Tudi z napačnim brskalnikom vaša zasebnost in varnost ogroža uporabo napačnega brskalnika. Preberite več o nevarnosti prstnih odtisov brskalnika in ugotovite, kako biti varen s temi sedmimi brskalniki.

Ilustracija dveh znakov, ki izberejo zasebni in varen spletni brskalnik.

Uporaba dobrega VPN je eden najpomembnejših korakov, da lahko zaščitite spletno zasebnost. Kljub temu je to le en del uganke.

Tudi z VPN lahko vaš brskalnik sestavi digitalni prstni odtis ki jih oglaševalci in organi uporabljajo za sledenje na spletu. Brez ustrezne zaščite bodo izpostavljeni vaša identiteta, zgodovina brskanja in občutljivi osebni podatki.

Ta priročnik bo izpostavil pomemben koncept za tiste, ki iščejo zasebnost in anonimnost v spletu: vaš brskalnik je ponavadi najšibkejša povezava.

Preizkusili smo na desetine najbolj priljubljenih brskalnikov, da bi jih našli najboljši zasebni brskalniki na trgu. V naslednjih poglavjih bomo opisali, katere brskalnike je treba preprečiti, katere razširitve za prenos in kateri brskalniki so najboljši za vašo zasebnost v spletu.

Spoznali boste, kako konfigurirati brskalnik in kaj natančno lahko storite, da omejite svoj spletni odtis.

Contents

Zakaj potrebujem zasebni brskalnik?

Ilustracija, ki prikazuje zbiranje podatkov, puščanje webrtc, piškotki, skripte. in brskanje prstnih odtisov.

Vaša izbira brskalnika bo imela velik vpliv na vašo spletno zasebnost in anonimnost. Z napačnim brskalnikom boste ogroženi:

 • Zbiranje podatkov. Kljub trditvam nekaterih podjetij za VPN vaš IP naslov ni edini način, ko vas spremljajo na spletu. Tudi ko je vaš VPN aktiven, lahko vaš brskalnik podatke o vaši dejavnosti pošlje naravnost v roke Google, Apple, Microsoft, in na stotine tretji oglaševalci.
 • IP naslov pušča prek WebRTC. WebRTC – tehnologija v brskalniku, ki se uporablja za sprotno komunikacijo, kot so avdio, video in pretakanje v živo – lahko tudi puščate svoj IP naslov če ni pravilno konfiguriran. WebRTC je privzeto omogočen v večini brskalnikov. Več o puščanju WebRTC lahko izveste v našem vodiču za puščanje VPN.
 • Piškotki & sledilne skripte. Piškotki in skripte za sledenje so še eno tveganje, pred katerim vas večina standardnih brskalnikov ne bo zaščitila. Ti piškotki se lahko uporabljajo za spremljanje in beleženje vašega vedenja med potovanjem od mesta do mesta.
 • Prstni odtis brskalnika. Tudi če ste blokirali sledilce tretjih oseb in svoj IP naslov skrili z VPN, večina brskalnikov lahko vseeno razkrije podatke o vaših edinstvenih nastavitvah na vsaki strani, ki jo obiščete. Te informacije se uporabljajo za izdelavo digitalnega prstnega odtisa, ki ga oglaševalci in organi lahko uporabljajo za sledenje vaših gibanj. Več o odtisu prstnih odtisov brskalnika lahko izveste pozneje v tem priročniku.

Vse te informacije se prodajajo med oglaševalskimi podjetji in se uporabljajo za oblikovanje osebnega profila vas, vaših interesov in vašega vedenja. Organi so neverjetno enostavno sprejeti te podatke, če tako želijo. Če se prijavite za službo v Applu, lahko to celo vpliva na vašo zaposljivost.

Težava pri običajnih spletnih brskalnikih

Oglaševalci, vlade, tehnološka podjetja in celo kriminalci lahko čez čas zberejo vrsto občutljivih podatkov iz nezaščitenega brskalnika. To med drugim vključuje:

 • Podrobnosti računa
 • Informacije o samodejnem izpolnjevanju
 • Nakupi opravljeni
 • Sporočila poslana
 • Obiskane spletne strani
 • Ogledani videoposnetki

Čeprav je dobro znano, da vaše podatke kupuje in prodaja na stotine tajnih podjetij, je povprečnemu uporabniku manj jasno, kdo so te organizacije, katere podatke hranijo in s kom jih delijo.

Nič ni narobe, če podjetju dovolite dostop do vaših podatkov za izvajanje storitve. Vendar se večina teh podatkov zbira s sledenjem skriptom in piškotkom brez vednosti ali soglasja ljudi. Podjetja to prakso pogosto upravičujejo s storitvami, ki jih uporabniki morda niti ne želijo ali uporabljajo.

Obstaja veliko tveganje, da bodo vaši podatki zlorabljeni, zlorabljeni, ali v skupni rabi brez vašega soglasja.

Tretji posredniki podatkov uporabljajo te podatke za ustvarjanje milijard uporabniških profilov z več tisoč podatkovnimi točkami na osebo. Ti profili se nato prodajo in uporabljajo za oglaševanje, spreminjajo pogoje posojil, obveščajo zavarovalne premije, omejujejo storitve na določene demografske podatke in še veliko več.

Številni posredniki ohranjajo tisto, kar je v bistvu celovit senčni profil nenamernih potrošnikov. Posegi osebnih podatkov se pretakajo tudi na politične stranke, ki poskušajo vplivati ​​na ravnanje volivcev, pa tudi na obveščevalne agencije, ki spremljajo potencialne osumljence.

Brskalniški piškotki in sledilci so pomemben del te infrastrukture. Večina spletnih mest se na njih opira, da se lahko prikažejo vsebina in oglasi po meri, večina pridobljenih podatkov pa je na voljo za prodajo.

Seveda obstajajo tveganja, povezana z zbiranjem, shranjevanjem in prodajo podatkov o potrošnikih v tako velikem obsegu. Bolj kot karkoli škoduje posameznikovi osebi pravica do vedenja in nadzora informacije, shranjene o njih.

Na srečo je pravilno konfiguriran zasebni brskalnik v kombinaciji z VPN prvi korak do prevzem nadzora vaše spletne zasebnosti. Če želite izvedeti, kateri zasebni brskalnik izbrati, lahko preskočite neposredno na naša najboljša priporočila zasebnega brskalnika.

Kakšna je razlika med zasebnim in varnim brskalnikom?

Ilustracija, ki opisuje varne, zasebne in VPN brskalnike.

1. Zaščiten brskalnik

Varni brskalnik vas bo zaščitil pred usmerjeni napadi in zlonamerna programska oprema. Namenski napadalec lahko ustavi, da bi ukradel podatke o vašem računu ali piškotke, vendar vas ne bo preprečil, da bi za spletnimi aktivnostmi pustil sled podatkov..

Google Chrome je na primer brskalnik, ki je varen, vendar ni zaseben.

2. Zasebni brskalnik

Zasebni brskalnik je zasnovan tako, da omeji podatke, ki jih pustite za seboj. Zasebni brskalnik vaših podatkov ne bo poslal večjemu tehnološkemu podjetju ali vladi in bo vključil več ukrepov, ki otežujejo vaše delovanje izdvojili ali gosenice na spletu.

Preglednost in vsestranskost sta ključnega pomena za dober zasebni brskalnik. Odprtokodna programska oprema – ki javnosti omogoča pregledovanje vedenja brskalnika – je nujno potrebna.

Vendar odprtokodna programska oprema in manjše razvojne ekipe pomenijo, da se programska oprema za nekatere zasebne brskalnike lahko manj posodablja, kar pušča več prostora za varnostne ranljivosti.

Iridium je primer zasebnega brskalnika, vendar manj varnega.

3. Brskalnik VPN

Obstaja nekaj brskalnikov, ki se imenujejo “VPN brskalniki” – najbolj priljubljen je Opera.

Tako imenovani “brskalniki VPN” so običajno pooblaščenci, ne polnih VPN-jev, kar pomeni, da ne nudijo najboljše ravni zaščite. Več o razliki teh dveh orodij lahko izveste v priročniku o VPN proti proxyju.

Za to, kaj lahko ali ne moremo imenovati brskalnik VPN, ni nobenih predpisov, zato ne bi smeli domnevati, da vam brskalnik VPN ponuja zasebnost.

Brskalnik Opera je dober primer. To je “VPN brskalnik” spodkopava vašo zasebnost z odpovedjo vaših podatkov velikemu številu tretjih oseb, vključno s Facebookom in Googlom. Več o nevarnosti Opere lahko izveste pozneje v tem priročniku.

Na splošno vsak trženje izdelkov kot “brskalnik VPN” ne bo najučinkovitejša rešitev. Če iščete zasebnost, združite zaupanja vreden VPN z resnično zasebnim brskalnikom.

7 najboljših zasebnih brskalnikov leta 2020

Ilustracija dveh znakov, ki podeljujeta medalje najboljšim zasebnim brskalnikom.

Z uporabo pravega brskalnika, usmerjenega v zasebnost, se lahko zelo zaščitite pred spletnim sledenjem, puščanjem WebRTC in prstnim odtisom brskalnika.

Vendar pa ni najboljšega brskalnika za zasebnost, saj se potrebe in preference zasebnosti med uporabniki razlikujejo.

Vsi zasebni brskalniki, ki jih priporočamo tukaj, so odprtokodno. Ponujajo minimalno zanašanje na velikih tehnoloških podjetjih, nastavitve po meri, in aktivna zaščita proti spletnemu sledenju.

1Mozilla Firefox: Najboljši zasebni brskalnik „Mainstream“

Ikona Mozilla Firefox

 • Najbolj zasebni brskalnik.
 • Vključuje zaščito pred sledilci.
 • Popolnoma odprtokodni.
 • Prejema pogoste posodobitve varnosti.
 • Potrebuje nekaj konfiguracije za optimalno zasebnost.

Ko je pravilno konfiguriran, je brskalnik Firefox najboljša možnost na trgu z vidika zmogljivosti, enostavnosti uporabe in zasebnosti. Pravilnik o zasebnosti Firefoxa si lahko ogledate tukaj.

O Firefoxu sta dve veliki stvari. Prva je, da je popolnoma odprtokodno. Drugo je, da je zelo prilagodljiv.

Ker je odprtokoden, Firefox predstavlja osnovo za številne druge brskalnike, usmerjene v zasebnost. Prav tako lahko pregledate kodo in se prepričate, da je Mozilla poštena glede vedenja brskalnika.

Za razliko od Chroma, Opere ali Microsoft Edgea vam Firefox omogoča prilagoditi njegove nastavitve zasebnosti, da izključijo vso telemetrijo (pošiljanje podatkov nazaj v Mozilla) in dodatke drugih proizvajalcev. To pomeni, da je tudi standardna različica Firefoxa potencialno odličen zasebni brskalnik.

Kako optimizirati Firefox za zasebnost

Pri uporabi osnovne različice Firefoxa je najpomembneje, da se morate spomniti optimizirajte svoje nastavitve za zasebnost.

Prva in najpomembnejša sprememba, ki jo morate narediti pri optimizaciji Firefoxa za zasebnost, je onemogočanje telemetrije – nastavitev, ki omogoča, da vaš brskalnik pošlje tehnične podatke nazaj v Mozilla.

Firefox ima interaktivni razvojni postopek, ki uporablja povratne informacije uporabnikov in vključuje eksperimentalne gradnje, kot sta Firefox Nightly in Firefox Developer Edition. Te so odlične, če želite prispevati k razvoju Firefoxa, vendar niso zasebne.

Če želite onemogočiti telemetrijo v Firefoxu:

 1. V zgornjem desnem kotu zaslona izberite meni s nastavitvami ali nastavitvami.
 2. Pomaknite se na Nastavitve >Zasebnost & Varnost > Zbiranje in uporaba podatkov Firefox.
 3. Počistite vsa polja v tem razdelku.

Posnetek zaslona nastavitev telemetrije Firefox.

Kako onemogočiti Telemetrijo v Firefoxu.

Firefox ima tudi funkcijo, s katero lahko blokira sledilce, piškotke, prstne tiskalnike in kriptominerje, imenovano izboljšana zaščita pred sledenjem.

Če želite omogočiti izboljšano zaščito pred sledenjem v Firefoxu:

 1. V zgornjem desnem kotu zaslona izberite meni z nastavitvami.
 2. Pomaknite se do Nastavitve > Zasebnost & Varnost > Izboljšana zaščita pri sledenju.
 3. Izberite način zaščite: strog, standarden ali po meri.

Po naših izkušnjah bo “strog” način prelomil nekatere spletne strani, vendar je na splošno dokaj stabilen.

Posnetek zaslona zaščite brskalnika Firefox.

Kako omogočiti zaščito sledenja v Firefoxu.

Če naletite na težavo, lahko vedno onemogočite blokiranje vsebine za določena spletna mesta, tako da pritisnete simbol „ščit“ na levi strani URL-ja.

Tudi privzeti iskalnik lahko iz Googla spremenite v zasebnejšo alternativo.

Če želite spremeniti privzeti iskalnik:

 1. V zgornjem desnem kotu zaslona izberite meni z nastavitvami.
 2. Pomaknite se do Nastavitve > Iskanje > Privzeti iskalnik.
 3. V spustnem meniju izberite želeni iskalnik.
Napredne nastavitve zasebnosti za Firefox

Na koncu je nekaj pomembnih naprednih nastavitev, do katerih lahko dostopate v meniju z naprednimi nastavitvami Firefoxa.

Če želite spremeniti te nastavitve, samo vtipkajte about: config v svojo naslovno vrstico. Pritisnite enter in nato kliknite “Sprejmem tveganje!”

Odprli boste meni Firefoxovega naprednega konfiguracijskega menija.

Poiščite ime nastavitve, ki ga želite spremeniti, in preprosto dvojni klik na njej, da se spremeni iz True v Lažno ali obratno.

Posnetek zaslona menija za napredno konfiguracijo Firefoxa.

Firefoxov napredni meni za konfiguracijo.

Tu je seznam najpomembnejših naprednih nastavitev zasebnosti Firefoxa:

Ime nastavitve
Nastavljena
Učinek
media.peerconnection.enabled LAŽNO Onemogoči WebRTC – komunikacijski protokol v realnem času, ki lahko pušča vaš resnični IP naslov.
privacy.resistFingerprinting PRAV Omogoča domačo zaščito prstnih odtisov Firefoxa.
privacy.trackingprotection.fingerprinting.enabled PRAV Omogoča dodatno zaščito prstnih odtisov.
privacy.trackingprotection.cryptomining.enabled PRAV Zagotavlja dodatno zaščito pred kriptominerji.
privacy.firstparty.isolate PRAV Omogoča prvo izolacijo. To pomeni, da vas piškotki, predpomnilnik in veliko več preprečujejo, da bi vas spremljali po več domenah.
privacy.trackingprotection.enabled PRAV Omogoči seznam filtrov za blokiranje znanih sledilcev.
geo.enabled LAŽNO Firefox za iskanje vaše lokacije uporablja Googlove lokacijske storitve. V tem procesu ji pošlje vaš IP naslov, identifikator odjemalca in podatke o bližnjih omrežjih WiFi. To lahko v celoti izklopite tako, da izberete false.
media.navigator.enabled LAŽNO Preprečuje, da bi spletna mesta spremljala podatke o fotoaparatu in mikrofonu, ki se uporabljajo pri prstnem odtisu.
network.cookie.cookieBehaviour 4 Ta nastavitev deluje od 0 do 4 in nadzoruje piškotno politiko brskalnika. Če ga nastavite na 0, bi omogočili vse piškotke. Najvišjo raven zaščite, 4, omogoča nov piškotek.
network.cookie.lifetimePolicy 2 Ta nastavitev nadzoruje, kako dolgo se shranjujejo piškotki. Nastavite to na 2, da izbrišete piškotke na koncu vsake seje.
network.dns.disablePrefetch LAŽNO Preprečuje, da bi Firefox prednastavil DNS. Prednastavitev DNS lahko pospeši čas nalaganja, vendar ima nekaj majhnih tveganj glede zasebnosti.
network.prefetch-next LAŽNO Preprečuje, da bi Firefox prednastavil strani, za katere meni, da jih lahko obiščete. To ima podobna tveganja za zasebnost kot prednastavitev DNS.
webgl.disabled PRAV Onemogoči WebGL. WebGL se lahko uporablja v naprednih tehnikah prstnih odtisov brskalnika in predstavlja tudi možno varnostno tveganje.
dom.event.clipboardevents.enabled LAŽNO Preprečuje, da bi spletna mesta vedela, kdaj kopirate, režete ali prilepite vsebino.
media.eme.enabled LAŽNO Onemogoči vsebino HTML5 pod nadzorom DRM.

2Firefox Focus: Najboljši zasebni brskalnik za mobilne naprave

Ikona osredotočenja Firefoxa.

 • Izbrisan brskalnik za mobilne naprave.
 • Hitro, ne da bi zahtevali veliko od vašega procesorja.
 • Vključuje napredne varnostne možnosti.
 • Po vsaki seji počisti piškotke in zgodovino.

Mozilla si prizadeva za to mobilne aplikacije Firefox že nekaj časa in Firefox Focus je rezultat. Firefox Focus je prilagojen blokiranje oglasov in sledenje preprečevanju privzeto. Je tudi zelo enostaven za uporabo.

Našli boste celovit nabor možnosti zasebnosti, vključno z možnostjo blokiranja sledilcev različnih vrst, blokiranje pisav, onemogočanje JavaScript in celo prilagoditev piškotkov, ki so blokirani.

Aplikacijo lahko nastavite tako, da blokira posnetke zaslona in zasenči vsebino brskalnika, ko preklapljate med zavihki. Lahko ga celo nastavite, da se odklene s prstnim odtisom.

Če želite izbrisati zgodovino in piškotke iz trenutne seje, preprosto pritisnete simbol smeti na dnu strani.

Firefox Focus vam omogoča le to en jeziček se odpre hkrati, kar pomeni, da je izkušnja brskanja precej drugačna od tistega, na kar ste morda navajeni. Ker je tako odstranjen, Focus omogoča tudi zelo hitro brskanje.

Na splošno Firefox Focus ponuja osredotočeno izkušnjo z veliko zasebnosti – vendar je morda ne boste želeli uporabljati ves čas.

Kako optimizirati Firefoxov fokus za zasebnost

Firefox Focus privzeto ima telemetrija vklopljena. Pojdite naravnost do nastavitev, da jih izklopite.

Ko ste tam, prilagodite raven zasebnosti svojim željam. Kot boste našli pri katerem koli super zasebnem brskalniku, je pri vklopu vseh zaščit navadno nekatera spletna mesta pokvariti ali prikazati nenavadno.

3Waterfox: Zanesljiva možnost Firefox

Logotip zabojnika Waterfox

 • Temelji na izvorni kodi Firefoxa.
 • Blizu jedra Firefox občutek.
 • Telemetrija se je odstranila in si prizadevala za zasebnost.
 • Združljivo z razširitvami za Firefox.
 • Prejema manj pogoste posodobitve varnosti kot Firefox.

Druga možnost za optimizacijo nastavitev brskalnika Firefox je uporaba „Firefox vilice“- brskalnik, ločen od odprtokodne kode Firefoxa na neki točki njegove zgodovine razvoja. Obstaja več vilic Firefox, ki povečujejo zasebnost uporabnikov.

Druge priljubljene vilice za Firefox vključujejo Pale Moon, IceCat in Basilisk.

Pale Moon in Basilisk imata svoje pomanjkljivosti, zato smo se na tem seznamu osredotočili na Waterfox.

Waterfox ne prejme posodobitev s povsem enako hitrostjo kot jedro Firefoxa, kar pomeni ni vedno tako varen kot njen ognjeni bratranec.

Vendar pa je Waterfox optimiziran za zasebnost privzeto, zato je odlična izbira, če ne želite sami spreminjati nastavitev Firefoxa. Waterfox je popolnoma prilagodljiv, podpira starejše vtičnike in samodejno odstranjuje telemetrijo, zbiranje podatkov, zagonsko profiliranje in sponzorirane ploščice.

Waterfox pošlje nazaj vašo OS in različico brskalnika, da preveri, ali obstajajo posodobitve, vendar to ne bi smelo biti zaskrbljujoče za večino uporabnikov.

4GNUzilla IceCat: Izdelana v celoti iz ‘Brezplačne programske opreme’

Ikona GNUzilla

 • Temelji na izvorni kodi Firefoxa.
 • Izdelano iz brezplačne programske opreme.
 • Optimiziran za zasebnost.
 • Žrtvovanje predstave.
 • Na voljo samo za Linux.

Izdelana po načelu „brezplačne programske opreme“, je IceCat del celovite prenove paketa Mozilla, ki daje prednost zasebnost in preglednost.

Zaradi zavezanosti brezplačni programski opremi je IceCat na voljo samo za Linux. To pomeni, da ni uporabnik za Windows ali MacOS.

IceCat je bil razvit na podlagi etične zaveze izdelave in uporabe programske opreme, ki jo lahko vsakdo pregleduje, ureja in reproducira, tudi na račun uporabnosti.

Na voljo je več dodatkov, ki so namenjeni izboljšanju vaše zasebnosti, vključno s HTTPS Everywhere, SpyBlock in protiprimernimi ukrepi. Ti zagotavljajo, da je vaša povezava s spletnimi mesti varna, kadar koli je to mogoče, in preprečuje sledenje tretjim osebam in celo odtis prstov.

IceCat ima tudi dodatek LibreJS, ki je zasnovan tako, da v brskalniku preprečuje, da bi se v vašem brskalniku začel izvajati zaščitni JavaScript in pridobivanje podatkov brez dovoljenja.

Ker IceCat ni samo odprtokoden, ampak tudi brezplačen, lahko pregledati vse elemente kode in jo celo prilagodite svojim željam. Prav tako ste lahko prepričani, da vse prihodnje različice ali različice brskalnika ohranjajo enako zavezanost preglednosti.

5Brskalnik Tor: Popolnoma anonimni brskalnik

Ikona brskalnika Tor

 • Omogoči dostop do anonimne mreže Tor.
 • Za pravilno uporabo potrebuje nekaj tehničnega znanja.
 • Vgrajeno na Firefoxu.
 • Precej počasneje kot alternative.
 • Ni učinkovit za hudournike ali pretakanje.

Brskalnik Tor je spremenjena različica Firefoxa, ki vam omogoča dostop do omrežja Tor in je optimiziran za vaše zasebnost in anonimnost.

Omrežje Tor ima nekaj podobnosti z VPN. Za razliko od VPN-ja pa je decentraliziran – zato vam nikoli ni treba zaupati zasebnemu podjetju s svojimi podatki.

Če niste previdni s Torom, lahko tvegate spodkopavanje vaše anonimnosti in se pustite ranljivi za neposreden kazenski ali vladni nadzor.

Poleg tega je omrežje Tor lahko precej počasnejše kot uporaba enostavnejšega brskalnika, usmerjenega v zasebnost.

Ob pravilni uporabi je Tor najboljša možnost za popolno anonimnost na spletu. Kljub temu priporočamo, da pred uporabo Tor opravite nekaj raziskav in se prepričate, da je to prava izbira za vašo zasebnost. Podrobne informacije o brskalniku Tor najdete v vodniku Tor proti VPN.

Kako ostati anonimen pri uporabi Tor

Pravilno uporabljati Tor ni težko, ni pa vedno intuitivno. Ima dve veliki slabosti:

 1. Nagnjenost k izpuščanju prepoznavnih informacij, če se ne uporabljajo pravilno.
 2. Javna izstopna vozlišča, ki lahko prisluhnejo vašemu prometu.

Če želite ohraniti anonimnost, sledite tem osnovnim korakom:

 • Nikoli se ne prijavite v družbene medije ali e-poštne račune, ki so povezani z vašo uporabo interneta izven Tor.
 • Ne objavljajte podrobnosti o svoji resnični identiteti.
 • Vedno uporabljajte varna spletna mesta HTTPS.
 • Ne uporabljajte mobilnega preverjanja v dveh korakih.
 • Nikoli hudournika v brskalniku Tor. To tvega puščanje naslova IP, hkrati pa močno upočasni omrežje za vse vpletene.
 • Ostanite stran od Googla (druge možnosti vključujejo DuckDuckGo, Searx.me, Qwant in začetno stran).

Če ste zelo zavestni glede zasebnosti, vam priporočamo tudi vas izogibajte se celotnemu zaslonu. Ko je okno brskalnika celozaslonsko, lahko razkrije podatke, kot sta ločljivost zaslona in velikost zaslona, ​​kar razlikuje vašo sejo od ostalih uporabnikov Tor in lahko pomaga pri odtisu prstnih odtisov brskalnika.

6Brave Browser: alternativni pristop k oglaševanju

Hrabra ikona brskalnika.

 • Ponovno oblikuje spletno oglaševanje.
 • Zgrajeno na Chromiumu.
 • Popolnoma brezplačno in odprtokodno.
 • Vključuje tehnologijo proti sledenju.
 • Ni najbolj zasebni brskalnik na voljo.

Brave ga je razvil razvijalec JavaScript, ko je zapustil Mozilla.

Običajni oglasi in sledilci so privzeto blokirani. Namesto tega Pogumni prikazuje lastne oglase uporabnike pa nagrajuje z lastno domačo kriptovaluto, imenovano BAT. Če želite zahtevati te nagrade, boste morali predložiti e-poštni naslov.

Ti oglasi so prilagojeni glede na vašo zgodovino brskanja, ki je lokalno shranjena v brskalniku in ne vrnjena nazaj v Brave. Za resnične ljubitelje zasebnosti lahko celo ta lokalna shramba preseže znamko.

Brskalnik Brave ima tudi svoj prilagodljiv sistem “ščitov”, ki uporabniku omogoča hitro preklop varnostnih in zasebnih ukrepov, kot so blokiranje skripta, blokiranje prepoznavanja naprav in blokiranje piškotkov med spletnimi stranmi.

Pogumna je svobodna in odprtokodna, kar je spodbudno z vidika preglednosti. Izvirno kodo lahko vidite na Githubu.

Vendar pogumni niso brez polemike. Temelj brskalnika je Google Chromium – projekt odprtokodnega sistema za brskalnikom Google Chrome in operacijskim sistemom Google Chrome. Za mnoge uporabnike je to tesnoba.

Ker temelji na Chromiumu, ima nekaj pomanjkljivosti zasebnosti. Na primer, WebRTC ni mogoče onemogočiti. Čeprav je Chromium zdaj odprtokoden, ni nobenega zagotovila, da bo tako tudi v prihodnje.

Za razliko od večine drugih brskalnikov na tem seznamu jih izdeluje tudi podjetje ki želijo zaslužiti z oglaševanjem, ni skupina ljubiteljev zasebnih prostovoljcev. Pogumno samodejno žepa 15% prihodka od svojih oglasov – odločili se bomo, ali to spodkopava projekt ali ne.

Brave zbira nekaj anonimnih podatkov o svojih uporabnikih, ki jih ni mogoče izključiti. Trdi, da te informacije niso telemetrija, vendar pomanjkanje uporabniškega nadzora zadeva zasebnost.

Če kupite svojo vizijo oglaševanja in zaupate podjetju, da jo bo izvajal, bi bil Brave lahko dobra izbira. Če pa je vaša glavna skrb zaskrbljujoča zasebnost, obstajajo boljše možnosti.

Kako optimizirati pogumne za zasebnost

Pogumni so lahko varen, zasebno usmerjen brskalnik, če se izognete njegovi oglaševalski roki. Tudi če je pravilno konfiguriran, še vedno ni tako učinkovit kot brskalniki, ki temeljijo na Firefoxu.

Če vas skrbi zasebnost, potem se izogibajte funkciji nagrajevanja BAT – ta je privzeto izklopljena in priporočamo, da jo ohranite tako.

Če ste sistem nagrajevanja že vklopili, ga je enostavno izklopiti, če v zgornjem desnem kotu brskalnika kliknete trikotni gumb »nagradi«.

Posnetek zaslona nastavitev nagrajevanja brskalnika Brave.

Kako onemogočiti funkcijo nagrajevanja Brave.

7´Ungoogled´ Chromium: najbližja možnost za Google Chrome

Ikona brskalnika Chromium.

 • Zgrajeno na Chromiumu, ki je odprtokoden.
 • Vse povezave z Googlom so odstranjene.
 • Zelo podoben občutek kot Chrome.
 • Združljivo z dodatki za Chrome.
 • Napol pogoste posodobitve varnosti.

Ungoogled Chromium je točno tak, kot se sliši: Google Chrome z vsakim možnim koščkom Googla, odstranjenim ali izklopljenim.

Projekti Chromium so odprtokodni projekti za brskalnikom Google Chrome in operacijskim sistemom Google Chrome. Čeprav so odprtokodne, so še vedno izdeluje Google.

Chromium brskalniki podatke privzeto pošljejo Googlu. Tudi pri ‘Ungoogled’ Chromiju je težko potrditi, da je bila ta funkcija popolnoma izključena.

Neocenjen krom vam daje dostop do dodatkov, zasnovanih za Chrome. Čeprav je to koristno, je vredno zapomniti, da več dodatkov olajša prepoznavanje vašega brskalnika. Poleg tega je vsak dodatek, ki ga namestite, potencialni način, da Google in druge tretje osebe zbirajo vaše podatke.

Skratka, uporabljajte samo dodatke, ki jim popolnoma zaupate. Več o dodatkih in razširitvah brskalnika lahko izveste pozneje v tem priročniku.

Obstajajo tudi drugi brskalniki, ki temeljijo na Chromiju, vključno z Iridiumom. Iridium ima podobne cilje kot Ungoogled Chromium, vendar se na splošno posodablja manj pogosto.

Najboljše "Brskalniki VPN"

Logotipi brskalnika VPN

Obstaja nekaj brskalnikov, ki trdijo, da jih imajo popolne zmogljivosti VPN.

Kot smo že omenili, so ti tako imenovani brskalniki VPN običajno poveličeni pooblaščenci, ne polnih VPN-jev, kar pomeni, da ne nudijo najboljše ravni zaščite.

Ni natančno opredeljeno, kaj pomeni brskalnik VPN, zato ne bi smeli domnevati, da vam ponuja zasebnost. Spodaj bomo opisali najbolj priljubljene možnosti.

 1. Najbolj priljubljen brskalnik VPN je verjetno brskalnik Opera. Kljub svoji priljubljenosti, Opera niti ni pravi VPN niti ni posebej zasebna. Priporočamo, da se izogibate brskalniku Opera, kjer je to mogoče. Za več podrobnosti o tem, zakaj natančno to storite, lahko preskočite na naše poglavje o priljubljenih brskalnikih, da se temu izognete.
 2. Tenta Browser je še en “VPN brskalnik”, ki je na voljo samo v Androidu. Tenta ni popolnoma odprtokoden, kar skrbi brskalnika, ki prodaja zasebnost. Brezplačna različica Tenta ni polni VPN, čeprav Tenta prodajajo “profesionalno različico”, kar je. Ima trdno politiko brez zapisov in je posodobljena z vidika varnosti, ki sta oba pozitivna.
 3. Epic je tretji dobro znani brskalnik VPN. Epic je zaprtega vira, zato je težko natančno vedeti, kaj počne s svojimi podatki. Kot Opera in Tenta deluje le kot proxy, ne pa kot polni VPN.

  Podjetje Epic ima tudi sedež v Indiji, s strežniki v ZDA – nobeden od njiju pa ni primeren za zasebnost. Temelji na Chromiumu in obstaja nekaj dokazov, da vaše podatke še vedno pošilja nazaj Googlu.

Ne moremo v celoti priporočiti uporabe katerega koli od teh brskalnikov. Vsaj jih morate uporabljati previdno.

Veselimo se prihoda a dobro narejena, pregleden, in učinkovito Brskalnik VPN. Do takrat je izraz “brskalnik VPN” trženjska izjava bolj kot karkoli drugega.

Če želite lahkoten brskalnik VPN v svojem brskalniku, potem je najboljša možnost, da uporabite zanesljiv dodatek VPN, čeprav so to pogosto tudi pooblaščenci. Napisali smo navodila za najboljše dodatke za VPN za Chrome in Firefox.

Če iščete zasebno izkušnjo brskanja, ki vključuje VPN, je naš nasvet, da se izognete »brskalnikom VPN«. Vzporedno s pravilno konfiguriranim brskalnikom za zasebnost morate imeti popoln zaupljiv VPN.

5 priljubljenih spletnih brskalnikov, ki se jih je treba izogibati

ponazoritev lika, ki se izogiba nevarnim brskalnikom.

Nekateri najbolj priljubljeni brskalniki na trgu so tudi najbolj invazivni. Če želite brskati zasebno, izogibajte se naslednjim brskalnikom za vsako ceno:

1Google Chrome

Ikona Google Chrome

Google Chrome je najbolj priljubljen brskalnik na svetu. Lahko je enostaven za uporabo, toda če vas sploh skrbi za svojo zasebnost ne smete uporabljati Google Chroma.

Google zasluži z osebnim oglaševanjem. Za to so potrebne ogromne količine podatkov, da lahko s pravimi oglasi ciljate na prave ljudi. Chrome je ključni vir teh podatkov in beleži skoraj vse, kar počnete, tudi v načinu brez beleženja zgodovine.

Največja težava s Chromom je ta, da je del širšega Googlovega ekosistema, v katerem je podvržena ogromna količina vaših podatkov opazovanje in sečnja. Skrbljujoče podrobnosti zase najdete v pravilniku o zasebnosti Google Chrome.

“Sinhronizacija” je nastavitev, ki je odgovorna za integriranje večine vaših podatkov. Če se prijavite v Google Račun, bo privzeto vklopljen in vse te podatke shrani na Googlove strežnike:

 • Zgodovina brskanja
 • Zaznamki
 • Gesla in informacije o samodejnem izpolnjevanju
 • Nastavitve in razširitve brskalnika

Izberete lahko, ali želite sinhronizacijo uporabljati ali ne. Kljub temu pa je Googlov nadzor, tudi ko je bil izklopljen, še vedno obsežen. Googlove oči so povsod: v Google išče, v vaš e-poštni naslov, naprej YouTube, v storitve tretjih oseb in v analitika na skoraj vseh spletnih mestih, ki jih obiščete.

Z brskalnikom Google Chrome je težje kot pri katerem koli drugem brskalniku ohraniti zasebnost.

Googlova politika zasebnosti navaja, da zbirajo podatke za izboljšanje svojih storitev:

“Zbiramo podatke za zagotavljanje boljših storitev za vse naše uporabnike – od ugotovitve osnovnih stvari, kot je jezik, ki ga govorite, do bolj zapletenih stvari, kot so tisti, ki se vam zdijo najbolj uporabni, ljudje, ki so vam najbolj pomembni v spletu ali kateri YouTube videoposnetki, ki so vam morda všeč. “

Večina tega je zapisana, kot da je zbiranje podatkov dejanje naklonjenosti, resnica pa je, da je oglaševalsko podjetje, ki lahko zaslužite več z uporabo podatkov svoje uporabniške baze. Skratka, Google je popolnoma neusmiljen pri zbiranju podatkov od vas na kakršen koli način morebiti.

Tudi ko niste prijavljeni v Google Račun, Google uporablja edinstvene identifikatorje, povezane z brskalnikom in napravo. S tem naj bi ohranili funkcije, kot so jezikovne nastavitve, v resnici pa Google preprosto omogoča, da vas spremlja tudi ko niste prijavljeni.

Ne glede na to, ali ste prijavljeni v Google Račun ali ne, lahko Google zbere naslednje podatke na vseh svojih platformah:

 • Vrsta brskalnika & nastavitve
 • Vrsta naprave & nastavitve
 • Operacijski sistem
 • Ime mobilnega omrežja
 • Telefonska številka
 • IP naslov
 • Sistemska dejavnost
 • Nakupi
 • Datum & čas interakcije
 • Iskalni izrazi
 • Videoposnetke, ki jih gledate
 • Glas in zvok (od zvočnih funkcij)
 • Seznam oseb, s katerimi komunicirate in delite vsebino
 • Dejavnost spletnih mest ali aplikacij tretjih oseb, ki uporabljajo Googlove storitve*
 • Zgodovina brskanja Google Chrome
 • Pokliči & dnevnike sporočil iz Googlovih storitev

* Vključuje katero koli spletno mesto z Googlovimi aplikacijami ali datotekami, gostovanimi v Googlovih knjižnicah.

Vsi ti podatki se zbirajo na različnih platformah in analizirajo za odkrivanje “neželene pošte, zlonamerne programske opreme in nezakonite vsebine”. Nato se uporablja za prikazovanje zelo podrobnih in prilagojenih oglasov. Tukaj lahko vidite, koliko časa Google hrani vse te podatke.

Google te podatke uporablja tudi za razvoj svojega prevajalskega programa in programske opreme za prepoznavanje glasu, med drugimi projekti.

Kako prenesti svoje Googlove podatke

 1. Kliknite svoj uporabniški profil in izberite »Upravljanje vašega Google Računa«.
 2. Izberite »Podatki & Orodje za prilagajanje na levi strani.
 3. Pomaknite se navzdol do ‘Prenos ali brisanje podatkov’.
 4. Izberite »Prenesite svoje podatke« in sledite navodilom.

posnetek zaslona nastavitev google za prenos uporabniških podatkov

Kako prenesti podatke Google profila.

Če še ni bilo jasno, vam priporočamo čim bolj se izogibajte Googlovih storitev. to še posebej velja za brskalnik Google Chrome.

2Microsoft Internet Explorer & Microsoft Edge

Logotip Microsoft Edge

Od pojava Edge je Microsoft dobro posodobil uspešnost svojega brskalnika in uporabniški vmesnik – če že ne funkcije zasebnosti ali možnosti prilagoditve.

Microsoftove prakse zbiranja podatkov se ne primerjajo z Googlovimi, vendar še vedno ni varno zatočišče za vaše podatke.

Edge shranjuje informacije o svojih navadah brskanja v oblaku ter druge informacije, kot so gesla in vnosi obrazca. Kljub temu ponuja tudi preprosta navodila, kako si ogledati in očistiti te podatke.

Microsoft Edge ima tudi nekaj integrirane tehnologije DRM (Digital Rights Management), ki samodejno zazna medijske licence v vaši napravi in ​​vam ustavi dostop do vsebine, če teh licenc ni. To je z vidika zasebnosti nepotrebno in vsiljivo.

Nekaj ​​jih je tudi minimalno in neučinkovit tehnologija proti sledenju.

Kot podjetje je Microsoft naredil zelo malo, da bi si priskrbel zaupanje svojih uporabnikov, ko gre za zasebnost.

3Safari brskalnik

Logotip brskalnika Safari

Safari ponuja nekaj zaščite v primerjavi s Chromom in Edgeom, vendar še vedno ni dobra izbira za zasebnost.

Safari privzeto blokira piškotke drugih proizvajalcev in ima tudi nekaj zaščite pred sledenjem med spletnimi stranmi. Čeprav sta oba uporabna orodja, Safari ne pomeni varnega zasebnega brskalnika.

Za vas obstaja več razlogov ne sme zaupati podjetju Apple s svojimi podatki. Prvič, Apple je partner programa NIS PRISM, kar pomeni, da informacije prosto prenaša vladnemu nadzoru.

Prav tako so bili ujeti, ko so navidezno “izbrisali” podatke brskanja po Safariju in zbirali zgodovino brskanja, medtem ko so bili uporabniki v zasebnem načinu.

Apple-ova politika zasebnosti navaja, da od uporabnikov zbira naslednje osebne podatke:

 • Ime
 • ID-ji naprav
 • IP naslov
 • Telefonska številka
 • Email naslov
 • Poštni naslov
 • Nastavitve za stike
 • Podatki o lokaciji
 • Podatki o kreditni kartici
 • Informacije o profilu družbenih medijev
 • Podatki o družini & prijatelji
 • Vsebina v skupni rabi iz izdelkov Apple

Te informacije se nato uporabijo, ko je podjetje “ocenilo, da je to potrebno zaradi legitimnih interesov družbe Apple”.

Posnetek zaslona Applove politike zasebnosti

Celoten seznam okoliščin, v katerih Apple uporablja vaše podatke, vključuje:

 • Za ustvarjanje, razvoj in izboljšanje notranjih izdelkov, storitev in oglaševanja
 • Za preprečevanje izgub in proti goljufijam
 • Predhodni pregled naloženih datotek za nezakonito vsebino
 • Za pomoč pri preverjanju starosti
 • Da vas kontaktiramo glede nakupov ali sprememb pogojev
 • Za notranje revizije, analizo podatkov in notranje raziskave

Obstaja tudi nekaj resnično šokantnih uporab:

“Če se prijavite za delovno mesto pri Apple-u ali prejmemo vaše podatke v povezavi s potencialno vlogo pri Apple-u, bomo lahko uporabili vaše podatke za oceno vaše kandidature in za vzpostavitev stika z vami.”

To kaže, da če boste delali v podjetju Apple ali nameravate delati v podjetju Apple, bodo morda uporabili vaše podatke za pregledovanje vaših dejavnosti.

To je opazen primer, kako pomemben je vztrajajte pri svoji zasebnosti – v nekem trenutku so lahko odvisne tudi osnovne stvari, kot je zaposlitev.

Safari slovi kot zasebnejši od drugih brskalnikov in to ni povsem neutemeljeno. Apple jamči da ne delite svojih podatkov s tretjimi osebami za namene trženja, kar je več kot Google. Prav tako lahko izklopite Apple-ove sledilne oglase na vseh svojih napravah.

To pa še ne pomeni, da sledilci drugih proizvajalcev ne morejo zbirati vaših podatkov. Applova dvomljiva notranja uporaba vaših podatkov in sodelovanje z ameriško vlado samo bi moralo biti dovolj, da vas preprečijo njihove naprave in platforme.

Če uporabljate Safari, toplo priporočamo, da prenesete bolj zasebni brskalnik.

4Opera Browser

Logotip brskalnika Opera

Opera je zgrajena iz mešanice zaprto in odprtokodno sestavni deli.

Zaradi nekaj pametnega trženja kot “brskalnika VPN” mnogi mislijo, da je Opera zasebni brskalnik. To ni tako.

Kljub trditvam o nasprotnem je brskalnik Opera pravzaprav le proxy, ne pa VPN. V letu 2016 so ga tudi vdrli – razkrivali osebne podatke in gesla uporabnikov. Opera je imela tudi nekaj zgodovinskih težav z WebRTC-om, ki pušča IP naslove.

Najpomembneje je, da Operova politika zasebnosti razkriva popolno neupoštevanje pristne zasebnosti in anonimnosti. Politika zasebnosti to navaja tretje osebe lahko obdelujejo uporabniške podatke, vendar daje zelo malo informacij o tem, kateri podatki se izročajo tretjim osebam ali kako se obdelujejo.

Vendar pa vsebujejo vključene tretje strani:

 • Facebook SDK
 • AppsFlyer
 • DU oglasna platforma
 • Yandex AppMetrica
 • Google AdMob
 • MyTarget
 • Preobremenjeni
 • Google Geolocation API
 • Infra
 • Leanplum

Na tem seznamu je več velikih podatkovnih podjetij – in sicer Google in Facebook – ter nekaj podjetij brez imena, katerih spletna mesta sploh ne prikazujejo HTTPS.

Ti ne morem zaupati ta podjetja z vašo zasebnostjo ali varnostjo podatkov. Zaupanje družbe Operater na te tretje procesorje podatkov v celoti spodkopava kakršne koli trditve, ki jih utegne imeti zasebnost.

Brskalnik 5UC

UCbrowser logotip

UC Browser je razvit v skupini Alibaba in je zelo priljubljen brskalnik v državah, kot so Kitajska, Indija in Indonezija. Na nekaterih od teh trgov celo presega Google Chrome – uporabnikom v Evropi in Ameriki pa je praktično neznan.

Obstaja veliko dokazov, da brskalnik UC sploh ni varen. Medtem ko večina brskalnikov na tem seznamu s svojimi podatki počne dvomljive stvari ali jih deli z drugimi organizacijami, UC Browser kriminalcem olajša dostop do njih..

Če imate možnost, ne uporabljajte brskalnika UC.

Razširitve brskalnika za zasebnost & Varnost

Ilustracija, ki prikazuje prednosti in slabosti razširitev brskalnika.Če vaš brskalnik ne vključuje izvornih zaščitnih podatkov, kot so blokiranje skripta ali zaščita sledilcev drugih proizvajalcev, obstaja veliko brezplačnih, zaupanja vrednih razširitev, ki vam lahko pomagajo doseči podoben cilj.

Obstaja nekaj razširitev brskalnika, ki jim ne morete zaupati. To vključuje Adblock Plus, ki od spletnih mest vzame denar, da jih da na seznam dovoljenih.

Vsi dodatki, ki jih priporočamo, so pregledni, jih vzdržuje skupnost ali jih razvijajo organizacije, kot je Electronic Frontier Foundation, ki ne vodijo zaradi dobička. To pomeni, da jim lahko zaupate prodati svoje podatke ali posegati v vašo zasebnost.

Če želite uporabiti razširitev brskalnika VPN, si oglejte naše zgornje izbire za Chrome ali Firefox.

Ni popolnega modela za spletno zasebnost, zato morate razviti najboljši pristop za vas.

Razmislite o prenosu naslednjih razširitev:

Ime razširitve
Funkcija
uBlock Poreklo uBlock Origin ne blokira samo oglasov, temveč blokira tudi sledilce in spletna mesta z zlonamerno programsko opremo. Je enostavno dostopen za uporabnike, ki ne vedo tehnic, in vašo izkušnjo brskanja naredi varnejše in bolj zasebno.
HTTPS Povsod Ta razširitev se vzdržuje kot sodelovanje med projektom Tor in Fundacijo Electronic Frontier (EFF), kjer spletna mesta spodbujajo k uporabi HTTPS, kadarkoli je to mogoče.
Badger zasebnosti Druga razširitev, ki jo je razvil EFF, Privacy Badger prepozna nevidne sledilce in jih samodejno blokira. Zasnovan je tako, da je za uporabnika čim lažji in bo blokiral sledilne sledilce brez potrebe po ročni konfiguraciji.
Decentraleye Ni nenavadno, da spletna mesta vključujejo datoteke, ki jih gostijo CDN-ji drugih proizvajalcev (omrežja za pošiljanje vsebine). Ker se spletna mesta tako močno zanašajo na te vire, se mnoge strani ne prikažejo pravilno, če so blokirane. Decentraleyes vam pomaga, da se izognete tem tretjim osebam, hkrati pa preprečuje, da bi se te strani zlomile.
AutoDelete piškotka Ta razširitev bo samodejno izbrisala piškotke vsakič, ko zaprete zavihek.
uMatrix uMatrix je požarni zid, ki omogoča vklop ali izklop vseh povezav, ki jih vaš brskalnik vzpostavi na spletni strani. To vključuje Javascript, piškotke in vtičnike.
NoScript To je razširitev za Firefox, ki preprečuje zagon Javascript, Java, Flash in drugih vtičnikov, razen če niste na zaupanjalem spletnem mestu. Ta dodatek naredi Firefox bolj zasebnega in varnega, podprl pa ga je tudi Edward Snowden.
Kameleon Chameleon je bil razvit za Firefox in je odprtokoden spufer uporabniških agentov, ki spletnim mestom in sledilcem daje naključne informacije, da jim je težje slediti med različnimi spletnimi mesti.
CanvasBlocker Ta razširitev blokira API-je JavaScripta, enega od številnih načinov, kako vas spletna mesta prepoznajo prek vašega brskalnika. Vredno je opozoriti, da vas lahko z blokiranjem nekaterih API-jev celo bolj izstopa iz množice, kot pa jim dovolite.
Sled Trace je zasnovan za boj proti različnim naprednim tehnikam prstnih odtisov, ki temeljijo na zvoku, WebGL, WebRTC, sledenju uporabniških agentov, odtisu strojne opreme s prstom in še veliko več.

Razširitve brskalnika lahko pomagajo zaščititi vašo zasebnost, če je izbrana pravilno. Pomembno je vedeti naslednje varnostne nasvete:

 1. Pazite, katere razširitve boste izbrali. Razširitve brskalnikov, naložene iz nepreglednega vira ali razvijalca, se lahko naložijo z vohunsko programsko opremo in skripti za zbiranje podatkov. Pred prenosom razširitve brskalnika – še posebej brezplačnega – vedno opravite raziskavo, tudi če ima visoko oceno.
 2. Brskalnika ne preobremenjujte z razširitvami (tudi dobrimi). Več dodatkov ali razširitev, ki jih namestite, lažje vas bodo tretje osebe prepoznale na spletu. To je zaradi postopka, ki se imenuje prstni odtis brskalnika, ki jih bomo podrobneje obravnavali v naslednjem poglavju. Skratka, bolj ko je vaš brskalnik prilagojen, bolj boste izstopali od vseh drugih v spletu.

Najboljši kompromis je izbira eno zaupno razširitev za vsak element zasebnosti, ki je za vas najpomembnejši. To bi lahko pomenilo eno razširitev za blokiranje oglasov in drugo za blokiranje skript za sledenje ali CDN.

Poskusite, da ne izberete razširitev s prekrivajočimi se pripomočki in se držite skupaj dveh ali treh.

Če imate veliko različnih prioritet zasebnosti, bi bil koristen pristop razdelitev brskalnika, ki ga bomo podrobneje opisali pozneje v tem priročniku..

Kaj je brskalniški odtis?

Vaša naprava ponuja spletnim mestom, ki jih obiščete, podrobne informacije o vašem operacijski sistem, brskalnik, in strojna oprema. Te podatke lahko skupaj uporabimo za ustvarjanje edinstvenega „prstnega odtisa“. Uporaba teh podatkov za prepoznavanje in sledenje uporabnikom je poznana kot prstni odtis brskalnika.

Organi, oglaševalci in sledilci lahko za branje uporabljajo brskalnik s prstnimi odtisi ali tehnikami “prstnih odtisov naprave” sledite svoji dejavnosti po spletu.

Ponazoritev prstnega odtisa, ki prikazuje prstni odtis brskalnika.

Večina informacij, vključenih v prstni odtis brskalnika, je neškodljiva. Ko pa te podatke zberemo, jih lahko uporabimo za identifikacijo z zaskrbljujočo natančnostjo. Ko je vaš digitalni prstni odtis sestavljen, je dosledno natančen.

Z nedavnim razvojem prstnih odtisov med brskalniki je tehnika zdaj lahko 99% časa uspešno prepoznala uporabnike. To pomeni, tudi če bi uporabili več varnostnih ukrepov za zasebnost – vključno z uporabo VPN-ja in blokiranjem piškotkov – sledilci lahko še vedno uporabljajo vaš prstni odtis za ponovno prepoznavanje in ponovno piškotek naprave, kadar koli obiščete spletno mesto.

Avdio prstni odtis je še ena nova metoda prstnega odtisa, ki preizkuša lastnosti zvočnega zložka naprave, da zagotovi še več prepoznavnih informacij.

Če ne boste sprejeli nobenih ukrepov za prikrivanje, bo prstni odtis brskalnika vseboval:

 • Vrsta naprave
 • Ime OS & različico
 • Ime brskalnika & različico
 • Ime motorja & različico
 • IP naslov
 • Geolokacija
 • ISP
 • Sistemski datum & čas
 • Prstni odtis platna
 • Jezik
 • Konfiguracija zvočnikov
 • Število mikrofonov
 • Število spletnih kamer
 • Ime grafične kartice & voznik
 • Izdelava CPU-ja
 • Stanje baterije
 • Gibanje naprave
 • Način kazanja naprave
 • Številka & imena pisav na napravi
 • Razširitve brskalnika
 • Ali so piškotki omogočeni ali ne
 • Če obstaja zaščita za sledenje
 • Če je omogočen WebRTC
 • Informacije o WebGL
 • Ločljivost zaslona in usmeritev
 • Velikost okna brskalnika
 • Ali je brskalnik prijavljen na priljubljena spletna mesta *
 • Informacije iz Flash, JavaScript in Active X

* Vključuje Amazon, Craigslist, Dropbox, Expedia, Facebook, Github, Google, YouTube, Instagram, PayPal, Pinterest, Spotify, Tumblr, Twitch, Twitter, VKontakte.

Ko se navzkrižno sklicujejo, se lahko vsi ti podatki združijo v enoličen profil vsakega spletnega uporabnika.

Lahko obiščete deviceinfo.me za popoln pregled vseh informacij, ki jih spletna mesta in piškotki, ki jih naložijo, lahko vidijo o vas.

Kako preprečiti brskanje s prstom

Če želite biti resnično anonimni v spletu, želite izgledati čim več drugih uporabnikov.

Spletna mesta, kot sta AmIUnique ali Panopticlick, vam lahko dajo predstavo o tem, kako edinstven je vaš prstni odtis.

Te storitve so odlične za predstavitev, kako močan je brskanje prstnih odtisov, vendar jih ne bi smeli uporabljati kot dokončen odgovor na to, ali vam je mogoče prstni odtis. Vaš brskalnik bodo primerjali z drugačnim, zastarelim vzorcem podatkov in ne bodo vedno 100% natančni.

Na srečo večina priporočenih zasebnih brskalnikov, omenjenih v tem priročniku, vključuje določeno stopnjo zaščite pred prstnim odtisom brskalnika. Ti brskalniki se trudijo, da bi čim manj izstopali, tako da sledilcem preprosto zanikate želene informacije.

Vredno je zapomniti, da posredovanje sledilcem sploh ne more biti informacij še bolj prepoznaven kot razkrivanje nečesa relativno običajnega. Poleg tega vsak dodatek, ki ga namestite, nekoliko bolj izstopa iz množice in sledilcem lažje prepoznajo vas.

Zaradi tega je uporaba Safarija na Apple iPhone-u dejansko eden najboljših načinov za premagovanje prstnih odtisov, saj so konfiguracije iPhone ponavadi zelo podobne. Vendar pa obstaja očitna rešitev uporabe iPhone-ja: namesto tega boste podjetju Apple predali svoje osebne podatke.

Uporaba brskalnika, osredotočenega na zasebnost, z le nekaj dobro izbranimi dodatki je najboljša metoda za zmanjšanje tveganja brskanja s prstnimi odtisi, ne da bi se odrekli drugim oblikam zasebnosti.

Kaj je razdelitev brskalnika?

Uporabniki spodkopavajo svojo spletno zasebnost tako, da se večkrat prijavijo v več računov v istem brskalniku. To spletnim mestom omogoča, da sestavijo veliko bolj podroben profil o vas in jim celo omogočijo, da povežejo vaše navade spletnega brskanja vašo resnično življenjsko identiteto.

Razdelitev brskalnika je takrat, ko uporabljate različni spletni brskalniki za različne vrste dejavnosti na spletu. To vam omogoča, da različne dejavnosti ločite in vsak brskalnik prilagodite različnim modelom groženj.

Primer nastavitve razdelitve brskalnika je:

 • Brskalnik 1 (npr. Firefox): prijavljeni v svoje spletne račune. Uporablja se za dostop do vsega, kar potrebuje geslo in nič drugega.
 • Brskalnik 2 (npr. Firefox Focus): nastavite tako, da po vsaki seji izbriše vse piškotke in zgodovino. Uporablja se za splošno brskanje.
 • Brskalnik 3 (npr. Tor): nastavite za popolno zasebnost in anonimnost.

Če želite najboljšo možno zasebnost, uporabite različne brskalnike za različne dejavnosti.

Ali bo način zasebnega brskanja ostal zaseben?

Zasebno brskanje ali način »Brez beleženja« bo spremenil način vedenja brskalnika, ne glede na to, ali uporabljate Google Chrome, Firefox, Safari ali kateri koli drug brskalnik – vendar to ne bo spremenilo načina drugi računalniki obnašati.

Posnetek zaslona načina brez beleženja zgodovine google chrome

Ko brskate v običajnem oknu, bo vaš spletni brskalnik lokalno shranjeval podatke o zgodovini brskanja. Ti podatki vključujejo:

 • Obiskane spletne strani
 • Piškotki
 • Podatki obrazca
 • Zgodovina prenosov
 • Iskanje
 • Predpomnjene spletne strani

Vsakdo, ki ima dostop do vašega računalnika in brskalnika, se lahko pozneje spotakne nad temi informacijami.

Ko v spletnem brskalniku omogočite način zasebnega brskanja – znan tudi kot način brez beleženja zgodovine teh podatkov ne shrani. Nekateri podatki, kot so piškotki, se lahko hranijo med sejo zasebnega brskanja in jih takoj zavržejo, ko je okno brskalnika zaprto..

Način zasebnega brskanja vas ustavi, da na svojem računalniku pustite vse očitne sledi. Spletnim mestom tudi preprečuje uporabo piškotkov za sledenje obiskom. Vendar pa je vaše brskanje ni povsem zasebno ali anonimno pri uporabi zasebnega načina brskanja.

Zasebno brskanje ali način brez beleženja zgodovine vpliva samo na vaš računalnik. Drugim računalnikom, strežnikom ali usmerjevalnikom ne bo povedal, da bodo pozabili na zgodovino brskanja. Vaš ponudnik internetnih storitev (ISP) bo še vedno lahko vidite vsa spletna mesta, ki jih obiščete. Če vaš promet poteka prek poslovne ali šolske mreže, lahko delodajalec ali šola še vedno vidi vašo dejavnost.

Če povzamemo, način zasebnega brskanja:

 • Po končani seji izbrišite zgodovino
 • Na koncu seje izbrišite vse piškotke ali podatke o spletnih mestih
 • V brskalnik ne shranite nobenih informacij o obrazcu

Način zasebnega brskanja ne bo:

 • Svojo dejavnost ali identiteto v celoti skrijete pred spletnimi mesti, ki jih obiščete
 • Skrijte svojo dejavnost pred ponudnikom internetnih storitev
 • Preprečite, da bi se v računalniku hranili vsi zapisi o vaši dejavnosti
 • Skrivajte svojo dejavnost pred šolo ali delodajalcem

Glavna prednost načina zasebnega brskanja je, da vam omogoča brskanje po internetu, ne da bi v samem brskalniku pustil očitne sledi svoje dejavnosti. Omogoča tudi dostop do spletnih mest, kot sta Google ali YouTube, ne da bi bili prijavljeni v Google Račun.

Zasebni način ne boste postali anonimni, nekateri podatki pa se lahko še vedno shranijo v računalniku.

Če želite biti resnično zasebni, uporabite brskalnik, osredotočen na zasebnost, poleg zaupanja vrednega VPN-ja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me