Dalam panduan ini, kami melihat 10 negara di mana VPN adalah menyalahi undang-undang atau terhad, serta 17 negara lain dengan undang-undang yang ketara menjejaskan kebebasan digital pengguna.

ilustrasi peta dunia.

PENAFIAN: Walaupun panduan ini telah diteliti dengan teliti, kami bukan profesional undang-undang dan tidak dapat menjamin bahawa maklumat ini adalah tepat. Sekiranya anda ingin menjelaskan undang-undang VPN atau undang-undang khusus mana-mana negara, dapatkan nasihat undang-undang profesional.

Contents

Adakah VPN Undang-undang?

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) sah digunakan hampir di mana-mana di dunia. Selain melindungi pengguna dari pengawasan kerajaan, mereka membantu untuk menghalang penapisan, memotong sekatan geografi, dan tetap selamat di rangkaian WiFi awam.

Kesahihan menggunakan VPN akan bergantung kepada negara yang anda berada secara fizikal.

Walau bagaimanapun, undang-undang dan sekatan yang mengelilingi aktiviti dalam talian sering menjadi samar-samar atau mengelirukan.

Di dalam panduan ini, kami meliputi 27 negara yang paling terhad secara digital dan undang-undang berkaitan mereka mengenai penggunaan, penapisan dan pengawasan VPN.

Kami menyiasat undang-undang dan sekatan VPN di seluruh dunia dan mendapati bahawa VPN adalah sah di mana-mana di dunia kecuali di dalam 10 negara yang lebih rumit.

Jika negara anda tidak disebutkan di bawah, VPN sempurna di sana.

Kami juga menemui undang-undang yang sangat membataskan kebebasan digital 17 negara lain.

Negara-negara ini ditunjukkan di bawah dalam jadual kami di sekatan hak VPN dan hak digital, dengan setiap nama negara yang menghubungkan kepada analisis yang lebih mendalam mengenai undang-undang dan peristiwa khusus mengenai hak digital.

Serta membaca panduan ini, juga masuk akal untuk membiasakan diri dengan undang-undang tempatan negara anda dan Persatuan Lima Mata, Sembilan Mata dan 14-Mata.

Ini adalah perjanjian perkongsian data antarabangsa yang melihat negara-negara yang paling berkuasa di dunia lulus data peribadi dan aktiviti dalam talian antara mereka sendiri, bahkan membantu dalam pendakwaan pengguna internet melintasi sempadan.

Sekiranya anda berada di UK, AS, Australia, Kanada atau New Zealand, VPN adalah sah di sisi undang-undang.

Yang berkata, negara-negara ini sering mempunyai undang-undang pengawasan dan pengekalan data yang menggangu yang mungkin patut dipertimbangkan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ini dalam panduan kami ke bidang kuasa VPN.

Tidak kira lokasi anda, menggunakan VPN untuk tujuan menyalahi undang-undang adalah menyalahi undang-undang di mana-mana, walaupun apa yang dianggap haram di satu negara mungkin sah di sisi lain.

Di mana VPN tidak sah atau terhad?

Peta menunjukkan di mana VPN adalah haram atau terhad

10 negara paling terhad

Negara
Status VPN
Blok Media Sosial
Penapisan
Pengawasan
Belarus Tidak sah Sederhana Luas Luas
China Terhad Luas Luas Luas
Iran Terhad Sederhana Luas Luas
Iraq Tidak sah Sederhana Sederhana Minor
Korea Utara Tidak sah Luas Luas Luas
Oman Terhad Minor Luas Sederhana
Rusia Terhad Sederhana Luas Sederhana
Turki Terhad Sederhana Luas Luas
Turkmenistan Tidak sah Luas Luas Luas
UAE Terhad Sederhana Luas Sederhana

Jadual merangkumi kesahan VPN dan pelanggaran hak digital dalam 10 negara yang paling terhad

Kunci: Negara-negara dalam jadual ini dilabel sesuai untuk setiap kategori, dengan ‘luas’ menjadi yang terkuat, diikuti oleh ‘sederhana’ dan ‘kecil’.

Sebagai contoh, negara yang dilabelkan sebagai ‘luas’ dalam ruangan penapisan mempunyai banyak undang-undang dan amalan yang berkaitan, sementara negara yang dilabel ‘sederhana’ hanya akan mempunyai beberapa. Negara yang dilabel ‘kecil’ akan mempunyai bilangan yang rendah, tetapi masih cukup untuk menjejaskan hak pengguna.

1Belarus

VPN adalah tidak sah di Belarus.

Belarus telah menyekat VPN kerana ia melihat mereka sebagai kaedah untuk melemahkan undang-undang. Tor, yang membolehkan komunikasi tanpa nama dan akses ke Web Gelap, juga telah disekat di Belarus sejak 2016.

Pada bulan Februari 2015, Kementerian Komunikasi negara menetapkan secara khusus terhadap perkhidmatan tanpa nama seperti VPN. Walau bagaimanapun, adalah tidak jelas berapa banyak keupayaan yang dimiliki oleh kerajaan untuk meluaskan pasaran VPN.

Terdapat denda yang tidak ditentukan untuk sesiapa yang ditangkap menggunakan VPN di Belarus.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Akta 2007 yang mengawal Peraturan Pemakaian Kelab Komputer dan Kafe Internet bermakna bahawa untuk mematuhi perkhidmatan keselamatan, pemilik kafe internet di Belarus mesti menyimpan rekod identiti pelanggan mereka dan sejarah carian web mereka.
 • Undang-undang Media Massa 2009 menghalang semua tapak domestik dan antarabangsa yang gagal mendaftar dengan Kementerian Penerangan Belarus.
 • Pada tahun 2012, kerajaan memperkenalkan undang-undang yang menyekat akses ke laman web asing. Mereka yang mengakses tapak yang disekat di Belarus menghadapi denda berpotensi $ 120. Ia mungkin tidak terdengar melampau, tetapi bagi kebanyakan orang Belarusians $ 120 hampir setengah tahun gaji.

Undang-undang yang sama ini mengharuskan semua penyedia internet di Belarus untuk mendaftarkan laman pengguna dan penyensor pada senarai hitam kebangsaan, yang merangkumi laman web dengan kandungan pornografi dan “pelampau”.

 • Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai di Belarus kini sering menyekat laman web lain, seperti agensi berita bebas seperti Nasha Niva.
 • Pindaan kepada Undang-undang Media Massa pada 2023 memberi Kementerian Penerangan di Belarus sepenuhnya kawalan ke atas semua sumber dalam talian, dan mengarahkan semua pemilik kandungan untuk menyemaknya untuk fitnah atau maklumat palsu.
 • Pindaan kepada undang-undang Mass Media juga mengharamkan pengguna yang menyumbang kepada media asing tanpa akreditasi khas dari Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri Belarussian.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

2China

Seorang wanita meletakkan bunga pada tanda pejabat Google di China

China, 2010. Google menutup laman webnya di negara ini berikutan pertikaian mengenai penapisan dengan kerajaan. Kredit: Hak Wenn / Alamy

Hanya VPN yang diluluskan kerajaan yang sah di China.

Penyedia VPN perlu mendapatkan kelulusan tegas dari Parti Komunis China sebelum mereka boleh beroperasi di negara ini. Ini sering melibatkan persetujuan terhadap syarat-syarat yang menjejaskan tujuan VPN, seperti pembalakan, menjadikannya sia-sia apabila ia berkaitan dengan privasi.

Menggunakan VPN “tanpa kebenaran” di China boleh menyebabkan denda sehingga 15,000 yuan (kira-kira $ 2,200).

Ramai orang masih mahu menggunakan VPN di China walaupun ini. Jika ini terpakai kepada anda, kami mengesyorkan anda melawat panduan kami ke VPN terbaik untuk China .

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Menurut Freedom House, Pindaan 2015 ke Kanun Jenayah memperkenalkan masa penjara sehingga tujuh tahun untuk mereka yang didapati bersalah menyebarkan ‘maklumat salah’ di media sosial. Tidak jelas apa yang dianggap sebagai ‘maklumat salah’, yang bermaksud bahawa pihak berkuasa boleh membenarkan penangkapan tidak adil.
 • Undang-undang Antiterrorisme 2015 melarang pengguna China menyebarkan maklumat atau imej mengenai tindakan pengganas melalui media sosial. Ia menyatakan bahawa pekerja syarikat mesti memadamkan kandungan pengganas untuk mengelakkan tahanan dan memberi tekanan kepada syarikat swasta untuk menyerahkan data pengguna kepada pihak berkuasa China.
 • Undang-undang Keselamatan Siber 2023 memperkuat kewajipan syarikat internet untuk memastikan pengguna didaftarkan di bawah nama sebenar mereka, dan data pengguna itu disimpan di dalam negara.
 • Undang-undang Cybersecurity memerlukan syarikat internet Cina untuk membantu pihak berkuasa dengan penyiasatan atau risiko kehilangan lesen mereka.
 • Undang-undang Cybersecurity juga mengesahkan peranan Pentadbiran Cyberspace of China (CAC) yang bertanggungjawab untuk menguatkuasakan undang-undang yang berkaitan dengan telekomunikasi dan aktiviti dalam talian.
 • Pentadbiran Cyberspace of China (CAC) bertanggungjawab untuk memantau kandungan dan tingkah laku dalam talian, dan terus memperkenalkan undang-undang baru yang mempengaruhi pengguna dalam talian aktiviti.

Pada 2023, CAC memperkenalkan 176 peraturan baru mengenai tingkah laku dalam talian di China.

 • Apa-apa aktiviti dalam talian yang dilihat akan menentang kepentingan PKC mungkin akan menyalahi undang-undang di China. Garis penapisan penapisan yang ditubuhkan oleh CCP China sangat rahsia, sementara kod jenayah sering digunakan untuk mewajarkan menghantar individu ke penjara.
 • China secara luas dianggap sebagai pemimpin dalam pengawasan dan teknologi penapisan, dan banyak yang prihatin tentang pengekalan teknologi ini ke negara-negara lain.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

3Iran

Hanya VPN yang disetujui oleh kerajaan yang sah di Iran.

Iran telah menyekat VPN tanpa izin sejak 2013, sementara VPN yang disokong banyak dipantau. Penalti untuk menggunakan VPN yang tidak dibenarkan di Iran adalah sehingga satu tahun penjara.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Jenayah Komputer 2009 menghukum pengguna kerana mengintip, menggodam, cetak rompak dan phishing, dan mengkritik penyebaran “kandungan lucah” di Iran.
 • Dasar dan Tindakan 2023 Mengenai Pertubuhan Aplikasi Pemesejan Media Sosial menyatakan bahawa aplikasi pemesejan asing mesti memindahkan pusat data mereka di dalam Iran dan mematuhi undang-undang domestik.
 • Freedom House melaporkan pada tahun 2023 bahawa puluhan ribu laman web kini disekat oleh pihak berkuasa di Iran, meninggalkan rakyat tanpa pilihan tetapi menggunakan alat seperti VPN untuk mengakses kandungan yang disekat.

Antara laman web yang terhad di Iran adalah mereka yang terdiri daripada kumpulan hak asasi manusia, gerai berita asing dan kumpulan pembangkang politik.

 • Laman web domestik dan asing juga berharga berbeza untuk menggalakkan pengguna mengakses hanya kandungan yang disandarkan negeri, tempatan. Mereka yang mengakses tapak yang diluluskan di Iran menerima diskaun 50%.
 • Pihak berkuasa kini meningkatkan penglibatan mereka sendiri dengan alat pencegah penangkapan seperti MTProto, yang menggunakan infrastruktur teknikal Kementerian Teknologi Maklumat Komunikasi Iran.
 • Disebabkan oleh penglibatan kerajaan dengan alat pemencilan penapisan ini, pengguna kini tidak dapat mengetahui sama ada data yang dihantar melalui aplikasi ini selamat, atau sedang dilihat dan disimpan oleh kerajaan Iran.
 • Iran menyekat syarikat internet domestik dari hosting laman web yang diharamkan pada 8 Oktober 2023. Ini bermakna laman web yang diharamkan mesti berpindah ke syarikat hosting asing supaya dapat diakses.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

4Iraq

VPN adalah haram di Iraq.

VPN telah diharamkan di Iraq sejak 2014. Kerajaan mendakwa larangan ini adalah untuk memastikan organisasi pengganas, terutamanya ISIS, daripada mempengaruhi orang ramai melalui media sosial.

ISIS tidak lagi beroperasi di Iraq, tetapi undang-undang penapisan keras negara masih wujud.

Pegawai kerajaan di Iraq menggunakan VPN juga, walaupun ‘tidak ada pengecualian’ sebagai peraturan rasmi.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Jenayah Teknologi Maklumat [Draf] 2023 menghukum pengkritik kerajaan dalam talian di Iraq dengan hukuman penjara yang keras seperti penjara seumur hidup.
 • Amnesty International telah mengkritik perkataan luas undang-undang baru ini.

  Undang-undang melarang tindakan yang melemahkan “kemerdekaan, kedamaian dan keamanan politik, ketenteraan dan kepentingan ekonomi Iraq” yang dengan mudah dapat merangkumi apa-apa bentuk pihak berkuasa ungkapan dalam talian tidak bersetuju dengan.

 • Walaupun Iraq mempunyai beberapa undang-undang yang secara langsung merujuk penapisan, negara itu sering melakukan penutupan internet. Salah satu sebab yang sering disebut oleh kerajaan untuk ini adalah untuk mengelakkan penipuan pelajar semasa musim ujian, walaupun ini tidak mungkin.
 • Pada tahun 2023, Amnesty International melaporkan bahawa pihak berkuasa telah menutup internet di Iraq untuk menghalang perkongsian video atau imej yang menunjukkan keganasan negara terhadap penunjuk perasaan di media sosial.
 • Media sosial di Iraq sering dihadapi, seperti pada tahun 2014, dan paling baru semasa protes anti-kerajaan pada 2 Oktober 2023.
 • Sehingga 3 Oktober 2023, pihak berkuasa Iraq telah melaksanakan penutupan internet lengkap yang menjejaskan 75% penduduk negara ini. Ini adalah hasil daripada protes anti-kerajaan.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

5North Korea

VPN adalah haram di Korea Utara.

Tiada media asing dibenarkan sama sekali di Korea Utara, jadi tidak menghairankan bahawa VPN adalah haram. Penalti untuk penggunaan VPN tidak diketahui kerana Korea Utara begitu rahsia.

Internet di negara ini juga sangat disensor, dengan diplomat asing dilarang menggunakannya.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

6Oman

Hanya VPN yang dibenarkan oleh Kesultanan yang sah di Oman.

Sejak 2010, Oman telah mengharamkan semua VPN kecuali yang dibenarkan oleh Kesultanan. Pengecualian ini hanya digunakan untuk kegunaan korporat di Oman – tambahnya, mereka mesti dipohon dan log disimpan.

Penggunaan VPN peribadi adalah haram di Oman untuk mengelakkan usaha untuk memintas penapisan. Percubaan untuk memintas undang-undang ini boleh dihukum dengan denda $ 1,300.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Akta Telekomunikasi 2002 melarang pemantauan telekomunikasi di Oman, kecuali terdapat pelanggaran “ketenteraman awam atau moral atau pelanggaran hak orang lain”.
 • Kata-kata berkaitan Undang-undang Telekomunikasi luas, bermakna ia boleh digunakan untuk membenarkan penangkapan tidak adil oleh pihak berkuasa.
 • Undang-undang yang sama menubuhkan Pihak Berkuasa Pengawalseliaan Telekomunikasi di Oman. TRA berkomitmen untuk “mengawal dan mengekalkan perkhidmatan telekomunikasi” Oman dan menguatkuasakan Akta Telekomunikasi.
 • Kritikan Sultan Qaboos dilarang sepenuhnya di Oman, menghalang perkembangan media bebas yang benar-benar bebas.

Kedai media yang tidak dikendalikan oleh kerajaan diketahui menerima wang dari kerajaan Oman dan mengamalkan penapisan sendiri.

 • Sekiranya kedai tidak menyensor sendiri, mereka berisiko tersekat, ditutup atau mempunyai lesen mereka dibatalkan oleh pihak berkuasa, manakala wartawan boleh menghadapi pendakwaan.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

7Russia

Seorang penunjuk perasaan berarak melawan penapisan internet yang semakin meningkat, memegang tanda yang berbunyi: anda tidak akan mematikan internet.

Moscow, Russia. 10 Mac, 2023. Seorang pemangku perjuangan menentang penapisan internet yang semakin meningkat, memegang tanda yang berbunyi “anda tidak akan mematikan internet.” Kredit: Elena Rostunova

Hanya VPN yang diluluskan kerajaan yang sah di Rusia.

Pengharaman VPN yang tidak diluluskan di Rusia sepatutnya menghalang akses kepada “kandungan yang menyalahi undang-undang.” ISP Rusia menguatkuasakan larangan VPN, menyekat laman web yang menawarkan perkhidmatan mereka.

Hukuman untuk menggunakan VPN yang tidak diluluskan di Rusia adalah 300,000 RUB ($ 5,100) untuk pengguna dan 700,000 RUB ($ 12,000) untuk pembekal perkhidmatan.

Sekiranya anda melancong ke Rusia dan perlu menggunakan VPN, kami mengesyorkan anda melawat panduan kami ke VPN terbaik untuk Rusia.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Pindaan 2016 terhadap Undang-undang Yarovaya memperkenalkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun untuk menyokong atau menganjurkan “keganasan” dalam talian. Kata-kata yang luas meninggalkan undang-undang terbuka untuk penyalahgunaan oleh pegawai-pegawai Rusia yang boleh menentukan apa yang dianggap sebagai “keganasan.”
 • Di bawah Undang-undang Yarovaya, menghasut panggilan kepada ekstremisme dalam talian boleh mendarat di penjara sehingga lima tahun, sambil menghasut kebencian dapat membuat anda sampai 6 tahun.

  Di Rusia, “ekstremisme” merangkumi penghinaan maruah negara, propaganda keistimewaan dan pembenaran awam terhadap keganasan. Istilah-istilah ini luas dan terbuka kepada penyalahgunaan oleh pihak berkuasa Rusia.

 • Rang Undang-undang Berita Palsu 2023 telah disahkan menjadi undang-undang pada bulan Mac dan melarang pengedaran ‘berita palsu’ dalam talian oleh media digital dan laman web lain. Mereka yang didapati bersalah boleh didenda sehingga 400,000 rubel ($ 6,000).
 • Roskomnadzor (pengawas telekomunikasi Rusia) mengeluarkan permintaan takedown kepada mereka yang menangkap berita palsu ‘dalam talian. Ini mesti dipatuhi oleh ‘dengan serta-merta’, biasanya dalam masa 24 jam.
 • Rang Undang-undang Penghinaan Internet 2023 menghina menghina Putin dan pihak berkuasa Rusia, serta mengeposkan kandungan dalam talian yang menunjukkan “tidak menghormati masyarakat, kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan Rusia.”
 • Hukuman kerana melanggar Undang-undang Insults Internet adalah denda sehingga 100,000 rubel ($ 1,570) atau hukuman penjara sehingga 15 hari.
 • Rang Undang-Undang Internet Berkuasa 2023 merumuskan rancangan Rusia untuk mewujudkan internet domestik. Ini telah digambarkan sebagai langkah keselamatan yang diperlukan dalam negara-negara seperti AS memotong mereka dari internet.
 • Ramai yang mengesyaki bahawa Rang Undang-Undang Internet Kerajaan telah diluluskan untuk meningkatkan keupayaan kerajaan untuk menindas perbezaan pendapat.
 • Kerajaan Rusia bertujuan untuk mengarahkan semua trafik internet di dalam negeri dalam beberapa tahun akan datang. Jika ini berjalan seperti yang dirancang, pengguna akan meningkatkan risiko pemantauan, pengawasan dan penapisan kerana penggunaan pemeriksaan Deep Packet (DPI) kerajaan. DPI kini digunakan oleh China sebagai alat penyekat berkesan dan untuk melakukan penapisan massa.
 • Rusia menyekat sejumlah besar laman web termasuk aplikasi pesanan Telegram. Telegram disekat di Rusia kerana syarikat enggan menyerahkan kunci penyulitan kepada pihak berkuasa. Ramai pengguna di seluruh Rusia terus mengakses Telegram melalui penggunaan VPN.
 • Tapak pembangkang politik, kandungan LGBTQ dan laman web yang merangkumi konflik Rusia dengan Ukraine adalah contoh lain dari laman web yang disekat di Rusia.
  VPN yang menyimpan log? Kebenaran Mengenai Dasar Pembalakan VPN (90+ Diuji)

Kembali ke Jadual Paling Terhad

8Turkey

Seorang wanita berteriak ke dalam megaphone sebagai sebahagian daripada siaran akhbar semasa bantahan terhadap pengenalan penapisan kandungan Tukey

Istanbul, Turki. 15 Mei 2011. Siaran akhbar semasa bantahan terhadap keputusan kerajaan untuk memperkenalkan penapisan kandungan. Kredit: Evren Kalinbacak

VPN adalah sah di Turki, tetapi penggunaannya adalah terhad.

Kerajaan Turki telah menyekat penggunaan VPN sejak 2016, membenarkan tindakan keras yang diperlukan untuk melindungi keselamatan negara dan untuk “memerangi keganasan”. Tor juga disekat di Turki pada 2016 bersama 10 penyedia VPN.

Sebagai pengawas di Turki telah mencatat, seringkali orang kritikal terhadap kerajaan yang akhirnya dihukum dan ditapis oleh pihak berkuasa.

Jika anda memerlukan VPN sebelum melawat negara, anda boleh membaca panduan kami untuk VPN terbaik untuk Turki.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Pada bulan November 2011, Pihak Berkuasa Teknologi Maklumat dan Komunikasi Turki (BTK) memperkenalkan sistem penapisan internet yang baru, projek “Secure Use of the Internet”. Ini memberi pelanggan internet pilihan profil untuk mengakses internet dengan.
 • Pada mulanya, profil ini adalah ‘keluarga,’ ‘standard,’ kanak-kanak ‘atau’ domestik ‘. Namun, selepas protes besar-besaran selepas pelan pengumuman awal, rancangan ini diubah menjadi profil’ keluarga ‘dan’ anak ‘pilihan. Jika dipilih, ini secara automatik memohon senarai putih yang ditentukan oleh BTK, menyekat kandungan yang tidak disetujui kerajaan.
 • Pindaan 2014 kepada Undang-undang mengenai Perkhidmatan Perisikan Negeri dan Pertubuhan Perisikan Negara memberi Agensi Perisikan Kebangsaan Turki hak untuk mengakses semua data komunikasi peribadi dan perniagaan tanpa perintah mahkamah.
 • Undang-undang Perkhidmatan Perisikan juga memberikan imuniti agen-agen Turki dari pendakwaan jika mereka melakukan sebarang tingkah laku yang melanggar undang-undang semasa menjalankan tugas mereka.
 • Pelaporan tindakan Pertubuhan Perisikan Kebangsaan Turki juga dilarang, dan wartawan boleh dipenjara sehingga sembilan tahun jika mereka menerbitkan bahan bocor dari sumber-sumber risikan.
 • Undang-undang 2016 mengenai Peraturan Kandungan yang Dihantar di Internet (a.k.a Akta Internet) melarang pemfitnah pengasas Republik Turki, Mustafa Kemal Ataturk.
 • Akta Internet juga membawa kepada penyekatan Wikipedia pada 2023 untuk menghalang pengguna mengakses laman memetik penglibatan Turki dalam konflik Syria.
 • Tapak dan kandungan boleh disekat di Turki di bawah Akta Internet jika mereka dianggap “ancaman kepada keselamatan negara.” Ini boleh ditafsirkan mengikut kehendak kerajaan, dan telah digunakan untuk menyensor laman berita bebas.
 • Akta Internet juga memerlukan penyedia hosting dan akses di Turki untuk memastikan semua lalu lintas data sehingga satu tahun.
 • Undang-undang Anti-Keganasan 2023 menyalahi undang-undang ‘mengesahkan, memuliakan, atau menghasut kaedah atau ancaman ganas’ di Turki untuk ‘propaganda organisasi pengganas’. Undang-undang ini juga menyokong Negara Kekal Kecemasan tetap seperti menahan suspek tanpa bayaran.

  Kata-kata meluas Undang-undang Anti-Keganasan telah digunakan di Turki untuk menghukum wartawan dan ahli akademik untuk menghina kerajaan. Mereka yang didapati bersalah mengkritik pihak berkuasa boleh menghadapi lima tahun penjara.

 • Pindaan 2023 ke Peraturan Internet menjadikannya satu keperluan bahawa semua penyedia kandungan dalam talian di Turki, dari Netflix ke laman berita bebas, mendapat lesen dari Majlis Radio dan Televisyen Turki (RTÜK).
 • Penyedia kandungan yang tidak mendapat lesen dari wajah RTÜK disekat. Pembekal dengan lesen akan dipantau dan disekat jika mereka menyiarkan apa-apa yang tidak disetujui kerajaan.
 • Laman media sosial seperti Facebook, Twitter dan YouTube juga menghadapi pembentangan di Turki. Facebook dan Twitter sering menerima permintaan untuk menyekat kandungan.
 • Laporan Twitter menunjukkan bahawa ia telah dikeluarkan lebih banyak permintaan takedown dari Turki daripada mana-mana negara lain di dunia.
 • Turki secara tetap menghalang laman-laman LGBTQ dan kandungan berdasarkan alasan kelucuan.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

9Turkmenistan

VPN adalah tidak sah di Turkmenistan.

Turkmenistan mengharamkan VPN pada 2015 untuk menapis media asing. Sebarang penggunaan proksi atau VPN dikesan dan disekat oleh ISP yang dikendalikan oleh negara-negara Turkmenistan, Turkmenet.

Internet Turkmenistan sengaja dibelanjakan untuk menghalang orang daripada menggunakannya, dengan langganan bulanan yang berharga $ 213 untuk 8Kbpsd, lebih daripada gaji purata bulanan negara.

Menggunakan VPN di Turkmenistan boleh membawa denda yang tidak jelas dan saman menakutkan dari Kementerian Keselamatan Negara untuk mempunyai “perbualan pencegahan” .

Undang-undang berkaitan & amalan:

Laman web berita dan media sosial seperti Facebook, Twitter dan YouTube disekat di Turkmenistan.

 • Aplikasi Pemesejan WeChat, Viber dan WhatsApp telah disekat sejak November 2013.
 • Semua aktiviti internet dan surat-menyurat di Turkmenistan dipantau oleh pihak berkuasa.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

10UAE

Hanya VPN yang diluluskan kerajaan adalah sah di UAE.

Emiriah Arab Bersatu hanya membenarkan VPN yang diluluskan kerajaan sejak 2012, semasa Spring Arab. Ini adalah untuk mengelakkan penggunaan perkhidmatan VoIP seperti Skype, WhatsApp dan Facebook.

Penyekatan perkhidmatan VoIP di UAE adalah untuk kedua-dua sebab ekonomi dan politik. Ia bertujuan untuk menggalakkan penduduk tempatan membayar yuran langganan (agak mahal) untuk perkhidmatan telekom tempatan, Etislat dan Du.

Walau bagaimanapun, entiti korporat di UAE dapat menggunakan VPN tanpa batasan.

Jika VPN digunakan untuk melakukan jenayah di UAE, pengguna boleh menghadapi penjara atau denda antara AED 150,000 (kira-kira $ 41,000) dan AED 500,000 (kira-kira $ 136,000).

Bagi mereka yang memerlukan VPN sebelum melancong ke UAE, kami menyusun panduan kami kepada VPN terbaik untuk UAE.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Pindaan 2023 kepada Undang-undang Cybercrime 2012 melarang bahasa yang menyinggung agama, negara, penguasa dan simbol, serta perjudian dalam talian atau pornografi. Undang-undang juga menyalahgunakan internet di UAE untuk memanggil protes.
 • Pindaan 2023 kepada Undang-undang Cybercrime menyalahkan menyatakan “simpati untuk Qatar” dengan masa penjara sehingga 15 tahun bagi mereka yang melakukan.
 • ISP di UAE mesti menyekat dan menapis kandungan dianggap pornografi atau ancaman kepada kuasa negara, serta kandungan yang berkaitan dengan perjudian atau keganasan.

Menyiarkan pendapat sosial, politik atau agama secara dalam talian di UAE sudah cukup untuk menghantar pengguna ke penjara.

 • Perkhidmatan VoIP seperti Skype dan WhatsApp juga diharamkan di UAE.

Kembali ke Jadual Paling Terhad

Negara dengan Sekatan Hak Digital

Negara berikut mempunyai undang-undang pengawasan dan penangkapan dalam talian yang bernilai dipertimbangkan jika anda prihatin tentang privasi dan keselamatan dalam talian anda.

17 negara dengan sekatan hak digital yang ketara

Negara
Status VPN
Blok Media Sosial
Penapisan
Pengawasan
Kemboja Undang-undang Sederhana Luas Luas
Cuba Undang-undang Minor Luas Luas
Mesir Undang-undang Sederhana Sederhana Sederhana
Eritrea Undang-undang Sederhana Sederhana Sederhana
Ethiopia Undang-undang Sederhana Luas Sederhana
Indonesia Undang-undang Sederhana Luas Luas
Kazakhstan Undang-undang Sederhana Luas Sederhana
Malaysia Undang-undang Sederhana Luas Luas
Myanmar Undang-undang Minor Luas Sederhana
Arab Saudi Undang-undang Sederhana Luas Luas
Sudan Undang-undang Sederhana Luas Sederhana
Syria Undang-undang Minor Luas Luas
Thailand Undang-undang Sederhana Luas Luas
Uganda Undang-undang Luas Luas Sederhana
Uzbekistan Undang-undang Sederhana Luas Luas
Venezuela Undang-undang Sederhana Sederhana Sederhana
Vietnam Undang-undang Sederhana Sederhana Sederhana

Satu jadual meringkaskan kesahan VPN dan pelanggaran hak digital di 17 negara terkemuka yang lain

Kunci: Negara-negara dalam jadual ini dilabel sesuai untuk setiap kategori, dengan ‘luas’ menjadi yang terkuat, diikuti oleh ‘sederhana’ dan ‘kecil’.

Sebagai contoh, negara yang dilabelkan sebagai ‘luas’ dalam ruangan penapisan mempunyai banyak undang-undang dan amalan yang berkaitan, sementara negara yang dilabel ‘sederhana’ hanya akan mempunyai beberapa. Negara yang dilabel ‘kecil’ akan mempunyai bilangan yang rendah, tetapi masih cukup untuk menjejaskan hak pengguna.

1Cambodia

VPN sah di Kemboja.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Telekomunikasi 2015 membahayakan merancang aktiviti jenayah atau merosakkan harta benda, menghukum mereka yang melakukan dengan denda hingga KHR40 juta (AS $ 8,800) dan sehingga enam bulan penjara.
 • Undang-undang ini juga menghukum penggunaan, pemasangan atau pembinaan peralatan telekomunikasi yang membawa kepada “ketidakamanan nasional”.
 • Undang-undang ini tidak memberi penjelasan tentang apa yang disebut sebagai “keselamatan negara” dan akibatnya boleh disalahgunakan untuk menghukum pengkritik, wartawan atau aktivis pemerintah.
 • Proklamasi Laman Web dan Kawalan Media Sosial 2023 memerintahkan semua ISP di Kemboja memasang teknologi pengawasan.

Teknologi pengawasan ini membolehkan pihak berkuasa untuk menyekat akaun media sosial dengan mudah, atau halaman dianggap diskriminatif atau ancaman terhadap keselamatan negara.

 • Undang-undang Berita Palsu 2023 menyalahgunakan maklumat salah dalam talian, dan menghukum pesalah sehingga dua tahun penjara dan denda US $ 1,000. Undang-undang ini juga memerlukan laman web yang mendaftar dengan kementerian maklumat Kemboja.
 • Pindaan kepada Kanun Jenayah 2023 memperkenalkan hukuman untuk menghina Raja di bawah undang-undang lèse-majesté. Mana-mana orang atau media yang bersalah menghasilkan atau berkongsi kandungan yang “menjejaskan martabat (Raja)” boleh dihukum sehingga lima tahun penjara, dan denda sehingga 10 juta ri ($ 2,500).

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

2 Cuba

Pelancong dan penduduk Kuba tempatan sedang menunggu di pintu masuk ke pejabat kerajaan telekomunikasi ETECSA yang dikuasai kerajaan Cuba.

Trinidad, Cuba. 10 Februari, 2023. Pelancong dan penduduk tempatan Kuba menunggu dalam barisan pintu masuk ke pejabat kerajaan telekomunikasi ETECSA yang dikuasai kerajaan Cuba. Kredit: Autumn Sky Photography

VPN sah di Cuba.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Perlembagaan negara Cuba menegaskan bahawa kebebasan bersuara adalah menengah untuk mempromosikan idealis sosialis. Mengekspresikan pandangan yang menentang “revolusi” dilarang.
 • Kod Pidana di Cuba dapat menempatkan individu dalam penjara hingga 20 tahun untuk kegiatan yang mengancam ketertiban umum. Ia juga boleh digunakan untuk menahan, membaikpulih atau mengawasi mereka yang bertentangan dengan norma sosialis.
 • Undang-Undang Keputusan tahun 1996 mengharamkan penggunaan internet kerana melanggar prinsip moral masyarakat Cuban atau undang-undang negara. Undang-undang juga melarang e-mel yang “membahayakan keselamatan negara”
 • Undang-undang 1999 untuk Melindungi Undang-undang Kemerdekaan dan Ekonomi Negara Cuba melarang pengedaran kandungan atau bahan yang bertentangan dengan pemerintah atau menunjukkan sokongan sekatan A.S. untuk urusan perniagaan, dengan hukuman penjara tiga hingga lapan tahun untuk mereka yang melakukan.
 • Pada tahun 2007, Cuba memperkenalkan Resolusi 127. Penolakan ini menyebarkan maklumat yang mengancam keselamatan negara, norma sosial atau integriti individu. Ia juga memberi pembekal internet dan data hak untuk memantau internet dan melaporkan sebarang tingkah laku jenayah kepada pihak berkuasa.
 • Resolusi 179, diperkenalkan pada tahun 2008. Ini menyatukan peranan ISP yang menyensor internet, menyatakan bahawa mereka mesti “mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk mencegah akses ke laman kandungan yang bertentangan dengan minat sosial, moral dan kelakuan yang baik; serta penggunaan aplikasi yang menjejaskan integriti atau keselamatan negara. ”

  Cuba hanya memberikan akses internet ke rumahnya pada tahun 2023 dan melancarkan pelan data mudah alih pada tahun 2023. Selain perkhidmatan ini mahal, penyedia perkhidmatan tunggal Cuba, ETECSA milik negara, menjalankan kawalan penapisan yang penting. Atas permintaan Parti Komunis Cuba, ETECSA secara sah diwajibkan untuk menyekat dan menyekat akses kepada kritikan kandungan kerajaan.

 • Pemantauan dan pengawasan di Cuba sangat luas, dengan ETECSA dibuat untuk memotong pengguna akses internet jika mereka mengambil bahagian dalam apa-apa kegiatan yang melanggar norma sosial yang dipromosikan oleh pemerintah.
 • Semasa pungutan suara yang diadakan awal tahun ini, laman web berita kritikal dari dalam dan luar negara disekat di Cuba. Ini mengurangkan kemampuan rakyat untuk mengakses maklumat yang tidak berat sebelah, dan membantu Partai Komunis Cuba menguatkan propaganda suara “ya”.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

3Egypt

VPN sah di Mesir.

Ia menghairankan bahawa VPN adalah sah di Mesir, memandangkan tahap pengawasan, pengawasan dan penapisan internet di negara ini.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Pindaan 2013 kepada Perlembagaan menyatakan bahawa penapisan adalah haram “dengan apa-apa cara.”
 • Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian penting kepada peraturan ini. Pengecualian ini termasuk semasa “zaman peperangan atau mobilisasi umum,” atau apabila kandungan “dimaksudkan” untuk menghasut keganasan atau bersifat diskriminasi. Kata-kata pengecualian pengecualian ini boleh dimanipulasi untuk menghukum pengkritik kerajaan, menyekat kebebasan bersuara.
 • Undang-undang Anti-Keganasan 2015 memperluaskan definisi ‘keganasan’ di Mesir untuk memasukkan perintah awam yang mengancam. Ia juga membenarkan pihak berkuasa untuk memantau internet dan media sosial untuk kandungan pengganas.
  Apakah Router VPN dan Bagaimana Mereka Berfungsi?

Undang-undang Anti-Keganasan menghukum kumpulan yang menganjurkan “halangan” undang-undang dengan hukuman penjara seumur hidup atau hukuman mati. Ini secara langsung memberi kesan kepada kerja-kerja kumpulan hak asasi manusia dan aktivis di negara ini. Undang-undang juga menghukum penciptaan laman web yang dilihat untuk mempromosikan atau menyokong keganasan dengan hukuman penjara minimum lima tahun.

 • Bukan itu sahaja, undang-undang telah memperkenalkan hukuman mati bagi mereka yang dilihat menubuhkan atau mengetuai kumpulan pengganas. Ia juga melindungi pegawai atau anggota tentera yang menggunakan kekerasan terhadap orang awam.
 • Pindaan Undang-undang Media dan Akhbar 2023 menyalahgunakan perkongsian penerbitan dari dalam dan di luar Mesir apabila mereka mengandungi bahan yang dilihat sebagai mempromosikan keganasan, perkauman, kebencian atau ketidak toleransi, atau yang mengganggu ketenteraman awam.
 • Di bawah undang-undang ini, akaun media sosial dengan 5,000 pengikut atau lebih boleh digantung kerana menyebarkan berita palsu atau mempromosikan keganasan. Pemilik akaun ini juga bertanggungjawab ke penjara.
 • Undang-undang Cybercrime 2023 membenarkan pihak berkuasa menghalang laman web dilihat sebagai ancaman kepada ‘keselamatan nasional’ dan orang Mesir yang melawat laman web yang diharamkan boleh dihantar ke penjara sehingga satu tahun. Pencipta tapak yang diharamkan boleh dihantar ke penjara sehingga dua tahun.
 • Bimbang, Hukum Siber Cyber ​​Mesir juga memerlukan ISP untuk memegang data pengguna dan menyerahkannya kepada pihak berkuasa apabila diperlukan.
 • Semasa referendum perlembagaan Mesir pada bulan April, pihak berkuasa menyekat halaman petisyen pembangkang bernama Batel (“tidak sah”). Ini menunjukkan jangkauan pihak berkuasa Mesir dan ketidaktahuan mereka terhadap hak digital dan kebebasan.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

4Eritrea

VPN masih lagi sah di Eritrea.

Dilabel oleh CPJ sebagai negara yang paling ditapis dunia kerana ia adalah sekatan akhbar dan ucapan, peraturan autoritarian Eritrea juga telah mempengaruhi akses pengguna dan penggunaan internet.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Hanya 1% penduduk yang mempunyai akses internet di Eritrea. Mereka yang ingin mengakses internet mesti melawat kafe internet di mana mereka berisiko dipantau. Internet juga tidak boleh diakses melalui telefon bimbit di negara ini.

CPJ memetik laporan Kerjasama Dasar ICT Antarabangsa untuk Timur dan Afrika Selatan, dengan menyatakan bahawa rejim autoritarian di Eritrea begitu “kejam atau memerintah” bahawa gangguan lebih lanjut ke internet di negara ini hampir tidak perlu.

 • Walaupun demikian, Eritrea telah mengambil beberapa langkah untuk menghadkan akses kepada perspektif yang boleh melukis kerajaan dengan cahaya yang tidak baik. Undang-undang Media 1996 menyatakan bahawa media mesti menggalakkan “objektif negara”, sementara semua media bebas dilarang pada tahun 2001.
 • Kerajaan telah menyekat akses ke media sosial pada 15 Mei 2023. Ini sepatutnya menghalang organisasi protes dalam perjalanan ke Hari Kemerdekaan negara, pada 26 Mei.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

5Etiopia

VPN sah di Ethiopia.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Perisikan Media dan Kebebasan Maklumat Proklamasi 2008 mengesahkan kebebasan bersuara dan akhbar. Walau bagaimanapun, ia melemahkan ini dengan memberikan denda keras untuk fitnah.
 • Ia juga membuat pendaftaran dan proses pelesenan untuk media tidak perlu kompleks.
 • Organisasi seperti CPJ sebelum ini telah menulis kepada Perdana Menteri Ethiopia Abiy Ahmed yang memohon pertimbangan semula undang-undang Mass Media.
 • Proklamasi Anti-Keganasan 2009 telah dilanjutkan oleh Undang-Undang Kesalahan Pelanggaran Penamatan 2012 untuk memohon kepada komunikasi elektronik.
 • Undang-undang ini menjejaskan mana-mana komunikasi atau kenyataan yang dibuat dalam talian dilihat menggalakkan keganasan. Undang-undang Kesalahan Penipuan Telecom juga mengharamkan perkhidmatan VoIP seperti Skype, dan telah menjadikannya wajib bagi pengguna untuk mendaftarkan peranti mereka dengan kerajaan.
 • Proklamasi Jenayah Komputer 2016 menyalahkan tindakan dalam talian seperti berkongsi kandungan yang “menghasut rasa takut, keganasan, kekecohan atau konflik di kalangan orang.”
 • Undang-undang Jenayah Komputer menghukum ‘kandungan keradangan’ perkongsian dengan tiga tahun penjara. Ia membataskan kebebasan bersuara kerana ia boleh digunakan untuk mengelakkan pengkritik kerajaan.

Proklamasi Jenayah Komputer Ethiopia membolehkan kerajaan memantau dan memintas komunikasi digital. Ia juga menjadikannya keperluan untuk ISP dan penyedia perkhidmatan telekom lain untuk menyimpan data pengguna sekurang-kurangnya setahun.

 • Ucapan Benci dan Undang-Undang Misinformasi, yang dirumuskan pada April 2023, menjejaskan ‘ucapan benci’ dan ‘berita palsu’, dengan hukuman hingga lima tahun dan tiga tahun masing-masing.
 • Kata-kata perihal undang-undang itu ada mengenai ramuan untuk ucapan bebas, kerana ia boleh digunakan untuk menghukum mereka yang kritikal terhadap kerajaan serta media bebas.
 • Pada masa lalu, Ethiopia kerap melakukan shutdowns internet dan blok media sosial. Walau bagaimanapun, sejak Perdana Menteri Abiy Ahmed telah berkuasa, negara ini telah mengalami lebih banyak kebebasan akhbar dan internet.
 • Pada bulan April 2023, CPJ tidak merekodkan wartawan untuk berada di belakang bar untuk kali pertama dalam 14 tahun, dan lebih 260 laman web telah dibatalkan. Pengharaman sebelumnya di Ethiopia di kedai-kedai media telah diangkat, bermakna wartawan boleh kembali dari buangan.
 • Walaupun Perdana Menteri Abiy Ahmed telah membawa Ethiopia kebebasan yang lebih besar, undang-undang menindas yang diperkenalkan di bawah kerajaan terdahulu kekal.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

6Indonesia

Seorang penunjuk perasaan memegang tanda yang memanggil untuk mengakhiri diskriminasi LGBT sebagai sebahagian daripada 2023 Wanita Mac.

Yogyakarta, Indonesia. 8 Mac, 2023. Seorang penunjuk perasaan memegang satu tanda yang memanggil untuk menamatkan diskriminasi LGBT sebagai sebahagian daripada 2023 Wanita Mac. Kredit: Billy Hanggara

VPN sah di Indonesia.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Perisikan Negeri 2011 mengkritik secara tidak sengaja atau secara tidak langsung membocorkan maklumat sulit mengenai aktiviti perisikan negara. Individu yang didapati bersalah boleh menjalani hukuman penjara sehingga 10 tahun.

Undang-undang Perisikan Negeri Indonesia juga memberi izin pihak berkuasa “untuk mencegah dan / atau melawan” sebarang kegiatan atau individu yang berbahaya kepada “kepentingan negara atau keselamatan negara.” Ini terbuka untuk penyalahgunaan oleh pihak berkuasa sebagai kata-kata yang luas melegakan penggunaan keganasan terhadap mereka yang disabitkan kesalahan.

 • Pindaan 2016 ke Undang-undang Urus Niaga Elektronik membenarkan agensi kerajaan menghalang kandungan yang dilihat sebagai “negatif” dan / atau ancaman kepada ketenteraman awam. Undang-undang menghukum ucapan benci, fitnah dan menghasut keganasan dalam talian dengan hukuman penjara sehingga empat tahun dan denda Rp 750 juta ($ 54,000).
 • Akibat daripada undang-undang ini kata-kata yang luas, ia boleh digunakan untuk menghukum pengguna untuk menandakan seseorang di pos Facebook yang tidak setuju dengan kerajaan.
 • Pindaan 2016 kepada ETL Indonesia juga meningkatkan sekatan kandungan tanpa menawarkan ketelusan atau cara untuk membuat rayuan laman web.
 • 2023 Pindaan kepada 2003 Pembasmian Akta Jenayah Undang-undang Keganasan. Undang-undang ini memberi pihak berkuasa hak untuk memintas komunikasi dalam talian dan mudah alih yang dihantar oleh, atau kepada sesiapa yang disyaki terlibat dengan tindakan pengganas.

Organisasi seperti Human Rights Watch telah mengenal pasti bagaimana definisi ‘keganasan’ dalam Undang-undang Terorisme Indonedia boleh disalahgunakan untuk tidak mengamati pengkritik kerajaan, penyokong alam sekitar atau kumpulan agama.

 • Pada tahun 2023, Agensi Siber dan Penyulitan Kebangsaan telah ditubuhkan di Indonesia yang mempunyai tugas menyensor internet dengan mengawasi dan memfilter kandungan.
 • Kementerian Komunikasi dan Maklumat (MCI) mengeluarkan “Cyber ​​Drone 9” pada Januari 2023, iaitu A.I. sistem yang direka untuk menapis dan menyekat kandungan yang dilarang secara automatik.
 • Penyekatan bergantung pada setiap perisian ISP, yang bermaksud bahawa ISP boleh menambah tapak tambahan kepada senarai hitam mengikut kehendak. Ini seterusnya membatasi kebebasan maklumat di Indonesia.
 • Indonesia kerap memblokir kandungan LGBTQ, laman web dan kandungan yang dilihat menyinggung perasaan terhadap Islam. Tumblr dan laman media sosial lain telah menghadapi blok kandungan, dengan akaun Instagram dikeluarkan pada bulan Februari 2023 untuk menggambarkan perjuangan Muslim gay.
 • Reddit, YouTube dan Vimeo disekat sepenuhnya di Indonesia, dan beberapa VPN juga tertakluk kepada penyekatan.
 • Pada 28 Oktober 2023, Kementerian Komunikasi dan Maklumat Indonesia mengumumkan bahawa mereka sekarang akan menyekat media sosial semasa “situasi kecemasan yang membahayakan orang ramai.” Ini walaupun Menteri Johnny G. Plate mengakui ini melanggar hak asasi manusia.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

7Kazakhstan

VPN pada masa ini masih sah di Kazakhstan, walaupun terdapat gangguan internet yang kerap.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Pindaan 2014 ke Kanun Jenayah meningkatkan penalti bagi fitnah di Kazakhstan. Mereka juga memperkenalkan hukuman keras untuk menyebarkan berita palsu dan menghina pegawai awam.
 • Akibat daripada pindaan ini, empat wartawan diinterogasi oleh pihak berkuasa Kazakhstan kerana mereka bekerja untuk Forbes.kz, tapak yang dilihat oleh pihak berkuasa untuk menyebarkan maklumat salah.

Undang-undang juga memperluaskan definisi “menghasut perpecahan sosial,” yang dikritik di Kazakhstan dan mengutuk sebarang panggilan untuk menukar atau menggulingkan perintah perlembagaan. Akibatnya, kumpulan hak asasi manusia, aktivis dan organisasi media bebas boleh dihukum kerana kelakuan dalam talian mereka.

 • Pengharaman 2023 tentang Bahan yang berkaitan dengan Pilihan Demokratik Kazakhstan menjadikannya menyalahi undang-undang untuk menerbitkan atau membagikan kandungan, termasuk mesej peribadi, yang berkaitan dengan Pilihan Demokratik Kazakhstan (DVK), yang diklasifikasikan sebagai kumpulan pengganas di Kazakhstan pada tahun 2023.
 • Deklarasi 2023 mengenai Internet Blocking melaraskan tapak yang diluluskan di Kazakhstan, walaupun pihak berkuasa telah melakukannya selama bertahun-tahun. Keputusan itu membenarkan pihak berkuasa untuk menyekat laman web semasa “situasi kecemasan.” Istilah yang luas ini boleh digunakan untuk menghalang mana-mana laman web yang tidak sesuai dengan pendapat kerajaan.
 • Pihak Berkuasa di Kazakhstan kerap melakukan penutupan internet dan penyekatan tapak semasa pergolakan politik.
 • Facebook, Instagram, Telegram, YouTube dan laman media bebas disekat di Kazakhstan semasa protes bantahan yang diadakan pada Mei 2023.
 • Pada bulan Jun 2023, Kassym-Jomart Tokayev menjadi presiden. Semasa pilihan raya ini, beberapa perkhidmatan VPN telah disekat di Kazakhstan. Oleh itu, adalah wajar untuk mengesyaki pembasmian VPN masa depan di Kazakhstan, atau pengharaman yang lengkap.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

8Malaysia

VPN adalah sah di Malaysia.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Akta Kejahatan Komputer 1997 membahayakan penggodaman atau ‘penyalahgunaan’ komputer di Malaysia. Ia juga memberi pihak berkuasa hak untuk mendapatkan dan mencari melalui peranti sesiapa yang disyaki melakukan salah satu daripada jenayah ini.
 • Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 membuatnya menyalahi undang-undang untuk menyebarkan atau menghasilkan kandungan dalam talian yang dilihat menyinggung, mengancam, lucah, palsu, tidak senonoh, atau ancaman kepada keselamatan negara di Malaysia.
 • Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia juga membenarkan pihak berkuasa untuk memintas komunikasi jika mereka dipercayai berkaitan dengan jenayah seperti penggunaan perkhidmatan yang tidak betul (disenaraikan di atas) atau penipuan.
 • Akta Kesalahan Keselamatan 2012 (Langkah-langkah Khas) memberikan pihak berkuasa di Malaysia keupayaan pemintasan yang luas untuk komunikasi dalam talian dan mudah alih. Ia menyalahkan tingkah laku yang bertentangan dengan negara atau menghasut tindakan ‘pengganas’.
 • Undang-undang ini juga membenarkan pegawai polis untuk memintas komunikasi jika mereka dipercayai berkaitan dengan aktiviti jenayah.
 • Pindaan 2015 ke Akta Hasutan membolehkan pihak berkuasa menghalang semua kandungan elektronik yang dianggap menghasut pemberontakan terhadap negara. Masa maksimum penjara bagi mereka yang bersalah di Malaysia kini sudah berusia tiga tahun ke tujuh.

Pada tahun 2023, pendakwah Wan Ji Wan Hussin telah diberikan hukuman penjara 12 bulan kerana menyiarkan komen yang ‘menghasut’ mengenai Sultan Selangor di Facebook pada tahun 2012.

 • Akta Hasutan Malaysia adalah bermasalah kerana ia boleh digunakan untuk menghukum sebarang kritikan kerajaan retorik dan sah kerajaan. Walau bagaimanapun, penggantian perbuatan baru-baru ini telah dibincangkan oleh kerajaan, dan ini dapat meningkatkan kebebasan bersuara di Malaysia.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

9Myanmar

VPN sah di Myanmar.

Walaupun VPN adalah undang-undang di Myanmar, negara ini mempunyai rekod hak digital yang rendah, menggalakkan penapisan sendiri melalui undang-undang yang terlalu luas dan pendakwaan yang keras.

Tidak ada undang-undang perlindungan data di Myanmar.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Transaksi Elektronik 2004 menggubal tingkah laku dalam talian yang dianggap ancaman kepada keselamatan negara, keamanan awam, ekonomi, budaya atau perpaduan negara. Kata-kata undang-undang kata-kata yang luas bermakna ia boleh digunakan untuk menghukum pengguna hanya untuk berkongsi kandungan yang kerajaan tidak menyetujui.
 • Undang-undang Telekomunikasi 2013 menyalahgunakan fitnah dan sengaja menyebarkan maklumat salah.

  Antara 2013 dan Disember 2023, lebih daripada 100 kes dibawa ke pihak berkuasa di bawah Undang-undang Telekomunikasi.

 • Majoriti mereka yang dituduh bekerja dalam kewartawanan atau aktivisme. Seorang individu dihantar ke penjara untuk menyiarkan video anaknya secara langsung dalam drama satiris yang mengkritik tentera.
 • Undang-undang Media Berita 2014 menghukum wartawan yang didapati bersalah membesar-besarkan konflik politik, kaum atau agama di Myanmar.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

10Saudi Arabia

VPN adalah undang-undang di Arab Saudi walaupun undang-undang penapisan kasar negara.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Jenayah Anti Siber 2007 mengharamkan menghantar atau menghasilkan bahan yang “membahayakan ketertiban awam, nilai agama, moral awam, atau kesucian kehidupan peribadi.” Mereka yang melakukan boleh dikenakan denda hingga SAR 3 juta (US $ 800,00 ) atau dihantar ke penjara sehingga lima tahun.
 • Undang-undang Anti-Keganasan 2023 melarang individu daripada menggunakan “status sosial atau pengaruh media mereka untuk mempromosikan keganasan,” dengan mereka yang boleh menerima hukuman penjara sehingga 15 tahun.
 • Undang-undang ini juga mengkritik raja atau putera mahkota dengan cara yang menghina agama atau keadilan. Mereka yang didapati bersalah boleh dihukum lima hingga 10 tahun penjara.
 • Pada tahun 2023, kerajaan menggesa rakyat Arab Saudi melaporkan orang lain untuk menyiarkan kandungan yang menjejaskan negara. Mereka diberitahu untuk melakukan ini melalui aplikasi Kolonna Amn (“Kami semua keselamatan”).
 • Berikutan pengesahan perkhidmatan VOIP, pihak berkuasa di Arab Saudi mengumumkan pada tahun 2023 bahawa mereka akan mula memantau dan menyensor semua panggilan.
  Cara Dapatkan IPVanish untuk Percuma

Pengawasan dijalankan secara besar-besaran di Arab Saudi, dengan pemerintah menuntut itu adalah suatu keperluan untuk melindungi ‘keselamatan negara’.

 • Mereka yang paling mungkin mengalami pemantauan di Arab Saudi adalah aktivis politik, sosial dan agama.
 • Laman-laman lain yang disekat di Arab Saudi termasuk yang dianggap ‘tidak bermoral’ oleh kerajaan, yang sebahagian besarnya menyasarkan pornografi, laman web perjudian dan mereka yang mempromosikan ideologi Syiah atau berkongsi kandungan LGBTQ.
 • Kasus terkenal wartawan Jamal Kashoggi menunjukkan sejauh mana pihak berkuasa di Arab Saudi bersedia untuk menghisap suara pembangkang. Pembunuhan beliau berfungsi sebagai peringatan kepada semua warga Arab Saudi tentang apa yang boleh berlaku kepada mereka yang bercakap terhadap dasar negara.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

11Sudan

Bantahan terhadap tentera Majlis Peralihan Perintah (TMC) yang memerintah semasa pemadaman internet.

Khartoum, Sudan. 30hb. Jun, 2023. Bantahan Sudan terhadap Majlis Ketenteraan Peralihan (TMC) yang memerintah semasa gangguan internet total. Kredit: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Berita Terkini

VPN sah di Sudan.

Akses ke internet di Sudan adalah terhad disebabkan harga data yang tinggi dan ekonomi negara yang lemah.

Pada tahun 2023 dilaporkan bahawa akses internet di Sudan menelan kos hampir separuh purata pengguna gaji bulanan. Harga tinggi ini menjadi penghalang kepada akses internet bagi mereka yang tinggal di Sudan.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Akta Membanteras Kesalahan Informatik 2007 (Akta Pencabutan Jenayah) mengharamkan laman web yang mengkritik kerajaan atau kandungan pos yang memfitnah atau menyinggung perasaan ‘moral awam’.
 • Undang-undang ini menyekat ucapan bebas kerana membenarkan pemerintah Sudan menapis apa-apa yang bertentangan dengan garis partai.
 • Akta Keselamatan Kebangsaan 2010 memberi National Intelligence and Security Service (NISS) keupayaan untuk menangkap dan menapis wartawan yang mengkritik kerajaan. Ia juga memberikan kekebalan NISS dari pendakwaan, yang bermaksud ia boleh menghalang keganasan ketika membuat tangkapan.

Amnesty International sebelum ini melaporkan bagaimana NISS telah menggunakan penyeksaan, penahanan dan intimidasi terhadap tahanan.

 • Undang-undang Menentang Kesalahan Siber menegakkan jenayah penyebaran ‘berita palsu’ dan mengkritik warga asing, menghukum mereka yang melakukan dengan dua tahun penjara.
 • Pindaan 2023 kepada Akta Akhbar dan Penerbitan (a.k.a Undang-undang Media) menghendaki semua wartawan mendaftar dengan Majlis Kewartawanan. Mereka juga memperluaskan undang-undang akhbar untuk mempengaruhi media digital. Ini bermakna bahawa editor-in-chief bertanggungjawab untuk semua kandungan yang dipaparkan di laman web mereka.
 • Sudan mengalami penutupan internet pada Julai 2023 yang dapat mengurangkan kemampuan pengguna dalam negara untuk berkomunikasi. Penutupan internet telah dibawa oleh majlis ketenteraan pemerintah Sudan sebagai kaedah untuk menindas protes pro-demokrasi.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

12Syria

VPN sah di Syria.

Walau bagaimanapun, pada 2011 Deep Packet Inspection (DPI) digunakan oleh pihak berkuasa di Syria untuk menyekat protokol VPN OpenVPN, L2TP dan IPsec.

Ini telah menjadikan VPN bergantung kepada protokol ini tidak lagi berkesan untuk pengguna di negara ini.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Undang-undang Tekan 2001 melarang pengeposan atau perkongsian berita palsu, atau berita yang mengancam “perpaduan nasional” Syria atau sentimen negara. Istilah yang luas ini boleh digunakan untuk menghukum wartawan, aktivis politik atau kumpulan pembangkang kerana hanya menyiarkan pandangan mereka dalam talian.
 • Undang-undang Media Syria, yang diluluskan pada tahun 2011, menyiarkan kandungan jenayah yang mengancam “perpaduan negara dan keselamatan negara,” menghasut “jenayah benci” atau mengenai tentera negara. Oleh itu, ia boleh digunakan untuk menghukum wartawan atau yang bercakap terhadap rejim.
 • Pindaan 2023 kepada Undang-undang Anti-Cybercrime 2012, yang juga dikenali sebagai Undang-undang Sembilan, menubuhkan mahkamah khas bagi kes yang berkaitan dengan penyalahgunaan komunikasi dan teknologi.

  Pindaan 2023 dibina atas undang-undang Anti Cybercrime yang asal, yang boleh menghukum “sesiapa yang mengutuk atau mempromosikan jenayah melalui rangkaian komputer” dengan hukuman penjara sehingga tiga tahun dan denda maksimum $ 600.

 • Mengancam kestabilan awam atau negeri juga telah dikritik oleh Undang-undang Anti-Cybercrime.
 • Undang-undang ini boleh digunakan untuk menghukum sesiapa yang mengkritik kerajaan Syria dalam talian, dari wartawan kepada blogger, dan telah dikutuk kerana melanggar hak dan kebebasan digital.
 • Penutupan Internet adalah biasa di Syria dan sebilangan besar laman web masih disekat, termasuk pihak parti politik pembangkang, organisasi hak asasi manusia.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

13Thailand

Raja Thailand Maha Vajiralongkorn, Ratu Suthida, Putera dan Putera dilihat di balkoni Grand Palace kerana mereka menyambut orang ramai.

Bangkok, Thailand. 6 Mei 2023. Raja Thai Maha Vajiralongkorn, Queen Suthida, Princeses and Prince dilihat di balkoni Grand Palace kerana mereka menyambut orang ramai.

VPN adalah undang-undang di Thailand, tetapi mereka sering disekat oleh kerajaan.

Thailand tidak mempunyai kebebasan internet, dengan penapisan dalam talian dijalankan secara beramai-ramai. Untuk memburukkan lagi keadaan, pihak berkuasa tidak menawarkan ketelusan di mana laman web disekat atau mengapa.

Platform seperti Facebook dan Google sering menerima permintaan untuk menurunkan kandungan oleh kerajaan Thai. Aktivis pro-demokrasi, penggerak dan anggota parti politik pembangkang juga menghadapi penganiayaan berterusan untuk berkongsi pandangan mereka dalam talian.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • 2007 & 2023 Pindaan kepada Akta Jenayah Berkaitan Komputer (a.k.a Akta Cybercrime) memberi pihak berkuasa kuasa untuk menyekat dan menyingkirkan kandungan dalam talian dan membenarkan carian data pengguna tanpa kebenaran.
 • Undang-undang ini juga menyekat ucapan bebas di Thailand dengan menggalakkan penapisan bahan yang menyinggung perasaan “moral awam.”
 • Lèse-majesté Thailand adalah seksyen khusus kod jenayah Thailand yang menjejaskan fitnah monarki. Lèse majesté telah dikuatkuasakan di Thailand sejak rampasan kuasa tentera yang berjaya pada tahun 2014. Ramai yang telah dihantar ke penjara sebagai hasilnya.
 • Hukuman penjara berusia 18 tahun telah diberikan kepada seorang lelaki berusia 61 tahun di bawah lèse majesté untuk menyiarkan video di Facebook yang pihak berkuasa dianggap menghina monarki.

 • Pada 8 Oktober 2023, Menteri Ekonomi Digital mengumumkan bahawa kedai atau kafe di Thailand yang menawarkan perkhidmatan WiFi mesti menyimpan log trafik internet selama 90 hari. Ini adalah supaya para pegawai boleh mengakses maklumat di bawah Perkara 26 Akta Jenayah Komputer.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

14Uganda

VPN sah di Uganda.

Walaupun VPN secara teknikalnya sah di Uganda, kerajaan telah meminta ISP untuk menyekat mereka kerana mereka sering digunakan untuk memintas cukai media sosial negara.

ISP Uganda juga mesti menyekat laman web yang tidak didaftarkan oleh UCC (Suruhanjaya Komunikasi Uganda.)

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Akta Anti-Keganasan 2002 melarang penerbitan dan penyebaran kandungan yang dilihat menyokong “keganasan.”
 • Istilah luas undang-undang ini membiarkannya terbuka untuk menyalahgunakan, sebagai “keganasan” dapat ditafsirkan sebagai maksud apa-apa yang bertentangan dengan pemerintah. Mereka yang melanggar undang-undang boleh dihukum oleh kematian.
 • Akta Komunikasi Peraturan 2010 membenarkan pihak berkuasa Uganda mengintip komunikasi peribadi orang awam, serta disyaki pengganas.
 • Akta Komputer Misusing Komputer 2011 menjejaskan “komunikasi menyinggung” serta menggunakan peranti elektronik untuk cuba mengganggu keamanan, tenang atau hak privasi orang lain. Ini boleh digunakan untuk menyasarkan kritikan kerajaan, dan mengenakan hukuman denda atau penjara sehingga satu tahun.

Cukai Media Sosial 2023 berkuat kuasa pada bulan Julai 2023 dan memperkenalkan cukai sebanyak 200 wang Uganda sehari (5 sen) untuk penggunaan media sosial. Lebih 60 laman media sosial terjejas oleh cukai ini, termasuk Twitter dan Facebook.

 • Kerajaan mendakwa alasan bagi cukai media sosial untuk mendapatkan wang untuk perkhidmatan awam. Walau bagaimanapun, surat yang dihantar oleh Presiden Museveni kepada kementerian kewangan pada Mac tahun lalu menggesa pengenalan cukai itu sebagai cara menghentikan “gosip” dalam talian.
 • Penapisan di Uganda hanya meningkat, dengan pihak berkuasa menggunakan peluang untuk menghukum lawan politik atau pengkritik kerajaan.
 • Contoh peningkatan penindasan di Uganda adalah perbicaraan mahkamah baru-baru ini terhadap ahli parlimen pembangkang, Bobi Wine. Bobi Wain dibawa ke mahkamah pada 6 Ogos 2023 di bawah tuduhan “menjengkelkan” Presiden Museveni. Ini menunjukkan bagaimana undang-undang boleh dibongkar untuk menghukum lawan politik dan pengkritik di Uganda.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

15Uzbekistan

VPN sah di Uzbekistan.

Bagaimanapun, negara masih mempunyai cara untuk melindungi hak digital.

Skype, WhatsApp dan Viber telah sering menyekat di Uzbekistan, walaupun akses telah dipulihkan pada Mei 2023.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Kod Jenayah Uzbekistan, yang dipinda pada 2016, mengharamkan kandungan yang menghalang kebencian atau dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan negara. Kata-kata samaran KUHP bermaksud ia boleh digunakan oleh pihak berkuasa untuk menekan kebebasan bersuara dan melakukan penangkapan sewenang-wenangnya.
 • Pindaan tahun 2016 kepada Kanun Jenayah memperluas hukuman penjara lima hingga lapan tahun bagi mereka yang didapati bersalah menerbitkan kandungan yang mengancam keselamatan negara.
 • Pembekal perkhidmatan telekomunikasi dan internet Uzbekistan sendiri, Uztelecom, mempunyai monopoli di pasaran. Ini memudahkan kerajaan melaksanakan penutupan internet atau menjalankan penapisan.

Uztelecom dan semua ISP lain dikehendaki memasang peralatan pengawasan di rangkaian untuk mendapatkan lesen. Ini membolehkan kerajaan menjalankan pengawasan massa.

 • Uzbekistan telah memperkenalkan enjin gelintar negara yang secara automatik menapis dan menyembunyikan kandungan yang pihak berkuasa tidak mahu dilihat.
 • Kerajaan telah menyekat laman web organisasi hak asasi manusia seperti Amnesty International dan Human Rights Watch. Ini bermakna mereka hanya boleh diakses dengan menggunakan alat seperti VPN.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

16Venezuela

Belia di Venezuela menunjukkan terhadap penapisan di media dan penganiayaan terhadap wartawan.

Caracas, Venezuela. 9 Jun, 2023. Pemuda di Venezuela menunjukkan terhadap penapisan di media dan penganiayaan terhadap wartawan. Kredit: EFE News Agency / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

VPN kini sah di Venezuela.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • The 2010 Pindaan kepada Undang-undang Resorte-ME (Tanggungjawab Media Tanggungjawab) menimbulkan jenayah yang menghantar mesej dalam talian yang menggalakkan kebimbangan, mengganggu ketenteraman awam, mengabaikan atau mempromosikan pelanggaran undang-undang.
 • Di bawah undang-undang ini, laman web boleh dikenakan denda kerana gagal untuk menyekat atau membuang kandungan yang diharamkan, dan mereka yang menyiarkan kandungan yang dilihat sebagai ancaman kepada keselamatan negara boleh dihantar ke penjara.
 • Undang-undang Keselamatan Negara Venezuela secara kasarnya mengarang dan melarang tingkah laku yang “merangkumi keselamatan dan pertahanan negara.” Undang-undang ini terpakai untuk kandungan dan mesej dalam talian, dan mereka yang didapati bersalah boleh dihantar ke penjara.
 • Undang-undang 2023 yang Menentang Kebencian, untuk Toleransi dan Ketenteraman Berdaya Diri menghalang promosi “kebencian atau ketidaksabaran” oleh media, dan membolehkan pihak berkuasa menghapuskan lesen dari pesalah dan menyekat laman web mereka. Mereka yang didapati bersalah menghasut kebencian boleh menghadapi 10 hingga 20 tahun penjara.
 • Kata-kata samar-samar dari Undang-undang Anti-Kebencian Venezuela membiarkannya terbuka untuk penyalahgunaan oleh pihak berkuasa yang boleh menggunakannya untuk mengutuk kelakuan dalam talian wartawan, aktivis dan pengkritik kerajaan.

Pada Januari 2023, pihak berkuasa menahan tiga remaja di bawah Undang-Undang Anti-Kebencian kerana menyeru bantahan kerajaan melalui rangkaian media sosial dan mesej.

 • Pada tahun 2023, Undang-undang Cyberspace digubal yang menegaskan pihak berkuasa mengawal ruang siber, dan membina sebuah badan untuk mengurus dan mengawal internet di negara ini. Undang-undang itu akan membolehkan pihak berkuasa mengambil “tindakan pencegahan” untuk “mengatasi kebencian,” yang boleh menghalalkan penggunaan keganasan oleh pihak berkuasa. Ia juga memerlukan penyedia perkhidmatan untuk menyensor kandungan yang tidak disetujui oleh pihak berkuasa.
 • Sejumlah aktivis di Venezuela telah menyatakan kebimbangan mengenai sejauh mana pengawasan dan potensi penggodaman oleh kerajaan.
 • Pada 2023, ISP Venezuela CANTV menyekat Tor di negara ini, yang digunakan oleh ramai warganegara sebagai cara mengelak penapisan. Ini bermakna VPN adalah cara yang popular untuk menghalang penyekat tapak di negara ini.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

17Vietnam

Polis berdiri di jalan di hadapan bendera Vietnam.

Ho Chi Minh, Vietnam. November 2023. Polis berdiri di jalan di hadapan bendera Vietnam. Kredit: StreetVJ

VPN adalah sah di Vietnam.

Walaupun VPN adalah undang-undang di Vietnam, pihak berkuasa di negara ini kadang-kadang menyekat akses ke rangkaian internet atau telefon semasa berlakunya pergolakan.

Laman media sosial dan rangkaian seperti Facebook dan LinkedIn juga telah disekat secara berkala di Vietnam.

Undang-undang berkaitan & amalan:

 • Dekri 2013 mengenai Pengurusan, Penyediaan, Penggunaan Perkhidmatan Internet dan Kandungan Internet Online a.k.a Undang-undang Internet melarang perkongsian berita, karya sastera dan ulasan sosial atau politik dalam talian.

Undang-undang Internet juga menjadi punca kebimbangan di kalangan organisasi seperti Kumpulan Hak Asasi Manusia dan Wartawan Tanpa Sempadan. Kedua-dua kumpulan mengenal pasti bahawa undang-undang boleh digunakan selektif untuk menyasarkan individu yang bercakap terhadap kerajaan.

 • The 2015 & Pindaan 2023 kepada penindasan undang-undang jenayah Vietnam dan propaganda anti-negeri. Kod hukuman itu kemudiannya digunakan oleh pihak berkuasa di Vietnam untuk mendakwa aktivis dalam talian dan menghantarnya ke penjara.
 • Undang-undang Keselamatan Siber 2023 mempunyai implikasi yang mengecualikan kebebasan bersuara di Vietnam kerana melarang mengkritik negara dalam talian.
 • Undang-undang Cybersecurity memaksa syarikat internet asing dan domestik untuk menyimpan data pengguna di dalam Vietnam dan menyerahkannya kepada pihak berkuasa sekiranya diperlukan. Tapak juga harus menyensor kandungan yang dianggap “toksik” oleh kerajaan.

Kembali ke Jadual-jadual Negara Lain Yang Paling Ketara

Negara-negara dalam panduan ini adalah penting untuk sekatan mereka terhadap penggunaan VPN dan kebebasan digital yang lain. Jika negara anda tidak disebutkan, VPN sah untuk digunakan di sana.

Jika anda mencari maklumat lanjut mengenai VPN dan kegunaannya, anda boleh melihat sumber lain kami di hub panduan kami.

Sekiranya anda mencari VPN yang boleh dipercayai, anda boleh membaca cadangan kami untuk 2023 di sini.