Tor și VPN-urile promit să vă păstreze anonimatul online, dar cât de private sunt cu adevărat? Aflați cum funcționează Tor, cum să stați în siguranță și cum se compară cu un VPN în acest ghid cuprinzător pentru Tor vs. VPN.

O ilustrare a două personaje care alege între un scut VPN și o ceapă Tor.

Tor și VPN-urile au multe în comun. Amândoi promit să vă permită să utilizați web-ul în mod anonim, sunt amândoi din ce în ce mai populari și amândoi sunt înțeleși greșit.

Dar ce separă cu adevărat rețeaua Tor de serviciile VPN? Este sigur să folosiți browserul Tor? Și care opțiune este cea mai potrivită pentru confidențialitate online?

În acest ghid, vom răspunde la toate întrebările pe care le-am primit despre serviciile Tor și VPN. Vom explica cum funcționează, cum să accesați în siguranță Tor, si avantaje și dezavantaje a ambelor.

Dacă știți deja cum funcționează Tor, puteți sări direct la comparația noastră directă de Tor vs. VPN. În mod alternativ, puteți săriți la secțiunile noastre despre Cum să folosiți Tor și Cum să stați în siguranță folosind Tor.

Ce este Tor?

Rețeaua Tor - denumită adesea doar „Tor” - este un sistem gratuit, open-source, conceput pentru activare comunicare anonimă pe internet. Numele este derivat din numele inițial al proiectului: „Onion Router”.

Rețeaua Tor își anonimizează activitatea online prin cifrare comunicațiile dvs. și să le anunțați la întâmplare printr-o rețea globală de puncte de acces sau „noduri”, care sunt toate întreținute de voluntari.

Cel mai obișnuit mod de a folosi Tor este prin browserul Tor. Aceasta este o aplicație gratuită, bazată pe Firefox, care poate fi descărcată și instalată pe computer. Browserul Tor folosește rețeaua Tor pentru a vă ascunde identitate, Locație, și activitate online de la urmărire sau supraveghere.

Tehnologia a fost concepută inițial pentru armata americană și este favorizată de activiștii politici și de avocații de confidențialitate - precum și de unele personaje mai nesatisfăcătoare care caută să evadeze detectarea. Te ajută acces la conținut care a fost blocat de către țara dvs. sau de furnizorul de servicii de internet (ISP).

Cel mai important îți ascunde identitatea atât din site-urile web pe care le vizitați, cât și din rețeaua în sine.

Pentru a rezuma, rețeaua Tor vă permite:

 • Ascundeți adresa dvs. IP de site-urile web pe care le vizitați.
 • Accesați domeniile .onion „ascunse”.
 • Anonimizează-ți activitatea online.
 • Comunicați confidențial.
 • Accesați conținutul cenzurat.
 • Mărimea infrastructurii din jurul Tor și lipsa oricărei autorități centralizate au mutat-o ​​în mainstream în ultimul deceniu. Cu toate acestea, compensarea pentru această rețea mare de noduri gestionate de comunitate este o conexiune nesigură și deseori viteze foarte lente.

  Rețeaua Tor rămâne cea mai activă în Europa și America de Nord, dar acoperirea sa se extinde constant în întreaga lume. Este deosebit de popular în țările în care comunicarea online este monitorizată sau cenzurată și lipsa de confidențialitate poate duce la închisoare.

  O vizualizare a fluxului de date Tor din întreaga lume, preluată de la TorFlow.

  Vizualizarea fluxului global de date al Tor, între 3 și 6 ianuarie 2016 de TorFlow.

  Pe măsură ce a crescut, Tor a obținut aprobări și laude de la o serie de organizații de libertăți civile, inclusiv Amnesty International și Electronic Frontier Foundation (EFF).

  Tor poate fi utilizat cu o varietate de sisteme de operare și protocoale, dar marea majoritate a utilizatorilor îl rulează pe un computer folosind browserul Tor. Pentru detalii despre instalarea și utilizarea browserului Tor, puteți săriți direct la Cum folosesc Tor?

  Tor vă permite, de asemenea, să accesați o serie de site-uri web nelistate cu numele de domeniu .onion - parte a așa-numitului „Dark Web“. Cel mai cunoscut dintre aceste site-uri este piața acum închisă a Silk Road, dar există și site-uri mai puțin sinistre în funcțiune, cum ar fi o oglindă a BBC News, concepută să bată cenzura..

  Tor este, fără îndoială, cel mai ieftin instrument de confidențialitate din jur. Există însă riscuri inerente utilizării Tor. Cu excepția cazului în care vă modificați obiceiurile de navigare, riscați expunând adevărata dvs. adresă IP sau alte informații de identificare personală: vă strică complet anonimatul. Puteți afla mai multe despre acest lucru în secțiunea noastră despre Cum să stați în siguranță folosind Tor.

  Nu protejăm utilizarea Tor (sau un VPN) pentru ceva ilegal și vă recomandăm să stați departe de Dark Web ca o precauție generală..

  Cum funcționează Tor?

  Diagrama datelor care trec prin reteaua Tor

  Modul în care datele dvs. trec prin rețeaua Tor.

  Ca o ceapă, Tor are straturi. Tor Network vă salvează traficul între mai multe servere pentru a vă face complet anonim.

  În această secțiune, vom include exact cum funcționează Tor. Dacă doriți să săriți această secțiune, puteți sări direct la Tor vs. VPN: Care este mai bine? sau Cum folosesc Tor?

  Iată cum reteaua Tor criptează și anonimizează traficul dvs. de internet:

  1. Înainte de conectarea la rețeaua Tor, Tor selectează trei sau mai multe servere aleatorii (noduri) la care să vă conectați.
  2. Software-ul Tor criptează traficul dvs. astfel încât numai nodul final - numit nod de ieșire - îl poate decripta.
  3. Apoi, software-ul Tor adaugă straturi suplimentare de criptare pentru fiecare nod prin care va trece traficul dvs., terminând la primul nod la care vă veți conecta, numit nod de pază..
  4. În acest moment al procesului, traficul dvs. este protejat de cel puțin trei straturi de criptare.
  5. Când computerul contactează nodul de pază, nodul de pază îți cunoaște adresa IP, dar nu poate vedea nimic despre traficul dvs. (conținutul sau destinația acestuia).
  6. Nodul de pază decriptează primul strat de criptare pentru a descoperi următorul nod din lanț. Apoi, vă trimite traficul înainte - încă protejat de cel puțin două straturi de criptare.
  7. Următorul nod din lanț primește traficul criptat. Cunoaște adresa IP a serverului anterior din lanț, dar nu vă cunoaște adresa IP adevărată sau câți pași au avut loc în lanț până în acest moment. Acest nod elimină un strat de criptare pentru a dezvălui identitatea următorului server din lanț. Apoi vă trimite datele înainte.
  8. Acest proces se repetă până când traficul dvs. ajunge la nodul de ieșire. Nodul de ieșire decriptează stratul final de criptare. Aceasta vă dezvăluie traficul, dar nodul de ieșire nu are cum să știe cine sunteți.
  9. Traficul dvs. își completează călătoria către internet.

  În nicio etapă a acestui proces nu se cunosc niciun nod cine esti și ce faci. Deoarece fiecare nod cunoaște doar identitatea serverului direct lângă acesta în lanț, este imposibil, de asemenea, pentru orice server să-ți inverseze traseul prin rețeaua de ceapă - chiar dacă are intenție rău intenționată.

  Pentru un plus de securitate, calea dvs. prin rețeaua de ceapă este reasignat la întâmplare în jur de zece minute.

  Acest proces este proiectat să fie pe deplin anonim, dar nu este complet privat. Nodul de ieșire nu are cum să știe cine sunteți, dar teoretic poate observa ceea ce faceți. Dacă ar fi să trimiteți prin e-mail pe numele dvs. sau adresa dvs. IP adevărată, ar submina întregul proces.

  Tor este conceput doar pentru a gestiona traficul folosind protocolul TCP popular, care reprezintă majoritatea traficului de navigare normal. Fiind limitat la acest protocol creează o potențială vulnerabilitate, deoarece tot traficul care folosește UDP sau orice alt protocol de internet va călători în afara rețelei Tor. Traficul vocal și video este transmis în general cu UDP.

  Tor este VPN?

  Deși deseori sunt confuzi, Tor și VPN sunt de fapt tehnologii foarte diferite.

  O rețea privată virtuală (VPN) este o cu capital integral privat- rețea de servere la care vă puteți conecta pentru o varietate de motive, inclusiv îmbunătățirea securității, eludarea cenzurii și mascarea adevăratei dvs. adrese IP.

  Când utilizați o VPN, conexiunea dintre computer și serverul VPN este criptată. Acest lucru împiedică ISP-ul sau orice terț să vă vadă activitatea online.

  Cu toate acestea, furnizorul dvs. VPN are întotdeauna capacitatea tehnică de a observa-ți activitatea. Acestea pot vizualiza și pot înregistra adevărata dvs. adresă IP, așa că trebuie să fiți capabil să plasați multă încredere în furnizorul dvs..

  Acesta este motivul pentru care este atât de important să găsești un furnizor VPN atât cu o politică de logare minimă, cât și cu un record pentru menținerea securității rețelei sale.

  Tor, pe de altă parte, este o rețea de comunitate și voluntariat servere - sau „noduri”. Utilizarea acestei rețele vă permite să navigați pe internet în mod anonim, dar nu oferă aceleași avantaje de securitate ca și VPN sau aceeași utilitate pentru accesarea conținutului geo-blocat.

  Proiectul Tor, care menține software-ul browserului Tor, nu deține rețeaua de servere pe care software-ul funcționează. Spre deosebire de un server VPN, care știe cine sunteți și ce faceți, niciun singur server din rețeaua Tor nu vă poate accesa ambele identitate și activitate.

  Tor realizează acest lucru folosind mai multe straturi de criptare și direcționând traficul prin mai multe servere înainte de a-l elibera pe internetul mai larg. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să vă încredeți în furnizorul de servicii, așa cum faceți cu un VPN, dar duce și la viteze de navigare lente și unele vulnerabilități specifice de securitate de care nu ar trebui să vă faceți griji cu un VPN de încredere.

  Pe scurt, un VPN este un instrument pentru intimitate primul si cel mai important. Tor, pe de altă parte, este un instrument pentru anonimat.

  Pentru a rezuma, un VPN vă permite să:

  • Ascundeți adresa dvs. IP de site-urile web pe care le vizitați.
  • Criptați traficul de navigare.
  • Accesați site-urile web cu restricții geografice.
  • Alegeți dintre mai multe locații de server privat.
  • Accesați conținutul cenzurat.
  • Protejați-vă datele pe rețelele WiFi publice.

  Dacă doriți să aflați mai multe despre ce este un VPN, am scris un ghid cuprinzător care conține tot ce trebuie să știți.

  Alternativ, puteți găsi o comparație directă între serviciile Tor și VPN în Tor vs. VPN: Care este mai bun? secțiunea acestui ghid.

  Routerul Onion vs criptarea VPN

  Tor și VPN folosesc ambele criptarea pentru a vă oferi confidențialitate suplimentară online, dar fiecare aplica criptarea foarte diferit.

  Când utilizați o VPN, tot traficul dvs. este securizat printr-un „tunel” de criptare și trimis către un singur server VPN care aparține furnizorului dvs. VPN. Odată primit, traficul este decriptat și eliberat la destinația finală.

  Cu excepția cazului în care sunt utilizate instrumente avansate de ofuscare, tunelul VPN nu va opri ISP-ul dvs. să știe că utilizați un VPN, dar îl va împiedica să vadă ce site-uri vizitați și ce faceți când ajungeți acolo.

  În schimb, „Rețeaua de ceapă” a lui Tor folosește mai multe straturi de criptare, fiecare dintre ele putând fi decriptat doar de un server alocat aleatoriu. Aceste servere nu aparțin Tor, dar sunt deținute și întreținute de voluntari.

  ISP-ul dvs. poate să vă spună că utilizați Tor, dar stratul inițial de criptare îi va împiedica să vadă unde navighezi.

  În timp ce trebuie să aveți o încredere foarte puternică în furnizorul dvs. VPN, Tor a fost creat pentru a elimina nevoia de a avea încredere în orice operator de server individual.

  În ceea ce privește puterea de criptare, unele VPN se bazează pe protocoale de criptare slabe și depășite, cum ar fi PPTP, care pot fi rupte de forța brută în 24 de ore..

  Acestea fiind spuse, VPN-urile de înaltă calitate utilizează protocoale mult mai sigure precum IKEv2 / IPSec și OpenVPN. Aceste protocoale funcționează cu cifre sigure de criptare precum AES-256 și RSA-1024, niciunul dintre acestea nu a fost încă spart. Cu tehnologia de calcul actuală, acest lucru ar dura mai mult decât viața universului pentru a realiza acest lucru.

  Tor folosește o combinație de aceste cifre sigure. Acestea fiind spuse, nivelul ridicat de criptare utilizat de Tor este eliminat la nodul de ieșire, ceea ce înseamnă că activitatea dvs. de navigare va fi expusă. Atâta timp cât nu se scurge nimic, va fi imposibil să legați această activitate cu identitatea voastră. Puteți citi mai multe despre aceste scurgeri în secțiunea Is Tor Safe to Use? secțiune.

  Puteți afla mai multe despre protocoalele de criptare VPN și cifrarea în Ghidul nostru de criptare VPN.

  Ceea ce este mai bun: Tor sau VPN?

  Cea mai mare diferență între Tor și VPN-uri este că Tor există anonimatul complet, în timp ce VPN-urile au o gamă mai largă de confidențialitate și securitate aplicații.

  Iată un tabel de comparație rapidă care prezintă avantajele și contra de fiecare instrument:

  Un tabel care compară VPN și Tor.

  Tabelul comparativ Tor vs VPN.

  Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare rețea și anumite activități vor fi mai potrivite una peste alta.

  În această secțiune, vom acoperi în detaliu avantajele și dezavantajele Tor și VPN. Pentru a omite aceste avantaje și dezavantaje, puteți sări direct la rezumatul nostru de instrumente pe care trebuie să le utilizați.

  Avantaje Tor

  Ilustrație care arată avantajele Tor

  1. Rețea descentralizată. Deoarece Tor este compus dintr-o rețea distribuită de mii de servere în întreaga lume - fără sediu, birou sau server central - este extrem de dificil pentru orice guvern sau organizație să o închidă.

   Oricine dorește să-l dea jos pe Tor ar trebui să meargă după fiecare server individual. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu există un punct centralizat pentru un actor rău intenționat să atace. Nu există niciun server central care să poată fi confiscat pentru a vizualiza jurnalele de utilizare.

  2. Anonimat complet. Metoda de rutare utilizată de Tor împiedică realizarea unei asocieri între adresa dvs. IP reală și activitatea online. Primul nod la care vă conectați (nodul de pază) vă va cunoaște adresa IP, dar nu va putea vedea nimic despre activitatea dvs..

   Niciun nod ulterior nu va putea vedea adevărata dvs. adresă IP și niciun site nu vă va conecta. Tor își schimbă, de asemenea, ruta prin rețeaua sa la fiecare zece minute, în timp ce un VPN menține o singură conexiune la server pe toată durata conexiunii.

  3. Transfrontalieră. Tor este în măsură să ocolească restricțiile geografice, dirijând traficul către noduri din diferite țări. Conținutul web inaccesibil anterior în locația dvs. poate fi accesat cu browserul Tor utilizând rețeaua Tor. Acest lucru se datorează faptului că site-urile web vizitate văd adresa IP a nodului de ieșire, nu IP-ul dvs. adevărat și îl utilizează pentru a determina locația dvs..

   Cu toate acestea, traseul pe care îl parcurgi prin rețeaua Tor este complet aleatoriu. În timp ce este posibil, alegerea unei anumite locații a serverului pentru „spoof” este foarte dificilă. Combinația de complexitate tehnică și viteze lente fac din Tor alegerea greșită pentru streaming video geo-blocat.

  4. Liber. Nu va trebui să plătiți niciodată pentru Tor. Software-ul și rețeaua sunt gratuite și open-source, întreținute de voluntari și organizații de caritate din întreaga lume. Spre deosebire de unele VPN-uri gratuite, nu există reclame și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la riscul ca Tor să se înregistreze și să vândă datele dvs..

  Dezavantaje Tor

  Ilustrație care arată dezavantajele Tor

  1. Foarte incet. Tor este foarte lent în comparație cu un VPN. Datele din rețeaua Tor sunt dirijate prin mai multe noduri aleatorii și dispersate pe scară largă, fiecare cu lățime de bandă variabilă și criptate și decriptate de mai multe ori. Te afli la mila celui mai lent nod de pe traseul tău.

   Aceasta înseamnă că Tor nu este o alegere bună pentru vizionarea de videoclipuri de înaltă calitate, partajare de fișiere P2P sau orice altceva care necesită o conexiune de mare viteză..

   Torrenting-ul în special nu este recomandat, deoarece riscă să-ți expui adevărata adresă IP. De asemenea, pune multă încordare în rețea, încetinind conexiunea tuturor.

  2. Compatibilitate slabă. Puteți accesa rețeaua Tor utilizând browserul Tor sau o aplicație cu acces Tor încorporat. Dacă doriți să utilizați un alt browser sau o aplicație, nu veți fi protejat de Tor.

   Există o aplicație pentru Android, dar nu există browser Tor pentru iOS, ceea ce înseamnă că nu îl poți folosi pe iPhone sau iPad.

   Există câteva metode mai avansate de dirijare a aplicațiilor prin rețea, cum ar fi programele „Torifying” sau rularea „VPN over Tor”. Totuși, ambele sunt procese complicate, care riscă să-ți piardă adevărata identitate, dacă nu sunt implementate corect.

  3. Fără asistență pentru clienți. Întrucât rețeaua Tor este administrată de o rețea de voluntari, nu există nicio finanțare directă pentru plata pentru întreținerea și modernizarea rețelei în ansamblu. Unele servere din rețea sunt vechi și lente și nu există o echipă de asistență centrală la care să apelați dacă întâmpinați probleme.

   Cu toate acestea, există o comunitate activă de entuziaști care ar putea fi dispuși să vă ajute dacă vă simțiți blocați - doar nu vă așteptați la live chat.

  4. Atenție nedorită. După cum probabil știți deja, Tor are o reputație de atragerea celor care sunt foarte dornici să evite detectarea. Aceasta include jurnaliști și denunțători - dar și criminali.

   ISP-ul tău poate vedea că folosești Tor chiar dacă nu știu ce faci. Din acest motiv, utilizarea frecventă a Tor poate vă poate marca pentru supraveghere.

   De asemenea, puteți avea multe probleme pe Dark Web (site-uri .onion), care sunt accesibile doar prin browserul Tor. Acestea sunt, de cele mai multe ori, locuri periculoase de a fi.

  5. Complexitate. Spre deosebire de VPN, nu puteți „activa” browserul Tor și vă puteți ascunde adresa IP. Dacă nu configurați corect browserul și nu modificați obiceiurile dvs. de navigare, este incredibil de ușor să vă dezvăluiți IP-ul adevărat și cu el identitatea dvs. reală.

   Torrenting peste Tor, deschiderea documentelor descărcate prin Tor sau utilizarea Windows sunt doar câteva exemple de activități care ar putea dezvălui IP. Pentru mai multe informații, citiți capitolul nostru despre cum să stați în siguranță folosind Tor.

  6. Noduri de ieșire dăunătoare. În timp ce traficul dvs. este criptat pentru cea mai mare parte a călătoriei sale prin rețeaua Tor, acesta este expus atunci când trece prin nodul final - numit nod de ieșire.

   Aceasta înseamnă că un nod de ieșire are capacitatea de a spionează-ți activitatea, la fel ca un ISP, dacă nu folosiți Tor sau VPN.

   Oricine poate configura un nod de ieșire pentru spionarea utilizatorilor, inclusiv guvernele și infractorii. Pentru mai multe informații despre nodurile de ieșire dăunătoare, puteți săriți la capitolul următor: Este Tor Safe?

  7. Lipsa de precizie. Așa cum am menționat deja, Tor poate fi utilizat pentru a ocoli restricțiile geografice ale conținutului, dar este o metodă foarte ineficientă de a răspândi o anumită locație. În plus, viteza lentă poate face ca fluxurile media cu geo-restricționare să fie aproape imposibile.

  Avantaje VPN

  Ilustrație care arată avantajele unei VPN față de Tor.

  1. Mult mai repede. Utilizarea unui VPN va fi aproape întotdeauna mult mai rapidă decât Tor. Cu un VPN datele criptate se duc direct la un server VPN și apoi la destinație. Cu Tor călătorește între trei servere răspândite în întreaga lume.

   Din acest motiv, veți vedea doar mici scăderi ale vitezei atunci când vă conectați la un server VPN din apropiere. În anumite cazuri de nișă - cum ar fi locul în care ISP-ul îți încurajează conexiunea cu anumite site-uri - este posibil să observi chiar o ușoară îmbunătățire a vitezei.

  2. Relații Clienți. Serviciile VPN sunt furnizate de companii dedicate. Cele de încredere au infrastructuri care pot fi solicitate ajutor sau păstrate în cont atunci când lucrurile nu merg bine.

   Abonamentele VPN plătesc pentru întreținerea rețelei și, în unele cazuri, mari echipe de asistență pentru clienți. Acest lucru înseamnă că îi puteți recunoaște pe cei buni de la cei răi, spre deosebire de nodurile de ieșire Tor rău intenționate, pe care nu le vedeți care vin.

  3. Caracteristici avansate. VPN-urile de înaltă calitate sunt echipate cu funcții avansate concepute pentru a vă proteja în continuare confidențialitatea.

   Acestea includ comutatoarele de ucidere pentru a tăia în mod automat conexiunea la internet dacă vă deconectați de la VPN, protecția împotriva scurgerilor pentru a preveni scurgerile IP sau DNS, tehnologiile de ofusculare pentru eludarea cenzurii, serverele de specialitate pentru streaming sau torrenting și multe altele.

  4. Spargere locație ușoară. Utilizarea unui VPN este cea mai eficientă modalitate de acces rapid la site-urile web cu restricții geografice. Majoritatea furnizorilor VPN oferă servere în zeci de locații din întreaga lume, permițându-vă să alegeți locația preferată.

   Deși este posibil să ai un control asupra locației nodului de ieșire din Tor, nu este ușor sau de încredere. Cu un VPN, alegerea unei locații este la fel de simplă ca selectarea acesteia dintr-o listă.

   Deoarece conexiunile VPN sunt mult mai rapide, acestea sunt ideale pentru streamingul din alte țări sau pentru partajarea de fișiere P2P.

  5. Ușurință în utilizare. Tehnologia din spatele VPN-urilor ar putea fi complicată, dar în general sunt foarte simple de instalat și operat.

   În cele mai multe cazuri, pur și simplu descărcați un fișier de instalare și apoi urmați instrucțiunile ecranului. Adesea, puteți seta VPN-ul să se conecteze automat atunci când porniți dispozitivul.

  6. Compatibilitate largă. Cele mai bune servicii VPN sunt compatibile cu aproape toate dispozitivele pe care le-ați putea conecta la internet. În schimb, Tor este disponibil cu adevărat doar pe desktop sau Android.

   Aproape toți furnizorii de VPN au aplicații desktop și mobile, precum și extensii de browser. Unii furnizori chiar oferă software care rulează pe routerul de acasă, protejându-vă simultan toate dispozitivele conectate la internet și protejându-vă în mod permanent confidențialitatea.

  7. Protecție la nivelul întregii rețele. Tor protejează doar traficul din browserul Tor în sine. Un VPN va reorganiza și cripta întregul trafic, inclusiv orice aplicație de fundal.

  Dezavantaje VPN

  Ilustrație care arată dezavantajele unui VPN vs. Tor.

  1. Practici de jurnal. Serviciile VPN v-ar putea proteja datele de ISP-ul dvs., dar trebuie să aveți încredere în furnizorul dvs. VPN. Spre deosebire de Tor, care este total descentralizat, aveți încredere în datele dvs. cu o singură companie, deoarece utilizați software-ul și serverele sale.

   Unii furnizori păstrează jurnalele activității sau datele de conectare. Acest lucru poate fi pentru uz propriu sau pentru că este obligat de autorități. Aceste date ar putea fi păstrate zile, luni sau chiar ani.

   Unele servicii fac publicitate în mod fals a politicilor „zero-jurnalelor”. Dacă jurnalele există, există o potențialitate pentru o agenție să utilizeze aceste informații împotriva ta și există limite la ceea ce poate face o VPN pentru a te proteja. Acesta este motivul pentru care este vital să alegeți un furnizor care să nu țină absolut jurnalele de identificare personală.

   Chiar și VPN-urile fără politici care nu înregistrează logistica au capacitatea tehnică de a păstra jurnalele. Auditurile externe sunt o modalitate de a garanta o companie VPN face în realitate ceea ce spune că este - dar nu poate garanta compania va continua să facă acest lucru în viitor.

   Este posibil ca nodurile de ieșire din Tor să vă poată vedea și să vă înregistreze activitatea, dar nu vă cunosc adevărata identitate. Cu un VPN trebuie să trăiești cu cunoștința că atât identitatea, cât și activitatea ți se află în mâinile furnizorului VPN.

  2. Mai scump. Există VPN-uri gratuite, dar aproape toate VPN-urile în valoare de sare le taxează un abonament de un fel.

   Întreținerea rețelei și dezvoltarea de software necesită bani. Dacă nu plătiți un VPN cu numerar, îl plătiți cu reclame sau date despre utilizator. Multe VPN-uri gratuite includ chiar și adware.

   Dacă trebuie să accesați un VPN gratuit, vă recomandăm să alegeți ceva din lista noastră cu cele mai bune VPN-uri gratuite pentru a evita furnizorii nesiguri.

  3. Pauze in legatura. Pentru a rămâne protejat, software-ul VPN de pe dispozitivul dvs. trebuie să funcționeze corect. Dacă software-ul se blochează din orice motiv, există riscul ca datele trimise către și de pe computer să poată scurge. Acest lucru v-ar submina complet anonimatul și v-ar lăsa vulnerabil la ochii terților.

   Multe VPN-uri includ un comutator pentru a proteja această problemă. Aceasta este o caracteristică care vă întrerupe complet conexiunea la internet dacă VPN își pierde vreodată conexiunea. Vă recomandăm să utilizați un VPN cu un comutator de ucidere.

  4. Variația calității. VPN-urile sunt companii private. Drept urmare, acestea vin într-un spectru de calitate și încredere. Pentru ca comunicațiile dvs. să fie în siguranță, criptarea utilizată de serviciul VPN trebuie să fie neîntreruptă, iar conexiunea complet liberă de scurgeri.

   Aproape toate dezavantajele VPN în comparație cu Tor pot fi compensate de un furnizor de încredere.

   Cele mai bune VPN-uri folosesc criptarea AES-256 biți, dar unele servicii de nivel inferior folosesc algoritmi mai slabi precum PPTP și Blowfish. Priviți cu atenție specificațiile atunci când alegeți un abonament VPN sau alegeți dintre furnizorii noștri VPN recomandat.

  Ce ar trebui să utilizați: Tor sau VPN?

  Ilustrație care arată două mâini alegând între o ceapă Tor și scutul VPN.

  Cel mai bun instrument de confidențialitate va varia în funcție de situația dvs. Iată câteva sfaturi concrete pentru momentul în care este cel mai bine să folosești un VPN sau Tor.

  Când ar trebui să utilizați un VPN

  Un VPN bun va fi cea mai bună soluție pentru majoritatea oamenilor, deoarece echilibrează intimitate, Securitate și uzabilitate. De asemenea, este mult mai puțin probabil să scurgi, deoarece protejează tot traficul de internet (nu doar traficul de pe browser).

  În plus, o VPN nu necesită același tip de înțelegere tehnică pentru a împiedica lucrurile să nu funcționeze.

  Atâta timp cât este utilizat un furnizor VPN de încredere, cu jurnal zero, un VPN oferă o soluție de confidențialitate foarte sigură, excelent performanţă și flexibilitate în comparație cu Tor.

  Tu ar trebui utilizați un VPN daca esti:

  • Îngrijorat în primul rând de confidențialitatea ta.
  • Călătorind într-o țară puternic cenzurată.
  • Conectarea la o rețea WiFi publică.
  • Efectuarea de achiziții online.
  • Transmiterea fluxurilor sau a rețelelor media.
  • Accesarea conținutului cu restricții geografice.

  Când ar trebui să folosești Tor

  Cea mai mare forță a lui Tor este că elimină nevoia ca tu să îți pui credința într-o companie privată de VPN. Cele două mari puncte slabe ale sale - lipsa securității și viteze foarte lente - îl fac să fie alegere slabă pentru o mulțime de activități populare, cum ar fi distribuire a unui fisier, de streaming, sau tranzacții de cumpărături.

  Există situații în care am recomanda alegerea Tor peste un VPN. În special, Tor este alegerea superioară pentru anonimat - dar numai dacă ești dispus să sacrifici securitatea și confidențialitatea pentru ao atinge. Activitatea dvs. va fi deschisă pentru alții, dar este imposibil să vă legați înapoi.

  Acest tip de anonimat este într-adevăr necesar doar pentru aprecierile de informare și jurnaliști, care doresc ca mesajele lor să fie văzute, dar care trebuie să își păstreze originea într-un secret. Dacă decideți să folosiți Tor, asigurați-vă că citiți capitolul nostru despre cum să fiți în siguranță folosind Tor.

  Tu ar trebui folosiți Tor daca esti:

  • Preocupat în primul rând de anonimatul complet.
  • Imposibil să-și permită un VPN de încredere.
  • Îngrijorat de accesarea site-urilor „ascunse” cu un domeniu .onion.
  • Încercarea de a elibera informații sensibile, de ex. ești jurnalist, activist sau denunțător.

  Tor este sigur de utilizat?

  Proiectul Tor există pentru a ajuta la rezolvarea problemei de încredere online. Dar poți avea cu adevărat încredere în rețeaua Tor?

  Aceasta este o întrebare legitimă, dar una care nu are încă un răspuns definit. Există totuși, mai multe vulnerabilități cunoscute și suspectate în proiectarea lui Tor.

  Tor este compromis?

  Suspiciunile că FBI și alte agenții guvernamentale americane pot dezanonima utilizatorii Tor există de ani buni. Cu siguranță, au pus resurse pentru realizarea acestei capacități. Faptul că Tor este finanțat în mare măsură de guvernul SUA este un secret foarte prost păstrat.

  Astfel de suspiciuni par să fi fost confirmate într-un dosar judiciar din 2017, dar FBI a refuzat în cele din urmă să dea dovezi sau să dezvăluie orice potențial vulnerabilitate Tor, prăbușind complet cauza.

  Cercetătorii de la Universitatea Columbia au dezvoltat, de asemenea, atacuri care să le permită să dezanonizeze până la 81% dintre utilizatorii Tor.

  Dacă o agenție de informații a dezvăluit public o vulnerabilitate Tor, utilizatorii obișnuiți ar acoperi de pe platformă. Atunci ar fi imposibil să folosiți platforma pentru supraveghere și să identificați ușor orice trafic rămas ca afiliat de stat.

  Din această cauză, rămâne orice capacitate de a dezanonima utilizatorii Tor neconfirmat, la fel ca și mecanismul prin care s-ar putea face acest lucru sau scara cu care s-ar putea derula acest lucru.

  Mult mai definit este faptul că Tor a fost conceput și dezvoltat de Marina SUA. Aceasta nu este neapărat o problemă în sine, dar colaborarea continuă dintre dezvoltatorii Tor și guvernul american - identificată de Yasher Levine în cartea ei Surveillance Valley - este mai îngrijorătoare..

  Mai multe corespondențe de e-mail între dezvoltatorii Tor și agențiile guvernamentale americane au fost făcute publice în ultimii ani. Iată un exemplu în care discută un cofondator Tor cooperare cu Departamentul de Justiție, inclusiv referire la instalarea „spațiilor în aer liber”:

  Captura de ecran a unui e-mail trimis de Roger Dingledine, cofondatorul Tor.

  Captura de ecran a unui e-mail trimis de Roger Dingledine, cofondatorul Tor.

  Puteți vedea mai multe despre această corespondență, împreună cu alte câteva schimburi între dezvoltatorii Tor și agențiile de informații din SUA, aici.

  Este Tor Legal?

  Este legal să folosesc Tor. Acestea fiind spuse, unele dintre site-urile web accesibile prin rețeaua Tor sunt populare printre infractori și găzduiesc conținut ilegal. În timp ce Tor este legal de utilizat, utilizarea frecventă vă poate marca pentru supraveghere.

  Vulnerabilități Windows

  Windows nu a fost creat pentru anonimat. Chiar dacă sunteți atent și accesați internetul doar din browserul Tor, sistemul de operare trimite informații înapoi în mod implicit Microsoft, ceea ce poate duce la dezvăluirea identității dvs. Când este posibil, este considerat mai sigur și mai fiabil să rulați Tor pe Linux.

  Tails și Whonix sunt ambele variante de Linux populare care au fost create pentru a fi utilizate cu Tor, dar puteți rula Tor în siguranță pe orice versiune practic a sistemului de operare Linux..

  IP & Scurgeri DNS

  Când este folosit corect Tor nu trebuie să vă scurgă informațiile IP sau DNS. Cu toate acestea, dacă îl folosești ca un browser normal, cu siguranță va rezulta scurgeri DNS sau IP.

  Dacă doriți să preveniți scurgeri de IP și DNS atunci când utilizați Tor, trebuie să faceți acest lucru evita:

  • Utilizarea extensiilor de browser.
  • Descărcarea și deschiderea fișierelor.
  • Descărcarea fișierelor torrent.
  • Activarea JavaScript.

  Toate aceste activități au potențialul de a direcționa traficul în afara browserului Tor sau de a reține informații care vă pot dezanonima chiar și în browserul Tor.

  O altă greșeală frecventă este accesarea site-urilor HTTP. Aceasta nu vă va dezvălui direct adresa IP, dar vă face mult mai vulnerabili la supraveghere și vă adaugă un risc la oricare dintre comportamentele de mai sus. Puteți afla mai multe despre cum să folosiți Tor în siguranță în capitolul următor al acestui ghid.

  Noduri de ieșire rău intenționate

  Un mod în care Tor a fost cu siguranță compromis este prin noduri de ieșire dăunătoare.

  În timp ce traficul dvs. este criptat pentru cea mai mare parte a călătoriei sale prin rețeaua Tor, acesta este expuse când trece prin nodul final - numit nod de ieșire.

  Aceasta înseamnă că nodul de ieșire are capacitatea de a vizualizați-vă activitatea, la fel ca un ISP, dacă nu folosiți Tor sau VPN. Acest lucru nu afectează neapărat anonimatul dvs., deoarece nodul de ieșire nu are cum să vă vadă adresa IP adevărată.

  Dacă ar trebui să accesați un cont de e-mail sau o pagină de Facebook asociată identității dvs. din viața reală, acest lucru ar putea fi observat și vă poate submina anonimatul.

  Oricine poate opera un nod de ieșire. Se știe că sunt folosiți pentru supraveghere de către infractori și chiar pentru operarea unor atacuri ale omului în mijloc.

  Unele scepticism sănătos vă poate ține în siguranță aici și este înțelept să presupuneți întotdeauna că cineva vă urmărește.

  Poate fi urmărit Tor?

  Dacă ești atent și Tor este configurat corect, nu, nu poți fi urmărit.

  Odată ce activitatea dvs. părăsește rețeaua Tor, aceasta este necriptată. Acest lucru înseamnă că guvernul dvs. sau un alt terț îl pot vedea, dar nu vor putea spune cine sunteți, decât dacă activitatea dvs. de navigare îi permite să știe.

  Cel mai bine este să presupunem activitatea dvs. poate fi întotdeauna văzută, dar că spectatorii au habar n-ai cine ești. Atâta timp cât nu faceți nimic pentru a vă identifica (cum ar fi vizitarea oricăror conturi personale sau permiterea scurgerii Tor), activitatea dvs. nu vă poate fi urmărită prin rețeaua Tor.

  Cum folosesc Tor?

  Dacă ați decis să utilizați Tor, puteți urma acești pași simpli pentru a instala browserul Tor pe computer sau mobil. Dacă aveți deja instalat browserul Tor, puteți să treceți la capitolul următor despre Cum să rămâneți în siguranță folosind Tor.

  Cum se instalează browserul Tor pe computer

  Browserul Tor va funcționa pentru oricare ferestre, Linux sau MacOS computer, și este ușor de instalat.

  Pentru a instala browserul Tor pe computer:

  1. Accesați pagina de descărcare a site-ului Tor Project.

   Având în vedere că ISP-ul sau administratorul de rețea vă monitorizează fără îndoială obiceiurile de navigare, este posibil să doriți să aveți un VPN activ când vizitați site-ul web.

   Acest lucru poate părea paranoic, dar există exemple din viața reală a oamenilor care se identifică în acest fel. În 2013, un student Harvard care a trimis o amenințare cu o bombă falsă prin Tor pentru a evita un examen a fost identificat folosind jurnalele de conexiune WiFi universitare. Studentul a fost selectat pentru că a fost singurul utilizator care a accesat Tor în rețeaua campusului.

  2. Selectați sistemul dvs. de operare la alegere:

   Captura de ecran a paginii de descărcare a browserului Tor

  3. Se va descărca un fișier .exe: îl deschideți.
  4. Selectați limba dvs. din meniul derulant:

   Screenshot a limbii Tor selectați fereastra de instalare.

  5. Dacă nu căutați o configurare avansată, apăsați conectați:
   Screenshot a ferestrei de instalare Tor
  6. Tor se va configura automat.

   Captura de ecran a browserului tor instalat

  După ce ați descărcat fișierul, nu va trebui să instalați nimic altceva. Tor este complet de sine stătător - îl puteți rula chiar și de pe o unitate USB de tip thumb.

  Cu toate acestea, numai activitatea dvs. din browser va fi dirijată prin Tor. Orice lucru afară - inclusiv e-mailuri trimise dintr-o aplicație separată precum Outlook - va fi expus supravegherii.

  Cum se instalează browserul Tor pe mobil

  Există o aplicație de browser Tor disponibilă pentru dispozitivele Android și întreținută de Guardian Project. Este ușor de descărcat și de utilizat, dar se aplică aceleași limitări ca și atunci când utilizați browserul pe desktop: doar ceea ce faceți în browser va rămâne anonim online.

  Dacă doriți să săriți această secțiune, puteți sări direct la Modul de a rămâne în siguranță folosind Tor.

  Pentru a instala browserul Tor pe dispozitivul Android:

  1. Apăsați instalare pe pagina Magazin Google Play.
  2. presa conectați pentru a accesa rețeaua Tor. Încărcarea va dura câteva minute.
  3. Parcurgeți mesajele de bun venit.
  4. Acum sunteți gata să folosiți browserul Tor pe mobil. Faceți clic pe bara de adrese din partea de sus pentru a accesa site-ul web pe care doriți să îl vizitați.

  Din păcate, din cauza App Store-ului puternic restricționat de la Apple, nu există în prezent o aplicație pentru iOS și nu va exista probabil în viitor. Aceasta înseamnă că nu veți putea folosi Tor pe iPhone sau iPad.

  Alte aplicații activate pentru tor

  Am menționat anterior că Tor poate gestiona tot traficul care folosește protocolul TCP. Deși acest lucru este adevărat, nu este ușor să obții o mulțime de aplicații care să funcționeze doar cu TCP.

  Orice informație care nu este transmisă prin TCP va fi implicit în afara rețelei Tor. Acest lucru va provoca scurgeri DNS, WebRTC sau IP, expunând identitatea și activitatea dvs. oricărui spectator.

  Tor oferă propriul său ghid aprofundat pentru aplicațiile „Torifying”, pe care le recomandăm doar utilizatorilor mai avansați.

  Varianta Linux Tails rutează în mod implicit toată activitatea prin rețeaua Tor. Este livrat cu mai multe aplicații pre-instalate și pre-configurate și întrerupe automat orice trafic non-Tor pentru a preveni scurgerile.

  Aceasta este o configurație eficientă, dar nu va fi compatibilă cu o mulțime de aplicații populare - nu vă așteptați să utilizați YouTube, Facebook Messenger sau Spotify de pe desktop..

  Din păcate, majoritatea aplicațiilor VoIP-over-IP (VoIP) se bazează pe protocolul UDP. Deoarece Tor nu este în prezent compatibil cu acest protocol, nu este posibilă utilizarea aplicațiilor de chat video precum Skype în rețeaua Tor.

  Cum să stai în siguranță folosind Tor

  Majoritatea riscurilor asociate cu Tor pot fi rezolvate prin schimbându-ți comportamentul când navighezi pe internet.

  Dacă utilizați Tor ca un browser normal, cu siguranță va rezulta scurgeri DNS sau IP.

  Tine minte: numai traficul dvs. web este protejat atunci când utilizați browserul Tor. Alte aplicații, cum ar fi e-mail-urile sau chiar alte browsere, nu sunt introduse prin rețea.

  Vă recomandăm să citiți lista problemelor cunoscute cu Tor înainte de a utiliza browserul pentru prima dată.

  Cele mai mari trei riscuri atunci când utilizați Tor sunt:

  • Fiind supravegheat sau suferind un atac din partea unui om de la un nod rău de ieșire.
  • Scurgerea accidentală a traficului non-Tor și dezvăluirea identității tale adevărate.
  • În caz contrar, dezvăluirea identității dvs. către site-ul pe care îl vizitați.

  Cele mai importante precauții pe care trebuie să le luați sunt:

  • Evitarea comportamentului care poate duce la o scurgere tehnică de informații.
  • Evitarea comportamentului pe care îl poate folosi un spectator pentru a-ți deduce identitatea.

  Evitarea scurgerilor necesită, în general, să utilizați doar trafic TCP și să vă lipiți de browserul Tor în sine. Există, de asemenea, vulnerabilități cunoscute specifice, cum ar fi JavaScript sau BitTorrent, ambele putând să vă scurgă adresa IP.

  Împiedicarea unui spectator să vă identifice identitatea necesită să evitați accesarea oricăror informații asociate identității dvs., cum ar fi un nume cont de email sau cont de Facebook.

  Cea mai bună metodă de a evita atacurile omului în mijloc este de a utiliza doar conexiuni HTTPS criptate.

  Cum să rămâi anonim folosind Tor

  Iată cele mai importante reguli pentru a fi în siguranță pe Tor:

  1. Nu folosiți verificarea mobilă în doi pași.
  2. Nu publicați niciodată conturile personale.
  3. Evitați să operați aceleași conturi în interiorul și în exteriorul Tor.
  4. Accesați numai site-uri web criptate sigure, HTTPS.
  5. Ștergeți cookie-urile și datele site-ului local după fiecare sesiune de navigare.
  6. Nu folosiți Google (DuckDuckGo este o alternativă bună).
  7. Nu vă conectați la același server la distanță cu și fără browserul Tor simultan.
  8. Evitați torentarea (încetinește rețeaua) - și în special BitTorrent.
  9. Cum să utilizați un VPN cu Tor

   Este și mai sigur să folosiți atât VPN cât și Tor în același timp?

   Uneori.

   Există două moduri de a utiliza Tor și VPN împreună: Treceți peste VPN și VPN peste Tor. Ambele au unele avantaje unice, precum și unele dezavantaje destul de importante, pe care le vom acoperi în această secțiune.

   Tor Over VPN

   Diagrama care arată Tor care rulează pe un VPN.
   „Tor over VPN” este atunci când vă conectați la VPN-ul dvs. înainte de a rula browserul Tor. Acesta este cel mai frecvent mod de a combina Tor cu un VPN.

   Este ușor de făcut: trebuie doar să vă conectați la VPN, apoi să lansați browserul Tor de pe desktop sau smartphone.

   VPN-ul dvs. va acționa ca un nod suplimentar în fața rețelei Tor.

   Când combinați Tor cu un VPN în acest fel:

   1. ISP-ul și operatorul de rețea nu vor ști că sunteți conectat la rețeaua Tor.
   2. Nodul de intrare în rețea Tor nu vă va vedea adresa IP adevărată.
   3. Furnizorul dvs. VPN nu va putea vedea traficul dvs..

   Acest lucru este util în special dacă nu doriți ca un administrator de rețea să știe că vă conectați la Tor sau dacă furnizorul dvs. VPN are o politică de logare invazivă sau vagă.

   Cu toate acestea, trebuie menționat că:

   1. Furnizorul dvs. VPN va vedea adresa dvs. IP adevărată.
   2. Furnizorul dvs. VPN va putea vedea, de asemenea, că sunteți conectat la rețeaua Tor.
   3. Nodurile de ieșire Tor - inclusiv nodurile de ieșire dăunătoare - vor putea să vă vadă în continuare traficul.

   Unele servicii VPN, inclusiv NordVPN și ProtonVPN, au servere dedicate traficului Tor.

   VPN peste Tor

   Diagrama care arată rularea unui VPN peste Tor.
   Această opțiune funcționează invers: conectarea la rețeaua Tor înainte de a utiliza VPN-ul.

   Acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, dar nu ușor. Veți avea nevoie de sprijin explicit Tor de la furnizorul dvs. VPN. În prezent, foarte puține VPN-uri oferă suport pentru rularea prin Tor în acest mod.

   În teorie, această metodă are patru avantaje cheie:

   1. Tot traficul dvs. VPN trece prin rețeaua Tor, nu doar prin navigarea dvs. web. Aceasta vă oferă o protecție confidențială cu dublă rezistență, indiferent de ce faceți online.
   2. Pe lângă avantajele Tor, veți obține și funcțiile avansate ale VPN. Aceasta include posibilitatea de a schimba serverele pentru viteze mai bune sau de a folosi comutatorul de ucidere pentru a preveni scurgerile nedorite de adresa IP.
   3. Dacă trebuie să utilizați resurse .onion, puteți ajunge la ele printr-un browser alternativ (nu doar browserul Tor) prin intermediul VPN.
   4. Nodurile de ieșire ale Tor nu vor mai putea să vă vizualizeze traficul.

   În timp ce această metodă elimină pericolele asociate cu nodurile de ieșire dăunătoare, aceasta subminează și unul dintre scopurile cheie ale utilizării Tor. Un terț - furnizorul dvs. VPN - va avea acces la ambele dvs. identitate și activitate.

   Pentru majoritatea utilizatorilor, această metodă reprezintă o pierdere de resurse. Utilizarea unui VPN peste Tor permite accesul furnizorului dvs. la aceleași informații ca și utilizarea VPN-ului singur, doar cu încetinirea și inconvenientul suplimentar al rețelei Tor.

   Există alte câteva dezavantaje cheie merită menționat când utilizați un furnizor VPN care oferă o opțiune Tor specifică:

   1. Opțiunea dvs. de furnizor VPN va fi restricționată.
   2. Veți experimenta o lovitură imensă la vitezele de conectare. Utilizarea unei VPN peste Tor ar putea face o VPN lentă și mai mult o sarcină de utilizat.
   3. Criptarea datelor cu VPN și apoi criptarea din nou cu Tor este excesivă, ceea ce nu vă va îmbunătăți în mod semnificativ confidențialitatea.
   4. Utilizarea unui VPN prin Tor va necesita de obicei o configurație suplimentară. Este posibil să fiți nevoit să instalați un anumit client, să descărcați un fișier de conexiune specific sau să vă schimbați setările - toate acestea necesită timp, cunoștințe tehnice și răbdare.

   VPN-urile și browser-ul Tor îți îmbunătățesc confidențialitatea unul față de celălalt. Vă puteți conecta la VPN-ul dvs. și apoi folosi browserul Tor dacă sunteți într-adevăr preocupat, dar combinarea celor doi este excesivă pentru cei mai multi oameni.

   Ești mai bine să folosești Tor dacă ai nevoie de anonimat complet în circumstanțe extreme. Dacă doar căutați confidențialitatea pe internet în întregime, alegeți un VPN.

   Brayan Jackson
   Brayan Jackson Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me