Walaupun dengan VPN, menggunakan pelayar yang salah meletakkan risiko privasi dan keselamatan anda. Ketahui tentang bahaya sidik jari pelayar dan ketahui cara untuk kekal selamat dengan tujuh pelayar pertama privasi ini.

Ilustrasi dua aksara yang memilih penyemak imbas web peribadi dan selamat.

Menggunakan VPN yang baik adalah salah satu langkah terpenting yang anda boleh ambil untuk melindungi privasi dalam talian anda. Walaupun begitu, ia hanya satu bahagian teka-teki.

Walaupun dengan VPN, penyemak imbas anda boleh membina cap jari digital yang pengiklan dan pihak berkuasa menggunakan untuk mengesan anda dalam talian. Tanpa perlindungan yang sesuai, identiti anda, sejarah penyemakan imbas, dan data peribadi sensitif akan didedahkan.

Panduan ini akan menyerlahkan satu konsep penting bagi mereka yang mencari privasi dan tidak dikenali dalam talian: pelayar anda biasanya pautan paling lemah.

Kami telah menguji berpuluh-puluh pelayar yang paling popular untuk mencari pelayar peribadi terbaik di pasaran. Dalam beberapa bab seterusnya, kami akan melindungi penyemak imbas mana yang harus dielakkan, sambungan yang dimuat turun dan pelayar mana yang terbaik untuk privasi dalam talian anda.

Anda akan belajar cara mengkonfigurasi pelayar anda dan betul-betul apa yang anda boleh lakukan untuk mengehadkan jejak dalam talian anda.

Contents

Kenapa Saya Perlu Pelayar Swasta?

Ilustrasi yang menunjukkan pengumpulan data, kebocoran web, kuki, skrip. dan cap jari pelayar.

Pilihan penyemak imbas anda akan mempunyai kesan besar terhadap privasi dalam talian anda dan tanpa nama. Menggunakan pelayar yang salah akan menyebabkan anda berisiko:

 • Pengumpulan data. Walaupun tuntutan daripada beberapa syarikat VPN, alamat IP anda bukan satu-satunya cara anda dikesan dalam talian. Walaupun VPN anda aktif, penyemak imbas anda boleh menghantar data aktiviti anda terus ke tangan Google, epal, Microsoft, dan beratus-ratus pengiklan pihak ketiga.
 • Kebocoran alamat IP melalui WebRTC. WebRTC – teknologi berasaskan pelayar yang digunakan untuk komunikasi masa nyata seperti audio, video, dan streaming langsung – juga boleh bocorkan alamat IP anda jika tidak dikonfigurasi dengan betul. WebRTC diaktifkan dalam kebanyakan penyemak imbas secara lalai. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kebocoran WebRTC dalam panduan kami untuk kebocoran VPN.
 • Kuki & skrip menjejaki. Kuki dan skrip menjejaki adalah satu lagi risiko yang kebanyakan pelayar biasa tidak akan melindungi anda daripada. Kuki ini boleh digunakan untuk mengikuti anda dan merakam kelakuan anda semasa anda melakukan perjalanan dari tapak ke laman web.
 • Cap jari pelayar. Walaupun anda telah menyekat pelacak pihak ketiga dan menyembunyikan alamat IP anda dengan VPN, kebanyakan pelayar masih boleh mendedahkan maklumat mengenai tetapan unik anda ke setiap halaman yang anda lawati. Maklumat ini digunakan untuk membina cap jari digital yang boleh digunakan oleh pengiklan dan pihak berkuasa untuk mengesan pergerakan anda. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai cap jari penyemak imbas di kemudian hari dalam panduan ini.

Semua maklumat ini dijual di kalangan syarikat pengiklanan dan digunakan untuk membina profil peribadi anda, minat anda, dan kelakuan anda. Ia sangat mudah bagi pihak berkuasa untuk mendapatkan tangan mereka pada data ini jika mereka mahu. Sekiranya anda memohon kerja di Apple, ia mungkin memberi kesan kepada kebolehpasaran anda.

Masalah dengan Pelayar Web ‘Biasa’

Pengiklan, kerajaan, syarikat teknologi, dan juga penjenayah boleh mengumpul pelbagai data sensitif dari pelayar tanpa perlindungan sepanjang masa. Ini termasuk, antara lain:

 • Butiran akaun
 • Maklumat Auto Isi
 • Pembelian dibuat
 • Mesej dihantar
 • Laman web dikunjungi
 • Video ditonton

Walaupun ia terkenal bahawa data anda dibeli dan dijual oleh beratus-ratus syarikat rahsia, ia kurang jelas kepada pengguna rata-rata yang sebenarnya organisasi-organisasi ini, apa maklumat yang mereka simpan, dan siapa yang mereka bagikan dengan.

Tidak ada salahnya dengan membolehkan syarikat mengakses data anda untuk melaksanakan perkhidmatan. Walau bagaimanapun, kebanyakan data ini dikumpulkan oleh skrip dan kuki penjejakan tanpa pengetahuan atau persetujuan orang. Selalunya, syarikat membenarkan amalan ini dengan perkhidmatan yang pengguna tidak mahu atau menggunakan.

Terdapat risiko besar bahawa data anda akan menjadi disalahgunakan, didera, atau dikongsi tanpa persetujuan anda.

Broker data pihak ketiga menggunakan maklumat ini untuk membuat berbilion profil pengguna dengan ribuan mata data setiap orang. Profil ini kemudiannya dijual dan digunakan untuk pengiklanan, menukar syarat pinjaman, memaklumkan premium insurans, menyekat perkhidmatan kepada demografi tertentu, dan banyak lagi.

Banyak broker mengekalkan apa yang sebenarnya a profil bayangan komprehensif daripada pengguna yang tidak disengajakan. Reams data peribadi juga mengalir ke parti-parti politik yang cuba mempengaruhi tingkah laku pengundi, serta agensi-agensi perisikan mengesan kemungkinan tersangka.

Kuki penyemak imbas dan pelacak adalah sebahagian besar daripada infrastruktur ini. Kebanyakan laman web bergantung kepada mereka untuk berkhidmat kandungan dan iklan tersuai, dan kebanyakan data yang dihasilkan dijual.

Sudah tentu terdapat risiko yang wujud dalam pengumpulan, penyimpanan, dan penjualan data pengguna pada skala besar. Lebih daripada apa-apa, ia melanggar individu hak untuk mengetahui dan mengawal maklumat yang disimpan tentangnya.

Mujurlah, penyemak imbas peribadi yang dikonfigurasi dengan betul yang digabungkan dengan VPN adalah langkah pertama ke arah mengambil kawalan semula privasi dalam talian anda. Untuk mengetahui penyemak imbas peribadi mana yang hendak dipilih, anda boleh melangkau terus ke cadangan penyemak imbas swasta terbaik kami.

Apa Perbezaan Antara Pelayar Swasta dan Pelindung Selamat?

Ilustrasi yang menerangkan pelayar selamat, swasta, dan VPN.

1. Pelayar Selamat

Penyemak imbas selamat akan melindungi anda dari serangan yang disasarkan dan malware. Ia mungkin menghalang penyerang berdedikasi daripada mencuri butiran akaun atau kuki anda, tetapi ia tidak akan menghalang anda daripada meninggalkan jejak data di belakang aktiviti dalam talian anda.

Sebagai contoh, Google Chrome adalah penyemak imbas yang selamat tetapi tidak bersifat peribadi.

2. Penyemak Imbas Persendirian

Penyemak imbas peribadi direka untuk menghadkan maklumat yang anda tinggalkan. Pelayar peribadi tidak akan menghantar maklumat anda kembali kepada syarikat teknologi atau kerajaan yang besar, dan akan memasukkan beberapa langkah yang menjadikannya lebih sukar untuk anda diasingkan atau dijejaki dalam talian.

Ketelusan dan fleksibiliti adalah pusat kepada penyemak imbas peribadi yang baik. Perisian sumber terbuka – yang membenarkan orang ramai untuk memeriksa tingkah laku penyemak imbas – adalah mesti ada.

Walau bagaimanapun, perisian sumber terbuka dan pasukan pembangunan yang lebih kecil bermakna perisian di sebalik beberapa pelayar swasta boleh dikemas kini dengan kerap, meninggalkan lebih banyak ruang untuk kelemahan keselamatan.

Iridium adalah contoh penyemak imbas yang peribadi tetapi kurang selamat.

3. Penyemak Imbas VPN

Terdapat beberapa penyemak imbas yang menamakan dirinya sebagai “penyemak imbas VPN” – Opera yang paling popular.

Apa yang dipanggil “penyemak imbas VPN” biasanya proksi, tidak VPN penuh – yang bermaksud mereka tidak menawarkan tahap perlindungan yang terbaik. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara kedua-dua alat dalam panduan VPN vs Proksi kami.

Tiada peraturan untuk apa yang boleh atau tidak boleh dipanggil penyemak imbas VPN, jadi anda tidak perlu menganggap pelayar VPN menawarkan privasi kepada anda.

Pelayar Opera adalah contoh yang baik. Ia adalah “pelayar VPN” itu melemahkan privasi anda dengan menyerahkan data anda kepada pelbagai pihak ketiga termasuk Facebook dan Google. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya Opera di kemudian hari dalam panduan ini.

Secara umumnya, apa-apa pemasaran produk itu sendiri sebagai “Pelayar VPN” tidak akan menjadi penyelesaian yang paling berkesan. Jika anda mencari privasi, menggabungkan VPN yang dipercayai dengan penyemak imbas yang benar-benar peribadi.

7 Pelayar Peribadi Terbaik pada tahun 2023

Ilustrasi dua watak yang menganugerahkan pingat ke pelayar peribadi terbaik.

Menggunakan penyemak imbas yang tertumpu pada privasi yang betul boleh pergi jauh untuk melindungi anda dari penjejakan dalam talian, kebocoran WebRTC, dan sidik jari pelayar.

Tidak semestinya pelayar privasi yang terbaik, kerana keperluan dan pilihan privasi akan berbeza antara pengguna.

Semua penyemak imbas peribadi yang kami cadangkan di sini adalah sumber terbuka. Mereka menawarkan ketergantungan minimum pada syarikat teknologi tinggi, tetapan peribadi, dan perlindungan aktif terhadap pengesanan dalam talian.

1Mozilla Firefox: Penyemak Imbas Swasta ‘Mainstream’ Terbaik

Ikon Mozilla Firefox

 • Peramban mainstream yang paling peribadi ‘.
 • Termasuk perlindungan terhadap pelacak pihak ketiga.
 • Sepenuhnya sumber terbuka.
 • Menerima kemas kini keselamatan yang kerap.
 • Memerlukan konfigurasi untuk privasi optimum.

Setelah dikonfigurasi dengan betul, pelayar Firefox adalah pilihan terbaik di pasaran dari segi prestasi, kemudahan penggunaan, dan privasi. Anda boleh melihat dasar privasi Firefox di sini.

Terdapat dua perkara hebat mengenai Firefox. Yang pertama adalah bahawa ia adalah sepenuhnya sumber terbuka. Yang kedua ialah ia sangat disesuaikan.

Kerana ia merupakan sumber terbuka, Firefox menjadi asas bagi banyak pelayar yang berfokus pada privasi. Anda juga boleh memeriksa kod untuk memastikan bahawa Mozilla jujur ​​tentang cara penyemak imbas berkelakuan.

Tidak seperti Chrome, Opera, atau Microsoft Edge, Firefox membolehkan anda menyesuaikan tetapan privasi untuk mengecualikan semua telemetri (menghantar data kembali ke Mozilla) dan tambahan pihak ketiga. Ini bermakna walaupun versi standard Firefox adalah penyemak imbas peribadi yang berpotensi besar.

Bagaimana Mengoptimumkan Firefox untuk Privasi

Perkara yang paling penting untuk diingat apabila menggunakan versi asas Firefox ialah anda mengoptimumkan tetapan anda untuk privasi.

Perubahan pertama dan paling penting yang perlu anda lakukan apabila mengoptimumkan Firefox untuk privasi adalah untuk melumpuhkan telemetri – tetapan yang membolehkan pelayar anda menghantar data teknikal kembali ke Mozilla.

Firefox mempunyai proses pembangunan interaktif yang menggunakan maklum balas daripada pengguna dan termasuk membina eksperimen seperti Firefox Nightly dan Firefox Developer Edition. Ini bagus jika anda ingin membantu menyumbang kepada pembangunan Firefox, tetapi mereka tidak bersifat peribadi.

Untuk melumpuhkan telemetri di Firefox:

 1. Pilih menu pilihan atau tetapan di sudut kanan atas skrin anda.
 2. Navigasi ke Keutamaan >Privasi & Keselamatan > Pengumpulan dan Penggunaan Data Firefox.
 3. Nyahtanda setiap kotak di bahagian ini.

Tangkapan skrin tetapan telemetri Firefox.

Bagaimana untuk melumpuhkan Telemetri di Firefox.

Firefox juga mempunyai ciri yang boleh menghalang pelacak, kuki, sidik jari dan cryptominers, dipanggil Perlindungan Pelacakan Enhanced.

Untuk mendayakan Perlindungan Penjejakan yang Dipertingkatkan di Firefox:

 1. Pilih menu tetapan di sudut kanan atas skrin anda.
 2. Navigasi ke Keutamaan > Privasi & Keselamatan > Perlindungan Penjejakan yang Dipertingkatkan.
 3. Pilih mod perlindungan anda: ketat, piawaian, atau adat.

Dalam pengalaman kami mod ‘ketat’ akan memecah beberapa halaman web, tetapi pada umumnya agak stabil.

Tangkapan skrin Perlindungan pengesanan pelayar Firefox.

Bagaimana untuk membolehkan perlindungan penjejakan di Firefox.

Sekiranya anda menghadapi masalah, anda sentiasa boleh melumpuhkan penyekatan kandungan untuk tapak tertentu dengan menekan simbol “perisai” di sebelah kiri bar URL.

Anda juga boleh menukar enjin gelintar lalai anda dari Google ke alternatif yang lebih peribadi.

Untuk menukar enjin carian lalai anda:

 1. Pilih menu tetapan di sudut kanan atas skrin anda.
 2. Navigasi ke Keutamaan > Carian > Enjin Carian Lalai.
 3. Pilih enjin carian pilihan anda dari menu drop-down.
Tetapan Privasi Firefox Advanced

Akhirnya, terdapat beberapa tetapan lanjutan yang penting yang boleh diakses dalam menu pilihan canggih Firefox.

Untuk menukar tetapan ini, taipkan mengenai: config ke bar alamat anda. Tekan enter dan kemudian klik “Saya terima risiko!”

Ini akan membawa anda ke menu konfigurasi lanjutan Firefox.

Cari nama pilihan yang ingin anda ubah dan semata-mata Klik dua kali di atasnya untuk berubah dari True to False atau sebaliknya.

Tangkapan skrin menu konfigurasi lanjutan Firefox.

Menu konfigurasi lanjutan Firefox.

Berikut ialah senarai tetapan privasi Firefox yang paling penting:

Nama Pilihan
Ditetapkan untuk
Kesan
media.peerconnection.enabled SALAH Melumpuhkan WebRTC – protokol komunikasi masa nyata yang boleh membocorkan alamat IP sebenar anda.
privacy.resistFingerprinting BENAR Mendayakan perlindungan cap jari asli Firefox.
privacy.trackingprotection.fingerprinting.enabled BENAR Membolehkan perlindungan cap jari tambahan.
privacy.trackingprotection.cryptomining.enabled BENAR Menyediakan perlindungan tambahan terhadap cryptominers.
privacy.firstparty.isolate BENAR Membolehkan pengasingan pihak pertama. Ini bermakna cookies, cache, dan banyak lagi yang dicegah daripada menjejak anda merentasi beberapa domain.
privacy.trackingprotection.enabled BENAR Mendayakan senarai penapis untuk menyekat pelacak pihak ketiga yang diketahui.
geo.enabled SALAH Firefox menggunakan Perkhidmatan Lokasi Google untuk mencari lokasi anda. Dalam proses itu, ia menghantar alamat IP anda, pengecam klien, dan maklumat mengenai rangkaian WiFi berdekatan. Anda boleh mematikan sepenuhnya ini dengan memilih palsu.
media.navigator.enabled SALAH Menghalang laman web dari penjejakan maklumat mengenai kamera dan mikrofon anda, yang digunakan dalam sidik jari.
network.cookie.cookieBehaviour 4 Tetapan ini berjalan dari 0 hingga 4 dan mengawal dasar cookie penyemak imbas. Menetapkannya kepada 0 akan membolehkan semua cookies. Tahap perlindungan tertinggi, 4, membolehkan Jar Cookie Baru.
network.cookie.lifetimePolicy 2 Tetapan ini mengawal berapa lama kuki disimpan. Tetapkan ini kepada 2 untuk memadamkan kuki pada akhir setiap sesi.
network.dns.disablePrefetch SALAH Mencegah Firefox dari DNS prefetching. Prefetching DNS dapat mempercepat waktu beban tetapi memiliki beberapa risiko privasi kecil.
network.prefetch-next SALAH Mengelakkan Firefox dari halaman prefetching yang difikirkannya mungkin anda lawati. Ini mempunyai risiko privasi yang serupa untuk prefetching DNS.
webgl.disabled BENAR Melumpuhkan WebGL. WebGL boleh digunakan dalam teknik cap jari pelayar maju, dan juga merupakan risiko keselamatan yang berpotensi.
dom.event.clipboardevents.enabled SALAH Menghalang laman web daripada mengetahui apabila anda menyalin, memotong, atau menyalin kandungan.
media.eme.enabled SALAH Melumpuhkan kandungan HTML5 yang dikawal oleh DRM.
  Bagaimana Menyediakan Pelayan VPN Sendiri

2Firefox Focus: Penyemak Imbas Mudah Alih Terbaik

Ikon tumpuan Firefox.

 • Pelayar mudah alih yang dilucut turun.
 • Cepat tanpa menuntut banyak dari pemproses anda.
 • Termasuk pilihan keselamatan lanjutan.
 • Membersihkan cookies dan sejarah selepas setiap sesi.

Mozilla telah mengusahakannya aplikasi Firefox mudah alih untuk sementara waktu sekarang, dan Firefox Focus adalah hasilnya. Fokus Firefox disesuaikan ke arah larangan iklan dan pencegahan pengesanan secara lalai. Ia juga sangat mudah digunakan.

Anda akan menemui pilihan privasi yang komprehensif termasuk keupayaan untuk menghalang pelacak pelbagai jenis, fon blok, melumpuhkan JavaScript, dan juga menyesuaikan jenis kuki yang disekat.

Aplikasi ini boleh ditetapkan untuk menyekat tangkapan skrin dan mengaburkan kandungan penyemak imbas anda apabila anda bertukar antara tab. Anda juga boleh menetapkannya untuk membuka kunci dengan cap jari anda.

Sekiranya anda ingin memadam sejarah dan kuki dari sesi semasa anda, anda hanya perlu menekan simbol tong sampah di bahagian bawah halaman.

Fokus Firefox hanya membolehkan anda satu tab terbuka pada satu masa, yang bererti pengalaman penyemakan imbas agak berbeza dari apa yang mungkin anda gunakan. Kerana ia begitu dilucutkan, Fokus juga membolehkan pengalaman melayari yang sangat cepat.

Secara keseluruhan, Firefox Focus menawarkan pengalaman terfokus dengan privasi yang hebat – tetapi anda mungkin tidak mahu menggunakannya sepanjang masa.

Bagaimana Mengoptimumkan Fokus Firefox untuk Privasi

Secara lalai, Firefox Focus mempunyai telemetri dihidupkan. Anda perlu mengemudi terus ke tetapan untuk mematikannya.

Semasa berada di sana, sesuaikan tahap privasi ke pilihan anda. Seperti yang anda dapati dengan mana-mana pelayar super-peribadi, mengubah semua perlindungan di atas mempunyai tabiat melanggar beberapa laman web atau membuatnya memaparkan pelik.

3Waterfox: Alternatif Firefox Boleh Dipercayai

Logo wadah waterfox

 • Berdasarkan kod sumber Firefox.
 • Dekat dengan rasa inti Firefox.
 • Telemetri dilucutkan dan diasah untuk privasi.
 • Serasi dengan pelanjutan Firefox.
 • Menerima kemas kini keselamatan kurang kerap daripada Firefox.

Satu alternatif untuk mengoptimumkan tetapan penyemak imbas Firefox anda ialah menggunakan ‘Garpu Firefox‘- penyemak imbas yang dipisahkan daripada kod sumber terbuka Firefox pada satu ketika dalam sejarah pembangunannya. Terdapat banyak garpu Firefox yang wujud untuk memaksimumkan privasi pengguna.

Lain-lain garpu Firefox yang popular termasuk Pale Moon, IceCat, dan Basilisk.

Pale Moon dan Basilisk kedua-duanya datang dengan kelemahan mereka sendiri, jadi kami telah memberi tumpuan kepada Waterfox untuk senarai ini.

Waterfox tidak menerima kemas kini pada kadar yang sama seperti teras Firefox, yang bermaksud ia tidak semestinya selamat sebagai sepupu yang berapi-api.

Walau bagaimanapun, Waterfox adalah dioptimumkan untuk privasi secara lalai, yang menjadikannya pilihan yang sangat baik jika anda tidak mahu mengubah tetapan Firefox sendiri. Waterfox sepenuhnya disesuaikan, menyokong pemalam warisan, dan mempunyai telemetri, pengumpulan data, profil permulaan dan tajaan yang dikeluarkan secara automatik.

Waterfox tidak menghantar semula versi OS dan penyemak imbas anda untuk memeriksa kemas kini, tetapi ini tidak menjadi kebimbangan bagi kebanyakan pengguna.

4GNUzilla IceCat: Dibina Sepenuhnya dari ‘Perisian Percuma’

Ikon GNUzilla

 • Berdasarkan kod sumber Firefox.
 • Dibina dari perisian percuma.
 • Dioptimumkan untuk privasi.
 • Prestasi korban.
 • Hanya tersedia untuk Linux.

Dibina atas prinsip ‘perisian percuma’, IceCat adalah sebahagian daripada kerja semula penuh dari suite Mozilla yang mengutamakan privasi dan ketelusan.

Kerana komitmennya untuk perisian percuma, IceCat hanya tersedia untuk Linux. Ini bermakna ia bukan pilihan untuk pengguna Windows atau MacOS.

IceCat telah dibangunkan berdasarkan komitmen etika untuk membuat dan menggunakan perisian yang bebas untuk sesiapa sahaja untuk memeriksa, mengedit, dan menghasilkan semula, walaupun dengan perbelanjaan utiliti.

Ia dilengkapi dengan beberapa alat tambahan yang direka untuk memaksimumkan privasi anda, termasuk HTTPS Di mana-mana, SpyBlock dan Penampasan Pencetak Cap jari. Ini memastikan sambungan anda ke laman web selamat sekiranya mungkin, dan menghalang penjejakan pihak ketiga dan juga cap jari.

IceCat juga dilengkapi dengan LibreJS, tambahan yang direka untuk mencegah javascript proprietari daripada berjalan di pelayar anda dan mengekstrak data tanpa kebenaran.

Kerana IceCat bukan hanya Sumber Terbuka tetapi juga percuma, anda boleh memeriksa semua elemen kodnya dan juga mengubahnya mengikut kesesuaian anda. Anda juga boleh memastikan bahawa semua versi atau variasi penyemak imbas pada masa hadapan mengekalkan komitmen yang sama kepada ketelusan.

5 Pelayar Tor: Penyemak Imbas Tanpa nama

Ikon pelayar Tor

 • Memberi akses kepada Rangkaian Tor tanpa nama.
 • Memerlukan beberapa pengetahuan teknikal untuk digunakan dengan betul.
 • Dibina di Firefox.
 • Lebih perlahan daripada alternatif.
 • Tidak berkesan untuk torrenting atau streaming.

Pelayar Tor adalah versi diubahsuai Firefox yang memberikan anda akses kepada Rangkaian Tor dan dioptimumkan untuk anda privasi dan tidak dikenali.

Rangkaian Tor mempunyai beberapa persamaan dengan VPN. Tidak seperti VPN, bagaimanapun, ia adalah desentralisasi – jadi anda tidak perlu mempercayai sebuah syarikat swasta dengan data anda.

Jika anda tidak berhati-hati dengan Tor anda boleh berisiko melemahkan ketidaksamaan anda dan meninggalkan diri anda terdedah kepada penjenayah terus atau pengawasan kerajaan.

Di samping itu, rangkaian Tor boleh menjadi sedikit lebih perlahan daripada menggunakan penyemak imbas yang lebih fokus pada privasi.

Apabila digunakan dengan betul, Tor adalah pilihan terbaik untuk melengkapkan anonimiti dalam talian. Yang berkata, kami mengesyorkan melakukan penyelidikan sebelum menggunakan Tor untuk memastikan ia adalah pilihan yang tepat untuk privasi anda. Anda boleh mendapatkan maklumat lengkap tentang Penyemak Imbas Tor dalam panduan Tor vs VPN kami.

Cara Tetap Anonymous Apabila Menggunakan Tor

Menggunakan Tor dengan betul tidak sukar, tetapi ia tidak selalunya intuitif. Ia mempunyai dua kelemahan besar:

 1. Kecenderungan untuk membocorkan maklumat yang boleh dikenal pasti apabila tidak digunakan dengan betul.
 2. Nodus keluar awam yang boleh menjejaki trafik anda.

Untuk mengekalkan nama yang tidak dikenali anda, ikuti langkah-langkah asas berikut:

 • Jangan log masuk ke media sosial atau akaun e-mel yang dikaitkan dengan penggunaan internet anda di luar Tor.
 • Jangan hantar butir-butir mengenai identiti kehidupan sebenar anda.
 • Sentiasa gunakan laman web HTTPS selamat.
 • Jangan gunakan pengesahan dua langkah mudah alih.
 • Jangan sekali-kali torrent di Browser Tor. Ini risiko kebocoran alamat IP, tetapi juga secara perlahan melambatkan rangkaian untuk semua orang yang terlibat.
 • Tinggal jauh dari Google (alternatif termasuk DuckDuckGo, Searx.me, Qwant, dan Halaman Permulaan).

Jika anda sangat sedar privasi, anda juga disyorkan bahawa anda elakkan skrin penuh. Apabila tetingkap penyemak imbas anda penuh skrin, ia boleh mendedahkan maklumat seperti resolusi dan saiz skrin anda, yang membezakan sesi anda dari pengguna Tor yang lain dan boleh membantu dengan sidik jari pelayar.

Pelayar 6Brave: Pendekatan Alternatif untuk Pengiklanan

Ikon pelayar yang berani.

 • Reimagines pengiklanan dalam talian.
 • Dibina pada Chromium.
 • Sepenuhnya bebas dan sumber terbuka.
 • Termasuk teknologi anti penjejakan.
 • Bukan penyemak imbas paling peribadi yang ada.

Dibina oleh pemaju JavaScript selepas dia meninggalkan Mozilla, Brave adalah pelayar yang berfokus pada privasi yang bertujuan untuk mengolah semula pengiklanan dalam talian tradisional.

Iklan dan pelacak biasa disekat secara lalai. Sebaliknya, Brave menunjukkan iklannya sendiri dan memberi ganjaran kepada pengguna dengan cryptocurrency asli yang dipanggil BAT. Jika anda ingin menuntut ganjaran ini, anda perlu membekalkan alamat e-mel.

Iklan-iklan ini disesuaikan berdasarkan sejarah penyemakan imbas anda, yang disimpan secara tempatan dalam pelayar, tidak dihantar kembali ke Brave. Untuk peminat privasi sejati, walaupun storan tempatan ini mungkin melampaui tanda tersebut.

Pelayar Brave juga mempunyai sistem “perisai” yang disesuaikan sendiri, yang membolehkan pengguna untuk cepat bertukar-tukar langkah keselamatan dan privasi seperti penyekatan skrip, menyekat pengiktirafan peranti dan penyekatan kuki silang tapak.

Berani adalah bebas dan sumber terbuka, yang menggalakkan dari perspektif ketelusan. Anda boleh melihat kod sumber di Github.

Berani bukan tanpa kontroversi. Yayasan peramban berada di Google Chromium – proyek sumber terbuka di belakang pelayar Google Chrome dan Google Chrome OS. Ini adalah titik kecemasan bagi ramai pengguna.

Berasaskan Chromium datang dengan beberapa kelemahan privasi. Sebagai contoh, tidak boleh melumpuhkan WebRTC. Walaupun Chromium adalah sumber terbuka sekarang, tidak ada jaminan ia akan terus berada di masa hadapan.

Tidak seperti kebanyakan penyemak imbas lain dalam senarai ini, ia juga dihasilkan oleh syarikat mencari wang daripada pengiklanan, bukan sekumpulan penggemar privasi sukarelawan. Brave secara automatik poket 15% dari pendapatan dari iklannya – kami akan membiarkan anda memutuskan sama ada ini menjejaskan projek atau tidak.

Berani mengumpul beberapa maklumat tanpa nama mengenai penggunanya, dan ini tidak boleh dimatikan. Ia mendakwa maklumat ini bukan telemetri, tetapi kekurangan kawalan pengguna adalah berkaitan dengan perspektif privasi.

Jika anda membeli visi untuk pengiklanan dan mempercayai syarikat itu untuk menyampaikannya, Brave boleh menjadi pilihan yang baik. Walau bagaimanapun, jika privasi adalah perkara utama anda, terdapat pilihan yang lebih baik.

Bagaimana Mengoptimumkan Berani untuk Privasi

Berani boleh menjadi pelayar yang berfokus pada privasi jika anda mengelakkan lengan pengiklanannya. Walaupun dikonfigurasikan dengan betul, ia masih tidak berkesan sebagai pelayar berdasarkan Firefox.

Sekiranya anda prihatin tentang privasi kemudian menjauhkan diri dari ciri ganjaran BAT – ia dimatikan secara lalai dan kami mengesyorkan anda menyimpannya dengan cara itu.

Sekiranya anda telah menghidupkan sistem ganjaran, mudah untuk mematikan dengan mengklik butang ‘ganjaran’ segi tiga di penjuru kanan atas pelayar.

Tangkapan skrin Pemberitahuan gantian pelayar Brave.

Bagaimana untuk mematikan ciri ganjaran Brave.

7’Ungoogled ‘Chromium: Pilihan terdekat ke Google Chrome

Ikon pelayar Chromium.

 • Dibina pada Chromium, yang merupakan sumber terbuka.
 • Semua sambungan ke Google dialih keluar.
 • Rasa sangat serupa dengan Chrome.
 • Serasi dengan tambahan Chrome.
 • Kemas kini keselamatan separa-kerap.

Chromium yang tidak dikenali adalah seperti apa yang dikatakannya: Google Chrome dengan setiap bit yang mungkin diambil atau dimatikan oleh Google.

Projek Chromium adalah projek sumber terbuka di belakang penyemak imbas Google Chrome dan Google Chrome OS. Walaupun mereka adalah sumber terbuka, mereka adalah masih dibuat oleh Google.

Pelayar Chromium menghantar maklumat kembali ke Google secara lalai. Walaupun dengan Chromium ‘Tidak Dikehendaki’, sukar untuk mengesahkan bahawa ciri ini telah dimatikan sepenuhnya.

Chromium tidak dikenali memberikan anda akses kepada alat tambahan yang direka untuk Chrome. Walaupun ini berguna, patut diingat bahawa lebih banyak add-on menjadikan pelayar anda lebih mudah untuk mengenal pasti. Di samping itu, setiap add-on anda memasang adalah cara yang berpotensi untuk Google dan pihak ketiga lain untuk mengumpul data anda.

Pendek kata, hanya gunakan add-on yang anda percayai sepenuhnya. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyemak imbas dan sambungan penyemak imbas di kemudian hari dalam panduan ini.

Terdapat juga penyemak imbas berasaskan Chromium lain yang perlu dipertimbangkan termasuk Iridium. Iridium mempunyai set sasaran yang sama untuk Chromium Ungoogled, tetapi biasanya tidak dikemas kini secara kerap.

Terbaik "Penyemak Imbas VPN"

Logo penyemak imbas VPN

Terdapat beberapa pelayar yang mendakwa ada keupayaan VPN penuh.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini disebut ‘penyemak imbas VPN’ biasanya proksi yang dipuliakan, tidak VPN penuh – yang bermaksud mereka tidak menawarkan tahap perlindungan yang terbaik.

  Cara Dapatkan IPVanish untuk Percuma

Tidak ada definisi yang ketat untuk apa yang menjadi penyemak imbas VPN, jadi anda tidak boleh menganggap mereka menawarkan privasi kepada anda. Kami akan merangkumi pilihan yang paling popular di bawah.

 1. Pelayar VPN yang paling popular mungkin penyemak imbas Opera. Walaupun popularitinya, Opera bukan VPN yang betul ataupun ia sangat peribadi. Kami mengesyorkan supaya mengelakkan pelayar Opera jika mungkin. Untuk butiran lanjut tentang mengapa, anda boleh melangkau ke bab kami tentang pelayar popular untuk dielakkan.
 2. Tenta Browser adalah satu lagi “pelayar VPN” yang hanya tersedia di Android. Tenta bukan sumber terbuka sepenuhnya, yang membimbangkan pelayar yang menjual dirinya dengan privasi. Versi percuma Tenta bukan VPN penuh, walaupun Tenta menjual “versi pro”, iaitu. Ia mempunyai dasar yang tidak kukuh dan sentiasa dikemas kini dari perspektif keselamatan, yang kedua-duanya positif.
 3. Epic adalah ‘penyemak imbas VPN’ ketiga yang terkenal. Epik adalah sumber tertutup, jadi sukar untuk mengetahui dengan tepat apa yang dilakukannya dengan data anda. Seperti Opera dan Tenta hanya berjalan sebagai proksi, bukan sebagai VPN penuh.

  Epic juga berpusat di India, dengan pelayan di Amerika Syarikat – yang mana kedua-duanya adalah bidang kuasa yang baik untuk privasi. Ia berdasarkan Chromium, dan terdapat beberapa bukti bahawa ia masih menghantar maklumat anda kembali ke Google.

Kami tidak boleh mengesyorkan sepenuhnya menggunakan mana-mana penyemak imbas ini. Sekurang-kurangnya, anda perlu menggunakannya dengan berhati-hati.

Kami menantikan kedatangan a dibuat dengan baik, telus, dan berkesan Penyemak imbas VPN. Sehingga itu, istilah “Pelayar VPN” adalah pernyataan pemasaran lebih daripada apa-apa lagi.

Sekiranya anda mahukan VPN ringan dalam penyemak imbas anda maka pilihan terbaik adalah menggunakan add-on VPN yang boleh dipercayai, walaupun ini juga sering proksi. Kami telah menulis panduan kepada pengaya VPN terbaik untuk Chrome dan Firefox.

Jika anda mencari pengalaman penyemakan imbas peribadi yang termasuk VPN, nasihat kami adalah untuk mengelakkan “Penjelajah VPN”. Anda harus menjalankan VPN yang boleh dipercayai dan penuh dengan penyemak imbas pertama privasi yang dikonfigurasikan dengan betul.

5 Pelayar Web Popular untuk Dihindari

ilustrasi watak menghindari pelayar berbahaya.

Beberapa pelayar yang paling popular di pasaran juga merupakan yang paling invasif. Sekiranya anda ingin melihat sendiri, elakkan pelayar berikut di semua kos:

1Google Chrome

Ikon Google Chrome

Google Chrome adalah penyemak imbas paling popular di dunia. Ia mungkin mudah digunakan, tetapi jika anda mengambil berat tentang privasi anda pada masa itu anda tidak boleh menggunakan Google Chrome.

Google membuat wang melalui pengiklanan yang diperibadikan. Ini memerlukan banyak data untuk menargetkan orang yang betul dengan iklan yang betul. Chrome adalah sumber utama data ini, dan ia menyimpan rekod hampir semua yang anda lakukan, walaupun dalam Mod Inkognito.

Masalah terbesar dengan Chrome ialah ia merupakan sebahagian daripada ekosistem Google yang lebih luas di mana sejumlah besar data anda tertakluk pemerhatian dan pembalakan. Anda boleh mencari butiran yang membimbangkan untuk diri anda dalam dasar privasi Google Chrome.

“Sync” adalah tetapan yang bertanggungjawab untuk mengintegrasikan kebanyakan data anda. Jika anda log masuk ke Akaun Google, ia akan dihidupkan secara lalai dan akan menyimpan semua maklumat ini ke pelayan Google:

 • Sejarah pelayaran
 • Penanda buku
 • Kata laluan dan maklumat Auto Isi
 • Tetapan penyemak imbas dan sambungan

Anda boleh memilih sama ada untuk menggunakan penyegerakan atau tidak. Walau bagaimanapun, walaupun ia dimatikan, pengawasan Google tetap luas. Mata Google ada di mana-mana: dalam Carian Google, dalam emel anda, pada Youtube, dalam perkhidmatan pihak ketiga dan dalam analisis di hampir setiap laman web yang anda lawati.

Dengan Google Chrome, lebih sukar daripada pelayar lain untuk mengekalkan privasi anda.

Dasar privasi seluruh syarikat Google menyatakan bahawa mereka mengumpulkan data untuk meningkatkan layanan mereka:

“Kami mengumpul maklumat untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada semua pengguna kami – dari memikirkan perkara asas seperti bahasa yang anda bicarakan, kepada perkara yang lebih rumit seperti iklan yang anda dapati paling berguna, orang yang paling penting kepada anda dalam talian, atau mana YouTube video yang mungkin anda suka. “

Kebanyakannya dikata seperti pengumpulan data adalah tindakan kebajikan, tetapi sebenarnya adalah syarikat pengiklanan yang boleh membuat lebih banyak wang dengan memanfaatkan data pangkalan penggunanya. Singkatnya, Google sama sekali tidak menghiraukan mengutip data daripada anda dengan cara apa pun ia boleh.

Walaupun anda tidak dilog masuk ke Akaun Google, Google menggunakan pengenal unik yang terikat dengan penyemak imbas dan peranti anda. Ini sepatutnya untuk mengekalkan ciri-ciri seperti keutamaan bahasa, tetapi pada hakikatnya, ia hanya membolehkan Google menjejak anda walaupun anda tidak dilog masuk.

Sama ada anda dilog masuk ke akaun Google anda atau tidak, Google boleh mengumpulkan data berikut di semua platformnya:

 • Jenis pelayar & tetapan
 • Jenis peranti & tetapan
 • Sistem operasi
 • Nama rangkaian mudah alih
 • Nombor telefon
 • alamat IP
 • Aktiviti sistem
 • Pembelian
 • Tarikh & masa interaksi
 • Terma carian
 • Video yang anda tonton
 • Suara dan audio (dari ciri audio)
 • Senarai orang yang anda berkomunikasi dan berkongsi kandungan
 • Aktiviti tapak atau aplikasi pihak ketiga yang menggunakan perkhidmatan Google*
 • Sejarah penyemakan imbas Google Chrome
 • Panggilan & log mesej daripada Perkhidmatan Google

* Termasuk sebarang laman web yang menggunakan apl atau fail Google yang dihoskan dalam Perpustakaan Hosted Google.

Semua data ini dikumpulkan di seluruh platform dan dianalisis untuk mengesan “spam, perisian berniat jahat dan kandungan haram”. Ia kemudian digunakan untuk melayani iklan yang sangat terperinci dan diperibadikan. Anda dapat melihat berapa lama Google menyimpan semua maklumat ini di sini.

Google juga menggunakan maklumat ini untuk membangunkan program penterjemahan dan perisian pengiktirafan suara, di antara projek-projek lain.

Cara Mendownload Data Google Anda

 1. Klik pada profil pengguna anda dan pilih ‘Urus Akaun Google Anda’.
 2. Pilih ‘Data & Tetingkap peribadi ‘di sebelah kiri.
 3. Tatal ke bawah untuk ‘Muat turun atau Padam Data Anda’.
 4. Pilih ‘Muat turun Data Anda’ dan ikut arahan.

tangkapan skrin pilihan google untuk memuat turun data pengguna

Bagaimana untuk memuat turun data profil Google anda.

Sekiranya belum jelas, kami mengesyorkan anda elakkan perkhidmatan Google sebanyak mungkin. ini adalah benar penyemak imbas Google Chrome.

2Microsoft Internet Explorer & Microsoft Edge

Logo Edge Microsoft

Sejak kemunculan Edge, Microsoft telah melakukan kerja yang baik untuk memodenkan prestasi pelayar dan antara muka pengguna – jika tidak ciri privasi atau pilihan penyesuaian.

Amalan pengumpulan data Microsoft tidak dibandingkan dengan Google, tetapi ia masih bukan tempat selamat untuk data anda.

Edge menyimpan maklumat tentang tabiat pelayaran anda di awan, serta maklumat lain seperti kata laluan dan entri bentuk. Yang berkata, ia juga menawarkan arahan ringkas mengenai bagaimana untuk melihat dan membersihkan data ini.

Microsoft Edge juga mempunyai beberapa teknologi DRM (Digital Rights Management) yang bersepadu, yang secara automatik mengesan lesen media pada peranti anda dan menghentikan anda mengakses kandungan jika lesen ini tidak hadir. Ini tidak perlu dan mengganggu dari perspektif privasi.

Terdapat juga beberapa yang minimum dan tidak berkesan teknologi anti penjejakan di tempat.

Sebagai sebuah syarikat, Microsoft telah melakukan sangat sedikit untuk mendapatkan kepercayaan para penggunanya ketika datang ke privasi.

Pelayar 3Safari

Logo penyemak imbas Safari

Safari menawarkan beberapa perlindungan berbanding Chrome dan Edge, tetapi ia masih bukan pilihan yang baik untuk privasi.

Safari menyekat cookies pihak ketiga secara lalai dan juga mempunyai perlindungan terhadap pelacakan silang tapak. Walaupun ini adalah kedua-dua alat yang berguna, mereka tidak menjadikan Safari penyemak imbas peribadi selamat.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda tidak boleh mempercayai Apple dengan data anda. Pertama, Apple adalah rakan kongsi program PRISM NSA, yang bermaksud ia secara bebas menyerahkan maklumat ke pengawasan pemerintah.

Ia juga telah ditangkap mengimbau kononnya “dipadam” data penyemakan Safari dan mengumpul sejarah penyemakan imbas sementara pengguna berada dalam mod peribadi.

Dasar privasi Apple menyatakan bahawa ia mengumpulkan maklumat peribadi berikut dari penggunanya:

 • Nama
 • ID peranti
 • alamat IP
 • Nombor telefon
 • Alamat emel
 • Alamat surat
 • Pilihan kenalan
 • Maklumat lokasi
 • Maklumat kad kredit
 • Maklumat profil media sosial
 • Maklumat mengenai keluarga & kawan-kawan
 • Kandungan yang dikongsi dari produk Apple

Maklumat ini kemudiannya digunakan apabila syarikat itu “dinilai perlu untuk tujuan kepentingan sah yang diikuti oleh Apple”.

Tangkapan skrin dasar privasi Apple

Senarai penuh keadaan di mana Apple menggunakan data anda termasuk:

 • Untuk membantu mewujudkan, mengembangkan dan meningkatkan produk, perkhidmatan, dan pengiklanan dalaman
 • Untuk pencegahan kerugian dan penipuan
 • Pra-menyaring fail yang dimuat naik untuk kandungan haram
 • Untuk membantu pengesahan umur
 • Untuk menghubungi anda mengenai pembelian atau perubahan kepada terma dan syarat
 • Untuk audit dalaman, analisis data, dan penyelidikan dalaman

Terdapat juga beberapa kegunaan yang benar-benar mengejutkan:

“Jika anda memohon kedudukan di Apple atau kami menerima maklumat anda berkaitan dengan peranan yang berpotensi di Apple, kami boleh menggunakan maklumat anda untuk menilai pencalonan anda dan menghubungi anda.”

Ini menunjukkan bahawa jika anda bekerja di Apple atau merancang untuk bekerja di Apple, ia mungkin menggunakan data anda untuk mengamati aktiviti anda.

Ini adalah contoh yang penting tentang betapa pentingnyanya mendesak privasi anda – pada satu ketika walaupun perkara asas seperti pekerjaan anda mungkin bergantung kepadanya.

Safari mempunyai reputasi untuk menjadi lebih peribadi daripada pelayar lain, dan ini tidak sepenuhnya tidak berasas. Jaminan Apple tidak berkongsi maklumat anda dengan pihak ketiga untuk tujuan pemasaran, yang lebih daripada Google. Anda juga boleh menyisih daripada iklan penjejakan Apple pada semua peranti anda.

Ini tidak bermakna bahawa pelacak pihak ketiga tidak boleh mengumpul data anda, walaupun. Penggunaan dalaman data yang meragukan Apple dan data anda kerjasama dengan kerajaan AS semata-mata sepatutnya cukup untuk menghalang anda dari peranti dan platform mereka.

Jika anda menggunakan Safari kami sangat mengesyorkan anda memuat turun penyemak imbas yang lebih peribadi.

Pelayar 4Opera

Logo penyemak imbas Opera

Opera dibina daripada campuran ditutup dan sumber terbuka komponen.

Terima kasih kepada pemasaran yang bijak sebagai “Pelayar VPN”, ramai orang berpendapat bahawa Opera adalah penyemak imbas peribadi. Ini tidak berlaku.

Walaupun tuntutan sebaliknya, penyemak imbas Opera sebenarnya hanya proksi, bukan VPN. Ia juga digodam pada 2016 – mendedahkan maklumat peribadi dan kata laluan pengguna. Opera juga mempunyai beberapa isu bersejarah dengan alamat IP WebRTC yang bocor.

Yang paling penting, dasar privasi Opera mendedahkan pengabaian lengkap untuk privasi asli dan tidak dikenali. Dasar privasi menyatakan bahawa pihak ketiga boleh memproses data pengguna, tetapi memberikan sedikit maklumat mengenai data yang diberikan kepada pihak ketiga atau bagaimana ia diproses.

Walau bagaimanapun, ia menyenaraikan pihak ketiga yang terlibat:

 • Facebook SDK
 • AppsFlyer
 • Platform Iklan DU
 • Yandex AppMetrica
 • Google AdMob
 • MyTarget
 • Brain Outbrain
 • API Geolokasi Google
 • Infra
 • Leanplum

Senarai ini termasuk beberapa syarikat data besar – iaitu Google dan Facebook – serta beberapa syarikat nama tidak ada yang laman webnya tidak berjalan di HTTPS.

Anda tidak boleh percaya syarikat-syarikat ini dengan privasi atau keselamatan data anda. Kebergantungan Opera terhadap pemproses data pihak ketiga ini benar-benar melemahkan sebarang tuntutan yang mungkin perlu privasi.

Pelayar 5UC

Logo UCbrowser

Dibangunkan oleh Kumpulan Alibaba, Pelayar UC adalah penyemak imbas yang sangat popular di negara-negara seperti China, India, dan Indonesia. Ia bahkan mengalahkan Google Chrome di beberapa pasaran ini – namun ia tidak diketahui oleh pengguna di Eropah dan Amerika.

Terdapat banyak bukti bahawa Browser UC tidak sama sekali selamat. Walaupun Kebanyakan pelayar dalam senarai ini melakukan perkara yang meragukan dengan data anda atau membaginya dengan organisasi lain, Pelayar UC menjadikannya mudah untuk penjenayah mendapatkan tangannya.

Jika anda mempunyai pilihan, jangan gunakan Pelayar UC.

Sambungan Pelayar untuk Privasi & Keselamatan

Ilustrasi menunjukkan kebaikan dan keburukan sambungan pelayar.Jika penyemak imbas anda tidak termasuk perlindungan privasi asli seperti penyekatan skrip atau perlindungan pelacak pihak ketiga, terdapat banyak sambungan percuma dan dipercayai yang dapat membantu anda mencapai matlamat yang sama.

Terdapat beberapa sambungan penyemak imbas yang anda tidak boleh dipercayai. Ini termasuk Adblock Plus, yang mengambil wang dari laman web untuk memasukkannya ke dalam senarai putih.

Semua add-ons yang kami cadangkan adalah telus, diselenggarakan oleh komuniti, atau dibangunkan oleh organisasi seperti Yayasan Frontier Elektronik, yang tidak dijalankan untuk keuntungan. Ini bermakna anda boleh mempercayai mereka tidak menjual data anda atau menyerang privasi anda.

Sekiranya anda ingin menggunakan pelanjutan penyemak imbas VPN, lihatlah pilihan utama kami untuk Chrome atau Firefox.

Tidak ada model sempurna untuk privasi dalam talian, jadi anda perlu membuat pendekatan terbaik untuk anda.

Pertimbangkan untuk memuat turun pelanjutan berikut:

Nama Sambungan
Fungsi
uBlock Origin uBlock Origin tidak hanya menyekat iklan, ia juga menghalang pelacak dan tapak web malware. Ia mudah diakses untuk pengguna yang tidak berteknologi tinggi, dan membuat pengalaman penyemakan imbas anda lebih selamat dan lebih peribadi.
HTTPS Di mana-mana sahaja Dipelihara sebagai kerjasama antara Projek Tor dan Electronic Frontier Foundation (EFF), sambungan ini mendorong tapak untuk menggunakan HTTPS di mana mungkin.
Badger Privasi Sambungan lain yang dibangunkan oleh EFF, Badger Privasi mengenal pasti pelacak yang tidak dapat dilihat dan blok secara automatik. Ia direka untuk semudah mungkin untuk pengguna, dan akan menghalang pelacak yang tidak setuju tanpa memerlukan sebarang konfigurasi manual.
Decentraleyes Bukan luar biasa untuk tapak web untuk memasukkan fail yang dihos oleh CDN pihak ketiga (Rangkaian Pengiriman Kandungan). Kerana laman web sangat bergantung pada sumber-sumber ini, banyak halaman tidak akan dipaparkan dengan betul jika mereka disekat. Decentraleyes membantu anda mengelakkan pihak ketiga ini sambil menghalang laman-laman ini daripada melanggar.
Cookie AutoDelete Pelanjutan ini secara automatik akan memadamkan kuki apabila anda menutup tab.
uMatrix uMatrix adalah firewall yang membolehkan anda menukar semua jenis sambungan yang dibuat atau dimatikan oleh penyemak imbas anda pada halaman web. Ini termasuk Javascript, cookies, dan plug-in.
NoScript Ini adalah pelanjutan Firefox yang menghalang Javascript, Java, Flash, dan pemalam lain daripada berjalan kecuali anda berada di laman web yang dipercayai. Tambahan ini menjadikan Firefox lebih peribadi dan selamat, dan disokong oleh orang-orang seperti Edward Snowden.
Bunglon Dibangunkan untuk Firefox, Chameleon adalah spufer pengguna ejen sumber terbuka yang memberikan laman web dan maklumat pengesan rawak untuk menjadikannya lebih sukar bagi mereka menjejaki anda di antara laman web yang berbeza.
CanvasBlocker Pelanjutan ini menyekat API Javascript, salah satu daripada banyak cara laman web dapat mengenali anda melalui penyemak imbas anda. Perlu diperhatikan bahawa menyekat beberapa API boleh membuat anda menonjol dari orang ramai bahkan lebih daripada membenarkan mereka.
Jejak Trace direka untuk memerangi pelbagai teknik cap jari yang canggih berdasarkan audio, WebGL, WebRTC, penjejakan agen pengguna, cap jari perkakasan, dan banyak lagi.

Sambungan penyemak imbas boleh membantu melindungi privasi anda jika dipilih dengan betul. Adalah penting untuk mengetahui tentang tips keselamatan berikut:

 1. Berhati-hati dengan sambungan yang anda pilih. Pelanjutan penyemak imbas yang dimuat turun dari sumber atau pemaju yang tidak boleh dipertikaikan boleh dimuatkan dengan skrip pengintip spyware dan data. Sentiasa lakukan penyelidikan anda sebelum memuat turun sambungan penyemak imbas – terutamanya yang percuma – walaupun mereka mempunyai penarafan yang tinggi.
 2. Jangan bebankan penyemak imbas anda dengan sambungan (walaupun yang baik). Semakin banyak add-ons atau pelanjutan yang anda pasangkan, semakin mudah bagi pihak ketiga untuk mengenali anda secara online. Ini kerana proses yang dipanggil cap jari penyemak imbas, yang mana kita meliputi lebih terperinci dalam bab seterusnya. Singkatnya, lebih banyak disesuaikan dengan penyemak imbas anda, semakin banyak anda akan menonjol dari orang lain dalam talian.

Kompromi terbaik adalah memilih satu lanjutan yang dipercayai untuk setiap elemen privasi yang paling penting untuk anda. Ini mungkin bermakna satu pelanjutan untuk menyekat iklan, dan satu lagi untuk menyekat skrip pelacakan atau CDN.

Cuba untuk tidak memilih sambungan dengan utiliti yang bertindih, dan berpegang kepada dua atau tiga keseluruhan.

Sekiranya anda mempunyai banyak keutamaan privasi yang berlainan, pendekatan yang berguna mungkin penyepadaran penyemak imbas, yang akan kami pelajari secara terperinci kemudian dalam panduan ini.

Apa itu Sidik Jari Penyemak Imbas?

Peranti anda menyediakan laman web yang anda lawati dengan maklumat terperinci tentang anda sistem operasi, pelayar, dan perkakasan. Bersama-sama, maklumat ini boleh digunakan untuk membuat “cap jari” unik. Penggunaan data ini untuk mengenal pasti dan menjejaki pengguna dikenali sebagai sidik jari pelayar.

Pihak berkuasa, pengiklan, dan penjejak boleh menggunakan teknik cap jari atau teknik “fingerprinting” untuk jejak aktiviti anda di seluruh web.

Ilustrasi cap ibu jari, menunjukkan cap jari pelayar.

Kebanyakan maklumat yang dimasukkan dalam cap jari pelayar anda tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, apabila maklumat ini disusun bersama, ia boleh digunakan untuk mengenal pasti anda dengan ketepatan yang membimbangkan. Setelah dipasang, cap jari digital anda secara konsisten tepat.

Dengan perkembangan terbaru dalam sidik jari silang pelayar, teknik kini mampu berjaya mengenal pasti pengguna 99% masa. Ini bermakna walaupun anda menggunakan banyak langkah berjaga-jaga privasi – termasuk menggunakan kuki VPN dan menyekat – penjejak masih boleh menggunakan cap jari anda untuk mengenal pasti semula dan mencipta semula peranti anda setiap kali anda melawat tapak web.

Sidik jari audio adalah satu lagi kaedah cap jari yang muncul, yang menguji sifat-sifat audio-stack mesin anda untuk memberikan maklumat yang lebih dikenal pasti.

Jika anda tidak mengambil langkah untuk mengaburkannya, cap jari pelayar anda akan termasuk:

 • Jenis peranti
 • Nama OS & versi
 • Nama penyemak imbas & versi
 • Nama enjin & versi
 • alamat IP
 • Geolokasi
 • ISP
 • Tarikh sistem & masa
 • Cap jari kanvas
 • Bahasa
 • Konfigurasi pembesar suara
 • Bilangan mikrofon
 • Bilangan Webcam
 • Nama kad graf & pemandu
 • Membina CPU
 • Status Bateri
 • Pergerakan peranti
 • Kaedah menunjuk peranti
 • Nombor & nama fon pada peranti
 • Pelanjutan penyemak imbas
 • Sama ada Cookies diaktifkan atau tidak
 • Sekiranya perlindungan penjejakan hadir
 • Sekiranya WebRTC diaktifkan
 • Maklumat mengenai WebGL
 • Resolusi dan orientasi skrin
 • Saiz tetingkap penyemak imbas
 • Sama ada penyemak imbas dilog masuk ke laman web yang popular *
 • Maklumat dari Flash, JavaScript, dan Active X

* Termasuk Amazon, Craigslist, Dropbox, Expedia, Facebook, Github, Google, YouTube, Instagram, PayPal, Pinterest, Spotify, Tumblr, Twitch, Twitter, VKontakte.

Setelah dirujuk silang, semua maklumat ini boleh dibawa bersama untuk membentuk profil unik setiap pengguna web.

Anda boleh melawati deviceinfo.me untuk mendapatkan maklumat penuh tentang semua maklumat yang terdapat di laman web dan kuki yang dimuatkan dapat dilihat tentang anda.

Bagaimana untuk Mencegah Sidik Jari Penyemak Imbas

Sekiranya anda ingin menjadi orang yang tidak dikenali dalam talian, anda mahu kelihatan seperti itu seberapa banyak pengguna lain yang mungkin.

Laman web seperti AmIUnique atau Panopticlick boleh memberi anda idea bagaimana unik cap jari anda.

Perkhidmatan ini sangat bagus untuk mendapatkan idea bagaimana cap jari pelayar yang berkuasa, tetapi anda tidak boleh menggunakannya sebagai jawapan pasti untuk sama ada anda boleh cap jari. Mereka akan membandingkan penyemak imbas anda ke sampel data yang berbeza, lebih ketinggalan zaman, dan tidak akan sentiasa 100% tepat.

Nasib baik, kebanyakan penyemak imbas swasta yang disyorkan yang disebut dalam panduan ini termasuk beberapa tahap perlindungan terhadap sidik jari pelayar. Pelayar ini cuba membuat anda menonjol sesedikit mungkin dengan hanya menafikan pelacak maklumat yang mereka inginkan.

Perlu diingati bahawa memberi penjejak tiada maklumat sama sekali bahkan lebih dikenali daripada mendedahkan sesuatu yang agak biasa. Di samping itu, setiap pelanjutan yang anda pasangkan membuatkan anda menonjol dari keramaian lebih sedikit, dan menjadikannya mudah bagi pengesan untuk mengenali anda.

Atas sebab ini, menggunakan Safari pada iPhone Apple sebenarnya salah satu cara terbaik untuk mengalahkan cap jari, kerana konfigurasi iPhone cenderung sangat serupa. Terdapat perdagangan yang jelas untuk menggunakan iPhone, walaupun: anda akan menyerahkan Apple data peribadi anda sebaliknya.

Menggunakan pelayar yang berfokus pada privasi dengan hanya beberapa tambahan yang dipilih dengan baik adalah kaedah terbaik untuk meminimumkan risiko cap jari penyemak imbas tanpa memberikan apa-apa bentuk privasi.

Apakah Pemisah Penyemak Imbas?

Pengguna melemahkan privasi dalam talian mereka dengan berulang kali log masuk ke beberapa akaun dalam pelayar yang sama. Ini membolehkan laman web untuk membina profil yang lebih terperinci daripada anda, dan bahkan membolehkan mereka mengaitkan tabiat melayari dalam talian anda identiti kehidupan sebenar anda.

Pemisahan pelayar adalah apabila anda menggunakannya pelayar web yang berbeza untuk pelbagai jenis aktiviti dalam talian. Ini membolehkan anda menyimpan aktiviti yang berlainan dan menyesuaikan setiap penyemak imbas kepada model ancaman yang berbeza.

Persediaan contoh untuk pemisah penyemak imbas ialah:

 • Pelayar 1 (cth. Firefox): masuk ke akaun dalam talian anda. Digunakan untuk mengakses apa-apa yang memerlukan kata laluan dan tidak ada yang lain.
 • Pelayar 2 (cth. Firefox Focus): sediakan memadamkan semua kuki dan sejarah selepas setiap sesi. Digunakan untuk melayari umum.
 • Pelayar 3 (cth. Tor): ditubuhkan untuk privasi dan tanpa nama.

Sekiranya anda mahukan privasi yang terbaik, pertimbangkan untuk menggunakan pelayar yang berbeza untuk aktiviti yang berlainan.

‘Mod Penjelajahan Pribadi’ Akan Menjadikan Anda Swasta?

Pelayaran Peribadi atau mod ‘Penyamaran’ akan mengubah cara penyemak imbas anda bertindak, sama ada anda menggunakan Google Chrome, Firefox, Safari, atau penyemak imbas lain – tetapi ia tidak akan mengubah cara komputer lain berkelakuan.

Petikan skrin mod inkognito google chrome

Apabila anda menyemak imbas dalam tetingkap normal, penyemak imbas web anda akan menyimpan data tentang sejarah penyemakan imbas anda secara tempatan. Data ini termasuk:

 • Laman web dikunjungi
 • Kuki
 • Borang data
 • Muat turun sejarah
 • Carian
 • Halaman web cache

Sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke komputer dan penyemak imbas anda mungkin tersandung maklumat ini kemudian.

Apabila anda mendayakan mod Pelayaran Swasta – juga dikenali sebagai Mod Inkognito – penyemak imbas web anda tidak menyimpan maklumat ini. Sesetengah data, seperti kuki, boleh disimpan untuk tempoh sesi penyemakan imbas peribadi dan kemudian dibuang segera apabila tetingkap penyemak imbas ditutup.

Mod penyemakan persendirian menghalang anda meninggalkan jejak yang jelas pada komputer anda. Ia juga menghalang laman web daripada menggunakan cookies untuk mengesan lawatan anda. Walau bagaimanapun, penyemakan imbas anda tidak sepenuhnya peribadi atau tanpa nama apabila menggunakan mod penyemakan imbas peribadi.

Penjelajahan peribadi atau ‘mod Inkognito’ hanya memberi kesan kepada komputer anda. Ia tidak akan memberitahu komputer lain, pelayan, atau penghala untuk melupakan sejarah penyemakan imbas anda. Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) anda akan masih boleh melihat semua laman web yang anda lawati. Sekiranya lalu lintas anda melalui rangkaian korporat atau sekolah, majikan atau sekolah anda masih boleh melihat aktiviti anda.

Untuk meringkaskan, mod penyemakan imbas peribadi akan:

 • Padamkan sejarah anda selepas anda selesai sesi
 • Padamkan sebarang kuki atau data tapak pada akhir sesi
 • Tidak menyimpan sebarang maklumat bentuk kepada penyemak imbas

Mod penyemakan imbas peribadi tidak akan:

 • Menyembunyikan sepenuhnya aktiviti atau identiti anda dari tapak web yang anda lawati
 • Sembunyikan aktiviti anda dari ISP anda
 • Cegah semua rekod aktiviti anda daripada disimpan di komputer anda
 • Sembunyikan aktiviti anda dari sekolah atau majikan anda

Manfaat utama mod penyemakan imbas peribadi adalah bahawa ia akan membiarkan anda melayari internet tanpa meninggalkan kesan yang jelas dari aktivitas anda di pelayar itu sendiri. Ia juga membolehkan anda mengakses laman web seperti Google atau YouTube tanpa login ke akaun Google anda.

Mod persendirian tidak akan membuat anda tanpa nama, dan sesetengah data masih boleh disimpan di komputer anda.

Jika anda ingin menjadi benar-benar peribadi, anda harus menggunakan penyemak imbas yang berfokus pada privasi bersama VPN yang boleh dipercayai.

  Cara Pasang VPN pada Android