Un student absolvent în vârstă de 29 de ani din provincia Jianshu din China a fost arestat la 30 decembrie 2023 pentru vânzarea unui serviciu VPN, care le-a permis localnicilor să acceseze internetul global.

Prin dirijarea traficului în jurul așa-numitului „Firewall mare” din China, o VPN permite utilizatorilor să se conecteze la site-uri web străine, blocate precum Facebook, Twitter și Google..

China operează o infrastructură de cenzură substanțială care este capabilă să blocheze majoritatea VPN-urilor – ceea ce înseamnă că obținerea unui VPN pentru a funcționa constant în China este ceva foarte puțini furnizori VPN.

Bărbatul, cunoscut de pseudonimul Gao, a susținut că clienții săi nu foloseau ilegal software-ul VPN.

Deși nu a fost condamnat, Gao a mărturisit pentru infracțiune și este probabil să se confrunte atât cu închisoarea, cât și cu amenzile bănești, câștigând mai mult de 11 milioane de yuani din 2016 (~ 1,6 milioane USD).

Nu este prima dată când China și-a arestat cetățenii pentru distribuirea programelor VPN.

Există mai multe rapoarte despre astfel de arestări doar din 2023: în luna mai, un bărbat pe nume Huang a fost închis pentru că a vândut acces la o aplicație video scurtă, cu funcții „peste zid”. El a fost acuzat sub infracțiunea de „furnizarea de intruziune și controlul ilegal al programelor și instrumentelor sistemului informatic”.

La 23 decembrie, poliția a arestat un alt bărbat, pe nume Li, pentru implicarea sa într-o companie VPN comercială fără licență. Li a desfășurat în principal asistența și marketingul clienților, dar a fost totuși responsabil penal pentru operarea ilegală a companiei.

Proprietarul companiei, numit Gong, a fost arestat mai devreme în decembrie, dar Li reușise să evite autoritățile pentru o perioadă de timp. În cele din urmă, a fost prins „acționând cu suspiciune” în Gara Dongguan.

Până în 2015, Partidul Comunist Chinez (PCC) a arestat peste 150.000 de persoane pentru „crime pe internet” – o categorie care cuprinde mult mai mult decât încercarea de a ocoli cenzura – dar o represiune asupra VPN-urilor nu începuse încă.

Abia în 2023, când arestările pentru distribuirea VPN-urilor au devenit prevalente, după ce CCP a anunțat interzicerea tuturor VPN-urilor comerciale care nu au primit autorizație de la guvern.

Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației a lansat o declarație în ianuarie 2023, în care anunța intenția sa de a curăța și reglementa piața serviciilor de acces la rețeaua de internet.

În declarație, departamentul guvernamental s-a plâns de „dezvoltarea dezordonată” a tehnologiilor informaționale și a industriilor de cloud computing.

În primul rând, scrisoarea s-a concentrat pe îmbunătățirea eficienței rețelei și închiderea posibilității pentru „activități ilegale”.

Utilizarea transfrontalieră este abordată în mod specific, iar VPN-urile sunt denumite o utilizare necorespunzătoare a rețelelor transfrontaliere, care vor fi utilizate exclusiv în scopurile pentru care sunt licențiate..

Scara de descompunere a Chinei a scăzut abia de atunci – Apple a eliminat toate aplicațiile VPN din magazinul său de aplicații din China, iar majoritatea serviciilor VPN fără tehnologie specială de obusculare (precum și multe cu protocoale de ofuscitare) au fost blocate cu succes.

În decembrie 2023, arestarea unui bărbat pentru vânzarea unui VPN în sudul Chinei a primit acoperire internațională semnificativă.

Wu Xiangyang a condus un serviciu VPN din sudul Chinei din 2013 până în iunie 2023, câștigând în jur de 500.000 de yuani (~ 70.000 USD) în profituri ilegale în acea perioadă.

Wu a fost amendat cu 500.000 de yuani – valoarea totală a câștigurilor sale „ilegale” – și condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare.

Cu profiturile lui Gao semnificativ mai mari decât cele ale lui Wu, este probabil să se confrunte cu amenzi uriașe și poate o perioadă și mai lungă de închisoare.

Există cel puțin un alt caz de închisoare acordat unui operator VPN în 2023: Deng Jiewei a fost condamnat la nouă luni de închisoare în septembrie 2023 pentru operarea a două servicii VPN din octombrie 2015.

În octombrie 2023, un alt bărbat a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare și amenda cu 10.000 de yuani.

Toate aceste condamnări au avut loc în conformitate cu aceeași lege, care interzice „furnizarea de intruziune și controlul ilegal al programelor și instrumentelor sistemului informatic”.

CCP s-a concentrat, în general, pe cele care distribuie VPN-uri, mai degrabă decât pe cele care le folosesc, însă în ianuarie 2023, un bărbat a primit amendă cu echivalentul a 145 USD pentru accesarea site-urilor străine blocate.

Zhu Yunfeng a fost prins accesând site-uri web precum Google și Twitter folosind Lantern, o aplicație VPN.

Yunfeng a fost acuzat în temeiul legii privind securitatea publică din 1997, care a fost defunctată în mare măsură până la extinderea sa în 2023. Deși nu a făcut față închisorii sau amenzii semnificative, cazul lui Zhu sugerează o concentrare tot mai mare asupra utilizatorilor, cât și a operatorilor de VPN-uri din China..

VPN-urile aprobate de guvern sunt legale în China, dar nu funcționează la fel de fiabil ca și alte VPN-uri și cresc semnificativ riscul supravegherii guvernamentale – care este adesea motivul pentru care utilizatorii merg la un VPN în primul rând.