В това ръководство разглеждаме 10 държави, в които VPN са незаконни или ограничени, както и 17 други държави със закони, които значително засягат цифровите свободи на потребителите..

илюстрация на карта на света.

ОПРОВЕРЖЕНИЕ: Въпреки че това ръководство е подробно проучено, ние не сме юридически специалисти и не можем да гарантираме, че тази информация е точна. Ако искате да изясните законността на VPN или специфичните закони на която и да е държава, потърсете професионален правен съвет.

Contents

Законни ли са VPN-ите?

Виртуалните частни мрежи (VPN) са законни за използване почти навсякъде по света. Освен че защитават потребителите от правителствено наблюдение, те спомагат за заобикаляне на цензурата, заобикаляне на гео ограниченията и запазване на сигурността в обществените WiFi мрежи.

Законността на използването на VPN ще зависи от държавата, в която физически се намирате.

Дори тогава законите и ограниченията, свързани с онлайн активността, често могат да бъдат неясни или подвеждащи.

В това ръководство обхващаме 27-те най-цифрово ограничени държави и съответните им закони относно използването, цензурата и надзора на VPN..

Проучихме законите и ограниченията на VPN по целия свят и установихме, че VPN са законни навсякъде по света, с изключение на в 10 по-сложни държави.

Ако вашата страна не е спомената по-долу, VPN мрежите са напълно законни там.

Открихме и закони, които значително ограничават цифровите свободи 17 други страни.

Тези страни са показани по-долу в таблиците ни за ограниченията на VPN и цифровите права, като всяко име на държава се свързва към по-задълбочен анализ на конкретни закони и събития, свързани с цифровите права.

Освен четенето на това ръководство, също така е разумно да се запознаете с местните закони на вашата страна и с алиансите “Пет очи”, “Девет очи” и “14 очи”..

Това са международни споразумения за обмен на данни, които виждат най-мощните държави в света да предават вашите лични данни и онлайн активност помежду си, дори помагат при преследване на интернет потребители в чужбина.

Ако сте във Великобритания, САЩ, Австралия, Канада или Нова Зеландия, VPN мрежите са напълно легални.

Въпреки това тези страни често имат натрапчиви закони за наблюдение и запазване на данни, които може да си струва да бъдат разгледани. Можете да научите повече за това в нашето ръководство за VPN юрисдикции.

Независимо от вашето местоположение, използването на VPN за незаконни цели е незаконно навсякъде, въпреки че това, което се счита за незаконно в една държава, може да е законно в друга.

Къде са VPNs незаконни или ограничени?

Карта, показваща къде VPN са незаконни или ограничени

Топ 10 най-ограничени държави

Страна
VPN статус
Блокове на социалните медии
цензура
наблюдение
Беларус незаконен умерен Обширен Обширен
Китай Ограничен Обширен Обширен Обширен
Иран Ограничен умерен Обширен Обширен
Ирак незаконен умерен умерен Незначителен
Северна Корея незаконен Обширен Обширен Обширен
Оман Ограничен Незначителен Обширен умерен
Русия Ограничен умерен Обширен умерен
Турция Ограничен умерен Обширен Обширен
Туркменистан незаконен Обширен Обширен Обширен
ОАЕ Ограничен умерен Обширен умерен

Таблица, обобщаваща законността на VPN и нарушенията на цифровите права в 10-те най-ограничени държави

Легенда: Страните в тези таблици са етикетирани съответно за всяка категория, като „обширният“ е най-силен, последван от „умерен“ и „незначителен“.

Например държава, обозначена като „обширна“ в графата за цензура, има голям брой свързани закони и практики, докато държава, обозначена като „умерена“, ще има само някои. Страна, обозначена като „непълнолетна“, ще има нисък брой, но все пак достатъчно, за да повлияе отрицателно върху правата на потребителите.

1Belarus

VPN са незаконни в Беларус.

Беларус блокира VPN, тъй като ги разглежда като метод за подкопаване на закона. Tor, който позволява анонимни комуникации и достъп до Тъмната мрежа, също е блокиран в Беларус от 2016 г..

През февруари 2015 г. Министерството на съобщенията на страната постанови конкретно срещу анонимни услуги като VPN. Не е ясно обаче колко способности трябва да поддържа правителството за разширяване на пазара на VPN.

Има неуточнена глоба за всеки, хванат да използва VPN в Беларус.

Свързани закони & практики:

 • Актът от 2007 г. относно Правилника за функционирането на компютърните клубове и интернет кафенета означава, че за да се съобразят със службите за сигурност, собствениците на интернет кафенета в Беларус трябва да съхраняват данни за идентичността на своите клиенти и историята на тяхното търсене в мрежата..
 • Законът за масовите медии от 2009 г. блокира всички национални и международни сайтове, които не се регистрират в Министерството на информацията на Беларус.
 • През 2012 г. правителството въведе закон, ограничаващ достъпа до чужди уебсайтове. Онези, които имат достъп до блокирани сайтове в Беларус, са изправени пред потенциална глоба от 120 долара. Това може да не звучи крайно, но за много беларуси 120 долара са почти половин година заплата.

Същият този закон изисква всички интернет доставчици в Беларус да регистрират потребители и цензурни сайтове в националния черен списък, който включва сайтове с порнографско и „екстремистко“ съдържание.

 • Въпреки това, служители в Беларус често блокират други сайтове, като независими информационни агенции като Наша Нива.
 • Измененията на Закона за средствата за масова информация за 2023 г. предоставиха на Министерството на информацията в Беларус пълен контрол върху всички онлайн ресурси и възложиха на всички собственици на съдържание да го проверят за клевета или невярна информация.
 • Измененията в закона за средствата за масова информация също така забраняват на потребителите да участват в чуждестранни медии без специална акредитация от Министерството на външните работи на Беларус.

Обратно към най-ограничената таблица

2China

Жена полага цветя на табелата за офисите на Google в Китай

Китай, 2010 г. Google затваря своя сайт в страната след спорове относно цензурата с правителството. Кредит: Wenn Rights / Alamy

Само одобрени от правителството VPN са законни в Китай.

Доставчиците на VPN трябва да получат строго одобрение от Китайската комунистическа партия, преди да могат да оперират в страната. Това често включва съгласие с условия, които подкопават целта на VPN, като логване, което прави безсмислено, що се отнася до поверителността.

Използването на VPN „без разрешение“ в Китай може да доведе до глоби до 15 000 юана (приблизително 2200 долара).

Въпреки това все още много хора желаят да използват VPN в Китай. Ако това се отнася за вас, препоръчваме ви да посетите нашето ръководство за най-добрия VPN за Китай .

Свързани закони & практики:

 • Според Freedom House, измененията от Наказателния кодекс за 2015 г. въведоха време затвор до седем години за тези, които са признати за виновни за разпространение на „дезинформация“ в социалните медии. Не е ясно какво се счита за „дезинформация“, което означава, че властите могат да оправдаят несправедливи арести.
 • Законът за антитероризма от 2015 г. забранява на китайските потребители да разпространяват информация или изображения за терористични актове чрез социални медии. В него се посочва, че служителите на компанията трябва да изтрият терористичното съдържание, за да избегнат задържането, и оказва натиск върху частните компании да предават потребителски данни на китайските власти.
 • Законът за киберсигурността от 2023 г. засилва задължението на интернет компаниите да гарантират, че потребителите са регистрирани под истинските си имена и че данните на потребителите се съхраняват в рамките на страната.
 • Законът за киберсигурността изисква китайските интернет компании да съдействат на органите при разследвания или да загубят лиценза си.
 • Законът за киберсигурността също потвърди ролята на Киберпространствената администрация на Китай (CAC) като отговорна за прилагането на закони, свързани с телекомуникациите и онлайн дейността.
 • Китайската администрация за киберпространство (CAC) отговаря за мониторинга на онлайн съдържанието и поведението и непрекъснато въвежда нови закони, които засягат онлайн активността на потребителите..

През 2023 г. САС въведе 176 нови правила относно онлайн поведението в Китай.

 • Всяка онлайн дейност, която се вижда, че противоречи на интереса на ККП, вероятно ще бъде незаконна в Китай. Насоките за цензурата, установени от китайската КПК, са силно секретни, докато наказателният кодекс често се използва за оправдаване на изпращането на хора в затвора.
 • Китай е широко считан за лидер в технологиите за наблюдение и цензура и много от тях са загрижени за износа на тази технология в други страни.

Обратно към най-ограничената таблица

3Iran

Само тези VPN, санкционирани от държавата, са законни в Иран.

Иран блокира несанкционираните VPN от 2013 г., докато санкционираните VPN мрежи се наблюдават строго. Санкцията за използване на несанкциониран VPN в Иран е до една година затвор.

Свързани закони & практики:

 • Законът за компютърните престъпления от 2009 г. наказва потребителите за шпиониране, хакване, пиратство и фишинг и криминализира разпространението на „нецензурно съдържание“ в Иран.
 • Политиките и действията за 2023 г. по отношение на организацията на приложенията за съобщения в социалните медии гласи, че чуждите приложения за съобщения трябва да преместват своите центрове за данни в Иран и да се придържат към вътрешното законодателство.
 • Freedom House съобщи през 2023 г., че в момента десетки хиляди сайтове са блокирани от властите в Иран, не оставяйки на гражданите друг избор, освен да използват инструменти като VPN за достъп до блокирано съдържание.

Сред сайтовете с ограничен достъп в Иран са тези, принадлежащи към групи за правата на човека, чуждестранни бюлетини и политически опозиционни групи.

 • Вътрешните и чуждестранните сайтове дори се различават по цена, за да насърчат потребителите да имат достъп само до разрешено от държавата местно съдържание. Тези, които имат достъп до одобрени сайтове в Иран, получават 50% отстъпка.
 • Властите сега увеличават собственото си участие с инструменти за заобикаляне на цензурата като MTProto, която използва техническата инфраструктура на Министерството на информационните комуникационни технологии на Иран.
 • Поради участието на правителството с тези инструменти за заобикаляне на цензурата, потребителите вече нямат начин да разберат дали данните, изпратени чрез тези приложения, са безопасни или се разглеждат и съхраняват от иранското правителство.
 • Иран блокира домашните интернет компании да хостват забранени уебсайтове на 8 октомври 2023 г. Това означава, че забранените уебсайтове трябва да се преместят в чуждестранни хостинг компании, за да останат достъпни.

Обратно към най-ограничената таблица

4Iraq

VPN са незаконни в Ирак.

VPN са забранени в Ирак от 2014 г. Правителството твърди, че тази забрана е да не позволява на терористичните организации, главно ISIS, да влияят на обществеността чрез социалните медии.

ISIS вече не работи в Ирак, но суровите закони на цензурата на страната остават.

Правителствените служители в Ирак също използват VPN, въпреки че „без изключения“ е официалното правило.

Свързани закони & практики:

 • Законът за престъпленията в областта на информационните технологии през 2023 г. [Проект] наказва онлайн правителствените критици в Ирак с сурови затворнически присъди като доживотен затвор.
 • Amnesty International разкритикува широката формулировка на този нов закон.

  Законът забранява действия, които подкопават “независимостта, мира и политическите, военната сигурност и икономическите интереси на Ирак”, които лесно биха могли да обхванат всяка форма на органите за онлайн изразяване, които не са съгласни с.

 • Въпреки че в Ирак има малко закони, които пряко се позовават на цензурата, страната често извършва закриване на интернет. Една от причините, често посочвани от правителството за това, е да се предотврати изневярата на студентите по време на сезона на изпитите, въпреки че това изглежда малко вероятно.
 • През 2023 г. Amnesty International съобщи, че властите затварят интернет в Ирак, за да предотвратят споделянето на видеоклипове или изображения, показващи държавно насилие срещу протестиращи в социалните медии.
 • Социалните медии в Ирак се сблъскват с често блокиране, като през 2014 г. и най-скоро по време на антиправителствени протести на 2 октомври 2023 г..
 • Към 3 октомври 2023 г. властите в Ирак са извършили цялостно спиране на интернет, което засяга 75% от населението на страната. Това е в резултат на антиправителствените протести.

Обратно към най-ограничената таблица

5 Северна Корея

VPN са незаконни в Северна Корея.

В Северна Корея изобщо не се допускат чужди медии, така че не е изненадващо, че VPN-ите са незаконни. Санкцията за използване на VPN не е известна, тъй като Северна Корея е толкова секретна.

Интернетът на страната също е силно цензуриран, като на чуждите дипломати е забранено да го използват.

Обратно към най-ограничената таблица

6Oman

Само VPN, разрешени от султаната, са законни в Оман.

От 2010 г. Оман забрани всички VPN, с изключение на разрешените от султаната. Тези изключения се отнасят само за корпоративна употреба в Оман – плюс, те трябва да се кандидатстват и журналите да се съхраняват.

Личното използване на VPN е незаконно в Оман, за да се предотвратят усилията за заобикаляне на цензурата. Опитът за заобикаляне на тези закони се наказва с глоба от 1300 долара.

Свързани закони & практики:

 • Законът за далекосъобщенията от 2002 г. забранява мониторинга на далекосъобщенията в Оман, освен ако не е налице нарушение на „обществения ред или морала или нарушаване на правата на другите“.
 • Формулировката на актовете за далекосъобщенията е широка, което означава, че може да се използва за оправдаване на несправедливи арести от властите.
 • Същият този закон установи регулаторния орган в областта на далекосъобщенията в Оман. TRA се ангажира да “регулира и поддържа телекомуникационните услуги” на Оман и да прилага Закона за далекосъобщенията.
 • Критиката на султан Кабус е строго забранена в Оман, предотвратявайки развитието на истински независими медии.

Известно е, че медийните издания, които не се управляват от държавата, приемат пари от правителството на Оман и практикуват самоцензура.

 • Ако търговските обекти не се самоцензурират, рискуват да бъдат блокирани, затворени или отнемат лицензите им от властите, докато журналистите могат да бъдат изправени пред наказателно преследване.

Обратно към най-ограничената таблица

7Русия

Протест протестира срещу засилващата се цензура в интернет, като държи знак, който гласи: няма да изключите интернет.

Москва, Русия. 10 март 2023 г. Протестиращ протестира срещу засилващата се цензура в интернет, като държи знак, който гласи „няма да изключите интернет.“ Кредит: Елена Ростунова

Само одобрени от правителството VPN са законни в Русия.

Тази забрана за неодобрени VPN мрежи в Русия се предполага, че ще предотврати достъпа до „незаконно съдържание“. Руските интернет доставчици налагат забраната за VPN, блокирайки уебсайтове, които предлагат своите услуги.

Наказанието за използване на неодобрен VPN в Русия е 300 000 RUB (5100 долара) за потребителя и 700 000 RUB (12 000 USD) за доставчика на услугата.

Ако пътувате до Русия и трябва да използвате VPN, препоръчваме ви да посетите нашето ръководство за най-добрия VPN за Русия.

Свързани закони & практики:

 • Измененията на Закона за Яровая през 2016 г. въведоха сурови затворнически присъди до седем години за одобряване или застъпване на „тероризма“ онлайн. Широката формулировка оставя закона отворен за злоупотреба от руски служители, които могат да определят какво се счита за “тероризъм”.
 • Съгласно Закона за Yarovaya, подбуждането на обаждания към екстремизъм онлайн може да ви затвори в затвора до пет години, докато подстрекателството към омраза може да ви накара до 6 години.

  В Русия „екстремизмът“ включва унижение на националното достойнство, пропаганда на изключителността и публично оправдание на тероризма. Тези условия са широки и са отворени за злоупотреба от руските власти.

 • Законопроектът за фалшивите новини за 2023 г. беше приет в закон през март и забранява публикуването на „фалшиви новини“ онлайн от дигитални медии и други уебсайтове. Тези, които бъдат признати за виновни, могат да бъдат глобени до 400 000 рубли (6 000 долара).
 • Roskomnadzor (руската служба за телекомуникации) издава заявки за премахване на тези, уловени да публикуват фалшиви новини “онлайн. Те трябва да се спазват от „незабавно“, обикновено в рамките на 24 часа.
 • Законопроектът за интернет обидите през 2023 г. забранява обидите на Путин и руските власти, както и публикуването на онлайн съдържание, което показва „неуважение към обществото, държавата и правителствените органи на руската федерация“.
 • Наказание за нарушаване на Закона за интернет обидите е глоба до 100 000 рубли (1,570 долара) или присъда от затвор до 15 дни.
 • Суверенният законопроект за интернет за 2023 г. официализира плана на Русия за създаване на вътрешен интернет. Това е представено като необходима мярка за сигурност в случай, че страни като САЩ ги изключат от интернет.
 • Мнозина подозират, че законопроектът за суверенния интернет е приет за увеличаване на способността на правителството да потиска несъгласието.
 • Руското правителство има за цел да насочи целия интернет трафик в страната през следващите няколко години. Ако това върви по план, потребителите ще бъдат изложени на повишен риск от мониторинг, наблюдение и цензура поради използването от страна на правителството на проверка на дълбоки пакети (DPI). Понастоящем DPI се използва от Китай като ефективно средство за блокиране и за извършване на масова цензура.
 • Русия блокира голям брой сайтове, включително приложение за съобщения Telegram. Telegram е блокиран в Русия, тъй като компанията отказа да предаде кодове за шифроване на властите. Много потребители в Русия продължават да имат достъп до Telegram чрез използването на VPN.
 • Сайтове за политическа опозиция, LGBTQ съдържание и сайтове, които покриват конфликта на Русия с Украйна, са други примери за блокирани сайтове в Русия.
  7-те най-добри браузъра за поверителност и сигурност

Обратно към най-ограничената таблица

8Turkey

Една жена вика в мегафон като част от прессъобщение по време на протест срещу въвеждането на филтриране на съдържание от Tukey

Истанбул Турция. 15 май 2011 г. Прессъобщение по време на протест срещу решението на правителството да въведе филтриране на съдържание. Кредит: Еврен Калинбак

VPN са законни в Турция, но използването им е ограничено.

Турското правителство ограничава използването на VPN от 2016 г., като оправдава репресията, колкото е необходимо за защита на националната сигурност и за „борба с тероризма“. Tor също беше блокиран в Турция през 2016 г. заедно с 10 доставчици на VPN.

Както наблюдателите в Турция отбелязват, често хората, критични към правителството, в крайна сметка биват санкционирани и цензурирани от властите.

Ако имате нужда от VPN, преди да посетите страната, можете да прочетете нашето ръководство за най-добрия VPN за Турция.

Свързани закони & практики:

 • През ноември 2011 г. турският орган за информационни и комуникационни технологии (BTK) представи нова система за филтриране в Интернет, проект „Безопасно използване на Интернет“. Това дава на интернет абонатите избор на профили за достъп до интернет.
 • Първоначално тези профили бяха „семейни“, „стандартни“, „деца“ или „домашни“. Въпреки това, след масови протести след първоначалното обявяване на плановете, тези планове бяха променени на незадължителни „семейни“ и „детски“ профили. Ако бъдат избрани, те автоматично прилагат определена от BTK белица, блокирайки съдържание, което правителството не одобрява.
 • Измененията на Закона за държавните разузнавателни служби от 2014 г. и Националната разузнавателна организация предоставят на Турската национална разузнавателна агенция правото на достъп до всички лични и бизнес комуникационни данни без съдебно разпореждане.
 • Законът за разузнавателните служби също предоставя на турските агенти имунитет от наказателно преследване, ако извършат неправомерно поведение в хода на своята работа.
 • Докладването за действията на турската национална разузнавателна организация също е забранено и журналистите могат да отидат в затвора до девет години, ако публикуват материали, изтичащи от източници на разузнаване.
 • Законът за регулиране на съдържанието от 2016 г., публикуван в Интернет (a.k.a Законът за интернет), забранява клевета на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
 • Законът за интернет също доведе до блокирането на Wikipedia през 2023 г., за да се предотврати достъпът на потребителите до страници, позовавайки се на участието на Турция в сирийския конфликт.
 • Сайтовете и съдържанието могат да бъдат блокирани в Турция съгласно Закона за Интернет, ако те се считат за „заплаха за националната сигурност“. Това може да се тълкува по желание на правителството и се използва за цензуриране на независими новинарски сайтове.
 • Законът за интернет изисква също така доставчиците на хостинг и достъп в Турция да запазват целия трафик на данни до една година.
 • Законът за борба с тероризма от 2023 г. криминализира „легитимизиране, възхваляване или подбуждане към насилствени методи или заплахи“ в Турция за „пропаганда на терористична организация.“ Този закон също така одобрява постоянните правомощия за извънредни ситуации, като задържане на заподозрени без обвинение.

  Широката формулировка на Закона за борба с тероризма е използвана в Турция за наказване на журналисти и учени за обида на правителството. Лицата, признати за виновни в критиката на властите, могат да бъдат изправени до пет години затвор.

 • Измененията в интернет регламентите през 2023 г. поставиха изискването всички доставчици на онлайн съдържание в Турция, от Netflix до независими новинарски сайтове, да получат лиценз от Върховния съвет за радио и телевизия в Турция (RTÜK).
 • Доставчиците на съдържание, които не получат лиценз от лицето на RTÜK, са блокирани. Доставчиците с лиценз ще бъдат наблюдавани и блокирани, ако публикуват нещо, което правителството не одобри.
 • Сайтове за социални медии като Facebook, Twitter и YouTube също са изправени пред блокиране в Турция. Facebook и Twitter често получават заявки за сваляне на съдържание.
 • Отчетите в Twitter показват, че са били отправени повече заявки за сваляне от Турция, отколкото от всяка друга страна в света.
 • Турция редовно блокира LGBTQ сайтове и съдържание поради непристойност.

Обратно към най-ограничената таблица

9Turkmenistan

VPN мрежите са незаконни в Туркменистан.

Туркменистан забрани през 2015 г. VPN за цензуриране на чуждестранни медии. Всяко използване на прокси или VPN мрежи се открива и блокира от единствения, държавен ISP, Turkmenet, управляван от Туркменистан.

Интернетът на Туркменистан е преднамерен за да възпре хората да го използват, като месечният абонамент струва 213 долара за 8Kbpsd, повече от средната месечна заплата в страната.

Използването на VPN в Туркменистан може да доведе до неуточнена глоба и плашеща призовка от Министерството на националната сигурност за провеждане на „превантивен разговор“ .

Свързани закони & практики:

Независими сайтове за новини и социални медии като Facebook, Twitter и YouTube са блокирани в Туркменистан.

 • Приложенията за съобщения WeChat, Viber и WhatsApp са блокирани от ноември 2013 г..
 • Цялата активност в Интернет и кореспонденцията в Туркменистан се следи от властите.

Обратно към най-ограничената таблица

10UAE

В ОАЕ са само одобрени от правителството VPN мрежи.

Обединените арабски емирства разрешават одобрени от правителството VPN само от 2012 г., по време на Арабската пролет. Това беше да обезкуражи използването на VoIP услуги като Skype, WhatsApp и Facebook.

Блокирането на VoIP услуги в ОАЕ беше както по икономически, така и по политически причини. Целта му е да насърчи местните жители да плащат (доста скъпата) абонаментна такса за местните далекосъобщителни услуги, Etislat и Du.

Корпоративните субекти в ОАЕ обаче могат да използват VPN мрежи неограничено.

Ако VPN се използва за извършване на престъпление в ОАЕ, потребителят може да бъде изправен пред затвор или глоба между 150 000 AED (приблизително 41 000 USD) и 500 000 AED (приблизително 136 000 USD).

За тези, които се нуждаят от VPN, преди да пътуват до ОАЕ, ние съставихме нашето ръководство за най-доброто VPN за ОАЕ..

Свързани закони & практики:

 • Измененията на Закона за киберпрестъпността от 2012 г. забраняват езика, който нарушава религията, държавата, нейните владетели и символи, както и онлайн хазарт или порнография. Законът също криминализира използването на интернет в ОАЕ за призоваване на протести.
 • Изменението от 2023 г. на Закона за киберпрестъпността криминализира, изразяващо „съчувствие към Катар“ с време затвор до 15 години за тези, които го правят.
 • Интернет доставчиците в ОАЕ трябва да блокират и цензурират съдържание, считано за порнографско или заплаха за властта на държавата, както и съдържание, свързано с хазарт или тероризъм.

Публикуването на социални, политически или религиозни мнения онлайн в ОАЕ е достатъчно, за да изпрати потребителите в затвора.

 • VoIP услуги като Skype и WhatsApp също са забранени в ОАЕ.

Обратно към най-ограничената таблица

Страни с ограничения за цифрови права

Следните държави имат закони за онлайн наблюдение и цензура, които си струва да бъдат разгледани, ако се притеснявате за вашата поверителност и сигурност в мрежата.

17 държави с значителни ограничения за цифрови права

Страна
VPN статус
Блокове на социалните медии
цензура
наблюдение
Камбоджа правен умерен Обширен Обширен
Куба правен Незначителен Обширен Обширен
Египет правен умерен умерен умерен
Еритрея правен умерен умерен умерен
Етиопия правен умерен Обширен умерен
Индонезия правен умерен Обширен Обширен
Казахстан правен умерен Обширен умерен
Малайзия правен умерен Обширен Обширен
Мианмар правен Незначителен Обширен умерен
Саудитска Арабия правен умерен Обширен Обширен
Судан правен умерен Обширен умерен
Сирия правен Незначителен Обширен Обширен
Тайланд правен умерен Обширен Обширен
Уганда правен Обширен Обширен умерен
Узбекистан правен умерен Обширен Обширен
Венецуела правен умерен умерен умерен
Виетнам правен умерен умерен умерен

Таблица, обобщаваща законността на VPN и нарушенията на цифровите права в 17 други забележителни страни

Легенда: Страните в тези таблици са етикетирани съответно за всяка категория, като „обширният“ е най-силен, последван от „умерен“ и „незначителен“.

Например държава, обозначена като „обширна“ в графата за цензура, има голям брой свързани закони и практики, докато държава, обозначена като „умерена“, ще има само някои. Страна, обозначена като „непълнолетна“, ще има нисък брой, но все пак достатъчно, за да повлияе отрицателно върху правата на потребителите.

1Cambodia

VPN са законни в Камбоджа.

Свързани закони & практики:

 • Законът за далекосъобщенията от 2015 г. криминализира планирането на престъпна дейност или увреждане на имущество, като наказва тези, които правят с глоби до 40 милиона KHR (8 800 щатски долара) и до шест месеца затвор.
 • Този закон също наказва използването, инсталирането или изграждането на телекомуникационно оборудване, което води до „национална несигурност“.
 • Законът не предлага изясняване на това, което се счита за „национална сигурност“ и следователно може да бъде използван за санкциониране на правителствени критици, журналисти или активисти.
 • Провъзгласяването на 2023 г. за контрол на уебсайтове и социални медии нарежда на всички доставчици на интернет услуги в Камбоджа да инсталират технология за наблюдение.

Тази технология за наблюдение позволява на властите лесно да блокират акаунти в социални медии или страници, считани за дискриминационни или заплаха за националната сигурност.

 • Законът за фалшивите новини за 2023 г. криминализира публикуването на дезинформация онлайн и наказва нарушителите с до две години затвор и глоба в размер на 1000 долара. Този закон изисква също така уебсайтовете да се регистрират в министерството на информацията в Камбоджа.
 • Измененията на 2023 г. в Наказателния кодекс въведоха наказания за обида на краля по закон lèse-majesté. Всяко лице или медия, виновни за създаването или споделянето на съдържание, което „засяга [достойнството] на (краля)“, може да бъде наказано с до пет години затвор и глоба до 10 милиона риела (2 500 долара.)

Обратно към таблицата с други забележителни страни

2Cuba

Туристите и местните кубинци, които чакат на опашка при входа на вратата в правителството на Куба, контролираха офиса на телекомуникационната компания ETECSA.

Тринидад, Куба. 10 февруари 2023. Туристите и местните кубинци, които чакат на линия при входа на вратата на правителството на Куба, контролираха офиса на телекомуникационната компания ETECSA. Кредит: Есенна фотография на небето

VPN са законни в Куба.

Свързани закони & практики:

 • Самата конституция на Куба твърди, че свободата на словото е второстепенна за насърчаване на социалистическите идеали. Изразяването на възгледи, противоречащи на „революцията“, е забранено.
 • Наказателният кодекс в Куба може да постави хората в затвора до 20 години за дейности, които застрашават обществения ред. Може да се използва и за задържане, преобразуване или проучване на онези, които противоречат на социалистическите норми.
 • Декретът-закон от 1996 г. 209 забранява използването на интернет за нарушаване на „нравствените принципи на кубинското общество или законите на страната.“ Законът също забранява имейлите, които „застрашават националната сигурност“
 • Законът за защита на националната независимост и икономиката на Куба от 1999 г. забранява разпространението на съдържание или материали, които противоречат на правителството или показват подкрепа на ембаргото на САЩ за бизнес сделки, с присъда от три до осем години затвор за тези, които правят.
 • През 2007 г. Куба въведе Резолюция 127. Това забранява разпространението на информация, която застрашава националната сигурност, социалните норми или целостта на хората. Освен това предоставя право на интернет и доставчици на данни правото да наблюдават интернет и да съобщават за всяко престъпно поведение пред властите.
 • Резолюция 179 беше въведена през 2008 г. Това консолидира ролята на доставчиците на интернет услуги, цензуриращи интернет, заявявайки, че те „трябва да предприемат необходимите мерки за предотвратяване на достъпа до сайтове, чието съдържание противоречи на социалния интерес, морала и доброто поведение; както и използването на приложения, които засягат целостта или сигурността на държавата. ”

  Куба предостави само домашен достъп до интернет на своите граждани през 2023 г. и разгърна планове за мобилни данни през 2023 г. Освен че тези услуги са скъпи, единственият доставчик на услуги в Куба, държавната ETECSA, упражнява значителен цензурен контрол. По искане на Комунистическата партия на Куба ETECSA е задължен по закон да блокира и ограничи достъпа до критично за правителството съдържание.

 • Мониторингът и надзорът в Куба е широко разпространен, като ETECSA е направен така, че да ограничи достъпа до интернет на потребителите, ако те участват в някаква дейност, която нарушава социалните норми, насърчавани от правителството.
 • По време на референдума, проведен по-рано тази година, в Куба бяха блокирани уебсайтове с критични новини от вътре и извън страната. Това намали възможността на гражданите за достъп до безпристрастна информация и помогна на Комунистическата партия на Куба да наложи пропагандата на „да“ на вота.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

3Egypt

VPN мрежите са законни в Египет.

Учудващо е, че VPN са законни в Египет, предвид степента на интернет мониторинг, наблюдение и цензура в страната.

Свързани закони & практики:

 • Измененията на Конституцията от 2013 г. гласи, че цензурата е незаконна „по всякакъв начин“.
 • Съществуват обаче значителни изключения от това правило. Тези изключения включват по време на „времена на война или общо мобилизиране“ или когато съдържанието е „предназначено“ да подбужда към насилие или е дискриминационно. Широката формулировка на тези изключения може да бъде манипулирана, за да се накажат правителствените критици, ограничавайки свободата на словото.
 • Законът за борба с тероризма от 2015 г. разширява определението за „тероризъм“ в Египет, така че да включва заплашващ обществен ред. Той също така позволява на властите да наблюдават интернет и социалните медии за терористично съдържание.
  Tor срещу VPN: Как работят и кое е по-добро за поверителност онлайн?

Законът за борба с тероризма наказва групи, които се застъпват за „възпрепятстване“ на законите с доживотен затвор или смъртно наказание. Това пряко се отразява на работата на правозащитни групи и активисти в страната. Законът също така наказва създаването на уебсайтове, популяризирани или подкрепящи тероризма, с минимална присъда от пет години затвор.

 • Не само това, законът въведе смъртно наказание за тези, за които се вижда, че създават или ръководят терористична група. Той също така защитава офицерите или военните членове, които използват сила върху цивилни.
 • Измененията в Закона за медиите и печата за 2023 г. инкриминират споделянето на публикации от и извън Египет, когато съдържат материали, които се разглеждат като насърчаващи насилие, расизъм, омраза или нетолерантност или които нарушават обществения мир.
 • Според този закон профилите в социалните медии с 5000 последователи или повече могат да бъдат спрени за разпространение на фалшиви новини или насърчаване на насилието. Собствениците на тези сметки също са длъжни да отидат в затвора.
 • Законът за киберпрестъпленията от 2023 г. позволява на властите да блокират законно сайтове, които се разглеждат като заплаха за „националната сигурност“, а египтяните, които посещават забранени уебсайтове, могат да бъдат изпращани в затвора до една година. Създателите на забранени сайтове могат да бъдат изпращани в затвора за срок до две години.
 • Притеснително е, че египетският закон за киберпрестъпленията изисква също така интернет доставчиците да държат на потребителските данни и при необходимост да ги предават на властите.
 • По време на конституционния референдум в Египет през април властите блокираха страницата на опозиционна петиция, наречена Бател („невалидна“). Това показва обсега на египетските власти и пренебрежението им към правата и свободите на цифровите технологии.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

4Eritrea

В момента VPN мрежите все още са легални в Еритрея.

Определен от CPJ като най-цензурираната държава в света поради ограниченията си за преса и реч, авторитарното правило на Еритрея също се отрази на достъпа и използването на интернет от потребителите.

Свързани закони & практики:

 • Само 1% от населението има достъп до интернет в Еритрея. Тези, които желаят да имат достъп до интернет, трябва да посетят интернет кафенета, където рискуват да бъдат наблюдавани. До интернет също не може да се стигне чрез мобилни телефони в страната.

CPJ цитира доклад на сътрудничеството по международната политика за ИКТ за Източна и Южна Африка, като отбелязва, че авторитарният режим в Еритрея е толкова „брутален или командващ“, че по-нататъшното прекъсване на интернет на страната е почти ненужно.

 • Въпреки това Еритрея предприе някои стъпки, за да ограничи достъпа до перспективи, които могат да нарисуват правителството в лоша светлина. Законът за печата от 1996 г. гласи, че медиите трябва да насърчават „национални цели“, докато всички независими медии бяха забранени през 2001 г..
 • Правителството блокира достъпа до социалните медии на 15 май 2023 г. Това трябваше да предотврати организирането на протест до Деня на независимостта на страната, 26 май.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

5Ethiopia

VPN са законни в Етиопия.

Свързани закони & практики:

 • Прогласирането на средствата за масова информация и свободата на информация от 2008 г. потвърждава свободата на изразяване и на печата. Това обаче отслабва това, като раздава груби глоби за клевета.
 • Освен това прави ненужно сложен процесът на регистрация и лицензиране на медийни обекти.
 • Организации като CPJ по-рано писаха до премиера на Етиопия Абий Ахмед, молейки за преразглеждане на закона за средствата за масова информация.
 • Декларацията за борба с тероризма от 2009 г. беше разширена със Закона за престъпленията срещу измамите от 2012 г., за да се прилага към електронните съобщения.
 • Тези закони криминализират всякакви съобщения или изявления, направени онлайн, които насърчават тероризма. Законът за нарушенията в областта на телекомуникационните измами също така забранява VoIP услуги като Skype и задължи задължи потребителите да регистрират своите устройства в правителството.
 • Прокламацията за компютърна престъпност за 2016 г. криминализира онлайн действия като споделяне на съдържание, което „предизвиква страх, насилие, хаос или конфликт между хората“.
 • Законът за компютърната престъпност наказва споделянето на „възпалително съдържание“ с до три години затвор. Той значително ограничава свободата на словото, тъй като може да се използва за заглушаване на правителствените критици.

Провъзгласяването на компютърна престъпност в Етиопия позволява на правителството да наблюдава и прихваща цифрови комуникации. Освен това тя постави изискване за интернет доставчици и други доставчици на телекомуникационни услуги да съхраняват потребителски данни поне една година.

 • Законът за речта на омразата и дезинформацията, изготвен през април 2023 г., криминализира „речта на омразата“ и „фалшивите новини“ с наказания съответно до пет години и три години.
 • Широката формулировка на законодателството се отнася до последствията за свободното слово, тъй като може да се използва за наказание на критикуващите към правителството, както и на независими медии.
 • В миналото Етиопия често прекъсваше интернет и блокираше социалните медии. Обаче, откакто премиерът Абий Ахмед дойде на власт, страната изпита повече свобода на печата и интернет.
 • През април 2023 г. CPJ не записа журналисти, които да бъдат зад решетките за първи път от 14 години насам, а над 260 уебсайта бяха деблокирани. Предишната забрана на Етиопия за медии бе отменена, което означава, че журналистите могат да се върнат от изгнание.
 • Докато премиерът Абий Ахмед донесе на Етиопия по-голяма свобода, репресивните закони, въведени при предишните правителства, остават.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

6Indonesia

Протестът държи знак, призоваващ за прекратяване на ЛГБТ дискриминацията като част от март на жените през 2023 г.

Джокякарта, Индонезия. 8 март, 2023 г. Протестиращ знак вдига знак, призоваващ за прекратяване на ЛГБТ дискриминацията като част от март на 2023 г. на жените. Кредит: Били Хангара

VPN са законни в Индонезия.

Свързани закони & практики:

 • Законът за държавното разузнаване от 2011 г. криминализира съзнателно или небрежно изтичане на поверителна информация относно разузнавателната дейност на страната. Лица, признати за виновни за това, могат да отидат в затвора до 10 години.

Законът за държавното разузнаване на Индонезия също така дава на властите разрешение „да предотвратят и / или да се борят“ с всякаква дейност или индивид, които са вредни за „националните интереси или националната сигурност“. осъдените.

 • Измененията в Закона за електронните транзакции от 2016 г. позволяват на държавните агенции да блокират съдържание, което се разглежда като „отрицателно“ и / или заплаха за обществения ред. Законът наказва речта на омразата, клеветата и подбуждането към насилие онлайн с до четири години затвор и глоба в размер на 750 милиона IDR (54 000 долара).
 • В резултат на тази формулировка на законите, тя може да бъде използвана за санкциониране на потребителите за маркиране на някого в публикация във Facebook, с която правителството не е съгласно.
 • Измененията за 2016 г. на ETL в Индонезия също увеличиха ограниченията за съдържание, без да предлагат прозрачност или начин за обжалване на уебсайтовете.
 • 2023 г. Изменения в Закона за ликвидиране на наказателните деяния от тероризма от 2003 г. Този закон дава право на властите да прихващат онлайн и мобилни комуникации, изпратени от или до всеки, заподозрян в участие в терористичен акт.

Организации като „Хюман Райтс Уоч“ определиха как широкото определение на „тероризъм“ в Закона за тероризма на Индонезия може да бъде злоупотребено с цел несправедливо изследване на правителствени критици, защитници на околната среда или религиозни групи.

 • През 2023 г. в Индонезия беше създадена Национална агенция за кибер и криптиране, която има за задача да цензурира интернет чрез мониторинг и филтриране на съдържание.
 • Министерството на комуникацията и информацията (MCI) пусна “Cyber ​​Drone 9” през януари 2023 г., A.I. система, предназначена за автоматично филтриране и блокиране на забранено съдържание.
 • Блокирането зависи от софтуера на всеки доставчик на интернет услуги, което означава, че интернет доставчиците могат да добавят допълнителни сайтове в черни списъци по желание. Това допълнително ограничава свободата на информация в Индонезия.
 • Индонезия често блокира LGBTQ съдържание, уебсайтове и всяко съдържание, за което се смята, че е обидно за исляма. Tumblr и други сайтове за социални медии са изправени пред блокове със съдържание, с акаунт в Instagram, премахнат през февруари 2023 г. за изобразяване на борбите на гей мюсюлманите.
 • Reddit, YouTube и Vimeo са напълно блокирани в Индонезия, а някои VPN също са били обект на блокиране.
 • На 28 октомври 2023 г. Министерството на комуникацията и информацията на Индонезия обяви, че сега ще ограничи социалните медии по време на „извънредни ситуации, които застрашават обществото.“ Това е въпреки, че министър Джони Г. Плейт признава, че това нарушава правата на човека.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

7Kazakhstan

В момента VPN мрежите все още са легални в Казахстан, въпреки честите прекъсвания в интернет.

Свързани закони & практики:

 • Измененията в Наказателния кодекс за 2014 г. увеличиха наказанията за клевета в Казахстан. Те също въведоха по-сурови наказания за разпространение на фалшиви новини и обиди на държавни служители.
 • В резултат на тези изменения четирима журналисти бяха разпитани от казахстанските власти, тъй като те са работили за Forbes.kz, сайт, за който се вижда, че властите разпространяват дезинформация.

Законът също така разшири дефиницията за „подбуждане към социален раздор“, която е криминализирана в Казахстан и осъжда всяко призоваване за промяна или сваляне на конституционния ред. В резултат на това правозащитни групи, активисти и независими медийни организации могат да бъдат наказани за тяхното онлайн поведение.

 • Забраната на материал за 2023 г., свързана с Демократичния избор на Казахстан, прави незаконно публикуването или споделянето на съдържание, включително частни съобщения, свързани с Демократичния избор на Казахстан (DVK), които през 2023 г. бяха класифицирани като терористична група в Казахстан.
 • Декретът от 2023 г. за блокиране на интернет легализира блокирането на сайтове в Казахстан, въпреки че властите го правят от години. Декретът позволява на властите да блокират уебсайтове по време на „извънредни ситуации“. Тази широка терминология може да се използва за блокиране на всеки уебсайт, който не е в съответствие с становището на правителството.
 • Властите в Казахстан често извършват спиране на интернет и блокиране на сайтове по време на политически вълнения.
 • Facebook, Instagram, Telegram, YouTube и независими медийни сайтове бяха блокирани в Казахстан по време на опозиционните протести, проведени през май 2023 г..
 • През юни 2023 г. Касим-Джомарт Токаев стана президент. По време на тези избори някои VPN услуги бяха блокирани в Казахстан. Следователно е разумно да се подозира бъдещо блокиране на VPN в Казахстан или пълна забрана.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

8Malaysia

VPN са законни в Малайзия.

Свързани закони & практики:

 • Законът за компютърните престъпления от 1997 г. криминализира хакването или „злоупотребата“ с компютри в Малайзия. Той също така дава право на властите да получават и търсят чрез устройствата на всеки, за когото се подозира, че е извършил някое от тези престъпления.
 • Законът за комуникациите и мултимедията от 1998 г. незаконно разпространява или произвежда съдържание онлайн, което се счита за обидно, заплашващо, нецензурно, невярно, непристойно или заплаха за националната сигурност в Малайзия.
 • Законът за комуникация и мултимедия в Малайзия също позволява на властите да прехващат комуникации, ако се смята, че имат връзка с престъпление, като например неправилно използване на услуги (изброени по-горе) или измама.
 • Законът за престъпленията в областта на сигурността (специални мерки) за 2012 г. предоставя на властите в Малайзия широкообхватни възможности за прихващане за онлайн и мобилни комуникации. Той криминализира поведение, което противоречи на държавата или подбужда към „терористични“ действия.
 • Този закон също така позволява на полицейските служители да пресичат комуникациите, ако се смята, че имат връзка с престъпна дейност.
 • Измененията в Закона за седицията от 2015 г. позволяват на властите да блокират цялото електронно съдържание, за което се смята, че подбужда към бунт срещу държавата. Максималното време на затвора за виновните в манипулацията в Малайзия вече е от три години на седем.

През 2023 г. проповедникът Wan Ji Wan Hussin получи наказание от 12 месеца затвор за публикуване на уж „седалищни“ коментари за султана на Selangor във Facebook през 2012 г..

 • Законът за седимента в Малайзия е проблематичен, тъй като може да се използва за санкциониране на всяка антиправителствена реторика и валидна правителствена критика. Заместването на акта обаче наскоро беше обсъдено от правителството и това може да увеличи свободата на словото в Малайзия.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

9Myanmar

VPN мрежите са законни в Мианмар.

Въпреки че VPN са законни в Мианмар, страната има лоши данни за цифрови права, насърчаващи самоцензурата чрез прекалено широки закони и сурови съдебни преследвания.

В Мианмар също няма закони за защита на данните.

Свързани закони & практики:

 • Законът за електронните транзакции от 2004 г. криминализира онлайн поведението, считано за заплаха за националната сигурност, обществения мир, икономиката, културата или националната солидарност. Широката формулировка на законите означава, че може да се използва за наказание на потребителите само за споделяне на съдържание, от което правителството не одобрява.
 • Законът за далекосъобщенията от 2013 г. криминализира клевета и умишлено разпространява дезинформация.

  Между 2013 г. и декември 2023 г. над 100 дела бяха заведени до властите съгласно Закона за далекосъобщенията.

 • По-голямата част от обвиняемите работеха в журналистика или активизъм. Един човек беше изпратен в затвора за предаване на живо видео на сина си в сатирична пиеса, която критикува военните.
 • Законът за медиите за 2014 г. наказва журналистите, признати за виновни в преувеличаването на политически, расови или религиозни конфликти в Мианмар.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

10 Саудитска Арабия

VPN са законни в Саудитска Арабия, въпреки суровите закони за цензурата на страната.

Свързани закони & практики:

 • Законът за борба с киберпрестъпността от 2007 г. забранява изпращането или създаването на материали, които „вредят на обществения ред, религиозните ценности, обществения морал, [или] святостта на личния живот“. Тези, които го правят, могат да бъдат глобени до 3 милиона SAR (800,00 US $ ) или изпратен в затвора до пет години.
 • Законът за борба с тероризма от 2023 г. забранява на хората да използват своето „социално положение или медийно влияние за насърчаване на тероризма“, с тези, които могат да получат наказание затвор до 15 години.
 • Този закон също криминализира описанието на краля или престолонаследника по начин, който срам религията или справедливостта. Тези, които бъдат признати за виновни, могат да бъдат наказани с пет до 10 години затвор.
 • През 2023 г. правителството призова гражданите на Саудитска Арабия да докладват на други за публикуване на съдържание, което подкопава държавата. Казаха им да направят това чрез приложението Kolonna Amn („Всички ние сме сигурност“).
 • След легализацията на VOIP услугите, властите в Саудитска Арабия обявиха през 2023 г., че ще започнат мониторинг и цензуриране на всички обаждания.
  Как да инсталирате VPN на Windows

Надзорът се извършва масово в Саудитска Арабия, като правителството твърди, че е необходимо да се защитава „националната сигурност“.

 • Тези, които най-вероятно ще наблюдават мониторинг в Саудитска Арабия са политически, социални и религиозни активисти.
 • Други блокирани сайтове в Саудитска Арабия включват такива, които правителството счита за „аморални“, което до голяма степен е насочено към порнография, уебсайтове за хазартни игри и такива, които популяризират шиитската идеология или споделят LGBTQ съдържание.
 • Зловещият случай на журналиста Джамал Кашоги показва колко далеч властите в Саудитска Арабия са готови да отидат да заглушат опозиционните гласове. Убийството му служи като напомняне на всички граждани на Саудитска Арабия какво може да се случи с тези, които се изказват против политиките на страната.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

11Sudan

Суданецът протестира срещу управляващия Преходен военен съвет (TMC) по време на пълно закъснение в интернет.

Хартум, Судан. 30 юни 2023 г. Судански протест срещу управляващия Преходен военен съвет (TMC) по време на пълно закъснение в интернет. Кредит: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live News

VPN са законни в Судан.

Достъпът до интернет в Судан е ограничен поради високата цена на данните и лошата икономика на страната.

През 2023 г. бе съобщено, че достъпът до интернет в Судан струва почти половината от средната месечна заплата на потребителите. Тези високи цени са пречка за достъпа до Интернет за живеещите в Судан.

Свързани закони & практики:

 • Законът за борба с информационните престъпления от 2007 г. (Законът за престъпността срещу I.T.) забранява уебсайтове, които критикуват правителството или публикуват съдържание, което е клеветническо или обидно към „обществения морал“.
 • Този закон ограничава свободата на словото, тъй като позволява на суданското правителство да цензурира всичко, което противоречи на партийната линия.
 • Законът за националната сигурност от 2010 г. дава възможност на Националната служба за разузнаване и сигурност (NISS) да арестува и цензурира журналисти, които критикуват правителството. Той също така предоставя на NISS имунитет от наказателно преследване, което означава, че може да се измъкне от насилие при извършване на арести.

Amnesty International по-рано съобщи как NISS са използвали изтезания, задържане и сплашване на затворници.

 • Законът за 2023 г. за борба с киберпрестъпленията криминализира разпространението на „фалшиви новини“ и критикува чужденците, като наказва тези, които правят с до две години затвор.
 • Измененията на Закона за печата и публикации за 2023 г. (a.k.a Закона за медиите) изискват всички журналисти да се регистрират в Съвета по журналистика. Те също така разширяват законите за печата, за да засегнат цифровите медии. Това означава, че главните редактори са отговорни за цялото съдържание, публикувано на сайта им.
 • През юли 2023 г. Судан прекъсна интернет, което значително намали способността на потребителите в страната да комуникират. Изключването на интернет беше предизвикано от управляващия военен съвет на Судан като метод за потушаване на протестните демокрации.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

12Syria

VPN са законни в Сирия.

Въпреки това, през 2011 г. дълбоката проверка на пакетите (DPI) беше използвана от властите в Сирия за блокиране на VPN протоколи OpenVPN, L2TP и IPsec.

Това направи VPN разчитащите се на тези протоколи вече да не са ефективни за потребителите в страната.

Свързани закони & практики:

 • Законът за печата от 2001 г. забранява публикуването или споделянето на фалшиви новини или новини, които заплашват “националното единство” или националните настроения на Сирия. Тази широка терминология може да се използва за наказване на журналисти, политически активисти или опозиционни групи за това, че те просто публикуват своите възгледи онлайн.
 • Сирийският закон за медиите, приет през 2011 г., криминализира публикуването на съдържание, което заплашва “националното единство и националната сигурност”, подбужда към “престъпления от омраза” или е за военните на страната. Поради това може да се използва за наказване на журналисти или лица, които се изказват против режима.
 • Измененията за 2023 г. на Закона за борба с киберпрестъпността от 2012 г., известен още като Закон девет, създадоха специализирани съдилища по дела, свързани с злоупотреба с комуникация и технологии.

  Поправката за 2023 г. се основава на първоначалния закон за борба с киберпрестъпността, който може да накаже „всеки, който подбужда или популяризира престъпление чрез компютърни мрежи“ с присъда до три години и максимална глоба от 600 долара.

 • Заплашващата обществена или държавна стабилност също е инкриминирана от Закона за борба с киберпрестъпността.
 • Този закон може да се използва за наказване на всеки, който критикува сирийското правителство онлайн, от журналисти до блогъри и е осъден за нарушаване на цифровите права и свободи..
 • Спирането на интернет е често срещано в Сирия и голям брой сайтове остават блокирани, включително тези на опозиционните политически партии, правозащитни организации.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

13Thailand

Тайландският крал Маха Ваджиралонгкорн, кралица Сутида, принцеси и принц се виждат на балкона на Големия дворец, докато поздравяват обществото.

Банкок, Тайланд. 6 май 2023 г. Кралят на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн, кралица Сутида, принцеси и принц се виждат на балкона на Големия дворец, докато поздравяват обществото.

VPN са законни в Тайланд, но те често са блокирани от правителството.

Тайланд не е приятел на свободата в интернет, като масовата онлайн цензура се извършва масово. За да се влошат нещата, властите не предлагат прозрачност за това кои уебсайтове са блокирани или защо.

Платформи като Facebook и Google често получават заявки за сваляне на съдържание от правителството на Тайланд. Продемократичните активисти, кампании и членове на опозиционните политически партии също са изправени пред постоянно преследване за споделяне на възгледите си онлайн.

Свързани закони & практики:

 • 2007 г. & Измененията на Закона за престъпленията, свързани с компютрите от 2023 г. (a.k.a Законът за киберпрестъпността) дават на властите право да блокират и премахват онлайн съдържание и позволява без основание търсене на потребителски данни.
 • Този закон също така ограничава свободата на словото в Тайланд, като насърчава цензурата на материали, които нарушават „обществения морал“.
 • Тайландското lèse-majesté е специфичен раздел от криминалния кодекс на Тайланд, който криминализира клеветата на монархията. Lèse majesté все повече се налага в Тайланд след успешния военен преврат през 2014 г. Много от тях са изпратени в затвора в резултат на това.
 • 18-годишна присъда бе присъдена на 61-годишен мъж под великото величие за публикуване на видеоклипове във Facebook, които властите смятат за обида към монархията.

 • На 8 октомври 2023 г. министърът на цифровата икономика обяви, че магазините или кафенетата в Тайланд, които предлагат WiFi услуги, трябва да водят регистър на интернет трафика за 90 дни. Това е така, че длъжностните лица да имат достъп до информацията по член 26 от Закона за компютърните престъпления.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

14Uganda

VPN са законни в Уганда.

Въпреки че VPN са технически легални в Уганда, правителството поиска от интернет доставчиците да ги блокират, тъй като те често се използват за заобикаляне на данъка върху социалните медии в страната.

Угандийските интернет доставчици трябва също да блокират сайтове, които не са регистрирани от UCC (Uganda Communications Commission.)

Свързани закони & практики:

 • Законът за борба с тероризма от 2002 г. забранява публикуването и разпространението на съдържание, което се вижда в подкрепа на „тероризма“.
 • Широката терминология на този закон оставя отворена за злоупотреба, тъй като „тероризмът“ може да се тълкува като означаващ всичко, което противоречи на правителството. Тези, които нарушават закона, се наказват със смърт.
 • Законът за регламентите за комуникациите от 2010 г. позволява на властите на Уганда да шпионират личните комуникации на цивилни, както и заподозрени терористи.
 • Законът за злоупотреба с компютърна злоупотреба от 2011 г. криминализира „обидното общуване“, както и използването на електронни устройства, за да се опита да „наруши мира, тишината или правото на неприкосновеност на личния живот на друго лице“. време затвор до една година.

Данъкът за социалните медии 2023 влезе в сила през юли 2023 г. и въведе данък от 200 угандийски шилинга на ден (5 цента) за използването на социални медии. Над 60 сайта за социални медии са засегнати от този данък, включително Twitter и Facebook.

 • Правителството твърди, че причината за данъка върху социалните медии е за събиране на пари за обществени услуги. Писмо, изпратено от президента Мусевени до финансовото министерство през март миналата година, призовава въвеждането на данъка като средство за спиране на онлайн „клюките“.
 • Цензурата в Уганда само се увеличава, като властите използват всяка възможност да санкционират политически противници или правителствени критици.
 • Пример за увеличаване на репресиите в Уганда е неотдавнашният съдебен процес срещу член на опозицията в парламента Боби Уайн. Боби Вине бе отведен в съда на 6 август 2023 г. под обвинение за „досадното“ президент Мусевени. Това показва как законите могат да бъдат изпълнявани, за да се наказват политически противници и критици в Уганда.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

15Uzbekistan

VPN са законни в Узбекистан.

Независимо от това, страната все още има начин да защити цифровите права.

Skype, WhatsApp и Viber са изправени пред често блокиране в Узбекистан, въпреки че достъпът бе възстановен през май 2023 г..

Свързани закони & практики:

 • Наказателният кодекс на Узбекистан, изменен през 2016 г., забранява споделянето на съдържание, което предизвиква омраза или се смята за заплаха за националната сигурност. Неясната формулировка на Наказателния кодекс означава, че тя може да бъде използвана от властите за потискане на свободата на словото и извършване на произволни арести.
 • Измененията на 2016 г. в Наказателния кодекс удължиха затвора от пет на осем години за тези, които са признати за виновни в публикуването на съдържание, което застрашава националната сигурност.
 • Собственият доставчик на телекомуникационни и интернет услуги на Узбекистан, Узтелеком, има монопол на пазара. Това прави правителството лесно да внесе изключване в интернет или да извърши цензура.

Uztelecom и всички други доставчици на интернет услуги са длъжни да инсталират оборудване за наблюдение в мрежите, за да получат лиценз. Това позволява на правителството да извършва масово наблюдение.

 • Узбекистан представи държавна търсачка, която автоматично филтрира и скрива съдържание, което властите не желаят да се виждат.
 • Правителството блокира уебсайтовете на организации за защита на човешките права като Amnesty International и Human Rights Watch. Това означава, че до тях можете да получите достъп само с помощта на инструменти като VPN.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

16Venezuela

Младежите във Венецуела демонстрират срещу цензурата в медиите и преследването на журналисти.

Каракас, Венецуела. 9 юни 2023 г. Младежите във Венецуела демонстрират срещу цензурата в медиите и преследването на журналисти. Кредит: Информационна агенция EFE / Мигел Гутиерес / Alamy Live News

В момента VPN мрежите са законни във Венецуела.

Свързани закони & практики:

 • Измененията на закона за Resorte-ME от 2010 г. (Закон за отговорността на медиите) криминализират изпращането на съобщения онлайн, които насърчават безпокойството, нарушават обществения ред, пренебрегват или насърчават нарушаването на законите.
 • Съгласно този закон, уебсайтовете могат да бъдат глобени сериозно поради неспазване или премахване на забранено съдържание, а тези, които публикуват съдържание, разглеждано като заплаха за националната сигурност, могат да бъдат изпратени в затвора.
 • Законът за националната сигурност на Венецуела е неясно формулиран и забранява поведение, което „включва [сигурността] и отбраната на нацията.“ Този закон се прилага както за онлайн съдържание, така и за съобщения, а тези, които бъдат признати за виновни, могат да бъдат изпратени в затвора.
 • Законът за 2023 г. срещу омразата за толерантност и мирно съвместно съществуване забранява насърчаването на „омраза или нетърпимост“ от медийните агенции и позволява на властите да премахват лицензи от нарушителите и да блокират техните уебсайтове. Виновни за разпалване на омраза могат да бъдат изправени пред 10 до 20 години затвор.
 • Неясната формулировка на закона за борба с омразата на Венецуела оставя отворена за злоупотреба от властите, които могат да я използват за осъждане на онлайн поведението на журналисти, активисти и правителствени критици.

През януари 2023 г. властите задържаха трима тийнейджъри съгласно Закона за борба с омразата за призоваване към правителствени протести чрез социалните мрежи и съобщения.

 • През 2023 г. беше изготвен Закон за киберпространството, който установява контрола на властите над киберпространството и създава орган за управление и контрол на интернет в страната. Законът ще позволи на властите да предприемат „превантивни действия“ за „противодействие на омразата“, което може да легализира използването на насилие от властите. Той също така изисква от доставчиците на услуги да цензурират съдържание, което властите не одобряват.
 • Множество активисти във Венецуела изразиха опасения относно степента на наблюдение и потенциални хакове от страна на правителството.
 • През 2023 г. венецуелският ISP CANTV блокира Tor в страната, който беше използван от много граждани като начин за заобикаляне на цензурата. Това означава, че VPN са популярен начин за заобикаляне на блокирането на сайтове в страната.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

17Vietnam

Полицията стои на улицата пред знамето на Виетнам.

Хо Ши Мин, Виетнам. Ноември 2023 г. Полицията стои на улицата пред знамето на Виетнам. Кредит: StreetVJ

VPN са законни във Виетнам.

Въпреки че VPN са законни във Виетнам, властите в страната понякога ограничават достъпа до интернет или телефонни мрежи по време на вълнения.

Социални медии и мрежови сайтове като Facebook и LinkedIn също бяха периодично блокирани във Виетнам.

Свързани закони & практики:

 • Декретът от 2013 г. за управление, предоставяне, използване на интернет услуги и интернет съдържание онлайн a.k.a Законът за интернет забранява споделянето на новини, литературни произведения и политически или социални коментари онлайн.

Законът за интернет също предизвика безпокойство сред организации като Human Rights Group и „Reporters Without Borders“. И двете групи определиха, че законът може да се използва избирателно за насочване към лица, които се изказват срещу правителството.

 • 2015 г. & Изменения за 2023 г. в Наказателния кодекс на Виетнам забраняват подривната дейност и антидържавната пропаганда. Следователно наказателният кодекс се използва от властите във Виетнам за преследване на онлайн активисти и изпращането им в затвора.
 • Законът за киберсигурността през 2023 г. има блокиращи последици за свободата на словото във Виетнам, тъй като забранява критикуването на държавата онлайн.
 • Законът за киберсигурността принуждава чуждестранни, както и местни интернет компании да съхраняват потребителски данни във Виетнам и при необходимост да ги предават на властите. Сайтовете също трябва да цензурират съдържанието, което правителството счита за „токсично“.

Обратно към таблицата с други забележителни страни

Страните в това ръководство са важни поради ограниченията си за използване на VPN и други цифрови свободи. Ако вашата държава не е спомената, VPN-ите са законни за използване там.

Ако търсите повече информация за VPN и техните приложения, можете да разгледате другите ни ресурси в нашия център за водачи.

Ако търсите надежден VPN, можете да прочетете нашите препоръки за 2023 г. тук.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me