VPN рутерите могат да бъдат чудесно решение за свързване на много различни устройства наведнъж. Научете как да настроите VPN рутер, за да получите постоянна VPN защита в това изчерпателно ръководство за VPN рутери.

Два знака, използващи VPN рутер с множество устройства.

Какво е VPN рутер?

VPN рутер е WiFi рутер с инсталиран на него VPN клиентски софтуер. Рутерът криптира целия трафик, изпратен или получен по вашата WiFi мрежа. Това означава, че можете да защитите всичките си устройства наведнъж, без да инсталирате VPN софтуер на всяко отделно устройство.

Използването на VPN на вашия компютър или смартфон ще криптира трафика от това отделно устройство. VPN рутер, от друга страна, ще кодира трафика в цялата ви WiFi мрежа, намалявайки шансовете ви някога да бъдете хванати без защита.

Това означава, че всички устройства, свързани към вашата WiFi - компютри, таблети, смартфони и интелигентни телевизори - ще могат едновременно да имат достъп до сървърите на VPN и да поддържат защитена и частна връзка.

Какво е VPN рутер и как работят?

VPN рутер криптира трафика на всяко устройство от вашата WiFi мрежа.

Рутерите могат да бъдат закупени с предварително инсталиран VPN софтуер или можете сами да инсталирате софтуера. Важно е да се отбележи обаче, че не всички маршрутизатори могат да поддържат VPN софтуер и не всички доставчици на VPN могат да работят на рутер. За повече информация относно това, преминете към раздела на това ръководство за Как да настроите VPN рутер.

Това ръководство ще обхване предимствата и недостатъците на използването на VPN рутер. Ще обясним на какво да внимаваме и защо точно VPN рутер може да бъде правилното решение за вас.

Ако вече сте решили да закупите VPN рутер и просто се нуждаете от помощ за настройката му, прочетете пълното ни ръководство за инсталиране на VPN на вашия рутер.

Какви са предимствата на VPN рутер?

Инвестирането в VPN рутер може да изглежда като голяма стъпка, но може да предложи няколко предимства по отношение на сигурността, поверителността и удобството.

Илюстрация, показваща предимствата на VPN рутер.

1Избягвайте няколко ограничения на устройството

Повечето доставчици на VPN имат ограничение за броя устройства, които можете да свържете наведнъж.

С VPN, инсталиран на вашия рутер, всяко устройство, свързано към вашата WiFi мрежа, ще бъде защитено от вашата VPN и се счита само за една връзка.

Тази функция е особено полезна за игрови конзоли, медийни плейъри и устройства на Интернет на нещата (IoT), много от които нямат вградена поддръжка за VPN клиентски софтуер.

2Постоянна VPN защита

VPN услугите, базирани на браузъра, изискват да активирате връзката си всеки път, когато искате да започнете нова сесия. Ако използвате VPN рутер, никога няма да се притеснявате да включите отново своя VPN.

След като маршрутизаторът ви е настроен, вашият VPN ще работи постоянно, независимо от това какво устройство използвате. Това силно намалява риска ви да бъдете уловени без защита.

През последните няколко години някои държави приеха ново законодателство, което принуждава доставчиците на интернет услуги да наблюдават и съхраняват вашата история на сърфиране. Това вече е задължително в Обединеното кралство, САЩ, Австралия и в някои части на Европа.

Осигуряването на цялата ви мрежа с VPN рутер е едно от най-добрите решения на този проблем. Целият трафик във вашата мрежа ще бъде защитен и кодиран между маршрутизатора и VPN сървъра, оставяйки вашия интернет доставчик с абсолютно никаква информация за вашата история на сърфиране.

3Подобрена цялостна сигурност

Надграждането на вашия рутер е добра идея от гледна точка на сигурността. Има няколко случая, когато властите и престъпниците са използвали уязвимости в рутери, за да шпионират хората или да събират чувствителните си данни.

Ако използвате VPN рутер, всички устройства, свързани към Wi-Fi на вашия рутер, ще получат предимствата на вашата VPN. Това означава, че ако имате гости или искате да използвате няколко устройства едновременно, целият ви трафик ще бъде защитен по подразбиране.

4пластови VPN услуги

Много по-лесно е да стартирате две VPN услуги едновременно, ако използвате VPN рутер. Можете да инсталирате един VPN на вашия рутер, а друг на вашия работен плот. Въпреки че това определено ще се отрази на скоростта на връзката ви, това е чудесен начин за увеличаване на вашата защита в случай, че един доставчик на VPN е компрометиран от течове или сривове.

Какви са недостатъците на VPN рутер?

VPN маршрутизаторите може да изглеждат чудесно решение за неприкосновеността на интернет и те са в известна степен. Но те идват на цена, а не само на финансовата.

Илюстрация, показваща недостатъците на VPN рутер.

1 Липса на гъвкавост

VPN рутерите са предназначени за поверителност. След като те са настроени, не е толкова лесно да промените настройките, както когато софтуерът VPN е инсталиран на ниво устройство. Много по-трудно е бързо включване и изключване на VPN или промяна на местоположението на вашия сървър.

Поради тази причина VPN маршрутизаторите не са идеални за неща като геофаширане, антицензура или деблокиране на съдържание. Тези ситуации се нуждаят от много по-голяма гъвкавост по отношение на това кога искате да включите VPN и къде искате да се свържете.

По същия начин, ако търсите да предавате съдържание, може да е по-лесно да инсталирате VPN софтуера директно на предпочитаното от вас устройство.

Много услуги направо блокират VPN, без да обръщат внимание откъде идва трафикът. Това може да доведе до проблеми, ако вашата VPN постоянно се активира.

Можете дори да се борите за достъп до съдържание, което обикновено е достъпно във вашия регион. Например, ако сте в САЩ и свържете VPN рутера си към сървър във Великобритания, може да нямате достъп до US Netflix или други локални платформи.

2Усложнена настройка

Инсталирането на VPN на вашия домашен рутер може да бъде трудно и отнема много време, особено за начинаещи.

Повечето VPN компании имат уроци, за да помогнат на своите клиенти през процеса на инсталиране, а много от тях също имат поддръжка за чат на живо. Ако имате проблеми, проверете нашето ръководство за инсталиране на VPN на вашия рутер.

Другият вариант е просто да закупите предварително конфигуриран рутер. Това е много по-лесно и ще ви накара да разглеждате частно много по-бързо, но ще ви върне няколко стотин долара. Можете да разберете повече за тази опция в следващата глава на това ръководство.

3 Скоростни скорости на връзката

Изпълнението на целия ви трафик през VPN означава, че скоростите ви ще бъдат трайно по-ниски.

Дори ако купите рутер от висок клас, оборудван с един от най-бързите VPN мрежи на пазара, естествено ще има известно забавяне в сравнение с неограничена (и незащитена) връзка. Това ще бъде особено вярно, ако свържете няколко устройства към един и същ VPN рутер.

4Сигурни слаби места

Един недостатък на използването на VPN на ниво рутер е, че трафикът между вашите устройства и рутера не е криптиран.

Това не е прекалено голям проблем, ако знаете и се доверите на всички, които използват вашата домашна мрежа. Това обаче представлява риск за сигурността, ако непознат или трета страна получи достъп.

Как да настроите VPN рутер: Pre-Flashed vs. Unflashed

Ако решите да инвестирате в VPN рутер, едно от най-големите решения, които ще трябва да вземете, е дали да купите предварително мина, VPN-съвместим, или unflashed рутер.

„Мига“ означава да инсталирате нов фърмуер, който е операционната система на рутера, която определя какво може и какво не може да направи.

Илюстрация, показваща различните видове VPN рутер.

Ето и трите обобщени варианта:

 1. Закупете предварително мигащ VPN рутер. Тези рутери се предлагат с предварително инсталиран VPN. Тази опция е бърза и лесна, но обикновено е по-скъпа.
 2. Закупете маршрутизатор с активиран VPN. Тези маршрутизатори поддържат VPN възможности, така че няма да се налага да инсталирате нов, поддържан VPN фърмуер. Все пак ще трябва да инсталирате своя VPN по избор.
 3. Флаш съществуващ рутер с VPN фърмуер. Това е най-сложният вариант. Може да спестите пари от нов хардуер, но ще трябва да инсталирате фърмуера на VPN ръчно.

Разликата между тези опции е проста: предварително флаш рутерите вече имат инсталиран VPN на тях. Незавършените рутери ще изискват ръчно да инсталирате VPN. Първата опция обикновено ще ви струва малко повече, но тя отнема цялата работа от ръцете ви - просто я включете и отидете.

Ако имате своя рутер като част от интернет пакета си, няма вероятност да можете да инсталирате VPN на точно това устройство. Повечето доставчици на интернет услуги предоставят на клиентите си комбинирани устройства, които функционират като модем и рутер. В този случай ще трябва да закупите нов, поддържан VPN рутер и да го свържете с текущото си устройство.

Сега ще разгледаме подробно всяка от тези опции.

1Pre-Flashed маршрутизатори

Предварително мигащите рутери са най-простият вариант в почти всяка ситуация. Те идват с предварително инсталиран VPN, което ви позволява да избегнете сложния процес на инсталиране на нов софтуер или фърмуер.

Закупуването на предварително мигащ VPN рутер обикновено струва малко повече, но това отнема цялата работа от ръцете ви - просто го включете, въведете данните за вход и отидете.

Услуги като FlashRouters ще се справят с процеса на инсталиране за вас и ще предоставят устройство, което е пълно с избрания от вас фърмуер и VPN услуга. Можете също така да намерите маршрутизатори, които са специално конфигурирани за определени VPN доставчици, което е чудесно, ако имате съществуващ VPN абонамент.

Снимка на VPN рутери, които са конфигурирани за конкретни VPN доставчици.

Избор на рутери, които са предварително конфигурирани за ExpressVPN.

Както FlashRouters, така и някои доставчици на VPN също предоставят специални приложения за опростяване на процеса на свързване на вашата домашна мрежа към VPN. Тези приложения създават персонализиран интерфейс, който оптимизира процеса на конфигуриране и ви позволява лесно да превключвате между сървъри, VPN доставчици и опции за конфигуриране.

Тези приложения ще работят с водещи модели рутери, включително Linksys WRT32X, Netgear R6400 и Asus RT-AC5300.

Маршрутизатори с включен 2VPN

Вашата втора възможност е да закупите нов рутер, който вече е съвместим с VPN софтуер. Тези устройства се доставят с Предварително инсталиран фърмуер с активиран VPN, което ви позволява да конфигурирате VPN по ваш избор и да се свържете с техните сървъри веднага.

Това е опцията за вас, ако:

  • Купихте Flashrouter, който не е предварително конфигуриран с VPN сървър.
  • Искате да конфигурирате своя VPN рутер с друг VPN сървър.

За да разберете дали текущият ви рутер ще работи с VPN софтуер, прочетете ръководството на рутера или потърсете номера на модела онлайн.

Тъй като тези рутери вече могат да поддържат VPN, няма да е необходимо да инсталирате нов фърмуер или да свържете рутера към допълнително устройство. Просто закупете VPN абонамент и активиран VPN рутер, следвайте инструкциите за конфигуриране от избрания от вас доставчик на VPN и след това можете да конфигурирате устройството към VPN сървър.

Популярните марки, които предлагат маршрутизатори с активиран VPN, включват ASUS, Linksys и Netgear. Linksys WRT3200ACM и Netgear R6400 са популярни модели, които предлагат голяма цена / качество.

Ако изберете тази опция, трябва да помислите кои VPN протоколи поддържа рутера и дали той може да бъде мига с нов фърмуер, ако е необходимо. Най-новите маршрутизатори с активиран VPN обикновено поддържат OpenVPN протокола, което означава, че можете да инсталирате всяка VPN услуга, която също използва OpenVPN. За щастие, този протокол се предлага стандартно с всяка стойностна VPN услуга.

3Unflashed

Ако понастоящем вашият рутер не е съвместим с VPN софтуер, но е съвместим с фърмуера на VPN, ще трябва да го прокарате. Това е по-дълъг процес, който ще зависи от типа на въпросния рутер. Можете да разберете как точно да направите това в нашето ръководство за инсталиране на VPN на рутер.

Ръчно мигането на вашия рутер с нов фърмуер ще ви позволи да инсталирате VPN софтуера по ваш избор. Това може да ви спести пари, но изисква малко техническо ноу-хау.

Двата най-популярни типа фърмуер на VPN рутер са Tomato и DD-WRT. Това са независими системи с отворен код, които можете да изтеглите безплатно онлайн.

Снимка от уебсайта на фърмуера на Tomato.

Доматът е с отворен код, поддържан VPN фърмуер за рутери.

Както DD-WRT, така и Tomato предоставят интерфейс за контролиране на вашата честотна лента, увеличаване на обхвата на вашата WiFi, използване на различни VPN протоколи и много други. Можете да научите повече за разликите между тези опции за персонализиран фърмуер в тази статия.

Струва си да си спомним, че самият мигащ фърмуер на рутера не е за слабо сърце. Това може да доведе до счупен рутер с анулирана гаранция. За да научите повече, прочетете нашето ръководство за ръчно инсталиране на VPN на вашия рутер.

Спецификации на VPN рутер

Ако решите да купите нов рутер - предварително флаш, активиран за VPN или по друг начин, важно е да разберете какво точно може да предложи всеки модел. Ако вече имате VPN рутер и трябва да изберете VPN, можете да преминете направо към Как да изберете VPN за вашия рутер.

Точно като лаптопите и смартфоните, всеки модел рутер се предлага с различни възможности, които ще повлияят на неговата производителност. Помислете за следните спецификации:

WiFi стандарт

„WiFi стандартът“ на всеки рутер ще се появи като код на устройството, започващ с 802.11 и последван от буква. Тези стандарти се отнасят до набор от протоколи, които решават как ще действа вашата WiFi мрежа и се обновяват на всеки няколко години.

Тук наистина има значение писмото, което идва след „802.11“. По-старите маршрутизатори ще имат „b“ или „g“: те трябва да се избягват, тъй като възрастта им означава, че няма да са в състояние на най-новите скорости.

По-новите модели имат 'n', което означава, че поддържат максимална скорост от 300Mbps. Това, което наистина искате, е устройство, което поддържа 802.11ac. Това е най-новият потребителски стандарт, позволяващ скорост на предаване от 1.3Gbps.

Дори ако вашият интернет доставчик не предлага толкова висока скорост, по-високата максимална скорост на вашия рутер означава, че всичките ви устройства ще доставят изтегляния, които са толкова бързи, колкото връзката ви позволява.

Честотни ленти

Повечето рутери ще предлагат безжична честотна лента от 2.4GHz или 5GHz. Това число представлява скоростта, с която данните се изпращат и получават от устройствата, свързани с вашата мрежа.

Основната разлика между тези две честоти ще бъде обхватът на връзката и скоростта, която осигурява всяка лента. Казано просто, 2.4GHz предлага по-ниски скорости на по-големи разстояния, докато 5GHz предлага по-бързи скорости на по-къси разстояния.

Все още ще бъдете ограничени от общата си широколентова скорост, независимо от коя лента използвате. Това каза, че 5GHz вероятно ще достави тази широколентова връзка по-бързо от 2.4GHz.

Струва си да се отбележи, че честотата на 2.4GHz също може да страда от смущения, ако има много устройства в мрежата. Това е така, защото има по-малко устройства, които могат да използват 5GHz, което причинява пренаселеност в честотната лента на 2.4GHz. Можете да научите повече за безжичните честоти в тази статия.

Максимална скорост

Стандартът и честотата на WiFi не са единствените фактори, които ще определят скоростта на рутера.

По-често маршрутизаторът ще посочва максималната си скорост направо. Тук няма нищо техническо, за да потърсите възможно най-голям брой в рамките на вашия ценови диапазон. Ако искате да научите повече за скоростта на безжичния рутер, прочетете това полезно ръководство.

Брой портове

Само защото маршрутизаторът ви е безжичен, не означава, че все още не можете да се свържете с интернет по старомодния начин.

Повечето VPN рутери ще се предлагат с Ethernet портове за кабелни връзки. Това е най-лесният начин да се гарантира бързина и надеждност - ако не винаги е най-удобният.

Обикновено те също имат USB порт или два. Можете да ги използвате, за да превърнете иначе кабелен принтер във WiFi, или да свържете външно устройство за съхранение, за да създадете споделено мрежово устройство.

Колко струва VPN рутер?

Както всяко приспособление, цената на VPN рутери може да варира в зависимост от вашите нужди. Винаги има опции за напреднали потребители и професионалисти, но бихме препоръчали да отидете на опция, която съответства на размера и изискванията на вашата мрежа.

Имайте предвид, че като по своята същност модерни елементи в сравнение със стандартните WiFi рутери, VPN рутерите са по-скъпи от стартирането. Най- най-евтините опции ще струват около 130 долара, докато моделите от висок клас могат да струват над 500 долара.

След като закупите VPN рутер, цената на месечния VPN абонамент е много разумна, дори когато използвате водещ доставчик като NordVPN или частен интернет достъп. Това е малка цена за плащане за спокойствие.

Как да изберем VPN за вашия рутер

Илюстрация на VPN рутер с различни VPN доставчици.

Дори и да закупите предварително конфигуриран рутер, все пак ще трябва да закупите VPN абонамент.

След като решите как да настроите своя VPN рутер, ще трябва да решите кой VPN доставчик да използвате. Ако вече плащате за абонамент за VPN, имате няколко стъпки напред. Ако не, ще трябва да направите някои изследвания.

Популярни VPN мрежи като ExpressVPN или NordVPN могат лесно да бъдат инсталирани на Tomato или DD-WRT рутери. Други доставчици, като TunnelBear или Hotspot Shield, не са толкова прости. Винаги проверявайте дали VPN услуга поддържа рутер връзки, преди да закупите абонамент.

След като проверите дали вашият VPN доставчик поддържа връзки към рутери, струва си да се уверите, че останалата част от услугата е надраскана.

Помислете за следните критерии:

 • Скорост на връзката
 • Онлайн помощ
 • Политика за регистрация
 • Местоположение на сървъра

Започнете с проучване на скоростите на връзката на доставчика и мрежата за поддръжка. Вашият VPN ще се погрижи за всичко - от стрийминг до игри - често на няколко устройства наведнъж - така че е важно да изберете доставчик, който предлага ефективността, от която се нуждаете. По същия начин, силната онлайн поддръжка ще ви помогне да се погрижите за всички проблеми, които имате с инсталацията.

След това си струва да отделите време, за да разберете какви точно данни регистрира вашият VPN доставчик и колко дълго се съхраняват. Някои политики за регистриране на VPN могат да бъдат подвеждащи, така че си струва да прочетете изцяло тяхната политика за поверителност.

И накрая, проверете списъка на местоположенията на сървър на доставчика на VPN. Важно е да можете да се свържете с нужните места. Ако се мъчите да намерите тази информация или нямате време сами да направите това проучване, можете да прочетете нашите отзиви за най-добрите VPN на 2020 г..

Избор на VPN за маршрутизатор предварително

Изненадващ брой доставчици на големи имена предлагат своите VPN на предварително флаш рутери. Популярните опции включват:

 • ExpressVPN
 • HideMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Частен достъп до Интернет
 • PureVPN
 • SaferVPN
 • Windscribe
 • Cyberghost
 • Скрий ме
 • IVPN
 • Перфектна поверителност
 • Частна VPN
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

Можете да намерите подробни прегледи на всички тези VPN услуги - включително информация за техните политики за регистрация, местоположението на сървъра и максималните скорости - в нашия раздел за прегледи за VPN..

Ако имате вече абонамент за някоя от тези услуги, тогава вече сте на предимство. Всичко, което трябва да направите, след като закупите и свържете вашия предварително мигащ рутер, е да влезете във вашия акаунт.

Ако предпочитате да използвате друг доставчик, това не е проблем. Фърмуерът на DD-WRT ви позволява ръчно да конфигурирате почти всеки VPN, който използва OpenVPN или PPTP протоколи. Това означава, че ако купите рутер от услуга като FlashRouters, но не искате да използвате един от виртуалните VPN мрежи, посочени в приложението му, вместо това можете да инсталирате друг.

Не забравяйте обаче, че в тази ситуация ще трябва ръчно да конфигурирате VPN и няма да можете да използвате някоя от допълнителните функции на приложението като промяна на местоположението на вашия сървър или включване и изключване на VPN. За повече информация как ръчно да конфигурирате VPN рутера, прочетете нашето ръководство за инсталиране на VPN рутер.

Избор на VPN за маршрутизатор с активиран VPN

Ако вашият доставчик на VPN по избор не предлага предварително премигван рутер, това е добре. Уверете се, че VPN поддържа OpenVPN и след това закупете рутер с фърмуер, който също поддържа същия протокол. След това можете сами да го настроите от там.

Струва си да се отбележи, че някои VPN услуги ще работят само с конкретни модели рутери. Посетете уебсайта на избрания от вас доставчик или се свържете с неговата служба за поддръжка за повече подробности.

Някои доставчици на VPN предлагат опростен процес на инсталиране с лесни ръководства онлайн. NordVPN, например, има подробни ръководства за всеки рутер и фърмуер, който те поддържат.

Ако маршрутизаторът ви вече е съвместим с вашата VPN, всичко, което трябва да направите, е да влезете и да го конфигурирате да се свързва със сървърите на вашия доставчик на VPN. За по-подробни инструкции относно това прочетете нашето Ръководство за инсталиране на VPN рутер.

Заслужават ли VPN рутерите?

Изборът да инсталирате VPN рутер може да се окаже голяма стъпка, ако сте свикнали с прости приложения или базирани на браузъра VPN. Това каза, ако имате много устройства и наистина се грижите за поверителността на домашната си мрежа, това може да е подходящата опция за вас.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me