Trăim într-o lume în care guvernele și agenții de publicitate doresc să privească în cele mai intime detalii ale vieții tale, de la grijile de sănătate până la finanțele tale și tot ceea ce este între timp. Mai rău, intenționează să obțină ajutor de la furnizorul de servicii de internet (ISP) pentru a face acest lucru.

În ultimele luni, Congresul Statelor Unite a votat să anuleze regulile care solicitau ISP-urilor să obțină consimțământul utilizatorilor înainte de a colecta datele lor sau de a le împărți cu terți. De asemenea, guvernul britanic face eforturi pentru o supraveghere masivă prin intermediul investigării puterilor legii - denumită Carta Snooperilor. Legislația prevede, printre altele, ISP-urile să păstreze istoricul de navigare pentru un utilizator în fiecare an și să îl predea agențiilor guvernamentale în caz de nevoie.

Ce rău este asta? Foarte.

Pe măsură ce poarta dvs. către lumea conectată, ISP-ul dvs. va vedea tot traficul dvs. de internet, inclusiv site-urile web pe care le vizitați și serviciile pe care le utilizați. Dacă aceste servicii nu sunt criptate, ISP-ul dvs. va putea vedea, de asemenea, conținutul traficului dvs. Chiar dacă sunt criptate, înregistrarea traficului dvs. generează o mulțime de metadate, informații care pot fi legate pentru a crea o amprentă digitală a contactelor, obiceiurilor, condițiilor de sănătate, credințelor politice, orientării sexuale etc..

Exacerbarea situației este faptul că multe dispozitive „nu atât de inteligente” își găsesc drumurile în case. Aceste gadgeturi conectate sunt adesea pline de erori de securitate și codificare defectuoasă, expunând informații sensibile la ISP-uri sau la oricare altcineva care ar putea asculta conexiunea dvs..

ISP-ul dvs. are deja un interes de a colecta datele dvs. și, pentru a fi corect, există șanse mari, există șanse mari de a face acest lucru tot timpul. ISP-urile folosesc datele consumatorilor pentru a difuza anunțuri vizate sau pentru a le vinde agenților de publicitate terți. Noile măsuri nu le vor permite decât să facă acest lucru fără a se teme să treacă barierele legale în viitor și să fie trași la răspundere.

Pe măsură ce ISP-urile adună mai multe date cu caracter personal, nu numai că stau să câștige mulți bani, dar, de asemenea, devin din ce în ce mai expuse riscului de cyberattack.

Cu toate acestea, întrucât ISP-urile devin centrele informațiilor atât de sensibile, acestea vor atrage atenția altor părți, și anume hackerii motivați financiar și actorii statului național. Ciberatacii împotriva ISP-urilor vă pot pune datele în mâna unora dintre cei mai ostili actori de pe internet.

Cel mai recent exemplu este scurgerea a 14 milioane de date ale clienților Verizon, inclusiv numele, numărul de telefon mobil și codul PIN. Anterior, ISP TalkTalk britanic a fost ținta unei încălcări masive de date, care a expus informațiile personale a peste 157.000 de utilizatori. Ulterior, compania a fost amendată cu 400.000 lire sterline pentru că nu a protejat informațiile clienților.

Totuși, totul nu se pierde. Din fericire, oamenii nu cedează atât de ușor la colectarea masivă de date. Recent, grupul britanic pentru drepturile omului Liberty a obținut permisiunea Înaltei Curți pentru a contesta legal Legea Puterilor de Investigare. În grupurile americane de drepturi digitale, precum Electronic Frontier Foundation (FEP) și American Civil Liberties Union (ACLU), au condus campanii pe scară largă de prevenire a abrogării normelor de confidențialitate.

Dar legislația a fost ratificată în cele două camere ale Congresului și semnată de președinte. Și există șansa ca Carta lui Snoopers să-și vadă implementarea completă, iar alte state ar putea urma.

În ciuda unor reacții din partea grupurilor de drepturi digitale, consumatorii ar trebui să facă propriile măsuri pentru a-și proteja confidențialitatea.

Dar asta nu înseamnă că veți fi demisionat pentru a da curs supravegherii masive. Există câteva măsuri pe care le puteți adopta pentru a vă proteja confidențialitatea împotriva ISP-urilor care privesc ISP pentru a împiedica informațiile dvs. personale să cadă în mâinile greșite.

  1. HTTPS: Încercați să vă limitați traficul la site-urile web a căror adresă începe cu HTTPS. Aceste site-uri web criptează traficul lor. ISP-ul dvs. va putea vedea în continuare ce site-uri web vizitați, ceea ce este încă suficient pentru a deduce o mulțime de informații despre dvs. Dar nu va ști ce pagini din acele site-uri web pe care le navigați și nu va vedea conținutul pe care îl postați pe acele site-uri, cum ar fi informațiile personale pe care le completați. De exemplu, mișcarea Wikipedia către HTTPS a permis utilizatorilor să răsfoiască liber site-ul, fără teama supravegherii guvernamentale.
  2. VPN: Rețelele private virtuale sunt unul dintre cele mai bune instrumente pentru a evita interzicerea ISP. Când utilizați un VPN, tot traficul dvs. de internet este criptat și tunelat prin serverele VPN. Tot ISP-ul dvs. poate vedea este o grămadă de date criptate. Nu va ști ce site-uri web vizitați. Cu toate acestea, o considerație de a ști despre VPN-uri este că acestea vor fi în măsură să colecteze aceleași informații pe care le ascundeți de la ISP-ul dvs., așa că ar trebui să analizați fondul și credibilitatea unui serviciu înainte de a vă înscrie. Un serviciu precum Top10VPN (dezvăluire completă: da, asta suntem noi)
  3. pisc: Onion Router (Tor) este o rețea de computere voluntare, numite noduri, care sunt legate pentru a crea o rețea anonimă. Când utilizați browserul Tor, întregul dvs. trafic este criptat și deviat prin mai multe noduri Tor înainte de a ajunge la destinație. Tor este cea mai sigură dintre cele trei opțiuni, dar încetinește considerabil conexiunea la internet și există multe site-uri care blochează accesul din nodurile Tor, deoarece este adesea asociat cu activități ilicite.

Pe măsură ce ne îndreptăm spre o eră în care orice și tot ce produce date, confidențialitatea a devenit o marfă pe care ar trebui să o prețuiești și să o protejezi. Faceți o prioritate să vă educați în legătură cu amenințările la adresa vieții private și să vă protejați informațiile de orice persoană care încearcă să le obțină fără notificare sau consimțământ.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me