

 • Атаки на човек в средата (MitM)
 • DNS spoofing
 • Фалшиви горещи точки
 • Отвличане на сесия

Най-добрият начин да избегнете тези опасности е да ги разберете. В следващия раздел ще разгледаме петте най-често срещани рискове от публичния WiFi.

Ако искате да научите как да се предпазите, можете да прескочите направо към нашите 4 основни съвета за сигурност.

Какви са опасностите от обществения WiFi?

1HTTP & HTTPS

Много VPN компании ще се опитат да ви убедят, че обществените WiFi мрежи винаги са опасни. Благодарение на нещо, наречено HTTPS, това не е съвсем вярно.

HTTPS означава Hypertext Transfer Protocol Secure. Това е криптирано разширение на HTTP протокола, основен интернет стандарт, който позволява да се заявяват и зареждат уеб страници.

Освен основните функции на HTTP, HTTPS е проектиран да защитава поверителност и сигурност на данни в транзит.

HTTPS осигурява криптиране чрез TLS (Transport Layer Security), което осигурява връзката между клиент (например уеб браузър) и сървър (например example.org). Това означава, че всяка връзка с уебсайт на HTTPS е криптирана, автентифициран, и редовно се проверява за интегритет.

HTTPS много по-трудно прекъсва комуникациите между вашия браузър и уебсайта, който посещавате, тъй като данните са вече не в обикновен текст.

За да проверите дали уебсайтът, който посещавате, е криптиран с HTTPS, просто проверете URL адреса в адресната лента. Ако е активиран HTTPS, в горния ляв ъгъл ще видите катинар.

Екранна снимка на HTTPS адресната лента.

Ако се свържете с уебсайт на обществена WiFi, който не се защитава с HTTPS, оставяте се широко отворен за атака. Всяка трета страна може да наблюдава вашата активност при сърфиране, да вижда какви URL адреси зареждате и да улавя данните, които изпращате.

За щастие, до 94% от трафика в Google Services вече е криптиран с HTTPS. Това означава, че по-голямата част от уебсайтовете, които посещавате, ще бъдат защитени.

Тук можете да намерите списък с уебсайтове, които не са съвместими с HTTPS, с много от които ще сте запознати.

2 Атака на средно ниво (MitM)

Разпространението на HTTPS не прави обществения WiFi напълно безопасен. Най-важното е, че няма да защити вашите DNS заявки.

Ако се свържете с опасна WiFi мрежа, е възможно нападателят да прихващайте вашите DNS заявки и да ви изпрати на алтернативен сървър под техен контрол. Това е известно като атака на човек в средата (MitM).

Технически, атака „Човек в средата“ (MitM) се отнася до всеки сценарий, при който трета страна прекъсва или променя комуникацията между две системи.

Когато атака с MitM се случи на обществена WiFi, нападателят прекъсва връзката между твоят компютър и на уеб сървър с който се опитвате да се свържете Според доклада за разузнаване на заплаха от IBM, 35% от цялата злонамерена онлайн активност започва с атака на MitM.

Атаките на човек в средата могат да бъдат под различни форми, включително:

 • DNS spoofing
 • HTTPS измама
 • Атака на човек в браузъра (MitB)
 • Фалшиви горещи точки
 • Фишинг имейли

В несигурна мрежа нападателите могат променете ключовите части на мрежовия трафик, пренасочване този трафик или инжектирайте злонамерено съдържание в съществуващ пакет данни.

Нападателят може да покаже фалшив уебсайт или форма за вход, да замени връзки със злонамерени алтернативи, да добави снимки и много други.

Хакерите могат да заблудят хората да разкриват или променят паролите си, излагайки силно лична информация.

MitM атаките са популярни, защото са евтин, лесно, и ефективен. Всичко, от което се нуждае от хакер, е устройство като $ 99 WiFi ананас - устройство с размер на джоб, което изглежда като кръстоска между USB флаш устройство и WiFi рутер.

снимка на WiFi ананасово устройство, използвано от хакери за атаките на Man in the Middle

WiFi ананасът от $ 99 позволява на практика всеки да експлоатира обществени мрежи за събиране на лични данни.

Тези прости устройства позволяват на практика всеки да създаде фалшива WiFi точка за достъп и да извърши атака с MitM. Те се предлагат в търговската мрежа и се продават като стандарт в повечето магазини за компютърен хардуер.

Ананасът е разработен за първи път от Hak5 като инструмент за проникване на тестери. Фирмите на пететерите са наети да тестват или атакуват собствената си мрежа, за да подчертаят всички уязвими места.

WiFi ананасът е в състояние да взаимодейства със стотици устройства наведнъж. Изследователите по сигурността могат да го използват за извършване на множество атаки върху обществени WiFi мрежи, за да видят как работят и как да се защитят срещу тях.

Разработчиците дори предоставят изчерпателни ръководства за извършване на подобни атаки и форуми, които да ви помогнат, ако се забиете.

Въпреки че това го прави ценен инструмент за изследователите, той също е опасен инструмент в неправилните ръце. Нападателите могат лесно да използват Pineapple за събиране на чувствителни лични данни от неволни публични потребители на Wi-Fi.

Hackernoon проведе експеримент, използвайки WiFi ананас и откри, че 49 устройства са свързани в един следобед.

Можете да научите повече за защитата срещу MitM атаки в следващата глава на това ръководство.

3DNS Spoofing

DNS Spoofing или „отравяне с DNS кеш“ е специфичен тип атака „Man-in-the Middle“, предназначена да отклонява трафика далеч от законни сървъри и го пренасочвате към фалшиви. Този тип атака е особено популярна в незащитените обществени WiFi мрежи.

DNS заявки се изпращат от вашето устройство всеки път, когато се свържете към уебсайт. Когато въведете URL адрес в адресната лента на браузъра си, първо се свържете с a DNS сървър за имена който намира съвпадащия IP адрес (например 192.168.1.1) за домейна (например example.com), който търсите.

DNS измама е когато трета страна променя записите в кеш паметта на DNS на сървъра на имена Това е като промяна на телефонния номер в директория - ако някой промени документа за „example.com“, всеки потребител, който се опитва да получи достъп до този уебсайт, ще бъде изпратен на различен IP адрес, посочен от хакера.

Има две основни причини, поради които нападателят може да направи това:

 • Да стартирате атака „отказ на услуга“ (DDoS). Нападателят може да промени IP адреса, посочен за общ домейн като Google.com, за да пренасочи огромно количество трафик към друг сървър. Ако алтернативният сървър не е в състояние да обработва толкова големи обеми, той често може да забави или дори да спре. Този вид DDoS атака може да свали цели уебсайтове.

 • Пренасочването. Повредените записи на DNS могат да се използват за пренасочване на жертви към измамни уебсайтове. Нападателите използват това, за да изпращат потребители до фишинг сайтове, които изглеждат почти идентични с предназначението. Тези уебсайтове са предназначени да подмамят потребителите да въвеждат чувствителни данни като техните потребителско име и парола.

Повечето нападатели ще изберат да конфигурират своите собствен зловреден DNS сървър на имена. След това те могат да използват няколко стратегии за разпространение на зловреден софтуер на DNS чейнджър в компютър, смартфон или WiFi рутер на потребителя.

Зловредният софтуер на DNS чейнджъра променя настройките на устройството ви, за да насочва DNS заявки към злонамерения сървър на хакера. След това нападателят може да пренасочи трафика за законни уебсайтове към зловреден и фишинг уебсайт.

Кодът за злонамерен софтуер на DNS чейнджър често се намира в URL адреси, изпратени чрез спам имейли. Тези имейли се опитват да изплашат потребителите да кликнат върху предоставения URL адрес, което от своя страна заразява техния компютър. Банерните реклами и изображения - както в имейли, така и в ненадеждни уебсайтове - също могат да насочат потребителите към този код.

Освен самото устройство, нападателите също могат целеви рутери със същия DNS променящ зловреден софтуер. Маршрутизаторите могат да отменят DNS настройките на устройството, което представлява особена заплаха за потребителите, свързани с обществени WiFi мрежи.

4Fake горещи точки & Зли близки атаки

снимка на подозрителни публични имена на wifi

Фалшиви горещи точки или „Evil Twin атаки“ са сред най-често срещаните и най-опасните заплахи за обществени WiFi връзки.

Нападателят просто имитира обществена WiFi мрежа с привидно легитимно име като „Free_Cafe_WiFi“ и чака жертвите им да се свържат.

По-малко сложните хакери могат дори да изберат имена като „БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ“ в опит да примамят хората. Една атака на Evil Twin е много лесна за сваляне - можете да видите този седемгодишен да го прави за 11 минути.

Аналозите на WiFi дори включват вградения капацитет за активно сканиране за SSID сигнали. Тези сигнали се използват от телефоните за намиране и свързване известни WiFi мрежи, и могат да бъдат лесно копирани от злонамерени трети страни.

Това означава, че всеки с WiFi ананас може измамете телефона или лаптопа си да се свържете с опасна WiFi мрежа само като сте наблизо. Изглежда на потребителя, сякаш са свързани с позната мрежа, към която преди това са били свързани.

Невероятно лесно е да попаднете на фалшива WiFi гореща точка. По време на републиканската конвенция на САЩ над 2016 г. повече от 1200 души са се свързвали с опасни безплатни WiFi мрежи, защото са имали насочени имена като „Гласувам Тръмп! Безплатен интернет. ”Това им коства чувствителните им данни, имейли и съобщения.

Всъщност 68% от потребителите на конвенцията изложиха идентичността си чрез публичен WiFi по някакъв начин. Това бяха фалшиви мрежи, създадени в тест на Avast, за да направят точка за обществения WiFi - но последствията можеха да са тежки.

Винаги внимавайте за автоматично свързване към мрежа, особено ако името или местоположението ви изглеждат подозрителни.

5Скрадване на сесии

Отвличането на сесия е вид атака „Човек в средата“, която позволява на злонамерена трета страна да спечели пълен контрол върху вашите онлайн акаунти.

Нападателите могат да използват тази техника, за да поемат връзката между вашето устройство и друга машина. Това може да бъде уеб сървър, приложение или уебсайт с форма за вход.

„Сесии“ са временни състояния, установени между две комуникационни устройства. Сесията служи за удостоверяване на двете страни и позволява подробности за комуникацията им проследяват и складиран.

Сесиите се установяват с помощта на различни протоколи за удостоверяване, които гарантират, че двете страни знаят кои са една друга. Това включва HTTP „бисквитка за сесия“ - файл, съдържащ подробности за вашето взаимодействие с уеб сървъра.

Когато влизате в уебсайт, получавате бисквитка за сесия. Докато разглеждате уебсайта, сървърът ще продължи да изисква вашето устройство да се идентифицира, като изпрати тази бисквитка.

Отвличането на сесия използва тези бисквитки. Уеб сървърът, с който взаимодействате, разчита на бисквитката за сесия, за да идентифицира и удостоверява устройството ви - ако е откраднат, крадецът може да открадне и самоличността ви.

Най-ценните бисквитки за сесия са тези, изпратени до потребители, които влизат в високо сигурен сайтове.

Въоръжен с тази информация, нападател може:

 • Купете стоки на ваше име
 • Преместете пари между сметки
 • Променете данните си за вход
 • Изключете ви от профилите си

Хакерите могат да откраднат бисквитки за сесии по различни начини. Обикновено те ще заразят устройството на потребителя със злонамерен софтуер, който записва информацията за тяхната сесия и изпраща съответните бисквитки на атакуващия.

В незащитена мрежа нападателите могат също така да използват специализиран софтуер, наречен „sniffers session“, за да идентифицират и пресекат вашия секен маркер.

Софтуерът за подушване е невероятно лесен за достъп, въпреки факта, че е такъв незаконно да го използвате за подслушване и проследяване на данни. Популярният софтуер за смъркане от миналото включва Ethereal, FaceNiff и Firesheep.

Най-ефективният начин да се предпазите от отвличане на сесия е да избягвайте необезпечени WiFi мрежи. Вие сте много по-уязвими за отвличане, ако изпращате всички ваши сесийни бисквитки незашифровани в безплатна мрежа.

Най-общо казано, отвличането на сесия не трябва да е възможно, ако се свързвате към уебсайт с помощта на HTTPS връзка, защото вашите бисквитки ще бъдат защитени от слой на криптиране.

Това каза, че хитрите хакери могат да подведат браузъра ви да посети HTTP версия на уебсайт в процес, наречен подмяна на HTTP, и след това да започне атака чрез конвенционални методи.

Как да останете в безопасност при обществен WiFi: 4+ съвета за сигурност

Тази глава ще обясни четири прости стъпки, които можете да следвате, за да намалите шансовете си за хакване или за открадване на вашите данни на обществена WiFi връзка.

Илюстрация на мъж, свързан с обществен wifi, докато пътувате.

1 Променете поведението си на сърфиране

Най-опасните обществени WiFi мрежи са тези, които не се изисква парола, за да се присъедините.

Склонни сме да гравитираме към тези мрежи, защото те са общи и супер удобни, но те увеличават драстично риска от сериозно нарушение.

Ако трябва да използвате обществена WiFi, изберете мрежа, която е защитена с парола.

Ако не можете да намерите отворена мрежа, на която имате доверие, струва си да помислите да използвате вашата мобилен план за данни вместо. Тази опция е много по-сигурна и може да бъде намерена в менюто Настройки на вашето устройство. И Apple, и Android имат полезни ръководства, обясняващи как да направят това.

Ако е абсолютно необходимо да се свържете с отворена мрежа, не забравяйте ограничете своята дейност за да избегнете всякакъв вид поведение, което може да включва вашите лични данни.

Избягвайте онлайн банкирането или пазаруването на сайтове като eBay или Amazon. Ако нещо включва финансови транзакции или предоставяне на личните ви данни, направете ясно.

За да избегнете фалшиви горещи точки, също е добра практика да попитате член на персонала какво е името на WiFi, ако сте в ресторант или хотел - особено ако в близост има мрежи с подобно име.

2 Променете настройките на устройството си

Има някои прости настройки, които можете да направите на вашите устройства, които ще ги направят далеч по-малко податливи на атаки.

Изключете автоматичната WiFi връзка

Едно от първите неща, което можете да направите е изключете автоматичните връзки. Това ще ви помогне да не се свързвате със случайни отворени горещи точки.

За да изключите автоматичните WiFi връзки в Windows:

 1. Отворете менюто Настройки.
 2. Кликнете върху Мрежа & интернет > Wi-Fi > Управление на известни мрежи.
 3. Щракнете с десния бутон върху която и да е мрежа, към която не искате автоматично да се свържете.
 4. Изберете „Свойства“ и премахнете отметката от опцията, озаглавена „Свързване автоматично в обхвата“.

скрийншот как да деактивирате WiFi връзки в Windows

Как да деактивирате автоматичните WiFi връзки в Windows.

За да изключите автоматичните WiFi връзки на Mac:

 1. Отворете менюто Системни предпочитания.
 2. Изберете „Мрежа“.
 3. Отляво изберете всяка мрежа, с която не искате автоматично да се свързвате.
 4. Премахнете отметката от квадратчето до „автоматично присъединяване към тази мрежа“.
 5. Кликнете върху „Приложи“.

Екранна снимка как да деактивирате автоматичните WiFi връзки на Mac

Как да деактивирате автоматичните WiFi връзки на Mac.

За да изключите автоматичните WiFi връзки на iPhone:

 1. Отворете менюто Настройки.
 2. Докоснете опцията „WiFi“.
 3. Изберете някоя мрежа, с която не искате автоматично да се свързвате.
 4. Превключете превключвателя „Автоматично присъединяване“, за да предотвратите автоматично свързване.

Добре е да влезете в навика да изтривате обществени WiFi мрежи от устройството си. Запазването на чиста история на WiFi помага да се избегне възможността да се свържете с фалшива точка за достъп по-късно.

Най-добре е също да изключите споделянето на файлове, Bluetooth и AirDrop на устройството си, освен ако не възнамерявате специално да го използвате. Постоянното му включване е ненужно и увеличава риска от заразени от злонамерен софтуер файлове да попаднат във вашата система.

Активирайте защитната си стена

Защитната стена е функция за мрежова защита, която следи трафика, протичащ към или от вашата мрежа. Той позволява или блокира трафика въз основа на набор от предварително определени правила за сигурност.

Защитната стена ще работи, за да предотврати неоторизиран или злонамерен достъп до вашето устройство.

Повечето компютри сега са с вградена защитна стена.

Ако не сте сигурни дали защитната ви стена е включена или изключена, си струва да проверите.

За да активирате защитната стена на Mac:

 1. Отворете менюто Системни предпочитания.
 2. Изберете „Сигурност & Поверителност'.
 3. Изберете раздела „Защитна стена“ в горната част на страницата.
 4. Отключете прозореца, като щракнете върху ключалката в долния ляв ъгъл.
 5. Кликнете върху „Включване на защитната стена“, за да активирате защитната стена.

Екранна снимка как да активирате защитната стена на Mac

Как да активирате защитната стена на Mac.

За да активирате защитната стена в Windows:

 1. Отворете менюто "Старт" и отворете Настройки.
 2. Изберете „Сигурност & Поверителност'.
 3. Изберете „Актуализиране & Сигурност'.
 4. Изберете „Защита на Windows“ и след това „Защитна стена & Защита на мрежата “.
 5. Уверете се, че защитната стена е включена.

скрийншот как да активирате защитната стена на Windows

Как да активирате защитната стена на Windows.

Актуализации на софтуера

Важно е да не забравяте да поддържате компютъра, лаптопа или телефона си възможно най-актуални. За щастие, повечето актуализации на софтуера се активират автоматично.

Актуализациите на софтуера обикновено съдържат лепенки за сигурност. Ако бъдете актуални, ще ви предпази от известни уязвимости, които хакерите могат лесно да използват.

Възможно е да стартирате фалшива актуализация на софтуера на компютъра си, ако сте в обществена мрежа. Поради тази причина никога не трябва да изтегляте актуализации на софтуера през обществена WiFi - особено ако полето за предупреждение изскача, докато сте на тази гореща точка.

Не забравяйте да прекъснете връзката и проверете за актуализации, когато сте в защитена и частна връзка.

3Сигнални приложения & Разширения

Извън настройките на вашето устройство има някои допълнителни приложения, разширения и услуги, които си струва да изтеглите, за да подобрите сигурността си в обществени WiFi мрежи.

HTTPS Everywhere е страхотно разширение за безплатен браузър, разработено от Фондацията за електронни граници в сътрудничество с The Project Project. Той е достъпен в Chrome, Firefox и Opera и ще тласка уебсайтовете да използват защитени HTTPS връзки, когато е възможно.

Ако използвате Firefox, DNS през HTTPS също ще извърви дълъг път, за да ви защити. Видяхме, че заявките за DNS все още са изложени по време на HTTPS връзки; DNS през HTTPS (DoH) се стреми да покрие тези пукнатини чрез криптиране на вашите DNS заявки.

Можете да намерите настройките на DNS през HTTPS в настройките „Мрежа“ на вашия браузър Firefox.

снимка на настройката Активиране на DNS през HTTPS в Firefox

Настройката „Активиране на DNS през HTTPS“ в Firefox

Докато DNS през HTTPS е наличен само в момента на Firefox, Microsoft се стреми да го добави и в Windows. Защитниците на поверителността в цял свят също се застъпват за нейното внедряване във възможно най-много браузъри и платформи.

Също толкова си струва да инвестирате в надежден софтуер за сигурност като MalwareBytes. Тези продукти ще предлагат защита срещу вируси и вируси, заедно с възможността за цялостно почистване на вашата система от всеки зловреден или шпионски софтуер, който може би вече сте взели.

Активирането на двуфакторна автентификация във вашите акаунти също ще измине дълъг път, за да ви предпази от кражба на данни. Това означава, че дори ако атакуващ успее да компрометира вашите потребителски имена и пароли, те няма да могат да влязат в акаунта ви без допълнителен код за потвърждение.

Можете да научите повече за най-добрите разширения на браузъра за поверителност и сигурност в нашето ръководство за частни браузъри.

4Виртуални частни мрежи (VPN)

Екранна снимка на Express VPN на работния плот със сървърни местоположения

Екранна снимка на ExpressVPN със списък на местоположението на сървъра.

Ако използвате обществени WiFi мрежи редовно, виртуална частна мрежа (VPN) е може би най-добрата инвестиция, която можете да направите за сигурност и спокойствие.

VPN работят чрез създаване на сигурен тунел между вашето устройство и частен VPN сървър. След това този сървър препраща вашия трафик към уебсайта или приложението, което посещавате.

VPN не позволяват на доставчиците на интернет услуги (ISP) да следят вашата активност при сърфиране и също така предотвратяват хакерите и трети страни да прехващат вашия трафик. Ако някой следи връзката ви, всичко, което ще види, е безполезни букви и цифри.

Накратко, VPN ще защити сърфирането ви от криптиране вашия интернет трафик, маршрутизиране през сигурен тунел и маскиране вашият истински IP адрес.

Надежден VPN ефективно ще се справи с всички потенциални заплахи, които споменахме в това ръководство, независимо от мрежата, в която се намирате.

Заслужава да се отбележи това не всички VPN се създават еднакво. Някои услуги предлагат по-висока защита от други, докато някои безплатни услуги всъщност могат да представляват риск за сигурността сами по себе си.

Най-общо казано, висококачественият VPN ще предлага бързи скорости, усъвършенствани функции за сигурност и прозрачна политика без регистрация. Не забравяйте да проучите това на вашия доставчик техническа сигурност, компетентност, и политика за поверителност преди да го доверите на личните си данни.

Ако наистина сте загрижени за сигурността и поверителността си, трябва да използвате VPN, базиран на абонамент, който е независимо тестван и добре прегледан.

Не се страхувайте от публичния WiFi

В нашето бързане да се свързваме с приложенията, от които се нуждаем, естествено е да гравитираме към публичния WiFi. Това е лесно и безплатно и е достъпно почти навсякъде.

HTTPS и TLS направиха много по-трудно за хакерите да прехващат и използват вашите данни. Това каза, само с лаптоп, малко безплатен софтуер и WiFi ананас, ще се учудите колко щети могат да бъдат направени.

Най-простите решения често са най-силните. Ако сте подготвени правилно, общественият WiFi не представлява голям риск за случайни потребители. Инвестирайте в надежден VPN и повишете сигурността си, като проверите настройките си и сте разумни за данните, които излагате в отворена мрежа.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me