Maci so znani po preprostosti, kako pa je z VPN-ji? Dobra novica je, da tudi oni ne bi mogli biti enostavnejši. Zaščita zasebnosti na vašem Macu je le nekaj korakov – to smo zapisali v tem brezhibnem vodniku.

Apple se ponaša z zasebnostjo in varnostjo, ko gre za strojno opremo, vendar brez VPN-ja vse občutljive stvari, ki jih počnete v svojem MacBooku ali iMac-u (preverjanje bančnih računov, nakazilo denarja preko spleta, zasebna korespondenca), je dovzetno za beg, neupravičeno cenzura ali celo hakiranje. 

Če ste dosegli to stran: dobro opravljeno, ste naredili proaktiven in razumen prvi korak k zaščiti sebe na spletu. Tu smo, da olajšamo stvari, kot so lahko.

Kako natančno namestite VPN na Mac? V parku je sprehod, včasih pa vsi potrebujemo pomoč, da nas vodi. 

Obstajajo trije načini za začetek. Ta vodnik bomo začeli s ponudnikovino domačo aplikacijo Mac, ki je najhitrejši in najpreprostejši način. 

Nato si bomo ogledali OpenVPN, odprtokodno aplikacijo za Mac, zadnji del pa vam bo pokazal, kako nastaviti VPN z uporabo omrežnih nastavitev, vgrajenih v Mac OS X.

S pomočjo spodnjih enostavnih navodil boste varno brskali v nobenem trenutku. 

Če še niste izbrali VPN-ja za svoj Mac, zakaj si ne bi ogledali najnovejših izbir naših strokovnjakov.

Kaj boste potrebovali

Za vzpostavitev povezave VPN na Macu vam ni treba veliko, samo to:

 • Naročnina ali brezplačna preizkusna različica zaupanja vrednega ponudnika VPN (razen če imate svoj strežnik VPN)
 • Glede na izbrani način boste morda potrebovali tudi programsko opremo drugih proizvajalcev
 • Seveda boste potrebovali računalnik Mac, ki je popolnoma posodobljen z najnovejšo različico MacOS-a (dobro je, da iz varnostnih razlogov ostanete na tekočem). Uporabljamo MacOS Catalina različice 10.15.2.x

Če so ti na voljo, ste pripravljeni zaščititi svojo zasebnost in zaščititi svojo napravo. 

1. način: Namestite aplikacijo VPN

Težavnost ⬤ ◯◯◯◯ – najlažje

Daleč najpogostejši način nastavitve VPN-ja na Mac je namestitev programske opreme po naročilu storitve VPN. To ne bi moglo biti lažje. 

Ne pozabite pa, da nimajo vsi VPN-ji aplikacij za vsako napravo. Če potrebujete VPN za Mac, zagotovite, da VPN, ki vas zanima, ponuja to storitev. To lahko storite tako, da obiščete ponudnikovo spletno mesto. Vendar to ne bi smelo biti težava, saj najboljše storitve VPN skoraj vedno poskrbijo za MacOS.

Izbrati in kupiti morate naročnino na storitev VPN po vaši meri. Če še vedno niste odločeni, katero VPN želite uporabljati, lahko preverite naš seznam najboljših VPN-jev za leto 2023.

Ko imate naročnino VPN, naložite aplikacijo VPN na svoj Mac. 

Surfshark bomo uporabili kot primer, kako to storiti, vendar so stopnje skoraj enake z vsakim VPN. 

 1. Pojdite na spletno mesto ponudnika VPN, v tem primeru Surfshark.screenshot-of-surfshark-website-home-page
 2. Na domači strani boste v zgornjem desnem kotu videli gumb, ki se glasi Začeti. Kliknite to.
 3. Če še niste na tej strani, lahko kupite naročnino VPN. Če ste ga že kupili, boste v zgornjem desnem kotu videli možnost Vpiši se. Kliknite to.screenshot-of-surfshark-price-page-on-surfshark-website
 4. S podatki za prijavo, ki ste jih uporabili za nakup VPN-ja, jih vnesite za dostop do odjemalca. Prosimo, upoštevajte: včasih vam bo VPN poslal edinstveno prijavo, ki je ne boste morali izbrati sami.screenshot-of-surfshark-account-prijava na stran
 5. V odjemalcu vam je predstavljen kup informacij. Poiščite in izberite Naprave v meniju.posnetek zaslona-mojega računa-menu-on-the-surfshark
 6. Zdaj boste na strani, na kateri so navedene vse naprave in platforme, ki so na voljo za prenos programske opreme Surfshark. Surfshark nima omejitev, na koliko naprav lahko namestite njegovo programsko opremo, tako da lahko zaščitite vsako lastno napravo pod eno naročnino. To počnemo za Mac, zato izberite možnost MacOS za Prenos.DMG.
 7. Datoteka se takoj klikne in se v mapo Prenosi prenese v .dmg datoteko. Kliknite in zaženite to datoteko – to je Surfshark Installer.
 8. Povlecite ikono programa Surfshark v mapo z aplikacijami, da jo boste enostavno našli in izbrali. Odprite novo okno Finderja in se pomaknite do mape Applications v računalniku Mac in tam boste zdaj videli Surfshark.
 9. Dvokliknite aplikacijo Surfshark, da jo zaženete. Storitev se bo odprla in vprašala za dovoljenje, ki ga potrebuje za delovanje. Opomba: nekateri VPN-ji bodo morda morali znova vstaviti podatke za prijavo na Mac ali podatke o prijavi, ki jih ponuja storitev po e-pošti ali na območju za prijavo na svojem spletnem mestu..
 10. Z vašim dovoljenjem se aplikacija prižge in dobro je, da se zaženete!
 11. Zdaj je Surfshark VPN nameščen v vaši napravi, enostavno ga vklopite in izklopite in ga najdete v mapi Applications ali prek Launchpad. Na tej točki ne smete izvreči Surfshark Installer saj to ni več potrebno.

Kot lahko vidite, je to daleč najpreprostejši način za namestitev VPN-ja na vaš iMac ali MacBook in verjetno je to najbolj priljubljen način za to. 

2. način: Uporabite programsko opremo OpenVPN na Macu

Težavnost ⬤⬤⬤ ◯◯ – Zmerna

Čeprav je namestitev aplikacije VPN s ponudnikovega spletnega mesta najbolj priljubljen način nastavitve VPN-ja na Macu, ni edini način. Tiste, ki se najbolj zavedajo varnosti, privlači odprtokodna programska oprema, ki ponuja več možnosti prilagajanja. 

Za Mac priporočamo Tunnelbick, brezplačni grafični uporabniški vmesnik z odprto kodo (GUI) za MacOS.

Tukaj je opisano, kako ste ga nastavili:

 1. Pojdite do Spletno mesto Tunnelblick.
 2. Kliknite zeleno puščico za prenos najnovejše in najbolj stabilne izdaje programske opreme. 
 3. Na vaš računalnik se bo naložila .dmg datoteka. Odprite in zaženite programsko opremo.
 4. Predstavilo se vam bo okno. Dvokliknite ikono Tunnelblick za namestitev programske opreme.
 5. Sledite pozivom za namestitev, dokler vas ne vprašajo, ali želite dodajte konfiguracijo.
 6. V mapi aplikacije Mac za Mac se prikaže Tunnelblick. Dvokliknite nanjo in pojdite na Podrobnosti o VPN.

V tem trenutku se boste morali prijaviti na spletnem mestu svojega VPN-ja, da boste dobili nekaj informacij. Tokrat bomo uporabili ExpressVPN:

 1. Pojdite na spletno stran ExpressVPN.
 2. Prijavite se v odjemalsko območje, ki ga najdete s klikom Moj račun.
 3. Med možnostmi za nastavitev, ki jih boste videli Ročna konfiguracija v desnem stolpcu. Kliknite to.
 4.  Zdaj boste videli svoje podatke o povezavi OpenVPN. Pomaknite se navzdol do seznama lokacij, vključno Amerike, Evropa, Azijsko Tihi ocean, in Bližnji vzhod in Afrika. To so mesta, na katera se lahko ročno povežete.
 5. Izberite, na katerih lokacijah želite vzpostaviti varno povezavo VPN.
 6. Kliknite svojo izbiro in samodejno se bo prenesel kot .ovpn razširitev datoteke.
 7. Odprite okno brskalnika in se vrnite na Tunnelblick. Izberite Imam konfiguracijske datoteke. Po tem boste prejeli obvestilo. Kliknite v redu.
 8. Zdaj boste lahko odprli okno Tunnelblick. Zdaj poiščite datoteko .ovpn, ki ste jo prenesli z ExpressVPN, in jo povlecite v levi podokno v Tunnelblick pod Konfiguracije.
 9. Kliknite Samo jaz če želite biti edina oseba, ki lahko uporablja tega uporabnika VPN ali klikne Vsi uporabniki če želite, da je na voljo v drugih računih na vašem Macu. Če ste pozvani, vnesite geslo.
 10. V oknu Tunnelblick se bodo pojavile nekatere informacije. Izberite konfiguracijo, ki ste jo pravkar uvozili, in kliknite Povežite se.
 11. Zdaj se vam prikaže okno z imenom uporabniškega imena in gesla. To niso podatki o prijavi za ExpressVPN ali vašo Mac napravo. Namesto tega morate najti uporabniško ime in geslo za OpenVPN na Spletno mesto ExpressVPN. Vrnite se na odprto spletno mesto ExpressVPN. Te boste našli nad seznamom strežnikov, ki ste jih pravkar uporabili. Kopirajte in prilepite ter izberite ali želite te podatke shraniti ali ne.
 12. Kliknite v redu povezati.

Zdaj bo Tunnelblick zaživel z diagnostičnim izhodom, ko se aplikacija poveže s strežnikom. Ko ste povezani, boste videli tudi Prekini povezavo gumb postane aktiven, videz ikone v menijski vrstici pa se bo spremenil tudi v trdno črno barvo.

To je to! Zdaj ste povezani z želeno lokacijo. Z gumbi lahko kadar koli povežete ali prekinete povezavo ali dodate nova strežniška omrežja na popolnoma enak način, kot smo prikazali.

3. način: Ročna konfiguracija

Težavnost ⬤⬤⬤⬤ ◯ – Trda

Tega morda ne veste, toda Mac OS ima vgrajeno funkcijo VPN. 

To pomeni, da če ne želite uporabljati aplikacije, se lahko dejansko povežete s svojim VPN z uporabo samo Omrežne nastavitve oddelka Sistemske nastavitve prijava.

Pri tem je treba upoštevati nekaj pomanjkljivosti, ki jih morate upoštevati. Na primer, nimate stikala za prekinitev, ki je varnostna naprava, ki se uporablja za izklop internetne povezave v primeru padca povezave VPN, s čimer preprečite morebitne neželene uhajanje in izpostavljenost informacij.  

Prav tako morate ročno nastaviti vsako lokacijo strežnika, ne pa samodejno imeti dostop do ponudnikovega celotnega – in po navadi velikega – strežniškega omrežja VPN.

Toda to možnost je vredno razmisliti za ljudi, ki živijo v cenzuriranih državah, ki omejujejo dostop do spletnih strani VPN ali če imate naročnino na VPN, kot je TrustZone, ki za uporabo na Macu zahteva ročno konfiguracijo.. 

Toda kako je to storiti? Pokazali vam bomo, da bomo znova uporabili ExpressVPN. 

 1. Poiskati moramo podatke o povezavi L2TP / IPSec, podobno kot smo to storili z OpenVPN v 2. metodi. Zato pojdite na spletno mesto ExpressVPN in se prijavite v odjemalsko območje s klikom Moj račun.
 2. Pomaknite se do možnosti »Ročna konfiguracija “ stran, ki jo najdete, ko izberete ‘Nastaviti’. Na dnu je.
 3. Videli boste možnosti za OpenVPN poleg PPTP & L2TP / IPSec. Kliknite na to. Prikazalo se bo opozorilo, da njegove varnostne koristi niso tako močne kot OpenVPN (ki jih v tem primeru ni mogoče uporabiti), kar je res, kar bi bilo treba upoštevati pri uporabi te metode za vzpostavitev VPN-ja na Macu.
 4. Pustite to za zdaj in odprite Sistemske nastavitve na vašem Macu, nato kliknite Omrežje.
 5. Kliknite ikono majhnega plusa (+) v spodnjem levem kotu okna, da dodate povezavo.
 6. V spustnem meniju Vmesnik izberite VPN.
 7. Videli boste tudi Vrsta VPN spustni meni. Kliknite in izberite L2TP preko IPSeca.
 8. Poleg Ime storitve lahko mu daste poljubno ime. Za lažjo nadaljnjo uporabo je smiselno uporabiti lokacijo strežnika, na katerega se želite povezati.
 9. Možnost Konfiguracija pustite kot Privzeto. Vrnite se na spletno mesto ExpressVPN in tam boste videli seznam lokacij. Izberite lokacijo, s katero se želite povezati, in kopirajte naslov strežnika.
 10.  Prilepite ga v polje Naslov strežnika. Zdaj dodajte svoje uporabniško ime, ki ste ga našli nazaj na spletnem mestu ExpressVPN Ime računa in kliknite Nastavitve preverjanja pristnosti.
 11. Tu boste dodali geslo, ki se nahaja poleg uporabniškega imena na spletnem mestu ExpressVPN. V Skupna skrivnost tip 12345678 in nato kliknite v redu zaprete pogovorno okno.
 12. Nazaj v oknu Omrežne možnosti kliknite Napredno v spodnjem desnem kotu in potrdite polje, ki se glasi Pošlji ves promet prek VPN povezave. Kliknite v redu enkrat končano.
 13. Označite polje z napisom Pokaži stanje VPN v menijski vrstici, torej Prijavite se.

Zdaj se v zgornjem desnem kotu zaslona vašega Mac prikaže ikona, ki je videti kot drobna vrstica napredka. To je vaša VPN povezava.

Kliknite prvi element seznama, ki ga želite povezati. Ko vaš Mac vzpostavi povezavo, boste videli, da ikona VPN postopoma spreminja barvo.

Če morate prekiniti povezavo ali preveriti stanje povezave, znova kliknite ikono.

Tako je bilo storjeno. Svojo povezavo lahko enostavno vklopite in izklopite iz zaslona Mac. 

Če želite zagotoviti, da je vaš VPN vklopljen in deluje, je najbolje, da preverite svoj IP naslov, ko ste povezani. Če poznate svoj IP, lahko preprosto vtipkate Google Kaj je moj IP in poglejte, ali se ujema. 

Če ne poznate svojega IP-ja, vsaj veste, kje živite. Če želite videti, ali ste uspešno povezani z drugim IP-jem, se lahko obrnete na Kaj je moj naslov IP in poglejte, kje je povezava na zemljevidu. Kot vidite, smo s Čikagom povezani, kot smo želeli:

Odpravljanje težav z VPN

Če imate težave pri povezovanju z omrežjem VPN, morate prvi korak prenesti uradno aplikacijo ponudnika na svoj Mac in se poskusiti povezati s tem. Če ste uspešni, obstaja velika možnost, da vaš račun deluje, vendar so vaše nastavitve napačne. Poskusite jih odstraniti in začnite iz nič.

Tunnelblick odda veliko koristnih podatkov za beleženje, ki so lahko koristni pri odpravljanju težav.

Če imate še vedno težave, se za nadaljnje nasvete obrnite na ponudnika VPN.