Можете да използвате VPN или прокси за деблокиране на уебсайтове, но не можете да разчитате на прокси, за да защитите поверителността си. В това ръководство ще разгледаме разликата между VPN и прокси сървър и ще обясним плюсовете и минусите и на двете.

Илюстрация на двама души, избиращи между VPN и прокси.

VPN и прокси сървърите са едновременно чудесни инструменти за скриване на вашия IP адрес и достъп до блокирано съдържание. Много хора се отнасят към тях взаимозаменяемо, защото помагат за постигането на подобни цели. Начинът на изпълнение на тези цели обаче е напълно различен.

Прокситата и VPN-ите използват отдалечен сървър, за да скрият вашия IP адрес и да го покажат, сякаш разглеждате от друго място.

Въпреки че и двата инструмента могат да скрият вашето местоположение, нивото на поверителност, сигурност, и анонимност те предлагат варира диво.

Ако искате да деблокирате уебсайт или да скриете IP адреса си и се интересувате от вашата поверителност и сигурност онлайн, трябва да сте сигурни, че използвате правилния инструмент за работата.

В това ръководство ще разгледаме разликата между прокси сървър и VPN. Ще покрием потенциалните рискове и ще обясним точно кога трябва да използвате всяка опция.

За директно сравнение можете да прескочите направо към нашата таблица за сравнение на VPN срещу Proxy.

Contents

Какво е прокси и как работи??

Прокси сървърът действа като a посредник между вас и уебсайта, който посещавате.

Ако използвате прокси, вашият интернет трафик ще тече през прокси сървъра по пътя към заявения уеб адрес. Прокси сървърът ще свържете се с уебсайта от ваше име, извлечете съдържанието на уеб страницата и след това препратете тази информация към вас.

Диаграма за това как работи прокси сървърът

Основното предимство на използването на прокси е, че вие не се свързвайте директно с уебсайтовете, които посещавате. Ако е конфигуриран правилно, това означава, че уебсайтовете няма да могат да виждат личния ви IP адрес. Вместо това те ще видят IP адреса и местоположението на прокси сървъра, запазвайки истинското ви местоположение в тайна.

Това означава, че можете да използвате прокси сървър, разположен в друга държава, за достъп до уебсайтове, които са географски ограничени. Някои прокси сървъри дори ви позволяват да изберете местоположението, с което искате да се свържете.

Това прави пълномощните за страхотни задачи като гледане на видеоклипове с ограничен регион или заобикаляйки блокове на конкретен уебсайт.

Повечето хора използват уеб прокси сървъри в интернет браузъра си. Просто въвеждате URL адреса, който искате да посетите и той ще ви отведе там в същия прозорец на браузъра.

Уеб прокси ще:

 • Действайте като посредник между вас и уебсайта, който посещавате
 • Скрийте своя IP адрес от уебсайта, който посещавате
 • Обход на географски ограничения на конкретен уебсайт
 • Обходни блокове на IP адреси в конкретен уебсайт

Добрите прокси сървъри също могат да подобрят производителността, като запазват копия на уебсайт на място. Това означава, че ако сто души поискат един и същ уебсайт едновременно, прокси сървърът трябва да изпрати само една заявка до него. Този процес се нарича кеширане на прокси.

Прокситата работят само на ниво приложение, което означава, че те ще пренасочат само трафика от браузъра, с който използвате прокси сървъра. По-важното е, че повечето пълномощници не криптирайте трафика си.

Без криптиране означава, че изпращате заявките си като обикновен текст. Всеки, който гледа, ще може да събира вашите потребителски имена, пароли и активност при сърфиране.

Каква е разликата между прокси и VPN?

Най- основни разлики между прокси и VPN са:

 1. Encryption. VPN ще шифрова вашия трафик, за да ви предпази от проследяване на ISP, държавно наблюдение и шпиониране в отворени мрежи. Повечето прокси сървъри не криптират трафика ви, така че не трябва да ги използвате за обработка на чувствителни данни.
 2. обхват. VPN устройствата са инсталирани на вашето устройство и пренасочват целия ви трафик, включително всички фонови приложения. Проксите обикновено пренасочват трафика само на един конкретен прозорец.
 3. Цена. Поддържането на надеждна VPN мрежа е скъпо, така че добрата VPN услуга обикновено идва на цена. Въпреки че съществуват безплатни VPN услуги, те често идват с ограничения на данни, бавна скорост или натрапчиви политики за регистрация. За разлика от тях, уеб прокси сървърите са предимно безплатни.
 4. безопасност. Както VPN, така и прокси сървърите могат да бъдат опасни. Недоброкачествен прокси или VPN може да ви изложи на злонамерени скриптове, злонамерен софтуер и агресивна реклама. Някои прокси или VPN мрежи дори съществуват с единствената цел да проследявате вашата онлайн активност. Можете да научите повече за опасностите от безплатните VPN услуги в нашия Индекс на безплатни VPN рискове.
 5. поддържа. VPN услугите обикновено се управляват от големи компании с финансов стимул да предлагат възможно най-добрата услуга. Поради тази причина те са по-надеждни от прокси и често имат силна система за поддръжка на клиенти. Прокситата обикновено са много по-малки операции без реална мрежа за поддръжка.
 6. скорост. Шифроването на вашите данни и пренасочването на трафика ви с VPN може да намали донякъде скоростта на връзката ви. Въпреки това най-бързите VPN мрежи на пазара трябва да имат незначително въздействие. Добрите прокси сървъри понякога могат да предложат по-добра обща производителност благодарение на кеширането в мрежата.

VPN и прокси сървърите се различават най-вече, когато става въпрос поверителност, сигурност, и поддържа. VPN ще кодира целия трафик, изпратен от вашето устройство, докато прокси пренасочва само трафика, изпратен от прозореца на браузъра ви.

  Как да инсталирате VPN на Kodi

VPN създава a частен и сигурен тунел между вашето устройство и уебсайта или приложението, което посещавате.

VPN ще пренасочи вашия трафик през избран от вас частен сървър и след това към уебсайта, който искате да посетите. Вашият IP адресът ще се промени и данните ви за сърфиране няма да бъдат свързани с вашето истинско местоположение, което прави всичко, което правите онлайн, много по-лично.

В зависимост от вашия доставчик на VPN ще можете да избирате от десетки или дори стотици Местоположение на VPN сървъра по света. Това означава, че можете да измамите уебсайтове да мислят, че търсите от конкретен град или държава.

За разлика от прокси сървърите обаче VPN работи на ниво устройство. Това означава, че ще защити и пренасочи целия трафик идва от вашето устройство, а не само трафикът, идващ от прозореца на браузъра ви.

По-важното е, че VPN също криптира вашия интернет трафик и не позволява на трети страни като вашия доставчик на интернет услуги (ISP) да наблюдават вашата активност при сърфиране. Поради тази причина VPN се считат преди всичко за инструменти за поверителност.

За разлика от тях са прокси сървърите не се счита за инструменти за поверителност. Въпреки че могат да прикрият вашия IP адрес, те не кодират вашия трафик. Всеки, който преглежда вашите данни, преди да стигне до прокси сървъра – например вашия интернет доставчик, може да види точно какво правите.

Важно е да се отбележи, че както VPN, така и прокси доставчиците могат да регистрират потребителски данни като IP адреси, DNS заявки и времеви марки за връзка. След това тази информация може да бъде предадена на правоприлагащи агенции, рекламодатели или други трети страни. За да запазите вашата онлайн активност наистина частна, потърсете доставчик на VPN със стриктна политика за без регистрация.

Кое е по-добро: VPN или прокси?

Прокси сървърите са чудесна опция, ако имате нужда от временно решение, докато VPN имат по-широк спектър от дългосрочни приложения за поверителност и сигурност.

Ако искате да деблокирате Netflix, например, по-добре е да използвате VPN.

Ето бърза таблица за сравнение, показваща плюсовете и минусите на всяка опция:

Таблица за сравнение между VPN и Proxy

В този раздел ще разгледаме подробно предимствата и недостатъците на прокси сървърите и VPN. За да пропуснете тези плюсове и минуси, можете да преминете направо към нашето обобщение на кой инструмент трябва да използвате.

Предимства на прокси сървъра

Илюстрация, показваща предимствата на прокси сървъра.

 1. Проста настройка. Повечето прокси сървъри изискват много малка конфигурация. С уеб прокси просто въвеждате URL адреса, който искате да посетите и той ще ви отведе там в същия прозорец на браузъра.
 2. скорост. Обикновено прокситата имат много малко влияние върху производителността, защото не криптират данните ви. Поради тази причина те са много бърз начин за заобикаляне на ограниченията на конкретни уебсайтове.
 3. Скрива вашия IP адрес. Ако е конфигуриран правилно, добър прокси сървър ще скрие вашия IP адрес от уебсайта, който посещавате.
 4. Безплатно. Повечето прокси сървъри са безплатни за използване. Няма разходи за честотна лента и само малко допълнително закъснение.

Недостатъци на прокси сървъра

илюстрация, показваща недостатъците на прокси сървър.

 1. Влизане & Malware. Някои пълномощници регистрират потребителска активност и IP адреси, докато други правят пари чрез инжектиране на реклами или злонамерен софтуер в уеб страници. По същия начин прозрачен прокси ще изпрати на сървъра вашия IP адрес и местоположение. Можете да научите повече за това в последната глава на това ръководство.
 2. Без шифроване. Повечето прокси сървъри няма да кодират вашите данни. Това означава, че вашият интернет доставчик, правителство или някой, който се подвизава в мрежата ви, ще може да види вашата активност при сърфиране.
 3. За конкретно приложение. Прокситата са специфични за приложението: те ще пренасочват трафика, изпратен от прозореца на браузъра, който използвате.
 4. Без поддръжка. Тъй като повечето от тях са безплатни за използване, пълномощните обикновено нямат разширените функции и мрежа за поддръжка на клиенти на висококачествен VPN.
 5. Предимства на VPN

  илюстрация, показваща предимствата на VPN срещу прокси

  1. Encryption. VPN мрежите защитават поверителността ви, криптирайки вашите данни, правейки нечетливи за вашия интернет доставчик или някой шпиониращ в мрежата ви.
  2. Скрива вашия IP адрес. VPN ще ви назначи нов IP адрес в избраното от вас местоположение. Това ви позволява да заобиколите цензурата или географските ограничения за определено съдържание.
  3. Разширени функции. Много VPN се предлагат с разширени функции, включително рекламни блокери, превключватели за убийства и обфуксация. Те често могат да помогнат за по-нататъшната защита на поверителността ви.
  4. Мрежова защита. VPN кодират и пренасочват целия трафик, изпратен до и от вашето устройство, включително всички приложения, работещи във фонов режим.
  5. Отговорни доставчици. Повечето VPN се предлагат със специална система за поддръжка на клиенти, в случай че срещнете проблеми.

  Недостатъци на VPN

  илюстрация, показваща недостатъците на VPN спрямо прокси

  1. Вариант на качеството. Използването на безплатен VPN понякога може да бъде по-опасно от използването на VPN изобщо. Някои от най-опасните безплатни услуги могат да събират и споделят данните ви за сърфиране или да инжектират устройството ви със злонамерен софтуер.
  2. Политики за регистрация. Поверителността, предлагана от VPN услуга, ще зависи от тяхната политика за регистриране. Някои VPN мрежи могат да събират идентифицираща информация като IP адреси или времеви марки за връзка, която може да се използва за идентификация на потребителите.
  3. По-бавни скорости. VPN може да забави скоростите на връзката ви поради режийните разходи, въведени от протоколите за криптиране. Това е нищожно при висококачествените доставчици: колкото по-добър е VPN протоколът и отдалеченият хардуер, толкова по-малко са режийните разходи.
  4. По-скъпо. Един добър VPN ще ви струва малък месечен абонамент.

  Кога трябва да използвам VPN или прокси?

  Илюстрация на решение между VPN срещу прокси.

  Трябва да използвате прокси, ако трябва да скриете вашия IP адрес или да деблокирате уебсайт бързо. Когато обаче става въпрос за чувствителни данни и сериозна поверителност, по-добре е да използвате VPN.

  Кога да използвате прокси

  Използвайте прокси, ако трябва бързо да заобиколите блокиран уебсайт и не се опитвате да скриете данните си от никого. Можете да поставите URL адреса в HTTPS прокси и да получите достъп до тази страница като еднократен. Повечето от нас могат да търпят реклами и бавни скорости на тази основа.

  Въпреки това, пълномощните често са ненадеждни, липсват разширени функции и дори могат да навредят на личния ви живот. Би било глупаво да използвате безплатен прокси сървър и да приемете, че никой не гледа какво правите.

  Използвайте прокси, ако:

   • Трябва бързо да заобиколите географско ограничение.
   • Не сте загрижени за вашата поверителност или анонимност.
   • Не прехвърляте чувствителни лични данни.
   • Необходимо е бързо да избягвате IP базиран блоков уебсайт.

   Въпреки че прокси сървърите не са най-добрите за поверителност, те са чудесни, ако не се занимавате с чувствителни данни. Популярните уеб прокси сървъри включват Hide.me, HideMyAss, kproxy и Whoer.

   Кога да използвате VPN

   Ако трябва да деблокирате уебсайтове редовно или се интересувате от частно сърфиране, VPN е начинът за това. VPN мрежите предлагат сигурна, частна връзка с добавени слоеве на защита, за да се запазят вашите данни, независимо от сигурността на мрежата, в която сте.

   Използването на VPN означава, че можете да деблокирате уебсайтове, да използвате стрийминг услуги и да скриете IP адреса си, без да сте изложени на странен код, инжекции със съдържание или реклама. Ще се възползвате и от защитата на криптиран тунел за целия ви интернет трафик.

   VPN услугите, които си струва да използвате, ще дойдат на цена, но ако се отнасяте сериозно към защитата на поверителността си, това е достойна инвестиция.

   Използвайте VPN, ако:

    • Свързвате се към обществена WiFi мрежа.
    • Имате нужда от дългосрочно решение за географски ограничения.
    • Искате да защитите дейността си от интернет доставчик или държавно наблюдение.
    • Искате дългосрочно решение за скриване на вашия IP адрес.

    Процесът на избор на висококачествен VPN е малко по-сложен от избора на безплатен прокси. Ако искате да знаете какви точно функции да търсите, можете да изберете от нашите препоръчани VPN услуги или да прочетете специалния раздел в Какво е VPN?

    Какви са видовете прокси сървър?

    Прокси сървърите могат да бъдат настроени да работят по много различни начини. Важно е да разберете как точно работи проксито ви, за да гарантирате, че отговаря на вашите нужди за поверителност и сигурност.

    Протоколи за свързване на прокси

    Като начало е важно да се отбележи различните протоколи за връзка, които прокси сървърът може да използва. Това се отнася до набора от команди, издадени между вашия браузър и прокси сървъра.

    Има три типа протокол за връзка зад най-често използваните прокси сървъри:

    1HTTP прокси

    HTTP прокси е прост метод за използване на отдалечен сървър за грабване на уеб страница чрез нешифрована връзка.

    Когато използвате HTTP прокси, вашият браузър ще изпрати GET заявка до прокси сървъра, който ще препрати тази заявка до сървъра на уебсайта, до който се опитвате да получите достъп.

    Уеб сървърът ще вижда само прокси връзката и ще отговаря на него, сякаш това е вашият браузър. След това пълномощникът ще получи този отговор и ще ви го върне обратно.

    Това е доста прозрачен процес, който не е далеч от комуникацията с уеб сървъра директно. Възможно е обаче собственикът на прокси сървър да добави или промени съдържание в потока от данни. Това означава, че може да получавате нежелани реклами или дори злонамерен софтуер.

    Въпреки че този вид прокси ще скрие вашата самоличност и IP от уебсайта, който посещавате, самият прокси ще вижда всичко, което правите, защото вашите данни не са защитени от HTTPS.

    2HTTPS / SSL прокси

    HTTPS е безопасното разширение на HTTP протокола. Както подсказва името, HTTPS прокси сървърите работят с HTTPS протокола за изпращане на данни по интернет.

    Същият процес протича като при HTTP прокси, но данните между вашия компютър и прокси сървъра са защитени от TLS криптиране.

    Всеки, който има достъп до вашата мрежа, включително вашия интернет доставчик, ще може да вижда домейните, до които имате достъп, но не и конкретните URL адреси, които посещавате.

    Въпреки че HTTPS прокси сървърите могат да бъдат полезни, те са предназначени само за работа с HTTP и HTTPS връзки, което ги прави по-малко функционални от SOCKS прокси.

    3SOCKS / SOCKS5 прокси

    SOCKS прокси са по-гъвкави от HTTP или HTTPS прокси. Те могат да обработват данни за маршрутизиране от множество различни източници, включително HTTP, HTTPS, SMTP (имейл) и FTP (торент).

    SOCKS5 е най-новата версия на SOCKS. За разлика от своите предшественици, той поддържа криптиране, а също така предлага методи за удостоверяване, които осигуряват допълнителен слой сигурност.

    Удостоверяването на потребителско име и парола е достъпно с SOCKS5, както и GSS – API удостоверяване. Ако е конфигуриран правилно, това означава, че само оторизирани потребители имат достъп до даден сървър.

    Въпреки че SOCKS5 е по-гъвкав и сигурен от другите видове прокси сървър, отнема много повече усилия за настройка. Освен ако не сте хардкор торент потребител, може да намерите времето и караницата, необходима за настройка и използване на SOCKS, е прекомерна в сравнение с простотата на VPN.

    Въпреки това някои VPN услуги, включително частен достъп до Интернет, IPVanish и NordVPN, сега предоставят SOCKS5 прокси сървъри като опция за своите абонати. Това ви дава лукса да можете лесно да избирате между VPN сървър или SOCKS5 прокси сървър.

    4 Прозрачни пълномощни

    Прозрачен прокси ще каже на уебсайта на дестинацията, че това е прокси сървър. Той все още ще препрати вашия истински IP адрес, което означава, че уебсайтът, който посещавате, ще може да идентифицира вашето истинско местоположение.

    Прозрачните прокси сървъри обикновено не се използват от потребителите по тази причина. Те обикновено се въвеждат от библиотеки, фирми и училища, които използват прокси сървъра за филтриране на съдържание или наблюдение на активността. Те могат да се използват и в обществен wifi, за да спрат потребителите да имат достъп до съдържание, което би заело твърде голяма честотна лента.

    Конфигурации на прокси сървъра

    Прокси сървърите могат да конфигурират тези протоколи по различни начини. Всяка от тези конфигурации предлага значително по-различно изживяване по отношение на поверителност и сигурност.

    1Private и посветен прокси

    А частен прокси сървър може да се използва само от един човек наведнъж. Специалният прокси е просто частен прокси с определен IP адрес, който никога не се променя. Основната цел на тези инструменти е да скриете личния си IP адрес.

    Тъй като те могат да бъдат използвани само от една страна, както частните, така и специализираните прокси сървъри обикновено идват на цена.

    2 Споделен и обществен прокси

    А споделен прокси е колекция от лични прокси IP адреси, които няколко души могат да използват наведнъж. Това е по-евтина алтернатива на частен прокси, тъй като разходите обикновено се споделят между редица потребители.

    Публични пълномощници също се използват от множество хора, но са безплатни за използване и много по-малко сигурни. Тези пълномощници имат някои големи рискове за сигурността. Първо, споделяте услуга с неограничен брой непознати, всеки от които може да използва услугата за извършване на незаконна дейност.

    Собственикът на публичния прокси също може лесно да злоупотреби с данните на потребителите, които се свързват с него. Те биха могли да го продадат на рекламодатели или дори да го предадат на властите.

    webproxy

    Накратко, нямате представа какво би могло да се случва с вашите данни, след като стигне до прокси сървъра. Поради тази причина е най-добре да избягвате публичните пълномощници.

    3Web прокси

    Уеб прокси сървърите ви позволяват да използвате базирана в браузъра форма, за да навигирате до блокирана уеб страница или да скриете IP адреса си от уебсайт. Много от тези услуги са и публични пълномощници.

    Пример за уеб прокси може да видите по-долу. Този конкретен пример се хоства от Hide.me и позволява на потребителите да избират местоположението на своя прокси сървър, преди да пренасочат данните си през него.

    Прокси срещу VPN: Каква е разликата?

    Снимка от уеб прокси услугата Hide.me.

    Недостатъкът на този тип прокси е използваемостта. Страниците, предоставени чрез уеб прокси сървъри, понякога изглеждат забъркани или им липсва оригиналната им функционалност. Тъй като те са безплатни и споделяни, почти сигурно ще бъдете ударени с бавни скорости и реклама, когато използвате уеб прокси услуги.

    Тези пълномощни могат да бъдат удобни за посещение на блокиран уебсайт, който не включва чувствителни данни. Те обаче предлагат сходни рискове за публичен прокси и тяхната обща функционалност е лоша.

    4 Прокси за жилищни центрове и центрове за данни

    Жилищният прокси използва IP адрес, предоставен от доставчик на интернет услуги (ISP), а не център за данни. Тези адреси са обвързани с действително физическо устройство като мобилен телефон или настолен компютър.

    Когато използвате жилищен прокси, уебсайтът, с който се свързвате, няма да може да ви каже, че използвате прокси, защото ще изглежда, че се свързвате чрез обикновен IP адрес. Системите за сигурност обикновено имат по-голямо доверие на жилищни IP адреси, тъй като те са назначени само на реални жилищни адреси.

    От своя страна прокси сървърите на Центъра за данни предоставят частни IP адреси, които идват от корпорация на трети страни и не са свързани с доставчик на интернет услуги (ISP).

    IP-центровете за данни често се придобиват по-лесно от жилищните IP. IP адресите в център за данни също са много сходни (например всеки IP адрес се издига във възходящ ред). Поради тази причина често е по-очевидно, че те се използват като прокси, което може да доведе до блокиране.

    Brayan Jackson
    Brayan Jackson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me
      Законни ли са VPN-ите? Закони за VPN и цензурата по целия свят