Routerele VPN pot fi o soluție excelentă pentru conectarea multor dispozitive diferite simultan. Aflați cum puteți configura un router VPN pentru a obține o protecție VPN permanentă în acest ghid cuprinzător pentru routerele VPN.

Două caractere care utilizează un router VPN cu mai multe dispozitive.

Contents

Ce este un router VPN?

Un router VPN este un router WiFi cu software client VPN instalat pe acesta. Routerul criptează tot traficul trimis sau primit prin rețeaua WiFi. Acest lucru înseamnă că puteți proteja toate dispozitivele simultan, fără a instala software-ul VPN pe fiecare dispozitiv individual.

Utilizarea unui VPN pe computer sau smartphone va cripta traficul de pe dispozitivul respectiv. Un router VPN, pe de altă parte, va cripta traficul pe întreaga rețea WiFi, reducând șansele de a fi prins vreodată fără protecție.

Aceasta înseamnă că toate dispozitivele conectate la WiFi-ul dvs. – computere, tablete, smartphone-uri și televizoare inteligente – vor putea accesa simultan serverele VPN-ului dvs. și să mențină o conexiune sigură și privată..

Ce este un router VPN și cum funcționează?

Un router VPN criptează traficul fiecărui dispozitiv din rețeaua WiFi.

Routerele pot fi cumpărate cu software VPN preinstalat sau îl puteți instala singur. Este important de reținut, însă, că nu toate routerele pot suporta software-ul VPN și nu toți furnizorii VPN pot rula pe un router. Pentru mai multe informații, accesați secțiunea din acest ghid despre Cum puteți configura un router VPN.

Acest ghid va acoperi avantajele și dezavantajele folosirii unui router VPN. Vă vom explica ce anume trebuie să căutați și exact de ce un router VPN ar putea fi soluția potrivită pentru dvs..

Dacă ați decis deja să cumpărați un router VPN și aveți nevoie doar de ajutor pentru configurarea acestuia, asigurați-vă că citiți ghidul nostru complet despre Instalarea unui VPN pe routerul dvs..

Care sunt avantajele unui router VPN?

Investiția într-un router VPN poate părea un pas mare, dar poate oferi mai multe avantaje în ceea ce privește securitatea, confidențialitatea și comoditatea.

Ilustrație care arată avantajele unui router VPN.

1 Evitați limitele dispozitivelor multiple

Majoritatea furnizorilor de VPN au o limită la numărul de dispozitive la care vă puteți conecta simultan.

Cu un VPN instalat pe routerul dvs., fiecare dispozitiv conectat la rețeaua dvs. WiFi va fi protejat de VPN-ul dvs. și contează doar ca o singură conexiune.

Această caracteristică este utilă în special pentru consolele de jocuri, playerele media și dispozitivele Internet of Things (IoT), multe dintre acestea neavând suport nativ pentru software-ul client VPN.

2 Protecție VPN permanentă

Serviciile VPN bazate pe browser necesită să vă activați conexiunea de fiecare dată când doriți să începeți o nouă sesiune. Dacă utilizați un router VPN, nu trebuie să vă faceți niciodată griji despre activarea VPN-ului dvs. din nou.

După ce routerul este configurat, VPN-ul dvs. va funcționa permanent indiferent de dispozitivul pe care îl utilizați. Acest lucru reduce puternic riscul de a fi prins vreodată fără protecție.

În ultimii ani, anumite țări au adoptat o nouă legislație care obligă ISP-urile să vă monitorizeze și să stocheze istoricul de navigare. Acest lucru este acum obligatoriu în Regatul Unit, Statele Unite, Australia și în anumite părți ale Europei.

Securizarea întregii rețele cu un router VPN este una dintre cele mai bune soluții la această problemă. Tot traficul din rețeaua dvs. va fi securizat și criptat între router și serverul VPN, lăsând ISP-ul dvs. fără nicio informație despre istoricul de navigare..

3Siguritate generală îmbunătățită

Actualizarea routerului este o idee bună din punct de vedere al securității. Au existat mai multe cazuri în care autoritățile și infractorii au exploatat vulnerabilități în routere pentru a spiona oameni sau pentru a colecta datele lor sensibile.

Dacă utilizați un router VPN, toate dispozitivele conectate la Wi-Fi-ul routerului vor primi avantajele VPN-ului. Asta înseamnă că dacă aveți oaspeți sau doriți să utilizați mai multe dispozitive simultan, tot traficul dvs. va fi protejat în mod implicit.

4 Servicii VPN reduse

Este mult mai ușor să rulați două servicii VPN simultan dacă utilizați un router VPN. Puteți instala o VPN pe routerul dvs. și o alta pe desktop. Deși acest lucru vă va afecta cu siguranță viteza de conectare, este o modalitate excelentă de a vă maximiza protecția în cazul în care un furnizor VPN este compromis de scurgeri sau blocaje.

Care sunt dezavantajele unui router VPN?

Routerele VPN pot părea o soluție excelentă pentru confidențialitatea internetului și acestea sunt, într-o măsură. Dar ei costă și nu doar financiar.

Ilustrație care arată dezavantajele unui router VPN.

1 Lipsa de flexibilitate

Routerele VPN sunt destinate confidențialității. După ce sunt setate, nu este atât de ușor să schimbi setările ca atunci când software-ul VPN este instalat la nivel de dispozitiv. Este mult mai greu să activați și să dezactivați VPN-ul sau să schimbați locația serverului.

Din acest motiv, routerele VPN nu sunt ideale pentru lucruri precum geo-spoofing, anti-cenzură sau deblocare de conținut. Aceste situații au nevoie de mult mai multă flexibilitate în ceea ce privește momentul în care doriți să vă activați VPN-ul și unde doriți să vă conectați.

De asemenea, dacă doriți să transmiteți flux de conținut, este mai ușor să instalați software-ul VPN direct pe dispozitivul preferat.

Multe servicii blochează direct VPN-urile fără a acorda atenție locului în care provine traficul. Acest lucru poate cauza probleme dacă VPN-ul dvs. este activat în mod constant.

Este posibil să te chinui să accesezi conținut care este disponibil în mod normal în regiunea ta. De exemplu, dacă sunteți în SUA și conectați routerul VPN la un server din Marea Britanie, este posibil să nu puteți accesa Netflix-ul american sau alte platforme locale.

  Cele 7 cele mai bune browsere pentru confidențialitate și securitate

2 Configurare complicată

Instalarea unui VPN pe routerul de acasă poate fi dificilă și consumatoare de timp, în special pentru începători.

Majoritatea companiilor VPN au programe didactice pentru a-și ajuta clienții prin procesul de instalare, iar multe dintre ele au și suport de chat live. Dacă aveți probleme, asigurați-vă că consultați ghidul nostru pentru instalarea unui VPN pe router.

Cealaltă opțiune este să cumpărați pur și simplu un router preconfigurat. Acest lucru este mult mai ușor și vă va face să navigați în privat mult mai repede, dar vă va stabili câteva sute de dolari. Puteți afla mai multe despre această opțiune în capitolul următor al acestui ghid.

3 viteze de conectare reduse

Rularea întregului trafic printr-un VPN înseamnă că vitezele dvs. vor fi permanent mai mici.

Chiar dacă cumpărați un router de înaltă calitate echipat cu unul dintre cele mai rapide VPN-uri de pe piață, va exista în mod natural o încetinire față de o conexiune nelimitată (și neprotejată). Acest lucru va fi valabil mai ales dacă conectați mai multe dispozitive la același router VPN.

4 spoturi slabe de securitate

Un dezavantaj al utilizării unui VPN la nivel de router este că traficul dintre dispozitivele dvs. și routerul nu este criptat.

Aceasta nu este o problemă prea mare dacă știți și aveți încredere în toți cei care utilizează rețeaua de domiciliu. Cu toate acestea, aceasta prezintă un risc de securitate în cazul în care un străin sau o terță persoană are acces.

Cum să configurați un router VPN: pre-fulgerat și neîncărcat

Dacă decideți să investiți într-un router VPN, una dintre cele mai mari decizii pe care trebuie să le luați este să cumpărați un pre-fulgeră, VPN-activat, sau unflashed router.

„Intermitent” înseamnă instalarea unui nou firmware, care este sistemul de operare al routerului care determină ce poate și ce nu poate face.

Ilustrație care prezintă diferitele tipuri de router VPN.

Iată toate cele trei opțiuni rezumate:

 1. Cumpărați un router VPN pre-aprins. Aceste routere vin cu un VPN preinstalat. Această opțiune este rapidă și ușoară, dar de obicei este mai scumpă.
 2. Cumpărați un router activat prin VPN. Aceste routere acceptă nativ capabilitățile VPN, astfel încât nu va trebui să instalați un nou firmware activat prin VPN. Cu toate acestea, va trebui să instalați VPN-ul ales.
 3. Flash un router existent cu firmware VPN. Aceasta este cea mai complicată opțiune. S-ar putea să economisiți bani pe hardware nou, dar va trebui să instalați firmware-ul VPN manual.

Diferența dintre aceste opțiuni este simplă: routerele pre-fulgerate au deja VPN-ul instalat pe ele. Routerele nefăcute vă vor cere să instalați manual VPN. Prima opțiune vă va costa de obicei ceva mai mult, dar vă ia toată munca din mâini – pur și simplu conectați-o și mergeți.

Dacă aveți routerul ca parte a pachetului dvs. de internet, este puțin probabil să nu puteți instala o VPN pe acel dispozitiv exact. Majoritatea ISP-urilor le oferă clienților dispozitive combinate care funcționează atât ca modem, cât și ca un router. În acest caz, va trebui să cumpărați un router nou activat prin VPN și să îl conectați la dispozitivul dvs. curent.

Vom acoperi acum fiecare dintre aceste opțiuni în detaliu.

1 routere cu sclipire prealabilă

Router-urile pre-luminate sunt cea mai simplă opțiune în aproape fiecare situație. Ei vin cu un VPN preinstalat, permițându-vă să evitați procesul complex de instalare de software sau firmware nou.

Cumpărarea unui router VPN pre-aprins va costa de obicei ceva mai mult, dar este nevoie de toată munca din mâinile dvs. – conectați-o, introduceți detaliile de conectare și mergeți.

Servicii precum FlashRouters se vor ocupa de procesul de instalare pentru dvs. și vor furniza un dispozitiv complet cu firmware-ul și serviciul VPN ales. De asemenea, puteți găsi routere care sunt configurate special pentru anumiți furnizori VPN, ceea ce este excelent dacă aveți un abonament VPN existent.

O captură de ecran de routere VPN care sunt configurate pentru furnizori de VPN specifici.

O selecție de routere care sunt preconfigurate pentru ExpressVPN.

Atât FlashRouters, cât și unii furnizori VPN oferă, de asemenea, aplicații dedicate pentru a simplifica procesul de conectare a rețelei dvs. de domiciliu la un VPN. Aceste aplicații creează o interfață personalizată care simplifică procesul de configurare și vă permite să comutați ușor între servere, furnizori VPN și opțiuni de configurare.

Aceste aplicații vor funcționa cu modele principale de router, inclusiv Linksys WRT32X, Netgear R6400 și Asus RT-AC5300.

Routere compatibile cu 2VPN

A doua opțiune este să cumpărați un router nou, care este deja compatibil cu software-ul VPN. Aceste dispozitive vin Firmware-ul cu VPN preinstalat, permițându-vă să configurați o VPN la alegere și să vă conectați imediat la serverele lor.

Aceasta este opțiunea pentru dvs. dacă:

  • Ați cumpărat un Flashrouter care nu a fost preconfigurat cu un server VPN.
  • Doriți să configurați routerul VPN cu un alt server VPN.

Pentru a afla dacă routerul dvs. curent va funcționa cu software VPN, citiți manualul routerului sau căutați numărul modelului online.

Deoarece aceste routere sunt deja capabile să suporte o VPN, nu va trebui să instalați firmware nou sau să conectați routerul la un dispozitiv suplimentar. Pur și simplu achiziționați un abonament VPN și un router activat prin VPN, urmați instrucțiunile de configurare de la furnizorul VPN ales și puteți apoi să configurați dispozitivul pe un server VPN.

Brandurile populare care furnizează routere activate prin VPN includ ASUS, Linksys și Netgear. Linkys WRT3200ACM și Netgear R6400 sunt modele populare care oferă o valoare excelentă pentru bani.

  Cum să instalați un VPN pe televizorul dvs.

Dacă alegeți această opțiune, ar trebui să luați în considerare și protocoalele VPN pe care le suportă routerul și dacă poate fi aprins cu firmware nou, dacă este necesar. Cele mai recente routere activate VPN acceptă de obicei protocolul OpenVPN, ceea ce înseamnă că puteți instala orice serviciu VPN care utilizează și OpenVPN. Din fericire, acest protocol vine ca standard cu orice serviciu VPN demn.

3Unflashed

Dacă routerul dvs. nu este în prezent compatibil cu software-ul VPN, dar este compatibil cu firmware-ul VPN, va trebui să îl blindați. Acesta este un proces mai lung care va depinde de tipul de router în cauză. Puteți afla exact cum se face acest lucru în ghidul nostru de instalare a unui VPN pe un router.

Intermiterea manuală a routerului cu un nou firmware vă va permite să instalați software-ul VPN la alegere. Acest lucru vă poate economisi bani, dar necesită un pic de cunoștințe tehnice.

Cele mai populare două tipuri de firmware de router VPN sunt Tomato și DD-WRT. Acestea sunt sisteme independente, open-source, pe care le puteți descărca gratuit online.

Screenshot de pe site-ul de firmware Tomato.

Tomato este un firmware open-source, compatibil VPN pentru routere.

Atât DD-WRT, cât și Tomato oferă o interfață pentru a vă controla lățimea de bandă, pentru a crește gama de WiFi, pentru a utiliza diferite protocoale VPN și multe altele. Puteți afla mai multe despre diferențele dintre aceste opțiuni de firmware personalizate din acest articol.

Merită să vă amintiți că firmware-ul routerului intermitent nu este tocmai slab pentru inimă. Ar putea duce la un router rupt, cu o garanție anulată. Pentru a afla mai multe, citiți ghidul nostru pentru instalarea manuală a unui VPN pe routerul dvs..

Specificații router VPN

Dacă decideți să cumpărați un router nou – pre-luminat, activat prin VPN sau altfel – este important să înțelegeți exact ce trebuie să ofere fiecare model. Dacă aveți deja un router VPN și aveți nevoie să alegeți un VPN, puteți săriți direct la Cum să alegeți un VPN pentru routerul dvs..

La fel ca laptopurile și smartphone-urile, fiecare model de router vine cu funcții diferite, care vor afecta performanțele sale. Luați în considerare următoarele specificații:

Standard WiFi

„Standardul WiFi” al fiecărui router va apărea ca un cod pe dispozitiv începând cu 802.11 și urmat de o literă. Aceste standarde se referă la un set de protocoale care decid cum va acționa rețeaua WiFi și sunt actualizate la fiecare câțiva ani.

Ceea ce contează aici este scrisoarea care vine după „802.11”. Routerele mai vechi vor avea „b” sau „g”: acestea trebuie evitate deoarece vârsta lor înseamnă că nu vor fi capabile de cele mai noi viteze.

Modelele mai noi au o „n”, ceea ce înseamnă că acceptă o viteză maximă de 300Mbps. Ceea ce dorești cu adevărat, totuși, este un dispozitiv care acceptă 802.11ac. Acesta este cel mai recent standard pentru consumatori, permițând viteze de transfer de 1,3 Gbps.

Chiar dacă furnizorul dvs. de internet nu oferă o viteză excelentă, o viteză maximă mai mare pe router înseamnă că toate dispozitivele dvs. vor livra descărcări cât mai rapide pe care le permite conexiunea dvs..

Benzi de frecvență

Cele mai multe routere vor oferi o bandă de frecvență wireless de 2,4 GHz sau 5GHz. Acest număr reprezintă viteza cu care datele sunt trimise și primite de dispozitivele conectate la rețeaua dvs..

Principala diferență între aceste două frecvențe va fi intervalul de conectare și viteza pe care le oferă fiecare bandă. Pune simplu, 2,4 GHz oferă viteze mai mici pe distanțe mai mari, in timp ce 5GHz oferă viteze mai rapide pe distanțe mai scurte.

Veți fi în continuare limitat de viteza dvs. generală de bandă largă, indiferent de banda pe care o utilizați. Acestea fiind spuse, probabil că 5GHz vor livra acea bandă largă mai rapid decât 2.4GHz.

Este de remarcat faptul că frecvența de 2,4 GHz poate suferi și de interferențe dacă există o mulțime de dispozitive în rețea. Acest lucru se datorează faptului că există mai puține dispozitive acolo capabile să utilizeze 5GHz, ceea ce provoacă supraaglomerare pe banda de 2,4 GHz. Puteți afla mai multe despre frecvențele wireless în acest articol.

Viteza maxima

Standardul WiFi și frecvența nu sunt singurii factori care vor determina viteza unui router.

De cele mai multe ori, un router își va preciza viteza maximă. Nimic tehnic de luat aici – căutați cel mai mare număr posibil în intervalul dvs. de preț. Dacă doriți să aflați mai multe despre viteza routerului wireless, citiți acest ghid util.

Numărul de porturi

Doar pentru că routerul dvs. este fără fir nu înseamnă că nu puteți totuși să accesați online modul vechi.

Cele mai multe routere VPN sunt livrate cu porturi Ethernet pentru conexiuni cu fir. Acesta este cel mai simplu mod de a garanta viteza și fiabilitatea – dacă nu întotdeauna cel mai convenabil.

De asemenea, vor avea de asemenea un port USB sau două. Puteți utiliza acestea pentru a transforma o imprimantă cu cablu altfel într-una WiFi sau pentru a conecta un dispozitiv de stocare extern pentru a crea o unitate de rețea partajată.

Cât costă un router VPN?

Ca orice gadget, prețul routerelor VPN poate varia în funcție de nevoile dvs. Există întotdeauna opțiuni pentru utilizatori avansați și profesioniști, dar vă recomandăm să mergeți pentru o opțiune care să corespundă dimensiunilor și cerințelor rețelei dvs..

  Tor vs. VPN: Cum funcționează și care este mai bine pentru confidențialitate online?

Rețineți că, ca echipamente avansate în mod deosebit în comparație cu routerele WiFi standard, routerele VPN sunt mai scumpe din start. cele mai ieftine opțiuni vor costa în jur de 130 $, in timp ce Modelele high-end pot costa în valoare de 500 USD.

După ce ați cumpărat un router VPN, prețul unui abonament VPN lunar este foarte rezonabil, chiar și atunci când utilizați un furnizor lider precum NordVPN sau Acces la internet privat. Este un preț mic de plătit pentru liniște.

Cum să alegeți un VPN pentru routerul dvs.

Ilustrația unui router VPN cu diferiți furnizori VPN.

Chiar dacă cumpărați un router preconfigurat, va trebui totuși să cumpărați un abonament VPN.

După ce ați hotărât cum să configurați routerul dvs. VPN, va trebui să decideți ce furnizor VPN intenționați să utilizați. Dacă plătiți deja pentru un abonament VPN, aveți câțiva pași înainte. Dacă nu, va trebui să faceți niște cercetări.

VPN-urile populare precum ExpressVPN sau NordVPN pot fi instalate cu ușurință pe routerele Tomato sau DD-WRT. Alți furnizori, precum TunnelBear sau Hotspot Shield, nu sunt chiar atât de simpli. Verificați întotdeauna dacă un serviciu VPN acceptă conexiuni de router înainte de a cumpăra un abonament.

După ce ați verificat dacă furnizorul dvs. VPN acceptă conexiuni de router, merită să vă asigurați că restul serviciului este de până la zero.

Luați în considerare următoarele criterii:

 • Viteza de conectare
 • Suport online
 • Politica de logare
 • Locații server

Începeți să cercetați vitezele de conectare ale furnizorului și rețeaua de asistență. VPN-ul dvs. va avea grijă de orice, de la streaming la jocuri – adesea pe mai multe dispozitive simultan – așa că este important să alegeți un furnizor care să ofere performanțele de care aveți nevoie. De asemenea, un suport online puternic vă va ajuta să aveți grijă de problemele pe care le aveți cu instalarea.

În continuare, merită să ne ocupăm de timp pentru a înțelege exact ce date înregistrează furnizorul dvs. VPN și cât timp sunt stocate. Unele politici de înregistrare VPN pot fi înșelătoare, așa că merită să citiți integral politica lor de confidențialitate.

În cele din urmă, verificați lista locațiilor serverului furnizorului VPN. Este important să vă conectați la locațiile de care aveți nevoie. Dacă vă luptați să găsiți aceste informații sau nu aveți timp să faceți singuri această cercetare, puteți citi recenziile noastre despre cele mai bune VPN-uri din 2023.

Alegerea unui VPN pentru un router pre-aprins

Un număr surprinzător de furnizori de nume mari își oferă VPN-urile lor pe routere pre-fulgerate. Opțiunile populare includ:

 • ExpressVPN
 • HideMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Acces la internet privat
 • PureVPN
 • SaferVPN
 • Windscribe
 • Cyberghost
 • Ascunde-mă
 • IVPN
 • Confidențialitate perfectă
 • VPN privat
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

Puteți găsi recenzii în profunzime a tuturor acestor servicii VPN – inclusiv informații despre politicile lor de logare, locațiile serverului și viteza maximă – în secțiunea noastră de comentarii VPN.

Dacă aveți un abonament existent la unul dintre aceste servicii, sunteți deja în avantaj. Tot ce trebuie să faceți odată ce achiziționați și conectați routerul pre-aprins este conectarea la contul dvs..

Dacă preferați să folosiți un alt furnizor, aceasta nu este o problemă. Firmware-ul DD-WRT vă permite să configurați manual aproape orice VPN care utilizează protocoale OpenVPN sau PPTP. Asta înseamnă că dacă cumpărați un router de la un serviciu precum FlashRouters, dar nu doriți să utilizați unul dintre VPN-urile enumerate în aplicația sa, puteți instala unul diferit.

Amintiți-vă, însă, că în această situație va trebui să configurați manual VPN-ul dvs. și nu veți putea folosi niciuna din funcțiile suplimentare ale aplicației, cum ar fi schimbarea locației serverului sau activarea și oprirea VPN-ului. Pentru mai multe informații despre modul de configurare manuală a routerului VPN, citiți ghidul nostru de instalare a routerului VPN.

Alegerea unui VPN pentru un router activat VPN

În cazul în care furnizorul dumneavoastră de alegere VPN nu oferă un router pre-luminat, este în regulă. Asigurați-vă că VPN acceptă OpenVPN și apoi achiziționați un router cu firmware care acceptă și același protocol. Puteți apoi să-l setați singur de acolo.

Merită menționat faptul că anumite servicii VPN vor funcționa doar cu modele de router specifice. Accesați site-ul web al furnizorului ales sau contactați serviciul de asistență pentru mai multe detalii.

Unii furnizori VPN oferă un proces de instalare simplificat cu ghiduri ușoare online. NordVPN, de exemplu, are tutoriale de router detaliate pentru fiecare router și firmware pe care le acceptă.

Dacă routerul dvs. este deja compatibil cu VPN-ul dvs., tot ce trebuie să faceți este să vă autentificați și să îl configurați pentru a se conecta cu serverele furnizorului dvs. VPN. Pentru instrucțiuni mai detaliate despre acest lucru, citiți Ghidul nostru de instalare a routerului VPN.

Este importantă routerele VPN?

Alegerea instalării unui router VPN poate părea un pas important dacă ești obișnuit cu aplicații simple sau VPN-uri bazate pe browser. Acestea fiind spuse, dacă aveți o mulțime de dispozitive și vă pasă cu adevărat de confidențialitatea rețelei de domiciliu, ar putea fi opțiunea potrivită pentru dvs..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me