VPN yang betul akan menyulitkan trafik internet anda, menyembunyikan alamat IP anda, dan membantu melindungi privasi anda dalam talian. Cari semua yang anda perlu tahu mengenai VPN dalam panduan lengkap ini untuk Rangkaian Peribadi Maya.

Bermain

Dunia semakin semakin bermusuhan dengan privasi dalam talian. Setiap kali anda mengakses internet, anda berisiko menjadi mangsa pengawasan, penapisan, kecurian data, dan pelbagai isu lain.

Untuk membuat keadaan lebih buruk, kerajaan di seluruh dunia menyensor internet pada kadar yang membimbangkan, menghalang keupayaan kami untuk mengakses maklumat dan berkomunikasi secara bebas dengan satu sama lain.

Di sinilah VPN masuk.

VPN (Rangkaian Persendirian Maya) adalah perisian mudah yang boleh dipasang pada hampir mana-mana peranti. Ia akan melindungi privasi anda, membantu anda kekal selamat dalam talian, dan memberi anda akses tanpa had ke internet.

Paling penting, VPN akan menyulitkan data anda dan sembunyikan alamat IP anda dengan mewujudkan terowong swasta melalui internet.

VPN membenarkan anda:

 • Sembunyikan alamat IP anda dari tapak web yang anda lawati
 • Sulitkan trafik penyemakan imbas anda
 • Akses kandungan yang dihadkan oleh geografi
 • Kandungan aliran atau torrent dari negara lain
 • Pilih di antara beberapa lokasi pelayan peribadi
 • Lindungi data anda pada rangkaian WiFi awam

Tetapi bagaimana tepatnya VPN berfungsi? Adakah mereka selamat? Dan bagaimana anda mencari pembekal VPN yang betul?

Panduan komprehensif ini akan merangkumi semua yang anda perlu ketahui mengenai VPN. Kami akan memecahkan jargon teknikal supaya anda boleh menggunakan VPN dengan yakin dan selamat.

Anda akan mengetahui bagaimana VPN berfungsi, cara memasang VPN, cara memilih VPN yang selamat, dan banyak lagi.

Contents

Apakah VPN itu?

Rangkaian Persendirian Maya (VPN) adalah perisian yang digunakan untuk mengekalkan aktiviti internet anda peribadi dan selamat.

VPN mewujudkan terowong yang selamat di antara peranti anda dan pelayan VPN persendirian sebelum meneruskan trafik anda ke tapak web atau aplikasi yang anda lawati.

Ini berhenti Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) dan pihak berkuasa dari menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian. Ia juga melindungi anda daripada penggodam yang ingin memintas lalu lintas anda.

VPN menyimpan aktiviti penyemakan imbas anda secara peribadi oleh menyulitkan trafik internet anda, penghalaan ia melalui terowong yang selamat, dan pelekat alamat IP sebenar anda.

VPN mencipta terowong yang selamat, menyulitkan lalu lintas web anda dan menyembunyikannya dari pengintip dan penggodam.

Bergantung kepada penyedia VPN yang anda gunakan, anda akan dapat memilih daripada berpuluh-puluh atau bahkan beratus-ratus lokasi pelayan VPN di seluruh dunia.

Ini bermakna anda boleh menipu laman web memikirkan anda sedang melayari, menstrim, atau mengotorkan dari bandar atau negara tertentu.

Dengan menyulitkan sambungan anda dan mengalihkan lalu lintas anda melalui pelayan jauh, Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) atau sesiapa sahaja di rangkaian boleh memantau aktiviti internet anda. Sekiranya seseorang memantau sambungan anda, semua yang mereka lihat adalah huruf dan nombor yang tidak berguna.

Ini melindungi anda daripada pengawasan kerajaan, penjejakan laman web, dan mana-mana pihak ketiga yang berniat jahat yang mungkin cuba memintas lalu lintas anda.

Anda Alamat IP akan berubah dan data penyemakan imbas anda tidak akan dikaitkan dengan lokasi sebenar anda, menjadikan semua yang anda lakukan dalam talian lebih peribadi.

Anda tidak perlu menukar Penyedia Perkhidmatan Internet anda untuk menggunakan VPN, dan anda tidak perlu membeli sebarang peralatan baru seperti modem atau penghala. Memasang dan menggunakan VPN anda semuanya selesai dalam talian beberapa minit.

Untuk maklumat lanjut mengenai cara kerja VPN, anda boleh melangkau terus ke bab seterusnya panduan ini. Anda juga boleh melangkau terus ke Cara Pasang VPN.

Mengapa saya memerlukan VPN?

Anda mungkin bergantung kepada VPN untuk kekal online tanpa nama, mengekalkan privasi anda, mengakses kandungan yang disekat, atau menyembunyikan aktiviti anda. Ini adalah sebab yang paling umum untuk menggunakan VPN:

1Hide aktiviti dalam talian anda dari kerajaan atau ISP anda.

Ilustrasi menunjukkan seorang lelaki kabur yang tersembunyi di belakang kaca pembesar.

Pembekal Perkhidmatan Internet (ISP) anda boleh melihat semua laman web yang anda lawati dan hampir pasti akan merekodkan maklumat tersebut.

Di sesetengah negara, ISP dikehendaki mengumpul dan menyimpan data pengguna untuk tempoh masa yang lama dan kerajaan dapat mengakses, menyimpan, dan mencari maklumat itu.

Inilah kes di AS, UK, Australia, dan kebanyakan dari Eropah – hanya untuk menamakan beberapa. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai undang-undang ini dalam Panduan kami ke Bidang kuasa VPN.

Oleh kerana VPN menyulitkan lalu lintas internet dari peranti anda ke pelayan VPN, ISP anda atau mana-mana pihak ketiga yang lain tidak akan dapat mengintip aktiviti dalam talian anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi pengawasan dan isu pengawasan massa global, lawati EFF dan Privacy International. Anda juga boleh mendapatkan senarai pendedahan pengawasan global terkini di sini.

2Hide alamat IP anda dari laman web yang anda lawati.

Ilustrasi pintu sedang ditutup.

Salah satu sebab yang paling biasa untuk menggunakan VPN adalah untuk topeng alamat IP sebenar anda.

Alamat IP anda adalah alamat berangka unik yang diberikan oleh ISP anda. Semua yang anda lakukan dalam talian dikaitkan dengan alamat IP anda, sehingga dapat digunakan untuk mencocokkan anda dengan aktivitas online anda. Kebanyakan laman web merekodkan alamat IP pelawat mereka.

Pengiklan juga boleh menggunakan alamat IP anda untuk melayani anda iklan sasaran berdasarkan identiti dan sejarah penyemakan imbas anda.

Apabila anda menyambung ke pelayan VPN, anda akan mengambil alamat IP pelayan VPN itu. Sebarang laman web yang anda lawati akan melihat alamat IP pelayan VPN dan bukannya anda sendiri.

Anda akan dapat memintas blok alamat IP dan melayari laman web tanpa kegiatan anda dikesan kembali kepada anda sebagai individu.

Laman web 3Unblock dan lulus sekatan geografi.

Ilustrasi seorang wanita yang melayari seluruh dunia.

Alamat IP anda menghubungkan anda dengan anda lokasi fizikal. Ia boleh digunakan untuk menyekat pengguna di negara tertentu daripada mengakses laman web tertentu.

Perkhidmatan tertentu – seperti Netflix atau BBC iPlayer – mengubah perpustakaan mereka bergantung pada negara yang anda lawati. Menggunakan VPN adalah satu-satunya cara yang boleh dipercayai untuk memintas sekatan geografi ini dan membuka kunci kandungan ‘tersembunyi’. Anda boleh melawat VPN yang disyorkan untuk Netflix untuk maklumat lanjut.

Lebih penting lagi, VPN boleh membantu anda mengelakkan penapisan dengan menyulitkan trafik anda dan memasangkan alamat IP sebenar anda. Jika anda ingin melihat kandungan yang dikunci ke negara lain atau ditapis di rantau anda, anda boleh menggunakan VPN untuk memintas sekatan ini.

Menggunakan VPN boleh membantu warga memintas blok laman web untuk mengakses media global dan berkomunikasi dengan bebas. Di negara-negara yang menghadkan kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar, VPN dapat membantu individu bercakap dengan kerajaan dengan selamat dan bersendirian.

Untuk maklumat lanjut mengenai penapisan kerajaan, Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan (CPJ) mempunyai kit keselamatan untuk wartawan yang menyediakan panduan mengenai isu-isu seperti penilaian risiko dan keselamatan digital.

EFF juga mempunyai pelbagai panduan keselamatan digital untuk aktivis, pembela hak asasi manusia, dan wartawan antarabangsa.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pembasmian laman web dalam panduan khusus kami: Cara Membuka Laman Web.

4Protect data anda pada rangkaian WiFi awam.

Ilustrasi seorang lelaki yang disambungkan ke wifi awam ketika melakukan perjalanan.

Apabila anda menggunakan sambungan WiFi awam di sebuah kafe, hotel, atau lapangan terbang, anda meletakkan anda data sensitif yang berisiko.

Memanfaatkan rangkaian WiFi awam untuk mengumpul data adalah mudah dan sangat murah. Penjenayah boleh memanfaatkan rangkaian terbuka dan tidak terenkripsi untuk mencuri data penting seperti butiran bank anda, kad kredit, foto, dan maklumat peribadi lain.

Peretas semakin menargetkan hotel dan pusat membeli-belah dalam usaha mencapai sasaran bernilai tinggi. Laporan Bloomberg baru-baru ini menerangkan bagaimana sesetengah penjenayah masuk ke hotel dengan matlamat yang jelas mencuri data berharga.

Papan induk juga menyediakan ringkasan masalah dengan rangkaian WiFi awam. Ini termasuk popular “WiFi Nanas” yang memberikan hampir siapa sahaja keupayaan untuk mengambil kesempatan daripada rangkaian awam untuk di bawah $ 99.

Anda boleh melindungi peranti anda dengan menggunakan VPN, yang akan menyulitkan lalu lintas internet anda dan menjadikannya lebih banyak, lebih keras bagi penggodam untuk mencegat dan mencuri data anda..

Malangnya, kebanyakan pengguna tetap tidak menyedari bahaya sebenar rangkaian WiFi terbuka. Jika anda kerap perjalanan dan perlu kekal dalam talian, VPN yang boleh dipercayai adalah alat privasi yang tidak ternilai.

Untuk maklumat lanjut mengenai melindungi sambungan WiFi awam anda, lihat panduan kami yang komprehensif untuk mendapatkan WiFi awam.

5Stop ISP throttling dan torrent dengan selamat.

Ilustrasi seorang lelaki mempercepatkan sambungannya

ISP anda hampir pasti memantau aktiviti dalam talian anda. Jika anda tinggal di negara tanpa undang-undang netraliti bersih yang kuat, ISP anda juga boleh sengaja perlahan sambungan anda apabila anda menjalankan aktiviti berat jalur lebar seperti memuat turun fail besar atau mengurai. Ini dipanggil pendikit jalur lebar.

Penyulitan VPN dapat membantu mencegah penyusunan ISP, yang bermakna anda dapat menikmati kelajuan terbaik untuk memuat turun, meresap, bermain game, dan streaming – sementara membuka kunci kandungan dari seluruh dunia.

Torrenting tanpa VPN juga cukup berisiko. Bukan sahaja alamat IP anda kelihatan kepada rakan sebaya, ISP anda juga boleh melihat bahawa anda mengakses tapak dan aplikasi yang merosakkan, juga.

Kami tidak mengendahkan memuat turun bahan berhak cipta, tetapi menggunakan VPN adalah penting jika anda mahu aktiviti P2P anda disimpan secara peribadi. Untuk mengetahui VPN yang kami cadangkan untuk mengurai, baca VPN Terbaik kami untuk panduan Torrenting.

Bila Sekiranya Anda Menggunakan VPN?

Kami mengesyorkan supaya menggunakan VPN sepanjang masa untuk mendapat manfaat daripada perlindungan yang berterusan, tetapi terdapat beberapa kali ketika sangat penting untuk menggunakan VPN.

Anda harus menggunakan VPN jika:

 • Anda prihatin tentang privasi dalam talian anda
 • Anda berada di negara yang menapis internet
 • Anda berminat dengan kandungan streaming dari luar negara
 • Anda menggunakan rangkaian WiFi awam
 • Anda perlu memintas blok laman web berasaskan IP
 • Anda seorang wartawan, aktivis, atau pemberi maklumat yang berurusan dengan maklumat sensitif

Grafik menunjukkan sebab-sebab mengapa orang menggunakan VPN.

Sebab yang paling umum untuk menggunakan VPN. Data yang diambil dari Laporan Penggunaan VPN Indeks Web Global.

Bagaimana Kerja VPN?

VPN mewujudkan a peribadi dan disulitkan sambungan internet antara peranti anda dan a pelayan peribadi. Ini bermakna data anda tidak boleh dibaca atau difahami oleh ISP anda atau mana-mana pihak ketiga yang lain. Pelayan swasta kemudian menghantar trafik ke laman web atau perkhidmatan yang anda ingin akses.

Jika anda sudah mengetahui cara kerja VPN, anda boleh melangkau terus ke bahagian seterusnya panduan ini: Adakah VPN Aman?

Rajah menunjukkan bagaimana kerja VPN.

Inilah cara kerja VPN::

 1. Anda mendaftar ke perkhidmatan VPN yang anda pilih. Untuk mendapatkan nasihat tentang pembekal VPN untuk memilih, langkau ke bahagian kami tentang cara memilih VPN terbaik.
 2. Pasang perisian VPN pada peranti anda. Perisian ini dipanggil Pelanggan VPN. Ia boleh menjadi aplikasi yang dibekalkan oleh pembekal VPN (seperti ExpressVPN atau NordVPN) atau perisian pihak ketiga seperti OpenVPN atau Tunnelblick.
 3. Log masuk ke klien VPN anda dengan butiran akaun anda dan pilih lokasi pelayan VPN yang ingin anda sambungkan.
 4. Apabila anda mengklik ‘menyambung’ pada aplikasi VPN, klien VPN akan mencari alamat IP pelayan VPN yang anda pilih.
 5. Pelanggan VPN memulakan sambungan dengan pelayan VPN. Mereka kemudian bertukar data termasuk kelayakan log masuk anda untuk menubuhkan terowong VPN terenkripsi.

  Terowong VPN adalah pautan yang selamat antara peranti anda dan pelayan VPN. Menyulitkan data anda bermakna ia tidak boleh dibaca atau difahami jika ia dipintas antara peranti anda dan pelayan.

  Pemerhatian luar seperti ISP anda dapat melihat data yang dipindahkan, tetapi bukan data itu. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penyulitan VPN di bahagian seterusnya panduan ini.

 6. Trafik internet peranti anda dihantar melalui terowong VPN yang disulitkan ke pelayan VPN.
 7. Pelayan VPN melucutkan trafik internet peranti anda dan membawanya ke laman web atau perkhidmatan yang anda cuba akses. Jika VPN berfungsi sebagaimana mestinya, laman web hanya akan melihat Alamat IP pelayan VPN, bukan alamat IP anda yang berasal.

Setiap perkhidmatan VPN dilengkapi dengan senarai lokasi pelayan, dan VPN terbaik akan membolehkan anda memilih dari pelbagai negara dan bandar di seluruh dunia.

Tangkapan skrin dari lokasi pelayan Cyberghost VPN.

Tangkapan skrin pada lokasi pelayan VPN CyberGhost dalam aplikasi Windows.

Penyulitan VPN Dijelaskan

Penyulitan adalah proses pengekodan data supaya hanya komputer dengan ‘kunci’ yang betul akan dapat membacanya.

VPN hanya selamat seperti enkripsi yang digunakan untuk melindungi data anda.

Dengan VPN, komputer di setiap hujung terowong VPN menyulitkan data yang memasuki terowong dan menyahsulitnya di hujung yang lain. Walau bagaimanapun, VPN memerlukan lebih daripada sekadar kunci untuk melaksanakan penyulitan.

Di sinilah Protokol VPN masuklah.

Protokol VPN

Protokol VPN merujuk kepada set peraturan dan proses yang dikemukakan oleh klien VPN untuk mewujudkan sambungan selamat antara peranti anda dan pelayan VPN. Protokol VPN yang anda gunakan akan menentukan bagaimana terowong selamat anda terbentuk.

Bergantung kepada protokol yang digunakan, VPN mungkin mempunyai kelajuan, kemampuan, atau kelemahan yang berbeza. Kebanyakan penyedia VPN akan memberikan pilihan protokol mana yang anda ingin gunakan.

Terdapat beberapa protokol VPN yang tersedia, tetapi tidak semuanya selamat digunakan. Berikut ialah jadual protokol VPN yang paling biasa:

Jadual protokol penyulitan VPN dan risiko keselamatan mereka.

 • OpenVPN. Inilah protokol VPN pilihan kami. Ia sumber terbuka, sangat selamat, dan beroperasi pada hampir semua peranti berkebolehan VPN. OpenVPN telah diuji dengan baik dan kekal sebagai standard industri emas. Anda harus menggunakan OpenVPN jika tersedia.
 • IKEv2 / IPSec. Digunakan bersama IPSec, IKEv2 adalah protokol VPN yang baru dan tertutup. Ia sangat selamat, cukup cepat, dan mengendalikan perubahan rangkaian dengan mudah. Ini menjadikannya protokol yang ideal untuk peranti mudah alih yang sentiasa bertukar antara WiFi dan data mudah alih.
 • L2TP / IPSec. Protokol ini agak ketinggalan zaman dan dilengkapi dengan beberapa kecacatan keselamatan. Jika digunakan dengan cipher AES, ia umumnya dianggap selamat, tetapi ada beberapa cadangan bahawa protokol itu telah dikompromi oleh NSA.
 • SSTP. SSTP adalah protokol VPN tertutup lain. Ia milik Microsoft dan berdasarkan SSL 3.0, yang rentan terhadap serangan MITM tertentu yang dipanggil Poodle. Walaupun ia tidak disahkan jika SSTP dipengaruhi oleh serangan ini, kami tidak fikir ia berisiko.
 • PPTP. Kamu patut elakkan PPTP jika anda boleh. Protokol ketinggalan zaman ini tidak selamat digunakan dan boleh digodam dalam beberapa minit.
 • Penjaga gol. Protokol VPN terbaru sehingga kini, WireGuard menjanjikan tetapi masih dalam pembangunan. Ia bertujuan untuk menjadi cepat, aman, dan lebih mudah dilaksanakan daripada protokol VPN yang lain dengan menggunakan kod baris yang jauh lebih sedikit. Setakat ini, tiada pelepasan 1.0 yang stabil, jadi WireGuard harus dianggap eksperimen sehingga itu.

Ciphers Penyulitan

Ciphers merujuk kepada algoritma yang digunakan untuk menyulitkan dan menyahsulit data. Walaupun protokol VPN mewujudkan terowong VPN, satu cip digunakan untuk menyulitkan data yang mengalir melalui terowong.

Operasi cakera biasanya bergantung pada sekeping maklumat yang disebut kunci. Tanpa mengetahui kunci, sangat sukar – jika tidak mustahil – untuk mendekripsi data yang dihasilkan.

Apabila bercakap mengenai penyulitan, kami secara amnya merujuk kepada campuran jenis cipher dan kunci panjang, yang menandakan bilangan ‘bit’ dalam kunci yang diberikan.

Sebagai contoh, Blowfish-128 adalah cipher Blowfish dengan panjang kunci 128 bit. Secara umumnya, panjang kunci pendek bermaksud keselamatan yang lemah kerana ia lebih mudah dilanggar oleh serangan brute force.

Panjang kunci 256 bit ialah ‘standard emas’ semasa. Ini tidak boleh dipaksa kerana terpaksa berbilion-bilion tahun untuk menjalankan semua kombinasi yang mungkin.

Begitu juga dengan protokol VPN, perisian VPN boleh menggunakan beberapa ciphers berbeza. Berikut adalah ciphers yang paling popular yang digunakan dalam perisian VPN hari ini:

 • AES. Seperti OpenVPN adalah untuk protokol, AES adalah standard emas untuk ciphers. Ia digunakan oleh kerajaan AS untuk data sulit dan dianggap sangat selamat. Anda akan menemui dua kunci utama: AES-128 dan AES-256. Kedua-duanya dianggap selamat.
 • Blowfish. Blowfish digunakan sebagai cipher lalai yang digunakan dalam OpenVPN, tetapi sebahagian besarnya telah digantikan oleh AES sekarang. Blowfish tidak dianggap selamat seperti AES, dan terdedah kepada ‘serangan ulang tahun’.
 • Camellia. Walaupun Camellia sangat mirip dengan AES dari segi keselamatan dan kelajuan, tidak seperti AES ia tidak disahkan oleh Institut Teknologi dan Teknologi Kebangsaan (NIST). Ia belum diuji dengan teliti sebagai AES dan jarang digunakan dalam perisian VPN.

VPN juga menggunakan perkongsian tangan dan pengesahan hash untuk mengamankan sambungan anda. Anda boleh membaca semua ini – dan banyak lagi maklumat mengenai protokol VPN dan ciphers – dalam panduan lengkap kami untuk penyulitan VPN.

Adakah VPN Selamat?

VPN yang boleh dipercayai adalah langkah pertama yang tidak ternilai untuk melindungi privasi anda dan kekal selamat dalam talian.

Malangnya, tidak semua VPN selamat digunakan.

Banyak perkhidmatan VPN yang popular dibuat dengan buruk, tidak boleh dipercayai, dan juga berbahaya.

VPN yang salah boleh:

 • Log aktiviti penyemakan imbas anda
 • Gagal menyulitkan data anda
 • Berkongsi data anda dengan pihak berkuasa
 • Buang maklumat pengenalpastian anda
 • Jangkitkan peranti anda dengan perisian hasad
 • Terdapat beberapa soalan penting yang perlu anda tanyakan untuk menentukan sama ada VPN selamat atau tidak.

  Bahagian ini akan membincangkan potensi bahaya perisian VPN dan terangkan bagaimana anda boleh selamat. Anda juga boleh melompat terus bab seterusnya untuk mengetahui sama ada VPN sah atau jika anda boleh dijejaki apabila menggunakan VPN.

  1Diada Log Keep VPN?

  Satu ilustrasi tangan mencuri fail dari komputer riba

  Salah satu aspek yang paling penting dalam perkhidmatan VPN adalah dasar pembalakan.

  Apabila anda menggunakan VPN, anda mempercayai pembekal VPN dengan semua trafik internet anda – yang termasuk anda alamat IP, semua laman web yang anda lawati, yang mesej yang anda hantar, dan semua anda data peribadi.

  Kami menyiasat 90 dasar pembalakan perkhidmatan VPN yang paling popular dan mendapati itu 26% daripada VPN yang popular log alamat IP anda yang berasal. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai VPN yang menyimpan log, lihat panduan berdedikasi kami untuk dasar pembalakan VPN.

  Pastikan anda baca dasar privasi penyedia VPN anda sebelum mempercayai syarikat dengan data peribadi anda. Jika anda mendapati bahawa VPN merekodkan alamat IP peribadi atau data aktiviti anda, mengelakkan VPN di semua kos.

  VPN terbaik jangan log:

  1. Permintaan DNS atau tapak web yang dikunjungi
  2. Alamat IP anda yang berasal
  3. Alamat IP pelayan VPN
  4. Masa sambungan sambungan
  5. Penggunaan lebar jalur individu

  Pendek kata, a selamat VPN melindungi privasi anda dengan tidak melog masuk sebarang data yang boleh menghubungkan anda sebagai pengguna ke aktiviti dalam talian anda. Malangnya, beberapa VPN masih dilakukan.

  Petikan ini dari dasar privasi Hola VPN memberikan contoh yang baik tentang apa yang harus dielakkan:

  Tangkapan skrin dari dasar privasi Hola VPN

  Tangkapan skrin dari dasar privasi Hola VPN.

  Malangnya, dasar pembalakan pembekal VPN sering samar-samar dan mengelirukan.

  Sesetengah pembekal tuntutan palsu untuk mengumpul jumlah minimum data, sementara yang lain sengaja tidak jelas mengenai jenis data yang dirujukkan oleh dasar mereka.

  Penyedia VPN terbaik akan benar-benar telus mengenai jenis data yang mereka kumpulkan dan mengapa data ini diperlukan.

  Mereka juga akan memberitahu anda jika VPN berkongsi data anda dengan mana-mana pihak ketiga, termasuk pengiklan, agensi kerajaan, dan syarikat induk.

  Pastikan sebarang tuntutan “tidak log” yang anda lihat dalam iklan disokong dalam dasar privasi VPN. Jika anda tidak dapat mencari maklumat mengenai data yang dikumpulkan di laman web pembekal VPN anda, anda perlu mengambil wang anda di tempat lain.

  2 Di Mana Adakah Berdasarkan VPN?

  Di mana sebuah syarikat VPN berasaskan – atau dikenali sebagai ‘bidang kuasa‘- boleh memberi kesan besar terhadap privasi data peribadi anda.

  Negara-negara tertentu terlibat dalam perkongsian perisikan antarabangsa yang dikenali sebagai Lima Mata, Sembilan mata, dan Empat belas mata. Dari segi privasi, negara-negara ini adalah paling teruk tempat untuk mendasarkan sebuah syarikat VPN.

  Negara Mata Lima ialah AS, UK, Kanada, Australia, dan New Zealand.

  Agensi-agensi perisikan di negara-negara ini mempunyai kuasa untuk memaksa organisasi log maklumat peribadi dan kongsi di kalangan mereka. Permintaan pembalakan ini boleh disertai dengan perintah lelucon yang membuatnya menyalahi undang-undang bagi syarikat itu untuk mendedahkan secara terbuka apa yang mereka terpaksa lakukan.

  Peta persekutuan perisikan dan bidang kuasa VPN.

  Ia juga tidak selamat untuk memasukkan VPN di negara yang banyak ditapis seperti China, Rusia, atau Turki. Negara-negara ini lebih berkemungkinan memaksa syarikat VPN untuk log atau menapis kandungan yang diakses melalui VPN.

  Sebaik-baiknya, VPN perlu dimasukkan ke dalam negara yang kuat privasi dan netraliti bersih undang-undang. Bidang kuasa sepatutnya tidak mempunyai hubungan antarabangsa dengan negara-negara yang lebih mengganggu dan tidak ada sejarah pendakwa rakyat berdasarkan kandungan sejarah pelayaran mereka.

  Beberapa bidang kuasa VPN terbaik termasuk Pulau British Virgin, Pulau Cayman, Panama, Seychelles, dan
  Switzerland.

  Sekiranya anda mencari VPN yang boleh dipercayai di mana-mana negara ini, periksa ulasan kami ExpressVPN, NordVPN, PrivateVPN, dan Trust.Zone.

  Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai negara-negara Lima Mata, bidang kuasa VPN, dan di mana VPN anda berasaskan, anda boleh membaca panduan khusus kami untuk bidang kuasa VPN.

  3How Kuat Adakah Keselamatan Teknikal VPN?

  Perkhidmatan VPN paling selamat akan terbuka mengenai langkah-langkah teknikal yang mereka ada untuk melindungi pelanggan dan perniagaan mereka.

  Mana-mana perkhidmatan VPN yang berbaloi akan menawarkan tahap terkini dan paling selamat penyulitan, yang luas pemilihan protokol, dan pelbagai ciri keselamatan canggih termasuk suis bunuh, perpecahan terowong, dan obfuscation.

  Anda harus sentiasa memandang OpenVPN dan IKEv2, kerana ini adalah protokol paling selamat untuk digunakan. Jika VPN hanya menawarkan PPTP kemudian jangan gunakannya.

  Anda juga harus mencari penyulitan kuat seperti AES-256. Sekiranya pembekal VPN tidak bersedia untuk mendedahkan apa penyulitan yang digunakan perisian itu, maka itu bukan VPN yang selamat.

  Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang penyulitan VPN, baca bahagian panduan ini atau kunjungi panduan khusus kami untuk penyulitan VPN.

  4Di Kebocoran VPN Data Anda?

  Perkhidmatan VPN yang berkualiti rendah boleh membocorkan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa mengetahui anda. Ini boleh termasuk lokasi anda, alamat IP anda, tapak web yang anda lawati, dan banyak lagi.

  Tidak perlu dikatakan, tidak ada gunanya menggunakan VPN yang melepaskan data peribadi anda. Walaupun VPN mempunyai dasar log kosong, sesiapa yang melihat sambungan anda – termasuk ISP anda – akan dapat melihat identiti atau aktiviti anda.

  Terdapat empat jenis kebocoran untuk mengetahui:

  • Kebocoran IP. Ini berlaku apabila VPN anda gagal menendang anda alamat IP dengan salah satunya. Ini adalah risiko privasi penting; ISP anda dan mana-mana laman web yang anda lawati akan dapat memautkan aktiviti dalam talian anda kepada identiti anda yang sebenar.
  • Kebocoran DNS. VPN sepatutnya mengemudi permintaan DNS ke pelayan DNSnya sendiri. Sekiranya DNS laluan VPN meminta di luar terowong VPN yang disulitkan ke pelayan DNS ISP anda, ia dipanggil kebocoran DNS. Ini mendedahkan anda aktiviti penyemakan imbas dan mana-mana laman web yang anda lawati kepada ISP anda atau mana-mana penyemak pendengaran lain.
  • Kebocoran WebRTC. WebRTC adalah teknologi berasaskan pelayar yang membolehkan komunikasi audio dan video berfungsi di dalam laman web. WebRTC mempunyai cara bijak untuk menemui anda alamat IP sebenar walaupun VPN sedang aktif. VPN terbaik menghalang permintaan WebRTC. Sebagai alternatif, anda boleh melumpuhkan WebRTC sepenuhnya pada tahap penyemak imbas.
  • Kebocoran IPv6. IPv6 adalah format baru alamat IP, tetapi tidak banyak VPN pada masa ini menyokongnya. Kecuali VPN menyokong atau aktif menyekat IPv6, anda alamat IPv6 peribadi boleh didedahkan. Ini dipanggil kebocoran IPv6.

  Kami dengan ketat menguji setiap VPN yang kami semak untuk mengetahui sama ada ia membocorkan data anda. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai jenis kebocoran VPN, bagaimana untuk menguji kebocoran VPN, dan kebocoran VPN, lawati panduan kami yang komprehensif untuk kebocoran VPN.

  Bagaimana Melaksanakan Ujian Kebocoran VPN

  Langkah-langkah berikut menunjukkan cara untuk menjalankan ujian kebocoran VPN anda sendiri di rumah. Ia mengambil masa depan tanpa pengetahuan teknikal dan anda akan selesai dalam beberapa minit.

  Untuk menjalankan ujian kebocoran VPN:

  1. Lawati browserleaks.com dan jalankan ujian kebocoran apabila VPN anda terputus. Perhatikan turun anda alamat IP dan alamat anda Pelayan DNS ISP.
  2. Sebelum anda menyambung ke pelayan VPN pastikan untuk membolehkannya Suis pembunuh VPN. Ini akan menghalang kebocoran semasa sambungan VPN secara tiba-tiba. Dayakan perlindungan kebocoran DNS, WebRTC, dan IPv6 dalam aplikasi VPN jika mungkin.
  3. Sambung ke pelayan VPN dan muat semula halaman ujian kebocoran di pelayar anda.
  4. Jika VPN berfungsi sebagaimana mestinya, ia akan menunjukkan angka yang berbeza untuk anda alamat IP sebenar dan Pelayan DNS ISP.

  Tangkapan skrin berikut menunjukkan ujian kebocoran dari PrivateVPN Server AS. Anak panah merah menandakan bidang yang harus anda perhatikan:

  Tangkapan skrin dari kebocoran browserleaks.com.

  Tangkapan skrin browserleaks.com apabila disambungkan ke pelayan US PrivateVPN. Tiada kebocoran yang dikesan.

  Jika anda dapat melihat anda alamat IP yang berasal atau Pelayan DNS, VPN bocor.

  Terdapat beberapa cara untuk membetulkan kebocoran ini – semak panduan kebocoran kami untuk mengetahui bagaimana – tetapi kadangkala ia mungkin tidak dapat dibaiki pada akhir anda. Jika demikian, sudah tiba masanya untuk mencari VPN yang lebih selamat.

  5Apakah VPN Mengandungi Malware atau Alat Penjejakan?

  Beberapa perkhidmatan VPN yang paling popular di pasaran dibuat kurang baik dan kadang-kadang lebih berbahaya.

  Walaupun sesetengah orang akan berkongsi maklumat sensitif atau bocor data anda, yang lain dijangkiti dengan perisian hasad yang boleh melakukan kerosakan yang tidak dapat dikembalikan ke peranti anda.

  VPN percuma dari syarikat-syarikat yang tidak jelas adalah penyebab biasa untuk menganjurkan jenis perisian hasad ini.

  Kami menguji 150 aplikasi Android VPN percuma yang paling popular berdasarkan pelbagai kriteria termasuk kebocoran, virus dan malware, kebenaran berlebihan dan banyak lagi. Digabungkan, aplikasi ini mempunyai lebih 260 juta muat turun.

  Kami mendapati bahawa 18% daripada aplikasi VPN percuma diuji kembali perlawanan positif apabila diimbas untuk virus dan malware.

  Laporan akademik 2016 juga mendapati 38% daripada 283 aplikasi Android diuji mengandungi beberapa bentuk malware, dan 16% digunakan proksi tidak telus untuk memanipulasi trafik HTTP.

  Ringkasnya, populariti aplikasi VPN percuma di Apple atau Google Play Store tidak menjamin keselamatan atau kesahihannya. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya VPNS percuma di dalam panduan ini.

  Untuk menjadi selamat, tengok aplikasi VPN yang terkenal yang sudah ada diaudit secara bebas untuk kelemahan keselamatan seperti ExpressVPN, Surfshark, dan TunnelBear. Jangan mempercayai VPN dengan data anda tanpa meneliti reputasinya terlebih dahulu.

  Untuk mengelakkan permohonan peniru, sentiasa muat turun perisian VPN anda dari laman web VPN rasmi atau pembekal aplikasi rasmi pembekal anda.

  Adakah VPN Undang-undang?

  ilustrasi peta dunia.

  Ia sangat sah untuk menggunakan VPN di kebanyakan negara, termasuk AS, UK, Kanada, dan kebanyakan Eropah. Penting untuk diperhatikan, bagaimanapun, bahawa apa-apa yang tidak sah tanpa VPN kekal haram apabila menggunakannya.

  Walaupun di tempat di mana VPN sah, sesetengah negara mempunyai pengawasan yang mengganggu dan undang-undang pengekalan data yang mungkin patut dipertimbangkan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ini dalam panduan kami ke bidang kuasa VPN.

  Di mana VPN Haram?

  Kami melihat undang-undang 195 negara dan hanya dapat dijumpai empat negara di mana VPN adalah benar-benar tidak sah:

  • Belarus. VPN telah diharamkan sejak Februari 2015, dan mereka yang ditangkap menggunakannya mungkin menghadapi denda yang tidak ditentukan.
  • Iraq. Kerajaan Iraq mengharamkan VPN pada tahun 2014 untuk menghentikan organisasi pengganas daripada mempengaruhi orang ramai melalui media sosial.
  • Korea Utara. Oleh kerana sifat rahsia Korea Utara, tidak jelas apabila VPN menjadi haram atau apa hukuman untuk menggunakannya.
  • Turkmenistan. VPN dibuat menyalahi undang-undang pada tahun 2015 dan secara aktif disekat oleh kerajaan. Sekiranya anda menggunakan VPN di Turkmenistan, anda akan mengambil risiko denda dan ‘memanggil’ dari Kementerian Keselamatan Negara.

  Di mana VPN Terhad?

  Terdapat juga enam negara di mana VPN sangat tinggi dikawal selia atau terhad. Anda boleh mencari senarai lengkap negara di mana VPN adalah haram atau terhad dalam jadual di bawah.

  Negara
  Status VPN
  Blok Media Sosial
  Penapisan
  Pengawasan
  Belarus Tidak sah Sederhana Luas Luas
  China Terhad Luas Luas Luas
  Iran Terhad Sederhana Luas Luas
  Iraq Tidak sah Sederhana Sederhana Minor
  Korea Utara Tidak sah Luas Luas Luas
  Oman Terhad Minor Luas Sederhana
  Rusia Terhad Sederhana Luas Sederhana
  Turki Terhad Sederhana Luas Luas
  Turkmenistan Tidak sah Luas Luas Luas
  UAE Terhad Sederhana Luas Sederhana

  Negara di mana VPN adalah haram atau terhad.

  Jika negara anda tidak disebut dalam salah satu senarai di atas, VPN adalah benar-benar sah untuk digunakan di sana.

  Jika anda memilih untuk menggunakan VPN di mana-mana negara yang disenaraikan di atas, penting bagi anda memilih perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai, boleh dipercayai, dan swasta.

  Untuk maklumat lanjut mengenai beberapa negara di mana VPN dikawal atau dilarang, anda boleh membaca panduan khusus kami: Adakah VPN Undang-undang?

  Bolehkah Anda Menjejaki Jika Anda Menggunakan VPN?

  Aktiviti dalam talian anda akan menjadi lebih peribadi dengan VPN berbanding melayari web tanpa satu. Walau bagaimanapun, VPN tidak akan membuat anda benar-benar tidak dapat dikenal pasti.

  Sekiranya seseorang serius mencuba menjejaki anda di Internet, alamat IP anda hanya akan menjadi satu aspek yang mereka akan menyiasat untuk mengenal pasti anda.

  Ilustrasi menunjukkan bagaimana anda boleh dijejaki secara dalam talian.

  Walaupun dengan VPN, anda boleh dijejaki melalui:

  1. Kuki dan Penjejak. Laman web menggunakan kuki untuk menyesuaikan perkhidmatan mereka berdasarkan kepada pengguna tertentu. Cookies menyimpan maklumat yang telah anda berikan secara sukarela seperti nama, jantina, atau lokasi anda. Ini boleh digunakan untuk mengenal pasti anda, walaupun alamat IP anda dikaburkan.

   Satu lagi perkara yang menjadi perhatian ialah pelacak web yang tertanam dalam iklan. Ini membolehkan laman web menyediakan iklan tersuai mengikut tabiat pelayaran unik anda.

  2. Penyemak Jambatan Penyemak Imbas. Peranti anda menyediakan laman web yang anda lawati dengan maklumat terperinci tentang sistem pengendalian, penyemak imbas dan perkakasan anda. Jumlah maklumat ini boleh digunakan untuk mencipta “cap jari” yang unik.

   Penggunaan data ini untuk mengenal pasti dan menjejaki pengguna dikenali sebagai “cap jari penyemak imbas“. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai keselamatan penyemak imbas dalam Panduan kami kepada Pelayar Swasta.

  3. Pembekal VPN anda. Walaupun menggunakan VPN akan menyembunyikan lalu lintas anda dari ISP anda, pembekal VPN sendiri masih mempunyai keupayaan teknikal untuk melihat anda identiti dan aktiviti. Jika VPN anda mengumpul identifikasi log dan berkongsi maklumat ini, identiti anda akan dikompromi.
  4. IP, DNS dan kebocoran WebRTC. VPN yang berkualiti rendah boleh mendedahkan alamat IP sebenar anda atau permintaan DNS anda, yang berpotensi untuk mendedahkan identiti anda atau sejarah internet anda.
  5. Sidik Jari Trafik. ISP anda dapat melihat semua paket data yang dihantar dari komputer anda ke pelayan VPN. Walaupun mereka tidak dapat memberitahu apa yang mengandungi paket atau di mana mereka menuju, mungkin masih dapat mengenal pasti jenis lalu lintas (iaitu laman web, streaming, P2P, dll) yang dihantar dengan menganalisis masa dan kepadatan setiap paket.
  6. Perilaku Pelayaran. Walaupun lalu lintas anda disulitkan, syarikat web seperti Facebook dan Google masih dapat melihat aktiviti dalam talian anda. Jika anda masuk ke dalam ini semasa anda melayari web, VPN tidak akan menghalangnya daripada mengawasi anda atau mengaitkan anda dengan alamat IP VPN anda.

  Bagaimana saya boleh menyimpan aktiviti saya secara peribadi?

  Untuk memaksimumkan privasi dan keselamatan anda semasa menggunakan VPN, anda perlu ubah tabiat melayari anda. Elakkan sebarang tingkah laku yang mungkin digunakan oleh pengguna untuk membuat identiti anda.

  Berikut adalah peraturan yang paling penting untuk mengekalkan privasi anda:

  1. Pilih perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai yang tidak menyimpan log aktiviti anda dan telah diuji untuk kebocoran. Pastikan VPN anda mempunyai suis bunuh untuk mengelakkan identiti anda terdedah jika sambungan anda jatuh.
  2. Hidupkan VPN anda sebelum melancarkan program atau mengakses laman web.
  3. Gunakan penyemak imbas web terfungsian yang berasingan seperti Firefox atau IceCat untuk semua penyemakan VPN. Kosongkan pelayar kuki dan cache sebelum setiap sesi VPN.
  4. Pertimbangkan untuk memasang beberapa sambungan penyemak imbas yang melindungi privasi untuk membantu menyekat iklan dan skrip pelacakan. Privasi Badger, uBlock, Decentraleyes, dan NoScript adalah semua pilihan yang baik.
  5. Elakkan melayari semasa mendaftar masuk ke media sosial, Google, Apple, atau akaun Microsoft. Jangan gunakan Carian Google (DuckDuckGo adalah alternatif yang baik).
  6. Elakkan menggunakan pengesahan 2 langkah mudah alih semasa disambungkan ke VPN anda.
  7. Jika anda membuat pembelian dalam talian, gunakan cryptocurrency jika ada. Kad debit atau akaun PayPal anda akan mengenal pasti anda.
  8. Matikan fungsi data lokasi GPS telefon pintar anda.
  9. Pertimbangkan menggunakan Penyemak Imigresen Tor jika anda sangat prihatin dengan tidak dikenali. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Tor kemudian dalam panduan ini.

  Jika anda menyimpan semua perkara di atas, VPN yang baik dengan dasar pembalakan yang mesra privasi akan menjadikan anda jauh lebih sukar untuk dijejaki berbanding jejak dalam talian anda tanpa satu. ISP anda khususnya akan mendapati sangat sukar untuk mengetahui laman web yang anda lawati.

  Bagaimana saya Pilih VPN?

  Terdapat satu perbezaan dunia antara VPN. Seperti yang telah kami sebutkan, sesetengah penyedia VPN juga boleh menjejaskan privasi dan keselamatan yang mereka direka untuk melindungi.

  Tanpa maklumat yang betul, ramai pengguna terpaksa membuat VPN pilihan mereka tanpa banyak penjelasan. Jika anda telah memilih pembekal anda, anda boleh melangkau terus ke bahagian seterusnya tentang cara memasang VPN.

  Ilustrasi menunjukkan ciri-ciri VPN yang baik.

  Apabila memilih VPN, penting untuk bertanya:

  • Berapa kosnya??
  • Betapa selamatnya?
  • Peranti mana yang menyokongnya?
  • Betapa cepatnya?
  • Adakah ia berfungsi dengan perkhidmatan penstriman?
  • Bolehkah ia mengalahkan penapisan??

  Ingat bahawa VPN yang betul untuk satu orang mungkin bukan VPN yang tepat untuk anda. Sekiranya anda ingin melancong ke China, sebagai contoh, anda memerlukan VPN dengan penyulitan yang kuat dan ciri-ciri canggih seperti penyembunyian. Sekiranya anda bimbang terutamanya dengan penstriman atau penyusutan, namun anda memerlukan VPN dengan kelajuan yang cepat.

  Jika anda ingin VPN serba boleh dipercayai, baca cadangan VPN kami yang terbaik untuk 2023. Jika anda telah memilih pembekal VPN, anda boleh melangkau ke bab seterusnya tentang Cara Pasang VPN.

  Berikut adalah faktor utama anda perlu dipertimbangkan apabila memilih pembekal khidmat VPN:

  1Berapa banyak kos VPN?

  Anda tahu berapa banyak yang anda ingin belanjakan pada VPN, jadi tidak ada gunanya memilih perkhidmatan yang melebihi kemampuan anda.

  Perkhidmatan VPN yang berkualiti tinggi biasanya akan dikenakan biaya sekitar $ 10 sebulan jika anda membayar secara bulanan. Ini boleh jatuh sedikit sebanyak $ 50 setahun jika anda sanggup membayar di depan.

  Sekiranya anda perlu menggunakan VPN percuma, pastikan anda membaca Bolehkah saya menggunakan VPN untuk Percuma? seksyen seterusnya dalam panduan ini. Ada yang pasti kekurangan dan bahaya yang anda perlu sedar dalam pasaran VPN percuma.

  2How selamat itu?

  Sebaik sahaja anda telah memutuskan berapa banyak yang anda ingin belanjakan pada langganan VPN, penting bagi anda mencari VPN yang selamat.

  Pertimbangkan semua mata yang disebutkan dalam Apakah VPN Adakah Selamat? bab panduan ini. Ringkasnya, pastikan VPN anda mempunyai:

  • Dasar pembalakan yang mesra privasi & bidang kuasa.
  • Protokol VPN yang kuat & penyulitan.
  • Tiada IP, DNS, atau kebocoran WebRTC.
  • Suis pembunuh VPN.
  • Tiada perisian hasad.
  • Tiada keizinan mengganggu atau akses pihak ketiga.

  3Which peranti ini menyokong VPN?

  Sekarang bahawa anda ditinggalkan dengan beberapa VPN yang selamat, anda perlu mencari perkhidmatan yang berfungsi pada peranti yang anda ingin melindungi.

  Adakah anda mempunyai komputer Windows atau Mac? Android atau iPhone? Adakah anda mahu menampung konsol peranti dan permainan streaming? Berapa banyak peranti yang perlu anda tutupi?

  Pastikan untuk memilih VPN yang menyokong peranti yang anda perlukan untuk melindungi.

  Cara paling mudah untuk menggunakan VPN pada komputer, telefon pintar atau tablet anda ialah memasang aplikasi tersuai dari laman web VPN. Sesetengah VPN juga menyediakan aplikasi tersuai untuk Stick Amazon Fire TV. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa beberapa perkhidmatan mempunyai had pada bilangan peranti anda boleh menyambung ke VPN secara serentak.

  Jika anda ingin melindungi sebarang peranti daripada had ini, anda perlu memasang VPN anda di tahap penghala, yang seterusnya akan menyulitkan semua lalu lintas internet dari peranti yang bersambung kepadanya.

  4How cepat adalah VPN?

  Seperti yang telah kami sebutkan, VPN melambatkan kelajuan internet agak melalui penyulitan dan terowong, tetapi ada yang lebih perlahan daripada yang lain.

  Sekiranya anda menggunakan VPN untuk strim, torrent, atau permainan, anda memerlukan VPN yang cepat yang dapat bersaing dengan aktiviti anda. Untuk nasihat lanjut mengenai kelajuan VPN, anda boleh membaca cadangan kami untuk VPN terpantas 2023.

  5 Di mana terdapat pelayan VPN?

  Sekiranya anda ingin memintas penapisan atau sekatan geografi, anda perlu memastikan bahawa VPN anda ada pelayan yang terletak di negara yang anda perlukan. Sebagai contoh, jika anda ingin mengakses kandungan berita sahaja di AS, anda memerlukan VPN dengan pelayan di Amerika Syarikat.

  Begitu juga, jika kelajuan adalah keutamaan anda perlu memastikan VPN anda mempunyai pelayan berhampiran lokasi fizikal anda – semakin dekat dengan pelayan, semakin baik kelajuan anda akan.

  Semak laman web penyedia VPN yang dipilih atau ulasan kami untuk mengetahui lokasi pelayan VPN anda.

  6Apakah ia berfungsi dengan streaming dan perkhidmatan yang mengerikan?

  Sekiranya anda merancang untuk menstrim perkhidmatan seperti Netflix atau menggunakan VPN anda untuk merosakkan, anda memerlukan VPN yang berfungsi dengan mudah dengan setiap perkhidmatan.

  Anda harus memilih VPN untuk keperluan khusus anda. Tidak semua VPN yang berfungsi dengan Netflix juga berfungsi dengan Hulu atau BBC iPlayer, misalnya. Begitu juga, VPN mesra penstriman tidak selalu membenarkan lalu lintas P2P.

  Lihatlah penstriman dan bahagian yang teruk dalam panduan ini untuk mengetahui lebih lanjut.

  Adakah ia berfungsi di negara penapisan tinggi?

  Sekiranya anda tinggal atau sedang dalam perjalanan ke negara yang ditapis dengan berat yang secara aktif menghalang lalu lintas VPN, anda perlu memilih perkhidmatan VPN yang menggunakan teknik khas untuk mengelilingi penapis.

  Kami memanggil teknik khas ini alat penyingkiran. Kadang-kadang mereka juga dipanggil protokol ‘stealth’.

  Alat pemusnah biasanya merontokkan trafik VPN supaya kelihatan seperti trafik HTTPS, yang membuatnya lebih sulit untuk mengesan.

  Jika VPN tidak datang dengan alat-alat ini, ia tidak mungkin bekerja di China, dan ia tidak sepatutnya menjadi pilihan pertama anda untuk negara penapisan tinggi lain seperti Iran atau UAE sama ada.

  Sekiranya anda sedang mencari VPN yang menggunakan alat penyingkapan, ExpressVPN, StrongVPN, dan VyprVPN adalah semua pilihan yang baik.

  Membuat keputusan anda

  VPN berkualiti tinggi akan menawarkan kelajuan tinggi, ciri-ciri canggih, dan tidak akan merakam, berkongsi, atau menjual data anda tanpa asas undang-undang yang sesuai. Pastikan anda menyelidik VPN anda keselamatan teknikal, model perniagaan, bidang kuasa, dan dasar privasi. Jika penyedia VPN tidak dapat menjawab semua soalan ini, anda tidak sepatutnya mempercayainya.

  Penyelidikan reputasi pembekal anda dan jangan gunakan VPN yang anda tidak selesa sepenuhnya. Jika anda benar-benar prihatin tentang keselamatan, prestasi, dan privasi, anda harus menggunakan VPN berasaskan langganan yang telah diuji secara bebas dan disemak semula.

  Bagaimana saya memasang VPN?

  Terdapat banyak cara yang berbeza untuk memasang VPN pada peranti anda, dan prosesnya berbeza bergantung pada jenis peranti yang dipersoalkan. Setakat kaedah yang paling mudah dan paling biasa adalah untuk memuat turun aplikasi peribadi terus dari pembekal khidmat VPN anda.

  Kebanyakan VPN komersial yang anda boleh langgan untuk datang dengan aplikasi tersuai untuk Windows, MacOS, Android, dan iOS, tetapi ada juga yang menyediakan aplikasi asli untuk router dan peranti penstriman seperti Amazon Fire TV Stick juga.

  Untuk memasang VPN menggunakan aplikasi tersuai:

  1. Beli langganan VPN dari laman web pembekal anda dan sahkan akaun anda melalui e-mel. Kami akan menggunakan NordVPN sebagai contoh.
   Tangkapan skrin pilihan langganan NordVPN.
  2. Muat turun perisian VPN dari laman web pembekal VPN anda atau klik melalui Google Play Store atau Apple App Store untuk peranti Android dan iOS. Klik melalui arahan pemasangan dan bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan.
   Tangkapan skrin muat turun NordVPN.
  3. Log masuk ke aplikasi VPN menggunakan bukti kelayakan akaun anda.
   Tangkapan skrin log masuk NordVPN.
  4. Pergi ke menu tetapan VPN dan aktifkan suis pembunuh VPN dan bocor kebocoran jika ada. Pilih protokol VPN pilihan anda. Kami lebih suka OpenVPN.
   Tangkapan skrin menu tetapan NordVPN.
  5. Kembali ke skrin utama aplikasi dan pilih lokasi pelayan VPN dari senarai lokasi.
   Tangkapan skrin senarai pelayan NordVPN.
  6. Klik sambungkan butang. Anda kini akan disambungkan ke pelayan VPN di lokasi yang anda pilih.
   Tangkapan skrin mengenai NordVPN bersambung.

  Penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua perkhidmatan VPN datang dengan aplikasi tersuai untuk setiap peranti. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan VPN anda pada peranti perbezaan jika VPN anda menyokong konfigurasi manual.

  Konfigurasi manual boleh menjadi proses yang rumit, tetapi jika anda mengikuti arahan yang diberikan di laman web pembekal VPN anda, anda tidak sepatutnya mempunyai masalah untuk mengkonfigurasi peranti anda.

  Kebanyakan peranti mempunyai sokongan VPN bersepadu, yang bermaksud bahawa semua yang anda perlu lakukan ialah memuat naik fail konfigurasi perkhidmatan VPN kepada pelanggan terbina dalam. Anda biasanya boleh mencari pelanggan dalam tetapan rangkaian.

  Jika anda ingin menggunakan OpenVPN, anda perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga – seperti perisian klien OpenVPN – dan kemudian memuat naik fail konfigurasi perkhidmatan VPN.

  Kami telah memasukkan arahan yang lebih terperinci dalam panduan berikut:

  • Cara Pasang VPN pada Windows
  • Cara Pasang VPN di Mac
  • Cara Pasang VPN pada Android
  • Cara Pasang VPN ke iPhone & iPad
  • Bagaimana Memasang VPN pada Stick TV Kebakaran
  • Cara Pasang VPN ke Apple TV

  Adalah mungkin untuk menubuhkan pelayan VPN anda sendiri di rumah, tetapi ia adalah proses rumit dengan banyak ruang untuk kesilapan. Server VPN buatan rumah tidak sesuai untuk mengakses kandungan terhad atau untuk privasi dalam talian anda kerana ISP anda masih boleh log aktiviti dalam talian anda.

  Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana untuk membina pelayan VPN anda sendiri di rumah, lihat panduan kami untuk menyediakan pelayan VPN anda sendiri.

  Bolehkah saya menggunakan VPN untuk Percuma?

  Terdapat banyak VPN percuma di pasaran, tetapi kebanyakannya adalah terhad pada masa yang terbaik dan berbahaya paling teruk.

  Jika anda memutuskan untuk menggunakan VPN percuma, tengok untuk:

  • Topi data bulanan.
  • Pilihan pelayan terhad.
  • Kelajuan perlahan.
  • Penyalahgunaan data peribadi anda.
  • Tiada teknologi untuk memintas penapisan.
  • Tiada pelayan untuk membuka kunci perkhidmatan penstriman.

  Kos True VPN Percuma

  Perkhidmatan VPN boleh memungut data anda dengan cara yang tidak dijangka. Ia mahal untuk membangun dan mengendalikan VPN yang boleh dipercayai, dan banyak perkhidmatan murah atau percuma memilih untuk mensubsidi harga langganan dengan pendapatan dari saluran lain.

  Sekiranya anda tidak membayar untuk perkhidmatan VPN anda, mungkin ada beberapa bentuk pengumpulan data, perkongsian, atau jualan sedang berlaku untuk menampung kos produk. Banyak perkhidmatan percuma ini juga sangat bergantung mengiklankan, yang kurang sesuai untuk privasi.

  Kami telah melakukan banyak penyelidikan mengenai VPN percuma dan telah menemui sejumlah kekurangan privasi yang mengganggu.

  Penyiasatan kami telah mendedahkan bahawa beberapa VPN percuma yang paling popular di pasaran mempunyai pautan rahsia ke tanah besar China, sementara 85% daripada ciri aplikasi Android VPN percuma yang paling popular kebenaran berlebihan dengan potensi untuk penyalahgunaan privasi.

  Ilustrasi menunjukkan bahaya VPN percuma.

  Sumber: 1 Laporan VPN Bergerak Global, 2 Siasatan Aplikasi VPN Percuma, 3 Indeks Risiko VPN Percuma: Apl Android

  Membaca dasar privasi kebanyakan VPN percuma tidak menawarkan harapan sama ada. Beberapa VPN percuma, seperti HolaVPN, log semua yang anda lakukan dalam talian.

  Tidak perlu dikatakan, tiada penemuan ini membuat tinjauan positif terhadap VPN percuma. Jika anda membuat keputusan untuk menggunakan perkhidmatan VPN percuma, teruskan dengan berhati-hati.

  Untuk maklumat lanjut tentang bahaya VPN percuma, anda boleh membaca Penyiasatan Aplikasi VPN Percuma atau Indeks Risiko VPN Percuma.

  Jika anda tidak mampu atau tidak mahu membelanjakan wang pada VPN, kami juga menyusun senarai perkhidmatan VPN percuma yang paling selamat yang kini tersedia.

  VPN ‘Freemium’

  Pada umumnya, ‘Freemium’ VPN adalah lebih selamat daripada perkhidmatan sepenuhnya. Penyedia VPN ini akan menawarkan percubaan percuma atau perkhidmatan terhad serta versi berbayar yang lebih luas.

  Freemium VPN membuat wang mereka melalui produk berbayar, yang membolehkan mereka menyediakan perkhidmatan percuma yang terhad. Penyedia VPN yang menawarkan produk ‘freemium’ termasuk Windscribe, ProtonVPN, dan Tunnelbear.

  VPN Freemium cenderung untuk:

  • Menguatkuasakan topi data bulanan.
  • Hadkan pilihan lokasi pelayan.
  • Kelajuan mendadak.
  • Tidak menyokong perkhidmatan penstriman seperti Netflix.
  • Melarang semua lalu lintas P2P.

  Tangkapan skrin dari produk 'freemium' ProtonVPN.

  Tangkapan skrin dari ProtonVPNs ‘freemium’ VPN.

  Berapa Banyak Kos VPN?

  Langganan VPN berbeza dengan harga yang sangat banyak, dan harga perkhidmatan VPN tidak semestinya sama dengan tahap kualiti yang disediakannya.

  Syarikat VPN cenderung menawarkan diskaun untuk langganan lebih lama. Servis sebulan mungkin harganya $ 10, tetapi jika anda mendaftar untuk langganan setahun, anda dapat memperoleh 60% dari harga bulanan.

  Perlu diketahui bahawa anda biasanya perlu membayar kos penuh langganan terdahulu, yang boleh membuatnya merasa mahal, dan mungkin tidak sesuai dengan semua belanjawan.

  Secara umumnya, VPN yang lebih murah cenderung berada di sekitar $ 6-8 sebulan dan lebih mahal di sekeliling $ 12-15 sebulan.

  Soalan Lazim VPN: Soalan yang Sering Ditanya

  Sekarang bahawa kami telah meliputi asas-asas, bab-bab berikut akan menjawab soalan-soalan yang paling umum yang kami terima mengenai penggunaan VPN. Sekiranya anda sudah mendapat soalan dalam fikiran, anda boleh melangkau ke bab yang paling relevan dengan anda:

  • Bolehkah saya Menggunakan VPN untuk Torrenting?
  • Bolehkah saya menggunakan VPN untuk menonton Netflix?
  • Adakah Saya Perlu VPN Di Telefon Saya?
  • Adakah VPN Lebih Baik Daripada Proksi?
  • Adakah Tor sama dengan VPN?
  • Adakah VPN Melambatkan Internet?

  Adakah VPN Melambatkan Internet?

  Semua VPN akan melambatkan kelajuan internet anda ke peringkat tertentu. Walau bagaimanapun, dengan VPN yang terbaik, impak ini dapat diabaikan.

  Pada asasnya, VPN berfungsi dengan mengalihkan trafik web anda melalui pelayan sendiri. Sama seperti mana-mana perjalanan, pelibatan memperlahankannya – dan itulah yang berlaku kepada kelajuan internet anda semasa menggunakan VPN.

  Penyulitan juga boleh menambah masa yang diambil untuk memuatkan laman web atau memuat turun fail juga. Semakin kuat penyulitan, semakin lama kelewatan.

  Untuk memaksimumkan kelajuan VPN anda:

  1. Pilih pelayan VPN dekat dengan lokasi fizikal anda.

   Semakin dekat pelayan VPN yang anda pilih untuk disambungkan, semakin kurang ia akan menjejaskan kelajuan internet anda. Itulah sebabnya penting untuk memeriksa senarai penuh lokasi pelayan yang disediakan oleh pembekal VPN sebelum mendaftar.

  2. Pilih pelayan VPN dengan beban terendah.

   Sesetengah aplikasi VPN menunjukkan kepada anda betapa sibuk pelayan menggunakan peratusan ‘beban’. Semakin tinggi beban pelayan, semakin ramai pengguna yang terhubung ke pelayan itu. Pelayan yang sesak akan memberikan kelajuan lebih perlahan.

  3. Tukar protokol VPN.

   Kadangkala menukar protokol VPN yang digunakan dapat meningkatkan kelajuan yang anda alami. Cuba beralih antara OpenVPN TCP dan UDP, atau gunakan IKEv2, protokol cepat tertentu. Jangan berkompromi dengan keselamatan, walaupun. Walaupun protokol lemah dan ciphers cenderung lebih pantas, mereka meletakkan keselamatan dan privasi dalam talian anda secara berisiko.

  Akhirnya, jika anda menggunakan VPN perlahan tidak banyak yang anda boleh lakukan untuk mempercepatkan perkara. Jika kelajuan adalah keutamaan, pastikan anda melihat cadangan kami untuk VPN terpantas 2023.

  Perniagaan vs. VPN Peribadi: Apa Perbezaannya?

  Anda mungkin pernah mendengar tentang VPN dalam konteks tempat kerja. Terdapat dua jenis perkhidmatan VPN utama: perniagaan (atau korporat) VPN dan peribadi (atau pengguna) VPN.

  Walaupun teknologi sangat serupa, sebab anda menggunakan VPN perniagaan agak berbeza daripada cara anda menggunakan VPN peribadi di luar kerja.

  VPN perniagaan membenarkan pekerja mengakses rangkaian pejabat dari jauh dan selamat. Ini membolehkan pekerja mengakses folder rangkaian, pencetak, laman intranet, pelayan, dan pangkalan data dari luar pejabat.

  Trafik internet anda disulitkan antara peranti pengguna dan pelayan VPN di pejabat, yang menghalang pihak ketiga daripada memintas lalu lintas.

  Bagaimanapun, trafik internet anda masih tertakluk kepada dasar syarikat anda, yang bermaksud bos anda masih dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian, walaupun anda tidak berada di pejabat.

  Sebaliknya, VPN peribadi – yang kami uji dan semakan – sedikit berbeza.

  VPN peribadi biasanya digunakan oleh individu yang tidak memerlukan akses jauh ke fail pada rangkaian rumah atau kerja. Mereka biasanya digunakan untuk privasi peribadi dan sebab-sebab keselamatan, dan untuk melangkau geo-blok dalam talian.

  Tidak seperti VPN perniagaan, anda boleh menggunakan VPN peribadi untuk mengakses kandungan dari beratus-ratus negara yang berbeza menggunakan kumpulan alamat IP yang berbeza.

  Lalu lintas anda masih disulitkan dan – jika anda menggunakan perkhidmatan VPN yang dipercayai – tiada siapa yang dapat membaca trafik internet anda. Walau bagaimanapun, anda tidak akan dapat mengakses fail khusus rangkaian dari jauh.

  Anda tidak akan menemui sebarang ulasan VPN perniagaan di laman web ini – kami hanya mengkaji VPN pengguna.

  Bolehkah saya Menggunakan VPN untuk Torrenting?

  Ya anda boleh dan sepatutnya gunakan VPN untuk torrenting.

  Apabila anda torrent alamat IP anda kelihatan kepada rakan-rakan lain. ISP anda juga boleh menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian, menghalang laman web perkongsian fail dan mencurigakan, dan juga mempercepatkan kelajuan anda.

  Menggunakan VPN menjadikan aktiviti mengerikan anda peribadi dan menghalang ISP kelembapan dan penapisan.

  Tidak semua VPN membenarkan lalu lintas P2P, walaupun. Sesetengah mempunyai toleransi sifar untuk mengurai, dan yang lain meletakkan sekatan pada pelayan VPN tertentu. Sekiranya anda perlu menggunakan VPN untuk mengutuk, baca cadangan VPN kami untuk merosakkan.

  Perlu diingat bahawa sesetengah pengguna boleh mengesan melalui Kodi, aplikasi pemain media percuma dan sumber terbuka. VPN yang sama yang kami cadangkan untuk mengurai juga pilihan yang bagus untuk melindungi lalu lintas Kodi.

  Anda akan mendapati semua yang anda perlu tahu dalam panduan kami tentang cara memasang VPN di Kodi.

  Bolehkah saya menggunakan VPN untuk menonton Netflix?

  foto telefon di atas meja memuatkan Netflix

  Di samping semua manfaat privasi dan keselamatan mereka, VPN juga membolehkan anda membuka kunci kandungan streaming terhad. Ini termasuk Netflix.

  Apabila anda menggunakan VPN, anda menganggap alamat IP dan lokasi pelayan VPN yang anda sambungkan. Ini membolehkan anda untuk menonton kandungan dari negara atau rantau itu.

  Dengan Netflix khususnya, ia tidak semudah menyambung ke pelayan VPN yang berbeza dan mendapat akses segera ke semua rancangan kegemaran anda.

  Itu kerana Netflix secara aktif menghalang alamat IP VPN. Secara teknikal, ia bertentangan dengan terma dan syarat Netflix untuk melihat kandungan di luar “negara di mana anda telah menubuhkan akaun anda”.

  Pengguna sepatutnya mengakses Netflix “hanya di lokasi geografi di mana kami menawarkan perkhidmatan dan telah melesenkan kandungan tersebut.”

  Tangkapan skrin mengenai Syarat Perkhidmatan Netflix
  Nasib baik, terdapat beberapa VPN yang berkualiti memintas blok ini dan buka kunci Netflix, membolehkan anda menonton kandungan dari perpustakaan di seluruh dunia. Perkhidmatan VPN ini bekerja keras untuk mengeluarkan alamat IP baru sebaik sahaja Netflix menghalang alamat IP terdahulu.

  VPN tidak membenarkan anda menonton Netflix secara percuma walaupun – anda masih perlu membayar langganan untuk mengakses perkhidmatan streaming. Ia adalah keadaan yang sama untuk perkhidmatan penstriman popular lain seperti Hulu dan BBC iPlayer.

  Ringkasnya, menggunakan VPN dengan Netflix akan membolehkan anda:

  • Luncurkan dengan selamat dan selamat.
  • Buka kunci kandungan dari kawasan geografi yang lain.

  Kami sentiasa menguji VPN di laman web kami untuk memeriksa sama ada mereka bekerja dengan perkhidmatan penstriman yang paling popular atau tidak.

  Sekiranya anda sedang mencari VPN untuk streaming, pastikan untuk mendapatkannya yang berfungsi dengan perkhidmatan kegemaran anda. Berikut adalah cadangan kami:

  • VPN Keseluruhan Terbaik untuk Penyiaran
  • VPN Terbaik untuk Netflix
  • VPN Terbaik untuk BBC iPlayer

  Adakah Saya Perlu VPN Di Telefon Saya?

  Jika anda prihatin untuk melindungi privasi anda, anda memerlukan VPN pada telefon pintar anda. Menggunakan VPN pada telefon anda adalah penting seperti melindungi komputer desktop anda, sama ada anda berada di rumah atau dalam perjalanan.

  Malah, permintaan global untuk aplikasi VPN mudah alih berkembang pesat. Bilangan VPN mudah alih yang dimuat turun di seluruh dunia telah meningkat lebih daripada 50% dua tahun berturut-turut. Antara 2023 dan 2023, lebih 480 juta aplikasi VPN mudah alih telah dimuat turun.

  VPN membantu menghalang penggodam mencuri maklumat peribadi anda di rangkaian awam. Ia juga menghentikan ISP anda daripada menyimpan log laman web yang anda lawati pada telefon pintar anda.

  Yang berkata, berhati-hatilah bahawa ia sangat sukar untuk membuat telefon pintar anda sama sekali tanpa nama. Anda mungkin selalu log masuk ke akaun Apple atau Google anda semasa menggunakannya, yang menyediakan sambungan konkrit kepada identiti anda apabila anda menggunakan aplikasi dan perkhidmatan lain.

  Sekiranya anda perlu memilih VPN untuk telefon pintar anda, lihat panduan berikut yang telah kami sediakan:

  • VPN Terbaik untuk Android
  • VPN Terbaik untuk iOS

  Anda juga boleh menggunakan aplikasi VPN ini pada tablet Android dan iOS.

  Bolehkah saya Gunakan VPN Tanpa WiFi?

  Selagi peranti anda disambungkan ke internet, anda boleh menggunakan VPN. Ini bermakna anda boleh menyambung ke VPN apabila anda menggunakan sambungan 3G atau 4G.

  Dari perspektif keselamatan, keperluan untuk melakukannya tidak begitu hebat, tetapi anda tidak boleh terlalu selamat. Menggunakan VPN dengan data mudah alih masih akan membolehkan anda memalsukan lokasi anda dan menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari pembawa mudah alih anda.

  Adakah VPN Lebih Baik Daripada Proksi?

  VPN dan pelayan proksi boleh membantu menyembunyikan alamat IP anda dan mengakses kandungan terhad.

  Walaupun kedua-dua alat menyambungkan anda ke pelayan jauh dan menyembunyikan lokasi anda, tahap privasi, keselamatan, dan tidak dikenali mereka menawarkan pelbagai liar.

  Manfaat utama menggunakan pelayan proksi ialah anda jangan bersambung terus ke laman web yang anda lawati. Pelayan proksi akan menyambung ke laman web bagi pihak anda, mengambil kandungan halaman web, dan kemudian meneruskan maklumat ini kepada anda.

  Jika dikonfigurasikan dengan betul, ini bermakna laman web tidak akan dapat melihat alamat IP peribadi anda. Sebaliknya, mereka akan melihat alamat IP dan lokasi pelayan proksi, menyimpan lokasi sebenar anda sebagai rahsia.

  Proksi sering tidak dapat dipercayai, kurang dalam ciri-ciri canggih, dan bahkan boleh merosakkan privasi anda.

  Pelayan proksi adalah tidak dipertimbangkan alat privasi. Walaupun mereka boleh menyamar alamat IP anda, kebanyakannya tidak menyulitkan lalu lintas anda. Sesiapa sahaja yang melihat data anda sebelum ia mencapai pelayan proksi – ISP anda, sebagai contoh – dapat melihat dengan tepat apa yang anda lakukan.

  Anda harus menggunakan proksi jika:

  • Anda perlu dengan cepat memotong sekatan geografi.
  • Anda tidak prihatin terhadap privasi anda atau tanpa nama.
  • Anda tidak memindahkan data peribadi sensitif.
  • Anda perlu mengelakkan blok laman web berasaskan IP dengan cepat.

  Rangkaian Peribadi Maya (VPN), sebaliknya, buat satu terowong terenkripsi dan selamat antara peranti anda dan laman web atau aplikasi yang anda lawati. Trafik web anda akan dialihkan ke pelayan peribadi pilihan anda, dan kemudian ke laman web atau aplikasi yang anda mahu lawati.

  VPN akan melindungi dan mengalihkan semua lalu lintas yang datang dari peranti anda, bukan hanya trafik yang datang dari tetingkap penyemak imbas anda.

  Lebih penting lagi, VPN juga akan menyulitkan trafik internet anda dan menghalang pihak ketiga daripada mengintip aktiviti penyemakan imbas anda. Ini kerana sebab ini VPN dipertimbangkan alat privasi yang pertama dan paling utama.

  Sekiranya anda perlu mendapatkan sekitar blok kandungan dengan cepat dan anda tidak cuba menyembunyikan data anda dari sesiapa sahaja, anda boleh memasukkan URL ke proksi HTTPS dan mengakses halaman itu sebagai satu kali.

  Yang berkata, proksi sering tidak boleh dipercayai, kurang ciri-ciri canggih, dan bahkan boleh merosakkan privasi anda. Adalah bodoh untuk menggunakan proksi percuma dan menganggap bahawa tiada siapa yang menonton apa yang anda lakukan.

  Walaupun mereka bukan yang terbaik untuk privasi, mereka hebat jika anda tidak berurusan dengan mana-mana data yang sensitif. Proksi web popular termasuk Hide.me, HideMyAss, kproxy, dan Whoer.

  Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan dan kekurangan pelayan proksi dalam panduan kami: Proksi vs VPN: Apa Perbezaan?

  Adakah Tor sama dengan VPN?

  Tor dan VPN kedua-dua menawarkan pelayaran peribadi, tetapi mereka tidak sama.

  Rangkaian Tor – sering dirujuk sebagai hanya “Tor” – adalah sistem sumber terbuka bebas yang direka untuk membolehkan komunikasi tanpa nama di web.

  Rangkaian Tor anonymizes aktiviti dalam talian anda dengan menyulitkan komunikasi anda dan secara rawak melantun mereka melalui rangkaian akses global, atau ‘nod’, yang semuanya dikendalikan oleh sukarelawan.

  Cara yang paling biasa untuk menggunakan Tor adalah melalui Browser Browser. Ini adalah aplikasi berasaskan Firefox yang boleh dimuat turun dan dipasang pada komputer anda.

  tangkapan skrin pelayar.

  Tangkapan skrin diambil dari Penyemak Imbas Tor.

  Tidak seperti kebanyakan perkhidmatan VPN, yang anda perlu bayar, Tor adalah percuma dan sumber terbuka, tanpa sebarang kuasa pusat.

  Tor digunakan oleh wartawan, aktivis, dan kempen sebagai alat privasi. Tor juga membolehkan pengguna untuk mengakses bahagian web yang tidak diindeks oleh enjin carian – ini dipanggil web mendalam. Web mendalam diketahui untuk laman web .onionnya.

  Singkatnya, Rangkaian Tor membolehkan anda:

  • Sembunyikan alamat IP anda dari tapak web yang anda lawati.
  • Akses ‘tersembunyi’ domain .onion.
  • Anjurkan aktiviti dalam talian anda.
  • Berkomunikasi secara rahsia.

  Walaupun masih ada sebab yang sah untuk menggunakan Tor, kami cadangkan menggunakan VPN dalam kebanyakan kes. Inilah sebabnya:

  1. Tor adalah perlahan. Data dalam rangkaian Tor dihalakan melalui pelbagai nod rawak dan disulitkan dan didekodkan berulang kali. Ini bermakna Tor sangat, sangat perlahan. Tor bukan pilihan yang baik untuk menonton video streaming berkualiti tinggi, perkongsian fail P2P, atau apa-apa lagi yang memerlukan sambungan berkelajuan tinggi.
  2. Tor hanya melindungi lalu lintas pelayar web. Tanpa konfigurasi manual, Tor hanya melindungi lalu lintas dalam pelayar Tor. Itu meninggalkan trafik dari semua aplikasi dan perkhidmatan lain yang terdedah. Sebaliknya, VPN mereset dan menyulitkan semua lalu lintas peranti anda.
  3. Kerumitan. Tidak seperti VPN, anda tidak boleh ‘menghidupkan’ penyemak imbas Tor dan menyembunyikan alamat IP anda. Sekiranya anda tidak mengkonfigurasi pelayar anda dengan betul dan mengubah suai tab imbas anda, sangat mudah untuk mendedahkan alamat IP sebenar anda.
  4. Perhatian yang tidak diingini. Seperti yang anda sudah tahu, Tor mempunyai reputasi untuk menarik orang-orang yang sangat berminat untuk mengelakkan pengesanan. Ini termasuk wartawan dan pemberi maklumat – tetapi juga penjenayah. ISP anda dapat melihat bahawa anda menggunakan Tor walaupun mereka tidak tahu apa yang anda lakukan. Atas sebab ini, penggunaan Tor secara kerap mungkin memberi anda pengawasan.

  Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana untuk kekal selamat pada Tor baca panduan kami kepada Tor vs VPN.

  Adakah VPN Worth It?

  VPN yang baik sepatutnya dilihat sebagai pelaburan yang layak dalam keselamatan, privasi dan kebebasan anda – untuk mengelakkan kehilangan data yang mahal, membuka kemampuan menyemak imbas anda, dan melindungi hak privasi anda.

  Kami benar-benar menguji setiap VPN yang ditinjau di laman web kami dan pastikan untuk memastikan cadangan kami terkini sehingga anda boleh membuat keputusan yang tepat. Untuk maklumat lanjut mengenai proses semakan kami, anda boleh membaca semua tentang cara kami menyemak VPN di sini.

  Brayan Jackson
  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
    Apakah Router VPN dan Bagaimana Mereka Berfungsi?