Du kan använda en VPN eller en proxy för att avblockera webbplatser, men du kan inte lita på en proxy för att skydda din integritet. I den här guiden tittar vi på skillnaden mellan en VPN och en proxyserver och förklarar för- och nackdelarna med båda.

Illustration av två personer som väljer mellan VPN och proxy.

VPN och proxyservrar är båda fantastiska verktyg för att dölja din IP-adress och få åtkomst till blockerat innehåll. Många hänvisar till dem omväxlande eftersom de hjälper till att uppnå liknande mål. Men hur de når dessa mål är helt annorlunda.

Proxies och VPN använder båda en fjärrserver för att dölja din IP-adress och få den att se ut som om du surfar från en annan plats.

Medan båda verktygen kan dölja din plats, är nivån på Integritet, säkerhet, och anonymitet de erbjuder varierar mycket.

Om du vill avmarkera en webbplats eller dölja din IP-adress och du bryr dig om din integritet och säkerhet online måste du vara säker på att du använder rätt verktyg för jobbet.

I den här guiden tittar vi på skillnaden mellan en proxyserver och ett VPN. Vi täcker de potentiella riskerna och förklarar exakt när du ska använda varje alternativ.

För en direkt jämförelse kan du hoppa direkt till vårt VPN jämfört med proxy jämförelsetabell.

Contents

Vad är en proxy och hur fungerar det?

En proxyserver fungerar som en mellanhand mellan dig och webbplatsen du besöker.

Om du använder en proxy flyter din internettrafik genom proxyservern på vägen till den webbadress du har begärt. Proxy-servern kommer anslut till webbplatsen för dina räkning, hämta innehållet på webbsidan och vidarebefordra den här informationen till dig.

Diagram över hur en proxyserver fungerar

Den största fördelen med att använda en proxy är att du anslut inte direkt till de webbplatser du besöker. Om de är konfigurerade korrekt betyder det att webbplatser inte kan se din personliga IP-adress. Istället kommer de att se IP-adressen och platsen för proxyservern och hålla din verkliga plats hemlig.

Detta innebär att du kan använda en proxyserver i ett annat land för att komma åt webbplatser som är geografiskt begränsade. Vissa proxyer tillåter dig även välja den plats du vill ansluta till.

Detta gör proxy perfekt för enkla uppgifter som tittar på regionbegränsade videor eller kringgå block på en specifik webbplats.

De flesta använder webbproxy i sin webbläsare. Du anger helt enkelt den webbadress du vill besöka och du tar dig dit i samma webbläsarfönster.

En webbproxy kommer att:

 • Agera som mellanhand mellan dig och webbplatsen du besöker
 • Dölj din IP-adress från webbplatsen du besöker
 • Omgå geografiska begränsningar på en specifik webbplats
 • Bypass IP-adressblock på en specifik webbplats

Bra proxyservrar kan också förbättra prestanda genom att spara kopior av en webbplats lokalt. Detta innebär att om hundra personer ber om samma webbplats samtidigt, behöver proxyservern bara skicka en begäran till den webbplatsen. Denna process kallas proxy-caching.

Proxies fungerar bara på applikationsnivå, vilket innebär att de bara omdirigerar trafiken från webbläsaren du använder proxy med. Ännu viktigare är majoriteten av de ombud kryptera inte din trafik.

Ingen kryptering innebär att du skickar dina förfrågningar som vanlig text. Alla som tittar kan samla in dina användarnamn, lösenord och surfaktivitet.

Vad är skillnaden mellan en proxy och ett VPN?

De huvudsakliga skillnader mellan en proxy och ett VPN är:

 1. kryptering. En VPN kommer att kryptera din trafik för att skydda dig från ISP-spårning, regeringsövervakning och spionering på öppna nätverk. De flesta proxyerna krypterar inte din trafik, så du bör inte använda dem för att hantera känslig information.
 2. Rapportering. VPN: er installeras på din enhet och omdirigerar all din trafik, inklusive alla bakgrundsapplikationer. Proxies omdirigerar vanligtvis bara trafiken i ett specifikt fönster.
 3. Pris. Det är dyrt att upprätthålla ett tillförlitligt VPN-nätverk, så en bra VPN-tjänst kommer vanligtvis till en kostnad. Medan det finns gratis VPN-tjänster finns de ofta med datakapslar, långsamma hastigheter eller påträngande loggningspolicyer. Däremot är webbproxy för det mesta gratis.
 4. Säkerhet. Både VPN och proxyer kan vara farliga. En proxy eller VPN av dålig kvalitet kan utsätta dig för skadliga skript, skadlig programvara och aggressiv reklam. Vissa proxyer och VPN finns även med det enda syftet att spåra din online-aktivitet. Du kan lära dig mer om farorna med gratis VPN-tjänster i vårt gratis VPN-riskindex.
 5. Stöd. VPN-tjänster drivs vanligtvis av stora företag med ett ekonomiskt incitament att erbjuda bästa möjliga service. Av denna anledning tenderar de att vara mer tillförlitliga än ombud och har ofta ett starkt kundsupportsystem. Närmaste är vanligtvis mycket mindre operationer utan verkligt supportnätverk.
 6. Hastighet. Att kryptera dina data och omdirigera din trafik med ett VPN kan minska din anslutningshastighet något. Som sagt bör de snabbaste VPN: erna på marknaden ha en försumbar inverkan. Bra proxyer kan ibland erbjuda bättre totalprestanda tack vare webbcache.
  Vilka VPN-läcker läcker dina data? IP-, DNS- och WebRTC-läckor förklarade (90+ testade)

VPN: er och proxyservrar skiljer sig oftast när det gäller Integritet, säkerhet, och Stöd. En VPN kommer att kryptera all trafik som skickas från din enhet, medan en proxy endast omdirigerar trafiken som skickas från webbläsarfönstret.

En VPN skapar en privat och säker tunnel mellan din enhet och webbplatsen eller applikationen du besöker.

En VPN kommer att omdirigera din trafik via en privat server som du väljer och sedan till den webbplats du vill besöka. Din IP-adressen kommer att ändras och dina surfdata kommer inte att kopplas till din verkliga plats, vilket gör allt du gör online mycket mer privat.

Beroende på din VPN-leverantör kan du välja mellan dussintals eller till och med hundratals VPN-serverplatser runt världen. Det betyder att du kan lura webbplatser att tro att du surfar från en specifik stad eller land.

Till skillnad från proxyservrar fungerar emellertid en VPN på enhet-nivå. Detta innebär att det kommer att skydda och omdirigera all trafik kommer från din enhet, inte bara trafiken från webbläsarfönstret.

Ännu viktigare är att en VPN krypterar din internettrafik och förhindrar att tredje part som din Internet-tjänstleverantör (ISP) övervakar din surfaktivitet. Det är av detta skäl som VPN: er först och främst betraktas som sekretessverktyg.

Däremot är proxyservrar inte betraktas som sekretessverktyg. De kan dölja din IP-adress, men de krypterar inte din trafik. Den som tittar på dina data innan den når proxyservern – din ISP, till exempel – kan se exakt vad du gör.

Det är viktigt att notera att både VPN- och proxyleverantörer kan logga in användardata som IP-adresser, DNS-förfrågningar och anslutningsstämplar. Denna information kan sedan vidarebefordras till brottsbekämpande myndigheter, annonsörer eller andra tredje parter. För att hålla din onlineaktivitet verkligen privat, leta efter en VPN-leverantör med en strikt policy för icke-loggar.

Vilket är bättre: VPN eller Proxy?

Proxy-servrar är ett utmärkt alternativ om du behöver en tillfällig lösning, medan VPN: er har ett större utbud av långsiktiga sekretess- och säkerhetsapplikationer.

Om du till exempel vill avblockera Netflix, är det bättre att använda ett VPN.

Här är en snabb jämförelsetabell som visar fördelar och nackdelar med varje alternativ:

VPN jämfört med proxyjämförelsetabell

I det här avsnittet täcker vi fördelar och nackdelar med proxyservrar och VPN: er i detalj. För att hoppa över dessa för- och nackdelar kan du hoppa direkt till vår sammanfattning av vilket verktyg du ska använda.

Proxy-serverfördelar

Illustration som visar fördelarna med en proxyserver.

 1. Enkel installation. De flesta proxyer kräver mycket liten konfiguration. Med en webbproxy anger du helt enkelt webbadressen du vill besöka och du tar dig dit i samma webbläsarfönster.
 2. Hastighet. Närmande har vanligtvis mycket liten inverkan på prestanda eftersom de inte krypterar dina data. Av denna anledning är de ett mycket snabbt sätt att kringgå begränsningar på specifika webbplatser.
 3. Gömmer din IP-adress. Om den är korrekt konfigurerad kommer en bra proxyserver att dölja din IP-adress från webbplatsen du besöker.
 4. Fri. De flesta proxyservrar är gratis att använda. Det finns ingen bandbreddskostnad och bara lite extra latens.

Proxy-server-nackdelar

illustration som visar nackdelarna med en proxyserver.

 1. Skogsavverkning & malware. Vissa proxyer loggar användaraktivitet och IP-adresser, medan andra tjänar pengar genom att injicera annonser eller skadlig kod på webbsidor. På liknande sätt skickar en transparent proxy servern din IP-adress och plats. Du kan lära dig mer om detta i det sista kapitlet i den här guiden.
 2. Ingen kryptering. De flesta proxyerna kommer inte att kryptera dina data. Detta innebär att din internetleverantör, regeringen eller någon som snuppar på ditt nätverk kan se din surfaktivitet.
 3. Applikationsspecifika. Proxies är applikationsspecifika: de omdirigerar endast trafiken som skickas från webbläsarfönstret du använder.
 4. Inget stöd. Eftersom de flesta av dem är fria att använda, saknar fullmakter generellt avancerade funktioner och kundsupportnätverk i ett högkvalitativt VPN.
 5. VPN-fördelar

  illustration som visar fördelarna med en VPN vs en Proxy

  1. kryptering. VPN skyddar din integritet genom att kryptera dina data, vilket gör det oläsligt för din internetleverantör eller någon som spionerar på ditt nätverk.
  2. Gömmer din IP-adress. En VPN tilldelar dig en ny IP-adress på din valda plats. Detta gör att du kan kringgå censur eller geografiska begränsningar för visst innehåll.
  3. Avancerade funktioner. Många VPN-apparater har avancerade funktioner inklusive ad-blockerare, kill-switches och obfuscation. Dessa kan ofta hjälpa dig att skydda din integritet ytterligare.
  4. Nätverksbrett skydd. VPN: er krypterar och omdirigerar all trafik som skickas till och från din enhet, inklusive alla program som körs i bakgrunden.
  5. Ansvariga leverantörer. De flesta VPN har ett dedicerat kundsupportsystem om du stöter på problem.

  VPN-nackdelar

  illustration som visar nackdelarna med en VPN kontra en proxy

  1. Kvalitetsvariation. Att använda ett gratis VPN kan ibland vara farligare än att använda inget VPN alls. Några av de farligaste gratistjänsterna kan samla in och dela dina surfdata eller injicera din enhet med skadlig programvara.
  2. Loggarpolicyer. Sekretess som erbjuds av en VPN-tjänst beror på deras loggningspolicy. Vissa VPN kan samla in identifierande information som IP-adresser eller tidsstämplar för anslutning, som kan användas för att identifiera användare.
  3. Långsammare hastigheter. En VPN kan bromsa dina anslutningshastigheter på grund av de omkostnader som införts av krypteringsprotokollen. Detta är försumbart för högkvalitativa leverantörer: desto bättre VPN-protokoll och fjärrhårdvara, desto mindre overhead är det.
  4. Dyrare. En bra VPN kommer att kosta ett litet månadsabonnemang.

  När ska jag använda VPN eller Proxy?

  Illustration av ett beslut mellan en VPN vs en proxy.

  Du bör använda en proxy om du behöver dölja din IP-adress eller snabbt avmarkera en webbplats. Men när det gäller känslig information och allvarlig integritet är du bättre med att använda ett VPN.

  När du ska använda en proxy

  Använd en proxy om du behöver komma runt en blockerad webbplats snabbt och du inte försöker dölja dina data för någon. Du kan klistra in URL: en i en HTTPS-proxy och få åtkomst till den sidan som en engång. De flesta av oss kan tolerera annonser och långsamma hastigheter på den grunden.

  Som sagt är ombud ofta opålitliga, saknar avancerade funktioner och kan till och med skada din integritet. Det skulle vara dumt att använda en gratis proxy och anta att ingen tittar på vad du gör.

  Använd en proxy om:

   • Du måste snabbt kringgå en geografisk begränsning.
   • Du är inte orolig för din integritet eller anonymitet.
   • Du överför inte känsliga personuppgifter.
   • Du måste snabbt undvika ett IP-baserat webbplatsblock.

   Proxy-servrar är inte bäst för sekretess, men de är bra om du inte har att göra med någon känslig information. Populära webbproxyer inkluderar Hide.me, HideMyAss, kproxy och Whoer.

   När ska man använda ett VPN

   Om du behöver avblockera webbplatser regelbundet eller du är intresserad av att surfa privat är en VPN vägen att gå. VPN: er erbjuder en säker, privat anslutning med extra lager av skydd för att hålla dina data säkra, oavsett säkerheten för det nätverk du är på.

   Att använda ett VPN innebär att du kan avblockera webbplatser, använda strömningstjänster och dölja din IP-adress utan att bli utsatt för konstig kod, innehållsinjektioner eller reklam. Du kommer också att dra nytta av skyddet av en krypterad tunnel för all din internettrafik.

   VPN-tjänsterna som är värda att använda kommer att kosta, men om du ser allvarligt med att skydda din integritet är det en värdig investering.

   Använd ett VPN om:

    • Du ansluter till ett offentligt WiFi-nätverk.
    • Du behöver en långsiktig lösning för geografiska begränsningar.
    • Du vill skydda din aktivitet från ISP eller myndighetsövervakning.
    • Du vill ha en långsiktig lösning för att dölja din IP-adress.

    Processen att välja ett VPN av hög kvalitet är något mer komplicerat än att välja en gratis proxy. Om du vill veta exakt vilka funktioner du ska leta efter kan du välja från våra rekommenderade VPN-tjänster eller läsa det dedikerade avsnittet i Vad är ett VPN?

    Vilka är typer av proxyserver?

    Proxyservrar kan konfigureras för att fungera på många olika sätt. Det är viktigt att förstå exakt hur din proxy fungerar för att säkerställa att den uppfyller dina integritets- och säkerhetsbehov.

    Proxy-anslutningsprotokoll

    Till att börja med är det viktigt att notera de olika anslutningsprotokoll som en proxyserver kan använda. Detta hänvisar till uppsättningen kommandon som utfärdats mellan din webbläsare och proxyservern.

    Det finns tre typer av anslutningsprotokoll bakom de mest använda proxyservrarna:

    1HTTP Proxy

    En HTTP-proxy är en enkel metod för att använda en fjärrserver för att ta en webbsida via en okrypterad anslutning.

    När du använder en HTTP-proxy skickar din webbläsare en GET-förfrågan till proxyservern, som vidarebefordrar denna begäran till servern på webbplatsen du försöker komma åt.

    Webbservern ser bara proxyanslutningen och svarar på den som om det var din webbläsare. Proxy får sedan detta svar och vidarebefordrar det till dig.

    Detta är en ganska transparent process som inte är långt ifrån att kommunicera direkt med webbservern. Det är dock möjligt för proxysägaren att lägga till eller ändra innehåll i dataströmmen. Detta innebär att du kan få oönskade annonser eller till och med skadlig programvara.

    Medan den här typen av proxy döljer din identitet och IP från webbplatsen du besöker, kommer proxy själv att se allt du gör eftersom dina data inte är skyddade av HTTPS.

    2HTTPS / SSL Proxy

    HTTPS är den säkra förlängningen av HTTP-protokollet. Som namnet antyder fungerar HTTPS-proxyer med HTTPS-protokollet för att skicka data över internet.

    Samma process sker som med HTTP-proxy, men data mellan din dator och proxyservern är skyddad av TLS-kryptering.

    Alla som har tillgång till ditt nätverk – inklusive din Internetleverantör – kommer att kunna se domänerna du kommer åt, men inte de specifika webbadresserna du besöker.

    Medan HTTPS-proxyer kan vara användbara, är de bara utformade för att hantera HTTP- och HTTPS-anslutningar, vilket gör dem mindre funktionella än en SOCKS-proxy.

    3SOCKS / SOCKS5 Proxy

    SOCKS-proxyer är mer flexibla än HTTP- eller HTTPS-proxyer. De kan hantera routningsdata från en mängd olika källor inklusive HTTP, HTTPS, SMTP (e-post) och FTP (torrenting).

    SOCKS5 är den senaste versionen av SOCKS. Till skillnad från sina föregångare stöder det kryptering och erbjuder också autentiseringsmetoder som ger ett extra lager av säkerhet.

    Användarnamn och lösenordsautentisering är tillgängligt med SOCKS5 samt GSS – API-autentisering. Om den är korrekt konfigurerad betyder det att endast auktoriserade användare kan komma åt en given server.

    Medan SOCKS5 är mer flexibel och säker än andra typer av proxyserver kräver det mycket mer ansträngning att konfigurera. Om du inte är en hardcore-torrentanvändare, kanske du tycker att den tid och besvär som krävs för att konfigurera och använda SOCKS är överdrivet jämfört med enkelheten i ett VPN.

    Som sagt, vissa VPN-tjänster inklusive privat internetåtkomst, IPVanish och NordVPN tillhandahåller nu SOCKS5-proxyservrar som ett alternativ för sina abonnenter. Detta ger dig lyxen att enkelt kunna välja mellan en VPN-server eller en SOCKS5-proxyserver.

    4 Transparenta proxys

    En transparent proxy säger destinationswebbplatsen att det är en proxyserver. Det kommer fortfarande att vidarebefordra din riktiga IP-adress, vilket innebär att webbplatsen du besöker kommer att kunna identifiera din riktiga plats.

    Genomskinliga proxyer används vanligtvis inte av konsumenter av detta skäl. De införs vanligtvis av bibliotek, företag och skolor som använder proxy för innehållsfiltrering eller aktivitetsövervakning. De kan också användas på allmän wifi för att hindra användare att komma åt innehåll som skulle ta upp för mycket bandbredd.

    Proxy-serverkonfigurationer

    Proxyservrar kan konfigurera dessa protokoll på olika sätt. Var och en av dessa konfigurationer erbjuder en betydande annorlunda upplevelse när det gäller integritet och säkerhet.

    1Privat och dedikerat proxy

    EN privat proxyserver kan endast användas av en person åt gången. En dedikerad proxy är helt enkelt en privat proxy med en fast IP-adress som aldrig ändras. Huvudmålet med dessa verktyg är att dölja din personliga IP-adress.

    Eftersom de bara kan användas av en part, kommer både privata och dedikerade proxyservrar vanligtvis till en kostnad.

    2 Delad och offentlig proxy

    EN delad proxy är en samling av privata proxy-IP-adresser som flera personer kan använda på en gång. Detta är ett billigare alternativ till en privat proxy eftersom kostnaden vanligtvis delas mellan ett antal användare.

    Offentliga ombud används också av flera personer, men de är fria att använda och mycket mindre säkra. Dessa ombud har några stora säkerhetsrisker. För det första delar du en tjänst med ett obegränsat antal främlingar, varav någon kan använda tjänsten för att bedriva olaglig aktivitet.

    Ägaren till den offentliga fullmakten kan också lätt misbruka informationen från de användare som ansluter till den. De kunde sälja det till annonsörer eller till och med överföra det till myndigheterna.

    WebProxy

    Kort sagt, du har ingen aning om vad som kan hända med dina data när de når proxyservern. Av detta skäl är det bäst att undvika offentliga ombud.

    3Web Proxy

    Med webbproxy kan du använda ett webbläsarbaserat formulär för att navigera till en blockerad webbsida eller dölja din IP från en webbplats. Många av dessa tjänster är också offentliga ombud.

    Ett exempel på en webbproxy kan ses nedan. Detta specifika exempel är värd av Hide.me och låter användare välja plats för sin proxyserver innan de dirigerar sina data genom den.

    Proxy kontra VPN: Vad är skillnaden?

    Skärmdump från Hide.me: s webbproxy-tjänst.

    Nackdelen med denna typ av proxy är användbarhet. Sidor som visas via webbproxy verkar ibland skakade eller saknar originalfunktion. Eftersom de är gratis och delade kommer du nästan säkert att träffas med långsamma hastigheter och reklam när du använder proxy-tjänster.

    Dessa proxyservrar kan vara praktiska för att besöka en blockerad webbplats som inte innehåller känslig information. De erbjuder dock liknande risker som en offentlig ombud och deras allmänna funktionalitet är dålig.

    4 Bostads- och datacenterproxy

    En bostadsproxy använder en IP-adress som tillhandahålls av en Internet-leverantör (ISP), inte ett datacenter. Dessa adresser är bundna till en faktisk fysisk enhet som en mobiltelefon eller stationär dator.

    När du använder en proxy för bostäder kan webbplatsen du ansluter till inte kunna berätta att du använder en proxy eftersom den kommer att se ut som om du ansluter via en normal IP. Säkerhetssystem ger vanligtvis större förtroende för IP-bostäder för att de bara tilldelas riktiga bostadsadresser.

    Data Center-proxyer å andra sidan tillhandahåller privata IP-adresser som kommer från ett tredjepartsföretag och inte är anslutna till en Internetleverantör (ISP).

    Datacenter-IP: er är ofta lättare att skaffa än IP-bostäder. IP-adresserna i ett datacenter tenderar också att vara mycket lika (t.ex. varje IP-adress som går upp i stigande ordning). Av detta skäl är det ofta tydligare att de används som proxy, vilket kan leda till blockering.

      De 7 bästa webbläsarna för integritet och säkerhet