Инсталирането на VPN е жизненоважна част от безопасното и сигурно използване на Kodi. Това ръководство включва стъпка по стъпка инструкции за настройка на Kodi с VPN на всяко устройство.

Графика, показваща VPN, свързан с Kodi

Ако използвате Kodi, тогава трябва да използвате VPN.

Без VPN вашата активност е оставена изложена на хакери, крадци на самоличност, вашия интернет доставчик и всякакви други снудъри.

Има много устройства, които могат да работят с Kodi и във всеки случай инсталацията работи малко по-различно. Същото е и с инсталирането на VPN на устройството ви, за да защитите Kodi, но това не означава, че или трябва да е трудно.

С малко стъпка по стъпка ръководство можете да накарате Kodi да работи и защитен от VPN на почти всичко – така че ние написахме конкретни ръководства за почти всяко популярно устройство, за което можем да се сетим.

Contents

Какво е Коди?

Kodi е мултимедийна платформа с отворен код, която ви позволява да възпроизвеждате всичките си медии от различни устройства на едно място.

Kodi работи със сериозно голям брой операционни системи и устройства, а също така е съвместим с много дълъг списък от типове файлове.

Но едно от най-големите призиви на Kodi са многото плъгини, достъпни онлайн, които носят множество нови функции на медийния плейър. Kodi може да бъде напълно променен и тъй като е с отворен код, няма какво да попречи на никого, включително на вас, да си играе с него.

Защо имам нужда от VPN за Kodi?

Каквото и да възнамерявате да използвате Kodi за, наистина е важно да защитите данните си.

VPN ви защитава от злонамерени трети страни и пази вашата дейност скрита от всеки, който може да се търси, от хакери до вашия интернет доставчик.

Допълнително предимство на VPN е, че той ви позволява достъп до гео-ограничено съдържание, което наистина отваря възможностите за стрийминг с Kodi.

Кой е най-добрият VPN за Kodi

В допълнение към надеждната, частна политика без регистрация, за Kodi ще искате VPN, който предлага постоянно бързи скорости за изтегляне и позволява P2P трафик на по-голямата част от сървърите му.

Отвъд това, ще трябва да сте сигурни, че разполага с родно приложение за Amazon Fire TV или каквато и да е избраната от вас платформа за Kodi.

За конкретни препоръки можете да прочетете нашия списък с най-добрите VPN за Kodi.

Как да използвам VPN с Kodi?

Как използвате VPN с Kodi зависи много от устройството, което използвате. Има толкова методи за настройка на VPN с Kodi, колкото има устройства, които могат да работят с Kodi – с други думи, много.

По принцип не препоръчваме да стартирате вашата VPN в Kodi – тъй като това може да бъде трудно и ограничава защитата на офертата от вашия VPN.

За някои устройства трябва само да изтеглите Kodi и VPN от подходящия App Store и ще сте готови да започнете, но други са много по-ангажирани.

Превъртете надолу по страницата или използвайте Ctrl + F (за Windows) или Cmd + F (за Mac), за да намерите подробни инструкции за вашето устройство по избор.

Какво ще ти трябва

При толкова много опции за работа с Kodi това, от което се нуждаете, може да варира значително. Има три основни съставки, необходими за стартиране и работа на Kodi с VPN:

 • Абонамент за VPN по ваш избор
 • Нещо, с което да стартирате Kodi (това наистина може да бъде почти всичко – компютър, таблет, смарт телевизор, Xbox, телефон и т.н.)
 • Интернет връзка

За някои неудобни устройства ще ви е необходим отделен компютър, който да ви помогне да задействате Kodi или може да се наложи да инсталирате вашата VPN на ниво рутер, но по принцип тези три неща са всичко, което ви е необходимо, за да настроите Kodi.

Метод 1: Sideloading Kodi на Amazon Fire TV Stick или Fire TV с VPN

Поставянето на Kodi на пожарна телевизия, за да направи мултимедиен плейър „всичко в едно“, става само по-популярно и това става лесно с нашите стъпка по стъпка инструкции.

Първо, ще трябва да инсталирате Kodi на своя Fire TV Stick.

Kodi не се предлага директно от магазина за приложения на Amazon, но все още е лесен за инсталиране. Просто:

 1. Включете своя Fire TV Stick или Fire TV
 2. Навигирайте до Настройки, тогава Опции за програмисти и изберете Активирайте приложенията от неизвестни източници
 3. Потърсете Amazon App Store за Downloader ап и го инсталирайте
 4. Отворете Downloader и потърсете приложението Kodi
 5. Когато бъдете подканени, изберете андроид версия и след това 32-битов версия на приложението
 6. След като приложението VPN приключи с изтеглянето, щракнете Инсталирай

След като направите това, е време да изтеглите своя VPN на своя Fire TV Stick или Fire TV.

Има няколко начина да направите това, най-простият от които е да отидете до Amazon App Store и да намерите вашето VPN приложение, след което да го изтеглите, както бихте направили на всяко друго устройство.

Други методи включват странично зареждане на VPN чрез APK или инсталиране на VPN на рутер. За стъпка по стъпка съвет за постигане на всеки метод препоръчваме да прочетете нашето ръководство: Как да инсталирате VPN на Amazon Fire TV Stick.

  Tor срещу VPN: Как работят и кое е по-добро за поверителност онлайн?

Вашият Fire TV Stick вече е настроен за използване с Kodi и VPN. Уверете се, че VPN е активен, преди да стартирате Kodi.

Метод 2: Използване на Kodi с VPN на вашия Mac или компютър

Това е един от най-лесните начини да накарате Kodi да работи с VPN. Първо ще искате да инсталирате своя VPN по избор на вашия десктоп или лаптоп компютър.

Ако имате проблеми с това, можете да следвате нашето ръководство за инсталиране на VPN на Windows или нашето ръководство за инсталиране на VPN на Mac.

След като вашият VPN е инсталиран, отидете на http://kodi.tv/download и инсталирайте правилното приложение за вашата операционна система.

Метод 3: Използване на VPN добавки за Kodi

Възможно е също да инсталирате VPN като добавка в рамките на Kodi на PC, Mac или Linux.

Това ви позволява да промените вашите VPN настройки, без да излизате от Kodi, но идва с два забележителни недостатъка: не всички доставчици на VPN поддържат тази настройка и това може да бъде сложен процес.

Предимствата на тази настройка са ограничени – главно тя ви позволява да стартирате своя VPN, без да излизате от Kodi – затова го препоръчваме само за напреднали потребители, които знаят какво точно искат.

Нашето ръководство по-долу предполага, че вече сте инсталирали Kodi на вашия Linux, Mac или компютър.

Когато е възможно, препоръчваме да използвате Zomboided VPN Manager – който работи в Windows или Linux и се поддържа от най-голям брой VPN доставчици, включително частен достъп до Интернет, IPVanish, VyprVPN, ExpressVPN и NordVPN.

Тъй като това е популярен метод за инсталиране на VPN добавка за Kodi, има и безброй уроци и публикации във форума, които да ви помогнат, ако се загубите по пътя.

Вижте по-долу инструкции стъпка по стъпка за инсталиране на VPN в Kodi, използвайки Zomboided:

 1. отворено Kodi, след това отидете до Настройки меню – представено от символ на предавка
  Щракнете върху символа на предавката
 2. Изберете Система
  Изберете система в долната дясна част на екрана
 3. Кликнете върху Добавки и след това включете Неизвестни източници щифт
  Превключете раздела с неизвестни източници
 4. Ще ви бъде представено предупредително съобщение; прочетете го и след това натиснете да
  Прочетете предупредителното съобщение и щракнете върху Да, ако сте добре, за да продължите
 5. Изтеглете най-новата версия на Zomboided на вашия компютър
 6. В Kodi, навигирайте до Настройки, тогава Добавки
  Кликнете върху раздела за добавки в настройките
 7. Кликнете върху Инсталиране от zip файл
  Изберете опцията за инсталиране от zip файл
 8. Намерете и изберете Zomboided ZIP файл току-що сте изтеглили – вероятно в папката си „Изтегляния“
 9. Машините с Linux, работещи на LibreELEC или OpenELEC 7 или по-нови, могат да преминат към стъпка 13, но за устройства с Windows и много други Linux устройства ще трябва да инсталирате OpenVPN
 10. Излезте от Коди
 11. Изтеглете подходящия инсталатор на OpenVPN за вашата система от https://openvpn.net/community-downloads/
 12. Стартирайте инсталатора, като се уверите, че сте избрали следното Дестинация папка когато бъдете подканени
  C: \ програмни файлове \ OpenVPN \
  Трябва да оставите дестинацията по подразбиране
 13. Щракнете с десния бутон върху Kodi и изберете Изпълни като администратор
 14. Щракнете върху лупата Търсене икона Изберете добавки
 15. Въведете „VPN Manager за OpenVPN“ и натиснете Въведете
  Намерете и инсталирайте VPN Manager за OpenVPN
 16. Кликнете върху VPN Manager за OpenVPN и след това изберете Инсталирай
 17. Една Съветник за инсталиране трябва да стартира автоматично
 18. Магьосникът ще ви помоли да го направите Изберете вашия доставчик на VPN, последвани от данните за вход, ако те са приложими
 19. Изпълнете инструкциите на екрана за вашата VPN и вече ще имате работеща VPN реклама

Ако не искате да използвате Zomboided или имате Mac, основната алтернатива е OpenVPN за Kodi – който работи на Mac или Linux. OpenVPN за Kodi изисква ръчно да изтеглите конфигурационен файл на OpenVPN за всеки доставчик или местоположение на сървъра, така че неговата полезност е леко ограничена в сравнение със Zomboided.

Метод 4: Използване на Kodi с VPN на iPhone или iPad

Устройствата на Apple (с изключение на Macs) по принцип са по-трудни за настройка на Kodi, отколкото устройства от други производители. Но тя все още е много изпълнима и нашето ръководство за стъпка по стъпка го прави още по-лесно – няма да е нужно дори да избивате устройството си от затвора.

Преди да инсталирате Kodi, препоръчваме да инсталирате своя VPN. В повечето случаи ще трябва да изтеглите приложението им само от iOS App Store, след което да влезете. За по-подробни инструкции можете да прочетете нашите ръководства „Как да инсталирате VPN на iPhone“ или „Как да инсталирате VPN на iPad“.

Понастоящем Kodi не е наличен в App Store, но може да бъде зареден достатъчно лесно, използвайки Cydia Impactor за Windows или Mac.

Нещо, което трябва да имате предвид при зареждането на Kodi на устройството ви с iOS е, че освен ако нямате достъп до платен акаунт за разработчици (който струва стръмни 99 долара годишно), ще трябва да презаредите приложението на всеки седем дни.

Това не е труден процес, но много по-голяма болка от инсталирането му на устройство с Android.

Ето инструкции за използване на Cydia Impactor за странично зареждане на Kodi върху iOS:

 1. Изтеглете Cydia Impactor на вашия компютър или Mac
 2. Изтеглете най-новия файл на Kodi IPA, който можете да намерите тук, на вашия компютър
 3. Свържете вашия iPhone или iPad към компютъра си и затворете iTunes, ако той автоматично се отвори
 4. Отворете Cydia Impactor и плъзнете и пуснете Kodi IPA файла в него
  Интерфейсът на Cydia Impactor
 5. Изберете вашето iOS устройство от падащото меню (вероятно ще е единствената опция), след което изберете начало
 6. Въведете своето Apple ID когато бъдете подканени (това ще бъде имейл, с който сте се регистрирали)
 7. На вашия iPhone или iPad отворете Настройки, тогава Общ, тогава Профили & Управление на устройства
 8. Щракнете върху профила с вашия Apple ID, след това щракнете Доверие
 9. Kodi вече е готов за използване (но не забравяйте да активирате вашата VPN, преди да я стартирате)
  Как да настроите свой собствен VPN сървър

Метод 5: Използване на VPN с Kodi на Chromebook или Chromebox

Chromebook и Chromebox са и много прости опции за настройка на VPN с Kodi.

Както вашите VPN, така и Kodi трябва да са достъпни за изтегляне като приложения от Google Play Store.

Това е всичко, което е твърде – просто се уверете, че вашият VPN е правилно включен, преди да стартирате Kodi.

VPN и Kodi в Google Play Store

Метод 6: Използване на Kodi с VPN на Android телефон или таблет

Телефон или таблет с Android е почти най-лесното място за настройка на Kodi с VPN. Просто потърсете Kodi в Google Play Store и изберете приложението Kodi, след което натиснете Install.

След това направете същото за вашия VPN по избор. И в двата случая се уверете, че изтегляте правилното приложение.

Kodi и VPN в Google Play Store на Android

Ще искате да се уверите, че вашият VPN е активен, преди да стартирате Kodi, за да сте сигурни, че сте напълно защитени.

Метод 7: Инсталиране на VPN на вашия рутер

Инсталирането на VPN на вашия рутер е чудесен начин да защитите Kodi, без да се налага да инсталирате VPN на същото устройство.

Това е чудесен метод за устройства, при които VPN не се поддържат с местни приложения, както и ситуации, в които искате да стартирате Kodi на повече от едно устройство, тъй като той защитава всички данни във вашата локална мрежа.

Като цяло имате две възможности, когато става въпрос за поставяне на VPN на рутер. Или можете да закупите предварително конфигуриран рутер за вашия конкретен доставчик на VPN, или можете сами да конфигурирате ръчно съвместим рутер. Препоръчваме да прочетете нашето ръководство за това как да инсталирате VPN на вашия рутер.

Тъй като добавя поверителност и сигурност към всички свързани с интернет устройства във вашия дом, инсталирането на VPN на вашия рутер е силно препоръчително.

Разбира се, преди да използвате Kodi по този начин, ще трябва да го инсталирате на избраното от вас устройство. Можете да намерите специфични за устройството съвети за инсталиране на Kodi другаде на тази страница.

За повечето устройства е толкова лесно, колкото изтеглянето на приложението Kodi от App Store на вашето устройство – но има изключения, по-специално в iOS, Amazon Fire TV Stick / Fire TV и Apple TV.

Метод 8: Използване на Kodi с VPN на Xbox One

Преди да получи сегашното си име, Kodi е бил известен като Xbox Media Center. Едва през декември 2023 г. той получи родно приложение за Xbox One.

Можете да изтеглите Kodi директно от магазина на Xbox One. Просто потърсете приложението и натиснете получавам.
Kodi в магазина на Xbox One

С изтегленото приложение трябва да се уверите, че вашият VPN е правилно настроен.

За съжаление няма собствена поддръжка за VPN на вашия Xbox One, но можете лесно да го заобиколите, като инсталирате VPN на ниво рутер (вижте Метод 7 по-горе или пълното ни ръководство за това как да инсталирате VPN на рутер).

С VPN инсталиран на ниво рутер можете да стартирате Kodi и сигурно да се насладите на всичките си медии на едно място.

Метод 9: Използване на Kodi с VPN на Android TV Box, Mi Box, NVIDEA Shield или Google Nexus Player

Всички тези медийни хъбове работят на операционната система Android TV и затова имат подобни процеси на настройване.

Както вашите VPN, така и Kodi трябва да са достъпни за изтегляне като приложения от Google Play Store. След като ги изтеглите, включете своя VPN и настройката ще бъде завършена.

Ако по някаква причина не можете да получите достъп до Google Play Store от вашето устройство, можете също да инсталирате APK файловете ръчно:

 1. Отидете на вашия медиен плейър / кутия / телевизор Настройки, тогава Сигурност и ограничения и изберете опцията да разрешаване на приложения от неизвестни разработчици
 2. На вашия компютър отидете на уебсайта на вашия доставчик на VPN и изтеглете подходящия APK файл (ако имате проблеми с намирането на това най-доброто VPN доставчици имат поддръжка за чат на живо)
 3. Отидете на http://www.kodi.tv/download, след което кликнете върху Android лого и изберете Google Play за да изтеглите Kodi APK досие
 4. Изтеглете ги на флашка
 5. Включете USB устройството в плейъра / телевизора / кутията
 6. Отворете USB флашката и инсталирайте и двете приложения
 7. Отворете своя VPN и следвайте инструкциите на екрана, за да го настроите напълно
 8. Kodi вече ще бъде инсталиран и защитен от вашата VPN

Метод 10: Използване на Kodi на Apple TV (4-то или 2-ро поколение)

Apple TV е друго устройство, което няма родно приложение на Kodi в своя App Store.

Докато вашият Apple TV е второ или четвърто поколение, е възможно да получите Kodi на вашия Apple TV, въпреки че процесът идва с някои недостатъци.

  Как да инсталирате VPN на Windows

Най-неудобно е, че на телевизорите от четвърто поколение, освен ако нямате достъп до разработчик на Apple ID, ще трябва да изтегляте Kodi отново на всеки седем дни.

За четвърто поколение Apple телевизори следвайте тези инструкции за Mac или PC, използвайки Cydia Impactor – ако нямате такъв, ще трябва да закупите USB-C към USB-A адаптер:

 1. Изтеглете най-новата версия на Cydia Impactor на вашия компютър
 2. Вземете най-новия файл на Kodi DEB за Apple TV
 3. Това е DEB файл, но Cydia Impactor работи само с IPA файлове, така че ще трябва да го преобразувате с помощта 7-цип
 4. Ако още не сте го изтеглете и инсталирайте 7-цип
 5. Щракнете с десния бутон върху DEB файла и отворете 7-цип > Извлечете файлове…
  Падащо меню, демонстриращо как да извличате файлове в 7-цип
 6. Натиснете Добре, след това отворете новата папка и повторете този процес с файла data.tar
 7. Навигирайте данни > Var > Подвижен > Приложения докато не видите папка с име Kodi.app
 8. Създайте нова папка, наречена „полезен товар”(С главна буква P)
  Папката Payload
 9. Плъзнете Kodi.app папка вътре в тази нова полезен товар папка
 10. Щракнете с десния бутон върху вашия полезен товар папка и отидете до 7-цип > Добави към Архив…Падащо меню, показващо как да компресирате файлове в 7-цип
 11. Уверете се, че името на файла завършва в .ipa и в полето Архив формат се казва „zip“, след това натиснете Добре
  Правилно попълнен
 12. Добра новина: сега имате Kodi IPA файл. Отворете Cydia Impactor и плъзнете и пуснете новия си IPA файл в прозореца
 13. Уверете се, че сте включили Apple TV в компютъра си, изберете телевизора си от падащото меню на Cydia Impactor и натиснете начало
 14. Когато бъдете подканени, въведете своето Потребителско име за Apple ID (това ще бъде имейлът, с който сте се регистрирали) пресата Добре
 15. Ако всичко е тръгнало по план, сега ще имате приложение Kodi на вашия телевизор

Apple TV телевизорите от второ поколение са за щастие по-лесни за настройване (и нямат същото ограничение за седем дни като устройствата от четвърто поколение):

 1. На Mac натиснете (cmd + интервал), след това въведете „Terminal“ и натиснете Въведете
 2. Кликнете два пъти терминал да отвориш
 3. Въведете ssh [email protected] и натиснете Enter
 4. Ако не сте го променили, паролата ще бъде алпийска
 5. Въведете всяко от следните неща, след което натиснете Въведете
  • apt-get инсталирайте wget
  • wget -O- http://apt.awkwardtv.org/awkwardtv.pub | apt-ключ добавяне –
  • ехо „deb http://apt.awkwardtv.org/ stable main“ > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list
  • ехо „деб http://mirrors.kodi.tv/apt/atv2 ./“ > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list
  • apt-get актуализация
  • apt – вземете инсталирайте org.xbmc.kodi-atv2
  • рестартиране

Kodi вече официално не поддържа телевизори Apple от второ поколение, така че на вашия Kodi ще липсват някои по-нови функции и всякакви други функции, които може да се добавят в бъдеще, но в противен случай вече ще е готова да започне.

Ако всичко това ви се струва твърде много, има алтернативи, достъпни директно от Apple TV App Store (като например MrMC Lite), но те нямат функционалност на приставката на Kodi.

Метод 11: Използване на Kodi с VPN на Raspberry Pi

Най-лесният начин да настроите Kodi на Raspberry Pi е да инсталирате операционна система, която вече има Kodi интегрирана в нея, като LibreELEC, OSMC или XBian, но може да се направи и от Raspbian.

Първо, първо, искате да стартирате и работите с VPN:

 1. Отидете на уебсайта на вашия доставчик на VPN и изтеглете съответния инсталатор на вашия Raspberry Pi
 2. отворено терминал
 3. Придвижете се до вашия инсталационен файл, напр. CD ~ / изтегляне /
 4. Извадете инсталатора чрез typingudo dpkg -i FILENAME.deb
 5. Отворете ново терминал прозорец
 6. Въведете ВАШИЯ VPN активирайте и натиснете Въведете
 7. Въведете своя код за активиране или данни за влизане

Сега, когато вашият VPN работи и ще трябва да инсталирате Kodi. Най-лесният начин да направите това е да инсталирате LibreELEC:

 1. Отидете на https://www.libreelec.tv/downloads/
 2. Изберете 32-битов Linux или 64-битов Linux въз основа на това какво работи вашето устройство
 3. Следвайте инструкциите на екрана, за да завършите инсталацията

Коди законно ли е??

Да, Kodi е 100% легален.

Kodi е също приложение с отворен код, което е много лесно да се създават добавки за. Ето защо има такава голяма и активна общност от любителски разработчици, но също така означава, че е възможно да се намерят добавки, които улесняват незаконното предаване или изтегляне на авторски права.

Не одобряваме използването на тези добавки и по-специално предупреждаваме за закупуването на така наречените „напълно заредени кутии Kodi“ – които са снабдени с предварително инсталиран софтуер за пиратство, са незаконни в ЕС и е известно, че съдържат зловреден софтуер.

Възможно ли е да настроите Kodi на PlayStation?

За съжаление в момента не е възможно да инсталирате Kodi на Playstation. Съществуват обаче алтернативи като Plex, които имат подобна цел и могат да бъдат изтеглени директно от PlayStation Store.

Мога ли да взема Kodi на Apple TV от първо или трето поколение?

Към момента няма известен начин да се сдобиете с Kodi на първо или трето поколение Apple TV. Ако имате второ или четвърто поколение Apple TV, можете да прочетете нашето ръководство по-нататък на тази страница.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me