Puteți utiliza un VPN sau un proxy pentru a debloca site-urile web, dar nu vă puteți baza pe un proxy pentru a vă proteja confidențialitatea. În acest ghid, vom analiza diferența dintre un VPN și un server proxy și vom explica avantajele și contra de ambele.

Ilustrație a două persoane care aleg între un VPN și un proxy.

VPN-urile și serverele proxy sunt instrumente excelente pentru ascunderea adresei IP și accesarea conținutului blocat. Multe persoane se referă la ele în mod interschimbabil, deoarece ajută la atingerea obiectivelor similare. Cu toate acestea, modul în care îndeplinesc aceste obiective este complet diferit.

Proxy-urile și VPN-urile folosesc un server de la distanță pentru a-ți ascunde adresa IP și o fac să apară ca și cum ai naviga dintr-o altă locație.

În timp ce ambele instrumente vă pot ascunde locația, nivelul de intimitate, Securitate, și anonimat acestea oferă variază sălbatic.

Dacă doriți să deblocați un site web sau să ascundeți adresa dvs. IP și vă pasă de confidențialitatea și securitatea online, trebuie să vă asigurați că utilizați instrumentul potrivit pentru acest loc de muncă.

În acest ghid, vom analiza diferența dintre un server proxy și un VPN. Vom acoperi riscurile potențiale și vom explica exact când ar trebui să utilizați fiecare opțiune.

Pentru o comparație directă, puteți săriți direct la VPN-ul nostru comparativ cu Proxy Table.

Contents

Ce este un proxy și cum funcționează?

Un server proxy acționează ca un intermediar între dvs. și site-ul web pe care îl vizitați.

Dacă utilizați un proxy, traficul dvs. de internet va circula prin serverul proxy pe drumul către adresa web solicitată. Serverul proxy va conectați-vă la site-ul dvs. în numele dvs., preluați conținutul paginii web, apoi trimiteți-vă aceste informații.

Diagrama modului în care funcționează un server proxy

Principalul beneficiu al utilizării unui proxy este că dumneavoastră nu vă conectați direct la site-urile web pe care le vizitați. Dacă este configurat corect, aceasta înseamnă că site-urile web nu vor putea să vă vadă adresa IP personală. În schimb, vor vedea adresa IP și locația serverului proxy, păstrând secretul locației tale reale.

Aceasta înseamnă că puteți utiliza un server proxy situat într-o țară diferită pentru a accesa site-uri web restricționate geografic. Unele proxy vă permit chiar să alegeți locația de la care doriți să vă conectați.

Acest lucru face proxies excelent pentru sarcini simple, cum ar fi vizionarea de videoclipuri cu regiune restricționată sau ocolind blocurile pe un anumit site web.

Majoritatea oamenilor folosesc proxy-uri web în browserul lor de internet. Pur și simplu introduceți adresa URL pe care doriți să o vizitați și vă va duce acolo în aceeași fereastră a browserului.

Un proxy web va:

 • Acționați ca mijlocitor între dvs. și site-ul web pe care îl vizitați
 • Ascundeți adresa dvs. IP de site-ul web pe care îl vizitați
 • Evitați restricțiile geografice pe un anumit site web
 • Bypass blocuri de adrese IP pe un anumit site web

Serverele proxy bune pot îmbunătăți, de asemenea, performanța salvând copii ale unui site web local. Aceasta înseamnă că, dacă o sută de persoane solicită același site web simultan, serverul proxy trebuie doar să trimită o cerere către acel site. Acest proces se numește memorie cache proxy.

Proxy-urile funcționează numai la nivel de aplicație, ceea ce înseamnă că vor reutila doar traficul care vine din browserul cu care utilizați proxy. Mai important, majoritatea mandatelor nu vă criptați traficul.

Nici o criptare nu înseamnă că trimiteți solicitările dvs. ca text simplu. Oricine urmărește va putea colecta numele de utilizator, parolele și activitatea de navigare.

Care este diferența dintre un proxy și un VPN?

diferențe principale între un proxy și un VPN sunt:

 1. Criptarea. Un VPN vă va cripta traficul pentru a vă proteja de urmărirea ISP, supraveghere guvernamentală și spionaj pe rețele deschise. Majoritatea proxy-urilor nu criptează traficul, astfel încât nu ar trebui să le folosiți pentru a gestiona date sensibile.
 2. Acoperire. VPN-urile sunt instalate pe dispozitivul dvs. și reamplificați întregul trafic, inclusiv orice aplicație de fundal. Proxie-urile, de obicei, reorganizează doar traficul dintr-o fereastră specifică.
 3. Preț. Este costisitor să menții o rețea VPN fiabilă, astfel încât un serviciu VPN bun de obicei costă. În timp ce serviciile VPN gratuite există, acestea sunt adesea dotate cu capacități de date, viteze lente sau politici de înregistrare intruzive. În schimb, proxy-urile web sunt în mare parte gratuite.
 4. Siguranță. Atât VPN-urile, cât și proxy-urile pot fi periculoase. Un proxy sau o VPN de calitate slabă vă poate expune la scripturi, programe malware și publicitate agresivă. Unele proxy-uri și VPN-uri există chiar cu scopul unic de a vă urmări activitatea online. Puteți afla mai multe despre pericolele serviciilor VPN gratuite din indexul nostru de risc VPN gratuit.
 5. A sustine. Serviciile VPN sunt de obicei administrate de companii mari, cu un stimulent financiar pentru a oferi cel mai bun serviciu posibil. Din acest motiv, acestea tind să fie mai fiabile decât reprezentanții proxy și au adesea un sistem puternic de asistență pentru clienți. Proxy-urile sunt de obicei operațiuni mult mai mici, fără o rețea reală de asistență.
 6. Viteză. Criptarea datelor și redirecționarea traficului cu o VPN vă poate reduce oarecum viteza de conectare. Acestea fiind spuse, cele mai rapide VPN-uri de pe piață ar trebui să aibă un impact neglijabil. Proxy-uri bune pot oferi uneori performanțe generale mai bune datorită memoriei în cache pe web.

VPN-urile și serverele proxy diferă în cea mai mare parte în ceea ce privește intimitate, Securitate, și a sustine. Un VPN va cripta tot traficul trimis de pe dispozitiv, în timp ce un proxy redirecționează doar traficul trimis din fereastra browserului dvs..

  Ce este un router VPN și cum funcționează?

Un VPN creează un tunel privat și sigur între dispozitivul dvs. și site-ul sau aplicația pe care o vizitați.

Un VPN vă va reintegra traficul printr-un server privat la alegere și apoi pe site-ul web pe care doriți să îl vizitați. Ta Adresa IP se va schimba iar datele dvs. de navigare nu vor fi legate de locația dvs. reală, ceea ce face ca tot ceea ce faceți să fie online mult mai privat.

În funcție de furnizorul dvs. VPN, veți putea alege dintre zeci sau chiar sute Locații server VPN in jurul lumii. Acest lucru înseamnă că puteți păcăli site-urile web pentru a crede că navigați dintr-un anumit oraș sau țară.

Spre deosebire de servere proxy, cu toate acestea, un VPN funcționează pe La nivel de dispozitiv. Aceasta înseamnă că va proteja și redirecționa tot traficul provenind de pe dispozitiv, nu doar traficul care vine din fereastra browserului.

Mai important, un VPN criptează, de asemenea, traficul dvs. de internet și împiedică terțe părți precum Furnizorul de servicii Internet (ISP) să vă monitorizeze activitatea de navigare. Din acest motiv, VPN-urile sunt considerate în primul rând instrumente de confidențialitate.

În schimb, serverele proxy sunt nu sunt considerate instrumente de confidențialitate. În timp ce vă pot deghiza adresa dvs. IP, nu vă criptează traficul. Oricine vizualizează datele dvs. înainte de a ajunge pe serverul proxy – ISP-ul dvs., de exemplu – poate vedea exact ceea ce faceți.

Este important să rețineți că atât VPN, cât și furnizorii de proxy pot să înregistreze datele utilizatorului, cum ar fi adresele IP, solicitările DNS și momentele de conectare. Aceste informații pot fi apoi transmise agențiilor de aplicare a legii, agenților de publicitate sau altor terți. Pentru a vă menține activitatea online cu adevărat privată, căutați un furnizor de VPN cu o politică strictă fără jurnaluri.

Ceea ce este mai bun: VPN sau Proxy?

Serverele proxy sunt o opțiune excelentă dacă aveți nevoie de o soluție temporară, în timp ce VPN-urile au o gamă mai largă de aplicații de confidențialitate și securitate pe termen lung..

Dacă doriți, de exemplu, să deblocați Netflix, vă recomandăm să folosiți o VPN.

Iată un tabel de comparație rapidă care prezintă avantajele și contra de fiecare opțiune:

Tabel de comparare VPN vs. Proxy

În această secțiune, vom acoperi în detaliu avantajele și dezavantajele serverelor proxy și VPN-urilor. Pentru a sări aceste avantaje și contra, puteți sări direct la rezumatul nostru despre instrumentul pe care trebuie să-l utilizați.

Avantajele serverului proxy

Ilustrație care arată avantajele unui server proxy.

 1. Configurare simplă. Majoritatea proxy-urilor necesită o configurație foarte mică. Cu un proxy web, introduceți pur și simplu adresa URL pe care doriți să o vizitați și vă va duce acolo în aceeași fereastră a browserului.
 2. Viteză. De obicei, proxy-urile au un impact foarte redus asupra performanței, deoarece nu vă criptează datele. Din acest motiv, acestea sunt o modalitate foarte rapidă de a evita restricțiile de pe anumite site-uri web.
 3. Ascunde adresa dvs. IP. Dacă este configurat corect, un server proxy bun vă va ascunde adresa IP de site-ul web pe care îl vizitați.
 4. Liber. Majoritatea serverelor proxy sunt libere de utilizat. Nu există costuri pentru lățimea de bandă și doar puțină latență suplimentară.

Dezavantaje ale serverului proxy

ilustrare care prezintă dezavantajele unui server proxy.

 1. Logare & malware. Unii proxy înregistrează activitatea utilizatorului și adresele IP, în timp ce alții câștigă bani injectând reclame sau malware în paginile web. În mod similar, un proxy transparent va trimite serverului adresa dvs. IP și locația. Puteți afla mai multe despre acest lucru în capitolul final al acestui ghid.
 2. Fără criptare. Majoritatea proxy-urilor nu vă vor cripta datele. Acest lucru înseamnă că ISP-ul dvs., guvernul sau orice persoană care se abate în rețeaua dvs. va putea vedea activitatea dvs. de navigare.
 3. Aplicație-Specific. Proxy-urile sunt specifice aplicației: nu vor regrupa doar traficul trimis din fereastra browserului pe care îl utilizați.
 4. Fără suport. Deoarece cei mai mulți dintre ei sunt liberi de a utiliza, proxies-urile au, în general, caracteristicile avansate și rețeaua de asistență pentru clienți a unui VPN de înaltă calitate.
 5. Avantaje VPN

  ilustrație care arată avantajele unui VPN față de un proxy

  1. Criptarea. VPN-urile vă protejează confidențialitatea criptând datele dvs., ceea ce îl face ilizibil pentru ISP-ul dvs. sau pentru oricine spionează în rețeaua dvs..
  2. Ascunde adresa dvs. IP. Un VPN vă va atribui o nouă adresă IP în locația aleasă. Acest lucru vă permite să evitați cenzura sau restricțiile geografice asupra anumitor conținuturi.
  3. Caracteristici avansate. Multe VPN-uri sunt dotate cu funcții avansate, inclusiv blocante de anunțuri, comutatoare de ucidere și disfuncționalitate. Acestea pot ajuta adesea să vă protejeze în continuare confidențialitatea.
  4. Protecție pe rețea. VPN-urile criptează și reintregă tot traficul trimis către și de pe dispozitiv, inclusiv orice aplicație care rulează în fundal.
  5. Furnizori responsabili. Majoritatea VPN-urilor vin cu un sistem dedicat de asistență pentru clienți în cazul în care aveți probleme.

  Dezavantaje VPN

  ilustrație care arată dezavantajele unui VPN vs. un Proxy

  1. Variația calității. Utilizarea unei VPN gratuite poate fi uneori mai periculoasă decât folosirea niciunei VPN. Unele dintre cele mai periculoase servicii gratuite vă pot colecta și partaja datele de navigare sau vă pot injecta dispozitivul cu malware.
  2. Politicile de logare. Confidențialitatea oferită de un serviciu VPN va depinde de politica lor de logare. Unele VPN-uri pot colecta informații de identificare precum adrese IP sau timestamps-uri de conectare, care pot fi utilizate pentru identificarea utilizatorilor.
  3. Viteze mai lente. Un VPN vă poate încetini viteza de conectare datorită aerului introdus de protocoalele de criptare. Acest lucru este neglijabil cu furnizorii de înaltă calitate: cu cât este mai bun protocolul VPN și hardware-ul la distanță, cu atât există mai puține cheltuieli.
  4. Mai scump. Un VPN bun vă va costa un mic abonament lunar.

  Când ar trebui să folosesc un VPN sau un proxy?

  Ilustrația unei decizii între un VPN și un Proxy.

  Ar trebui să folosiți un proxy dacă trebuie să vă ascundeți adresa IP sau să deblocați rapid un site web. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de date sensibile și confidențialitate serioasă, vă recomandăm să folosiți o VPN.

  Când să utilizați un proxy

  Utilizați un proxy dacă doriți să vă deplasați rapid pe un site web blocat și nu încercați să ascundeți datele dvs. de nimeni. Puteți lipi URL-ul într-un proxy HTTPS și puteți accesa pagina respectivă ca o singură opțiune. Cei mai mulți dintre noi pot tolera anunțuri și viteze lente pe această bază.

  Acestea fiind spuse, împuternicirile sunt adesea lipsite de încredere, lipsesc caracteristici avansate și chiar pot dăuna vieții private. Ar fi o prostie să folosești un proxy gratuit și să presupui că nimeni nu urmărește ce faci.

  Utilizați un proxy dacă:

   • Trebuie să ocoliți rapid o restricție geografică.
   • Nu vă preocupă confidențialitatea sau anonimatul.
   • Nu transferați date cu caracter personal sensibile.
   • Trebuie să evitați rapid un bloc de site-uri bazat pe IP.

   Cu toate că serverele proxy nu sunt cele mai bune pentru confidențialitate, acestea sunt grozave dacă nu aveți de-a face cu date sensibile. Proxy-urile web populare includ Hide.me, HideMyAss, kproxy și Whoer.

   Când să utilizați o VPN

   Dacă aveți nevoie să deblocați site-urile web în mod regulat sau sunteți interesat să navigați în mod privat, o soluție VPN este calea de urmat. VPN-urile oferă o conexiune sigură și privată cu adăugare de straturi de protecție pentru a vă păstra datele în siguranță, indiferent de securitatea rețelei pe care vă aflați.

   Utilizarea unui VPN înseamnă că puteți debloca site-urile web, puteți utiliza servicii de streaming și ascunde adresa dvs. IP fără a fi expus la coduri ciudate, injecții de conținut sau publicitate. De asemenea, veți beneficia de protecția unui tunel criptat pentru întregul trafic de internet.

   Serviciile VPN care merită folosite vor costa, dar dacă sunteți serios în ceea ce privește protejarea vieții private, este o investiție demnă.

   Utilizați un VPN dacă:

    • Vă conectați la o rețea WiFi publică.
    • Aveți nevoie de o soluție pe termen lung pentru restricțiile geografice.
    • Doriți să vă protejați activitatea de ISP sau de supravegherea guvernului.
    • Vrei o soluție pe termen lung pentru ascunderea adresei tale IP.

    Procesul de alegere a unui VPN de înaltă calitate este puțin mai complicat decât selectarea unui proxy gratuit. Dacă doriți să știți exact ce caracteristici să căutați, puteți alege dintre serviciile noastre VPN recomandate sau puteți citi secțiunea dedicată din Ce este un VPN?

    Care sunt tipurile de server proxy?

    Serverele proxy pot fi configurate să funcționeze în mai multe moduri diferite. Este important să înțelegeți exact cum funcționează proxy-ul dvs. pentru a vă asigura că acesta răspunde nevoilor dvs. de confidențialitate și securitate.

    Protocoale de conectare la proxy

    Pentru început, este important să notăm diferitele protocoale de conectare pe care le poate utiliza un server proxy. Aceasta se referă la setul de comenzi emise între browserul dvs. și serverul proxy.

    Există trei tipuri de protocol de conexiune în spatele serverelor proxy cele mai utilizate:

    Proxy 1HTTP

    Proxy HTTP este o metodă simplă de a utiliza un server de la distanță pentru a apuca o pagină web printr-o conexiune necriptată.

    Când utilizați un proxy HTTP, browserul dvs. va trimite o solicitare GET serverului proxy, care va transmite această solicitare serverului site-ului web pe care încercați să îl accesați.

    Serverul web va vedea doar conexiunea proxy și îi va răspunde ca și cum ar fi browserul tău. Proxy va primi apoi acest răspuns și vă va returna.

    Acesta este un proces destul de transparent, care nu este departe de a comunica direct cu serverul web. Cu toate acestea, este posibil ca proprietarul proxy să adauge sau să modifice conținut în fluxul de date. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să primiți reclame nedorite sau chiar malware.

    În timp ce acest tip de proxy îți va ascunde identitatea și IP-ul de site-ul web pe care îl vizitezi, proxy-ul în sine va vedea tot ceea ce faci, deoarece datele tale nu sunt protejate de HTTPS.

    Proxy 2HTTPS / SSL

    HTTPS este extensia sigură a protocolului HTTP. După cum sugerează și numele, reprezentanții HTTPS funcționează cu protocolul HTTPS pentru a trimite date pe internet.

    Același proces are loc ca în cazul proxy-ului HTTP, dar datele dintre computer și serverul proxy sunt protejate de criptarea TLS.

    Oricine are acces la rețeaua dvs. – inclusiv ISP-ul dvs. va putea vedea domeniile pe care le accesați, dar nu adresele URL specifice pe care le accesați.

    În timp ce proxy-urile HTTPS pot fi utile, acestea sunt proiectate doar pentru a gestiona conexiunile HTTP și HTTPS, ceea ce le face mai puțin funcționale decât un proxy SOCKS.

    Proxy 3SOCKS / SOCKS5

    Proxy-urile SOCKS sunt mai flexibile decât proxy-urile HTTP sau HTTPS. Ele pot gestiona datele de rutare dintr-o multitudine de surse diferite, inclusiv HTTP, HTTPS, SMTP (e-mail) și FTP (torrenting).

    SOCKS5 este cea mai recentă versiune de SOCKS. Spre deosebire de predecesorii săi, acesta acceptă criptarea și oferă, de asemenea, metode de autentificare care oferă un nivel suplimentar de securitate.

    Autentificarea numelui de utilizator și a parolei este disponibilă cu SOCKS5, precum și autentificare GSS – API. Dacă este configurat corect, aceasta înseamnă că numai utilizatorii autorizați pot accesa un server dat.

    În timp ce SOCKS5 este mai flexibil și mai sigur decât alte tipuri de server proxy, este nevoie de mult mai mult efort pentru configurare. Dacă nu sunteți un utilizator torrent hardcore, s-ar putea să găsiți timpul și dificultatea necesară pentru a configura și utiliza SOCKS este excesiv în comparație cu simplitatea unui VPN.

    Acestea fiind spuse, unele servicii VPN, inclusiv acces la internet privat, IPVanish și NordVPN, furnizează acum servere proxy SOCKS5 ca opțiune pentru abonații lor. Acest lucru vă oferă luxul de a putea alege cu ușurință între un server VPN sau un server proxy SOCKS5.

    4 Proxy transparente

    Un proxy transparent va spune site-ului web de destinație că este un server proxy. Va transmite în continuare adresa dvs. IP reală, ceea ce înseamnă că site-ul web pe care îl vizitați va putea identifica locația dvs. reală.

    Proxy-urile transparente nu sunt utilizate de obicei de către consumatori din acest motiv. De obicei, sunt puse în aplicare de biblioteci, companii și școli care utilizează proxy pentru filtrarea conținutului sau monitorizarea activității. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pe wifi public pentru a opri accesul utilizatorilor de conținut care ar avea o lățime de bandă prea mare.

    Configurații server proxy

    Serverele proxy pot configura aceste protocoale în diferite moduri diferite. Fiecare dintre aceste configurații oferă o experiență semnificativ diferită în ceea ce privește confidențialitatea și securitatea.

    1 Proxy privat și dedicat

    A server proxy privat poate fi folosit de o singură persoană la un moment dat. Un proxy dedicat este pur și simplu un proxy privat cu o adresă IP setată care nu se schimbă niciodată. Scopul principal al acestor instrumente este de a vă ascunde adresa personală IP.

    Deoarece pot fi folosite doar de o singură parte, atât serverele proxy private, cât și cele dedicate, de obicei costă.

    Proxy 2 partajat și public

    A proxy partajat este o colecție de adrese IP proxy private pe care mai multe persoane le pot utiliza simultan. Aceasta este o alternativă mai ieftină la un proxy privat, deoarece costul este de obicei împărțit unui număr de utilizatori.

    Proxy-uri publice sunt de asemenea folosite de mai multe persoane, dar sunt libere de utilizat și mult mai puțin sigure. Aceste procuri prezintă unele riscuri majore pentru securitate. În primul rând, partajați un serviciu cu un număr nelimitat de străini, oricare dintre ei ar putea utiliza serviciul pentru a desfășura o activitate ilegală.

    Proprietarul proxy-ului public poate, de asemenea, să folosească cu ușurință datele utilizatorilor care se conectează la acesta. Îl puteau vinde agenților de publicitate sau chiar ar putea să le transmită autorităților.

    webproxy

    Pe scurt, nu aveți idee ce s-ar putea întâmpla cu datele dvs. odată ce ajung la serverul proxy. Din acest motiv, este mai bine să evitați reprezentanții publici.

    Proxy 3Web

    Proxy-urile web vă permit să utilizați un formular bazat pe browser pentru a naviga către o pagină web blocată sau pentru a ascunde IP-ul dvs. de pe un site web. Multe dintre aceste servicii sunt, de asemenea, reprezentanți ai publicului.

    Un exemplu de proxy web poate fi văzut mai jos. Acest exemplu particular este găzduit de Hide.me și permite utilizatorilor să aleagă locația serverului lor proxy înainte de a-și dirija datele prin intermediul acestuia.

    Proxy vs. VPN: Care este diferența?

    Screenshot de la serviciul de proxy web Hide.me.

    Dezavantajul acestui tip de proxy este utilizabilitatea. Uneori, paginile redate prin proxy-uri web par mangled sau le lipsește funcționalitatea originală. Deoarece sunt gratuite și partajate, cu siguranță veți fi afectat de viteze lente și de publicitate atunci când utilizați servicii de proxy web.

    Aceste proxy pot fi utile pentru vizitarea unui site web blocat care nu implică date sensibile. Cu toate acestea, acestea oferă riscuri similare unui proxy public, iar funcționalitatea lor generală este slabă.

    4 Proxy rezidențial și data center

    Un proxy rezidențial utilizează o adresă IP furnizată de un furnizor de servicii Internet (ISP), nu un centru de date. Aceste adrese sunt legate de un dispozitiv fizic real, cum ar fi un telefon mobil sau un computer desktop.

    Când utilizați un proxy rezidențial, site-ul web pe care vă conectați nu vă va putea spune că utilizați un proxy, deoarece va apărea ca și cum vă conectați printr-un IP normal. Sistemele de securitate vor plasa de obicei mai multă încredere în IP-urile rezidențiale, deoarece acestea sunt atribuite doar adreselor rezidențiale reale.

    Proxy-urile Data Center, pe de altă parte, furnizează adrese IP private care provin de la o corporație terță parte și nu sunt afiliate la un furnizor de servicii Internet (ISP).

    IP-urile de bază de date sunt adesea mai ușor de achiziționat decât IP-urile rezidențiale. Adresele IP dintr-un centru de date tind, de asemenea, să fie foarte asemănătoare (de exemplu, fiecare adresă IP care urcă în ordine crescătoare). Din acest motiv, este mai adesea mai evident că sunt utilizate ca proxy, ceea ce poate duce la blocare.

    Brayan Jackson
    Brayan Jackson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me
      Cum se deblochează site-urile: 10+ modalități ușoare de acces la conținut restricționat