Разбирането на какъв тип данни събира вашият VPN е решаващ фактор, когато става въпрос за защита на вашата поверителност. Разберете на кои доставчици можете да се доверите в това изчерпателно ръководство за политиките за регистриране на VPN.

Илюстрация на човек, който се наблюдава от устройството му

Когато разглеждате интернет с VPN, доверявате на доставчика си с богата чувствителна информация.

В зависимост от тяхната политика за регистрация, вашият VPN доставчик може да наблюдава и съхранява вашата IP адрес, избор на местоположение на сървъра, и дори на уебсайтове, които посещавате. Накратко, има десетки чувствителни регистрационни файлове, които VPN може да събира и споделя, ако е длъжен да го направи.

Разбира се, това е критичен проблем, ако се притеснявате от цифровия си отпечатък.

Фактически проверихме правилата за регистриране на 90 най-популярни VPN доставчици на пазара. Нашето изследване показа, че по-голямата част от VPN регистрират някакъв вид данни въз основа на подобрения в услугата или отстраняване на проблеми:

 • 46% запазват времевите марки на връзката
 • 44% поддържат дневници за използване на честотна лента
 • 26% лог с първоначален IP адрес
 • Данни за активността при сърфиране в 6%

Някои от най-популярните доставчици на VPN дори събират уеб активността на своите потребители и споделят тази информация с трети страни.

За списък на всички 90 VPN и данните, които те регистрират, разгледайте нашата Таблица за сравнение на политиките за VPN регистрация.

Най-добрите доставчици на VPN ще направят всичко по силите си, за да защитят поверителността на своите потребители. Това означава да сте напълно прозрачни за това какъв тип данни се събират, защо тези данни са необходими и за колко дълго се съхраняват.


За съжаление, това рядко се случва.

Политиките за регистрация на популярни доставчици на VPN често са неясни, сложни или подвеждащи.

Много доставчици лъжливо твърдят, че събират минимален обем данни или изобщо липсват данни, докато някои умишлено са неясни относно точния тип данни, към които се отнася политиката им.

За да добавите към объркването, маркетинговите изявления на уебсайтове за VPN рядко са точно представяне на действителните политики за поверителност. С над 300 доставчици на VPN на пазара е трудно да се знае на кого да повярвате.

И така, как можете да намерите VPN, който всъщност си струва вашето доверие?

В това ръководство ще разгледаме шепа VPN услуги, за които са проверени техните правила „без регистрации“. Ще покрием различните видове журнали за VPN, защо се съхраняват и какво можете да направите, за да се защитите.

Contents

Какви типове данни правят журнали за VPN?

Има три типа данни, които вашият VPN може да записва: дневници на активност, дневници на връзки и обобщени дневници. Разбирането на какъв тип данни попада в тези категории е от първостепенно значение, ако искате ефективно да защитите поверителността си.

1активни дневници

Събирането на данни за активността е най-инвазивният вид регистриране: по същество премахване на всички ползи за поверителност или анонимност, които VPN може да си позволи по друг начин.

Известен също като „регистрационни файлове“, това се отнася до всички данни, изрично свързани с вашата онлайн активност. Това може да включва:

 • История на сърфиране
 • DNS заявки
 • Посетени URL адреси
 • Използвайте метаданни

Декларацията за поверителност на Hola VPN предоставя добър пример за регистриране на активността:

Снимка на политиката за поверителност на Hola VPN

Снимка от политиката за поверителност на Hola VPN.

Безплатни VPN приложения като Hola VPN са често срещан виновник за събирането на данни за дейността. Тези данни често се споделят или продават на трети страни за рекламни цели, като ефективно субсидират цената на абонамента.

Някои VPN услуги, базирани на абонамент, като F-Secure Freedome наблюдават активността на потребителите, ако те са подозрителни към дадено лице или ако са юридически принудени да го правят. Някои, като SkyVPN, записват потребителска активност в реално време и след това я изтриват, когато VPN сесията приключи:

Екранна снимка от политиката за поверителност на SkyVPN

Снимка на екрана от политиката за поверителност на SkyVPN.

Тъй като тези данни се изтриват толкова бързо, този тип регистриране на активност не е прекалено притеснителен. Като се казва, най-добре е да го избягвате, когато е възможно.

Други доставчици като Hide.me са технически неспособни да събират дневници на дейности поради конфигурацията на тяхната мрежа. От гледна точка на поверителност, тези доставчици са най-добрият вариант.

Излишно е да казвам, че всички VPN данни за съхраняване на дейности трябва да се избягват на всяка цена. Ако се притеснявате от регистрирането на дейности, разгледайте най-популярните VPN, които регистрират данните ви за активност.

2Връзки за свързване

Дневниците за връзка могат да включват:

 • Използване на честотна лента
 • Дати и времена на връзка
 • Първоначален IP адрес
 • IP адрес на VPN сървър

Регистрациите за връзка могат да се събират на ниво сървър (напр. Общо използване на честотната лента на сървъра) или на ниво потребител (например вашият първоначален IP адрес).

Обикновено тези данни се използват за оптимизиране на производителността на мрежата и отстраняване на въпроси на клиентите.

Журналите за връзка на ниво сървър са чудесен пример за защо не цялата регистрация е проблем. Практически невъзможно е VPN да поддържа производителност без да записва никакви данни. Всъщност наблюдение и съхранение десния, данните, които не могат да се идентифицират, ще ви помогнат да получите най-добрия възможен опит от вашата VPN.

Въпреки това, съхраняване грешното регистрационните файлове за връзка могат да позволят на доставчик на VPN да ви съвмести с вашата VPN активност. Това може да се използва за лично идентифициране на вас, което е основен проблем за потребителите, съобразени с поверителността.

Ако се притеснявате от типа на данните за връзка, в които се регистрира вашата VPN, продължете да четете, за да разберете какъв вид регистрация е неприемлив..

Ето пример за подробни дневници за връзка на ниво потребител от политиката за регистриране на Thunder VPN:

Екранна снимка от политиката за поверителност на Thunder VPN

Снимка от политиката за поверителност на Thunder VPN.

Твърди, че тези данни се използват само за „предоставяне на най-доброто възможно изживяване“ или „подобряване на обслужването на клиентите“ са пълни, но от опит знаем, че това ниво на детайлност не е необходимо за поддържане на добре работеща VPN мрежа.

3Агрегирани дневници

Някои от най-популярните VPN мрежи на пазара събират обобщени дневници. Това означава, че доставчикът на VPN събира информация и уж гарантира, че тя е анонимна и невъзможна за проследяване на конкретни потребители.

Доставчик на VPN може да събира уебсайтовете, които посещавате, честотната лента, която използвате, или датите и часовете, когато се свързвате с VPN сървър. След това те ще премахнат тази информация от всички идентифициращи фактори и ще я добавят към по-голяма база данни.

Важно е да се знае, че някои VPN твърдят, че не поддържат регистрационни файлове, когато в действителност поддържат обобщени регистрационни файлове. Политиката за поверителност на Anchorfree е добър пример за това, на което трябва да внимавате:

Екранна снимка от политиката за поверителност на Anchorfree

Снимка на екрана от политиката за поверителност на Anchorfree.

В крайна сметка точният тип данни, които се агрегират и ефикасността на процеса на анонимизиране, ще диктуват дали този тип регистриране е приемлив или не. Казано по-просто, трябва да се доверите, че вашата VPN услуга анонимизира ефективно вашите данни.

Ако това е скок на вяра, от който не ви е приятно, по-добре е да изберете наистина VPN без регистрация.

4Не регистрирайте

Наистина VPN услугата без регистрация няма да събира или съхранява данни за активност или връзка, които биха могли да се използват за лично идентифициране на вас. Най-важното е, че няма да събира или съхранява информация, предавана през VPN тунела.

Това ще гарантира, че никой потребител не може да бъде обвързан с определена дейност или връзка в VPN мрежата. Всеки потребител ще бъде частен, анонимен и непознат дори за VPN доставчика.

Единствената идентифицираща информация, която тези VPN ще имат, е вашият имейл адрес (за регистриране на акаунта ви) и фактуриране (в случай, че искате възстановяване на средства). Някои доставчици, като ExpressVPN, ви позволяват да плащате в биткойн, за да избегнете този процес напълно.

Това означава, че VPN услугата не може да бъде принуждавана да предоставя потребителски данни на властите или трети страни, тъй като данните просто не съществуват.

Поради тази причина една силна политика за регистрация може да компенсира въпроса за лошата юрисдикция, какъвто е случаят с частния достъп до Интернет.

Важно е да се отбележи, че „без регистрация“ не означава непременно това абсолютно никакви данни не се съхраняват изобщо. Наистина „нулева регистрация“ е ефективно невъзможно да се реализира, като същевременно се поддържа здрава мрежа или се налагат ограничения като ограничения на устройството.

Повечето VPN ще запазват много основни данни като агрегирана информация за зареждане на сървъра (броя на потребителите или използваната честотна лента на сървър). Това е оправдано минимален подход за регистрация, който включва абсолютно никаква идентифицираща информация. Това все още се класифицира като VPN без регистрация.

Посетете последната глава на това ръководство за списък на VPN, които не са регистрирани, които са проверени от трети страни.

Какъв вид дърводобив е приемлив?

Някои от най-добрите доставчици на пазара съхраняват основни данни за връзка, които не могат да бъдат използвани за идентификация на даден индивид. За законни VPN услуги, които са ангажирани с поверителността на своите потребители, събирането на следната информация е оправдано:

 • Използване на агрегирана честотна лента
 • Обобщени дневници за връзка
 • Местоположение на VPN сървъра
 • Данни за зареждане на сървъра
 • Подмрежа на първоначалния IP адрес *

* Фрагмент от вашия IP адрес. Това може да се използва за идентифициране на вашия интернет доставчик, но не и вие лично.

Какъв вид дърводобив е неприемлив?

Виртуалните частни мрежи са инструменти за поверителност преди всичко друго. Поради тази причина има определени видове данни, които не трябва да се събират при никакви обстоятелства. Избягвайте всяка VPN услуга, която записва следните данни:

 • Активност при сърфиране
 • Първоначален IP адрес
 • IP адрес на присвоен VPN сървър
 • Индивидуални времеви марки *
 • Индивидуално използване на честотна лента *
 • DNS заявки

* Този тип данни са опасни само ако са влезли в комбинация с други подробни данни за връзка.

Кои VPN пази журнали? (90+ тествани)

Илюстрация на ръчна кражба на файлове от лаптоп

За да помогнем да хвърлим светлина върху този мрачен аспект на VPN индустрията, проверихме фактите на политиките за регистриране на 90 от най-популярните VPN услуги на пазара.

Нашето изследване показа, че по-голямата част от VPN записват някаква форма на потребителски данни:

 • 46% времеви отметки за свързване на дневника
 • 44% дневници за използване на честотна лента
 • 26% съхранява първоначалния IP адрес
 • 6% записват данни за активността при сърфиране

Следващите таблици изброяват всички 90 VPN и специфичните типове данни, които те регистрират. Ако търсите конкретна VPN, използвайте Ctrl + F за да намерите доставчика, който търсите.

Ако искате да пропуснете тези таблици, можете да прескочите направо към VPN-ите, които водят дневници за активност, или да преминете към следващия раздел на „Причини за VPN логване“.

Правила за сеч 1 - 15

Име на доставчика
VPN 360
Norton Secure VPN
SkyVPN
Psiphon
Astrill
VPNHub Безплатно
F-Secure Freedome
VPN.ac
SurfEasy
Hola Безплатен VPN
VPN99
Буфериран VPN
McAfee Safe Connect
Encrypt.me
Le VPN
Активност при сърфиране

IP адрес

IP сървър

Временни марки за връзка

Използване на лентата

Местоположение на сървъра

Да * Да * Да * да Не Обобщени Да * Не Да * да да да да Не Не
Да * Да * Да * Да * Да * Да * да Да * да да да да да да да
да Не Не Не Не Не да Не Не да да Не Не да да
да Не Не да да Обобщени да Да * Не да да да да да да
Обобщени Обобщени Обобщени да да Обобщени да Да * Обобщени да да да Не да да
да Не Да * да Не Не да Не Не да да да Не да да

* Мониторинг в реално време, изтрит след VPN сесия.

Правила за сеч 16 - 30

Име на доставчика
Частен тунел
Kaspersky Secure Connection
Thunder VPN
KeepSolid VPN
#VPN
Proxy Master от Hotspot
VPN Proxy Master
DotVPN
VPNBook
BitDefender VPN
Безплатно SuperVPN
Betternet Безплатен VPN
Щит за гореща точка
Докоснете VPN
Snap VPN

Активност при сърфиране

IP адрес

IP сървър

Временни марки за връзка

Използване на лентата

Местоположение на сървъра

Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Обобщени Обобщени Обобщени Да *
да да да да да да да да да да да да да да Не
да Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
да да да да да да да да да Не Не да да да да
да да да да Не Не Не Не Не Не Не да да да да
да да да Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не да

* Мониторинг в реално време, изтрит след VPN сесия.

Правила за сеч 31 - 45

Име на доставчика
Turbo VPN
Webroot WiFi сигурност
AVG Secure VPN
HideMyAss!
Скрий ме
BlackVPN
IVPN
Mullvad VPN
Windscribe
Hidester VPN
SaferVPN
Анонимен VPN
ExpressVPN
PureVPN
TigerVPN
Активност при сърфиране

IP адрес

IP сървър

Временни марки за връзка

Използване на лентата

Местоположение на сървъра

Да * Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не да да да да Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
да да да да Не Да * Да * Да * да да да да да да да
да да да да да Да * Не Обобщени да да да да да да да
да да да Не Не Не Не Не Да * да да да да да да

* Мониторинг в реално време, изтрит след VPN сесия.

Правила за сеч 46 - 60

Име на доставчика
Avast SecureLine
Авира Фантом
TunnelBear
ProtonVPN
Surfshark
X-VPN
AceVPN
AirVPN
Потвърден VPN
DefenceVPN
Гъска VPN
HotVPN
ZPN Безплатно
NordVPN
Перфектна поверителност
Активност при сърфиране

IP адрес

IP сървър

Временни марки за връзка

Използване на лентата

Местоположение на сървъра

Не Не Не Не Не Обобщени Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
да да да да да да Не Не Не Не Не Не Не Не Не
да да да Не Не да да да да да да да да Обобщени Обобщени
Не Не Не Не Не да Не Не Не Не Не Не Не Не Не

* Мониторинг в реално време, изтрит след VPN сесия.

Политики за сеч 61 - 75

Име на доставчика
ZoogVPN
CyberGhost
Ivacy
BolehVPN
Trust.Zone
Zenmate
mySteganos Online Shield
AzireVPN
CactusVPN
Цело VPN
FastestVPN
Безплатен VPN от FreeVPN.org
FrootVPN
ibVPN
IPVanish
Активност при сърфиране

IP адрес

IP сървър

Временни марки за връзка

Използване на лентата

Местоположение на сървъра

Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Обобщени Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Обобщени Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Обобщени Обобщени Обобщени Обобщени Обобщени Обобщени Не Не Не Не Не Не Не Не
Обобщени Не Обобщени Обобщени Обобщени Обобщени Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не

* Мониторинг в реално време, изтрит след VPN сесия.

Правила на сеч 76 - 90

Име на доставчика
OneVPN
PersonalVPN
Частен достъп до Интернет
PrivateVPN
proXPN
Плъзгащ VPN
Силен VPN
SwitchVPN
TorGuard
VPN.ht
VPNArea
VPNSecure
VPNShazam
VyprVPN
Йога VPN
Активност при сърфиране

IP адрес

IP сървър

Временни марки за връзка

Използване на лентата

Местоположение на сървъра

Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не
Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не Не

* Мониторинг в реално време, изтрит след VPN сесия.

Популярни VPN мрежи, които водят дневници на активността

Следните VPN услуги регистрират вашата история на сърфиране и данни за дейността. Това е най-възмутителната форма на сеч и трябва да се избягва на всяка цена.

Това в никакъв случай не е изчерпателен списък на всички VPN, които водят дневници на активността. Винаги трябва лично да проверите политиката на вашия доставчик, преди да им се доверите на вашите данни.

Име на доставчика
Данни регистрирани
Време за съхранение
Буфериран VPN
 • DNS сървър адреси *
 • IP адрес*
 • Уникални идентификатори на устройства
 • Версия за ОС
 • Мрежова информация
 • Продължителност на сесията
30 дни
Hola Безплатен VPN
 • Посетени URL адреси
 • Време, прекарано в уеб страници
 • Дати и часове за достъп
 • Първоначален IP адрес
 • Тип на браузъра
„Доколкото е необходимо“
McAfee Safe Connect
 • Посетени URL адреси
 • Време, прекарано в уеб страници
 • Временни марки за връзка
 • Първоначален IP адрес
 • Уникален идентификационен номер на устройството
 • Тип на браузъра
 • Информация за местоположението
 • Данни за файлове (имейли, прикачени файлове и т.н.)
„Доколкото е необходимо“
Psiphon
 • Посетени домейни
 • Използван VPN протокол
 • Време за VPN сесия
 • Използване на честотна лента
 • Данни за местоположение
 • интернет доставчик
60 дни
VPN99
 • Посетени URL адреси
 • Уникален идентификационен номер на устройството
 • Първоначален IP адрес
 • Временни марки за връзка
 • Версия за ОС
 • Тип на браузъра
5 години

* Събира се по подразбиране чрез функцията „докладване на оперативни грешки“ в приложението.

Какви са причините за VPN сеч?

Има много валидни причини един VPN доставчик да поддържа някои основни дневници. Това може да включва следното:

1 Ограничения на ширината

Безплатните или „freemium“ VPN често налагат ограничения върху количеството данни, които потребителят може да прехвърли за даден период от време. Ограничаването на размера на честотната лента, използван от конкретен акаунт, очевидно изисква степен на регистриране.

Въпреки че този тип регистриране не е проблем, ако VPN твърди, че е напълно „нулева регистрация“, но също така налага ограничения на честотната лента, вероятно техните твърдения не са напълно верни.

2Ограничения на устройството

Ограничаването на броя на използваните устройства за акаунт е една от най-честите причини за поддържане на регистрационни файлове. Засилването на тези ограничения почти винаги ще изисква някаква форма на временна регистрация, поне по време на всяка VPN сесия.

Точно как всеки доставчик налага ограниченията си на устройства е субективен. Някои политики за поверителност, като KeepSolid VPN и Windscribe, са прозрачни относно регистрирането на броя на едновременните връзки на акаунта. За разлика от това някои VPN-и на „без регистрация“ налагат ограничения на устройството, без да обясняват как точно.

NordVPN е чудесен пример за VPN, който преминава допълнителната миля, за да защити поверителността на потребителите, въпреки налагането на ограниченията на устройството. Вместо да съхранява данни за връзка на потребителите, NordVPN разчита на уникален алгоритъм, за да следи едновременните сесии:

„За да ограничи броя на едновременните сесии на активен потребител, алгоритъм запазва тяхното потребителско име и времевата маркировка на състоянието на последната сесия, докато сесията е активна. Тези данни се изтриват в рамките на 15 минути след прекратяването на сесията. “

3 Виртуални частни сървъри

За да спестят разходи, някои VPN услуги наемат виртуални частни сървъри (VPS). Те са значително по-евтини от специализираните физически сървъри, особено в страни без силна цифрова инфраструктура.

Въпреки че това може да намали режийните разходи на доставчика на VPN, това може да бъде проблематично по отношение на поверителността.

Сървърите за отдаване под наем могат да поддържат регистрационни файлове на дейност, независимо от политиката за регистриране на VPN на компанията. В зависимост от юрисдикцията на наетия сървър, местните власти могат да принудят хост сървъра да регистрира или споделя тези данни.

В този случай политиката за регистрация на VPN компания е излишна. Местните власти могат да отидат директно до хоста на сървъра, за да намерят необходимата информация.

Този проблем беше демонстриран през 2014 г., когато потребител в EarthVPN беше арестуван в Холандия. Въпреки политиката на EarthVPN за без регистрация, съответните власти принудиха хоста на виртуалния сървър да предаде данните, необходими за идентифициране на техния заподозрян.

4 Правни задължения

Национални разузнавателни агенции като NSA и GCHQ имат силата да принуждават организациите да регистрират и споделят частна информация. Предвид обхвата на техните програми за групово наблюдение, насочването към конкретна компания или сървърна мрежа е особено лесно.

Тези заявки за записване могат да бъдат придружени от заповед за нерегламентиране, което прави незаконно дружеството публично да оповестява какво са принудени да правят. Някои VPN компании публикуват канали за поръчки в опит да се справят с този проблем.

За повече информация относно каналите за поръчки и как местоположението на VPN може да повлияе на поверителността ви, можете да прочетете нашето Ръководство за юрисдикции на VPN.

5Оптимизация на изпълнението

Поддържането на бърза, частна и надеждна VPN услуга не изисква непременно регистриране, но определено помага. Основните данни за връзка могат да помогнат при избора на най-подходящия сървър, за да се свържете или разпределянето на ресурси към най-популярните сървърни места.

Много доставчици на VPN използват оптимизацията на производителността, за да оправдаят обширни и инвазивни практики на регистрация. Важно е да се знае, че в повечето случаи всичко, което е над основните данни за връзка, не е необходимо за поддържане на добре работеща VPN мрежа.

Проблемът с политиките за регистриране на VPN

Илюстрация на жена, която се защитава от очите с чадър

Неподозиращите потребители на VPN обикновено се подвеждат от неясни, неверни или умишлено объркващи политики за регистриране, създадени да създадат илюзията за поверителност.

Ако не знаете какво да търсите, може да се свържете с VPN услуга, която ви излага на риск.

Ако оценявате политиката за поверителност на VPN или инвестирате в абонамент, трябва да сте наясно със следните често срещани проблеми.

Ако вече сте запознати с тези проблеми, можете да преминете направо към Как да се защитим.

1False Advertising

С изключение на независимия одит, почти невъзможно е наистина да се провери политиката за регистриране на VPN, докато не стане твърде късно.

За да се докаже това, има няколко примера за предполагаемо „частни“ или „без регистрации“ VPN доставчици, които са хванати да споделят подробни регистрационни файлове с властите.

През 2011 г. базираният в Лондон доставчик на VPN HideMyAss (HMA) изигра ключова роля в ареста на Коди Крецингер, 23-годишен жител на Феникс. Крецингер беше член на LulzSec, спиноф на групата за хакерски активисти Anonymous.

HMA твърди, че е първа услуга за поверителност, която позволява на потребителите да „сърфират анонимно онлайн в пълна поверителност“:

Екранна снимка от архив на началната страница на HideMyAss

Снимка от архив на началната страница на HideMyAss, 18 юли 2011 г..

ФБР проследи хака на Kretsinger до IP адрес, собственост на HMA, и незабавно издаде решение на съда във Великобритания, изискващо регистрационни файлове. HMA спази и сподели дневниците за връзка, които в крайна сметка идентифицираха Kretsinger.

Макар че е ясно, че незаконните дейности не трябва да бъдат опровергани при никакви обстоятелства, този инцидент е само един пример за сериозен недостатък в VPN екосистемата. Продажбата на продукт, който изрично твърди, че защитава идентичността на потребителя и след това прави обратното, е безспорно измамна.

HideMyAss не е единственият доставчик на VPN с история на фалшивата реклама - IPVanish също има проблемно минало, що се отнася до регистрирането на данни.

През 2016 г. IPVanish си сътрудничи с ФБР, за да съдейства за криминално разследване. Въпреки политиката за поверителност, която бе категорична за нейните практики за нулева регистрация, IPVanish в крайна сметка се съгласи с легални искания и предостави подробни данни за връзка на властите.

Екранна снимка от архив на политиката за поверителност на IPVanish

Снимка от архив на политиката за поверителност на IPVanish, 13 март 2016 г..

Въпреки че това очевидно е загрижено, важно е да се отбележи, че този инцидент е станал, докато компанията е била под съвсем различна собственост и управление. За повече информация по този случай можете да прочетете пълния ни преглед на IPVanish.

Вероятно е, че има много повече примери за уж VPN-и, за които се предполага, че споделят данни с властите или правят неверни твърдения, за които просто никога няма да разберем. Както е в момента, това е важно погледнете историята на вашия доставчик преди да вземе решение.

2Несъмнена двусмисленост

В идеален свят, всички политики за логване на VPN ясно обясняват какви данни се съхраняват по време и след VPN сесия. За съжаление, много доставчици разчитат на неяснота, за да създадат невярно чувство за сигурност.

Повечето потребители не осъзнават, че широките фрази като „без регистрации“ не винаги са такива, каквито изглеждат. Някои доставчици на VPN се възползват от факта, че няма стандартна дефиниция на „дневниците“ в цялата индустрия.

Тази вратичка позволява на VPN услугите да избягват изрично заявяването какъв тип данни техните искания за „без регистрация“ се отнасят.

Доставчикът може законно да рекламира „без регистрации“ за данни за дейността, но да продължи да записва лични данни за връзка.

Казано по-просто, много доставчици на VPN етикетират себе си като „без регистрации“ само по свои собствени стандарти.

Въпреки че някои регистрационни файлове не са непременно лоши, правенето на неверни или противоречиви изявления само добавя към объркване и недоверие при избора на VPN.

По подобен начин е доста често срещаните претенции на VPN за маркетинг директно да противоречат на тяхната политика за поверителност. Обикновено те ще отправят смели искания за „нулева регистрация“ на началната си страница и след това внимателно ще разкрият данните, които действително съхраняват в своите условия и условия.

ThunderVPN предоставя чудесен пример за тези тактики. Компанията ясно рекламира „стриктна“ политика за несъобщения в списъка си с Google Play Store:

Екранна снимка от списъка на Google Play Store на ThunderVPN

Снимка от списъка на Google Play Store на ThunderVPN.

Бързото четене на нейната политика за поверителност обаче доказва, че това е напълно невярно:

Екранна снимка от политиката за поверителност на Thunder VPN

Снимка от политиката за поверителност на Thunder VPN.

Тези практики са не само нечестни, те са потенциално опасни за нищо неподозиращите VPN потребители, които не са прочели изцяло политиката на своя доставчик..

Ако откриете VPN, което прави противоречиви или подвеждащи твърдения относно практиките им на регистрация, е разумно да помислите два пъти за тяхната надеждност. В повечето ситуации е малко вероятно да бъдете VPN, на който трябва да се доверите на чувствителните си данни.

3 Липса на детайли

Изненадващо е обичайно за по-малко популярните доставчици на VPN да работят изобщо без политика за поверителност. Излишно е да казвам, че ако няма подробности за събирането на данни на уебсайта на доставчика, на VPN не трябва да се вярва.

По същия начин внимавайте за необичайно кратки правила. Много доставчици просто заявяват:

„Ние не регистрираме вашата активност, докато сме свързани с VPN услугата.“

Тези изявления не обясняват нищо за това как вашите данни могат да бъдат събирани по други начини.

Политиката за поверителност на йога VPN е добър пример за това какво трябва да се избягва. Само с 371 думи, целият документ едва ли обяснява едно-единствено нещо за това как работи Йога VPN.

Някои услуги също са тревожно неясни относно начина, по който се прилагат техните условия за обслужване. Десетки доставчици се хвалят с „без регистрации“, но също така предупреждават потребителите, че ще „разследват подозрително поведение“ или „забраняват злоупотребяващи потребители“ в същото изречение.

Тогава въпросът стои: ако доставчик на VPN не регистрира вашия IP адрес или активност, как са в състояние да разследват подозрително поведение?

Ако правилата за регистрация на VPN са кратки или неясни, свържете се с екипа за поддръжка на доставчика за повече подробности. Не използвайте продукт, който не желае да инвестира време, за да бъде ясен и прозрачен за своите практики.

4Jurisdiction

Политиките и юрисдикциите на регистъра са тясно свързани. Въпреки че неясните юрисдикции могат да бъдат чудесни за поверителност, те също могат да причинят проблеми по отношение на отчетността.

Много по-трудно е да се търси отдалечен бизнес за отговорност за нарушаване на фалшиви закони за реклама или измама на клиенти. Ако VPN в Панама умишлено подвежда клиент в Германия, няма какво да се направи.

По-важното е, че юрисдикцията на доставчик на VPN ще засегне законното му задължение да регистрира данни и да ги споделя с властите. Услуга, базирана в САЩ, например, може да бъде принудена да следи потребителите си тайно.

Тези инвазивни юрисдикции са по-малко проблем, ако VPN наистина не е регистриран. Изборът на услуга извън тези страни обаче може да предложи повече защита.

За да научите повече за споделянето на данни между съюзите от пет, девет и 14 очи, прочетете нашето Ръководство за юрисдикции на VPN.

Как да се защитим

Ако се притеснявате, че вашият VPN може да не защитава напълно вашата поверителност, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да защитите по-добре чувствителните си данни.

1Изберете VPN с проверена политика

Има няколко случая, в които правни дела и събития от реалния свят потвърждават политиката на VPN доставчик на нула-регистрация.

Услуги като ExpressVPN и частен достъп до интернет са били конфискувани от сървърите им и не са в състояние да сътрудничат поради липса на запазени данни. Нещо повече, и двамата доставчици са имали своите правила за регистрация проверени от одитори на трети страни.

Други доставчици на VPN, които успешно преминаха независим одит, включват:

 • Скрий ме
 • IVPN
 • Mullvad VPN
 • PureVPN
 • TunnelBear
 • Surfshark
 • IPVanish
 • VyprVPN

Ако се притеснявате от VPN регистриране, по-безопасно е да изберете VPN с доказан запис.

2Комбинирайте VPN с Tor

Ако е конфигуриран правилно, използването на VPN в комбинация с браузъра Tor може да ви премести стъпка по-близо до анонимност.

Струва си да си спомним, че браузърът Tor е бавен в най-добрите моменти. Комбинирането на VPN с Tor значително ще намали производителността и скоростта на връзката на VPN.

3Layer VPN услуги

Използването на множество VPN услуги едновременно ще добави още един слой на защита към вашата идентичност.

Най-простият начин да направите това е да настроите VPN рутер и да свържете устройството си. Инсталирайте VPN от друг доставчик на същото устройство и след това стартирайте приложението. След това ще предавате данните си и от двамата доставчици едновременно.

Точно като използването на VPN в комбинация с Tor, слоенето на множество VPN услуги ще има значително влияние върху производителността.

4Изберете подлежаща на поверителност юрисдикция

Абонирането за VPN, базирана извън ключови страни за споделяне на разузнаването, е най-сигурният вариант.

Не забравяйте, че работата извън тези инвазивни юрисдикции не означава непременно, че на VPN доставчик може да се вярва. Компанията VPN все още може да си сътрудничи с чуждестранните органи и дори да регистрира вашите данни, ако те са толкова склонни.

Проверени VPN услуги без регистрация

Илюстрация на мъж, който защитава чувствителните данни от очите

Имаше няколко случая, в които правни дела, независими одити и събития от реалния свят потвърждаваха политиката на регистрация на VPN доставчик..

Въпреки че всяка от следните услуги поддържа ограничени, не идентифицируеми дневници за връзка, за разлика от други VPN в това ръководство, те ясно обясняват това в своите политики за поверителност и са преминали пълни оценки на трети страни..

Най-важното е, че тези VPN доставчици не компрометира поверителността и анонимността на потребителите при натискане на дървени трупи за трупи.

Ще разгледаме тези доставчици по-долу и точните обстоятелства, при които техните правила за „без регистрации“ са проверени.

1NordVPN

 • Проверен VPN без регистрация
 • Подробна политика за поверителност
 • Базирано в Панама
 • Обширен одит на трети страни
 • Разширени функции, включително „Double VPN“
 • Прочетете пълния ни преглед на NordVPN

С над 12 милиона клиенти NordVPN е един от най-големите доставчици на VPN в света. Компанията е със седалище в законната юрисдикция на Панама, което означава, че вашите данни са безопасно извън обсега на инвазивните закони за запазване на данни от ЕС и САЩ..

Панама не изисква предприятията да запазват каквито и да било потребителски данни, нито е част от международни съюзи, които биха могли да го принудят да споделя информация с други държави. Това означава, че NordVPN има право да отказва всякакви заявки за данни на трети страни, така че няма как вашата онлайн активност да може да бъде проследена до вас.

NordVPN не следи вашата активност и не съхранява никакви потребителски регистрационни файлове.

Докато NordVPN регистрира зареждане на агрегиран сървър, тази информация в никакъв случай не може да бъде идентифицирана лично и помага да се поддържа производителността в мрежата.

През 2018 г. NordVPN приключи пълен, независим одит, за да провери своите искания без регистрация. Одитът беше извършен от PricewaterhouseCoopers, който имаше пълен достъп до сървърите, кода, служителите и базите данни на компанията..

Одитът официално проверена политика на регистрация на NordVPN и потвърди, че компанията не съхранява IP адреси, дневници за връзка, данни за трафика или каквато и да е информация, свързана с активността на сърфиране.

За повече подробности, разгледайте пълния ни преглед на NordVPN.

2ExpressVPN

 • Неразличими дневници за връзка
 • TrustedServer система
 • Базиран на Британски Вирджински острови
 • Обширен одит на трети страни
 • Проверка в реалния живот
 • Прочетете пълния ни преглед на ExpressVPN

ExpressVPN се управлява от Express VPN International Ltd., компания със седалище на Британските Вирджински острови.

Британските Вирджински острови имат пълен суверенитет над собствените си регламенти за данни и следователно са отличен избор на местоположение за VPN услуга, съобразена с поверителността..

Въпреки че чуждестранните правителства все още могат да изискват информация, ExpressVPN даде да се разбере, че никога няма да отстъпи на тези искания и по-важното е, че няма лични данни, които да се споделят на първо място.

Единствената информация, която ExpressVPN запазва, е местоположението на избрания от вас VPN сървър, датата на връзка и общото количество прехвърлени данни.

Въпреки че това изглежда по-обширно от необходимото, най-важният фактор е, че тези данни никога не могат да бъдат използвани за идентифициране на вас или вашата дейност.

Това беше поставено на изпитание през декември 2017 г., когато разследване на убийството на Андрей Карлов постави политиката на регистрация на компанията в светлината на прожекторите..

Турските власти се опитаха да принудят ExpressVPN да предостави клиентски данни и иззеха един от местните сървъри на компанията. Властите не можаха да получат информация, тъй като просто нямаше данни.

По-късно ExpressVPN издаде изявление по случая:

„Както заявихме на турските власти през януари 2017 г., ExpressVPN няма и никога не е притежавал регистрационни файлове за връзка с клиенти, които биха ни дали възможност да разберем кой клиент използва конкретните IP адреси, цитирани от разследващите.

Освен това не успяхме да видим кои клиенти са осъществявали достъп до Gmail или Facebook през въпросното време, тъй като не поддържаме дневници за дейности. “

Всеки сървър в ExpressVPN мрежата също е надстроен, за да работи в режим на RAM-диск. Това е значително подобрение от гледна точка на поверителност и сигурност, премахване на необходимостта от традиционните твърди дискове и гарантиране, че цялата информация се изтрива всеки път, когато сървърът бъде изключен и отново.

Компанията също така беше независимо одитирана от PricewaterhouseCoopers, които потвърдиха своите искания за незаписване и защита на поверителността. За да разберете повече, прочетете пълния ни преглед на ExpressVPN.

3Използвайте интернет достъп

 • Zero-Logs VPN
 • Редовни доклади за прозрачност
 • Базиран на Британски Вирджински острови
 • Обширна проверка в реалния живот
 • Невероятно бързо ускорява
 • Прочетете пълния ни преглед на частния достъп до Интернет

Частният достъп до Интернет (PIA) е невероятно бърз VPN със седалище в САЩ. Въпреки че юрисдикцията му е далеч от идеалната, нейната позиция по дърводобив е проверена независимо няколко пъти.

PIA не поддържа абсолютно никакви VPN регистри. Можете да използвате услугата с пълна увереност, че вашите данни не се наблюдават или съхраняват, нито могат да бъдат проследени до вас. Освен това компанията редовно издава пълни доклади за прозрачност, които можете да прочетете тук.

Частният достъп до Интернет е уникален с това, че неговата политика за регистрация е била външно проверена при два отделни случая.

През 2016 г. ФБР призова PIA във връзка с потребител, за когото се подозираше, че отправя заплахи за бомби. Въпреки че са изправени пред официални изисквания за регистрационни файлове, VPN услугата просто няма данни за предоставяне, както е описано в официалните съдебни документи.

PIA беше призована за доказателства отново във второ дело от юни 2018 г. За пореден път компанията нямаше налични дневници за предаване..

Въз основа на тези два случая е безопасно да се разгледа частният достъп до Интернет за проверен VPN доставчик без регистрация.

Прочетете нашия пълен преглед за частен достъп до Интернет за повече информация.

Не се страхувайте да задавате въпроси

VPN дневниците не винаги са нещо лошо. В крайна сметка тяхното значение зависи от нивото на анонимност, което търсите да постигнете.

Основният проблем обаче е широко разпространената липса на честност и прозрачност. Законният доставчик на VPN ще ви остави с абсолютно никакво съмнение, че личната ви информация е в сигурни ръце.

Ако видите, че претенциите към началната страница на доставчика не съответстват на неговата политика за поверителност, вземете парите си другаде. Ако нещо изглежда двусмислено или съмнително, не се колебайте да се свържете с екипа за поддръжка на доставчика.

Ключът е да се разбере как точно VPN услугите могат да манипулират своите политики. След като имате добро разбиране, можете да потърсите честни доставчици и да вземете допълнителни предпазни мерки, ако се нуждаете от по-високи нива на анонимност.

С вашата конфиденциалност е заложено правото ви като потребител да очаквате прозрачност най-малко.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me