Router VPN boleh menjadi penyelesaian yang hebat untuk menyambung banyak peranti yang berbeza sekaligus. Ketahui cara menyediakan router VPN untuk mendapatkan perlindungan VPN kekal dalam panduan komprehensif ini kepada penghantar VPN.

Dua aksara menggunakan penghala VPN dengan pelbagai peranti.

Contents

Apakah Router VPN?

Router VPN adalah penghala WiFi dengan perisian klien VPN dipasang di atasnya. Router menyulitkan semua lalu lintas yang dihantar atau diterima melalui rangkaian WiFi anda. Ini bermakna anda boleh melindungi semua peranti anda sekaligus, tanpa memasang perisian VPN pada setiap peranti individu.

Menggunakan VPN pada komputer atau telefon pintar anda akan menyulitkan lalu lintas dari peranti individu itu. Penghala VPN, sebaliknya, akan menyulitkan lalu lintas di seluruh rangkaian WiFi anda, mengurangkan peluang anda untuk ditangkap tanpa perlindungan.

Ini bermakna semua peranti yang disambungkan ke WiFi anda – komputer, tablet, telefon pintar, dan TV pintar – akan dapat mengakses server VPN serentak anda dan mengekalkan sambungan selamat dan peribadi.

Apakah Router VPN dan Bagaimana Mereka Berfungsi?

Router VPN menyulitkan lalu lintas setiap peranti pada rangkaian WiFi anda.

Penghala boleh dibeli dengan perisian pra-pemasangan VPN atau anda boleh memasang perisian itu sendiri. Penting untuk diperhatikan, bagaimanapun, bahawa tidak semua router boleh menyokong perisian VPN, dan tidak semua penyedia VPN boleh berjalan pada penghala. Untuk maklumat lanjut tentang ini, langkau ke bahagian panduan ini tentang Cara Menyediakan Penghala VPN.

Panduan ini akan merangkumi kelebihan dan kekurangan menggunakan router VPN. Kami akan menerangkan apa yang perlu dipertimbangkan dan betul-betul mengapa router VPN mungkin penyelesaian yang tepat untuk anda.

Sekiranya anda telah memutuskan untuk membeli router VPN dan hanya memerlukan bantuan menetapkannya, pastikan untuk membaca panduan lengkap kami untuk Memasang VPN pada Router Anda.

Apakah Faedah Router VPN?

Melabur dalam penghala VPN mungkin kelihatan seperti langkah besar, tetapi ia boleh menawarkan beberapa kelebihan dari segi keselamatan, privasi, dan kemudahan.

Ilustrasi menunjukkan kelebihan penghala VPN.

1Mengatasi Had Pelbagai Peranti

Kebanyakan penyedia VPN mempunyai had pada bilangan peranti yang boleh anda sambungkan sekaligus.

Dengan VPN yang dipasang pada penghala anda, setiap peranti yang disambungkan ke rangkaian WiFi anda akan dilindungi oleh VPN anda dan hanya dihitung sebagai satu sambungan.

Ciri ini sangat berguna untuk konsol permainan, pemain media, dan peranti Internet (IOT), yang kebanyakannya tidak mempunyai sokongan asli untuk perisian klien VPN.

Perlindungan VPN 2Permanen

Perkhidmatan VPN berasaskan penyemak imbas memerlukan anda untuk mengaktifkan sambungan anda setiap kali anda ingin memulakan sesi baru. Jika anda menggunakan penghala VPN, anda tidak perlu bimbang untuk menjadikan VPN anda lagi.

Setelah penghala anda disiapkan, VPN anda akan berjalan secara kekal tanpa mengira peranti apa yang anda gunakan. Ini sangat mengurangkan risiko anda ditangkap tanpa perlindungan.

Sepanjang beberapa tahun yang lalu, beberapa negara telah meluluskan undang-undang baru yang memaksa ISP memantau dan menyimpan sejarah penyemakan imbas anda. Ini kini wajib di United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia, dan di bahagian-bahagian tertentu di Eropah.

Mengamankan keseluruhan rangkaian anda dengan penghala VPN adalah salah satu penyelesaian terbaik untuk masalah ini. Semua lalu lintas di rangkaian anda akan terjamin dan dienkripsi antara penghala dan pelayan VPN, meninggalkan ISP anda dengan benar-benar tiada maklumat tentang sejarah penyemakan imbas anda.

3Improved Security Keseluruhan

Menaik taraf penghala anda adalah idea yang baik dari perspektif keselamatan. Terdapat beberapa kes di mana pihak berkuasa dan penjenayah telah mengeksploitasi kelemahan dalam router untuk mengintip orang atau mengumpul data sensitif mereka.

Jika anda menggunakan penghala VPN, semua peranti yang disambungkan ke Wi-Fi router anda akan menerima faedah VPN anda. Itu bermakna jika anda mempunyai tetamu atau ingin menggunakan beberapa peranti secara serentak, semua lalu lintas anda akan dilindungi secara lalai.

4 Perkhidmatan VPN yang dilayari

Lebih mudah untuk menjalankan dua perkhidmatan VPN secara serentak jika anda menggunakan router VPN. Anda boleh memasang satu VPN pada penghala anda, dan yang lain di desktop anda. Walaupun ini pasti akan memberi kesan kepada kelajuan sambungan anda, ini adalah cara terbaik untuk memaksimumkan perlindungan anda sekiranya satu penyedia VPN terjejas oleh kebocoran atau kemalangan.

Apakah Kelemahan Penghala VPN?

Router VPN mungkin kelihatan seperti penyelesaian yang hebat untuk semua privasi internet, dan mereka, setakat ini. Tetapi mereka datang dengan kos, dan bukan hanya kewangan.

Ilustrasi menunjukkan kelemahan router VPN.

1Lack of Flexibility

Router VPN adalah untuk privasi-minded. Sebaik sahaja mereka ditubuhkan ia tidak semudah menukar tetapan seperti apabila perisian VPN dipasang pada peringkat peranti. Lebih sukar untuk menukar dan mematikan VPN dengan cepat atau menukar lokasi pelayan anda.

Atas sebab ini, router VPN tidak sesuai untuk perkara seperti geo-spoofing, anti-penapisan, atau kandungan-unblocking. Keadaan ini memerlukan lebih banyak fleksibiliti dari segi apabila anda ingin menukar VPN anda dan di mana anda ingin menyambung ke.

Begitu juga, jika anda ingin menstrim kandungan, mungkin lebih mudah untuk memasang perisian VPN langsung ke peranti pilihan anda.

Banyak perkhidmatan VPN blok langsung tanpa memperhatikan di mana trafik berasal. Ini boleh menyebabkan masalah jika VPN anda sentiasa diaktifkan.

Anda mungkin juga berusaha untuk mengakses kandungan yang biasanya tersedia di rantau anda. Contohnya, jika anda berada di Amerika Syarikat dan sambungkan penghala VPN anda ke pelayan UK, anda mungkin tidak dapat mengakses Netflix AS atau platform tempatan lain.

  Bagaimana Menyembunyikan Alamat IP Anda: 4 Kaedah Mudah (Dikemaskini 2023)

Persediaan 2Complicated

Memasang VPN pada penghala rumah anda boleh menjadi sukar dan memakan masa, terutamanya untuk pemula.

Kebanyakan syarikat VPN mempunyai tutorial untuk membantu pelanggan mereka melalui proses pemasangan, dan banyak daripada mereka mempunyai sokongan chat langsung juga. Sekiranya anda menghadapi masalah, pastikan untuk menyemak panduan kami untuk memasang VPN pada penghala anda.

Pilihan lain adalah dengan hanya membeli router yang telah dikonfigurasikan. Ini lebih mudah dan akan membuat anda melayari secara peribadi lebih cepat, tetapi ia akan membuatkan anda kembali beberapa ratus dolar. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan ini dalam bab seterusnya panduan ini.

3Reduced Speed ​​Connection

Menjalankan semua lalu lintas anda melalui VPN bermakna kelajuan anda akan lebih rendah secara kekal.

Walaupun anda membeli router high-end yang dilengkapi dengan VPN terpantas di pasaran, tentu akan ada kelembapan berbanding sambungan yang tidak terkawal (dan tidak dilindungi). Ini akan menjadi kenyataan terutamanya jika anda menyambungkan pelbagai peranti ke penghala VPN yang sama.

Kawasan Kekal 4Security

Satu kelemahan menggunakan VPN di peringkat penghala adalah bahawa trafik antara peranti anda dan penghala tidak disulitkan.

Ini tidak terlalu banyak isu jika anda tahu dan mempercayai semua orang yang menggunakan rangkaian rumah anda. Walau bagaimanapun, ia menimbulkan risiko keselamatan sekiranya orang asing atau pihak ketiga mendapat akses.

Bagaimana Menyediakan Router VPN: Pra-Flashed vs. Unflashed

Jika anda memutuskan untuk melabur dalam penghala VPN, salah satu keputusan terbesar yang perlu anda lakukan ialah sama ada untuk membeli pra-flashed, Membolehkan VPN, atau tidak terganggu penghala.

“Berkelip” bermaksud memasang firmware baru, iaitu sistem pengendalian router yang menentukan apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

Ilustrasi menunjukkan pelbagai jenis VPN Router.

Berikut adalah tiga pilihan yang diringkaskan:

 1. Beli router VPN yang terdahulu. Router ini datang dengan VPN yang telah dipasang. Pilihan ini cepat dan mudah tetapi biasanya lebih mahal.
 2. Beli penghala VPN yang dibolehkan. Router ini secara native menyokong keupayaan VPN, jadi anda tidak perlu memasang firmware baru yang dibolehkan VPN. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memasang pilihan VPN anda.
 3. Flash router yang sedia ada dengan firmware VPN. Ini adalah pilihan yang paling rumit. Anda mungkin menyimpan wang pada perkakasan baru, tetapi anda perlu memasang firmware VPN secara manual.

Perbezaan di antara pilihan-pilihan ini adalah mudah: penghantar pra-flashed sudah mempunyai VPN dipasang pada mereka. Router yang tidak terjejas akan memerlukan anda memasang VPN secara manual. Pilihan pertama biasanya akan menyebabkan anda sedikit lebih banyak, tetapi ia mengambil semua kerja dari tangan anda – hanya pasang masuk dan pergi.

Sekiranya anda mendapat penghala anda sebagai sebahagian daripada pakej internet anda maka tidak mungkin anda dapat memasang VPN pada peranti yang tepat itu. Kebanyakan ISP kini memberi pelanggan mereka gabungan peranti yang berfungsi sebagai modem dan penghala. Dalam kes ini, anda perlu membeli router baru yang dibolehkan VPN dan sambungkannya ke peranti semasa anda.

Sekarang kami akan menutup setiap pilihan ini secara terperinci.

1Pre-Flashed Routers

Router pre-flashed adalah pilihan paling mudah dalam hampir setiap keadaan. Mereka datang dengan VPN yang telah dipasang, membolehkan anda mengelakkan proses kompleks memasang perisian atau firmware baru.

Membeli router VPN yang terdahulu biasanya akan dikenakan biaya lebih sedikit, tetapi ia mengambil semua kerja dari tangan anda – masukkannya ke dalamnya, masukkan butiran login anda, dan pergi.

Perkhidmatan seperti FlashRouters akan berurusan dengan proses pemasangan untuk anda dan menyediakan peranti yang lengkap dengan firmware pilihan dan perkhidmatan VPN anda. Anda juga boleh mencari router yang dikonfigurasi secara khusus untuk pembekal VPN tertentu, yang bagus jika anda mempunyai langganan VPN yang sedia ada.

Petikan dari router VPN yang dikonfigurasi untuk pembekal VPN tertentu.

Pilihan router yang telah dikonfigurasikan untuk ExpressVPN.

Kedua-dua FlashRouters dan beberapa penyedia VPN juga menyediakan aplikasi berdedikasi untuk mempermudahkan proses menyambung rangkaian rumah anda ke VPN. Aplikasi ini membuat antara muka tersuai yang menyelaraskan proses konfigurasi dan membolehkan anda beralih dengan mudah antara pelayan, penyedia VPN, dan pilihan konfigurasi.

Aplikasi ini akan berfungsi dengan model penghala utama termasuk Linksys WRT32X, Netgear R6400, dan Asus RT-AC5300.

Penghala 2VPN-Enabled

Pilihan kedua ialah membeli router baru yang sudah serasi dengan perisian VPN. Peranti ini datang dengan Firmware yang didayakan VPN telah dipasang, membolehkan anda mengkonfigurasi VPN pilihan anda dan menyambung ke pelayan mereka dengan segera.

Ini adalah pilihan untuk anda jika:

  • Anda membeli Flashrouter yang tidak dikonfigurasikan dengan pelayan VPN.
  • Anda ingin mengkonfigurasi penghala VPN anda dengan pelayan VPN yang lain.

Untuk mengetahui sama ada penghala semasa anda akan berfungsi dengan perisian VPN, baca manual penghala atau cari nombor model dalam talian.

Kerana router ini sudah mampu menyokong VPN, anda tidak perlu memasang firmware baru atau menghubungkan penghala ke peranti tambahan. Hanya beli langganan VPN dan router yang dibolehkan VPN, ikut arahan konfigurasi dari penyedia VPN yang anda pilih dan kemudian anda boleh mengkonfigurasi peranti tersebut ke pelayan VPN.

  Apakah VPN (Rangkaian Peribadi Maya) dan Bagaimana Ia berfungsi?

Jenama popular yang menyediakan router yang dibolehkan VPN termasuk ASUS, Linksys, dan Netgear. The Linksys WRT3200ACM dan Netgear R6400 adalah model popular yang menawarkan nilai hebat untuk wang.

Sekiranya anda memilih pilihan ini, anda juga harus mempertimbangkan protokol VPN yang mana penghala menyokong dan sama ada ia boleh diaplikasikan dengan firmware baharu jika perlu. Router yang dibolehkan oleh VPN biasanya menyokong protokol OpenVPN, yang bermaksud anda boleh memasang sebarang perkhidmatan VPN yang juga menggunakan OpenVPN. Untungnya, protokol ini bersesuaian dengan sebarang perkhidmatan VPN yang berbaloi.

3Unflashed

Jika penghala anda tidak serasi dengan perisian VPN pada masa ini, tetapi serasi dengan perisian tegar VPN, anda perlu menyalakannya. Ini adalah proses yang lebih lama yang bergantung kepada jenis router yang dipersoalkan. Anda boleh mengetahui dengan tepat bagaimana untuk melakukan ini dalam panduan kami untuk memasang VPN pada penghala.

Secara manual berkelip router anda dengan firmware baharu akan membolehkan anda memasang perisian VPN pilihan anda. Ini boleh menjimatkan wang anda, tetapi memerlukan sedikit pengetahuan teknikal.

Kedua-dua jenis firmware router VPN yang paling popular adalah Tomato dan DD-WRT. Ini adalah sistem bebas sumber terbuka yang boleh anda muat turun secara online secara percuma.

Tangkapan skrin dari tapak web firmware Tomato.

Tomato adalah sumber terbuka, firmware yang didayakan VPN untuk router.

Kedua-dua DD-WRT dan Tomato menyediakan antara muka untuk anda mengawal bandwidth anda, meningkatkan rangkaian WiFi anda, menggunakan protokol VPN yang berbeza, dan banyak lagi. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara pilihan firmware tersuai ini dalam artikel ini.

Perlu diingatkan bahawa firmware router berkelip sendiri bukanlah untuk jantung yang lemah. Ia boleh mengakibatkan penghala yang rosak dengan jaminan yang kurang jelas. Untuk mengetahui lebih lanjut, baca panduan kami untuk memasang VPN secara manual pada penghala anda.

Spesifikasi Penghantar VPN

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membeli router baharu – pra-berbunyi, membolehkan VPN, atau sebaliknya – penting anda memahami dengan tepat apa model yang ditawarkan. Jika anda sudah mendapat penghantar VPN dan perlu memilih VPN, anda boleh melangkau terus ke Cara Pilih VPN untuk Penghala Anda.

Sama seperti komputer riba dan telefon pintar, setiap model router dilengkapi dengan keupayaan yang berbeza yang akan mempengaruhi prestasinya. Pertimbangkan spesifikasi berikut:

WiFi Standard

‘Standard WiFi’ bagi setiap penghala akan muncul sebagai kod pada peranti yang bermula dengan 802.11 dan diikuti dengan satu huruf. Piawaian ini merujuk kepada satu set protokol yang menentukan bagaimana rangkaian WiFi anda akan bertindak, dan dikemas kini setiap beberapa tahun.

Apa yang penting di sini ialah surat yang datang selepas ‘802.11’. Router lama akan mempunyai ‘b’ atau ‘g’: ini harus dielakkan kerana usia mereka bermakna mereka tidak akan mampu kelajuan terkini.

Model baharu mempunyai ‘n’, yang bermaksud bahawa mereka menyokong kelajuan tertinggi 300Mbps. Apa yang anda mahukan sebenarnya adalah peranti yang menyokong 802.11ac. Ini adalah piawaian pengguna terkini, yang membolehkan kelajuan pemindahan 1.3Gbps.

Walaupun pembekal internet anda tidak menawarkan kelajuan yang hebat ini, kelajuan tinggi yang lebih tinggi pada penghala anda bermaksud bahawa semua peranti anda akan menghantar muat turun yang secepat sambungan anda membolehkan.

Band Frekuensi

Kebanyakan router akan menawarkan band frekuensi tanpa wayar sama ada 2.4GHz atau 5GHz. Nombor ini mewakili kelajuan di mana data dihantar dan diterima oleh peranti yang disambungkan ke rangkaian anda.

Perbezaan utama antara kedua frekuensi ini ialah julat sambungan dan kelajuan yang disediakan oleh setiap kumpulan. Sudah cukup, 2.4GHz menawarkan kelajuan lebih perlahan pada jarak yang jauh, sementara 5GHz menawarkan kelajuan lebih cepat ke atas jarak yang lebih pendek.

Anda masih dibatasi oleh kelajuan jalur lebar keseluruhan anda tanpa mengira band yang anda gunakan. Yang berkata, 5GHz mungkin akan menyampaikan jalur lebar itu lebih cepat daripada 2.4GHz.

Perlu diingat bahawa kekerapan 2.4GHz juga boleh mengalami gangguan jika terdapat banyak peranti di rangkaian. Ini kerana terdapat lebih sedikit peranti di luar sana yang mampu menggunakan 5GHz, yang menyebabkan kesesakan pada jalur 2.4GHz. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kekerapan wayarles dalam artikel ini.

Kelajuan maksimum

Standard dan kekerapan WiFi bukan satu-satunya faktor yang akan menentukan kelajuan penghala.

Lebih kerap daripada bukan penghala akan menyatakan kelajuan maksimumnya secara langsung. Tiada teknikal yang diperlukan di sini – cari nombor tertinggi yang mungkin dalam julat harga anda. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kelajuan penghala tanpa wayar, baca panduan berguna ini.

Bilangan Pelabuhan

Hanya kerana penghala anda tanpa wayar tidak bermakna bahawa anda masih tidak boleh mendapatkan cara lama dalam talian.

Kebanyakan router VPN akan datang dengan pelabuhan ethernet untuk sambungan berwayar. Ini adalah cara yang paling mudah untuk menjamin kelajuan dan kebolehpercayaan – jika tidak selalunya yang paling mudah.

Mereka juga biasanya mempunyai port USB atau dua. Anda boleh menggunakannya untuk menghidupkan pencetak yang berwayar ke dalam satu WiFi, atau sambungkan peranti storan luaran untuk mencipta pemacu rangkaian dikongsi.

  Cara Pasang VPN pada Chrome

Berapa Banyak Kos Penghala VPN?

Seperti mana-mana alat, harga router VPN boleh berbeza bergantung kepada keperluan anda. Selalunya pilihan untuk pengguna dan profesional yang lebih maju, tetapi kami akan mengesyorkan untuk mendapatkan pilihan yang sepadan dengan saiz dan tuntutan rangkaian anda.

Perlu diingat bahawa, sebagai peralatan yang sedia ada canggih berbanding dengan router WiFi standard, router VPN lebih mahal daripada get-go. The pilihan termurah akan dikenakan biaya sekitar $ 130, sementara model mewah boleh menaikkan kos sebanyak $ 500.

Setelah anda membeli router VPN, harga langganan VPN bulanan sangat masuk akal, walaupun menggunakan penyedia terkemuka seperti NordVPN atau Akses Internet Swasta. Ia adalah harga yang kecil untuk membayar ketenangan fikiran.

Bagaimana Pilih VPN untuk Penghala Anda

Ilustrasi penghala VPN dengan penyedia VPN yang berbeza.

Walaupun anda membeli penghala pra-konfigurasi, anda masih perlu membeli langganan VPN.

Sebaik sahaja anda telah memutuskan cara menyediakan penghala VPN anda, anda perlu memutuskan penyedia VPN yang anda rancang untuk digunakan. Jika anda sudah membayar untuk langganan VPN, anda beberapa langkah ke depan. Jika tidak, anda perlu melakukan penyelidikan.

VPN popular seperti ExpressVPN atau NordVPN mudah dipasang pada router Tomato atau DD-WRT. Penyedia lain, seperti TunnelBear atau Hotspot Shield, tidak begitu mudah. Sentiasa semak sama ada perkhidmatan VPN menyokong sambungan router sebelum anda membeli langganan.

Sebaik sahaja anda menyemak bahawa pembekal VPN anda menyokong sambungan penghala, ia bernilai memastikan bahawa baki perkhidmatan adalah sehingga awal.

Pertimbangkan kriteria berikut:

 • Kelajuan sambungan
 • Sokongan dalam talian
 • Dasar Pembalakan
 • Lokasi Pelayan

Mulakan dengan meneliti kelajuan sambungan dan rangkaian sokongan penyedia. VPN anda akan menjaga segala-galanya dari streaming ke permainan – sering di berbilang peranti sekaligus – jadi penting anda memilih pembekal yang menawarkan prestasi yang anda perlukan. Begitu juga, sokongan dalam talian yang kuat akan membantu menjaga sebarang masalah yang anda miliki dengan pemasangan.

Seterusnya, anda patut meluangkan masa untuk memahami dengan tepat data data penyedia VPN anda dan berapa lama ia disimpan. Sesetengah dasar pembalakan VPN boleh mengelirukan, jadi patut membaca dasar privasi mereka sepenuhnya.

Akhir sekali, semak senarai lokasi penyedia VPN. Adalah penting bahawa anda dapat menyambung ke lokasi yang anda perlukan. Jika anda sedang berusaha untuk mencari maklumat ini atau anda tidak mempunyai masa untuk melakukan penyelidikan ini sendiri, anda boleh membaca ulasan kami tentang VPN terbaik 2023.

Memilih VPN untuk Router Pra-Flashed

Sejumlah besar penyedia nama besar yang mengagumkan menawarkan VPN mereka pada penghantar yang terdahulu. Pilihan popular termasuk:

 • ExpressVPN
 • HideMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Akses Internet Persendirian
 • PureVPN
 • SaferVPN
 • Bercerita
 • Cyberghost
 • Hide.me
 • IVPN
 • Privasi yang sempurna
 • VPN persendirian
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

Anda boleh menemui ulasan mendalam tentang semua perkhidmatan VPN ini – termasuk maklumat mengenai dasar pembalakan mereka, lokasi pelayan, dan kelajuan maksimum – dalam bahagian ulasan VPN kami.

Sekiranya anda mempunyai langganan sedia ada pada salah satu perkhidmatan ini, anda sudah mendapat kelebihan. Segala yang perlu anda lakukan sebaik sahaja anda membeli dan menyambungkan penghala sebelum anda masuk log masuk ke akaun anda.

Jika anda lebih suka menggunakan pembekal lain, itu bukan masalah. Tegasan DD-WRT membolehkan anda mengkonfigurasi secara manual hampir mana-mana VPN yang menggunakan protokol OpenVPN atau PPTP. Itu bermakna jika anda membeli router dari perkhidmatan seperti FlashRouters tetapi tidak mahu menggunakan salah satu VPN yang disenaraikan di aplikasinya, anda boleh memasang yang lain.

Ingat walaupun, dalam situasi ini, anda perlu mengkonfigurasi VPN secara manual dan anda tidak akan dapat menggunakan mana-mana ciri aplikasi tambahan seperti menukar lokasi pelayan anda atau menghidupkan dan mematikan VPN anda. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara mengkonfigurasi router VPN secara manual, baca panduan pemasangan router VPN kami.

Memilih VPN untuk Router-Enabled VPN

Sekiranya pembekal VPN anda tidak menawarkan router sebelum ini, tidak mengapa. Pastikan VPN menyokong OpenVPN dan kemudian beli router dengan firmware yang juga menyokong protokol yang sama. Anda kemudian boleh menetapkan sendiri dari sana.

Perlu diingat bahawa perkhidmatan VPN tertentu hanya akan berfungsi dengan model penghala tertentu. Lawati laman web penyedia yang anda pilih atau hubungi perkhidmatan sokongannya untuk maklumat lanjut.

Sesetengah penyedia VPN menawarkan proses pemasangan yang diperkemas dengan panduan mudah dalam talian. Sebagai contoh, NordVPN mempunyai tutorial router penghalaan untuk setiap router dan firmware yang mereka dukung.

Jika penghala anda sudah serasi dengan VPN anda, semua yang anda perlu lakukan ialah log masuk dan konfigurasinya untuk menyambung dengan pelayan pembekal VPN anda. Untuk arahan yang lebih terperinci mengenai perkara ini, baca Panduan Pemasangan Penghala VPN kami.

Adakah VPN Routers berbaloi?

Memilih untuk memasang penghala VPN mungkin berasa seperti langkah besar jika anda digunakan untuk aplikasi mudah atau VPN berasaskan pelayar. Yang berkata, jika anda mempunyai banyak peranti dan benar-benar peduli terhadap privasi rangkaian rumah anda, ia boleh menjadi pilihan yang tepat untuk anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me