Terdapat lima cara utama untuk menyediakan VPN pada telefon pintar atau tablet Android anda, tetapi kaedah yang paling mudah hanya untuk menggunakan aplikasi tersuai yang disediakan oleh perkhidmatan VPN yang anda pilih.

Menyediakan aplikasi VPN tersuai untuk peranti Android anda semudah memasang apa-apa aplikasi lain.

Hanya muat turun, log masuk, ketik ‘sambung’, dan itu sahaja. Jika anda memerlukan bantuan tambahan dengan pemasangan aplikasi, kami telah memasukkan arahan terperinci di bawah, di bawah ‘Kaedah 1’.

Nasib baik semua cadangan perkhidmatan VPN kami menawarkan aplikasi Android semacam, jadi anda tidak akan terpaksa menggunakan kaedah lain kecuali anda mahu.

Anda juga boleh menyemak pemilihan VPN terbaru kami untuk Android untuk membuat keputusan anda lebih mudah.

Kami juga akan melihat kaedah alternatif untuk menggunakan VPN pada telefon Android anda, termasuk menyusunnya secara manual, menggunakan fail APK, dan menetapkan VPN di tingkat penghala.

Contents

Apa yang Anda Perlu

Pertama, anda perlukan Peranti Android: sama ada telefon pintar atau tablet.

Panduan ini ditulis menggunakan telefon pintar Samsung Galaxy A6 yang menjalankan Android 9.1.0 (Pai).

Anda boleh menggunakan VPN pada peranti Android yang lebih tua, tetapi langkah dan skrin mungkin sedikit berbeza daripada yang ada dalam panduan ini.

Anda juga perlu akaun dengan pembekal perkhidmatan VPN. Terdapat dua cara untuk melakukan ini:

 1. Lawati beberapa laman web pembekal dan daftar untuk yang anda suka; adalah idea yang baik untuk log masuk dan mencari halaman persediaan peranti sebelum anda meneruskan.
 2. Muat turun apl pembekal pilihan anda dari Gedung Google Play dan daftar untuk akaun baharu dalam aplikasi.

  Kami tidak umum mengesyorkan ini kerana dasar bayaran balik penyedia VPN tidak mungkin dikenakan, atau akaun anda mungkin terhad untuk digunakan dengan peranti Android sahaja, sedangkan pembelian langganan melalui laman web penyedia VPN pada umumnya membolehkan anda menggunakan VPN dengan berbilang peranti jenis.

Pastikan untuk mengesahkan akaun VPN anda melalui e-mel jika perlu.

Kaedah 1: Aplikasi VPN

Sebelum anda mendaftar untuk semakan langganan VPN bahawa perkhidmatan VPN dilengkapi dengan aplikasi VPN tersuai untuk Android.

Jika ada, anda boleh memuat turun aplikasi VPN dari Gedung Google Play. Jika anda tinggal di negara di mana anda tidak boleh mengakses Gedung Google Play, langkau ke ‘Kaedah 4: Fail APK’.

Kami telah menggunakan ExpressVPN untuk panduan ini kerana ia mempunyai aplikasi Android yang sangat mudah, dan ia menawarkan jaminan wang balik 30 hari.

Ia juga VPN terbaik di sekeliling – anda boleh membaca kajian ExpressVPN penuh, bebas di sini.

Jika anda telah memilih penyedia VPN yang berbeza, anda perlu mengikuti proses yang sedikit berbeza, tetapi panduan ini akan memberi anda asas-asas.

Memasang aplikasi VPN yang disediakan oleh perkhidmatan VPN anda adalah cara paling mudah untuk bangun dan berjalan dengan cepat.

Dalam kebanyakan kes, ia juga akan memberikan akses yang mudah dan mesra pengguna kepada pelayan yang berlainan, yang berguna jika anda ingin menukar antara lokasi VPN.

Mendapatkan aplikasi VPN tersuai untuk Android akan membawa anda kurang dari lima minit. Inilah caranya:

 1. Cari apl Android adat penyedia VPN anda di Gedung Google Play.
  Kami mengesyorkan mengikuti pautan ke Google Play Store menerusi laman web rasmi VPN untuk mengelakkan muat turun perisian copycat berpotensi berbahaya.Tangkapan skrin profil ExpressVPN di Google Play Store
 2. Ketik Pasang untuk memuat turun aplikasi VPN. Setelah langkah ini selesai, butang hijau akan berkata Buka.Tangkapan skrin dari ExpressVPN di Google Play Store sekali aplikasi dipasang
 3. Ketik Buka untuk melancarkan aplikasi VPN dan kemudian ketik Masuk.Tangkapan skrin slaid pemasangan percubaan percuma ExpressVPN
 4. Masukkan bukti kelayakan langganan VPN anda ke dalam kotak yang berkaitan – dalam kes ini alamat e-mel dan kata laluan anda – dan kemudian ketik Masuk.Tangkapan skrin di halaman log masuk Android ExpressVPN
 5. ExpressVPN meminta pengguna baharu jika mereka ingin berkongsi laporan kemalangan, ujian kelajuan, dan maklumat sama ada percubaan VPN cuba berjaya atau tidak.

  Walaupun maklumat ini tidak dikenal pasti secara peribadi, kami mengesyorkan mengetik Tidak, Terima kasih.

  Tangkapan skrin kebenaran laporan kemalangan pemasangan ExpressVPN

 6. Ketik okey untuk memulakan proses penyediaan sambungan VPN.Tangkapan skrin set up Android ExpressVPN
 7. Ketik okey untuk menerima permintaan sambungan VPN.Tangkapan skrin permintaan Sambungan aplikasi ExpressVPN Android
 8. Berikut adalah skrin utama aplikasi Android ExpressVPN. Ini adalah contoh biasa aplikasi VPN tersuai untuk Android, dengan butang sambung besar di pusat dan lokasi pelayan yang dipilih di bawah.

  Untuk melihat senarai lokasi pelayan, ketik tiga titik mendatar di sebelah kanan nama lokasi pelayan.

  Tangkapan skrin utama aplikasi Android ExpressVPN

 9. Anda boleh memilih dari mana-mana lokasi pelayan VPN yang tersenarai di sini. Hanya ketik yang anda mahu sambungkan.Tangkapan skrin dari senarai lokasi pelayan aplikasi ExpressVPN Android
 10. Sebelum anda menyambung ke VPN, sebaiknya periksa tetapan keselamatan. Biasanya anda boleh mencari ini dengan mengklik pada simbol simbol atau, dalam kes ExpressVPN, menu burger (tiga baris mendatar).

  Pastikan untuk mengaktifkan suis bunuh dan perlindungan kebocoran jika aplikasinya didatangkan dengan ciri-ciri tersebut.

  Berikut ialah menu tetapan ExpressVPN. Ketik Perlindungan rangkaian untuk membolehkan versi aplikasi Android ExpressVPN suis bunuh.

  Tangkapan skrin tetapan aplikasi Android ExpressVPN

 11. Sebaik sahaja anda melihat pada tetapan VPN, sudah tiba masanya untuk bersambung ke VPN. Ketik butang menyambung bulat di tengah-tengah skrin utama aplikasi VPN.

  Butang sambung ExpressVPN bertukar hijau apabila VPN disambungkan. Ketik butang ini sekali lagi untuk memutuskan sambungan.

  Anda harus sentiasa menguji VPN anda untuk sebarang kebocoran. Anda boleh mengetahui bagaimana untuk melakukan ini dan bagaimana untuk menyelesaikan sebarang masalah dalam panduan kebocoran IP, DNS, WebRTC kami.

  Tangkapan skrin aplikasi Android ExpressVPN disambungkanSekarang bahawa sambungan ExpressVPN anda disediakan, ia akan terus bersambung di latar belakang, dan anda boleh menggunakan telefon anda secara normal. Lihat sahaja pada bar status dan cari kunci untuk mengesahkan bahawa telefon anda disambungkan.

Kaedah 2: Menggunakan Perisian Pihak Ketiga (OpenVPN untuk Android)

Jika anda tidak mahu menggunakan aplikasi VPN tersuai daripada pembekal khidmat VPN anda atau tidak, anda boleh mengkonfigurasi fail konfigurasi VPN menggunakan aplikasi VPN pihak ketiga, seperti OpenVPN untuk Android.

Anda menggunakan aplikasi pihak ketiga ini untuk menyambung ke rangkaian pelayan penyedia anda menggunakan bukti akaun yang memberikan anda pengalaman keseluruhan yang sama untuk menggunakan aplikasi pembekal anda sendiri.

Aplikasi pihak ketiga mungkin lebih boleh dikonfigurasikan daripada aplikasi tersuai pembekal perkhidmatan VPN, dan mereka bahkan membenarkan anda menggunakan pembekal berganda dalam satu aplikasi, jika anda mempunyai lebih daripada satu langganan.

Kami akan menggunakan OpenVPN untuk Android untuk panduan ini, kerana ia sumber terbuka, yang bermaksud ia boleh diteliti untuk kecacatan dan kelemahan keselamatan, dan protokol OpenVPN sendiri menawarkan keseimbangan terbaik antara prestasi dan keselamatan.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi rasmi OpenVPN Connect, OpenVPN, Inc untuk Android.

ExpressVPN mengesyorkan OpenVPN untuk Android kerana berfungsi lebih baik dengan fail konfigurasinya, sementara NordVPN mengesyorkan OpenVPN Connect. Adalah lebih baik untuk menghubungi pembekal khidmat VPN anda untuk mengetahui aplikasinya yang dicadangkan.

Jika pembekal VPN anda tidak mempunyai fail konfigurasi OpenVPN yang tersedia, anda boleh melangkau ke ‘Kaedah 3’, yang menunjukkan kepada anda cara mengkonfigurasi fail L2TP secara manual.

Inilah caranya untuk mengkonfigurasi VPN secara manual di Android menggunakan perisian OpenVPN untuk Android:

 1. Cari OpenVPN untuk Android (atau OpenVPN Connect) di Gedung Google Play dan ketik Pasang.Tangkapan skrin dari OpenVPN untuk aplikasi Android di Gedung Google Play
 2. Setelah aplikasi berjaya dimuat turun, butang hijau akan dibaca Buka. Ketik untuk membuka OpenVPN untuk apl Android.Tangkapan skrin OpenVPN untuk apl Android dipasang di Google Play Store
 3. Ini adalah skrin utama OpenVPN untuk aplikasi Android. Kami akan kembali kepada ini setelah kami memuat turun fail konfigurasi dari laman web ExpressVPN.
  Tangkapan skrin dari OpenVPN untuk aplikasi Android tanpa profil VPN
 4. Pergi ke laman web penyedia perkhidmatan VPN pada penyemak imbas mudah alih anda dan log masuk ke akaun VPN anda menggunakan kelayakan anda.
  Tangkapan skrin log masuk ExpressVPN
 5. Sekarang pergi ke bahagian halaman akaun VPN di mana anda boleh menyediakan VPN pada pelbagai peranti. Ketik Sediakan ExpressVPN.
  Tangkapan skrin pada halaman penyediaan akaun ExpressVPN
 6. Ketik Tunjukkan peranti lain.
  Tangkapan skrin kod pengaktifan akaun ExpressVPN
 7. Tatal melalui peranti senarai dan ketik Config Manual.
  Tangkapan skrin pelbagai senarai ExpressVPN
 8. Ketik OpenVPN. Di sini anda akan melihat nama pengguna dan kata laluan unik anda untuk konfigurasi manual OpenVPN. Anda akan memerlukan ini kemudian.
  Tangkapan skrin nama pengguna dan kata laluan konfigurasi ExpressVPN
 9. Anda boleh memuat turun seberapa banyak fail konfigurasi yang anda mahu – masing-masing akan membolehkan anda menyambung ke lokasi pelayan VPN yang berbeza – tetapi kami mengesyorkan bermula dengan satu sehingga anda tahu bagaimana melakukan keseluruhan proses pemasangan.

  Ketik lokasi pelayan yang ingin disambungkan dan ia akan memuat turun secara automatik ke storan telefon anda. Kami memilih Amerika Syarikat – New York.

  Tangkapan skrin konfigurasi lokasi pelayan SPV

 10. Sekarang kembali ke OpenVPN untuk apl Android dan ketik simbol muat turun folder di penjuru kanan sebelah atas aplikasi (di antara simbol + dan tiga titik menegak).
  Tangkapan skrin dari OpenVPN untuk aplikasi Android tanpa profil VPN
 11. Cari fail konfigurasi VPN di dalam anda Muat turun folder. Sesetengah pengguna perlu pergi ke Simpanan dalaman sebelum menavigasi ke Muat turun folder untuk memilih fail. Apabila anda telah menemui fail ketik padanya.
  Tangkapan skrin konfigurasi ExpressVPN dimuat turun
 12. Ketik pada semak simbol untuk menyelesaikan muat turun fail konfigurasi.
  Tangkapan skrin konfigurasi ExpressVPN dalam OpenVPN untuk aplikasi Android
 13. Ketik Edit simbol ke sebelah kanan nama fail konfigurasi.
  Tangkapan skrin konfigurasi ExpressVPN di OpenVPN untuk mengedit apl Android
 14. Di bawah Asas tab masukkan nama pengguna dan kata laluan OpenVPN unik yang dipaparkan dalam akaun anda di laman web ExpressVPN. Kemudian ketik pada Kembali ikon pada peranti anda.

  Nota: OpenVPN untuk Android mempunyai banyak pilihan konfigurasi; kami hanya menunjukkan asas-asas di sini, tetapi anda boleh kembali dan menyesuaikan profil VPN anda kemudian.

  Tangkapan skrin menyunting fail konfigurasi ExpressVPN dalam OpenVPN untuk Android

 15. Ketuk pada ciptaan anda profil.
  Tangkapan skrin konfigurasi ExpressVPN di OpenVPN untuk mengedit apl Android
 16. Ketik okey untuk menerima permintaan sambungan.
  Tangkapan skrin permintaan sambungan VPN dalam OpenVPN untuk aplikasi Android
 17. Apabila VPN berjaya disambungkan, anda akan melihat pemberitahuan sambungan dan ikon utama akan kekal di sudut kiri atas skrin anda untuk tempoh sambungan VPN. Pastikan anda menguji sambungan VPN untuk sebarang kebocoran IP, DNS, atau WebRTC.
  Tangkapan skrin sambungan VPN di bahagian atas skrin
 18. Untuk memutuskan sambungan dari VPN ketuk profil OpenVPN dari dalam OpenVPN untuk aplikasi Android dan ketik DISKONNEK.
  Tangkapan skrin putus mesej pada OpenVPN untuk Android

Terdapat banyak pilihan boleh dikonfigurasikan yang boleh anda mainkan dalam OpenVPN untuk apl Android untuk menyesuaikan sambungan anda.

Sebagai contoh, anda boleh bertukar antara UDP dan TCP, menimpa tetapan DNS, menyekat kebocoran IPv6 dan IPv4, dan membenarkan trafik internet aplikasi tertentu untuk melakukan perjalanan di luar terowong VPN (terowong perpecahan).

Anda hanya perlu bermain-main dengan tetapan ini jika anda yakin bahawa anda tahu apa yang anda lakukan.

Terdapat aplikasi pihak ketiga sumber terbuka lain yang boleh anda gunakan untuk mengkonfigurasi protokol VPN yang berbeza, seperti kuatSwan untuk IKEv2 / IPsec dan WireGuard untuk protokol WireGuard, tetapi OpenVPN tetap menjadi protokol dan perisian pilihan kami.

Pemula harus memberi keutamaan menggunakan aplikasi tersuai VPN daripada konfigurasi manual.

Kaedah 3: Pelanggan VPN Terbina Dalam

Jika pembekal VPN anda tidak mempunyai fail konfigurasi OpenVPN, mungkin untuk mengkonfigurasi fail konfigurasi L2TP / IPSec, IKEv2 / IPSec, dan PPTP menggunakan klien VPN Android terbina dalam.

Ini bermakna anda tidak perlu memuat turun aplikasi pihak ketiga sama sekali.

Walau bagaimanapun, kami tidak mengesyorkan kaedah ini.

Walaupun jenis persediaan ini tidak mengambil banyak ruang pada peranti anda, dalam beberapa kes, ia tidak semestinya menggunakan aplikasi pembekal VPN atau OpenVPN untuk Android.

Itu kerana protokol VPN yang menyokong pelanggan VPN Android terbabit, atau – dalam beberapa kes – cara mereka ditubuhkan.

PPTP adalah protokol VPN yang sangat ketinggalan zaman dan tidak selamat dan boleh diretas dalam beberapa minit. L2TP / IPSec menggunakan kunci yang telah dikongsi bersama, yang tersedia secara terbuka di laman web VPN dan membuka pintu kepada serangan orang yang berpotensi di tengah-tengah.

Arahan persediaan bekalan kami hanya disyorkan VPN yang terbaik untuk memasang IKEv2 menggunakan aplikasi open-source strongSwan dan bukannya klien VPN terbina dalam Android.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penyulitan dan protokol dalam panduan terperinci kami.

Walaupun kami tidak mencadangkan persediaan VPN ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang VPN dengan cara ini sebagai pilihan terakhir.

Kaedah sambungan manual akan berbeza-beza sedikit bergantung pada protokol VPN dan peranti yang anda gunakan, tetapi prosesnya cukup serupa untuk anda untuk mendapatkan inti dari arahan ini.

Dalam contoh ini kita akan menggunakan ExpressVPN untuk membuat sambungan L2TP / IPSec.

Kami menggunakan Android 9.1.0. Dalam versi Android lain, lokasi dan penampilan skrin tetapan VPN mungkin sedikit berbeza.

Untuk membuat sambungan VPN secara manual:

 1. Pergi ke laman web penyedia VPN pada peranti Android anda dan log masuk ke akaun VPN anda menggunakan kelayakan anda.
  Tangkapan skrin log masuk ExpressVPN
 2. Ketik Sediakan ExpressVPN dalam bahagian persediaan peranti.
  Tangkapan skrin pada halaman penyediaan akaun ExpressVPN
 3. Tatal ke bawah senarai peranti dan ketik Config Manual.
  Tangkapan skrin pelbagai senarai ExpressVPN
 4. Ketik PPTP & L2TP-IPsec. ExpressVPN memberi amaran bahawa protokol VPN ini memberikan faedah keselamatan yang lemah.
  Tangkapan skrin penyata manual ExpressVPN L2TP
 5. Tatal ke bawah dan anda akan melihat nama pengguna dan kata laluan anda untuk persediaan ini. Anda perlu ini kemudian supaya tab terbuka.
  Tangkapan skrin nama pengguna dan kata laluan konfigurasi ExpressVPN L2TP
 6. Ketik + simbol bersebelahan dengan lokasi pelayan VPN dan salin alamat pelayan pelayan VPN yang anda pilih.Anda boleh mengkonfigurasi beberapa lokasi pelayan VPN, tetapi mari bermula dengan satu untuk memudahkan. Kami memilih Amerika Syarikat – New york.
  Tangkapan skrin dari alamat pelayan ExpressVPN
 7. Sekarang pergi ke telefon anda Tetapan menu. Cari Sambungan tetapan, ketik Tetapan sambungan yang lain, dan kemudian VPN. Ini akan membawa klien VPN terbina dalam Android. Jika anda belum memasang VPN sebelum ia akan berkata ‘Tiada VPN.’
  Tangkapan skrin klien VPN terbina dalam Android
 8. Ketik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas dan kemudian ketik Tambah profil VPN.
  Tangkapan skrin terbina dalam profil terbina dalam VPN Android
 9. Isilah bidang dengan maklumat berikut:

  Nama: Letakkan apa sahaja yang anda mahu di sini. Kami mencadangkan untuk menulis nama perkhidmatan VPN dan nama pelayan. Cth. ExpressVPN New York.
  Jenis: Togol L2TP / IPSec PSK. PSK bermaksud kunci pra-kongsi.
  Alamat pelayan: Tampalkan alamat pelayan VPN dari akaun anda di laman web pembekal VPN.
  Rahsia L2TP: Biarkan bidang ini kosong.
  Pengecam IPSec: Biarkan bidang ini kosong.
  Kunci pre-shared IPSec: Tampalkan kekunci pre-shared penyedia VPN di sini. Anda akan mendapati ini pada arahan penyedia VPN anda.
  Ketik Simpan.Tangkapan skrin profil terbina dalam VPN Android terbina dalam

 10. Sekarang ketik profil VPN dari skrin utama dan masukkan nama pengguna dan kata laluan yang ditunjukkan dalam akaun VPN anda di bawah PPTP & L2TP-IPsec seksyen konfigurasi manual. Ketik Sambungkan.
  Tangkapan skrin log masuk Android ExpressVPN
 11. Apabila VPN berjaya disambungkan, anda akan melihat simbol utama di sudut kiri atas peranti anda. Selalunya, anda harus menguji sambungan VPN anda untuk sebarang kebocoran IP, DNS, atau WebRTC.
  Tangkapan skrin Android VPN disambungkan
 12. Untuk memutuskan sambungan, hanya ketik pada profil VPN dalam klien terbina Android dan ketik Disconnect.
  Tangkapan skrin butang sambungan Android VPN manual

Kaedah 4: Fail APK

Sekiranya anda tidak dapat mengakses Gedung Google Play, masih boleh memasang aplikasi tersuai VPN ke peranti Android anda jika perkhidmatan ini menyediakan fail APK.

Fail APK boleh dimuat turun terus ke peranti Android dari luar Gedung Google Play.

Anda perlu menukar beberapa keizinan telefon anda untuk membolehkan muat turun fail APK dari sumber luaran, dan anda tidak boleh memuat turunnya dari laman web tidak rasmi.

Sentiasa muat turun fail APK dari laman web rasmi penyedia VPN.

Sekiranya anda tidak mengambil risiko memuat turun fail yang telah diganggu – mereka mungkin mengandungi kandungan berniat jahat yang boleh merosakkan peranti anda dan keselamatan dalam talian anda.

Berikut adalah arahan langkah demi langkah kami untuk memasang aplikasi VPN fail APK untuk peranti Android anda:

 1. Mula-mula anda perlu mengubah keizinan telefon anda untuk membenarkan memuat turun fail dari luar Gedung Google Play.

  Pergi ke telefon anda Tetapan menu, kemudian ke Keselamatan. Sekarang ketik Pasang aplikasi yang tidak diketahui (kadang-kadang dilabel Pasang aplikasi dari sumber luaran) dan ketik pelayar web yang anda mahu gunakan untuk memuat turun fail APK.

  Togol pada Izinkan dari sumber ini.

  Tangkapan skrin memasang tetapan Apps Unknown pada telefon Android

 2. Pergi ke laman web pembekal VPN dan log masuk ke akaun anda menggunakan bukti kelayakan anda.
  Tangkapan skrin log masuk ExpressVPN
 3. Ketik Sediakan ExpressVPN di bawah seksyen persediaan peranti.
  Tangkapan skrin pada halaman penyediaan akaun ExpressVPN
 4. Ketik Muat turun APK.
  Tangkapan skrin muat turun fail APK ExpressVPN
 5. Amaran akan timbul pop yang menyatakan bahawa fail mungkin merosakkan peranti anda. Jika anda memuat turun fail APK dari laman web rasmi pembekal VPN yang anda percayai – kami mempercayai ExpressVPN – ketik okey.
  Petikan petikan muat turun fail APK pada telefon Android
 6. Ketik Pasang untuk menyelesaikan proses pemasangan.
  Petikan skrin skrin pemasangan APK ExpressVPN
 7. Apl kini telah dipasang. Ketik Buka untuk membuka aplikasi adat VPN untuk Android.
  Tangkapan skrin pemasangan APK ExpressVPN lengkap

Anda kini boleh mengikuti langkah 3-11 dari Kaedah 1 jika anda ingin mengetahui cara menggunakan aplikasi ExpressVPN, dan dengan lanjutan majoriti aplikasi VPN untuk Android yang berfungsi sama dengan ExpressVPN.

Kaedah 5: Router

Penghala VPN

Cara terakhir untuk melindungi trafik internet pada peranti Android anda ialah memasang VPN di tahap penghala.

Apabila anda memasang VPN pada penghala anda, ia melindungi semua lalu lintas yang mengalir melalui penghala, memberikan faedah VPN kepada semua peranti di rumah anda pada masa yang sama.

Ini sesuai jika anda ingin melindungi peranti yang tidak mempunyai aplikasi VPN tersuai, seperti TV pintar dan konsol permainan.

Bukan cara terbaik untuk melindungi peranti Android anda.

Apabila anda memasang VPN di paras penghala, ia lebih sukar untuk menukar tetapan VPN dan lokasi pelayan daripada jika anda menggunakan apl VPN tersuai untuk Android.

Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah tidak semua router menyokong perisian VPN, terutamanya router modem yang datang dengan pakej internet anda.

Jika penghala anda tidak menyokong perisian klien VPN dan anda ingin membeli sekeping perkakasan baru, semestinya menyemak laman web pembekal VPN anda untuk memeriksa keserasian dahulu.

Menyediakan VPN pada Router anda

Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk menggunakan VPN pada penghala anda:

 1. Beli penghala pra-konfigurasi.
 2. Secara manual tetapkan VPN menggunakan perisian klien VPN asli yang disertakan dengan perisian semasa anda (mengelakkan persediaan PPTP atau L2TP / IPSec kerana mereka tidak selamat).
 3. Flash router anda sekarang dengan firmware baru yang menyokong OpenVPN dan kemudian mengkonfigurasi VPN secara manual.
 4. Gunakan applet VPN. Ini pada masa ini agak jarang dan tidak banyak perkhidmatan VPN menyediakannya. ExpressVPN mempunyai applet.

Untuk membaca arahan pemasangan penghala terperinci, lihat panduan router berasingan kami.

Ingat bahawa menubuhkan VPN di paras penghala bermakna bahawa trafik internet hanya disulitkan apabila ia mencapai penghala.

Ini bermakna bahawa trafik antara peranti dan penghala tidak terjamin, jadi jika seseorang mampu menyambung ke rangkaian anda, mereka masih dapat membaca trafik anda.

Kami mengesyorkan menyediakan VPN anda pada tahap penghala dan menggunakan ciri Per peranti (serupa dengan terowong perpecahan) untuk mengecualikan sebarang peranti di mana anda boleh memasang aplikasi VPN asli, seperti Android.

Untuk melihat cara menyediakan apl VPN asli ini, sila pergi ke Kaedah 1.

Mendapat Lebih Banyak Bantuan Dengan VPN Android anda

Tidak mustahil bagi kami untuk memberikan arahan untuk setiap router di sini, dan beberapa peranti Android – terutamanya yang menjalankan versi Android yang lebih lama – akan kelihatan berbeza dengan arahan ini.

Sekiranya anda terperangkap, pembekal khidmat VPN anda mestilah pelabuhan pertama anda.

Mereka akan dapat membimbing anda melalui proses dan membuat anda berjalan dan berjalan dengan VPN anda pada telefon Android anda.

Apakah Cara Terbaik untuk Menyediakan VPN untuk Android?

Cara terbaik untuk menyediakan VPN untuk telefon pintar atau tablet Android anda ialah untuk memuat turun aplikasi VPN tersuai daripada pembekal perkhidmatan VPN anda.

Ia cepat, mudah, dan selamat.

Bagi mereka yang mahukan lebih banyak konfigurasi, menggunakan OpenVPN untuk Android untuk mengonfigurasi secara manual router mungkin lebih sesuai daripada aplikasi VPN tersuai.

Kami tidak mengesyorkan menggunakan klien VPN terbina dalam Android kerana ia hanya menyokong protokol VPN kurang selamat seperti PPTP dan L2TP / IPSec.

Adakah saya memerlukan VPN pada telefon saya?

Ya, anda perlu menggunakan VPN pada telefon pintar Android anda.

Apabila anda keluar dan kira-kira anda mungkin bersambung ke WiFi awam.

WiFi awam sangat tidak selamat, meninggalkan data peribadi anda terdedah kepada penggodam.

Jika anda ingin menyimpan maklumat peribadi anda dengan selamat dan selamat, anda perlu menggunakan VPN.

VPN menyulitkan semua trafik internet Android anda, menghalang pihak ketiga yang mengintai daripada melihat apa yang anda lakukan dalam talian.

Selain manfaat privasi, menggunakan VPN pada telefon anda membantu anda membuka kunci kandungan terhad atau ditapis.

Perpustakaan, sekolah, dan kerajaan menghalang laman web tertentu. VPN membolehkan anda mengakses laman web ini dengan selamat dan secara peribadi.

Sekiranya saya menggunakan VPN di Rumah?

Anda kini tahu bahawa VPN adalah alat penting jika anda ingin menggunakan Wifi awam dengan selamat dan selamat.

Tetapi sekiranya anda menggunakan VPN di rumah juga?

Ya.

Walaupun WiFi rumah anda lebih selamat daripada hotspot awam, trafik internet anda masih terdedah.

Tanpa VPN ISP anda log semua yang anda lakukan dalam talian dan boleh menjualnya kepada pihak ketiga, kadang-kadang tanpa kebenaran anda.

Kerajaan juga boleh mendapatkan maklumat peribadi anda.

Menggunakan VPN adalah penting dan jauh.

Apakah VPN Terbaik untuk Android?

Terdapat banyak VPN yang menyediakan sokongan untuk peranti Android tetapi yang terbaik adalah ExpressVPN.

Itulah sebabnya kami menggunakannya untuk semua contoh pemasangan dalam panduan ini.

ExpressVPN mempunyai VPN tersuai yang mudah dan selamat untuk peranti Android. Ia pantas, selamat, dan boleh dipasang dalam beberapa minit.

Anda boleh membaca tentang cadangan cadangan VPN kami yang terbaik untuk Android di sini.

Bolehkah Anda Dapatkan VPN Percuma untuk Android?

Ilustrasi kad kredit dengan garis melalui dan beberapa duit syiling

Adakah anda ingin melindungi telefon pintar Android atau tablet anda tanpa membelanjakan satu sen?

Awak boleh. Tetapi ada tangkapan …

Terdapat banyak aplikasi VPN percuma yang tersedia untuk Android tetapi sesetengahnya berbahaya dan tidak selamat untuk dimuat turun dan digunakan.

Jika anda mahu menggunakan VPN Android secara percuma, lihatlah senarai perkhidmatan VPN percuma yang terbaik dan paling selamat untuk digunakan.

VPN percuma terbaik untuk Android adalah Windscribe.

Adakah Ia Kemungkinan Memasang VPN di Android TV?

Anda boleh memasang VPN pada Android TV anda tetapi ia tidak cukup proses yang sama seperti menetapkan satu pada telefon pintar Android atau tablet anda.

Sesetengah perkhidmatan VPN menyediakan aplikasi VPN tersuai untuk Android TV, seperti ExpressVPN dan NordVPN, yang boleh anda muat turun dan sediakan dalam beberapa minit, tetapi sebahagian besar VPN tidak datang dengan satu.

Sekiranya anda mahu memasang VPN di Android TV anda dan tidak ada aplikasi tersuai untuk itu, anda perlu memasang VPN di tahap penghala.

Lihat panduan kami untuk memasang VPN pada TV anda.

  Bagaimana Menyembunyikan Alamat IP Anda: 4 Kaedah Mudah (Dikemaskini 2023)