Anda boleh menggunakan VPN atau proksi untuk membuka sekatan laman web, tetapi anda tidak boleh bergantung pada proksi untuk melindungi privasi anda. Dalam panduan ini, kita akan melihat perbezaan antara VPN dan pelayan proksi dan menjelaskan kebaikan dan keburukan kedua-duanya.

Ilustrasi dua orang yang memilih antara VPN dan proksi.

VPN dan pelayan proksi adalah kedua-dua alat yang hebat untuk menyembunyikan alamat IP anda dan mengakses kandungan yang disekat. Ramai orang merujuk kepada mereka secara bergantian kerana mereka membantu mencapai matlamat yang sama. Walau bagaimanapun, cara mereka mencapai matlamat ini adalah berbeza sekali.

Proksi dan VPN kedua-duanya menggunakan pelayan jauh untuk menyembunyikan alamat IP anda dan menjadikannya muncul seolah-olah anda melayari dari lokasi yang berlainan.

Walaupun kedua-dua alat itu boleh menyembunyikan lokasi anda, tahap privasi, keselamatan, dan tidak dikenali mereka menawarkan pelbagai liar.

Jika anda ingin membuka sekatan laman web atau menyembunyikan alamat IP anda dan anda mengambil berat mengenai privasi dan keselamatan dalam talian anda, anda perlu memastikan anda menggunakan alat yang tepat untuk kerja.

Dalam panduan ini kita akan melihat perbezaan antara pelayan proksi dan VPN. Kami akan merangkumi risiko yang berpotensi dan menerangkan dengan tepat apabila anda perlu menggunakan setiap pilihan.

Untuk perbandingan langsung, anda boleh melangkau terus ke Jadual Perbandingan VPN vs Proksi kami.

Apakah Proksi dan Bagaimana Ia berfungsi?

Pelayan proksi berfungsi sebagai perantara antara anda dan laman web yang anda lawati.

Jika anda menggunakan proksi, trafik internet anda akan mengalir melalui pelayan proksi dalam perjalanan ke alamat web yang anda minta. Pelayan proksi akan sambungkan ke laman web untuk pihak anda, dapatkan kandungan halaman web, dan kemudian hantar maklumat ini kepada anda.

Rajah bagaimana pelayan proksi berfungsi

Manfaat utama menggunakan proksi ialah anda jangan bersambung terus ke laman web yang anda lawati. Jika dikonfigurasikan dengan betul, ini bermakna laman web tidak akan dapat melihat alamat IP peribadi anda. Sebaliknya, mereka akan melihat alamat IP dan lokasi pelayan proksi, menyimpan lokasi sebenar anda sebagai rahsia.

Ini bermakna anda boleh menggunakan pelayan proksi yang terletak di negara yang berbeza untuk mengakses laman web yang dibataskan secara geografi. Sesetengah proksi bahkan membolehkan anda memilih lokasi yang ingin anda sambungkan.

Ini menjadikan proksi hebat untuk tugas mudah seperti menonton video terhad wilayah atau memintas blok di laman web tertentu.

Kebanyakan orang menggunakan proksi web dalam pelayar internet mereka. Anda hanya masukkan URL yang anda mahu lawati dan ia akan membawa anda ke sana di dalam tetingkap penyemak imbas yang sama.

Proksi web akan:

 • Bertindak sebagai orang tengah antara anda dan laman web yang anda lawati
 • Sembunyikan alamat IP anda dari laman web yang anda lawati
 • Bincangkan sekatan geografi pada tapak web tertentu
 • Bypass blok alamat IP di tapak web tertentu

Pelayan proksi yang baik juga boleh meningkatkan prestasi dengan menyimpan salinan laman web secara tempatan. Ini bermakna jika seratus orang meminta laman web yang sama secara serentak, pelayan proksi hanya perlu menghantar satu permintaan ke laman web tersebut. Proses ini disebut caching proksi.

Proksi hanya berfungsi pada tahap aplikasi, bermakna mereka hanya akan mengalihkan kembali trafik yang datang dari penyemak imbas yang anda gunakan dengan proksi. Lebih penting lagi, majoriti proksi jangan menyulitkan trafik anda.

Tiada enkripsi bermakna anda menghantar permintaan anda sebagai teks biasa. Sesiapa sahaja yang menonton akan dapat mengumpul nama pengguna, kata laluan, dan aktiviti penyemakan imbas.

Apakah Perbezaan Antara Proksi dan VPN?

The perbezaan utama antara proksi dan VPN ialah:

 1. Penyulitan. VPN akan menyulitkan lalu lintas anda untuk melindungi anda dari pelacakan ISP, pengawasan kerajaan, dan mengintip rangkaian terbuka. Kebanyakan proksi tidak menyulitkan trafik anda, jadi anda tidak perlu menggunakannya untuk mengendalikan data sensitif.
 2. Liputan. VPN dipasang pada peranti anda dan jalankan kembali semua trafik anda, termasuk sebarang aplikasi latar belakang. Proksi biasanya hanya mengubah laluan lalu lintas satu tetingkap tertentu.
 3. Harga. Ia mahal untuk mengekalkan rangkaian VPN yang boleh dipercayai, jadi perkhidmatan VPN yang baik biasanya datang dengan kos. Walaupun perkhidmatan VPN percuma ada, mereka sering datang dengan topi data, kelajuan lambat, atau dasar pembalakan yang mengganggu. Sebaliknya, proksi web kebanyakannya percuma.
 4. Keselamatan. Kedua-dua VPN dan proksi boleh berbahaya. Proksi atau VPN yang berkualiti rendah boleh mendedahkan anda kepada skrip jahat, perisian berniat jahat, dan iklan yang agresif. Sesetengah proksi dan VPN juga wujud dengan matlamat tunggal untuk menjejaki aktiviti dalam talian anda. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya perkhidmatan VPN percuma dalam Indeks Risiko VPN Percuma kami.
 5. Sokongan. Perkhidmatan VPN biasanya dijalankan oleh syarikat besar dengan insentif kewangan untuk menawarkan perkhidmatan terbaik yang mungkin. Atas sebab ini, mereka cenderung lebih dipercayai daripada proksi dan sering mempunyai sistem sokongan pelanggan yang kuat. Proksi biasanya lebih kecil operasi tanpa rangkaian sokongan sebenar.
 6. Kelajuan. Menyulitkan data anda dan mengalih trafik anda dengan VPN dapat mengurangkan kelajuan sambungan anda. Yang berkata, VPN terpantas di pasaran sepatutnya mempunyai kesan yang tidak dapat dielakkan. Proksi yang baik kadang-kadang boleh menawarkan prestasi yang lebih baik secara keseluruhan kepada caching web.

VPN dan pelayan proksi kebanyakannya berbeza ketika datang privasi, keselamatan, dan sokongan. VPN akan menyulitkan semua lalu lintas yang dihantar dari peranti anda, sementara proksi hanya mengalihkan lalu lintas yang dihantar dari tetingkap penyemak imbas anda.

VPN mewujudkan a terowong peribadi dan selamat antara peranti anda dan laman web atau aplikasi yang anda lawati.

VPN akan mengalihkan lalu lintas anda melalui pelayan peribadi pilihan anda dan kemudian ke laman web yang anda mahu lawati. Anda Alamat IP akan berubah dan data penyemakan imbas anda tidak akan dikaitkan dengan lokasi sebenar anda, menjadikan semua yang anda lakukan dalam talian lebih peribadi.

Bergantung kepada pembekal VPN anda, anda boleh memilih daripada berpuluh-puluh atau beratus-ratus Lokasi pelayan VPN seluruh dunia. Ini bermakna anda boleh menipu laman web memikirkan anda sedang melayari dari bandar atau negara tertentu.

Tidak seperti pelayan proksi, bagaimanapun, VPN berfungsi pada tahap peranti. Ini bermakna ia akan melindungi dan mengarahkan semua lalu lintas datang dari peranti anda, bukan sahaja trafik yang datang dari tetingkap penyemak imbas anda.

Lebih penting lagi, VPN juga menyulitkan trafik internet anda dan menghalang pihak ketiga seperti Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) dari memantau aktiviti penyemakan imbas anda. Oleh sebab itu, VPN dianggap sebagai alat privasi yang pertama dan paling utama.

Sebaliknya, pelayan proksi adalah tidak dipertimbangkan alat privasi. Walaupun mereka boleh menyamar alamat IP anda, mereka tidak menyulitkan lalu lintas anda. Sesiapa sahaja yang melihat data anda sebelum ia mencapai pelayan proksi - ISP anda, sebagai contoh - dapat melihat dengan tepat apa yang anda lakukan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kedua-dua penyedia VPN dan proksi boleh log data pengguna seperti alamat IP, permintaan DNS, dan cap waktu sambungan. Maklumat ini kemudiannya boleh diserahkan kepada agensi penguatkuasa undang-undang, pengiklan, atau pihak ketiga yang lain. Untuk memastikan aktiviti dalam talian anda benar-benar peribadi, cari penyedia VPN dengan dasar tidak log yang ketat.

Yang Betul: VPN atau Proksi?

Pelayan proksi adalah pilihan yang hebat jika anda memerlukan penyelesaian sementara, sedangkan VPN mempunyai lebih banyak aplikasi privasi dan keselamatan jangka panjang.

Jika anda ingin menyahsekat Netflix, sebagai contoh, anda lebih baik menggunakan VPN.

Berikut adalah jadual perbandingan cepat yang menunjukkan kebaikan dan keburukan setiap pilihan:

Jadual perbandingan VPN vs. Proksi

Dalam bahagian ini, kami akan merangkumi kelebihan dan keburukan pelayan proksi dan VPN secara terperinci. Untuk melangkau kebaikan dan keburukan ini, anda boleh melompat langsung ke ringkasan alat yang anda gunakan.

Kelebihan Pelayan Proksi

Ilustrasi menunjukkan kelebihan pelayan proksi.

 1. Persediaan Mudah. Kebanyakan proksi memerlukan konfigurasi yang sangat sedikit. Dengan proksi web, anda hanya memasukkan URL yang anda mahu lawati dan ia akan membawa anda ke sana dalam tetingkap penyemak imbas yang sama.
 2. Kelajuan. Proksi biasanya mempunyai sedikit kesan terhadap prestasi kerana mereka tidak menyulitkan data anda. Atas sebab ini, mereka adalah cara yang sangat cepat untuk memintas sekatan di laman web tertentu.
 3. Menyembunyikan Alamat IP anda. Jika dikonfigurasi dengan betul, pelayan proksi yang baik akan menyembunyikan alamat IP anda dari laman web yang anda lawati.
 4. Percuma. Kebanyakan pelayan proksi bebas untuk digunakan. Tidak ada biaya bandwidth dan hanya latency tambahan sedikit.

Kelemahan Server Proksi

ilustrasi yang menunjukkan keburukan pelayan proksi.

 1. Pembalakan & Malware. Sesetengah aktiviti proksi log pengguna dan alamat IP, sementara yang lain membuat wang dengan menyuntik iklan atau malware ke laman web. Begitu juga, proksi telus akan menghantar pelayan alamat dan lokasi IP anda. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ini dalam bab akhir panduan ini.
 2. Tiada Penyulitan. Kebanyakan proksi tidak akan menyulitkan data anda. Ini bermakna ISP, kerajaan, atau sesiapa yang mengintai di rangkaian anda akan dapat melihat aktiviti penyemakan imbas anda.
 3. Permohonan-Spesifik. Proksi adalah khusus aplikasi: mereka hanya akan mengalih ulang lalu lintas yang dihantar dari tetingkap penyemak imbas yang anda gunakan.
 4. Tiada sokongan. Kerana kebanyakan mereka bebas untuk digunakan, proksi umumnya kurang ciri-ciri canggih dan rangkaian sokongan pelanggan VPN berkualiti tinggi.
 5. Kelebihan VPN

  ilustrasi yang menunjukkan kelebihan VPN vs Proksi

  1. Penyulitan. VPN melindungi privasi anda dengan menyulitkan data anda, menjadikannya tidak boleh dibaca dengan ISP anda atau sesiapa yang mengintai pada rangkaian anda.
  2. Menyembunyikan Alamat IP anda. VPN akan memberi anda alamat IP baharu di lokasi yang anda pilih. Ini membolehkan anda memintas penapisan atau sekatan geografi pada kandungan tertentu.
  3. Ciri lanjutan. Kebanyakan VPN datang dengan ciri-ciri canggih termasuk penghalang iklan, pembunuh, dan penggelapan. Ini sering dapat membantu melindungi privasi anda.
  4. Perlindungan Rangkaian-Rangkaian. VPN menyulitkan dan meretas semula semua lalu lintas yang dihantar ke dan dari peranti anda, termasuk mana-mana aplikasi yang berjalan di latar belakang.
  5. Pembekal yang bertanggungjawab. Kebanyakan VPN datang dengan sistem sokongan pelanggan berdedikasi sekiranya anda menghadapi masalah.

  Kekurangan VPN

  ilustrasi yang menunjukkan keburukan VPN vs Proksi

  1. Variasi Kualiti. Menggunakan VPN percuma kadang-kadang boleh menjadi lebih berbahaya daripada tidak menggunakan VPN sama sekali. Beberapa perkhidmatan percuma yang paling berbahaya boleh mengumpul dan berkongsi data penyemakan imbas anda atau menyuntik peranti anda dengan perisian hasad.
  2. Dasar Pembalakan. Privasi yang ditawarkan oleh perkhidmatan VPN bergantung kepada dasar pembalakan mereka. Sesetengah VPN boleh mengumpulkan maklumat mengenal pasti seperti alamat IP atau cap waktu sambungan, yang boleh digunakan untuk mengenal pasti pengguna.
  3. Kelajuan yang lebih perlahan. VPN boleh melambatkan kelajuan sambungan anda disebabkan oleh overhead yang diperkenalkan oleh protokol penyulitan. Ini tidak dapat diabaikan dengan pembekal berkualiti tinggi: lebih baik protokol VPN dan perkakasan jauh, kurang overhed ada.
  4. Lebih mahal. VPN yang baik akan membebankan langganan bulanan kecil anda.

  Kapan saya harus menggunakan VPN atau Proksi?

  Ilustrasi keputusan antara VPN vs Proksi.

  Anda harus menggunakan proksi jika anda perlu menyembunyikan alamat IP anda atau membuka sekatan laman web dengan cepat. Bagaimanapun, apabila berkaitan dengan data sensitif dan privasi yang serius, anda lebih baik menggunakan VPN.

  Kapan Menggunakan Proksi

  Gunakan proksi jika anda perlu melayari laman web yang disekat dengan cepat dan anda tidak cuba menyembunyikan data anda dari sesiapa sahaja. Anda boleh menampal URL ke proksi HTTPS dan mengakses halaman tersebut sebagai satu kali. Kebanyakan kita boleh bertolak ansur dengan iklan dan memperlahankan kelajuan berdasarkan itu.

  Yang berkata, proksi sering tidak boleh dipercayai, kurang ciri-ciri canggih, dan bahkan boleh merosakkan privasi anda. Adalah bodoh untuk menggunakan proksi percuma dan menganggap bahawa tiada siapa yang menonton apa yang anda lakukan.

  Gunakan proksi jika:

   • Anda perlu dengan cepat memotong sekatan geografi.
   • Anda tidak prihatin terhadap privasi anda atau tanpa nama.
   • Anda tidak memindahkan data peribadi sensitif.
   • Anda perlu mengelakkan blok laman web berasaskan IP dengan cepat.

   Walaupun pelayan proksi bukan yang terbaik untuk privasi, mereka hebat jika anda tidak berurusan dengan mana-mana data yang sensitif. Proksi web popular termasuk Hide.me, HideMyAss, kproxy, dan Whoer.

   Kapan Menggunakan VPN

   Jika anda perlu menyahsekat laman web secara tetap atau anda berminat untuk melayari secara peribadi, VPN adalah cara untuk pergi. VPN menawarkan sambungan peribadi yang selamat dengan lapisan tambahan perlindungan untuk memastikan data anda selamat, tanpa mengira keselamatan rangkaian yang anda sedang aktif.

   Menggunakan VPN bermakna anda boleh menyahsekat laman web, menggunakan perkhidmatan streaming, dan menyembunyikan alamat IP anda tanpa terdedah kepada kod aneh, suntikan kandungan, atau pengiklanan. Anda juga akan mendapat manfaat daripada perlindungan terowong terenkripsi untuk semua trafik internet anda.

   Perkhidmatan VPN yang patut digunakan akan dikenakan biaya, tetapi jika anda serius melindungi privasi anda, itu adalah pelaburan yang layak.

   Gunakan VPN jika:

    • Anda menyambung ke rangkaian WiFi awam.
    • Anda memerlukan penyelesaian jangka panjang untuk sekatan geografi.
    • Anda ingin melindungi aktiviti anda dari ISP atau pengawasan kerajaan.
    • Anda mahu penyelesaian jangka panjang untuk menyembunyikan alamat IP anda.

    Proses memilih VPN berkualiti tinggi sedikit lebih rumit daripada memilih proksi percuma. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan tepat apa ciri yang perlu dicari, anda boleh memilih dari perkhidmatan VPN kami yang disyorkan atau membaca bahagian khusus dalam Apa itu VPN?

    Apakah Jenis Pelayan Proksi?

    Pelayan proksi boleh ditubuhkan untuk berfungsi dengan banyak cara yang berbeza. Penting untuk memahami dengan tepat bagaimana proksi anda beroperasi untuk memastikan ia memenuhi keperluan privasi dan keselamatan anda.

    Protokol Sambungan Proksi

    Untuk memulakan, penting untuk perhatikan protokol sambungan yang berbeza yang mungkin digunakan oleh pelayan proksi. Ini merujuk kepada set arahan yang dikeluarkan antara pelayar anda dan pelayan proksi.

    Terdapat tiga jenis protokol sambungan di belakang pelayan proksi yang paling biasa digunakan:

    Proksi 1HTTP

    Proksi HTTP adalah kaedah mudah menggunakan pelayan jauh untuk merebut halaman web melalui sambungan yang tidak disenarai.

    Apabila menggunakan proksi HTTP, penyemak imbas anda akan menghantar permintaan GET ke pelayan proksi, yang akan memajukan permintaan ini ke pelayan tapak web yang anda cuba akses.

    Pelayan web hanya akan melihat sambungan proksi, dan akan menjawabnya seolah-olah ia adalah penyemak imbas anda. Proksi kemudian akan menerima respons ini dan meneruskannya kembali kepada anda.

    Ini adalah proses yang telus yang tidak jauh daripada berkomunikasi dengan pelayan web secara langsung. Walau bagaimanapun, adalah mungkin bagi pemilik proksi untuk menambah atau menukar kandungan dalam strim data. Ini bermakna anda mungkin menerima iklan yang tidak diingini atau bahkan malware.

    Walaupun proksi jenis ini akan menyembunyikan identiti dan IP anda dari laman web yang anda lawati, proksi itu sendiri akan melihat semua yang anda lakukan kerana data anda tidak dilindungi oleh HTTPS.

    Proksi 2HTTPS / SSL

    HTTPS adalah pelanjutan selamat protokol HTTP. Seperti namanya, proksi HTTPS berfungsi dengan protokol HTTPS untuk menghantar data melalui internet.

    Proses yang sama berlaku seperti proksi HTTP, tetapi data antara komputer anda dan pelayan proksi dilindungi oleh penyulitan TLS.

    Sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke rangkaian anda - termasuk ISP anda - akan dapat melihat domain yang anda akses, tetapi bukan URL khusus yang anda lawati.

    Walaupun proksi HTTPS boleh berguna, mereka hanya direka untuk mengendalikan sambungan HTTP dan HTTPS, yang menjadikannya kurang berfungsi daripada proksi SOCKS.

    3SOCKS / SOCKS5 Proxy

    Proksi SOCKS lebih fleksibel daripada proksi HTTP atau HTTPS. Mereka boleh mengendalikan data penghalaan dari pelbagai sumber yang berbeza termasuk HTTP, HTTPS, SMTP (e-mel) dan FTP (torrenting).

    SOCKS5 adalah versi terkini SOCKS. Tidak seperti pendahulunya ia menyokong penyulitan, dan juga menawarkan kaedah pengesahan yang menyediakan lapisan tambahan keselamatan.

    Pengesahan kata nama dan kata laluan boleh didapati dengan SOCKS5, serta pengesahan API GSS - API. Jika dikonfigurasi dengan betul, ini bermakna bahawa hanya pengguna yang dibenarkan boleh mengakses pelayan yang diberikan.

    Walaupun SOCKS5 lebih fleksibel dan selamat daripada jenis pelayan proksi yang lain, ia memerlukan lebih banyak usaha untuk ditubuhkan. Kecuali anda pengguna torrent tegar, anda mungkin mendapati masa dan kerumitan yang diperlukan untuk menubuhkan dan menggunakan SOCKS berlebihan berbanding kesederhanaan VPN.

    Katanya, beberapa perkhidmatan VPN termasuk Akses Internet Swasta, IPVanish, dan NordVPN kini menyediakan pelayan proksi SOCKS5 sebagai pilihan untuk pelanggan mereka. Ini memberikan anda kemewahan untuk dapat memilih antara pelayan VPN atau pelayan proksi SOCKS5 dengan mudah.

    4Transparent Proxies

    Proksi telus akan memberitahu laman web destinasi bahawa ia adalah pelayan proksi. Ia masih akan memajukan alamat IP sebenar anda, yang bermaksud laman web yang anda kunjungi akan dapat mengenal pasti lokasi sebenar anda.

    Proksi telus biasanya tidak digunakan oleh pengguna untuk sebab ini. Mereka biasanya ditempatkan oleh perpustakaan, perniagaan, dan sekolah yang menggunakan proksi penapisan kandungan atau pemantauan aktiviti. Mereka juga boleh digunakan di wifi awam untuk menghentikan pengguna mengakses kandungan yang akan memakan jalur lebar yang terlalu banyak.

    Konfigurasi Server Proksi

    Pelayan proksi boleh mengkonfigurasi protokol ini dalam pelbagai cara. Setiap konfigurasi ini menawarkan pengalaman yang berbeza dari segi privasi dan keselamatan.

    Proksi 1Private dan Dedicated

    A pelayan proksi peribadi hanya boleh digunakan oleh satu orang pada satu masa. Proksi khusus hanyalah proksi peribadi dengan alamat IP yang ditetapkan yang tidak pernah berubah. Matlamat utama alat ini adalah untuk menyembunyikan alamat IP peribadi anda.

    Kerana mereka hanya boleh digunakan oleh satu pihak, kedua-dua pelayan proksi peribadi dan berdedikasi biasanya datang dengan biaya.

    Proksi 2Saya dan Awam

    A proksi yang dikongsi adalah koleksi alamat IP proksi peribadi yang boleh digunakan oleh berbilang orang sekaligus. Ini adalah alternatif yang lebih murah untuk proksi peribadi kerana kos biasanya dikongsi di kalangan beberapa pengguna.

    Proksi awam juga digunakan oleh berbilang orang, tetapi mereka bebas untuk digunakan dan kurang selamat. Proksi-proksi ini mempunyai beberapa risiko keselamatan utama. Pertama, anda berkongsi perkhidmatan dengan bilangan orang asing yang tidak terhad, mana-mana orang yang boleh menggunakan perkhidmatan tersebut untuk menjalankan aktiviti haram.

    Pemilik proksi awam juga dapat dengan mudah menyalahgunakan data pengguna yang menyambungkannya. Mereka boleh menjualnya kepada pengiklan, atau menyerahkannya kepada pihak berkuasa.

    webproxy

    Singkatnya, anda tidak tahu apa yang boleh berlaku kepada data anda apabila ia mencapai pelayan proksi. Atas sebab ini, lebih baik untuk mengelakkan proksi awam.

    Proxy 3Web

    Proksi web membolehkan anda menggunakan borang berasaskan pelayar untuk menavigasi ke laman web yang disekat atau menyembunyikan IP anda dari laman web. Kebanyakan perkhidmatan ini juga adalah proksi awam.

    Contoh proksi web boleh dilihat di bawah. Contoh khusus ini dihoskan oleh Hide.me dan membolehkan pengguna memilih lokasi pelayan proksi mereka sebelum mengarahkan data mereka melaluinya.

    Proksi vs VPN: Apa Perbezaannya?

    Petikan dari perkhidmatan proksi web Hide.me.

    Kelemahan untuk jenis proksi ini adalah kebolehgunaan. Halaman-halaman yang diberikan melalui proxy web kadangkala muncul terkeliru atau kurang fungsi asalnya. Kerana mereka bebas dan dikongsi, anda hampir pasti akan dipukul dengan kelajuan lambat dan iklan apabila menggunakan perkhidmatan proksi web.

    Proksi ini boleh menjadi berguna untuk melawat laman web yang disekat yang tidak melibatkan data sensitif. Walau bagaimanapun, mereka menawarkan risiko yang serupa kepada proksi awam dan fungsi umum mereka adalah miskin.

    4 Proksi Pusat Rahsia dan Data

    Proksi kediaman menggunakan alamat IP yang disediakan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP), bukan pusat data. Alamat ini terikat kepada peranti fizikal yang sebenarnya seperti telefon bimbit atau komputer desktop.

    Apabila menggunakan proksi kediaman, laman web yang anda sambungkan akan tidak dapat memberitahu anda menggunakan proksi, kerana ia akan muncul seolah-olah anda menyambung melalui IP biasa. Sistem keselamatan biasanya akan meletakkan lebih banyak kepercayaan pada IP kediaman kerana ia hanya diberikan kepada alamat kediaman sebenar.

    Proksi Pusat Data, sebaliknya, memberikan alamat IP peribadi yang berasal dari perbadanan pihak ketiga dan tidak bergabung dengan Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP).

    IP datacenter sering lebih mudah diperoleh daripada IP kediaman. Alamat IP di datacenter juga cenderung sangat serupa (contohnya setiap alamat IP yang naik dalam urutan menaik). Atas sebab ini, seringkali lebih jelas bahawa mereka sedang digunakan sebagai proksi, yang boleh menyebabkan penyekatan.

    Brayan Jackson
    Brayan Jackson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me